Monday, August 8, 2011

Υποβάθμισε και τις Fannie Mae και Freddie Mac ο S&P


Υποβάθμισε και τις Fannie Mae και Freddie Mac ο S&P

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των αμερικανικών τραπεζών Fannie Mae και Freddie Mac προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor’s, σε ΑΑ+ από ΑΑΑ προηγουμένως. Η υποβάθμιση ήρθε λόγω της μεγάλης εξάρτησής των δύο παρόχων στεγαστικών δανείων από το κρατικό χρέος της χώρας.

source: reporter.gr

Βουτιά 42% στις αδειοδοτήσεις οικιών


Βουτιά 42% στις αδειοδοτήσεις οικιών

Μεγάλη συρρίκνωση των επενδύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο προμηνύουν οι αδειοδοτήσεις νέων οικοδομών, επιτείνοντας την αγωνία των φορέων της κατασκευστικής βιομηχανίας που συρρικνώνεται για τρίτο συνεχές έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία,
το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2011 κατέγραψε μείωση 28,8% στις 994,2 χιλ. από 1,4 εκ. το περσινό πεντάμηνο.

Οι αδειοδοτήσεις οικοδομικών έργων αποτελούν σαφή ένδειξη της μελλοντικής κατασκευαστικής δραστηριότητας.

H μεγαλύτερη μείωση που φθάνει το 35,6% σημειώνεται στη Λεμεσό με το εμβαδόν να περιορίζεται στις 231,8 χιλ. τ.μ. από 360,1 χιλ. τ.μ. πέρσι.

Στη Λευκωσία το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρουσιάζει μείωση 34,8% στις 336,6 χιλ. τ.μ. από 516,4 χιλ. τ.μ. πέρσι. Μείωση 25% καταγράφεται και στη Λάρνακα στις 187,8 χιλ. τ.μ. από 250,4 χιλ. τ.μ.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο καταγράφεται μείωση 15,8% με το εμβαδόν να φθάνει τις 76,5 χιλ. τ.μ. έναντι 90,8 χιλ. τ.μ. Η μικρότερη μείωση σημειώνεται στην Πάφο (-9,6%).

Πέραν της μείωσης του εμβαδού, μείωση 13% παρουσιάζεται και στον αριθμό των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις επαρχιακές διοικήσεις πέφτοντας στις 3328 από 3827.

Η αξία των αδειών μειώθηκε κατά 24,1% στα €918,6 εκ. από €1,2 δισ. το πεντάμηνο του 2010.

Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 4221 οικιστικές μονάδες έναντι 7252 πέρσι, καταγράφοντας μείωση 41,8%.

source: stockwatch.com.cy

Παγκόσμιες τράπεζες: Μαχαίρι σε 101 χιλ. θέσεις εργασίας


Παγκόσμιες τράπεζες: Μαχαίρι σε 101 χιλ. θέσεις εργασίας

Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες τράπεζες προχωρούν στις περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας από το 2008, καθώς η αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ στραγγίζει τα έσοδα, ενώ παράλληλα οι ρυθμιστές υποχρεώνουν σε μεγαλύτερη αποθεματοποίηση κεφαλαίων και οι επιχειρήσεις προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις για να βελτιώσουν την κερδοφορία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι 50 μεγαλύτερες τράπεζες , μεταξύ των οποίων η HSBC Holdings, Credit Suisse Group και Bank of America, έχουν ανακοινώσει από τις αρχές του έτους ότι θα προχωρήσουν σε 60.000 περικοπές θέσεων.

Οι περικοπές των θέσεων θα ξεπεράσουν τις 101.000 φέτος. Θα είναι μεγαλύτερος αριθμός από το 2008 όταν λόγω της πιστωτικής κρίσης, οι περικοπές στις θέσεις εργασίας ανήλθαν στις 192 χιλ.

source: stockwatch.com.cy

ΟΟΣΑ: «Κατεβάζει ταχύτητα» η παγκόσμια οικονομία


ΟΟΣΑ: «Κατεβάζει ταχύτητα» η παγκόσμια οικονομία

Σημάδια επιβράδυνσης στις βασικότερες οικονομίες του πλανήτη διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, τη στιγμή που επανέρχονται οι ανησυχίες για μια νέα ύφεση έπειτα από εκείνη του 2008-2009.

«Ισχυρότερα σημάδια αντιστροφής των κύκλων ανάπτυξης έκαναν την εμφάνισή τους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία» τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Το κλίμα επιδείνωσης είναι γενικευμένο στις κύριες παγκόσμιες οικονομίες, υπογραμμίζει ο οργανισμός. «Οι (δείκτες) CLI για τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία συνεχίζουν να δείχνουν επιβραδύνσεις της οικονομικής δραστηριότητας», σχολιάζει.

Για τις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και για τις οικονομίες της Ομάδας των Επτά G7 , ο δείκτης CLI μειώθηκε τον Ιούνιο για τρίτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Πάντα με βάση αυτό τον δείκτη, η ζώνη του ευρώ και η Κίνα βρίσκονταν τον Ιούνιο σε φάση επιβράδυνσης, ενώ οι ΗΠΑ εμφάνιζαν μια «πιθανή κορύφωση» της τάσης αυτής.

Ο δείκτης Composite Leading Indicator (CLI) έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ώστε να παρέχει έγκαιρα ενδείξεις για τις μεταβολές του κύκλου επιχειρηματικής δραστηριότητας, τις διακυμάνσεις της παραγωγής και της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, σε διάστημα 6-9 μηνών. Στόχος του είναι να αποκρυπτογραφηθεί η τάση του οικονομικού κύκλου.

source: capital.gr

Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών αποφάσισε η Ε.Κ.


Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών αποφάσισε η Ε.Κ.

Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο ΧΑ (short selling) αποφάσισε πριν από λίγο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην κεφαλαιαγορά.

Ειδικότερα, η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από αύριο 9 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια δύο μήνες.

source: naftemporiki.gr

“Έπιασε” τα 1.700 δολ. ο χρυσός


“Έπιασε” τα 1.700 δολ. ο χρυσός

Το πολύτιμο μέταλλο, αγαπημένο καταφύγιο των επενδυτών σε καιρό κρίσης, “τσίμπησε” 52 δολ. σκαρφαλώνοντας στα 1707 δολ. /ουγγιά.
Συνεχίστηκε το ράλι του χρυσού στον απόηχο των διεθνών ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Αναλυτές μάλιστα μιλούν για την πιθανότητα ενός ράλι που πιθανόν να φέρει την αξία του ακόμα και στα 2000 δολ. / ουγγία, σε συνέχεια του limit – up 13% που έχει κερδίσει το μέταλλο τους τελευταίους τρεις μήνες.

source: reporter.gr

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ για ΗΠΑ η Moody΄s


Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑΑ για ΗΠΑ η Moody΄s

Η Moody’s Investors Service ανακοίνωσε ότι αναμένει η οικονομική ανάκαμψη των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχιστεί, αλλά επισήμανε την πολιτική πόλωση ως ρίσκο για την αξιολόγηση ΑΑΑ της χώρας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires..

Η Moody’s την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε τη σύσταση ΑΑΑ για τις ΗΠΑ μετά από την έγκριση της νομοθεσίας για τον έλεγχο του χρέους, αλλά δήλωσε πως η κίνηση αυτή δεν ήταν αρκετή για τον οίκο προκειμένου να διατηρήσει σταθερό το outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση, τοποθετώντας το ΑΑΑ σε αρνητικό outlook.

"Αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί και θα χρειαστεί και περαιτέρω μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού μέχρι το 2013", πρόσθεσε η Moody’s.

"Τα πολιτικά κόμματα τώρα εμφανίζεται να έχουν παρόμοιους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Ωστόσο, η διαφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος και οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν για την επίτευξη της συμφωνίας αύξησης του ορίου χρέους, αναδεικνύει τους κινδύνους μιας πολιτικής πόλωσης".

Την Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έλαβε το άνευ προηγουμένου βήμα για τη μείωση της αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας.


source: capital.gr

Fitch: Τέλη Αυγούστου η αναθεώρηση της αξιολόγησης για ΗΠΑ


Fitch: Τέλη Αυγούστου η αναθεώρηση της αξιολόγησης για ΗΠΑ

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένει να έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ η Fitch Ratings.

«Η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί στα θεμελιώδη του αμερικανικού χρέους συγκριτικά με τις άλλες χώρες που έχουν αξιολόγηση "ΑΑΑ" και στις μεσοπρόθεσμες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές υπό το φως της συμφωνίας της 2ας Αυγούστου», αναφέρει ο οίκος σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Η Fitch προειδοποιεί ότι η πρόσφατη συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας για την υιοθέτηση ενός αξιόπιστου σχεδίου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν την αξιολόγηση "ΑΑΑ" μεσοπρόθεσμα».

Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις δύο μέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's.

source: naftemporiki.gr

Πανικός στα ασιατικά χρηματιστήρια ελέω S&P


Πανικός στα ασιατικά χρηματιστήρια ελέω S&P


Μεγάλη πτώση σημείωσαν σήμερα οι ασιατικές αγορές επεκτείνοντας, ενώ τα futures των αμερικανικών μετοχών και το πετρέλαιο κατρακύλησαν μετά την απώλεια της διαβάθμισης του ΑΑΑ από τις ΗΠΑ. Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προχώρησε την Παρασκευή σε υποβάθμιση των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, θέτοντας τη διαβάθμιση σε αρνητικό ορίζοντα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ο δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε πτώση 2,9% σήμερα στο Τόκιο.

Τα futures του δείκτη Standard & Poor’s 500 δείχνουν πτώση 2,4% ακολουθώντας μια πορεία δύο εβδομάδων που έσυρε τον δείκτη 11% χαμηλότερα. Τα futures του δείκτη Euro Stoxx 50 προμηνύουν πτώση 1,2%.

Όπως σημειώνεται, ο χρυσός σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ φτάνοντας τα $1,700 ανά ουγκιά και το ελβετικό φράγκο βρέθηκε σε ιστορικό ψηλό έναντι του δολαρίου.

source: stockwatch.com.cy

S&P: Μία στις τρεις πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης των ΗΠΑ


S&P: Μία στις τρεις πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης των ΗΠΑ


Την εκτίμηση ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ διατύπωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Standard & Poor's Τζόν Τσέιμπερς.

«Έχουμε μια αρνητική προοπτική [...] για έξι έως 24 μήνες», είπε ο Τσέιμπερς, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυοABC.


«Και εάν η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ επιδεινωθεί περαιτέρω ή αν το πολιτικό αδιέξοδο ενταθεί, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η προοπτική», πρόσθεσε ο Τσέιμπερς, «δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Οπως είπε, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν το «άριστα», τη βαθμίδα «ΑΑΑ» που απώλεσαν την Παρασκευή. «Θα χρειαζόταν μια σταθεροποίηση του χρέους και τελικά η μείωσή του. Και θα χρειαζόταν, νομίζω, μεγαλύτερη ικανότητα για συναίνεση στην Ουάσινγκτον απ' όση παρατηρούμε σήμερα», κατέληξε.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Ντέιβιντ Μπιρς, δήλωσε ότι δεν αναμένει σοβαρές επιπτώσεις, κατά το άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα, λόγω της «ήπιας» -όπως τη χαρακτήρισε- υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή δεν οφείλεται στη στάση που τηρεί επί οικονομικών θεμάτων οποιοδήποτε κόμμα. «Πιστεύουμε ότι αξιοπιστία σημαίνει πως η οποιαδήποτε συμφωνία θα είχε τη στήριξη και των δύο πολιτικών κομμάτων», Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε ο οίκος αξιολόγησης από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Μπιρς την χαρακτήρισε «πλήρη παρερμηνεία». Όπως υποστήριξε, ακόμη και με την έγκριση της αύξησης του ορίου του χρέους από το Κογκρέσο, «τα δανειακά βάρη των ΗΠΑ αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη δεκαετία».

sourcE: naftemporiki.gr

ΕΚΤ: Προς εφαρμογή πρόγραμμα αγοράς ομολόγων


ΕΚΤ: Προς εφαρμογή πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής -μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των κορυφαίων στελεχών της- ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Πρόκειται για μία κίνηση την οποία ανέμεναν οι διεθνείς χρηματαγορές, κρίνοντας πως πιθανόν θα μπορέσει να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ καλωσορίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας και Ιταλίας -χώρες που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της κρίσης χρέους- να προχωρήσουν σε νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και προτρέπει τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους ταχέως.

Νέα γαλλογερμανική παρέμβαση

Νωρίτερα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.


Εκφράζουν εξάλλου την ευχή τα εθνικά κοινοβούλια στην ευρωζώνη, «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου» να εγκρίνουν τη συμφωνία αυτή.


Στην ίδια ανακοίνωση η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί δίνουν έμφαση «στη δέσμευσή τους να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές στην ευρωζώνη».


Οι δύο ηγέτες χαρακτηρίζουν συγχρόνως «σημαντικές» τις κινήσεις που κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, με τον σκοπό να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματα, εκφράζοντας την επιθυμία "αυτές να υλοποιηθούν, ταχέως».

source: naftemporiki.gr
Share |