Thursday, July 9, 2009

Γιατί και πόσο μειώνει την ονομαστική της αξία η Aspis Bank;

Γιατί και πόσο μειώνει την ονομαστική της αξία η Aspis Bank;

Σε αύξηση κεφαλαίου 100 με 120 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Aspis Bank ωστόσο το μείζον θέμα που απασχολεί την διοίκηση είναι ο επανακαθορισμός της ονομαστικής αξίας της μετοχής η οποία καθιστά αδύνατη την υλοποίησης μιας αύξησης. Η Aspis Bank εμφανίζει ονομαστική αξία 2,71 ευρώ και η χρηματιστηριακή τιμή διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 1,07 ευρώ δηλαδή με ένα μεγάλο discount 60 % περίπου. Για να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου στην Aspis Bank θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη αναπροσαρμογή στην ονομαστική αξία. Με βάση τον νέο νόμο δίδεται η δυνατότητα στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις να μειώσουν την ονομαστική τους αξία αποθεματοποιώντας μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Aspis Bank στις 23 Ιουλίου στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης θα θέσει θέμα μείωσης της ονομαστικής αξίας. Αν δεν υπάρξει απαρτία θα συγκληθεί η α΄ επαναληπτική 12 Αυγούστου και η β΄ επαναληπτική γενική συνέλευση 24 Αυγούστου.

Με βάση ενδείξεις η ονομαστική αξία από 2,71 ευρώ θα μπορούσε να μειωθεί ίσως κάτω του 1 ευρώ π.χ. 0,80 ευρώ ώστε να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με ικανοποιητικούς όρους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που ανήκουν στον μεγαλομέτοχο Π. Ψωμιάδη ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα το 60% της Aspis Bank, 7% με 8% κατέχουν θεσμικοί Έλληνες κυρίως και ξένοι και περίπου 30% με 32% φυσικά πρόσωπα.

Με την αύξηση κεφαλαίου που θα υλοποιήσει η Aspis θωρακίζεται κεφαλαιακά και το κυριότερο ενισχύει τον ισολογισμό και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Στο α΄ τρίμηνο η τράπεζα είχε εμφανίσει ζημίες κοντά στα 12,5 εκατ. ευρώ ενώ στο α΄ 6μηνο ίσως θα πρέπει να αναμένεται μια μικρή συρρίκνωση τους.

reporter.gr

No comments:

Share |