Thursday, July 17, 2008

Μεγάλες ζημιές για Swiss Re από Freddie και Fannie

Μεγάλες ζημιές για Swiss Re από Freddie και Fannie

To μέγεθος της έκθεσής τους στο χρέος των Fannie Mae και Freddie Mae αρχίζουν να αποκαλύπτουν χρηματοοικονομικοί όμιλοι της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση έχει εξαπλωθεί για τα καλά και εκτός ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος όμιλος αντασφάλισης στον κόσμο, Swiss Re, ανακοίνωσε χθες ότι η έκθεσή του στους δύο προβληματικούς ομίλους χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 9,6 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, η Swiss Re έχει τοποθετήσεις ύψους 5,2 δισ. δολαρίων σε ομόλογα της Freddie Mac και 4,4 δισ. δολαρίων σε χρέος της Fannie Mae.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η μετοχή του ομίλου αντασφάλισης βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, υποχωρώντας έως και 8%, γεγονός που μαρτυρά ότι ούτε το σχέδιο διάσωσης των δύο αμερικανικών ημικρατικών ομίλων από την κυβέρνηση ήταν ικανό να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Η Swiss Re είναι ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, καθώς έχει ήδη υποχρεωθεί σε διαγραφές ενεργητικού ύψους 2 δισ. δολαρίων εξαιτίας της έκθεσής της στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου.

Δεν είναι ωστόσο η μόνη, με τοποθετήσεις στους Fannie και Freddie. Η, επίσης, ελβετική Zurich Financials αποκάλυψε ότι η έκθεσή της στο χρέος των δύο ομίλων ανέρχεται σε 8,3 δισ. δολάρια, ενώ οι συνολικές θέσεις της σε αμερικανικούς οργανισμούς αγγίζει τα 9,4 δισ. δολάρια. Εκπρόσωπος του ελβετικού χρηματοοικονομικού ομίλου διευκρίνισε ότι οι θέσεις αυτές δεν επηρεάζουν την κερδοφορία.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα του Ομάν, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι δεν έχει επενδύσει σε χρέος των Fannie Mae και Freddie Mac και δεν σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον.

Τα περισσότερα κράτη του Αραβικού Κόλπου έχουν συνδεδεμένα τα νομίσματά τους στο δολάριο και οι κεντρικές τους τράπεζες επενδύουν μεγάλα ποσά σε αμερικανικό ενεργητικό.

Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ομάν σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η έκθεση άλλων χωρών της περιοχής στους δύο προβληματικούς ομίλους, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η αναταραχή στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα δεν θα πλήξει τις οικονομίες του Κόλπου.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |