Thursday, July 9, 2009

Μικρή ανοδος για το αργό- Έκλεισε στα 60,3 δολάρια

Μικρή ανοδος για το αργό- Έκλεισε στα 60,3 δολάρια

Με κέρδη τελικά έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά επτά εβδομάδων που βρισκόταν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ωθούμενος από τη μείωση του ρυθμού αύξησης των αιτήσεων ανεργίας στις ΗΠΑ και την πτώση του δολαρίου. Αν και ενδοσυνεδριακά, η ανακοίνωση για αύξηση των αποθεμάτων της βενζίνης και των διυλισμένων αποθεμάτων στις ΗΠΑ, πίεσε το αργό κάτω από τα 60 δολάρια για πρώτη φορά μετά τις 26 Μαΐου, τελικά αντιστάθηκε και έκλεισε με κέρδη της ταξεως του 0,4% στα 60,37 δολάρια το βαρέλι. Με τη σημερινή ανοδο, το αργό ανέκοψε την επταήμερη διόρθωση των μελλοντικών συμβολαίων του, η οποία μάλιστα αγγιξε το 16%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκε κατά 0,8% στα 60,94 δολάρια το βαρέλι.

Σε χαμηλό έξι μηνών έφτασαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 565.000, σημειώνοντας πτώση κατά 52.000 από την προηγούμενη βδομάδα, καθώς οι αναμενόμενες απολύσεις στους κλάδους των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Το επταήμερο μέχρι τις 27 Ιουνίου, οι συνολικές αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας ανήλθαν κατά 159.000, φτάνοντας στο ρεκόρ των 6,88 εκατομμυρίων, σε σχεδόν διπλάσια βάση συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες μειώθηκε κατά 10.000 στις 606.000 αιήσεις, ενώ μέσος όρος των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκαν κατά 12.000, φτάνοντας σε νέο υψηλό των 6,77 εκατομμυρίων αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε και την ημερήσια ζήτηση τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, η οποία υποχώρησε κατά 5,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, η UBS προέβη σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την τιμή του πετρελαίου το 2009 και το 2010. Ο οίκος τοποθετεί την τιμή στα 70 δολάρια για τη διετία έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 51 δολάρια το 2009 και 58 το 2010.

reporter.gr

«Βουτιά» στις πωλήσεις των Gap, Abercrombie, J.C. Penney


«Βουτιά» στις πωλήσεις των Gap, Abercrombie, J.C. Penney

Κάμψη στις πωλήσεις Ιουνίου ανακοίνωσαν οι εταιρίες λιανικής ειδών ρουχισμού Gap, J.C. Penney και Abercrombie & Fitch, απογοητεύοντας τους αναλυτές, καθώς η αλματώδης αύξηση της ανεργίας και η πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη αποθαρρύνουν τους καταναλωτές. Οι πωλήσεις στα αμερικανικά καταστήματα της Gap που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο υποχώρησαν κατά 10%, έναντι 8,7% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακόμη μεγαλύτερη βουτιά της τάξεως του 32 % καταγράφηκε στα αντίστοιχα καταστήματα της Abercrombie & Fitch έναντι 28% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα καταστήματα της J.C. Penney καταγράφηκε πτώση 8,2%, διαμορφώθηκε όμως άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν κάμψη της τάξεως του 9,3%.

reporter.gr

ΗΠΑ: Μειωμένα τα αποθέματα χονδρικής το Μάιο

ΗΠΑ: Μειωμένα τα αποθέματα χονδρικής το Μάιο

Τα αποθέματα χονδρικής των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση το Μάιο, για ένατο συνεχόμενο μήνα.

reporter.gr

Citigroup: Η AIG δεν θα έχει καμία αξία μετά την επιστροφή των κρατικών κεφαλαίων

Citigroup: Η AIG δεν θα έχει καμία αξία μετά την επιστροφή των κρατικών κεφαλαίων

Δεν θα έχει καμία αξία η μετοχή της American International Group, μετά την αποπληρωμή των κεφαλαίων της κρατικής βοήθειας, ανέφερε ο αναλυτής της Citigroup, Joshua Shanker στην τελευταία έκθεση του, όπου και μείωσε και την τιμή στόχο του ασφαλιστικού ομίλου. Σημειώνεται ότι ο CEO της AIG, Edward Liddy, είναι υπό μεγάλη πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να αυξήσει τα ταμειακά αποθέματα της εταιρείας, για την αποπληρωμή 182,5 δισ. δολάρια, τα οποία έλαβε μέσω του προγράμματος TARP σε τέσσερις δόσεις.

reporter.gr

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
472.97 ( 0.12%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1384.02 ( 0.05%)

Όγκος: € 1,478,829

=====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2160.73 ( -0.12%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1088.94 ( -0.24%)

ΗΠΑ: Πτώση των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας κατά 52 χιλ.

ΗΠΑ: Πτώση των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας κατά 52 χιλ. (εκατ. -4 χιλ.)

capital.gr

Γιατί και πόσο μειώνει την ονομαστική της αξία η Aspis Bank;

Γιατί και πόσο μειώνει την ονομαστική της αξία η Aspis Bank;

Σε αύξηση κεφαλαίου 100 με 120 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Aspis Bank ωστόσο το μείζον θέμα που απασχολεί την διοίκηση είναι ο επανακαθορισμός της ονομαστικής αξίας της μετοχής η οποία καθιστά αδύνατη την υλοποίησης μιας αύξησης. Η Aspis Bank εμφανίζει ονομαστική αξία 2,71 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 1,07 ευρώ δηλαδή με ένα μεγάλο discount 60 % περίπου. Για να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου στην Aspis Bank θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αναπροσαρμογή στην ονομαστική αξία. Με βάση τον νέο νόμο δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις να μειώσουν την ονομαστική τους αξία αποθεματοποιώντας μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Aspis Bank στις 23 Ιουλίου στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης θα θέσει θέμα μείωσης της ονομαστικής αξίας. Αν δεν υπάρξει απαρτία θα συγκληθεί η α΄ επαναληπτική 12 Αυγούστου και η β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση 24 Αυγούστου.

Με βάση ενδείξεις η ονομαστική αξία από 2,71 ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί ίσως κάτω του 1 ευρώ π.χ. 0,80 ευρώ ώστε να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με ικανοποιητικούς όρους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο Π. Ψωμιάδη ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα το 60% της Aspis Bank, 7% με 8% κατέχουν θεσμικοί Έλληνες κυρίως και ξένοι και περίπου 30% με 32% φυσικά πρόσωπα.

Με την αύξηση κεφαλαίου που θα υλοποιήσει η Aspis θωρακίζεται κεφαλαιακά και το κυριότερο ενισχύει τον ισολογισμό και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Στο α΄ τρίμηνο η τράπεζα είχε εμφανίσει ζημίες κοντά στα 12,5 εκατ. ευρώ ενώ στο α΄ 6μηνο ίσως θα πρέπει να αναμένεται μια μικρή συρρίκνωση τους.

reporter.gr

Βρετανία: Σε χαμηλά τριών ετών το εμπορικό έλλειμμα

Βρετανία: Σε χαμηλά τριών ετών το εμπορικό έλλειμμα

Σε χαμηλό τριών χρόνων συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας κατά το μήνα Μάιο, με τις εισαγωγές να μείωνονται αισθητά, κατά 4% στα 1 δισ. στερλίνες, επηρεασμένες από την πτώση της στερλίνας. Επιπλέον, οι εξαγωγές σημείωσαν μείωση της τάξεως του 0,8%. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 6,263 δισ. στερλίνες το Μάϊο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2006, από 7,137 δισ. στερλίνες τον Απρίλιο. Οι αναλυτές το ανέμεναν στα 6,75 δισ. στερλίνες.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό ισοζύγιο επηρεάστηκε επιπλέον και από το ισοζύγιο πετρελαίου, το οποίο κατέγραψε πλεόνασμα για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

reporter.gr

BoE: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

BoE: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Σταθερό, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη βρετανική οικονομία. Παράλληλα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ συμφώνησε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 125 δισ. στερλίνες, αιφνιδιάζοντας τις αγορές που προέβλεπαν αύξησή του κατά 25 δισ. στερλίνες.

reporter.gr

JP Morgan: Aγοράστε Ευρώπη! Αξίζει!

JP Morgan: Aγοράστε Ευρώπη! Αξίζει!

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και ιδιαίτερα αυτές των ώριμων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου, προσφέρουν την καλύτερη αξία σήμερα διεθνώς και κυρίως σε σχέση με τις αμερικάνικες μετοχές και τις βρετανικές μετοχές , τονίζει σήμερα σε strategy note η JP Morgan.Οπως σημειώνει, οι δείκτες p/e στην Ευρώπης διαπραγματεύονται σε discount που αγγίζει το 35% σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες αποτίμησης στις ΗΠΑ, και μάλιστα βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους. Επιπλέον, η μερισματική απόδοση στην Ευρώπη αγγίζει το 4,4% και είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν της αμερικάνικης αγοράς, η οποία κυμαίνεται κοντά στο 2,3%.

Οπως προσθέτει ο διεθνής οίκος, οι ευρωπαϊκές μετοχές γεύθηκαν βίαιες εκροές τα τελευταία δύο χρόνια καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση τους στις αγορές εκτός των ΗΠΑ για να περιορίσουν το ρίσκο τους.

Τώρα, η JP Morgan εκτιμά πως θα πραγματοποιηθεί στροφή 180 μοιρών στις ροές κεφαλαίων καθώς η μεταβλητότητα σταδιακά θα αρχίσει να περιορίζεται και έτσι οι επενδυές θα «μετακομίσουν» μακρία από το λεγόμενο «ασφαλές καταφύγιο» της αμερικάνικης αγοράς.

Ιστορικά δε, η Ευρώπη τείνει να υπεραποδίδει της Αμερικής σε ένα περιβάλλον αύξησης των αποδόσεων των αμερικάνικων κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, όπως τονίζει η JP Morgan. Ετσι, δηλώνει οverweight στη Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ και προτιμά ιδιαίτερα τις γερμανικές μετοχές σε σχέση με τις βρετανικές .

reporter.gr

Μπουλούτας: Οξύνεται η κρίση στην Ελλάδα

Μπουλούτας: Οξύνεται η κρίση στην Ελλάδα


Αύξηση των επισφαλειών και όξυνση της κρίσης στην Ελληνική Οικονομία προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλός της Marfin Popular, Ευθύμιος Μπουλούτας. Ο κ. Μπουλούτας δήλωσε μετά την τουριστική σεζόν ίσως να έχουμε επιδείνωση στο χρηματοοικονομικό τοπίο, ενώ δήλωσε ότι συμφωνεί με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση των επισφαλειών μέχρι το τέλος του 2009.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Ημερησίας», ο κ. Μπουλούτας είπε πως η κρίση δεν έχει περάσει, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί στη χώρα καθώς οι συνέπειές της «χτυπούν» την Ελληνική Οικονομία με υστέρηση 6 μηνών σε σχέση με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Παρόλο που η κρίση στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα ενταθεί μετά το καλοκαίρι, ενδεχομένως οι συνέπειές της να αμβλυνθούν εξαιτίας της σταδιακής βελτίωσης της κατάστασης στις μεγάλες ξένες οικονομίες, τόνισε.

Όσον αφορά την πιστωτική επέκταση, ο κ. Μπουλούτας προέβλεψε ότι η ΜΡΒ θα έχει ρυθμό αύξησης 10% φέτος ενώ για το σύνολο της αγοράς διέβλεψε πως το σχετικό ποσοστό θα κυμανθεί μεταξύ 5%-7%.

Σε σχέση με τη Marfin Popular Bank, είπε ότι τους τελευταίους δυο μήνες καταγράφεται αύξηση σε ζήτηση για νέα δάνεια καθώς σήμερα το ονομαστικό επιτόκιο των δανείων είναι χαμηλότερο σε σχέση με 6 μήνες πριν αλλά είναι μεγαλύτερο το spread. Μάλιστα διευκρίνισε ότι έχει έρθει η ώρα που τα επιχειρηματικά projects είναι πιο αποδοτικά για τους πελάτες της τράπεζας καθώς οι αξίες όπως πχ στα ακίνητα, έχουν διαμορφωθεί σε πιο ελκυστικά επίπεδα σήμερα σε σχέση με 6 μήνες πριν.

Τέλος, σημείωσε ότι το μερίδιο της MPB στη Βόρεια Ελλάδα είναι περίπου στο 8% έναντι 5%-6% που έχει πανελλαδικά, ενώ στη Μακεδονία-Θράκη διατηρεί 70 καταστήματα και 20 τραπεζικά κέντρα.

stockwatch.com.cy

Γερμανία: Πτώση 24,5% στις εξαγωγές το Μάιο

Γερμανία: Πτώση 24,5% στις εξαγωγές το Μάιο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρώς τον Μάιο, αλλά όχι τόσο ώστε να αντισταθμίσουν την πτώση του Απριλίου, προσθέτοντας ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι η ύφεση υποχωρεί.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, ωστόσο σημείωσαν πτώση 24,5% συγκριτικά με τον Μάιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 2,1% και 22,6% αντίστοιχα, καταδεικνύοντας ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθυκε απρόσμενα στα 9,6 δισ. ευρώ το Μάιο από τα 9,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο -υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τον οικονομολόγων που έκαναν λόγο για πλεόνασμα 8,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ από τα αναθεωρημένα στοιχεία για 5,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το αποτέλεσμα εμφανίστηκε χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για πλεόνασμα 5,2 δισ. ευρώ.

“Τους ερχόμενους μήνες, το κλίμα στις εξαγωγές πρέπει όλο και περισσότερο να σταθεροποιείται ενώ η ζήτηση για γερμανικές εξαγωγές πρόκειται να σημειώσει και πάλι μικρή άνοδο," τόνισε ο οικονομολόγος της Commerzbank,
Simon Junker.

Αυτό “θα βοηθούσε να σταματήσει η πτωτική πορεία της Γερμανικής οικονομίας το δεύτερο μισό του έτους," συμπλήρωσε.


capital.gr

Goldman: Λιγότερο αρνητική για BOCY

Goldman: Λιγότερο αρνητική για BOCY



Την αφαίρεση της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου από την πανευρωπαϊκή λίστα «conviction sell», ανακοίνωσε η Goldman Sachs διατηρώντας την αξιολόγηση sell. Η τιμή στόχος ανέρχεται στα €3,6.

Όπως αναφέρεται, η αφαίρεση της μετοχής από τη σχετική λίστα ακολουθεί την πρόσφατη υπο-απόδοση καθώς αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση τιμών. Η σύσταση sell διατηρείται καθώς η τράπεζα συνεχίζει να διαπραγματεύεται με 1.5x P/TBV, με premium έναντι των ελληνικών τραπεζών (1.4x ) και ελληνικών (1.2x) παρόλο που έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά έκθεσης (33%) σε προβληματικά δάνεια.

Όπως σημειώνεται, από τις 29 Μαΐου 2009 που η μετοχή προστέθηκε στη λίστα , η μετοχή υπο-αποδίδει κατά 23,6% έναντι μείωσης 3% των ευρωπαϊκών τραπεζών που καλύπτονται και μείωσης 4,1% του FTSE World Europe. Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η μετοχή της BOCY υποχωρεί κατά 49,8% έναντι μείωσης 37,7% των ευρωπαϊκών τραπεζών και 29,4% του FTSE World Europe.

Όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια, αναφέρεται ότι αυξάνονται φθάνοντας το 4,3% το τρίμηνο του 2009 από 3,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Το γεγονός αυτό, προστίθεται, ενδεχομένως να ασκήσει σημαντικές πιέσεις στις προβλέψεις. Μέχρι το 2010, οι προβλέψεις αναμένεται να φθάσουν τις 160 μονάδες (bp) από μόλις 57 το τρίμηνο του 2009. «Τα θεμελιώδη αυτά, δεν είναι ακόμη πλήρως αποτυπωμένα στην τιμή της μετοχής», τονίζεται.

Στα ρίσκα των εκτιμήσεων της GC, περιλαμβάνονται η καλύτερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική απόδοση σε Κύπρο, Ελλάδα και Ρωσία η μεγαλύτερη ανάπτυξη στα IB units και καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις στα περιθώρια και τα δάνεια.

stockwatch.com.cy

PwC: Σε έξαρση η απάτη λόγω της ύφεσης

PwC: Σε έξαρση η απάτη λόγω της ύφεσης


Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης προκαλούν ανησυχία στους μεγαλύτερους οργανισμούς και επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκάζονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε βραχυπρόθεσμους μηχανισμούς ελέγχου ικανούς να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις απάτης, αναφέρει σε μελέτη της η PricewaterhouseCoopers.

Όπως επισημαίνεται οι πρόσφατες καταρρεύσεις επενδυτικών κολοσσών σκιαγραφούν πως περιπτώσεις απάτης, που δεν είχαν ανιχνευθεί κατά το παρελθόν, σήμερα πια ξεπροβάλουν σχεδόν καθημερινά. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος μέσω πιθανής διενέργειας απάτης, βλέπουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ως ενδεχόμενη ευκαιρία και όχι ως απειλή.

Με βάση την πρόσφατη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC) ‘Απάτη σε Περίοδο Ύφεσης-2009’ (Fraud in a Downturn-2009), υπάρχουν τρεις παράγοντες οι οποίοι συντελούν από κοινού ως προς την πιθανή διενέργεια απάτης. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν το λεγόμενο "τρίγωνο της απάτης" (fraud triangle) και λόγω της κρίσης, η παρουσία τους είναι πιο έντονη από ποτέ. Πρόκειται για τους:

- Κίνητρο-πίεση: Ορισμένες φορές ο κύριος λόγος διενέργειας απάτης θεωρείται ότι είναι το προσωπικό όφελος που μπορεί να έχει ένας υπάλληλος από την κατάχρηση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η πίεση που μπορεί να ασκείται από τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας στους υπαλλήλους αυξάνει τον κίνδυνο της απώλειας της εργασίας τους, κατά συνέπεια των μελλοντικών εισοδημάτων τους, αποτελώντας παράλληλα κίνητρο των υπαλλήλων για τη διενέργεια απάτης.

- Ευκαιρία: Οι επιχειρήσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους μέσω απολύσεων ή περικοπών προσωπικού με πιθανή συνέπεια τον μη επαρκή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων της εταιρείας, γεγονός που συνδέεται με πιθανή εμφάνιση αδυναμιών στα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου.

- Λογική εξήγηση: Οι περιπτώσεις απατών αυξάνονται εν μέσω οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της ικανότητας των στελεχών να αιτιολογούν όλα τα ήδη απάτης ως απόλυτα λογικά και να δίνουν μία λογική εξήγηση πίσω από κάθε μορφή απάτης.

Σύμφωνα με το μοντέλο της PwC, "PwC Fraud Wheel", η στρατηγική των εταιρειών θα πρέπει να διαμορφώνεται από κοινού με τα:
• Ύφος της Διοίκησης (Organizational tone),
• Διακυβέρνηση (Governance),
• Πολιτική αντιμετώπισης απατών και ατασθαλιών (Fraud and integrity policies),
• Διαδικασία προσλήψεων (Hiring and promotion),
• Αξιολόγηση των κινδύνων (Risk assessment),
• Σύνδεση και αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των δικλείδων ασφαλείας (Control linkage and evaluation),
• Διοικητική πληροφόρηση (Management information),
• Επικοινωνία και εκπαίδευση (Communication and training),
• Διοικητική εποπτεία (Management oversight),
• Έλεγχος και προστασία από ενδεχόμενους κινδύνους των λειτουργιών της εταιρείας (Gatekeeper functions),
• Αντιμετώπιση απατών και ατασθαλιών (Fraud and corruption response).

Ο κ. Κυριάκος Ανδρέου, Partner επικεφαλής του τμήματος Consulting της PwC στην Ελλάδα, τόνισε: «Παρόλο που πολλές εταιρείες έχουν κάνει σημαντικά βήματα καταπολέμησης της απάτης, με στόχο κυρίως τη μείωση του κινδύνου απώλειας δεδομένων, ελάχιστες κάνουν χρήση των κατάλληλων δικλείδων ασφαλείας. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι οι ζημιές από απάτες να ανέρχονται σήμερα περίπου στο 7% του εισοδήματος των εταιρειών, βάση σχετικών εκτιμήσεων του ACFE (Association of Certified Fraud Examiners).»

«Επίσης, έχει προκύψει από σχετικούς ελέγχους των ρυθμιστικών αρχών, ότι πολλοί διευθυντές επιχειρήσεων χρησιμοποιούν μη έννομα μέσα για να πετύχουν μεγιστοποίηση των κερδών των εταιρειών τους, καθιστώντας τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών μη αξιόπιστες και τους stakeholders δύσπιστους. Για αυτό και η επιτροπή ελέγχου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση ως προς την επάρκεια των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας. Το σίγουρο είναι ότι οι εταιρείες που έχουν λάβει μέτρα ως προς την πρόληψη και καταστολή της απάτης θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα πιθανούς κίνδυνους που μπορεί να ενέχονται στην λειτουργία τους», συμπλήρωσε.

capital.gr

AIG: Διαπραγματεύσεις με MetLife για πώληση Alico

AIG: Διαπραγματεύσεις με MetLife για πώληση Alico



Σε διαπραγματεύσεις με την ανταγωνίστρια εταιρεία MetLife για την πώληση της American Life Insurance Company (Alico), βρίσκεται η AIG, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Όπως σημειώνουν οι «FT», μέσω της πώλησης η AIG μπορεί να συγκεντρώσει έως και 15 δισ. δολάρια, ένα ποσό που της «δίνει ανάσα», ώστε να αποπληρώσει μέρος των 80 δισ. δολαρίων που έχει λάβει από το αμερικανικό δημόσιο.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ως εκ τούτου η συμφωνία δε θεωρείται σε καμία περίπτωση βέβαιη.

euro2day.gr

Γερμανία: Άνοδος πληθωρισμού, υποχώρηση εξαγωγών

Γερμανία: Άνοδος πληθωρισμού, υποχώρηση εξαγωγών



Οριακή άνοδος για το πληθωρισμό στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα δυσμενής η εικόνα της εξαγωγικής δραστηριότητας τον Μάιο, καθώς υποχώρησε 24,5%.

Ο πληθωρισμός Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Destatis, ενισχύθηκε στο 0,1% σε ετήσια βάση, έναντι 0% που ήταν τον Μάιο. Η ήπια άνοδος αποδίδεται στην σημαντική υποχώρηση, της τάξης του 7,9% στις τιμές ενεργειακών προϊόντων, ενώ οι τιμές τροφίμων σημείωσαν πτώση 0,9%.

Στον αντίποδα εξαιρετικά αρνητική η εικόνα της εξαγωγικής δραστηριότητας της Γερμανίας για τον Μάιο, με τις εξαγωγές να υποχωρούν 24,5% και την αξία τους να διαμορφώνεται στα 60,7 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 22,6% στα 51,1 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας να εμφανίσει πλεόνασμα 9,6 δισ. ευρώ για τον Μάιο του 2009, έναντι 14,6 δισ. ευρώ που ήταν στον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους.


euro2day.gr

MIG Real Estate: Η εισαγωγή δείχνει επενδύσεις

MIG Real Estate: Η εισαγωγή δείχνει επενδύσεις



Eυχέρεια κινήσεων κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση νέων επενδύσεων αποκτά η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ μέσω της εισαγωγής των μετοχών της στο χρηματιστήριο, αφού η εκκρεμότητα αυτή έθετε σοβαρά εμπόδια στα σχέδια που αφορούσαν στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της.

Η θυγατρική του ομίλου της MIG επιχείρησε να εισέλθει στο Χ.Α. το περασμένο φθινόπωρο (αποσκοπούσε στην άντληση 300 εκατ. ευρώ), ωστόσο η οικονομική κρίση που ξέσπασε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετέθεσε τη σχετική διαδικασία για αργότερα, όταν οι συνθήκες θα ήταν ευνοϊκότερες για τη διενέργεια των δημοσίων εγγραφών.

Ωστόσο, στο διάστημα που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως η εν λόγω εκκρεμότητα προκαλούσε προβλήματα στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων (κάθε καινούργια αγορά ακινήτου απαιτούσε αλλαγές στο ενημερωτικό δελτίο), με αποτέλεσμα αρκετές από τις κινήσεις που ήθελε να κάνει η εταιρεία να αναβάλλονται.

Έτσι, οι μοναδικές επενδύσεις που έγιναν από τις αρχές του 2009 αφορούσαν στην αγορά δύο καταστημάτων, ενός στη Θεσσαλονίκη και ενός στον Βόλο. Με τις αγορές αυτές το χαρτοφυλάκιο της MIG Real Estate αριθμεί σήμερα 32 ακίνητα των οποίων η συνολική αξία υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ.

--- Λύνει τα χέρια


Η εισαγωγή των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α., σύμφωνα με τη διοίκησή της, θα λύσει τα χέρια της επιχείρησης σε ό,τι αφορά νέες επενδύσεις, οι οποίες αρχικά θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια και από τραπεζικό δανεισμό.

Σημειώνεται πως τα χρήματα που θα αντλήσει η MIG Real Estate μέσω της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο σύνολό τους για τη μείωση των υποχρεώσεών της, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 19 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι δημόσιες εγγραφές για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα γίνουν το διάστημα 8 - 10 Ιουλίου, ενώ οι μετοχές θα αρχίσουν να είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. περίπου στα τέλη του μήνα (πιθανότατα από τις 23 Ιουλίου).

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, ο όμιλος της MIG θα ελέγχει το 40% της θυγατρικής της, το μέλος της επενδυτικής επιτροπής και ιδρυτής της εταιρείας Βενετσιάνος Κάκκαβας ποσοστό 33%, η ομάδα των τεσσάρων επιχειρηματιών που ήδη συμμετέχουν σε αυτή (κ. Μαρτίνος, Γουλανδρής, Βαρδινογιάννης και Βολονάσης) περίπου το 6%, ενώ οι νέοι μέτοχοι (θεσμικοί και ιδιώτες) το υπόλοιπο 21%.

--- Πού στοχεύει

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα που αποτελούν επενδυτικούς στόχους της MIG Real Estate, αξίζει να αναφερθεί πως οι επαγγελματικοί χώροι (γραφεία και καταστήματα) με μικρό και μεσαίο μέγεθος και αξία, που χαρακτηρίζονται από αυτονομία, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των υποψήφιων προς απόκτηση ακινήτων.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι σχετικά εύκολο να ρευστοποιηθεί για την αποκόμιση υπεραξιών, σε αντίθεση με τα μεγάλα ακίνητα που (ιδίως στη δύσκολη αυτή περίοδο) χρειάζονται χρόνο, υπομονή και περισσότερες προσπάθειες για να μεταβιβαστούν. Προς το παρόν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας διαθέτει ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ωστόσο επιδίωξη είναι σταδιακά αυτό να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα με την ένταξη συγκροτημάτων από γειτονικές χώρες. Η Κύπρος, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Γερμανία είναι κάποιες από τις χώρες όπου σχεδιάζει να επεκταθεί σταδιακά.

--- ΑΕΕΑΠ ετοιμάζει και η Εθνική

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας για τη δημιουργία της δικής της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, διαδικασία που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας υπό τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο δίμηνο το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας θα υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την αίτηση για τη σύσταση και λειτουργία ΑΕΕΑΠ, ώστε μέχρι τα τέλη του 2009 αυτή να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της και πιθανότατα τον επόμενο χρόνο (ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά) να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως η υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ θα διαθέτει αρχικά χαρτοφυλάκιο ακινήτων των οποίων η συνολική αξία θα είναι 700 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ.

Τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη επιλεγεί και το επόμενο διάστημα θα εισφερθούν στην νέα θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, πως αρχικά η ΕΤΕ δεν θα συνεργαστεί με άλλον φορέα - ιδιοκτήτη ακινήτων στο πλαίσιο της ΑΕΕΑΠ, αλλά θα υλοποιήσει μόνη της τα σχέδιά της.

euro2day.gr

BoE: Σε θερινή "ραστώνη" η νομισματική πολιτική

BoE: Σε θερινή "ραστώνη" η νομισματική πολιτική



Καμία μεταβολή στο βασικό επιτόκιο της Βρετανίας και διατήρησή του στο 0,5% προεξοφλούν οι αγορές για τη σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Λογικό εν μέσω θέρους.

Όπως σημειώνει το MarketWatch, ο επικεφαλής της BoE κ. Mervyn King, το μόνο που αναμένεται να πράξει είναι να ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να διακόψει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων αλλά και την στήριξη των τραπεζών τουλάχιστον έως τα τέλη του 2009, καθώς η βρετανική οικονομία «ταλαιπωρείται» από την κρίση.

«Πιστεύω ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έως ότου είναι απόλυτα βέβαιο ότι η οικονομία μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις», τονίζει στο MarketWatch ο κ. David Hussey, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων στην MFC Global Investment Management.

euro2day.gr

Φήμες για κλείσιμο καταστημάτων από την HSBC

Φήμες για κλείσιμο καταστημάτων από την HSBC


Σε μια αιφνιδιαστική απόφαση να κλείσει τουλάχιστον ένα περιφερειακό κατάστημα που εξυπηρετεί μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας προχώρησε, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, η HSBC. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στην απόφαση να κλείσει το κατάστημα της Λάρισας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μοιάζει ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι το δίκτυο της HSBC στην Ελλάδα συνιστούσαν μόλις 22 καταστήματα.

Προς το παρόν η διοίκηση δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ενώ είναι άγνωστο αν θα ακολουθήσουν και άλλα καταστήματα. Σε ερώτηση του Capital.gr αρμόδια στελέχη απέφυγαν να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις της τράπεζας.

Η HSBC προσφέρει πλήρη γκάμα τραπεζικών προϊόντων στην ελληνική αγορά και έχει δίκτυο 21 –πλέον- καταστημάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι συγκεντρωμένα στον Νομό Αττικής. Το τελευταίο διάστημα πολλές τράπεζες προχωρούν σε “συμμάζεμα” των εξόδων, κλείνοντας ακόμη και καταστήματα ή μετακομίζοντας σε πιο φθηνές περιοχές. Ας σημειωθεί ότι προ δεκαημέρου η Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο 55 καταστημάτων.

capital.gr

Κίνα: Ανάπτυξη 8% της οικονομίας το 2009 "βλέπει" οικονομικό think tank

Κίνα: Ανάπτυξη 8% της οικονομίας το 2009 "βλέπει" οικονομικό think tank


Ανάπτυξη περίπου 8% της κινεζικής οικονομίας το τρέχον έτος, διαβλέπει οικονομικό think tank, στην τελευταία από μια σειρά αισιόδοξων εκτιμήσεων που αντανακλούν το αναπτυξιακό momentum της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

“Η οικονομία της Κίνας έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως η ανοδική τάση έχει εξασφαλισθεί”, ανέφερε το State Information Centre. Το think tank υπογράμμισε πως το επιπλέον “πακέτο” στήριξης της οικονομίας δεν ήταν απαραίτητο, πέραν των 585 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση του δανεισμού.

capital.gr

ΟΠΕΚ: «Φρενάρει» η ζήτηση πετρελαίου έως το 2013

ΟΠΕΚ: «Φρενάρει» η ζήτηση πετρελαίου έως το 2013

Δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με το καρτέλ να υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανακάμψει από το τέλμα στο οποίο βρέθηκε το 2009.

Στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η κατανάλωση του αργού πετρελαίου που παράγει, δεν θα επιστρέψει στα 31 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή στα επίπεδα πριν από την κρίση, μέχρι το 2013.

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης θα πραγματοποιηθεί με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι και τα αποθέματα θα έχουν περιοριστεί.

Μάλιστα στην έκθεσή του υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2030 η παγκόσμια κατανάλωση θα φτάσει τα 105,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια, που ισοδυναμεί σχεδόν με την τρέχουσα ζήτηση από την Κίνα.

Μεσοπρόθεσμα, η κατανάλωση θα υποχωρήσει το 2009 κατά 84,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα αυξηθεί στα 87,9 εκατομμύρια μέχρι το 2013, εφόσον βέβαια η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει στις αρχές του 2010.

Η μικρότερη ανάπτυξη της ζήτησης και η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά ρεκόρ της περσινής χρονιάς είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έκθεση, ο ΟΠΕΚ να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου.

Οι χώρες - μέλη του καρτέλ έχουν καθυστερήσει ή αναβάλει περίπου 35 έργα, τα οποία μέχρι το 2013 αναμένεται να παράγουν περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω και τις προβλέψεις του για τα αποθέματα από χώρες που δεν είναι μέλη του, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το 2013 θα παραμείνουν σταθερά.

Θετικά είναι όμως τα στοιχεία για τη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 23 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τη χρονική περίοδο 2008 - 2030.

Όσον αφορά στα διαπιστωμένα αποθέματα αργού η έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι το 2008 αυξήθηκαν στα 1,027 τρισεκατομμύρια βαρέλια, κυρίως λόγω της αύξησης των αποθεμάτων της Βενεζουέλας.

naftemporiki

Κίνα: 48% αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Κίνα: 48% αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Αύξηση 48% σημείωσαν τον Ιούνιο οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Κίνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2006, καθώς το κυβερνητικό πακέτο στήριξης των δαπανών οδήγησαν στην αναζωογόνηση της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι Κινέζοι αγόρασαν 872.000 επιβατικά αυτοκίνητα τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της China Association of Automobile Manufacturers. Οι συνολικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων και των φορτηγών, αυξήθηκαν 36%, φθάνοντας στο 1,14 εκατ. οχήματα.

Το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) της κυβέρνησης, βοήθησε την Κίνα να ξεπεράσει φέτος τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο και να αυξήσει τις πωλήσεις για τις εταιρείες από την General Motors Corp. έως την Alcoa Inc. Η χώρα αποτελεί «θετική δύναμη» που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την παγκόσμια ύφεση, σύμφωνα με χθεσινό σχόλιο του δισεκατομμυριούχου, Τζορτζ Σόρος.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων των ΗΠΑ μειώθηκαν 355 το πρώτο εξάμηνο φθάνοντας στα 4,8 εκατ. οχήματα. Ο ετήσιος ρυθμός πώλησης αυτοκινήτων μειώθηκα στα 9,69 εκατ. οχήματα και ελαφρά φορτηγά τον Ιούνιο στη χώρα, σύμφωνα με την Autodata Corp.

Στην Κίνα, το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν 26% φθάνοντας στα 4,53 εκατ., ενώ οι πωλήσεις επαγγελματικών αυτοκινήτων μειώθηκαν 0,5% φθάνοντας το 1,57 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με την κινεζική ένωση. Η κυβέρνηση της χώρας έλαβε μέτρα για την τόνωση της ζήτησης των αυτοκινήτων μετά τη μείωση των πωλήσεών τους κατά τους πέντε από τους έξι μήνες που έληξαν τον Ιανουάριο.

Η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα καταδεικνύει η ότι η οικονομία της χώρας μάλλον ανέκαμψε από την ύφεση στις αρχές του έτους. Τα νέα δάνεια αυξήθηκαν περίπου πέντε φορές τον Ιούνιο από το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο 1,53 τρισ. γιουάν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στο Web site της.

naftemporiki

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος το Μάιο

Γερμανία: Διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος το Μάιο

Στα 10,3 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η μείωση των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 63 δισ. ευρώ, φέρνοντας το πλεόνασμα στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2008. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1% στα 52,7 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για διατήρηση του πλεονάσματος στα 9,0 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ενθαρρυντικών ενδείξεων από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η κυβέρνηση αναμένει πάντως μείωση του ΑΕΠ φέτος περίπου κατά 6%.

naftemporiki

Mε απώλειες 1,38% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Mε απώλειες 1,38% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 129,69 μονάδων, ποσοστό 1,38%, έκλεισε στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.291,06 μονάδες.


naftemporiki

Προτάσεις για short selling

Προτάσεις για short selling

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσίασαν χθες τις προτάσεις τους σχετικά με την υποχρεωτική ανακοίνωση των ανοιχτών πωλήσεων που πραγματοποιούν οι επενδυτές που κάνουν χρήση του short selling, σε μια προσπάθεια να διασπείρουν τους κινδύνους κατάχρησης των αγορών.

Το short selling είναι μια τακτική που ακολουθούν κυρίως τα hedge funds και έχει επικριθεί από εκείνους που προσπαθούν να μειώσουν το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών. Οι χρηματιστηριακές αρχές σε διάφορα κράτη της Ε.Ε. άρχισαν μονομερώς να περιορίζουν το short selling όταν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers οι τραπεζικές μετοχές πιέστηκαν πολύ.

Η CESR

Η Ενωση των Ευρωπαϊκών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (CESR) έχει δηλώσει ότι είναι καιρός να προωθηθεί μια πολιτική αναθεώρησης των κανόνων που διέπουν το short selling σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η CESR είναι της άποψης ότι ένα πανευρωπαϊκό καθεστώς για ενισχυμένη διαφάνεια στο short selling πρέπει να εφαρμοστεί σε μόνιμη και εναρμονισμένη βάση, με την εισαγωγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε αυτό τον τομέα.

Οι εποπτικοί φορείς των κεφαλαιαγορών έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές από τα κατά τόπους χρηματιστήρια για την έλλειψη συνεργασίας όταν συμβαίνει μια μετοχή να διαπραγματεύεται σε διάφορες χρηματιστηριακές πλατφόρμες σε διαφορετικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η IOSCO, η παγκόσμια εποπτική αρχή των κεφαλαιαγορών, έχει αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το καταχρηστικό short selling είναι μέσω της επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν τις μετοχές που είναι προς πώληση ώστε να ενθαρρύνεται ο προδανεισμός των μετοχών πριν πουληθούν.

Στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας προσωρινός νόμος επιβάλλει στους μεγάλους επενδυτές και hedge funds υψηλού ρίσκου, να δηλώνουν την ανοιχτή θέση τους στην εποπτική αρχή και εν συνεχεία το χρηματιστήριο θα αποφασίζει αν πρέπει να ανακοινωθεί ή όχι. Ελλείψει ενός νόμου στην Ε.Ε., η CESR προτείνει ένα καθεστώς short selling βασισμένο στην κοινοποίηση για όλες τις μετοχές, όχι μόνο για τίτλους που καλύπτονται από εθνικά χαρακτηριστικά.

Η CESR προτείνει ένα two-tier σύστημα της κοινοποίησης των σημαντικών ανοιχτών θέσεων, μια που κρατιέται ιδιωτική και μια που δημοσιοποιείται. Το ιδιωτικό κατώτατο όριο κοινοποίησης φτάνει το 0,1% και θα δημοσιοποιείται μόλις ανέλθει στο 0,5%. Ολες οι συναλλαγές πρέπει να υπολογίζονται στα ποσοστά αυτά ακόμη και οι OTC συναλλαγές.

Η κοινοποίηση θα πρέπει να γίνεται την επομένη μέρα που διαμορφώνονται τα ποσοστά αυτά. Μια τελική πρόταση αναμένεται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. στο τέλος του 2009.


naftemporiki

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


10:00 AM
Wholesale Trade
Dept of Commerce

Βουτιά 4,4% για το αργό- Λίγο πάνω από τα 60 δολάρια

Βουτιά 4,4% για το αργό- Λίγο πάνω από τα 60 δολάρια

Με κατακόρυφη πτώση έκλεισε το αργό μετά την ανακοίνωση των αποθεμάτων του, τα οποία αν και υποχώρησαν, η ανοδος των αποθεμάτων της βενζίνης, δημιούργησε νέες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης. Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αργό σημείωσε απώλειες 4,4% και στα 60,14 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες 3,53% σημείωσε το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 59,63 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση 2,9 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Επιτροπή Ενέργειας. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 2,3 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, τα διυλισμένα αποθέματα του πετρελαίου, τα οποία περιλαμβάνουν το diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης, σημείωσαν αύξηση της τάξεως των 3,7 εκατ. βαρελιών. Ανοδικά κινήθηκαν και τα αποθέματα της βενζίνης, αφού έκλεισαν την εβδομάδα κατά 1,9 εκατ. βαρέλια υψηλότερα.

Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προχώρησε ο ΟΠΕΚ. Στην ετήσια έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί το 2030 κάτω από τα 106 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντί των 113 εκατ. βαρελιών την ημέρα που προβλέπονταν πέρσι.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 90,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015 και στα 105,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2030, τη στιγμή που οι αντίστοιχες εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) κάνουν λόγο για 94,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015 και 106,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2030.

Όσον αφορά στη ζήτηση πετρελαίου ανά άτομο, ο ΟΠΕΚ υπολογίζει ότι η ζήτηση στη βόρεια Αμερική θα παραμείνει δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη νοτιοανατολική Ασία. Σημειώνεται ότι ο κλάδος των μεταφορών θα είναι πάντα ο πλέον πετρελαιοβόρος και θα ευθύνεται για το 60% της αύξησης της ζήτησης μέχρι το 2030.

Τέλος, το καρτέλ προβλέπει ότι μέχρι το 2030, πρέπει να αναμένουμε 87 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους στις αναπτυσσόμενες χώρες -τη στιγμή που το 2007 είχαμε 31 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους - έναντι 530 αυτοκινήτων ανά χίλιους κατοίκους στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.

reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση 1,5% στην καταναλωτική πίστη

ΗΠΑ: Πτώση 1,5% στην καταναλωτική πίστη

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε η καταναλωτική πίστη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές οφειλές διαμορφώθηκαν στο ετήσια προσαρμοσμένο μέγεθος των 3,22 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας πτώση 1,5%, ενώ τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στα 2,52 τρισ. δολάρια. Τα χρέη σε πιστωτικές κάρτες υποχώρησαν κατά 2,86 δισ. δολάρια, ή 3,7% στα 928 δισ. δολάρια. Τέλος, τα χρέη σε δάνεια για αυτοκίνητα, για προσωπικά δάνεια και φοιτητικά δάνεια, μειώθηκαν κατά 367,1 εκατ. δολάρια, ή 0,3% στα 1,59 τρισ. δολάρια.

reporter.gr
Share |