Wednesday, March 21, 2012

Χάθηκαν σε 4 χρόνια περί τα 100 δισ. δολ.


Χάθηκαν σε 4 χρόνια περί τα 100 δισ. δολ.

Σχεδόν 100 δισ. δολ. έχασαν από την αξία τους μέσα σε τέσσερα χρόνια οι 80 μεγαλύτερες εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες, όπως εκτιμούν διαχειριστές επενδυτικών funds και εξ αυτού του λόγου δεν βρίσκουν "εύκολους" στόχους και όσοι ποντάρουν στην περαιτέρω πτώση των μετοχών.

Το fund Naftilia Asset Management Ltd σταμάτησε τις λεγόμενες βραχυπρόθεσμες πωλήσεις στις μετοχές στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2011 διότι οι τιμές είχαν πέσει πολύ δήλωσε στο Bloomberg ο George Elliot γενικός διευθυντής του fund διαθέτει ενεργητικό ύψους 250 εκατ. δολ.

Είναι δύσκολο να βρεθούν μετοχές για τέτοιους είδους συναλλαγές δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο και ο Ανδρέας Βεργωτής της Tufton Oceanic Ltd η οποία διαχειρίζεται περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συνολική αξία της αγοράς από τις μεγαλύτερες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες υποχώρησαν κατά 44% τα τελευταία τέσσερα χρόνια μετά τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν στην παγκόσμια ναυτιλία από τη χρηματοοικονομική κρίση του τέλους του 2008 η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε και σε ναυτιλιακή κρίση, λόγω της υπερπροσφοράς νεότευκτων πλοίων σε ένα περιβάλλον πτώσης του ρυθμού ανάπτυξης του παγκοσμίου εμπορίου.

Οι μετοχές πολλών ναυτιλιακών εταιρειών βρίσκονται πλέον κάτω από το ένα δολάριο (στο αμερικάνικο χρηματιστήριο) και ενδεχομένως ποτέ δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2007 και 2008 όπως εκτιμά ο George Elliot.

Σύμφωνα με τον Bloomberg η συνολική αξία των 80 μεγαλύτερων εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών έφθανε στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους τα 127 δισ. δολ., ενώ στις 19 Μαρτίου του 2008 βρίσκονταν στα 226 δισ. δολάρια.

Το πρακτορείο Bloomberg φέρνει το παράδειγμα της Cosco Holdings η οποία στο παραπάνω διάστημα έχασε το 78% της αξίας της. Επίσης αναφέρεται και στην ελληνικών συμφερόντων Excel Maritime η μετοχή της οποίος κατέρρευσε όπως και σχεδόν όλων των ναυτιλιακών εταιρειών από τα υψηλά του 2007-2008.

Η τιμή της μετοχής της Excel η οποία διαχειρίζεται ένα στόλο από 47 πλοία ξηρού χύδην φορτίου εκ των οποίων τα 40 ιδιόκτητα, διαπραγματεύονταν χθες στα 2,13 δολάρια από υψηλά των 76,72 δολαρίων στις 2 Οκτωβρίου του 2007.

Το άρθρο του Bloomberg αναφέρεται στη συνέχεια στην πτώση των αξιών των πλοίων σαν αποτέλεσμα της μείωσης των ναύλων και όπως προειδοποιεί ο κ. Harry Theochari της νομικής φίρμας Norton Rose οι πτωχεύσεις εταιρειών, οι πωλήσεις πλοίων και οι αναδιαρθρώσεις εταιρειών θα αυξηθούν εντός του 2012.

Ήδη 13 ναυτιλιακές εταιρείες στις ΗΠΑ ζήτησαν προστασία από τους πιστωτές τους τελευταίους 18 μήνες και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με τον Tony Rice της νομικής φίρμας Holman Fenwick Willan LLP.

source: naftemporiki.gr

Ομιλία Bernanke για τον κανόνα του χρυσού


Ομιλία Bernanke για τον κανόνα του χρυσού


Ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, Ben Bernanke υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση να εγκαταλειφθεί ο κανόνας του χρυσού στην πρώτη διάλεξη από τις συνολικά τέσσερις που θα δώσει στο Πανεπιστήμιο George Washington όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Bernanke εξήγησε πώς ο κανόνας του χρυσού έβλαψε την παγκόσμια οικονομία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τον κανόνα το 1971 επί προεδρίας Νίξον.

Ο κανόνας του χρυσού δημιουργεί πρακτικά προβλήματα και προβλήματα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Bernanke. Από πρακτικής πλευράς, θα ήταν σπατάλη πόρων να διακρατείται τεράστια ποσότητα χρυσού για να στηρίζει το νόμισμα, μεταφέροντας το πολύτιμο μέταλλο από τα ορυχεία της Αφρικής στα υπόγεια της Federal Reserve Bank of New York, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

"Να βγάζουμε από το έδαφος όλο αυτό το χρυσάφι για να το τοποθετήσουμε τελικά σε μια άλλη τρύπα", υπογράμμισε.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι μια χώρα που υιοθετεί τον κανόνα θα γνωρίσει αύξηση της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας.

"Καθώς ο κανόνας διαμορφώνει την παροχή του χρήματος, δεν υπάρχει πεδίο για την κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιήσει την οικονομία", δήλωσε.

Σημείωσε εξάλλου ότι ο κανόνας δεν κατάφερε να αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοοικονομικών κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης τα λάθη που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν και σε άλλες χώρες που χρησιμοποιήσουν τον κανόνα του χρυσού, σημείωσε ο Bernanke.

Πρόσθεσε ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν τον κανόνα πρέπει να διατηρούν σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, κάτι που καθιστά πιο εύκολο οι άστοχες πολιτικές σε μια χώρα να περάσουν σε μια άλλη που έχει υιοθετήσει τον κανόνα.

Δήλωσε τέλος ότι ο κανόνας μπορεί να προκαλέσει περιόδους αποπληθωρισμού ή πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ αν δεν έχει διασφαλιστεί η απόλυτη αξιοπιστία του συστήματος μπορεί να γίνει στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων.



source: capital.gr
Share |