Monday, November 9, 2009

AIG To Draw Another $2.1B From Treasury


AIG To Draw Another $2.1B From Treasury

American International Group is seeking to access another $2.1 billion from the U.S. Treasury Department, Bloomberg reports. The proceeds will be used to purchase the shares of its aircraft leasing unit, International Lease Finance Corporation, which it has been trying to sell.

AIG had accessed about $2.1 billion from its Treasury facility on Aug. 13, 2009 and has revealed plans to draw another $2.1 billion. The insurance major is expecting to receive the funds on Nov. 13, 2009, adds Reuters.

emii.com

MIG: Στο 44,36% το ποσοστό στο Υγεία


MIG: Στο 44,36% το ποσοστό στο Υγεία

Στο 44,36% διαμορφώθηκε το ποσοστό συμμετοχής της MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝεπί του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας Υγεία, στις 6/11/2009 από 32,877% προηγουμένως. Εκ του ποσοστού αυτού, α) ποσοστό 14,13 % αντιστοιχεί σε 23.078.033 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της Εκδότριας που η «MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» κατέχει άμεσα και β) ποσοστό 30,23 % αντιστοιχεί σε 49.373.493 δικαιώματα ψήφου που κατέχει έμμεσα μέσω της θυγατρικής της «MARFIN CAPITAL S.A.».

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 40 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων


ΗΠΑ: Στα 40 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 40 δισ. δολαρίων σε δεκαετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 1,404%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των σχεδίων ενίσχυσης της οικονομίας.
Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 3,33 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, υψηλότερα από το μέσο όρο των 2,82 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις τέσσερις προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 68,5%, από 55% κατά τις τρεις συνεδριάσεις.

reporter.gr

Ανοδος 2% για το αργό μετά την πτώση του δολαρίου


Ανοδος 2% για το αργό μετά την πτώση του δολαρίου

Κατά 2% ενισχύεται το αργό πετρέλαιο αυτή την ώρα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από το χαμηλό εβδομάδας την Παρασκευή, χάρη στην πτώση του δολαρίου - το οποίο κατρακύλησε στα 1,5 δολ/ευρώ.
Το αργό ενισχύεται επίσης από την ανησυχία για τον τυφώνα Ida που έφτασε στον κόλπο του Μεξικού, αναγκάζοντας τις BP Plc και Chevron Corp. να σταματήσουν την παραγωγή.

Ειδικότερα, η τιμή των συμβολαίων παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,52 δολ. στα 78,95 δολ. το βαρέλι.

Στις 6 Νοεμβρίου, η τιμή των συμβολαίων υποχώρησε στα 77,43 δολάρια, τη χαμηλότερη διαπραγμάτευση από τις 30 Οκτωβρίου, λόγω της αύξησης της ανεργίας στις ΗΠΑ.

reporter.gr

ΗΠΑ: Βελτιωμένη η τάση απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο


ΗΠΑ: Βελτιωμένη η τάση απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Βελτιωμένη εμφανίζεται η τάση της απασχόλησης στις ΗΠΑ για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης απασχόλησης που καταρτίζει το Conference Board ενισχύθηκε στις 89,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 88,7 μονάδες το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο δείκτης υποχώρησε κατά 13,2%.

“Βάσει της εμπειρικής συσχέτισης μεταξύ του δείκτη και της απασχόλησης, προκύπτει πως θα δοθεί τέλος στις απώλειες θέσεων εργασίας στις αρχές του 2010”, δήλωσε ο Gad Levanon, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

capital.gr

Google: Εξαγορά της AdMob έναντι 750 εκατ. δολαρίων


Google: Εξαγορά της AdMob έναντι 750 εκατ. δολαρίων

Στην εξαγορά της AdMob, εταιρεία προβολής προϊόντων κινητής τηλεφωνίας, προχώρησε η Google, έναντι 750 εκατ. δολαρίων σε μετοχές. Το deal αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την τεχνογνωσία της Google στην διαφήμιση κινητής, δήλωσε η εταιρεία.

capital.gr

Pfizer: "Λουκέτο" σε έξι μονάδες έρευνας και ανάπτυξης


Pfizer: "Λουκέτο" σε έξι μονάδες έρευνας και ανάπτυξης

“Λουκέτο” σε έξι από τις είκοσι μονάδες έρευνας και ανάπτυξης βάζει η Pfizer, συρρικνώνοντας σημαντικά τη δραστηριότητά της στον τομέα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Pfizer θα κλείσει τις μονάδες της στο Princeton, N.J., Chazy, Rouses Point και Plattsburgh, N.Y., Sanford και Research Triangle Park, N.C., και Gosport, Slough/Taplow, United Kingdom.

Παράλληλα, η φαρμακευτική θα μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της από το Collegeville, το Pearl River, και το St. Louis σε άλλες τοποθεσίες.

Η απόφαση της Pfizer θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού δυναμικού, ωστόσο η εταιρεία δεν προσδιόρισε το μέγεθος της μείωσης.

capital.gr

Σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από τα $1.100 έκλεισε ο χρυσός


Σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από τα $1.100 έκλεισε ο χρυσός


Σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας η τιμή του χρυσού, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ στη διάρκεια της ημέρας, εν μέσω υποχώρησης του δολαρίου σε χαμηλό 15 μηνών.

Αναλυτικότερα, η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 5,7 δολάρια στα 1.101,4 δολάρια ανά ουγγιά, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται έως και τα 1.111,7 δολάρια ανά ουγγιά.

Παράλληλα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Νοεμβρίου έκλεισε υψηλότερα κατά 5,7 δολάρια στα 1.100,8 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί επίπεδο ρεκόρ για συμβόλαιο ενός μηνός.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αγόρασε την περασμένη εβδομάδα 200 μετρικούς τόνους χρυσού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι 6,7 δισ. δολ. Η Ινδία κατέχει πλέον 557,7 τόνους χρυσού στα αποθέματα της, και βρίσκεται στην 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από την Ρωσία με 568,4 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Τα αποθέματα χρυσού στο SPDR Gold Trust της Νέας Υόρκης, που αποτελεί το μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο, έφτασαν την περασμένη εβδομάδα τους 1.108,34 μετρικούς τόνους.

capital.gr

Κατασκευές: Αργεί η ανάκαμψη


Κατασκευές: Αργεί η ανάκαμψη


Αργεί η ανάκαμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν μέχρι τον Αύγουστο του 2009. Το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων στις ελεύθερες περιοχές περιορίστηκε στα 2,1 εκ. τ.μ. από 2,3 εκ. τ.μ. πέρσι, καταγράφοντας πτώση 6%.

Το οκτάμηνο του 2008 ως προς το οκτάμηνο του 2007 είχε καταγραφεί μεγαλύτερη μείωση που έφθασε το 7,4%, ενώ το 2007 ως προς το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2006 είχε καταγραφεί άνοδος 5,7%.


Μειωμένες επενδύσεις στις κατασκευές αναμένονται στη Λάρνακα και στη Πάφο, ενώ αντίθετα μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται στην ελεύθερη Αμμόχωστο και μικρότερη σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Λάρνακα καθώς το εμβαδόν των αδειοδοτηθέντων έργων παρουσιάζει μείωση 30,4% στα 301,9 χιλ. τ.μ. από 433,8 χιλ. τ.μ., ενώ μείωση 20,2% έχει και η Πάφος που από 454,3 χιλ. τ.μ. που ήταν το περσινό οκτάμηνο, φέτος το εμβαδόν περιορίστηκε στα 362,5 χιλ. τ.μ.

Αντίθετα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο καταγράφεται αύξηση 38,5%, με το εμβαδόν να φθάνει τις 210,5 χιλ. τ.μ., έναντι 152 χιλ. τ.μ. πέρσι. Μικρή αύξηση 4,9% και 0,6% αντίστοιχα σημειώνεται και στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.

Παρά τη μείωση των εμβαδών οκταμήνου, ο αριθμός των αδειών οικοδομής καταγράφει αύξηση 5,1% φθάνοντας τις 5.897 έναντι 5.613 πέρσι. Η αξία των αδειών αυξήθηκε κατά 7,2% στο €1.911,7 εκ. από €1.782,8 εκ. το οκτάμηνο του 2008. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 11.182 οικιστικές μονάδες έναντι 12.293 πέρσι (-9%).

Αύγουστος

Όσον αφορά τον Αύγουστο, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις ανήλθε στις 578 από 504 τον Αύγουστο του 2008. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €153,8 εκ. και το συνολικό εμβαδόν τις 176,6 χιλ. τ.μ., σε σχέση με €151,3 εκ. και 188,5 χιλ. τ.μ. τον Αύγουστο του 2008. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 900 οικιστικές μονάδες.

stockwatch.com.cy

Cadbury: Εκ νέου απόρριψη της προσφοράς της Κraft Foods


Cadbury: Εκ νέου απόρριψη της προσφοράς της Κraft Foods


Απέρριψε για άλλη μια φορά την πρόταση εξαγοράς της Kraft η Cadbury, κρίνοντας τη ''προσβλητική'' και χειρότερη από αυτή του Σεπτεμβρίου. Η απόρριψη της προσφοράς ύψους 9,8 δισ. λιρών (16,5 δισ. δολάρια), ήτοι 717 πένες για κάθε μετοχή ήταν άμεση, αν και ήταν κατά 37% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της Cadbury στις 3 Ιουλίου. Βέβαια, μπορεί οι όροι για την προσφορά μετρητών και μετοχών να παρέμειναν ίδιοι, αλλά η πτώση των μετοχών της Kraft σημαίνει ότι η αξία της προσφοράς μειώθηκε κατά 4%, όπως επισημαίνει η Cadbury.
Σημειώνεται ότι δεν έχει εμφανιστεί άλλος ενδιαφερόμενος για τη βρετανική εταιρεία από τις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε και κατατέθηκε η αρχική προσφορά της Kraft.

reporter.gr

Kraft Makes New, Lowered Bid for Cadbury


Kraft Makes New, Lowered Bid for Cadbury


Kraft Foods Inc. has made a 9.8 billion pound ($16.4 billion) cash-and-stock offer for British candy maker Cadbury PLC.

(AP)Monday's hostile offer values each Cadbury share at 717 pence, lower than Kraft's previous rebuffed approach of 745 pence.

Kraft says the price "represents a substantial premium to the unaffected share price of Cadbury," referring to a surge in the British company's stock since Kraft's previous bid was made public in September.

Analysts had said that Kraft needed to sweeten that offer to have any chance of success.

The prospect of a tie-up has caused some consternation in Britain, where the 195-year-old Cadbury is a much-loved brand — its Dairy Milk is the country's top-selling chocolate bar.

THIS IS A BREAKING NEWS UPDATE. Check back soon for further information. AP's earlier story is below.

LONDON (AP) — Kraft Foods Inc. has made a 9.8 billion pound ($16.4 billion) cash-and-stock offer for British candy maker Cadbury PLC.

Monday's hostile offer values each Cadbury share at 717 pence, lower than Kraft's previous rebuffed approach of 745 pence.

Kraft says the price "represents a substantial premium to the unaffected share price of Cadbury," referring to a surge in the British company's stock since Kraft's previous bid was made public in September.

Analysts had said that Kraft needed to sweeten that offer to have any chance of success.

The prospect of a tie-up has caused some consternation in Britain, where the 195-year-old Cadbury is a much-loved brand — its Dairy Milk is the country's top-selling chocolate bar.

abc news

Northrop: Προχωρά στην πώληση της TASC έναντι $1,65 δισ.

Northrop: Προχωρά στην πώληση της TASC έναντι $1,65 δισ.


Στην πώληση της θυγατρικής TASC στις επενδυτικές εταιρείες General Atlantic και η Kohlberg Kravis Roberts & Co, έναντι 1,65 δισ. δολαρίων προχωρά η Northrop, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Northrop ανέθεσε πριν λίγους μήνες σε επενδυτικές τράπεζες την πώληση της θυγατρικής, η οποία συμβουλεύει κυβερνητικές στρατιωτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος από αρκετές επενδυτικές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων.

Οι δραστηριότητες της TASC έχουν να κάνουν με την πώληση μηχανολογικών συστημάτων και υπηρεσιών ανάλυσης αποστολών στον αμερικανικό στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες, στις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και στην εμπορική βιομηχανία.

Η Northrop αγόρασε την TASC το 2001, στο πλαίσιο της εξαγοράς ύψους 5 δισ. δολαρίων της Litton Industries. Η TASC, η οποία ιδρύθηκε το 1966 από μηχανολόγους του M.I.T. Διαθέτει περίπου 5.000 άτομα προσωπικό.

Το deal χρηματοδοτείται με συνδυασμό μετοχών και ανάληψης χρεών. Σχεδόν η μισή αξία της συναλλαγής αποτελείται από μετοχές, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα.

capital.gr

Κίνα: Αύξηση 72% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Οκτώβριο


Κίνα: Αύξηση 72% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Οκτώβριο


Ωθούμενες από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα σημείωσαν αύξηση 72% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής ένωσης China Association of Auto Manufacturers που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, οι κατασκευαστές πούλησαν συνολικά 1,2 εκατ. αυτοκίνητα και φορτηγά, λιγότερα από τα 1,3 εκατ. οχήματα που πουλήθηκαν το Σεπτέμβριο, ωστόσο πολύ περισσότερα από τα 838.000 οχήματα που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Το πακέτο στήριξης των 4 τρισ. γουάν (586 δισ. δολαρίων) βοήθησε στην ενίσχυση των δαπανών για αυτοκίνητα και άλλα ακριβά αγαθά, ενώ ώθησε την οικονομική ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο στο 8,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ωστόσο και παρά την ισχυρή ανάπτυξη της Κίνας, το μηνιαίο ρεκόρ πωλήσεων το κατέχουν οι ΗΠΑ με 1,8 εκατ. οχήματα τον Ιούλιο του 2005.

capital.gr

Γερμανία: Πτώση 30,7% του εμπορικού πλεονάσματος


Γερμανία: Πτώση 30,7% του εμπορικού πλεονάσματος


Το ισχυρό ευρώ έπληξε την εξαγωγική δραστηριότητα της γερμανικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο, με το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να υποχωρεί κατά 30,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Το πλεόνασμα άγγιξε τα 10,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2009, έναντι 15,3 δισ. που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 18,8% στα 70 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωνα πτώση 16,3% στα 59,4 δισ. ευρώ.

euro2day.gr

MIG: Στις 4 Ιανουαρίου λήγει η option για Ολυμπιακή - Στα 38 εκατ η εισφορά


MIG: Στις 4 Ιανουαρίου λήγει η option για Ολυμπιακή - Στα 38 εκατ η εισφορά

Εως τις 4 Ιανουαρίου δίνει η MIG προθεσμία στην κυβέρνηση αν επιθυμεί να αποκτήσει ποσοστό στην νέα Ολυμπιακή, να εκδηλώσει ενδιαφέρον καθώς σε αντίθετη περίπτωση η option που έχει δώσει στο δημόσιο θα πάψει να ισχύει υποστηρίζει κορυφαία πηγή στον όμιλο.
Σημειώνεται ότι το κυβερνόν κόμμα προεκλογικώς είχε αναφέρει ότι θα ήθελε να αποκτήσει μετοχική συμμετοχή στην νέα ολυμπιακή και η πλευρά της MIG είχε αναφέρει ότι δεν θα ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι τώρα πάντως θέμα ενδιαφέροντος του ελληνικού δημοσίου προς την MIG για την Ολυμπιακή, δεν έχει εκδηλωθεί και είναι ενδεχόμενο τελικά το κράτος να μην εμπλακεί μετοχικά στην νέα Ολυμπιακή. Σημειώνεται ότι αν υπάρξει μετοχική εμπλοκή το κράτος δεν θα έχει λόγο στο management αλλά θα παρεμβαίνει μόνο σε θέματα εθνικού ή στρατηγικού ενδιαφέροντος. Θεωρητικά θα μπορούσε να αποκτήσει ένα ποσοστό έως 30% περίπου.

Στα 38 εκατ ευρώ η εισφορά

Περίπου 38 εκατ ευρώ θα καταβάλλει ο όμιλος της Marfin Investment Group και Marfin Popular Bank στο ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της εισφοράς. Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά θα βαρύνει εφάπαξ τα κέρδη του 2009 καθώς η Marfin δεν θα κάνει χρήση της 8μηνης εξόφλησης. Προφανώς και τα αποτελέσματα της MIG θα επιβαρυνθούν από την έκτακτη εισφορά.

Δεν ενδιαφέρεται για τον Σκαραμαγκά

Ο όμιλος της Marfin δεν ενδιαφέρεται για τον Σκαραμαγκά αναφέρει πηγή στην MIG. To τελευταίο διάστημα είχαν αναφερθεί σενάρια περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την MIG στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ομως τέτοιο ενδιαφέρον δεν έχει εκδηλωθεί και ούτε υπάρχει σχεδιασμός εμπλοκής της MIG στις εξελίξεις περί των ναυπηγείων.

reporter.gr

Allianz: Υπερδιπλασιασμός κερδών το γ' τρίμηνο χρήσης


Allianz: Υπερδιπλασιασμός κερδών το γ' τρίμηνο χρήσης

Υπερδιπλάσια κέρδη με φόντο τη θετική πορεία του επενδυτικού της προγράμματος ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο χρήσης του τρέχοντος έτους η Allianz SE, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Ευρώπης. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου εκτινάχθηκαν στα 1,32 δισ. ευρώ (1,97 δισ. δολάρια), έναντι των 545 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Σημειώνεται ότι τα κέρδη του ασφαλιστικού ομίλου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίες και έκαναν λόγο για κέρδη της τάξης των 1,25 δισ. ευρώ.

reporter.gr

Moody΄s: Αναβαθμίζει το outlook για την Κίνα


Moody΄s: Αναβαθμίζει το outlook για την Κίνα


Στην αναβάθμιση του outlook για την Κίνα σε “positive” από “stable” προχώρησε η Moody΄s Investors Service, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι τα θεμελιώδη της πιστωτικής αγοράς θα συνεχίσουν να βελτιώνονται όσο η χώρα εξέρχεται από την παγκόσμια ύφεση.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, η Moody΄s δίνει στην Κίνα υψηλή βαθμολογία αναφορικά με την διαχείριση της οικονομικής κρίσης. “Οι κινεζικές αρχές οδηγούν με επιτυχία την οικονομία μακριά από τις αναταράξεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της ύφεσης, ενώ επιπλέον, φαίνεται ότι παραμένουν σε εγρήγορση για να προστατέψουν την σταθερότητα του συστήματος από μελλοντικές απειλές και προκλήσεις”, σχολίασε ο Tom Byrne, αντιπρόεδρος της Moody΄s.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Moody΄s θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης Α1 της Κίνας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα.

capital.gr

Η "άνοδος και η πτώση" του Π. Ψωμιάδη


Η "άνοδος και η πτώση" του Π. Ψωμιάδη


Χρειάστηκε 21 χρόνια για να κτίσει την «αυτοκρατορία» του ο κ. Παύλος Ψωμιάδης, όμως η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να μπει «λουκέτο» στις ασφαλιστικές του ομίλου την 21η Σεπτεμβρίου 2009, σηματοδότησε και την κατάρρευσή της.

Και αυτή την εβδομάδα, ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας του Ομίλου Aspis, θα παρουσιαστεί ως κατηγορούμενος για το αδίκημα της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος ενώπιον του 13ου Τακτικού Ανακριτή, για την κατάθεση πλαστής εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που ο κ. Ψωμιάδης έχει βρεθεί εκτός της τράπεζας και των εταιρειών του ομίλου -αφού είναι υπόδικος- οι μέτοχοι βιάζονται να αποσείσουν από πάνω τους κάθε τι που τους συνδέει με το παρελθόν και την «κληρονομιά» του ονόματος Aspis, ενώ 250.000 ασφαλισμένοι στο κλάδο Ζωής, των ασφαλιστικών του ομίλου, βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», όπως και τα 800.000 συμβόλαια στον κλάδο αυτοκινήτου.

Από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΑΖ, η Aspis Bank δέχτηκε ισχυρή πίεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου το ενεργητικό της μειώθηκε κατά 2 (στα 2,58 δισ. ευρώ), οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 3% και οι χρηματοδοτήσεις μετά από προβλέψεις εμφάνισαν μείωση της τάξης του 9%. Και «έγραψε» ζημιές 41,95 εκατ. ευρώ.

Τώρα η τράπεζα αναζητά νέο μέτοχο και ανακοίνωσε ότι αλλάζει όνομα και εταιρική ταυτότητα.

Το «κανόνι» όμως στις ασφαλιστικές προκάλεσε παράπλευρες απώλειες και σε άλλες συνδεδεμένες με τον όμιλο εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα η Aspis Real Estate. Ο κ. Μίλτος Επιθυμιάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, διαφώνησε με τον κ. Ψωμιάδη σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την Aspis Real Estate (την οποία είχε ιδρύσει το 2003) και τη θέση του να αναλάβει ο κ. Δανιήλ Ψωμιάδης (ανιψιός του Παύλου Ψωμιάδη).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά ανησυχεί για τις εξελίξεις και ειδικότερα για την απομάκρυνση της διοίκησης, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε καταφέρει να κάνει κερδοφόρα την Aspis Real Estate.

Εξελίξεις

Τίποτα πλέον δεν θυμίζει το παρελθόν, και όλοι λειτουργούν στη λογική «ο σώζων εαυτώ σωθήτω».

Τα συμβόλαια ζωής βρίσκονται στον «αέρα». Ασφαλισμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και βρίσκονται σε νοσοκομεία, δεν καλύπτονται οικονομικά. Το ίδιο ισχύει και για τα συμβόλαια αυτοκινήτου, καθώς οι ζημιές δεν αποζημιώνονται.

Στην «Ασπίς Πρόνοια» ο διαχειριστής κ. Σπύρος Γριβογιάννης έχει υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου (είχε διοριστεί από τον κ. Γιάννη Παπαθανασίου).

Ο κ. Γριβογιάννης επέλεξε να παραιτηθεί από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ζωής της Ασπίς Πρόνοια, διότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η πρώτη αποτίμηση έδειξε ότι η εταιρεία δεν διαθέτει επαρκή περιουσιακά στοιχεία, που θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν, ώστε να ξεκινήσει η πληρωμή των υποχρεώσεων.

Και ενώ η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει ότι οι ασφαλιστικές καλύψεις νοσοκομειακής περίθαλψης και εργαστηριακών εξετάσεων ισχύουν στο ακέραιο και οι δαπάνες τους καλύπτονται στο πλαίσιο της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια, η πράξη δείχνει ακριβώς το αντίθετο.

