Wednesday, September 24, 2008

Real Estate: Σε ύψη - ρεκόρ η αγορά γης

Real Estate: Σε ύψη - ρεκόρ η αγορά γης


Με τις τιμές στέγης, ακινήτων για επαγγελματική χρήση και εμπορικών κέντρων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές να έχουν υποχωρήσει εν μέσω ανησυχιών για παρατεταμένη οικονομική κρίση, το κόστος αγοράς γης έχει εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ.

Οι επενδυτές στην αγορά real estate που αναζητούν ευκαιρίες για να τοποθετήσουν αποδοτικά τα χρήματά τους σε αγορές όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ανατολική Γερμανία, ευελπιστούν να ωφεληθούν από την κατακόρυφη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε είδη διατροφής και βιοκαύσιμα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας της Γερμανίας αναφέρει ότι ουδέποτε γνώρισε μία τόσο μεγάλη αύξηση των τιμών στην πρόσφατη ιστορία του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα. Ειδικά στη Γερμανία οι ιδιοκτήτες αγροτικής γης είδαν την τιμή ανά εκτάριο να αυξάνεται 25% μέσα σε ένα χρόνο στις 8.000 ευρώ, την ίδια περίοδο που οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχουν χάσει περίπου ένα-τρίτο της αξίας τους, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών Real Estate.

Στη Βρετανία, οι τιμές αγροτικών εκτάσεων αυξήθηκαν 24% το πρώτο φετινό εξάμηνο στις 13.000 στερλίνες (24.200 δολάρια) ανά εκτάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Ορκωτών Εποπτών - πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1995, όταν άρχισαν να συλλέγοντα τα εν λόγω στοιχεία. Τριπλάσια αύξηση παρουσιάζουν και οι τιμές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λιθουανία, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς ανησυχούν ωστόσο ότι η αγορά κινδυνεύει από υπερθέρμανση, κίνδυνος που καθιστά τα πιθανά οφέλη λιγότερο ελκυστικά απ΄ό,τι είχαν προβλέψει ορισμένοι επενδυτές, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους ειδών διατροφής και βιοκαυσίμων.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πάντως που έχουν πληγεί λιγότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν συμφωνίες που αφορούν αγορά αγροτικής γης.

Ομως, η ιδιοκτησία αγροτικής γης δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την πρόκληση του αυξανόμενου πληθυσμού και των υψηλότερων τιμών ειδών διατροφής, αλλά και το συγκεντρωτισμό της αποσπασματικής αγοράς, τη μετατροπή δηλ. μικρών τεμαχίων γης σε μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές εκτάσεις μαζί με τη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκτάσεων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |