Friday, April 10, 2009

Γερμανία: Αναθεώρηση εκτιμήσεων του ΔΝΤ για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%

Γερμανία: Αναθεώρηση εκτιμήσεων του ΔΝΤ για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (AFP) – Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 5% φέτος, έναντι 2,5% που προέβλεπε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το εδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.



Το περιοδικό αναφέρει πως η νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ θα συμπεριληφθεί στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος του μήνα πριν τη συνεδρίασή του στην Washington, D.C.


Οι τρέχουσες εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για συρρίκνωση 2,25% το 2009, αλλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αναθεώρηση του ποσοστού στο 5%.

REPORTER.GR

Γερμανία: Σχέδιο 200 δισ. ευρώ για δημιουργία "bad bank"

Γερμανία: Σχέδιο 200 δισ. ευρώ για δημιουργία "bad bank"


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Σχέδιο “bad bank” 200 δισ. ευρώ, σχεδιάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peer Steinbrueck προκείμενου να μπορέσουν οι γερμανικές τράπεζες να απαλλάξουν τους ισολογισμούς τους από τα τοξικά πάγια, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του περιοδικού Der Spiegel.

Υπό τους όρους του σχεδίου, οι οποίοι παρουσιάστηκαν στην καγκελάριο Angela Merkel, οι τράπεζες μπορούν να μεταφέρουν τα “προβληματικά” πάγια σε ξεχωριστές “bad banks”, οι οποίες καλύπτονται από χρηματοδότηση κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα σταθερότητας κυβέρνησης, το λεγόμενο SoFFin, αναφέρει η Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο εκτιμά ότι μόνο τρεις με τέσσερις τράπεζες θα κάνουν χρήση του προγράμματος.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Τριπλασιασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος στο εξάμηνο

ΗΠΑ: Τριπλασιασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος στο εξάμηνο


Σημαντική αύξηση σημείωσε το έλλειμμα των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του δημοσιονομικού έτους καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προέβη σε υπέρογκες δαπάνες για την αντιμετώπιση της ύφεσης η οποία έχει πλήξει τα φορολογικά έσοδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires το έλλειμμα ανήλθε στα 956,8 δισ. δολάρια έναντι 312,75 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Το Μάρτιο μόνο το έλλειμμα ανήλθε στα 192,27 δισ. δολάρια έναντι 48,2 δισ. δολάρια το Μάρτιο του 2008. Εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα του Μαρτίου στα 150 δισ. δολάρια.

Οι δαπάνες το Μάρτιο, σε σχέση με το Μάρτιο του 2008, αυξήθηκαν κατά 41% στα 321,2 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από φόρους μειώθηκαν κατά 28% στα 129 δισ. δολάρια από 178,8 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως το έλλειμμα για το δημοσιονομικό έτος του 2008 είχε διαμορφωθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 454,8 δισ. δολαρίων.

Οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν στα 51,674 δισ. δολάρια, οι συντάξεις στα 4,354 δισ. δολάρια ενώ τα επιδόματα διαμορφώθηκαν στα 10,6 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα από τους φόρους των επιχειρήσεων μειώθηκαν στα 3,39 δισ. δολάρια από 32,57 δισ. δολάρια, καθώς, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη υποχώρησαν κατά 28% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

CAPITAL.GR

Ανεπίσημες συνομιλίες για deal μεταξύ Microsoft και Yahoo

Ανεπίσημες συνομιλίες για deal μεταξύ Microsoft και Yahoo

Σε συνομιλίες βρίσκονται Microsoft και Yahoo για το κλείσιμο συμφωνίας που θα προβλέπει «ανταλλαγή» διαφημίσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal. Οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε ανεπίσημο επίπεδο μεταξύ των δύο CEO Carol Bartz και Steve Ballmer.

REPORTER.GR

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο

Λευκωσία: Μείωση 9,8% σημείωσε ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Ιανουάριο του 2009, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2008, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής υπολογίζεται προκαταρκτικά ότι ανήλθε στις 92,3 μονάδες (βάση 2005=100).

Στον τομέα της Μεταποίησης, τον Ιανουάριο του 2009 ο δείκτης έφτασε τις 87,6 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 9,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2008.

Από τον Ιανουάριο του 2009, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής δημοσιοποιείται με νέο έτος βάσης (2005=100) και υιοθετώντας τη νέα εκδοχή της στατιστικής ταξινόμησης οικονομικών δραστηριοτήτων NACE Αναθεώρηση 2.


PHILELEFTHEROS.COM

Aγορά 610.490 μετοχών Vivartia από MIG

Aγορά 610.490 μετοχών Vivartia από MIG

Σε αγορά 610.490 μετοχών της Vivartia συνολικής αξίας 13.139.321,14 ευρώ, προέβη στις 10/4 η MIG.

REPORTER.GR

IEA: Σε χαμηλά 5ετίας η κατανάλωση πετρελαίου

IEA: Σε χαμηλά 5ετίας η κατανάλωση πετρελαίου


«Βουτιά» της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα αναμένει για φέτος η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), υποστηρίζοντας ότι η οικονομική επιβράδυνση ωθεί την κατανάλωση στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Στην μηνιαία έκθεσή της, η διεθνής υπηρεσία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της, για όγδοο κατά σειρά μήνα, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή 1,2%, στα 83,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Ο ρυθμός της ύφεσης βρίσκονται κοντά στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ’80, με τις περισσότερες προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανάκαμψη της οικονομικής και πετρελαϊκής ζήτησης το 2010», αναφέρει η ΙΕΑ στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με την υπηρεσία – η οποία ανέμενε μέχρι σήμερα ανάπτυξη το 2009 – η ζήτηση θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,8%, καθώς το παγκόσμιο ΑΕΠ μειώνεται κατά 1,4%.

Η προσφορά πετρελαίου από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως στα 50,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, «κυρίως λόγω προσαρμογών στον τομέα των βιοκαυσίμων». Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής των περικοπών που αποφάσισε πέρυσι, οι οποίες ανέρχονται σε συνολικά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, τα 11 μέλη του καρτέλ που δεσμεύονται από επίσημα όρια παραγωγής, παρήγαγαν τον περασμένο μήνα 25,57 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

ΝΑFTEMPORIKI

Ελλάδα: «Βουτιά» 40,3% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το Μάρτιο

«Βουτιά» 40,3% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το Μάρτιο



Απαισιόδοξα είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για το πρώτο τρίμηνο του 2009, καθώς οι πωλήσεις εμφανίζουν κάμψη της τάξεως του 37,9% με τις εισαγωγικές εταιρείες στο σύνολο τους να εμφανίζουν απώλειες που ξεκινούν από 8% και ξεπερνούν και το 50% σε πολλές περιπτώσεις.

Κατακόρυφη πτώση της τάξεως του 40,3% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων το Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η εγχώρια αγορά εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, οι ταξινομήσεις υποχώρησαν στις 13.373 από 22.396 που ήταν πέρυσι.

Απαισιόδοξα είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για το πρώτο τρίμηνο του 2009, καθώς οι πωλήσεις εμφανίζουν κάμψη της τάξεως του 37,9% με τις εισαγωγικές εταιρείες στο σύνολο τους να εμφανίζουν απώλειες που ξεκινούν από 8% και ξεπερνούν και το 50% σε πολλές περιπτώσεις.

Στον πίνακα των πωλήσεων, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Toyota με 1.582 πωλήσεις, οι οποίες είναι ωστόσο μειωμένες κατά 25,8% σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθούν οι Volkswagen και Ford οι πωλήσεις των οποίων είναι μειωμένες κατά 32,6% και 3,3%, αντίστοιχα.

Μεγάλες απώλειες εμφανίζουν η Hyundai (44,3%), η Nissan (50,6%), η Suzuki (47%), η Skoda (49,5%), η Seat (66%), η Kia (60,2%), η Mazda (54,7%), η Citroen (65,9%), η BMW (72,7%), η Mini (48%), η Lexus (59%) και η Porsche (50%).

Στον αντίποδα, κερδισμένες τόσο για το Μάρτιο όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2009 είναι οι Renault και Alfa Romeo.

Κλειστά σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κλειστά σήμερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κλειστές είναι σήμερα οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη λόγω της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών.

Ειδικότερα, συναλλαγές πραγματοποιούνται μόνο στις αγορές της Τσεχίας, της Ρωσίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Τα υπόλοποιπα χρηματιστήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Στην Ασία, δεν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές στις αγορές της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ, της Ινδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σιγκαπούρης, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας.

Κλειστή θα παραμείνει σήμερα για τον ίδιο λόγο και η Wall Street.

NAFTEMPORIKI

Σε υψηλά τριών μηνών ο Nikkei

Σε υψηλά τριών μηνών ο Nikkei


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών έκλεισε σήμερα ο Nikkei [.N225] , για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν στον κλάδο των τραπεζών.

Οι ιαπωνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις απώλειες στα μετοχικά χαρτοφυλάκιά τους, οι οποίες τους έχουν αναγκάσει να αντλήσουν, μέχρι στιγμής, περί τα 25 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, οι εταιρείες ηλεκτρονικών, όπως η Sony οι μετοχές των οποίων έχουν επηρεαστεί θετικά από το νέο «πακέτο» μέτρων 154 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της ιαπωνικής οικονομίας.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 48,05 μονάδες στις 8.964,11 μονάδες. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα που έκλεισε με κέρδη.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix διαμορφώθηκε στις 845,97 μονάδες, αυξημένος κατά 0,5%.

«Γενικά, φαίνεται πως οι αμερικανικές τράπεζες ίσως να ανακάμπτουν και τα πράγματα δείχνουν καλά και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτό θα καθησυχάσει τους Ιάπωνες επενδυτές», παρατηρεί ο Nagayuki Yamagishi, αναλυτής στην Mitsubishi UFJ Securities.


NAFTEMPORIKI

WSJ: Προς ΑΜΚ η Goldman Sachs

WSJ: Προς ΑΜΚ η Goldman Sachs


Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προσανατολίζεται η Goldman Sachs προκειμένου να αποπληρώσει δάνειο 10 δισ. δολαρίων που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα προσκείμενα στο θέμα, η εταιρεία πιθανόν να ανακοινώσει την ΑΜΚ – το ακριβές ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί – εντός της επόμενης εβδομάδας. Η τελική απόφαση της διοίκησης ενδεχομένως να εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος της Goldman Sachs αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Η μετοχή της εταιρείας έχει εκτιναχθεί φέτος κατά 47%, έπειτα από «βουτιά» 61% που είχε σημειώσει το 2008, μεσούσης της χειρότερης χρηματοοικονομικής κρίσης από τη Μεγάλη Ύφεση. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο θα ανακοινωθούν στις 14 Απριλίου.

Οι αμερικανικοί τραπεζικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, οι οποίοι έχουν λάβει κρατικά κεφάλαια, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών, καθώς έντονη είναι η δημόσια κατακραυγή για τα παχυλά μπόνους προς τα υψηλόβαθμα στελέχη τους.

NAFTEMPORIKI

Κίνα: Νέα πτώση των εξαγωγών

Κίνα: Νέα πτώση των εξαγωγών


Μειωμένες εμφανίστηκαν για πέμπτο μήνα, το Μάρτιο, οι εξαγωγές της Κίνας, καθιστώντας επιτακτικότερη την ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την τόνωση της εγχώρια ζήτησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Xinhua News Agency, οι πωλήσεις στο εξωτερικό υποχώρησαν κατά 17,1% στα 90,29 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25,1%, διαμορφώνοντα το εμπορικό πλεόνασμα στα 18,56 δισ. δολάρια.

Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για μείωση των εξαγωγών κατά 20%. Το Φεβρουάριο, είχαν σημειώσει πτώση – ρεκόρ της τάξεως του 25,7%, συρρικνώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 4,84 δισ. δολάρια.

Η κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις εργατών και ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας Γουέν Τζιαμπάο να παρουσιάσει σχέδιο 4 τρισ. γουάν (585 δισ. δολ.) για τη στήριξη της οικονομίας.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Εχεμύθεια για τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής»

ΗΠΑ: Εχεμύθεια για τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής»



Να μην συμπεριλάβουν τα πορίσματα των «τεστ αντοχής» στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ζητά το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από τις 19 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο προκειμένου να αξιολογηθούν οι ανάγκες τους σε κεφάλαια και η ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Μπάρακ Ομπάμα με τις κορυφαίες εποπτικές αρχές στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα συμπεράσματα των τεστ αντοχής, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται με αδημονία από τις αγορές. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι, η διοικητής της Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων των ΗΠΑ, Σίλα Μπερ, καθώς και άλλοι εποπτικοί φορείς.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα αποτελέσματα των τεστ θα ανακοινωθούν έως το τέλος Απριλίου που οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες θα έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ και τον προσδιορισμό των αναγκών τους, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έξι μηνών για να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά ιδιωτικών κεφαλαίων ή να ζητήσουν κρατικές ενισχύσεις.

NAFTEMPORIKI

Και στα εστιατόρια η μείωση ΦΠΑ

Και στα εστιατόρια η μείωση ΦΠΑ


Στο μειωμένο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 5% υπάγονται οι υπηρεσίες εστιατορίου και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες επισιτισμού, εξαιρουμένης της διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών, μπίρας και κρασιού, με νόμο που ψήφισε κατά πλειοψηφία χθες το απόγευμα η βουλή των αντιπροσώπων.

Η σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Αγγελίδη του ΔΗΚΟ, Μαρίνο Σιζόπουλο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Δημήτρη Συλλούρη του ΕΥΡΩΚΟ και Γιώργο Περδίκη του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και υπέρ της ψήφισής της σε νόμο τάχθηκαν στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας 23 βουλευτές από τα πέντε κόμματα των εισηγητών, ενώ κατά ψήφισαν 13 βουλευτές του ΑΚΕΛ. Δεν υπήρξαν αποχές.

Επί της νομοθεσίας αυτής δεν υπήρξε συζήτηση στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Την περασμένη εβδομάδα, η βουλή των αντιπροσώπων είχε ψηφίσει σε νόμο κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο επίσης τροποποιήθηκε ο περί ΦΠΑ νόμος και μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από 8% σε 5% για διαμονή σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών.

Στόχος του νόμου εκείνου, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη βουλή, ήταν η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ξενοδοχειακού τομέα και η ενίσχυση του κυπριακού τουρισμού, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Στο στάδιο της συζήτησης του κυβερνητικού εκείνου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, είχε υποβληθεί εισήγηση για συμπερίληψη διατάξεων με τις οποίες διευκρινιζόταν ότι η διαμονή σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, παρόμοιους χώρους, όπως και σε καταλύματα διακοπών, περιλαμβάνει και την παροχή πρωινού, την ημιδιατροφή, την πλήρη διατροφή και την κατανάλωση ποτών (μη οινοπνευματωδών) και αναψυκτικών στους ίδιους χώρους.

Επιπρόσθετα, είχε γίνει εισήγηση για υπαγωγή στον ίδιο μειωμένο συντελεστή 5% των υπηρεσιών εστιατορίου και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών επισιτισμού, εξαιρουμένης της διάθεσης οινοπνευματωδών ποτών, μπίρας και κρασιού.

Οι εισηγήσεις εκείνες ενσωματώθηκαν στο ψηφισθέντα νόμο μετά την υιοθέτηση από την ολομέλεια των σχετικών τροπολογιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο ανέπεμψε το νόμο εκείνο προς επανεξέταση από τη βουλή, επικαλούμενος το άρθρο 51.1 του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια της βουλής, στις 2 Απριλίου 2009 αποδέχθηκε την αναπομπή, υιοθετώντας όμως παράλληλα την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για τροποποίηση του αρχικού νομοσχεδίου με την οποία επεκτείνεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε 5%, προκειμένου να καλύπτει και όλο το «τουριστικό πακέτο», που αναφέρεται στις κρατήσεις δωματίων με τη φράση «όλων συμπεριλαμβανομένων».

Έτσι, στο νόμο, όπως διαμορφώθηκε και επαναθεσπίσθηκε από τη βουλή, δεν συμπεριλήφθηκε η επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε υπηρεσίες εστιατορίων και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες επισιτισμού, πρόνοια με την οποία η κυβέρνηση είχε διαφωνήσει.

Από τα κόμματα της βουλής, πλην του ΑΚΕΛ, κρίθηκε σκόπιμο όπως η συγκεκριμένη εισήγηση προωθηθεί μεμονωμένα, με πρόταση νόμου, για να θεσπισθεί χωριστά η μείωση του ΦΠΑ και στα εστιατόρια και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες επισιτισμού.

Σύμφωνα με τη θέση της πλειοψηφίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστιατορίων και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών επισιτισμού στοχεύει, επίσης, στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και γενικότερα της κυπριακής οικονομίας.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκφράσθηκε στη βουλή η αντίθεση στη ψήφιση της νομοθεσίας αυτής, αφού οι πρόνοιές της δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, επιφέρουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 17 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και δεν αναμένεται να επιφέρουν την ενίσχυση του τουριστικού τομέα.

Η θέση του ΑΚΕΛ, όπως καταγράφεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών προς την ολομέλεια, είναι ότι, ανεξαρτήτως της ουσίας του θέματος, από τη στιγμή κατά την οποία η εκτελεστική εξουσία, που είναι η πλέον αρμόδια για να το κρίνει, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος οι οικονομικές δυνατότητες για να υιοθετηθεί η προτεινόμενη πρόταση νόμου, αυτή θα πρέπει να καταψηφισθεί.

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι αυτό επιβάλλεται και για λόγους αρχής, εφ' όσον τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής αυτής ρύθμισης.

STOCKWATCH.COM.CY

Οι προβλέψεις των γκουρού και η παγίδα του bear market rally

Οι προβλέψεις των γκουρού και η παγίδα του bear market rally


To εξαιρετικά bullish momentum στις αγορές που ξεκίνησε πριν περίπου έναν μήνα δεν έχει εξατμιστεί ακόμη και ο ρυθμός του ράλι έχει κάνει πολλούς να ανησυχούν μήπως πιαστούν και πάλι στην φάκα μιας ακόμη παγίδας που έστησαν οι αρκούδες της αγοράς. Είναι γεγονός πως οι μεγαλύτερες bear markets των μετοχών όπως αυτή του 1973-1974 ή η 10ετής bear market του 1930, ήταν φάσεις που χαρακτηρίστηκαν με ράλι διαρκείας τα οποία τελικά απέτυχαν και έκαψαν πολλούς. Ενα bear market rally είναι συνήθως τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και εκρηκτικό. Σύμφωνα με την Standard Life, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο. Ο ρυθμός της αύξησης της ανεργίας σήμερα και το τι θα σημαίνει αυτή για την εταιρική κερδοφορία, ακόμα και του 2010, απλά θυμίζει το ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ότι αφορά την χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale κ. James Montier, γενικότερα, τα διατηρητέα ράλι των μετοχών μετά από μία φούσκα, δεν έχουν οδηγούς τις μετοχές που αποτελούν συνήθως τις «αγαπημένες» των περιόδων φούσκας. Ο κ. Montier αναφέρεται στις αναδυόμενες αγορές και το ισχυρότατο ράλι που είδε ο αναπτυσσόμενος χρηματιστηριακός κόσμος και κυρίως οι μετοχές του κλάδου των ορυχείων και των τραπεζών, που είναι και οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της πρόσφατης εκτόξευσης των αγορών. Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης κερδίζει σχεδόν 35% από τις αρχές του χρόνου, η αγορά της Βραζιλίας βρίσκεται στο +16% και η Μόσχα σημειώνει κέρδη κοντά στο 20%. Οπως τονίζει ο κ. Mortier, οτ ανησυχητικό είναι πως αυτά τα χρηματιστήρια και αυτές οι μετοχές, δεν βρίσκονται σε επίπεδα που κανείς θα τα ονόμαζε «ευκαιρίες».

Σύμφωνα με την CMC Markets, οι μεγαλύτερες bear markets της ιστoρίας, όπως αυτή της εποχήw της Μεγάλης Υφεση του 1930 καθώς και αυτήν της φούσκας του dotcom το 2000, τείνουν να κρατούν για τρία τουλάχιστον χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο πάτος των αγορών δεν αναμένεται να βρεθεί πριν το φθινόπωρο του 2010.

Η Aberdeen Asset Management τονίζει πως το ράλι του τελευταίου μήνα είναι κάτι προσωρινό και δεν θα έχει συνέχεια καθώς η bear market των μετοχών παραμένει και η κερδοφορία των εταιρειών θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά άσχημη φέτος και η παγκόσμιας ύφεση θα επιμείνει. Τα θεμελιώδη των μετοχών δεν φαίνεται να βελτιώνονται φέτος και οι εισηγμένες θα συνεχίσουν ακόμα και το 2010 να αιμορραγούν.

Ακόμη και ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers εκτιμά πως οι διεθνείς αγορές δεν έχουν ακόμη αγγίξει τον τελικό του πάτο, μία άποψη που μοιράζονται τόσο ο Marc Faber, όσο και ο George Soros και ο Nouriel Roubini, σύμφωνα με τους οποίους η bear market έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

REPORTER.GR

Goldman Sachs Mulls Multibillion Dollar Share Sale, WSJ Says

Goldman Sachs Mulls Multibillion Dollar Share Sale, WSJ Says


April 10 (Bloomberg) -- Goldman Sachs Group Inc. is considering a multibillion dollar share sale to help repay a $10 billion government loan, the Wall Street Journal reported, citing people familiar with the matter.

The New York-based company may make an announcement as soon as next week, according to the report. The Journal said the exact amount is yet to be decided and a final decision may depend on market conditions.

Sumiko Iwadate, a Tokyo-based spokeswoman for Goldman Sachs, declined to comment on the report. Lucas van Praag, a spokesman for the bank in New York, didn’t immediately return phone calls outside business hours.

Goldman Sachs stock has surged 47 percent this year after plunging 61 percent in 2008 amid the worst financial crisis since the Great Depression. Chief Executive Officer Lloyd Blankfein, who said last week that the past year has been “deeply humbling” for the banking industry, is due to report the company’s first-quarter earnings on April 14.

The company may sell about $5 billion in stock if it returns the government’s $10 billion in Troubled Asset Relief Program money, David Trone, an analyst at Fox-Pitt Kelton Cochran Caronia Waller, wrote in a note to investors March 27.

Banks including Goldman Sachs, which received its money as part of the first round of the program, are chafing under increased scrutiny that accompanied the bailout funds, as public outrage over bonuses and executive perks intensifies.

‘Stress Tests’

As earnings announcements loom for Goldman Sachs and its rivals, the U.S. Federal Reserve has told banks not to reveal results of “stress tests” being used to gauge their ability to weather the recession, people familiar with the matter said.

Leaks could push stock prices lower for banks perceived as weak and interfere with the government’s plan to release the results of the tests in an orderly fashion later this month.

Goldman Sachs, with $111 billion in cash and liquid securities, has fared better than rivals amid the crisis sparked by the meltdown of the U.S. mortgage market, the Journal said.

Once the most profitable firm on Wall Street, Goldman Sachs converted into a bank holding company in September.

Financial institutions have recorded almost $1.3 trillion in losses and writedowns since mid-2007, with more than 100 mortgage-industry companies folding in the worst housing market since the 1930s.

BLOOMBERG

Ρωσία: Πρόβλεψη για εκτίναξη των επισφαλών δανείων

Ρωσία: Πρόβλεψη για εκτίναξη των επισφαλών δανείων

Τετραπλασιασμό των επισφαλών δανείων των ρωσικών τραπεζών στα 70 δισ. δολάρια για το 2009 προβλέπει έρευνα του Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να αυξηθούν στο 12,8% των 18,4 τρισ. ρουβλίων που οφείλουν ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η HSBC Holdings αναμένει οι καθυστερήσεις πληρωμών να εκτιναχθούν στο 23%. Την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προειδοποιήσει ότι ένα «σιωπηλό τσουνάμι» επισφαλούς χρέους απειλεί την ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας.

Ανάλογη εικόνα και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής. Η Ουγγαρία θα λάβει οικονομική ενίσχυση, ύψους 25 δισ. δολαρίων, για την κάλυψη της αποπληρωμής χρέους.

Την ίδια ώρα η Κεντρική της Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους όρους των πράξεων συναλλαγματικών ανταλλαγών για να διασφαλίσει στις τράπεζες ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστό. Η πολωνική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε την αύξηση των επίπεδων δανεισμού από τις τράπεζες με αντάλλαγμα την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.


NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Σχέδιο για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας

Ιαπωνία: Σχέδιο για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας

Το φιλόδοξο σχέδιό του για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Τάρο Άσο, υποσχόμενος την αναμόρφωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με πρώτο βήμα ένα τεράστιο νέο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.

Η αξία του οικονομικού αυτού πακέτου αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ της χώρας και ανέρχεται στα 15,4 τρισ. γιεν. Παράλληλα δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εποχιακούς εργαζόμενους, ενισχύει τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις και προσφέρει στήριξη στις περιφερειακές οικονομίες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σκοπεύει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση τουλάχιστον κατά 40 τρισ. γιεν [JPY=X] μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και να δημιουργήσει 1,4 - 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2020 το ΑΕΠ της Ιαπωνίας να είναι στα 120 τρισ. γιεν και η δημιουργία 4 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Την ίδια ώρα, απρόσμενη άνοδο 1,4% κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι παραγγελίες για μηχανολογικό εξοπλισμό στην ιαπωνική βιομηχανία.


NAFTEMPORIKI

Υπενθύμιση ΧΑΚ: Δεν θα διεξαχθούν χρημ. συναντήσεις στις 10 & 13/4 λόγω Πάσχα των Καθολικών

Υπενθύμιση ΧΑΚ: Δεν θα διεξαχθούν χρημ. συναντήσεις στις 10 & 13/4 λόγω Πάσχα των Καθολικών



Καθολικών Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ακολουθώντας τις αργίες που έχει καθορίσει το Δι-Ευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων σε Συνεχή Χρόνο (Target 2¬¬-Trans-European, Automated, Real-time Gross Settlement Express Transfer System) τόσο στις 10 Απριλίου 2009 όσο και στις 13 Απριλίου 2009, ημέρες κατά τις οποίες εορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών, δεν θα διεξαχθεί Χρηματιστηριακή Συνάντηση ούτε Διακανονισμός & Εκκαθάριση των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |