Wednesday, December 12, 2012

Έφτασε βοήθεια €40 δισ. για τις ισπανικές τράπεζες



Εως και 40 δις ευρώ έλαβε την Τρίτη η Μαδρίτη για τις ισπανικές τράπεζες, αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η συμφωνία στο Eurogroup σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια, έχει αρχίσει να υλοποιείται.

«Τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έχουν καταφτάσει… για τις τράπεζες της πρώτης ομάδας», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος του υπουργείου αναφερόμενη στις τράπεζες που έχουν περάσει στον έλεγχο του κράτους.

Τον περασμένο Ιούνιο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη χορήγηση έως 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών De Guindos δήλωσε το Νοέμβριο ότι η Ισπανία θα αντλήσει περίπου 40 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Η Ισπανία κρατικοποίησε τις Bankia, Catalunya Banc, Banco de Valencia και Novagalicia Banco καθώς οι τράπεζες βρέθηκαν να είναι υποκεφαλαιοποιημένες μετά τις ζημιές που κατέγραψαν λόγω της κατάρρευσης της αγοράς των ακινήτων. 

source: stockwatch.com.cy

Κύπρος: Στα €10,3 δισ. οι ανάγκες λόγω ΣΠΙ


Στα €10,3 δισ. ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος λόγω των ελλειμμάτων των συνεργατικών που δεν περιλήφθηκαν στους διαγνωστικούς ελέγχους της Pimco.

Το αρνητικό σενάριο της Pimco φθάνει τα €9,5 δισ. και αφορά τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες, τις Alpha και Eurobank και δείγμα συνεργατικών που αποτελεί το 63% του ενεργητικού του συνεργατισμού.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο προεδρικό ενόψει της συνάντησης του Eurogroup αναφέρθηκε ότι στις ανάγκες πρέπει να υπολογιστούν και αυτές για το υπόλοιπο των συνεργατικών, δηλαδή για το 37%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η StockWatch, το ποσό που προκύπτει από τους διαγνωστικούς ελέγχους για τα συνεργατικά φθάνει το €1,4 δισ. και το επιπρόσθετο ποσό υπολογίζεται στο €0,8 δισ.

Όταν προστεθεί στο ακραίο σενάριο της Pimco, τα κεφάλαια που χρειάζονται τα μικρότερα ΣΠΙ ανεβάζουν το σύνολο των αναγκών στα €10,3 δισ.

Ο αριθμός προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται για την αυριανή συζήτηση στο Eurogroup για το κυπριακό μνημόνιο.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ενισχύσει τις απαιτήσεις για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών που, ως γνωστό, δεν περιλαμβάνονται ρητώς στο προσχέδιο του μνημονίου που συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Ο πρόεδρος επανέλαβε χθες ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να περιληφθούν στο μνημόνιο οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυπριακή πλευρά ελπίζει ότι μέχρι τον Ιανουάριο που θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της Pimco και θα οριστικοποιηθούν τα ποσά, θα μπορέσει να πείσει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι μικρότερες.

Για το σκοπό αυτό θα προσλάβει άλλωστε ειδικούς συμβούλους που θα εξετάσουν διεξοδικά τους αριθμούς της Pimco με στόχο να αξιολογήσουν τις παραδοχές και τις παραμέτρους πάνω στους οποίες βασίστηκαν.

Ήδη προσέγγισαν την Κεντρική Τράπεζα αριθμός ξένων επενδυτικών τραπεζών και εξειδικευμένων συμβούλων, και η επιλογή του οίκου που θα αναλάβει το «ξεσκόνισμα» των υπολογισμών της Pimco αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της άλλης βδομάδας.

Στόχος τους θα είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, που θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της Pimco, να εντοπίσει αρκετά κενά στην μεθοδολογία τους, που να επιτρέπουν την αναθεώρηση των αριθμών προς τα κάτω.

Την ίδια άσκηση θα κάνει πάντως και η τρόικα, επιχειρώντας να εξετάσει κατά πόσο οι υπολογισμοί της Pimco είναι ρεαλιστικοί ή αν υποτιμούν σοβαρές παραμέτρους που θα ανέβαζαν ακόμα περισσότερο τις κεφαλαιακές ανάγκες.

source: stockwatch.com.cy

Κοντά σε υψηλό οκταμήνου ο Nikkei

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν οκτώ μηνών σκαρφάλωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς η αποδυνάμωση του γεν προσέφερε στήριξη στους τίτλους των εξαγωγέων. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της έντονης φημολογίας ότι μια πιθανή νέα κυβέρνηση στη χώρα θα ασκήσει πιέσεις στην κεντρική τράπεζα για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση.

 Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 9.581,46 μονάδες, ανεβάζοντας τα κέρδη του τελευταίου μήνα στο 10,6%. Ανοδο 0,7% σημείωσε σήμερα και ο ευρύτερος δείκτης Topix, κλείνοντας στις 791,29 μονάδες. Σε σχετικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε ο όγκος των συναλλαγών, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 1,94 δισεκατομμύρια μετοχές, έναντι του μέσου όρου των 1,91 δισεκατομμυρίων μετοχών της προηγουμένης εβδομάδας.

 source: naftemporiki.gr
Share |