Μάλιστα σχετικά με την μη πληρωμή συμβολαίων ζωής διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών, ύστερα από πλήθος προσφυγών ασφαλισμένων στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Και σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ασφαλιστικές έδιναν στους δικαιούχους ακόμα και… ακάλυπτες επιταγές.

Αλλαγές όμως αναμένονται και στην Aspis Bank -η οποία βρίσκεται και σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ- οι οποίες θα πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στο μήνα.

Ο βασικός μέτοχός της, η Commercial Value, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να παραχωρήσει μέρος ή το σύνολο του 40% που κατέχει μαζί με την Aspis Holdings στην τράπεζα.

Όνομα όμως αλλάζει και η Aspis Holdings, η οποία μετονομάζεται σε Advantage Capital Holdings Plc.

Η άνοδος

Ο κ. Παύλος Ψωμιάδης ξεκίνησε ουσιαστικά να κτίζει την «αυτοκρατορία» του το 1988. Όμως το 1990 ήταν το έτος-ορόσημο, καθώς άρχισε ο όμιλος της Ασπίδας να παίρνει σάρκα και οστά.

Από το 1990 άρχισαν να ιδρύονται η εταιρεία Ζημιών, αμοιβαίων κεφαλαίων, η χρηματιστηριακή και φυσικά η Aspis Bank.

Το 1994 εξαγόρασε την ασφαλιστική Ήλιος και το 1997 το χαρτοφυλάκιο της Λαϊκής Ζωής. Το 1999 έρχεται η εξαγορά της Commercial Union Life και το 2000 της Scoplife και ακολουθούν οι Nordstern Colonia Hellas και Nordstern Colonia Hellas Life. Το 2001 η εταιρεία Αθηναίος είναι η επόμενη που εξαγοράζεται. Και οι έξι ασφαλιστικές του ομίλου «έσονται εις σάρκα μία» με το όνομα Commercial Value.

Αλλά και η Aspis Bank προχωρά στην εξαγορά της ABN Amro Ελλάδας το 2002 και του δικτύου της Grindlays Bank το 2003.

Και η πτώση

Η αγορά ψιθυρίζει διαρκώς για τον όμιλο της Ασπίδας. Το υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί τη γιγάντωση του ομίλου ως θεατής, αφού δεν διαθέτει -ή ίσως δεν θέλει να κινητοποιήσει- τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς.

Το πρώτο «κτύπημα» ήρθε από τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο, επί 28 χρόνια αναλογιστή της εταιρείας και φίλου του κ. Ψωμιάδη, για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και πραγματικών μεγεθών του ισολογισμού το έτος 2006.

Η καταγγελία ήταν συγκεκριμένη και είχε γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ακολούθησε διεξοδικός έλεγχος και η κατάληξη του ήταν ότι η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το 2007 επιβάλλεται στην εταιρεία πρόστιμο 1,3 εκατ. ευρώ επειδή διέθεσε αποταμιευτικό προϊόν (το Mega Asset) παραβαίνοντας τις προδιαγραφές που όριζε ο νόμος.

Και μετά ήρθε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, που έβαλε στο μικροσκόπιο τα «έργα και τις ημέρες» του ομίλου. Ο κ. Ψωμιάδης ενώ έχει λάβει τα μηνύματα από την ΕΠΕΙΑ -καταλογίζει ελλείμματα σε Ασπίς ΑΕΓΑ και Ασπίς ΑΕΑΖ- τα αγνοεί και προχωρά στην εξαγορά της Γενικής Ένωσης και Γενικής Πίστης.

Και φτάνουμε στην κατάθεση της εγγυητικής επιστολής ύψους 550 εκατ. ευρώ, που διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστή, και το «κανόνι» έσκασε προκαλώντας τις γνωστές αλυσιδωτές αντιδράσεις...

capital.gr

Alpha Bank: Στα 345 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου


Alpha Bank: Στα 345 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου


Στα 345 εκατ. ευρώ, από τα 568 εκατ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Alpha Bank στο 9μηνο του 2009, υπερβαίνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires- στα 331 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση ο δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 57%, ενώ ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 7,3% (9,3% μετά την προσαρμογή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).

Στην ίδια ανακοίνωση αξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται η χρηματοοικονομική επίδοση γ΄ τριμήνου. Ειδικότερα:

- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 130 εκατ. και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε 15,4%2.
- Το καθαρό έσοδο τόκων διαμορφώθηκε σε Ευρώ 460 εκατ., αυξημένο κατά 3,9% έναντι του β΄ τριμήνου, καθώς τα περιθώρια καταθέσεων επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα και συνεχίζεται η ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού.
- Η αύξηση του λειτουργικού κόστους επιβραδύνεται περαιτέρω σε 2,9% σε ετήσια βάση από 4,1% κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώνεται σε 46,7%.
- Διενεργήθηκαν προβλέψεις, εντός των εκτιμήσεών μας, ύψους Ευρώ 170 εκατ., που αντιστοιχούν σε 130 πόντους επί του μέσου υπολοίπου των χορηγήσεων τριμήνου, διαμορφώνοντας τον δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων στο 57%.

Επιπλέον, επισημαίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού, ενώ παρατίθενται τα εξής στοιχεία:

- Ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε σε 7,3% και αναμένεται να ενισχυθεί κατά 200 πόντους, μετά την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που διατέθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο.
- Η αύξηση του δείκτη καθυστερήσεων3 κατά 40 πόντους το γ΄ τρίμηνο εμφανίζει επιβράδυνση σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Ο δείκτης καλύψεως από τις σωρευτικές προβλέψεις Ευρώ 1,6 δισ. ανήλθε σε 57% και σε 136% συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων.
- Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, προσαρμοσμένος ως προς τις τιτλοποιήσεις, ανήλθε στο 112%.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γ. Κωστόπουλος, δήλωσε: “Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητος επιδείξαμε προσαρμοστικότητα μετατρέποντας την κρίση σε μία δοκιμασία, στην οποία αντεπεξερχόμεθα δυναμικά και επιτυχημένα. Έχουμε την πεποίθηση ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει ξεκινήσει θα προσδώσει σημαντικό προβάδισμα στην Τράπεζα, η οποία εξελίσσεται σε τράπεζα αναφοράς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιοχή με μεσοπρόθεσμο υψηλό ρυθμό αναπτύξεως.”

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Μαντζούνης δήλωσε: “Στο σημερινό περιβάλλον, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση του ισολογισμού μας. Εν συνεχεία, επικεντρώσαμε τις ενέργειές μας στην ανάκαμψη της κερδοφορίας μας. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν ότι αξιοποιούμε ήδη τις ευκαιρίες που διαγράφονται. Η αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη θα συντελέσει ουσιαστικά στην πραγματοποίηση των στόχων μας. Παράλληλα, η αναδιοργάνωση που πρόσφατα ολοκληρώσαμε, εγγυάται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσω μίας πιο ορθολογικής διαχειρίσεως των αρμοδιοτήτων, σε ένα σαφές πλαίσιο διοικητικής αναφοράς”.

ΚΥΡΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση η εξαιρετική επίδοση της Alpha Bank συνεχίζεται εν μέσω αντίξοων λειτουργικών συνθηκών. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις πιο εύρωστες οικονομικά χώρες στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην εδραίωση της σταθερότητας στις αγορές. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η προοπτική ανακάμψεως της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αβέβαιη, στοιχείο που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το επιχειρησιακό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο γ΄ τρίμηνο, η ζήτηση για δανεισμό κατέγραψε σημάδια ανακάμψεως, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα του έτους, καθώς τα δανειακά περιθώρια παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι μέσα σε αυτό το πολύπλοκο οικονομικό περιβάλλον, τα καθαρά κέρδη του γ΄ τριμήνου (Ευρώ 130 εκατ.), αποτελούν ένα αποτέλεσμα, σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην Ελλάδα, η Τράπεζα συνεχίζει να ενισχύει τη δραστηριότητα συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Το γ΄ τρίμηνο του 2009, οι νέες εκταμιεύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθαν σε Ευρώ 1,6 δισ., που αντιστοιχούν σε σχεδόν 15.000 εγκεκριμένα αιτήματα χρηματοδοτήσεως. Επιπροσθέτως, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 250 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 11% έναντι του β΄ τριμήνου και αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2.700 εγκεκριμένα αιτήματα περίπου.

Η κερδοφορία υπερβαίνει τα επίπεδα του δευτέρου τριμήνου: Σύμφωνα με την ίδια πάντα ανακοίνωση τα έσοδα προ ζημιών απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 932 εκατ. για το εννεάμηνο και σε Ευρώ 338 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 1,9% έναντι του β΄ τριμήνου του 2009. Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου, ύψους Ευρώ 130 εκατ., είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανατιμολογήσεως των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και της αυστηρής και αποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Τράπεζα στον έλεγχο των δαπανών.

Όπως τονίζεται οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προσαρμογή των περιθωρίων στο νέο πιστωτικό περιβάλλον, έχουν αποδώσει πλέον σημαντικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα, τα περιθώρια χορηγήσεων ανήλθαν στους 350 πόντους, εκ των οποίων 7 πόντοι το γ΄ τρίμηνο, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα περιθώρια χορηγήσεων διευρύνθηκαν κατά 18 πόντους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Οι πρωτοβουλίες αυτές απέδωσαν Ευρώ 22 εκατ. σε καθαρό έσοδο τόκων, προερχόμενο από τα δάνεια κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Στην πλευρά του παθητικού, σημειώνεται ότι η Τράπεζα ανέστρεψε την επί δύο συνεχή τρίμηνα αρνητική συνεισφορά των καταθέσεων στο καθαρό έσοδο τόκων, επιτυγχάνοντας ουδέτερο αποτέλεσμα. Η εξέλιξη αυτή βασίσθηκε κυρίως σε δύο αντίρροπες τάσεις: αφενός στη θετική επίπτωση της ανατιμολογήσεως των καταθέσεων προθεσμίας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αφετέρου στην πτώση των επιτοκίων αναφοράς, η οποία επέδρασε αρνητικά στα περιθώρια των παραδοσιακών καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου. Σημειώνεται ότι η συνεισφορά του χαρτοφυλακίου ομολόγων στο καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά Ευρώ 14 εκατ. το γ΄ τρίμηνο, καθώς ο όμιλος περιόρισε την θέση του σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αποκομίζοντας αξιόλογα κέρδη.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι διάφορες δράσεις που ανέπτυξε ο όμιλος εντός του 2009 για τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, οδήγησαν σε συνεχή μείωση του ρυθμού αυξήσεως του κόστους, ο οποίος έχει πλέον κατέλθει στο 2,9%, έναντι 14,9% στο τέλος του 2008.

Επιπλέον, επισημαίνεται πως η ισχυρή οργανική κερδοφορία και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώνουν μία
υποδειγματική κεφαλαιακή διάρθρωση. Ειδικότερα, σημειώνεται πως στο γ΄ τρίμηνο, η ισχυρή επίδοση και η διάθεση των ιδίων μετοχών, συνετέλεσαν θετικά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσεως και κατ’ επέκταση στη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε στο 7,3% και ο δείκτης Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως στο 10,1%. Επιπροσθέτως, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη πλήρως εγγυημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου Ευρώ 986 εκατ., μέσω της οποίας θα
εξαγορασθούν Ευρώ 940 εκατ. προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου.

Συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών αυτών, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 200 πόντους, ενώ τα ενσώματα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν σε Ευρώ 4,3 δισ., τα οποία αντιστοιχούν στο 16πλάσιο του ενεργητικού μας, επιβεβαιώνοντας τη συντηρητική μόχλευση του ισολογισμού. Επιπλέον, τονίζεται ότη η υποδειγματική αυτή κεφαλαιακή θέση επιτρέπει την αξιοποίηση των κατά περίπτωση ευκαιριών για ανάπτυξη των χορηγήσεων στα τρέχοντα ελκυστικά επίπεδα αποδόσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει περαιτέρω την πρόσβαση του ομίλου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Παράλληλα, τονίζεται πως η ποιότητα του χαρτοφυλακίου εξελίσσεται ομαλά λόγω των ισορροπημένων χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 5,2%, 40 πόντους υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ωστόσο με επιβραδυνόμενο ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Προς αντιμετώπιση των εξελίξεων στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, ο όμιλος έγγραψε Ευρώ 170 εκατ. σε προβλέψεις, που αντιστοιχούν σε 130 πόντους ως προς το μέσο υπόλοιπο των χορηγήσεων του τριμήνου. Κατ’ επέκταση, ο δείκτης καλύψεως των καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 57%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, βελτιώνεται περαιτέρω στο 136%.

Επιπρόσθετα γίνεται αναφορά και σε Ισορροπημένη διαχείριση ρευστότητας. Ειδικότερα, σημειώνεται πως στη διάρκεια του εννεαμήνου, η Alpha Bank πραγματοποίησε μία πρώτη ομολογιακή έκδοση άνευ εξασφαλίσεων διετούς διαρκείας, ύψους Ευρώ 500 εκατ. τον Ιούνιο, την οποία ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση τον Σεπτέμβριο, ύψους Ευρώ 750 εκατ. με διάρκεια τριών ετών. Η δυνατότητα αντλήσεως ρευστότητας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με την ευρεία και σταθερή καταθετική βάση του ομίλου ύψους Ευρώ 41,9 δισ. και τα υψηλής ποιότητας αποθέματά μας σε τίτλους αναχρηματοδοτούμενους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποσού Ευρώ 13,2 δισ., αποτελούν βασικά συστατικά της διαφοροποιημένης πολιτικής διαχειρίσεως ρευστότητας που ακολουθεί η διοίκηση σε επίπεδο Ομίλου.

Τέλος, τονίζεται ότι η νέα διοικητική δομή αποτελεί σημαντική προσαρμογή στο διαμορφούμενο επιχειρησιακό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank προχώρησε προσφάτως σε αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής της με σκοπό την ενίσχυση των συνεργιών εντός του Ομίλου και την αμεσότερη ανταπόκριση στις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν στις αγορές, όπου έχει παρουσία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με την πελατεία υπάγονται στους τομείς Retail Banking, Wholesale Banking και Wealth Management υπό την εποπτεία Γενικών Διευθυντών. Παράλληλα, οι υποστηρικτικές εργασίες συγκεντρώνονται υπό τον Chief Operating Officer, ώστε να αναπτυχθούν κοινές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του ομίλου, ενώ ενισχύονται περαιτέρω η διαχείριση κινδύνων και η παρακολούθηση των επιδόσεων υπό τον Chief Financial Officer.

capital.gr

Kraft set to formalize hostile Cadbury bid on Monday


Kraft set to formalize hostile Cadbury bid on Monday

PHILADELPHIA (Reuters) - Kraft Foods Inc is expected to formalize on Monday a hostile takeover bid for Britain's Cadbury Plc valued at roughly 10.2 billion pounds, sources familiar with the situation said on Sunday. Cadbury previously rejected Kraft's informal offer two months ago, which was worth 745p a share, saying it made no strategic or financial sense. Cadbury's stock closed on Friday at 758p.

iii.co.uk

Σε ισχύ το ανοδικό σενάριο στo XA


Σε ισχύ το ανοδικό σενάριο στo XA



Το "γύρισμα" της Παρασκευής κατέδειξε για πολλοστή φορά τον υψηλό βαθμό εξάρτησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αιφνίδιες διακυμάνσεις των βασικών δεικτών της Wall.

Η ανακοίνωση αρνητικών στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ ήταν αρκετή για να χαθούν οι αποδόσεις, που σημείωναν μέχρι αργά το μεσημέρι τα ευρωπαικά χρηματιστήρια συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑ.

Η διόρθωση του Γενικού Δείκτη στις 2.667 από τις 2.713 μονάδες και του Ftse 20 στις 1.430 από τις 1.458 μονάδες, για να "συμμαζευτούν" λίγο στη συνέχεια.


Κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πρόκειται για ακόμη μία βύθιση που συν τοις άλλοις δοκιμάζει τις αντοχές των βραχυπρόθεσμων παικτών και την ανθεκτικότητα στηρίξεων τριημέρου.

Εν προκειμένου η επιβεβαίωση των χαμηλών στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν φαίνεται να ακυρώνει το σενάριο της περαιτέρω αντίδρασης των βασικών δεικτών μέχρι τα επίπεδα των 2.780 μονάδων.

Παράλληλα το "μάζεμα", που έγινε από τα χαμηλά των 1.430 μονάδων για τον Ftse 20 δημιούργησε μία "μαγιά" ρευστότητας περίπου 18-20 εκατομμυρίων ευρώ που επανατοποθετήθηκε σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως το ανοδικό σενάριο δεν έχει ακυρωθεί με την τάση να αποσαφηνίζεται στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.


Με την προυπόθεση, πως δεν θα μεταβληθεί θεαματικά το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια οι εισροές ξένων κεφαλαίων στο ΧΑ, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε Ελλάκτωρ, Motor Oil, EXAE, ΟΠΑΠ κ.α. με την βραχυπρόθεσμη τάση να παραμένει μεν πτωτική αλλά ικανή να δώσει ακόμη 2-3 ανοδικές αντιδράσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως για παράδειγμα ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.582 μονάδων (χαμηλό προηγούμενης εβδομάδας) ενδιάμεσα όμως μπορεί να αποφέρει κάποιες εκλάμψεις μέχρι και 1,5-2% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Κίνηση, που θα επιβεβαιώνει την συσσώρευση της ελληνικής αγοράς σε ένα πλαγιοκαθοδικό κανάλι (που ξεκινά από τα υψηλά της 15-16 Οκτωβρίου) με κυριότερη περιοχή στήριξης επίπεδα λίγο υψηλότερα των 2.500 μονάδων.

Σε αυτό το εύρος εκτιμάται, πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίζονται οι όποιες βραχύβιες κινήσεις παικτών, που υπολογίζεται ότι ελέγχουν σχεδόν το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.

Η πλειονότητα τους εξακολουθεί να κινείται με ορίζοντα την περίοδο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, δηλαδή προς τις 24-30 Νοεμβρίου και με την προσδοκία πως μία τόσο μεγάλης έκτασης έκδοση (περί τα 950 εκατ. ευρώ) χρειάζεται αν μη τι άλλο ουδέτερο ή ελαφρώς πτωτικό-ελεγχόμενο κλίμα στον τραπεζικό κλάδο και τον Ftse20.

Πιο "μάυρη" εμφανίζεται η Εμπορική, θεωρώντας βραχύβια και μικρής διάρκειας την αντίδραση, προσθέτοντας ότι πριν ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύμα, μπορεί να προσεγγισθεί και πάλι η περιοχή στήριξης των 2.600 μονάδων. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης "η εβδομάδα που πέρασε ο ΓΔ εμφάνισε διπλή όψη. Αρχικά κινήθηκε έντονα πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 2.585,52μ (την Τρίτη) και συνέχεια ανέκαμψε δυναμικά, ξεπερνώντας τις 2.700μ.

Η ευρύτερη περιοχή στήριξης των 2.600μ επιβεβαίωσε βραχυπρόθεσμα την αντοχή της, καθώς ο ΓΔ παρέμεινε μόλις για μια συνεδρίαση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Η δυναμική της ανοδικής αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δοκιμασθεί αρχικά στην πλησιέστερη αντίσταση των 2.724μ. Προς το παρόν δεν υπάρχει αξιόλογη αύξηση των συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις.".

Σε αυτή την περίπτωση, όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες δεν αποκλείεται να "μοχλευθούν" μεμονωμένα μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη τριμήνου. Είτε θετικά είτε αρνητικά, καλύτερα ή χειρότερα των εκτιμήσεων ή ακόμη με οδηγό επιχειρηματικές ενέργειες, εξελίξεις οι περιπτώσεις της Τράπεζας Κύπρου, της Coca Cola 3E, του ΟΤΕ αλλά και των Alpha Bank μέχρι τη μικρότερη Centric είναι ενδεικτικές πως μπορούν να επηρεαστούν βραχυπρόθεσμα μεμονωμένα τίτλοι εισηγμένων.

Η ομάδα της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης ) από την πλευρά της υποστηρίζει, πως "Κεντρικό γεγονός για την εβδοµάδα που ξεκινά είναι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.

H διαχείριση εώς τώρα της διαδικασίας σε επίπεδο εγκρίσεων, προώθησης του δελτίου και της
ροής νέων θα µπορούσε να χαρακτηριστεί υποδειγµατική. Η αποκοπή του δικαιώµατος και η άµεση ανακοίνωση των αποτελεσµάτων 9µήνου (∆ευτέρα 9/11) έχουν φέρει την µετοχή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και δεν θα ήταν υπερβολή να σηµειωθεί ότι για το επόµενο χρονικό διάστηµα η Alpha αναλαµβάνει τα ηνία της αγοράς σε ότι αφορά την διαµόρφωση
της τάσης.

Επισηµαίνεται πάντως ότι η επίσπευση των αποτελεσµάτων 9µήνου είναι ενδεικτική της δυσκολίας του εγχειρήµατος της αύξησης και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να υπάρξει µια όσο το δυνατόν στενή επικοινωνία της διοίκησης µε το επενδυτικό κοινό και µια όσο το δυνατόν «σφιχτή» τήρηση των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της.

Τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης αν και διέσπασε την πλαγιοανοδική γραµµή στήριξης στις 2.660
µονάδες έκανε µια αρκετά δυναµική προσπάθεια επιστροφής στο κανάλι από τα χαµηλά των 2.582 µονάδων.

Η επιστροφή του Γενικού ∆είκτη ακόµα εµπεριέχει χαρακτηριστικά ανοδικής διόρθωσης καθώς δεν έχουν ενεργοποιηθεί σήµατα αγορών από τους δηµοφιλείς τεχνικούς δείκτες οι οποίοι είθισται να πιστοποιούν µια δυναµική κατεύθυνση της αγοράς. Οι ταλαντωτές παραµένουν σε ουδέτερα επίπεδα, ο MACD διατηρεί τα σήµατα πώλησης αλλά βρίσκεται οριακά σε υποτιµηµένη ζώνη τιµών ενώ ο κινητός µέσος των 30 ηµερών κινείται στην περιοχή των 2.730 µονάδων η οποία αποτελεί και την κυριότερη άµεση αντίσταση της αγοράς.

Εκτιµούµε ότι η ανοδική αντίδραση από τα χαµηλά συντελέσθηκε µε πολύ βίαιο τρόπο και ενδεχοµένως να χρήζει κάποιας αποφόρτισης, ενδεχόµενο το οποίο θεωρούµε ότι έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης την ερχόµενη εβδοµάδα.

Η δυναµική των συνεχών νευρικών διακυµάνσεων είτε προς την θετική είτε προς την αρνητική πλευρά δεν έχει κοπάσει και αυτό αποτελεί την βασικότερη µας παρατήρηση ως προς την διατήρηση επιφυλάξεων για τον τερµατισµό της διόρθωσης που ξεκίνησε από τις 2.932 µονάδες.

Επισηµαίνουµε τέλος ότι την ερχόµενη εβδοµάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσµάτων εννεαµήνου µε κυριότερες αυτές των Alpha bank, Motor Oil, Μυτιληναίος,
ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, ΑΤΕ και Σιδενόρ."


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.701,42 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 0,57%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 51,21%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 1,37%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 0,53%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,63% χαμηλότερα.

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν την εβδομάδα, οι κλάδοι των Ασφαλειών (+3,75%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+3,37%), των Τραπεζών (+2,21%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (+2,15%).

Στον αντίποδα τις σημαντικότερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης κατά 5,25%, των Τροφίμων και Ποτών (-3,69%) και της Υγείας (-3,28%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι οι: Περσεύς (ΚΟ) ( 32%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (14,29%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ‘90)(13,45%), Κυριακίδης FHL (12,50%), Μαξίμ Περτσινίδης (10%), Κτήμα Λαζαρίδης (κο) (9,88%), Οπτοηλεκτρονικές Τεχν. (9,76%), Βογιατζόγλου Systems(8,89%), MLS Πληροφορική (8,76%) και Κλουκίνας- Λάππας(8,74%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Audiovisual(-33.06%), ΑΕΓΕΚ (-12,35%), Νεώριον(-11,40%), Εικόνα- Ήχος (-11,11%), Σφακιανάκης (-10,06%), ΕΥΑΘ (-9,36%), Σέλμαν (-8,82%), FG Europe (-8,51%), Πετρόπουλος Π. (-8.43%), Unibios (-8%).

euro2day.gr

Πέντε ακόμη τραπεζικά λουκέτα στις ΗΠΑ


Πέντε ακόμη τραπεζικά λουκέτα στις ΗΠΑ

"Λουκέτο" σε πέντε τράπεζες έβαλαν αργά την Παρασκευή οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στις τράπεζες που χρεοκόπησαν συγκαταλέγεται και μία που εντάχθηκε στα κυβερνητικά πακέτα ενίσχυσης το 2008.

Πρόκειται για τη «United Commercial» που διατηρούσε υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ και Σανγκάι και είχε λάβει 299 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο των κυβερνητικών πακέτων ενίσχυσης. Διατηρούσε πάγια 11,2 δισ. δολαρίων και αναμένεται να στοιχίσει στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων 1,4 δισ. δολάρια.

Οι υπόλοιπες τράπεζες που χρεοκόπησαν είναι οι “United Security Bank of Sparta”, “Home Federal Savings Bank of Detroit”, “Gateway Bank of St. Louis” και “Prosperan Bank of Oakdale”.

Ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών τραπεζών που έχουν κλείσει ανέρχεται πλέον στις 120.

capital.gr

G20: Συνεχίζεται η διαφωνία για τον Tobin tax


G20: Συνεχίζεται η διαφωνία για τον Tobin tax


Οι κυβερνήσεις του G20 έχουν χωριστεί στα δύο αναφορικά με τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής με σκοπό μα διασφαλιστεί ότι η επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα είναι επιρρεπής σε νέες κρίσεις.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Gordon Brown τόνισε, στο πλαίσιο της συνάντησης των επικεφαλής οικονομικών στο St. Andrews στη Σκωτία, ότι ένας τέτοιος φόρος θα μπορούσε να αποτρέψει την υπερβολική ανάληψη κινδύνου ενώ θα χρησιμοποιηθεί στη χρηματοδότηση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξεκίνησε από τη Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner σχολίασε ότι ένας «καθημερινός» φόρος των κερδοσκοπικών θέσεων «δεν είναι κάτι που είμαστε προετοιμασμένοι να υποστηρίξουμε».

Η διαμάχη για τον επονομαζόμενο Tobin tax υποδεικνύει ότι η ενότητα που επέδειξαν τα μέλη του G20 στην αντιμετώπιση της κρίσης φθίνει καθώς εστιάζουν στο μέγεθος της χαλιναγώγησης του τραπεζικού συστήματος. Το αποτέλεσμα ενδέχεται να καθορίσει την δυναμική των αγορών όσο εξελίσσεται η ανάκαμψη καθώς επίσης και την προοπτική οι τράπεζες να κερδίσουν από την επιβολή του νόμου.

capital.gr

House Passes $1 Trillion U.S. Health-Care Legislation


House Passes $1 Trillion U.S. Health-Care Legislation

Nov. 8 (Bloomberg) -- The U.S. House approved the most far- reaching changes to the nation’s health-care system in four decades, voting to require all Americans to get coverage and to subject insurers to new restrictions and new competition from a government program.

The House voted 220-215 last night to approve the measure, which would cost more than $1 trillion over 10 years. Just one Republican, Representative Joseph Cao of Louisiana, backed the plan, and 39 Democrats broke ranks to oppose it.

Lawmakers hailed the step as a historic follow-on to the 1965 creation of the Medicare program for the elderly and disabled. They said the bill would cover 36 million uninsured Americans and curb costs. New rules would prevent insurers from denying coverage to people with preexisting conditions, and seniors would get help obtaining preventive care and medicine.

“The House of Representatives passed a bill that would finally make real the promise of quality, affordable health care for the American people,” President Barack Obama said in a statement after the vote. He urged the Senate to act as well to get him legislation to sign by the end of the year.

House Speaker Nancy Pelosi told reporters she spoke to Obama after the vote, which he helped cement with a visit to Capitol Hill earlier in the day. “He provided the vision and the momentum for us to get the job done,” Pelosi said.

With the House vote, Congress moved closer than ever to a goal of universal access to health care. The push for such legislation by then-President Bill Clinton and first lady Hillary Clinton, now secretary of state, never got past committee work in the early 1990s.

Spotlight on Senate

Even so, “much work remains,” said Maryland Representative Steny Hoyer, the No. 2 House Democrat.

The spotlight now moves to the Senate, where Majority Leader Harry Reid is struggling to get the votes to even begin debate on his version. Once the Senate passes a bill, lawmakers from each chamber would work together on a compromise for a new round of votes, a process likely to take months.

Reid last week wouldn’t commit to meeting Obama’s goal of signing a health-care bill into law by the end of the year. Already, it has been almost four months since four of the five congressional committees assigned to work on health care passed their versions of bills.

And House leaders can’t be sure of retaining all the votes they won last night. The bill passed over the objections of Democrats who favor abortion rights after an amendment put restrictions on the use of federal funds for the procedure for people using new insurance purchasing exchanges. Some Democrats said they wouldn’t back final legislation with the provision.

Debate Battles

The House vote came after a daylong session in which the battle over abortion funding threatened to derail the bill’s chances, and disputes over everything from illegal immigrants to the cost of the legislation peeled away enough Democrats to make the balloting close. Republicans attacked the bill, with leader John Boehner calling it a “government takeover of health care.”

The margin was narrow enough to prompt last-minute lobbying from Obama, who pressed lawmakers to “rise to this moment, answer the call of history” and pass his signature initiative.

Cao broke ranks with fellow Republicans and voted for the measure after speaking earlier in the day with Obama.

“I have always said that I would put aside partisan wrangling to do the business of the people,” said Cao, one of the most vulnerable freshmen. “My vote tonight was based on my priority of doing what is best for my constituents.”

Raucous Debate

The day began with a raucous debate over the ground rules for considering the legislation. Michigan Representative John Dingell, 83, presided over the proceedings, wielding the same gavel he used during the debate that led to the creation of Medicare to calm down lawmakers shouting over each other.

After more than 5 1/2 hours of general debate, the lawmakers turned to an amendment from Michigan Democrat Bart Stupak to further limit the use of federal dollars for abortions. It passed on a 240-194 vote.

They also rejected a Republican alternative bill by a 258- 176 vote. Democrats then erupted in cheers as they tipped over the 218 votes needed to pass the final legislation, counting down from 10 to 1 to mark the seconds ticking down on the clock to close the vote before exchanging more applause and hugs.

For most of the year, the biggest fight has been over the creation of a government-run insurance program, the so-called public option, to compete with private insurers such as Hartford, Connecticut-based Aetna Inc.

Compromise Proposal

Pelosi, a California Democrat, had to scale back her original proposal for the public option. Lacking votes for tying the program’s reimbursements to doctors to the lower rates paid by Medicare, she settled on a plan that would instead negotiate rates with providers, as private insurers do.

The Senate version calls for a similar program that would allow states to opt out. Still, Reid faces opposition to the public option from Senators Joe Lieberman of Connecticut, an independent aligned with the Democrats, and Olympia Snowe of Maine, the only Republican to vote for any proposal so far. At least four Senate Democrats have also been critical of the idea.

Reid needs all 60 votes controlled by the Democratic caucus to even begin debate, and it’s not certain he has them. He would then need 60 votes again to cut off debate and take a vote, amid battles over the public option and new taxes to pay for the expanded insurance coverage for Americans.

Lieberman’s Opposition

“We’re going to do this legislation as expeditiously as we can, but we’re going to do it as fairly as we can also,” Reid told reporters on Nov. 3.

Lieberman today reiterated his opposition to the current Senate bill and his intention to help block action on it.

If the public option remains in the Senate measure, “as a matter of conscience I will not allow this bill to come to a final vote,” Lieberman said on “Fox News Sunday.”

Mississippi Governor Haley Barbour, a Republican, predicted today that health-care legislation won’t get enacted, based in part on the close House vote on it.

That vote “augers what real trouble” Democrats are “going to have in the Senate” in trying to pass the bill, Barbour said on NBC’s “Meet the Press.”

Both the House and Senate bills require Americans to get insurance, add new restrictions on insurers and encourage greater use of preventive medicine, electronic records and research on the effectiveness of treatments.

Medicaid Expansion

Many of the House provisions take effect in 2010. The elderly would face no co-payments for preventive care and get help paying for drugs. The uninsured would get temporary aid until new purchasing exchanges are created, and young adults could stay on their parents’ plans until they turn 27.

House leaders also included an expansion of the government Medicaid program for the poor, which may cost the federal government less than providing subsidies to help people buy insurance. The plan would expand eligibility to people whose incomes are 150 percent of the official poverty level.

To finance their bill, House Democrats opted for a surtax on couples who make more than $1 million a year. They would also impose a 2.5 percent excise tax on medical devices that the congressional Joint Committee on Taxation estimates would raise $20 billion over 10 years.

Employer Mandate

The House bill also requires that employers offer insurance or pay a penalty, with exemptions for businesses with payrolls of less than $500,000. That is a subject of debate in the Senate, where the chamber’s health committee included a mandate and the finance panel rejected it.

The bill would make large businesses that self-insure their employees pay $2 billion in fees over the next decade. And it adopts a Senate proposal to set a $2,500 limit beginning in 2011 on contributions to tax-advantaged Flexible Spending Accounts used to pay out-of-pocket medical costs.

To address rising costs, the bill calls for the independent Institute of Medicine to make recommendations on how to fix the Medicare payment system and calls for Medicare to negotiate prices for drugs, potentially driving down prices.

Drugmakers managed to keep the negotiation provision out of the legislation that created the Medicare prescription drug program in 2003 and have fought it this year. The industry reached an agreement, now under fire, with Senate Finance Committee Chairman Max Baucus and the White House to pledge $80 billion to the overhaul effort and avert further contributions.

bloomberg

Trade Gap Probably Widened, Imports Grew: U.S. Economy Preview


Trade Gap Probably Widened, Imports Grew: U.S. Economy Preview

Nov. 8 (Bloomberg) -- The trade deficit in the U.S. probably widened in September, reflecting increasing demand for foreign oil and automobiles as the economy grew, economists said before reports this week.

The gap between imports and exports increased to $31.8 billion from $30.7 billion the prior month, according to the median of 60 estimates in a Bloomberg News survey ahead of the Commerce Department’s Nov. 13 report. Labor Department data the same day may show the cost of goods from abroad rose in October for a third consecutive month.

Government stimulus has so far cushioned the world’s largest economy from the harm caused by mounting unemployment, enabling increases in consumer and business spending that are drawing in products from overseas. Exports may also grow as expanding economies in Asia and Europe and a weak dollar drive demand for American goods, giving manufacturing a lift.

“The global economy is back on its feet,” said Chris Rupkey, chief financial economist at Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. in New York. “U.S. consumers are coming back and the trade deficit is starting to push back out.”

A government report two days ago showed unemployment in October rose to 10.2 percent, the highest level in 26 years. The number of jobs lost since the recession began in December 2007 climbed to 7.3 million.

A collapse in world trade earlier this year brought the U.S. gap down to $26 billion in May, its lowest level since November 1999, as imports plunged even faster than exports.

Government Stimulus

The federal “cash for clunkers” auto trade-in program, which expired in late August, generated momentum in car sales and boosted demand for parts and supplies. Automakers are also beginning to rebuild inventories.

U.S. sales for South Korea-based Hyundai Motor Co. increased in September for the third month in a row, while Toyota Motor Corp. is boosting production of models such as Corollas and Camry sedans to rebuild U.S. inventory.

“Our inventories are continuing to recover with a very good pipeline as we move into the fourth quarter,” Robert Carter, Toyota’s North America sales chief, said on a conference call last month.

First-time tax credits for homebuyers have also helped boost sales of homes, in turn bolstering demand for imported construction materials and appliances.

The U.S. economy expanded at a 3.5 percent annual rate in the third quarter, the best performance in two years. Economists surveyed last month forecast a 2.4 percent rate of growth this quarter and for 2010.

Shares Climb

Stocks have surged since March on signs the recession was easing. The Standard and Poor’s 500 Index has gained 58 percent since reaching a 13-year low March 9.

Exports are also rising as demand picks up in China, Japan and the European Union in response to global stimulus efforts. China’s economy grew 8.9 percent in the third quarter from the same period in 2008, the best performance in a year.

“Stimulus programs should have maximum impacts in the first half of 2010, and some governments may expand programs to provide additional support,” Mike DeWalt, head of investor relations for Caterpillar Inc., the biggest maker of earth- moving equipment, said on a conference call Oct. 20.

The Labor Department’s report on import prices may show the cost of goods from abroad rose 1 percent in October as crude oil climbed, according to the median estimate of economists surveyed. From a year earlier, import prices probably fell 5.6 percent, according to the survey.

An improving economy may bolster consumer confidence even as the job market continues to deteriorate. The Reuters/University of Michigan preliminary sentiment index for this month, also due Nov. 13, will rise to 71 from 70.6 in October, according to the survey median.

Finally, the Labor Department may report Nov. 12 that initial jobless claims fell to 510,000 last week, the fewest since January, from 512,000 the prior week, according to the median forecast.



Bloomberg Survey

===============================================================
Release Period Prior Median
Indicator Date Value Forecast
===============================================================
Initial Claims ,000’s 11/12 7-Nov 512 510
Cont. Claims ,000’s 11/12 31-Oct 5749 5700
Federal Budget $ Blns 11/12 Oct. -155.5 -150.0
Trade Balance $ Blns 11/13 Sept. -30.7 -31.8
Import Prices MOM% 11/13 Oct. 0.1% 1.0%
Import Prices YOY% 11/13 Oct. -12.0% -5.6%
U of Mich Conf. Index 11/13 Nov. P 70.6 71.0
===============================================================

bloomberg
Share |