Wednesday, September 24, 2008

Νέες δηλώσεις για exposure τραπεζών

Νέες δηλώσεις για exposure τραπεζών


Μικρές και περιορισμένες είναι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Στο πλαίσιο ομιλίας του στο CIIM, ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις διεθνείς αγορές, εστιάζοντας την προσοχή του στις χρηματοοικονομικές επιδράσεις και παρουσιάζοντας πρόσθετα στοιχεία για το ύψος των επενδύσεων τραπεζών σε χρεόγραφα επίφοβων αμερικανικών.

Ανέφερε ότι οι κυπριακές τράπεζες ασχολούνται περισσότερο με παραδοσιακά προϊόντα όπως η δανειοδότηση και οι καταθέσεις άρα δεν αναμένονται shock effects, ενώ αναφέρθηκε στη μείωση των τιμών ενεργητικού στην εγχώρια αγορά αλλά και παγκοσμίως, λόγω ακινήτων. Σύμφωνα με τον υπουργό, η αβεβαιότητα που υπάρχει ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα αύξησης κεφαλαίου.

Η έκθεση των τραπεζών στη Lehman Brothers και σε χρεόγραφα των ΗΠΑ, είναι μικρή, επανέλαβε. Οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες κατά €15 εκ., οι θυγατρικές ευρωπαϊκών τραπεζών κατά €35 εκ. και τα παραρτήματα τραπεζών τρίτων χωρών κατά μόλις €1 εκ. Τα ΣΠΙ δεν έχουν έκθεση στη Lehman Brothers ενώ οι ασφαλιστικές έχουν μικρή έκθεση σε θέματα ρευστότητας με τα προβλήματα λόγω της AIG να είναι περιορισμένα.

Ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε και στην έκθεση των ταμείων προνοίας σε προϊόντα υψηλού κινδύνου και την έρευνα που διεξαγάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, χωρίς ωστόσο να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Αναφερόμενος στις άμεσες επιπτώσεις, σημείωσε και την υποχώρηση του ΧΑΚ κατά 15% το Σεπτέμβριο (και 50% από τις αρχές του έτους), ενώ σημείωσε και τη συνεργασία των εποπτικών αρχών της Κύπρου.

Έμμεσες επιπτώσεις

Αναφορικά με τις έμμεσες επιπτώσεις, ο υπουργός στάθηκε στην αναμενόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας (ειδικότερα του Ηνωμένου Βασιλείου) και τις αρνητικές επιδράσεις στον τουρισμό, την αγορά ακινήτων αλλά και στις επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακόμη στην κρίση που παρουσιάζεται στη Ρωσία. Ακόμη, στάθηκε στην αύξηση του κόστους δανεισμού. «Κάποιες επιπτώσεις αναμένονται στην οικονομία, αλλά όχι δραματικές», υπογράμμισε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |