Thursday, July 17, 2008

Ανάσα για τις αγορές, κάτω από τα 130 δολάρια έκλεισε το αργό

Ανάσα για τις αγορές, κάτω από τα 130 δολάρια έκλεισε το αργό

Τρίτη ημέρα απωλειών για το αργό διευρύνοντας περεταίρω τις απώλειες που κατέγραψε το τελευταίο τριήμερο περίπου στα 16 δολάρια. Η νέα ανακοίνωση της εταιρείας Eni SpA της Νιγηρίας ότι θα μειώσει την παραγωγή, φαίνεται δεν στάθηκε ικανή να δώσει ώθηση στο αργό, που επηρεάστηκε από την αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την ανακοίνωση για επιβράδυνση των αμερικανικών και ασιατικών οικονομιών.
Τις τρεις τελευταίες ημέρες το αργό έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2004. Η διόρθωση των τιμών του «μαύρου χρυσού» αποδίδεται στα στοιχεία που εμφανίζουν επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση της ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 3,9% στα 129,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες υποχώρησε σχεδόν κατά 3% μετά και την αναπάντεχη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης το αργό έφτασε και τα 127,75 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στα επίπεδα της 6ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το αργό έφτασε χθες μέχρι τα 132 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 10% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων που κατοχύρωσε στις 11 Ιουλίου.

Οι απώλειες του αργού από το κλέισιμο της προηγούμενης εβδομάδας αγγίζουν τα 16 δολάρια, ενώ από τις 14/7 η πτώση είναι της τάξεως του 9,5%, καταδεικνύοντας την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης.

Το συμβόλαιο του Σεπτέμβρη για το μπρεντ εμφάνισε πτώση κατά 3,23% στην αγορά της Νέας Υόρκης κλείνοντας στα 130,20 δολάρια.

Πτώση πάνω από 7% κατέγραψε και το φυσικό αέριο, ύστερα από την ανακοίνωση ότι για μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στα αποθέματα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι εκτιμήσεις για την αύξηση στα αποθέματα του φυσικού αερίου, ήταν στα 104 δις κυβικά πόδια.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Νιγηρία, εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί ο στρατός με σκοπό να επιτύχει μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική δύναμη.

Τα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκαν κατά 2,95 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 296,9 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση τους κατά 1,6 εκ. βαρέλια.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει κατά 5,8 εκατ. βαρέλια. Ακόμη, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, ενώ αναμενόταν πτώση κατά 200 χιλ. βαρέλια και τα διυλισμένα αποθέματα κατά 3,2 εκατ. βαρέλια.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο θα συναντηθούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Ιραν στη Γενέβη, ώστε να συνομιλήσουν για το σχέδιο διακοπής των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για θετική έκβαση των συνομιλιών, γεγονός που μετριάζει το κλίμα ανησυχίας που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί επενδυτές φοβόντουσαν ότι το ενδεχόμενο μιας Ιρανό-ισραηλινής σύρραξης θα επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αφού το Ιράν είναι η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα του ΟΠΕΚ.

REPORTER.GR

UBS: Διακοπή υπηρεσιών offshore-banking στις ΗΠΑ

UBS: Διακοπή υπηρεσιών offshore-banking στις ΗΠΑ

Τις υπηρεσίες offshore-banking στις ΗΠΑ ανακοίνωσε η τράπεζα UBS, αν και ο κλάδος αυτός απέφερε στην τράπεζα έσοδα ύψους 200 εκατ. δολαρίων. Αφορμή στάθηκαν οι κατηγορίες ότι η τράπεζα «βοηθούσε» επιχειρηματίες να αποφύγουν τη φορολογία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας των ΗΠΑ, η υπηρεσία της UBS «διευκόλυνε» περίπου 19.000 Αμερικανούς επιχειρηματίες να μη δηλώσουν περίπου 17,9 δισ. δολάρια.

Τέλος, η τράπεζα UBS διέκοψε και τις υπηρεσίες private-banking στην Ελβετία.

REPORTER.GR

Wachovia: Έρευνα για τις πρακτικές των ομολόγων

Wachovia: Έρευνα για τις πρακτικές των ομολόγων

Στο μικροσκόπιο της νομοθεσίας δέκα πολιτειών βρίσκεται η Wachovia, εξαιτίας παραπόνων που εκφράστηκαν από πολλούς επενδυτές για τα ομόλογα της τράπεζας, επειδή δεν μπορούσαν να τα ρευστοποιήσουν τη στιγμή που ήθελαν.
Η έρευνα θα εστιαστεί στις πρακτικές πώλησης, την εσωτερική αξιολόγηση των ομολόγων και τις στρατηγικές της αγοράς της τράπεζας, ενώ έχουν κληθεί για κατάθεση περισσότεροι από δέκα στελέχη και σύμβουλοι της εταιρείας.

Τα παράπονα εκφράστηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από πελάτες που αντιπροσωπεύουν περίπου 40 εκατ. δολάρια «παγωμένων» κεφαλαίων.

REPORTER.GR

ΔΝΤ: Με 4,1% θα «τρέξει» η παγκόσμια οικονομία το 2008

ΔΝΤ: Με 4,1% θα «τρέξει» η παγκόσμια οικονομία το 2008

Υψηλότερα θέτει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση του Ιουλίου, έναντι της προηγούμενης έκθεσης του Απριλίου, αν και αναμένει συνέχιση της επιβράδυνσης και το 2009.
Παράλληλα, διατυπώνει ανησυχία για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και εκτιμά ότι θα δυσχεράνει τις όποιες αποφάσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις "Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές" του ΔΝΤ, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 4,1% το 2008, από 5% το 2007, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, στο 3,9%, το 2009.

Η επιβράδυνση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους θα είναι λιγότερο σφοδρή, σε σχέση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Απρίλιο, λόγω της μεγαλύτερης -από την αναμενόμενη- ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναθεωρώντας την ανάπτυξη προς τα πάνω κατά 0,4% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2008 αναμένεται στην ευρωζώνη στο 1,7% (+0,3 σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη), στις ΗΠΑ στο 1,3% (+0,8% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη), στην Κίνα στο 9,7%, στην Ινδία στο 8% και στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας στο 8,4%.


REPORTER.GR

Μαρκετιές τέλος στα call auctions - Τι αποφάσισαν τα Δ.Σ. Κεφαλαιαγοράς και Χ.Α.

Μαρκετιές τέλος στα call auctions - Τι αποφάσισαν τα Δ.Σ. Κεφαλαιαγοράς και Χ.Α.

Τέλος οι μαρκετιές στα call auctions! Mετά από μαραθώνια συνεδρίαση τεσσάρων ωρών το Διοικητικό Συμβούλιο του Χ.Α. - νωρίτερα είχε προηγηθεί συνεδρίαση για το ίδιο θέμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- αποφασίστηκε αλλαγή του τρόπου κλεισίματος των μετοχών κατά τη διάρκεια των call auctions, δηλαδή των δημοπρασιών για την διαμόρφωση της τελικής τιμής ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σύστημα διαμόρφωσης της τιμής της μετοχής στο κλείσιμο γίνεται πιο αντιπροσωπευτικό προς στη τελική τιμή.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές για να οδηγηθεί σε άνοδο ή σε πτώση μία μετοχή θα πρέπει ο εντολέας να έχει πάρει το 15% του συνολικού τζίρου που έχει γίνει στη μετοχή ή το 30% του συνολικού τζίρου της ημέρας.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει κάνει τζίρο 10% σε μία μετοχή όλη τη μέρα, θα πρέπει κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών να δεσμευτεί για το υπόλοιπο 20% του τζίρου. Αν δε, ο εντολέας δεν έχει πραγματοποιήσει καθόλου πράξεις σε μία μετοχή όλη τη μέρα, θα πρέπει να δεσμευτεί στα call auctions, για το 15% του τζίρου της μετοχής.

Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματιστές μιλούν για ένα δύσκολο αλγόριιθμο, που όμως, θα κάνει πιο... εύκολη τη ζωή της αγοράς, καθώς πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς στην εξυγίναση της αγοράς.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν οι πράξεις που έγιναν στη συνεδρίαση της 8/7 στη ΔΕΗ, απετέλεσαν την επιτομή της στρέβλωσης. Το θέμα, σημειωτέον, είχε αναδείξει από τις 9/7 το "R"

Το αποτέλεσμα ήταν να σταλούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς διερεύνηση. Θυμίζουμε πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η μετοχή της ΔΕΗ χωρίς να έχει πλησιάσει καν την περιοχή των 19 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης έκλεισε στα 19,20 ευρώ με τη βοήθεια της δημοπρασίας, ήτοι χαμηλό ημέρας και απώλειες 5,42%.Χαμηλό μέσα στη συνεδρίαση είχε τα 19,66 ευρώ.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
964.22 ( 5.08%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2821.22 ( 5.06%)

Όγκος: € 6,618,635

---

FTSE 100 INDEX 5,286.30 135.70 2.63%
CAC 40 INDEX 4,225.99 113.54 2.76%
DAX INDEX 6,271.27 115.90 1.88%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,446.66 207.38 1.85%
S&P 500 INDEX 1,260.32 14.96 1.20%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,312.30 27.45 1.20%

Κρεμμός: 50% πιο φθηνό ίντερνετ

Κρεμμός: 50% πιο φθηνό ίντερνετ


Την πρόθεση της ΑΤΗΚ να προβεί σε μειώσεις των τελών διαδικτυακής πρόσβασης μέχρι 50% ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Σταύρος Κρεμμός, στα πλαίσια παρουσίασης των πεπραγμένων του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού για το 2007. Αναγνωρίζοντας ότι το κόστος για τους Κύπριους χρήστες του ίντερνετ είναι σχετικά ψηλό, ανακοίνωσε ότι σύντομα το τέλος θα μειωθεί κατά 50%. Αναφέρθηκε επίσης σε σχέδια της ΑΤΗΚ για παροχή ταχύτερων συνδέσεων ίντερνετ. «Ελπίζουμε να ξεπεραστούν κάποιοι τεχνικοί λόγοι και να μας επιτρέψουν σύντομα να υπερδιπλασιάσουμε τις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο ώστε να υπάρξει μείωση των υφιστάμενων τελών κατά 50%», είπε. Στη συνέχεια απέδωσε το ψηλό κόστος στο μικρό συγκριτικά αριθμό των χρηστών αφού η Κύπρος, όπως επεσήμανε, φιγουράρει στην τελευταία θέση στην Ευρώπη όσο αφορά στη διείσδυση ευρυφασματικών υπηρεσιών.

Υποχρέωση το μέρισμα στην κυβέρνηση

Η ΑΤΗΚ παρουσίασε το 2007 κέρδη £47 εκ., τα μεγαλύτερα από το 2001, παρά τον εντονότερο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει σε κάποιους τομείς μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την απελευθέρωση του κλάδου τηλεπικοινωνιών. Αναφερόμενος στο μέρισμα που δίνει ετησίως ο Οργανισμός προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι η ΑΤΗΚ θεωρεί υποχρέωση της να προσφέρει μέρισμα από τα κέρδη της στην κυβέρνηση από το οποίο επωφελούνται οι καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ευχήθηκε παράλληλα «να μη υπάρχουν κρατικοδίαιτοι», όπως τους χαρακτήρισε οργανισμοί. Όπως η ΑΤΗΚ έτσι και άλλοι οργανισμοί θα πρέπει να συμβάλουν στον προϋπολογισμό του κράτους με στόχο να απαλύνονται οι επιβαρύνσεις που πιθανόν να έχουν οι κύπριοι πολίτες αλλά και να παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξασκεί την κοινωνική πολιτική.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας παρουσίασης της πορείας του Οργανισμού, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Κρεμμός ανέφερε πως «είναι χαρά που δίνουμε μέρισμα στην κυβέρνηση», αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο ύψος του ποσού.

Ο πρόεδρος του ΔΣ έθεσε και τη βάση που δίνεται το μέρισμα στην κυβέρνηση:

-Να διασφαλίζεται η αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού.
-Να μπορεί ο Οργανισμός να ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις.
-Να μπορεί ο Οργανισμός να ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις υποχρεώσεις του Ταμείου Συντάξεων.

Καμία σύγκρουση με τη Vodafone

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει σκέψη για διακοπή με την εταιρεία Vodafone λόγω του ότι αυτή επεκτάθηκε και στα κατεχόμενα, ήταν κατηγορηματικός. «Δεν τίθεται θέμα να σπάσουμε τη συνεργασία μας με τη συγκεκριμένη εταιρεία και ούτε υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρουσιακής πορείας. Απεναντίας, σε περίπτωση λύσης του κυπριακού θα λυθούν κάποια τεχνικά προβλήματα μεταξύ μας», ανέφερε.

«Δεν ήταν επιδίωξη της Vodafone, μιας εταιρείας του ύψους των 300 εκ. συνδρομητών να ενδιαφερθεί να έρθει στα κατεχόμενα να αναγνωρίσει το παράνομο καθεστώς των 200 χιλιάδων», ανέφερε, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η Votafone μπλέχτηκε στην όλη υπόθεση λόγω της εξαγοράς που έκανε με την τούρκικη εταιρεία Turkcell.

Εργασιακά

Ο κ. Κρεμμός απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέρριψε ότι ο Οργανισμός δίνει bonus μόνο σε διευθυντικά στελέχη, εξηγώντας ότι στόχος είναι το bonus να λειτουργεί ως ηθικό κίνητρο και όχι ως αύξηση μισθού. Σημείωσε ότι πρώτη η ΑΤΗΚ εφάρμοσε αυτό το σύστημα ενώ για τη φετινή χρονιά υπολογίζεται το ποσό να ανέλθει στο €1,2 εκ. και θα δοθεί με βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ ένα 5% θα εξαιρεθεί.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, σκοπός είναι να επωφελείται του φιλοδωρήματος το 30-40% του προσωπικού.

Αρνούμαστε να γίνουμε παράρτημα του ΥΠΟΙΚ

Ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο κ. Κρεμμός όσο αφορά στο νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής, σύμφωνα με το οποίο προωθούνται μέτρα αναθεώρησης του καθεστώτος της ΑΤΗΚ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε εμφαντικά: «Θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη βουλή. Το διαμηνύσαμε στην κυβέρνηση και κατ’ ιδίαν αλλά και δια επιστολής μας».

Το νομοσχέδιο, υποστήριξε, υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό το ρόλο του Διοικητικού Συμβουλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεύτερο υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό τη διεύθυνση του Οργανισμού από λειτουργούς του υπουργείου Οικονομικών.

STOCKWATCH.COM.CY

Εσπασε το φράγμα του 7% στα επιτόκια καταθέσεων;

Εσπασε το φράγμα του 7% στα επιτόκια καταθέσεων;

Οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας υποχρεώνουν ορισμένες τράπεζες να χρυσοπληρώνουν τις καταθέσεις και ως εκ τούτου ανεβάζουν υψηλά τον πήχη στα επιτόκια. Με βάση ενδείξεις και όχι αποδείξεις μεγάλη ιδιωτική τράπεζα φέρεται να πλήρωσε πολύ πρόσφατα επιτόκιο 7,10% σε μεγάλο πελάτης για προθεσμιακή κατάθεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι τώρα είχαν πληρώσει ορισμένες τράπεζες 6,7% για 100 εκατ ευρώ και πρόσφατα σχετικά 6,8% για επίσης μεγάλο ποσό κατάθεσης. Στα μικρά σχετικά ποσά οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια από 6,1% η Attica bank 6% η Citibank, 5,8% η Eurobank και άλλες τράπεζες. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στην λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων. Π.χ. όταν λήγει μια τρίμηνη κατάθεση οι τράπεζες δεν την ανανεώνουν αν το επιθυμούν οι καταθέτες με το ίδιο επιτόκιο.

Οι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι το κόστος χρήματος αυξάνεται ωστόσο φαίνεται ότι ψάχνουν να βρουν διέξοδο από τις καταθέσεις οι οποίες τις πληρώνουν ακριβά.

Προσεχώς πάντως διαφαίνεται ότι:

1) Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου θα ελαχιστοποιηθούν και θα αντικατασταθούν από επιτόκια προθεσμιακώνλογαριασμών.

2) Υπολογίζεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες στην Ελλάδα οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δίνουν επιτόκια σε προθεσμιακούς λογαριασμούς κοντά στο 7,5% για μεγάλα ποσά και μεγάλες σχετικά χρονικές περιόδους.

Σε αποπληθωρισμένη βάση το καθαρό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,9% με 1%.

3) Οι αυξήσεις στα επιτόκια δανείων πραγματοποιήθηκαν και δεν αναμένεται άλλη μεγάλη κίνηση προσεχώς.

4) Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες θα επιδεινωθούν οι συνθήκες δυσχεραίνοντας τις συνθήκες άντλησης ρευστότητας έως και 30% με 40% σε σχέση με την τρέχουσα συγκυρία.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αύξηση στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών

ΗΠΑ: Αύξηση στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών

Αυξημένες κατά 9,1% ήταν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Ιουνίο στις ΗΠΑ.

REPORTER.GR

JP Morgan: Πτώση 52,4% στα κέρδη - Καλύτερα των εκτιμήσεων

JP Morgan: Πτώση 52,4% στα κέρδη - Καλύτερα των εκτιμήσεων

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα καθαρά κέρδη τριμήνου της JP Morgan, παρά το γεγονός ότι σημείωσαν πτώση κατά 52%. Η μείωση της κερδοφορίας αποδίδεται στις διαγραφές και την εξαγορά της Bear Sterns.Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται κατά 5% στο pre-opening της Wall Street.



Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 2 δισ. δολάρια ή 54 λεπτά ανά μετοχή από 4,2 δισ. δολάρια ή 1,20 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 18,40 δισ. δολάρια από 18,91 δισ. δολάρια για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται το κόστος 540 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά της Bear Stearns.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 47 λεπτών ανά μετοχή και έσοδα 16,64 δισ. δολάρια.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: +18.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

ΗΠΑ: +18.000 οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

Στις 366.000 διαμορφώθηκαν την εβδομάδα μέχρι τις 12 Ιουλίου οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ αυξημένες κατά 18.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.


NAFTEMPORIKI

H ΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

NIKKEI 225 12,887.95 127.15 1.00%
HANG SENG INDEX 21,734.72 511.22 2.41%
CSI 300 INDEX 2,718.07 -27.53 -1.00%

Με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2005 η Κίνα

Με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2005 η Κίνα

Με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2005, ήτοι 10,1%, κινήθηκε η οικονομία της Κίνας στο δεύτερο τρίμηνο από 10,6% στο πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το γουάν σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά εβδομάδων λόγω των εκτιμήσεων ότι η κυβέρνηση της χώρας θα λάβει «περιοριστικά» μέτρα για να προστατέψει τους εξαγωγείς.

Σημειώνεται ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν κατά 7,1%τον Ιούνιο, από 7,7% το Μάιο.

REPORTER.GR

Μεγάλες ζημιές για Swiss Re από Freddie και Fannie

Μεγάλες ζημιές για Swiss Re από Freddie και Fannie

To μέγεθος της έκθεσής τους στο χρέος των Fannie Mae και Freddie Mae αρχίζουν να αποκαλύπτουν χρηματοοικονομικοί όμιλοι της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση έχει εξαπλωθεί για τα καλά και εκτός ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος όμιλος αντασφάλισης στον κόσμο, Swiss Re, ανακοίνωσε χθες ότι η έκθεσή του στους δύο προβληματικούς ομίλους χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 9,6 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, η Swiss Re έχει τοποθετήσεις ύψους 5,2 δισ. δολαρίων σε ομόλογα της Freddie Mac και 4,4 δισ. δολαρίων σε χρέος της Fannie Mae.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η μετοχή του ομίλου αντασφάλισης βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, υποχωρώντας έως και 8%, γεγονός που μαρτυρά ότι ούτε το σχέδιο διάσωσης των δύο αμερικανικών ημικρατικών ομίλων από την κυβέρνηση ήταν ικανό να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Η Swiss Re είναι ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, καθώς έχει ήδη υποχρεωθεί σε διαγραφές ενεργητικού ύψους 2 δισ. δολαρίων εξαιτίας της έκθεσής της στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου.

Δεν είναι ωστόσο η μόνη, με τοποθετήσεις στους Fannie και Freddie. Η, επίσης, ελβετική Zurich Financials αποκάλυψε ότι η έκθεσή της στο χρέος των δύο ομίλων ανέρχεται σε 8,3 δισ. δολάρια, ενώ οι συνολικές θέσεις της σε αμερικανικούς οργανισμούς αγγίζει τα 9,4 δισ. δολάρια. Εκπρόσωπος του ελβετικού χρηματοοικονομικού ομίλου διευκρίνισε ότι οι θέσεις αυτές δεν επηρεάζουν την κερδοφορία.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα του Ομάν, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι δεν έχει επενδύσει σε χρέος των Fannie Mae και Freddie Mac και δεν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον.

Τα περισσότερα κράτη του Αραβικού Κόλπου έχουν συνδεδεμένα τα νομίσματά τους στο δολάριο και οι κεντρικές τους τράπεζες επενδύουν μεγάλα ποσά σε αμερικανικό ενεργητικό.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ομάν σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η έκθεση άλλων χωρών της περιοχής στους δύο προβληματικούς ομίλους, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η αναταραχή στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα δεν θα πλήξει τις οικονομίες του Κόλπου.


NAFTEMPORIKI

Ένεση ρευστότητας η Κύπρος για Τρ. Πειραιώς

Ένεση ρευστότητας η Κύπρος για Τρ. Πειραιώς

Πηγή ρευστότητας αποτελεί η Κύπρος για την Τρ. Πειραιώς, σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s που δημοσιεύθηκε χθες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμά ότι η ελληνική τράπεζα χρησιμοποιεί μέχρι στιγμής τη βάση της στην Κύπρο για άντληση ρευστότητας και τροφοδότηση της ταχύρυθμης της πιστωτικής επέκτασης αλλού. Όπως επισημαίνεται, η τράπεζα στην προσπάθεια της να αντλήσει νέες καταθέσεις επεκτάθηκε στην κυπριακή αγορά μέσω της εξαγοράς των υποκαταστημάτων της Arab Bank στο νησί. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, η Τράπεζα Πειραιώς στην Κύπρο συνεισέφερε €0,4 δισ. στις καταθέσεις του ομίλου. «Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, βλέπουν το νησί σαν παροχέα ρευστότητας που θα επεκτείνει την ανάπτυξη στο εξωτερικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους Moody’s, παρόλο ότι η τράπεζα χρηματοδοτείται κυρίως από τις καταθέσεις πελατών, η συνεισφορά τους στη συνολική χρηματοδότηση έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Θεωρούμε ότι η ωρίμανση του δικτύου της τράπεζας, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, θα βοηθήσει στο «κτίσιμο» της καταθετικής βάσης της και μερικώς θα εκπληρώσει τις χρηματοοικονομικές της ανάγκες», σημειώνεται, ενώ προστίθεται ότι για την ταχύρυθμη δανειακή επέκταση είναι αναγκαία η εξεύρεση νέων κεφαλαίων.

Κίνδυνοι για διαβάθμιση προς τα κάτω

Όπως αναφέρεται, το κόστος που επωμίζεται η τράπεζα για τις καταθέσεις που αντλεί, αλλά και η γενικότερη πίεση ρευστότητας της Τρ. Πειραιώς, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη διαβάθμιση της τράπεζας. Όπως αναφέρεται, ενδεχόμενη υποβάθμιση της τράπεζας θα προκύψει από ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από κάμψη του εγχώριου λειτουργικού περιβάλλοντος, αλλά και από αποδυνάμωση της κεφαλαιακής θέσης της σαν αποτέλεσμα της ραγδαίας πιστωτικής της επέκτασης. Στα αρνητικά προστίθεται το αυξανόμενο κόστος εξεύρεσης κεφαλαίου.

Διαβάθμιση προς τα πάνω

Αντίθετα, σημειώνεται, η επέκταση της θέσης της Πειραιώς στην Ελλάδα και η ουσιαστική αύξηση των μεριδίων της και περαιτέρω εδραίωση των εργασιών της θα μπορούσαν να συνέβαλαν στην αναβάθμιση της διαβάθμισης C που έχει η τράπεζα για χρηματοοικονομική ευρωστία. Ταυτόχρονα, η τράπεζα, σημειώνεται, θα πρέπει να διευρύνει τις πηγές κερδοφορίας της. Θετικά θα συμβάλει ακόμη η αλλαγή στη σύνδεση των πηγών κεφαλαίου μέσω περισσότερων καταθέσεων πελατών.

Σύμφωνα με τον οίκο, η διαβάθμιση για τη χρηματοοικονομική ευρωστία της τράπεζας αντανακλά την καλή της θέση στην ελληνική αγορά ως η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα σε όρους τραπεζικού ενεργητικού. Ακόμη, η διαβάθμιση αντανακλά την ικανότητα εξεύρεσης πηγών κερδοφορίας, την ικανοποιητική ποιότητα του χαρτοφυλακίου και την επαρκή κεφαλαιοποίηση.

Δομή ομίλου

Όπως επισημαίνεται, τέλος Μαρτίου 2008 η τράπεζα είχε ενεργητικό €48,5 δισ. με τα καταστήματα στην Ελλάδα να απορροφούν το 83% του ενεργητικού του ομίλου. Το υπόλοιπο 17% προέρχεται από εργασίες στη ΝΑ Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Ουκρανία, Σερβία) αλλά και από τα υποκαταστήματα στην Κύπρο, Αίγυπτο, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λιανική τραπεζική της τράπεζας συνεισέφερε το 2007 κατά 60% στα καθαρά έσοδα, η εταιρική τραπεζική κατά 10% και η επενδυτική τραπεζική κατά 4%.

Ακόμη, οι Moody’s αναφέρουν ότι μέσω του συνδυασμού της ταχείας οργανικής ανάπτυξης αλλά και πετυχημένων εξαγορών από τα τέλη του 1990, η τράπεζα ελέγχει το 10,5% των καταθέσεων στην Ελλάδα και το 12,5% των δανείων (τέλος Μαρτίου 2008).

Αναφορικά με τη γεωγραφική ανακατανομή, επισημαίνεται ότι τα καταστήματα της τράπεζας είναι κυρίως στην Ελλάδα, ενώ προστίθεται ότι η Πειραιώς είναι καλά τοποθετημένη για να πετύχει το στόχο της μέχρι το 2010 να έχει το 25% των κερδών από διεθνείς εργασίες.

Σε σχέση με θέματα ρευστότητας, σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε το 2007 το δεύτερο πιο ψηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις, ενώ για θέματα κεφαλαιοποίησης οι Moody’s τονίζουν ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ύψους 12,3% και ο δείκτης tier 1 9,8% θα υποστηρίξουν τη δυναμική ανάπτυξη της τράπεζας σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Σε σχέση με την ποιότητα ενεργητικού, αναφέρεται ότι έχει βελτιωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ αναφορικά με τα επίπεδα αποτελεσματικότητας, η τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει βελτίωση μέσω συνδυασμού ελέγχου του κοστολογίου και αύξησης των εσόδων.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |