Monday, September 1, 2008

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
994.75 ( 0.52%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2899.96 ( 0.55%)

Όγκος: € 4,320,007

---

FTSE 100 INDEX 5,602.80 -33.80 -0.60%
CAC 40 INDEX 4,472.13 -10.47 -0.23%
DAX INDEX 6,421.80 -0.50 -0.01%

Ισχυρές απώλειες για το αργό μετά την υποβάθμιση του Gustav στην κατηγορία 2

Ισχυρές απώλειες για το αργό μετά την υποβάθμιση του Gustav στην κατηγορία 2

Συνεχίζεται η κατακόρυφη πτώση στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων κατά 4 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από τα 111δολάρια το βαρέλι. Στην πτωτική πορεία της τιμής του συνέβαλε η ανάσχεση της ανόδου των τιμών του πετρελαίου λόγω των εκτιμήσεων των μετεωρολόγων ότι ο τυφώνας «Gustav», που βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού, δεν θα ενισχυθεί περαιτέρω πριν φτάσει στην ενδοχώρα.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Οκτώβριο υποχωρεί κατά 3,94% στα 110,91 δολάρια το βαρέλι και ε διαμορφώνεται σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 118 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται πτωτικά κατά 4,07% στα 107,42 δολάρια το βαρέλι.

Ο «Gustav» υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 (σύνολο 5). Το πρωί ο τυφώνας «Gustav» έφτασε στις αμερικανικές ακτές στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις με ισχυρούς ανέμους έπληξαν τη Νέα Ορλεάνη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του National Hurricane Center (NHC).

Αργότερα αναμένεται να πλήξει τις ακτές της Λουϊζιάνας στις νότιες ΗΠΑ, ενώ το NHC προβλέπει ότι μπορεί να προκαλέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη άνοδο της στάθμης των υδάτων, μεταξύ τριών και τεσσάρων μέτρων πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο.


Εν τω μεταξύ, στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο συνεδρίο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με μείωση ή όχι της παραγωγής των αποθεμάτων.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου «αποχαιρέτισαν» τον Αύγουστο με απώλειες 7%, αν και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα είναι κατά 22% υψηλότερες.

REPORTER.GR

ΥΠΟΙΚ: Υποχώρηση πληθωρισμού το 2009

ΥΠΟΙΚ: Υποχώρηση πληθωρισμού το 2009


Υποχώρηση του πληθωρισμού για το επόμενο έτος διαβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Σταυράκης δήλωσε σήμερα, ακόμη και εάν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων το 2009 φθάσουν τα ψηλά επίπεδα του καλοκαιριού, ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον επόμενο χρόνο θα μειωθεί σημαντικά και δεν θα ξεπεράσει το 3%.

Για το 2008 η πρόβλεψη παραμένει για πληθωρισμό με μέγιστη τιμή 5% ή πιθανώς ελαφρά χαμηλότερο στο 4,8% - 4,9%, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός άρχισε να σημειώνει πτωτική τάση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν περίπου στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή $115 - $120 το βαρέλι, «τότε θα έχουμε ευχάριστη έκπληξη και ο πληθωρισμός του 2009 θα είναι της τάξης του 2,5%».

Όπως είπε, υπήρξαν προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη θα έφθανε το 6% και 7%, αλλά σημείωσε ότι «η δική μας εκτίμηση ήταν ότι το 5,6% που είχαμε τον Ιούλιο θα ήταν ο ψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού, που θα είχαμε για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια».

«Νοιώθω ότι έχουμε επαληθευθεί. Τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν από τη Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν μια μικρή αλλά σημαντική επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων», κατέληξε.

Η Στατιστική θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό Αυγούστου την Πέμπτη.

Ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε τη διεθνή οικονομική κρίση ως πρωτόγνωρη, αλλά είπε ότι «η κυπριακή οικονομία σε σχέση με τις πλείστες άλλες χώρες πάει πολύ καλύτερα, αφού οι οικονομικοί δείκτες και οι αριθμοί εξελίσσονται ικανοποιητικά και έχει το δεύτερο ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη».

STOCKWATCH.COM.CY

Προς κατάργηση τα ταμεία συντάξεως δημοσίων

Προς κατάργηση τα ταμεία συντάξεως δημοσίων


Προς κατάργηση οδεύουν τα ταμεία συντάξεως των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Πολίτη, η ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών περνά μέσα από τη μείωση του κόστους του κρατικού μισθολογίου. Όπως αναφέρεται, πέραν των άλλων μέτρων που προωθούνται μέσω του προϋπολογισμού (μείωση υπερωριών, σταθεροποίηση αριθμού υπαλλήλων, αναθεώρηση τελών με στόχο την αύξηση των εσόδων), ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης θέτει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του και τη διαφοροποίηση των όρων των ταμείων συντάξεως σε κρατικό και ημικρατικό τομέα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, το οποίο να είναι λιγότερο δαπανηρό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο συντηρεί σχεδόν με διπλάσιο κόστος τα ταμεία συντάξεως. Εάν για παράδειγμα, οι τράπεζες πληρώνουν 18% επί του μισθολογίου για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, το δημόσιο πληρώνει 33%. «Προσπάθεια μας είναι το κόστος αυτό να είναι πιο λογικό», σημείωσε ο κ. Σταυράκης.

Το αίτημα της ΑΤΗΚ για κατάργηση του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού σχεδίου με τη δημιουργία ταμείου προνοίας, έδωσε το έναυσμα για το δημόσιο διάλογο που ξεκινά τις επόμενες βδομάδες μεταξύ ΥΠΟΙΚ και συντεχνιών», ενώ αναφέρεται ότι, πέραν της ΑΤΗΚ, κατάργηση του ταμείου συντάξεως αναμένεται να ζητήσουν και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί (ΑΗΚ, ΡΙΚ, δήμοι).

STOCKWATCH.COM.CY

Lehman: Συνομιλίες με KDB για πώληση μετοχών έως έξι δισ. δολ.

Lehman: Συνομιλίες με KDB για πώληση μετοχών έως έξι δισ. δολ.

«Εντατικοποιημένες» συνομιλίες με την Korea Development Bank, για αύξηση κεφαλαίου έως και έξι δισ. δολάρια, μέσω πώλησης μετοχών, βρίσκεται η Lehman Brothers σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph. Η συμφωνία πιθανόν να ολοκληρωθεί και εντός της εβδομάδας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές της, η KDB ενδεχομένως να αγοράσει έως και το 25% της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης εταιρείας αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ανώτατο στέλεχος της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSC) δήλωσε στο Reuters ότι οι νοτιοκορεάτικες αρχές δεν θα εναντιωθούν αλλά ούτε και θα στηρίξουν οποιαδήποτε συμφωνία, προτού ανακοινωθούν οι οικονομικοί όροι της.

Η Lehman, η έκθεση της οποίας στην αγορά ενυπόθηκων δανείων ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια, δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εν όψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της αυτόν το μήνα. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα ανακοινώσει ζημίες και διαγραφές 3,5 δισ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο.


NAFTEMPORIKI

Marfin: Αγορά 120 χιλ. μετοχών από Α. Βγενόπουλο προς €538,5 χιλ.

Marfin: Αγορά 120 χιλ. μετοχών από Α. Βγενόπουλο προς €538,5 χιλ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3556/2007 & ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 190(Ι)/2007

Η Marfin Popular Bank Public Co Ltd ανακοινώνει με βάση τον Ελληνικό Νόμο 3556/2007, την Απόφαση 1/434/3.7.2007, την Εγκύκλιο 33 της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Κυπριακό Νόμο 190(Ι)/2007, ότι στις 29/08/2008 ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, προέβη στην αγορά 120.000 μετοχών της Marfin Popular Bank συνολικής αξίας €538.500,00.

STOCKWATCH.COM.CY

Turkish Airlines: Προσφορά για το 49% της BH Airlines

Turkish Airlines: Προσφορά για το 49% της BH Airlines


Προσφορά για την εξαγορά ποσοστού 49% στην αεροπορική εταιρεία ΒΗ Airlines της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αποφάσισε να καταθέσει η Turkish Airlines.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της, Καντάν Καρλιτεκίν, που δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος, η απόφαση αυτή αποτελεί μια σημαντική κίνηση για την εταιρεία, σε ό,τι αφορά την παγκόσμια θέση της.

Ο τουρκικός αερομεταφορέας αναφέρει μάλιστα ότι ενδιαφέρεται και για την απόκτηση και του 42,5% της Austrian Airlines.

H ΒΗ Airlines από το 2003 έως το 2005 παρέμεινε «καθηλωμένη» στο έδαφος. Από το 2005 και έπειτα πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια από το Σεράγεβο προς την Κωνσταντινούπολη και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς επίσης και εσωτερικές πτήσεις προς το Μόσταρ και τη Μπάνια Λούκα.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Μικρή ανάκαμψη του βιομηχανικού δείκτη PMI Αυγούστου

Ευρωζώνη: Μικρή ανάκαμψη του βιομηχανικού δείκτη PMI Αυγούστου


Μικρή ανάκαμψη από τα χαμηλά πενταετίας του Ιουλίου παρουσίασε ο βιομηχανικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τις 50 μονάδες που σηματοδοτούν τη συρρίκνωση.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του Markit για τον τομέα της μεταποίησης ενισχύθηκε ελαφρώς στις 47,6 μονάδες από τις 47,4 μονάδες του Ιουλίου, και ξεπέρασε τόσο τις προβλέψεις των οικονομολόγων όσο και την εκτίμηση του Markit, η οποία τον τοποθετούσε στις 47,5 μονάδες.

Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά μήνα στον οποίο ο δείκτης διαμορφώνεται κάτω από τις 50 μονάδες, εντείνοντας τον προβληματισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της οικονομίας και την άνοδο του πληθωρισμού.

Η οικονομία στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά από τη νομισματική ένωση, με τους αναλυτές να «βλέπουν» ρυθμό ανάπτυξης 1,4% για το σύνολο του έτους, έναντι 2,6% το 2007.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στο 3,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, από 4% που ήταν τον Ιούλιο.

NAFTEMPORIKI

Υπό πίεση η στερλίνα

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006 υποχώρησε σήμερα η στερλίνα [GBP=X] έναντι του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι συνολικές εγκρίσεις για χορήγηση ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία υποχώρησαν τον Ιούλιο στις 33.000. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από τότε που η ΒοΕ ξεκίνησε να δημοσιοποιεί τα εν λόγω στοιχεία, το 1993.

Στις 11:52 (ώρα Ελλάδος), η στερλίνα υποχωρούσε σε ποσοστό πάνω από 1%, στα 1,8005 δολάρια.

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι περιορισμένη λόγω αργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι εγκρίσεις για ενυπόθηκα δάνεια

Βρετανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι εγκρίσεις για ενυπόθηκα δάνεια


Στις 33.000, από 35.000 που ήταν – βάσει αναθεωρημένων στοιχείων – τον Ιούνιο, υποχώρησαν οι συνολικές εγκρίσεις για χορήγηση ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας.

Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφονται από τότε που η ΒοΕ ξεκίνησε να δημοσιοποιεί τα εν λόγω στοιχεία, το 1993.

Ο συνολικός καθαρός δανεισμός σε ιδιώτες αυξήθηκε τον ίδιο μήνα κατά 4,3 δισ. στερλίνες, ξεπερνώντας την αύξηση των τεσσάρων δισ. στερλινών που είχε σημειώσει ένα μήνα νωρίτερα.

NAFTEMPORIKI

Ελλάδα: Κατά 24% μειώθηκαν τα κέρδη των εισηγμένων στο α' εξάμηνο

Κατά 24% μειώθηκαν τα κέρδη των εισηγμένων στο α' εξάμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις 278 εταιρείες εκ των οποίων μάλιστα οι 117 τα δημοσιοποίησαν τη μέρα αυτή.

«Πικρή» τελικά ήταν η έκπληξη για τη συνολική εικόνα των κερδών του πρώτου εξαμήνου για τις εισηγμένες εταιρείες, η οποία προέκυψε από τις δημοσιοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, με το τελικό ποσοστό της υποχώρησης των καθαρών αποτελεσμάτων να διαμορφώνεται κοντά στο 24%.

Οι 80 περίπου εταιρείες οι οποίες ανακοίνωσαν στη λήξη του χρονικού περιθωρίου τα μεγέθη τους, σε ένα μεγάλο ποσοστό παρουσίασαν ζημιές έναντι κερδών, ενώ ακόμη και οι κερδοφόρες εμφάνισαν σε μεγάλη αναλογία συρρίκνωση κερδών.

Από την άλλη μεριά οι περισσότερες εταιρείες παρουσίασαν αύξηση τζίρου, που στο σύνολο ήταν της τάξης του 20% και των EBITDA κατά 4,6%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και η «Ν», το σύνολο του κύκλου εργασιών 291 εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο του 2008 διαμορφώθηκε στα 44,46 δισ. ευρώ έναντι 37,06 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Την ίδια περίοδο τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 4,6% στα 6,23 δισ. ευρώ έναντι 5,96 δισ. ευρώ. Τα δε ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας παρουσίασαν υποχώρηση 23,7% και διαμορφώθηκαν στα 4,54 δισ. ευρώ έναντι 5,96 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις 278 εταιρείες εκ των οποίων μάλιστα οι 117 τα δημοσιοποίησαν τη μέρα αυτή. Έτσι ενώ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής η πορεία των κερδών των εισηγμένων έδειχνε βελτιωμένη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, η σταδιακή ανακοίνωση και των νέων στοιχείων επιβάρυνε σημαντικά τη συνολική εικόνα.

Μάλιστα από 79 επιχειρήσεις οι οποίες δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις στα φύλλα του Σαββάτου, μόνο οι 33 ήταν κερδοφόρες, με τις 12 από αυτές να παρουσιάζουν μάλιστα μείωση κερδών.

Διάψευση των προσδοκιών

Βάσει των παραπάνω στοιχείων διαπιστώνεται ότι κατά το β' τρίμηνο της χρήσης, ενώ οι αναλυτές και εν γένει οι κύκλοι του χρηματιστηρίου ανέμεναν μείωση του ρυθμού επιβράδυνσης της κερδοφορίας, τελικά οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν.

Μπορεί ο τζίρος να συντήρησε τον ανοδικό του ρυθμό, όμως αφενός τα ΕΒΙΤDA παρουσίασαν χαμηλότερη άνοδο (υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 8%) τα δε καθαρά αποτελέσματα έδειξαν να κινούνται περαιτέρω πτωτικά.

Βέβαια για τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης εικόνας μεγάλο ρόλο έπαιξε μια συγκεκριμένη ομάδα εταιρειών, οι οποίες εμφάνισαν σημαντική διαφοροποίηση μεγεθών σε σχέση με πέρυσι.

Παραδειγματικά αναφέρεται η πορεία της ΔΕΗ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Proton Bank [PRBr.AT] , ενώ υπήρξαν και εταιρείες όπως η Κούμπας και Ασπίς Πρόνοια [APRr.AT] που παρουσίασαν ζημιές άνω των 30 εκατ. ευρώ έναντι περσινών κερδών, οι οποίες επιβάρυναν τη συνολική εικόνα. Σε όλες αυτές τι εταιρείες θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες «παραδοσιακά» ζημιογόνες» όπως είναι οι εταιρείες της κλωστοϋφαντουργίας και δη του ομίλου Λαναρά.

Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι υπήρξαν όμιλοι όπως της MIG και της Ελλάκτωρ οι οποίες λόγω της απόσχισης και μεταβίβασης δραστηριοτήτων ή κάποιων περσινών έκτακτων κερδών, εμφανίζουν μείωση κερδοφορίας κατά τη φετινή χρήση. Αντίστοιχα και η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] η οποία εμφάνισε ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση οργανικής κερδοφορίας, στο τελικό της αποτέλεσμα δείχνει συρρίκνωση αφού πέρυσι είχε ευνοηθεί από έκτακτα αποτελέσματα.

Τα καύσιμα

Όπως σημειώνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκις, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι βασικοί λόγοι της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους των εισηγμένων εντοπίζονται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων που οδήγησε σε αύξηση του κόστους ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών, στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας που είχε ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους σε εταιρίες τσιμέντων, επεξεργασίας μετάλλων και οικοδομικών υλικών, στην ανατίμηση του ευρώ που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας παραγόμενων πρώτων υλών από βιομηχανικού ομίλους, τις απεργίες στα λιμάνια αλλά και την αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία που δεν επέτρεψε την υποστήριξη των κερδών από έκτακτους παράγοντες.

Οι κλάδοι

Όσον αφορά στην πορεία των κλάδων, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι εισηγμένες οι οποίες περιλαμβάνονται στο δείκτη FTSE 20 αποτελούν την ατμομηχανή του Χ.Α. Ειδικότερα τα κέρδη των τραπεζών ξεπέρασαν το 50% του συνόλου των εισηγμένων και ενισχύθηκαν σημαντικά από την αμιγώς λειτουργική επίδοση και τις εισροές κερδών από το εξωτερικό.

Επίσης ο κλάδος των εταιρειών επενδύσεων αν και παρέμεινε στο κόκκινο για όλες τις εταιρίες δεν διεύρυνε σημαντικά τις ζημιές του α' τριμήνου. Ωστόσο η διαφορά από έτος σε έτος στο συνολικό αποτέλεσμα από τον κλάδο φτάνει κοντά στα 70 εκατ. ευρώ. Αξιόλογα κέρδη παρουσίασε και ο κλάδος της πληροφορικής ο οποίος δείχνει να ανακάμπτει με αργό ρυθμό σημειώνοντας αύξηση σε τζίρο, βιώσιμο λειτουργικό περιθώριο και αυξητική τάση στα κέρδη.

Αντίθετα δύσκολη αποδεικνύεται η συγκυρία για τις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες. Το κόστος λειτουργίας και το κόστος δανεισμού έχει μειώσει επικίνδυνα ακόμα και το λειτουργικό περιθώριο θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον. Επίσης δύσκολη αναμένεται να είναι η συνέχεια στην ακτοπλοΐα, λόγω της ραγδαίας ανόδου των καυσίμων, της όξυνσης του ανταγωνισμό που έχουν προστεθεί στη μείωση των δρομολογίων και της επιβατικής κίνησης.

Μεγάλες ζημιές εμφανίζει ο κλάδος των εναλλακτικών της σταθερής τηλεφωνίας αφού ο ανταγωνισμός έχει ωθήσει σε πολύ υψηλά έξοδα διάθεσης, ενώ και οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ισχυρά αρνητική, για ένα ακόμα τρίμηνο, είναι η εικόνα της κλωστοϋφαντουργίας με όλες σχεδόν τις εταιρίες να εμφανίζουν ζημιές.

Το γ΄ τρίμηνο

Για το γ' τρίμηνο, ο κ. Χατζηδάκις εκτιμά ότι η εικόνα της κερδοφορίας θα βελτιωθεί αφού η έως τώρα πορεία των ενεργειακών τιμών και των εμπορευμάτων ευνοεί τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εξασθένιση των πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές ενδεχομένως να αντιστρέψει κάποιους έκτακτους παράγοντες προς μια πιο θετική κατεύθυνση, αυξάνοντας το καθαρό αποτέλεσμα του εννεαμήνου.

Από την άλλη πλευρά διατηρεί επιφυλάξεις για τη συμπεριφορά της αγοράς έναντι των νέων φορολογικών μέτρων, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών σε αναθεωρήσεις κερδών και της επιχειρηματικής τους στρατηγικής.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να δημοσιεύονται εκθέσεις σχετικά με τις εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την πορεία των συνολικών κερδών των αγορών για τη χρήση 2008. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι οίκοι εκτιμούσαν ότι για τη φετινή χρήση οι εταιρείες του Χ.Α. θα παρουσίαζαν αύξηση κερδών, παρά την κακή έναρξη του πρώτου τριμήνου. Πλέον η εκτίμηση αυτή αμφισβητείται από κύκλους της αγοράς, εξαιτίας κυρίως της υποχώρησης των EBITDA, μέσα στο β' τρίμηνο.

Σύμφωνα επίσης με αναλυτές του Χ.Α., η αγορά δεν αναμένεται να επηρεαστεί έντονα από την ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των μεγεθών εξαμήνου, καθώς οι βασικές μετοχές οι οποίες και διαμορφώνουν την τάση σε κάθε συνεδρίαση, ανήκουν σε εισηγμένες που αφενός τα μεγέθη τους είχαν προεξοφληθεί κι έτσι δεν προκάλεσαν αρνητικές εκπλήξεις, αφετέρου στην πλειονότητά τους διατήρησαν την καλή τους εικόνα και επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις για μια καλή συνέχεια.

Είναι γεγονός ότι οι σημαντικά ζημιογόνες εταιρείες ήδη έχουν διαμορφώσει χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις και δεν θα επηρεάσουν την πορεία της αγοράς.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 12,834.18 -238.69 -1.83%
HANG SENG INDEX 20,906.31 -355.58 -1.67%
CSI 300 INDEX 2,309.17 -82.47 -3.45%

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΓΙΑΣ ''LABOR DAY''.

Τι εξετάζουν οι τράπεζες ώστε να «γλιτώσουν» το φόρο 10% στα μερίσματα

Τι εξετάζουν οι τράπεζες ώστε να «γλιτώσουν» το φόρο 10% στα μερίσματα

Μέτρα ώστε να διευκολύνουν τους μετόχους τους όσον αφορά την μερισματική πολιτική εξετάζουν οι τράπεζες μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να φορολογούνται τα μερίσματα με ποσοστό 10%.
Ταυτόχρονα καλούνται να ισορροπήσουν και σε τεντωμένο σχοινί καθώς από την μια πλευρά οι παροτρύνσεις της ΤτΕ να ακολουθήσουν συντηρητική μερισματική πολιτική καθώς μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση ισχυρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από την άλλη πλευρά ασκείται πίεση από του μετόχους οι οποίοι βλέπουν τις αποτιμήσεις να καταβαραθρώνονται και ποντάρουν πλέον μόνο στο μέρισμα καισε υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Όσον αφορά την επιβολή φόρου στα μερίσματα που αποτελεί ουσιαστικά διπλή φορολόγηση ή έμμεσα αύξηση του φορολογικού συντελεστή 25% ,οι τράπεζες σχεδιάζουν είτε μέσω προμερισμάτων ή επιστροφής κεφαλαίου ή με δωρεάν μετοχές ,να διανείμουν κέρδη καιέτσι οι μέτοχοι να μην ζημιώνονται.

Πάντως στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν έστω και οριακά υψηλότερα μερίσματα για την χρήση 2008 , τότε αυτό θα σημάνει ότι θα διαθέσουνπερί τα 2,5 με 2,7 δισ ευρώ.Ουσιαστικά το κράτος θα λάβει περί τα 250 με 270 εκατ ευρώ ως φόρο μόνο από τα μερίσματα των τραπεζών.

Από τα διανεμόμενα κέρδη τα 1,2 δις ευρώ θα καταλήξουν στους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Περίπου 290 με 300 εκατ ευρώ θα καταλήξουν στους βασικούς μετόχους π.χ. Λάτσης στην Eurobank θα λάβει 180 εκατ ευρώ , Κωστόπουλος στην Alpha bank περί τα 40 με 45 εκατ ευρώ , οι βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς περί τα 30 εκατ ευρώ καιτης Marfin περί τα 40 εκατ ευρώ.

Στους ιδιώτες θα διανεμηθούν κέρδη περί τα 900 εκατ με 1 δις ευρώ. Συνολικά τα κέρδη των 7 μεγάλων τραπεζών θα ανέλθουν στα 5,4 δισ ευρώ. Πάγια οι τράπεζες διανέμουν περίπου το 50% των κερδών τους καιτο υπόλοιπο 50% αποθεματοποιείται ή μικρό μέρος τους αφορά τα δικαιώματα μειοψηφίας.

Η δημιουργία αποθεματικών ουσιαστικά ενισχύει τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών τα οποία λόγω της συνεχούς αύξησης του ενεργητικού θα πρέπει να αυξάνονται περίπου αναλογικά. Τουναντίον στις ελληνικές τράπεζες παρατηρείται μια κεφαλαιακή στασιμότητα η οποία δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον στον τραπεζικό κλάδο.

Με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη 6μήνου και με αναγωγή αυτών συνολικά για το 2008 μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η μερισματική απόδοση με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις διαμορφώνεται στο 5,8%. Η Εθνική και με την παραδοχή ότι θα επιτύχει κέρδη 1,8 δις ευρώ για το 2008 αναμένεται να διανείμει μέρισμα 1,6 με 1,55 ευρώ ανά μετοχή. Η εκτίμηση αυτή είναι αισιόδοξη και θα επιβεβαιωθεί μόνο αν ο στόχος για κέρδη 1,8 δισ θα επιτευχθεί για το οποίο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.

Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,7% που θεωρείται υψηλή. Η Εθνική όπως και το 2007 δεν αποκλείεται και για την χρήση 2008 να ακολουθήσει την πολιτική της επανεπένδυσης του μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά με την τακτική της επεναπένδυσης η Εθνική ήταν σαν να ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 470 εκατ ευρώ περίπου.

Η Alpha θα διανείμει μέρισμα 1 με 1,05 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχει ετήσια κέρδη 880 εκατ ευρώ. Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,6%. Η Eurobank αναμένεται να διανείμει μέρισμα 0,90 ευρώ εφόσον επιτύχει κέρδη μεταξύ 930 εκατ ευρώ που θεωρείται υλοποιήσιμος στόχος για την τράπεζα. Η μερισματική απόδοση υπερβαίνει το 6,5%. Η Πειραιώς εκτιμάται ότι θα διανείμει μέρισμα περί τα 0,90 ευρώ εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για κέρδη άνω των 620 εκατ ευρώ για το 2008.

Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,3%. Η Κύπρου θα διανείμει μέρισμα για το 2008 περί τα 0,45 με 0,47 ευρώ ανά μετοχή εφόσον ο στόχος για κέρδη 540 εκατ ευρώ θεωρείται επιτεύξιμος.

Η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 5,5%. Ο όμιλος της Marfin θα διανείμει μέρισμα 0,30 με 0,33 ευρώ για την Marfin popular και 0,30 ευρώ για την MIG. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη και τα μερίσματα της Marfin στηρίζονται στα υφιστάμενα στοιχεία τα οποία μπορεί να ανατραπούν από πιθανές νέες εξαγορές ή άλλες κινήσεις.

Οι μερισματικές αποδόσεις πάντως προσεγγίζουν ακόμη και το 8%.

REPORTER.GR

Επίκεινται εξελίξεις στην Proton Bank; Πουλάει το 20% το IRF

Επίκεινται εξελίξεις στην Proton Bank; Πουλάει το 20% το IRF

Αποφάσεις μείζονος στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της Proton bank θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και όπως διαφαίνεται επίκεινται σημαντικότατες μετοχικές αλλαγές. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας το IRF που δημιουργήθηκε από την Α. Φράγκου να ρευστοποιήσει την συμμετοχή του που ανέρχεται στο 20% ενώ δεν είναι σαφές τι θα πράξουν το fund Fortress και η Morgan Stanley που διατηρούν το 7% και 6% περίπου αντίστοιχα.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι το Fortress και η Morgan Stanley να μην πωλήσουν σε αυτή την συγκυρίαωστόσο αν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής όλα τα ενδεχόμενα θα ήταν ανοικτά. Ποια είναι όμως τα εναλλακτικά σχέδια που εξετάζονταικαι πως θα κινηθεί το IRF που αποτελεί τον βασικό μέτοχο; Το IRF προσπαθεί να αποχωρήσει από την Proton bank αν καικάποια χρονική στιγμή είχε εξετασθεί και το αντίθετο δηλαδή της αύξησης του ποσοστού με στόχο τον έλεγχο της τράπεζας.

Σε αυτή την συγκυρία το πλέον πιθανό σενάριο είναι η αποχώρηση του IRF από την Proton bank. Η αξία του 20% που κατέχει το IRF στην Proton bank αποτιμάται περίπου στα 83 εκατ ευρώ ενώ η τιμή διαπραγματεύεται 26% χαμηλότερα από το κόστος κτήσης που ανέρχεται σε απόλυτο μέγεθος στα 105 εκατ ευρώ. Το IRF με βάση πληροφορίες καλείται να κινηθεί μεταξύ 4 εναλλακτικών σχεδίων.

1) Θα αναζητήσει στρατηγικό σύμμαχο , ίσως κάποια ξένη τράπεζα. Μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με την Hapoalim η οποία λόγω των προβλημάτων της την ύστατη στιγμή ακύρωσε την συμφωνία και άλλες τράπεζες εκδήλωσαν ενδιαφέρον το οποίο όμως δεν έχει μετουσιωθεί σε επίσημη πρόταση.

2) Επιχειρήθηκε στο παρελθόν και δεν αποκλείεται και στο μέλλον μέσω του IRF να υπάρξει σύμπλευση Marfin με Proton bank.

Το εγχείρημα αυτό προσκρούει πάντως στο ότι το τελικό καθαρό όφελος για την Marfin από ένα deal θα ήταν περιορισμένο.

3) Οι υπόλοιποι μέτοχοι της Proton bank να αποκτήσουν το 20% του IRF.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Α. Αθανάσογλου κατά βάση που κατέχει ποσοστό συνολικά στο 6% με 7% με ομάδα άλλων επιχειρηματιών να αποκτήσει το 20% του IRF. 4)Να επιδιωχθεί μια συγκέντρωση μικρών τραπεζών π.χ. μιας συγχώνευση με την Probank ή άλλης τράπεζας όπως π.χ. της Aspis Bank.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά το βέβαιο είναι ότι σύντομα θα κριθεί το μέλλον της Proton bank η οποία ως βασική της επιδίωξη έχει να διαμορφώσει ένα καθαρό ισολογισμό ανεξαρτήτως αν συγκυριακά εμφανισθούν οριακά κέρδη ή ζημίες. Διαθέτοντας από τους πλέον ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καιρευστότητας η Proton bank έχει ανάγκη κυρίως μια κίνηση που θα τις δώσει ώθηση και νέο στρατηγικό όραμα.

REPORTER.GR

Πετρέλαιο: Πρόταση για μείωση της παραγωγής από το Ιράν

Πετρέλαιο: Πρόταση για μείωση της παραγωγής από το Ιράν

Κατά την συνάντηση του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών) στις 9 Σεπτεμβρίου, το Ιράν αναμένεται να προτείνει μείωση της παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αγορά δεν είναι εφοδιασμένη με παραπάνω από το κανονικό αποθέματα και ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 100 δολάρια.

Το τρέχον διάστημα οι τιμές του αργού είναι ελκυστικές για τους επενδυτές. Εάν όμως αρχίσουν να κινούνται πτωτικά, τότε οι επενδυτές δικαιολογημένα θα στραφούν σε άλλες αγορές, τονίζει ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ. Αντίθετα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα αφήσει την παραγωγή πετρελαίου αμετάβλητη.

Σημειώνεται ότι από το ρεκόρ του Ιουλίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει άνω του 22%, καθώς πλέον διαπραγματεύονται γύρω στα 115 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή έχουν πυροδοτηθεί οι ανησυχίες για την τροπική καταιγίδα Γκουστάβ, η οποία εκτιμάται ότι θα καταστρέψει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου του Μεξικού. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο κυκλώνας αναμένεται να πλήξει τη Νέα Ορλεάνη.


NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Περιμένουν περαιτέρω ενίσχυση οικονομικής κρίσης

Βρετανία: Περιμένουν περαιτέρω ενίσχυση οικονομικής κρίσης

Τη χειρότερη οικονομική περίοδο των τελευταίων 60 ετών διανύει η Βρετανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Άλιστερ Ντάρλινγκ, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η κρίση αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός δεν φοβήθηκε να παραδεχτεί ότι δεν έχει ιδέα πώς θα εξελιχθεί η πιστωτική κρίση και τι συνέπειες θα επιφέρει τόσο στη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι πολίτες δικαίως κατηγορούν την κυβέρνηση, καθώς δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους της χώρας και να διαχειριστεί τα οικονομικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να μην έχουν πλέον εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα της Βρετανίας.

Ο κύριος Ντάρλινγκ τόνισε μάλιστα ότι οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας και να γνωρίζουν ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος.


NAFTEMPORIKI

Αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Παρά τις ολοένα και περισσότερες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, στο 4,25%, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές.


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, εκτιμά ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη του αναμενομένου διάρκεια.
Εκτός της απόφασης για τα επιτόκια, η ΕΚΤ θα δώσει στη δημοσιότητα και τις τελευταίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με τους οικονομολόγους να αναζητούν ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας αναμένεται να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Σούμπερτ, οικονομολόγος της Commerzbank «Την ίδια στιγμή, όμως, οι κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, γι' αυτό και η ΕΚΤ αναμένεται να μην αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο ως προς τη μελλοντική νομισματική πολιτική», καταλήγει ο κ. Σούμπερτ.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα στο 3,8% έναντι 4% του Ιουλίου, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών. Παρ' όλα αυτά, παραμένει πολύ πιο πάνω από το στόχο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Και μπορεί οι τιμές πετρελαίου να έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, εκφράζονται όμως ανησυχίες μήπως τα αιτήματα των σωματείων εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς δημιουργήσουν ένα δεύτερο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων. Από την άλλη πλευρά, όμως, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται, γι' αυτό και θα ασκηθούν πιέσεις προς τους αξιωματούχους της ΕΚΤ για άσκηση χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής.

Η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ- συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο έπειτα από αρκετά χρόνια αναπτυξιακής πορείας. Από την πλευρά του, όμως, ο Βόλφγκαγκ Βίγκαρντ, οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, τόνισε ότι μπορεί μεν η Γερμανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με φάση οικονομικής επιβράδυνσης, θεωρεί όμως ότι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος ύφεσης. Σε περίπτωση που η γερμανική οικονομία συρρικνωθεί και στο τρίτο τρίμηνο -κάτι που θεωρούν πιθανό άλλοι οικονομολόγοι- τότε επισήμως θα βρεθεί σε ύφεση.

Δυσοίωνες όμως είναι και οι προοπτικές για την ισπανική οικονομία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, να εκτιμά ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη του αναμενομένου διάρκεια. «Ομως μετά την εξασθένηση θα ακολουθήσει η οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «El Mundo».


NAFTEMPORIKI

Στο κόκκινο τα οικιστικά ακίνητα

Στο κόκκινο τα οικιστικά ακίνητα


• Τι δείχνει σφυγμομέτρηση 12 μεσιτών

• Μειώσεις τιμών σε οικίες – διαμερίσματα

• Σταθεροποίηση σε οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα

• Λόγος για «τσουνάμι», «κραχ» και για νέα Ισπανία

Μειώσεις στις τιμές οικιών και διαμερισμάτων και σταθεροποίηση της υπόλοιπης αγοράς ακινήτων καταδεικνύει σφυγμομέτρηση δώδεκα μεγάλων και μικρότερων κτηματομεσιτών που πραγματοποίησε και παρουσιάζει σήμερα η StockWatch. H σφυγμομέτρηση, που περιλαμβάνει μεσίτες από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης επικράτειας, δείχνει ότι η κρίση που παρουσιάζεται στην αγορά της Πάφου άρχισε να μεταφέρεται και στις άλλες παραλιακές πόλεις, πλην της Λεμεσού, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον Ρώσων συντηρεί τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Κτηματομεσίτες κάνουν λόγο για σημαντικές μειώσεις τιμών και σε μη παραλιακές περιοχές. Το λεξιλόγιο των δώδεκα, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιλαμβάνει αναφορές σε «τσουνάμι», σε «κραχ αλά ΧΑΚ» και σε σενάρια Ισπανίας, όπου οι τιμές παρουσιάζουν κάθετη πτώση.

Οι κτηματομεσίτες σημειώνουν ότι την κατηφόρα που πήραν από την αρχή του έτους οι πωλήσεις των ακινήτων από τους ξένους, ακολουθεί σήμερα και η ντόπια αγορά με αποτέλεσμα να ασκείται αφόρητη πίεση στις τιμές των ακινήτων τις οποίες οι κτηματομεσίτες προσπαθούν συγκρατούν με νύχια και με δόντια ώστε να μην ακολουθήσουν τη φθίνουσα πορεία των πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στη StockWatch, οι τιμές των διαμερισμάτων και των οικιών παρουσιάζουν μείωση, ιδίως αυτών που προορίζονται για ξένους. Εντούτοις, σοβαρό πρόβλημα φαίνεται να παρουσιάζει και η εγχώρια ζήτηση καθώς οι τιμές εκτός των τουριστικών περιοχών επίσης παρουσιάζουν μείωση. Αντίθετα, η εντύπωση σχεδόν όλων είναι ότι οι τιμές των οικοπέδων, χωραφιών, γραφείων και καταστημάτων παρουσιάζουν σταθεροποίηση, αποφεύγοντας την κατάσταση που παρατηρείται με τα οικιστικά.

Πωλήσεις «κάτω από τραπέζι»

Η σφυγμομέτρηση της StockWatch αποτυπώνει το μέγεθος της κρίσης αλλά και την έντονη ανησυχία που επικρατεί για την προοπτική της κτηματαγοράς αφού όπως παραδέχονται οι πωλητές ήδη άρχισαν να προβαίνουν «κάτω από το τραπέζι» σε μειώσεις των κερδών τους από 20-30%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν ανένδοτοι στις διαφημιζόμενες τιμές. Όπως διευκρινίζουν, προκειμένου να πουλήσουν, οι πωλητές μειώνουν το ύψος του κέρδους τους την ώρα της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο για την ώρα τουλάχιστον όπως ομολογούν, τα διαφημιστικά spot παραμένουν ανέπαφα.

«Αν κάνει κάποιος την αρχή και διαφημίσει σε χαμηλότερες τιμές, τότε θα καταρρεύσει το σύστημα», ανέφερε ένας από τους μεσίτες που έλαβαν μέρος στη σφυγμομέτρηση.

Εξωπραγματική η αύξηση προηγούμενων ετών

Ενδεικτικές της κρίσης που διέρχεται ο κλάδος είναι και οι απαντήσεις που δίνουν οι δώδεκα στην ερώτηση εάν υπάρχει μείωση ή αύξηση στις τιμές των ακινήτων. Στις οικίες και στα διαμερίσματα, οι έντεκα από τους κτηματομεσίτες κάνουν λόγο για μείωση ή σταθεροποίηση των τιμών προς τα κάτω, ενώ μόνο ένας αναφέρει ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών ως αποτέλεσμα του αυξημένου οικοδομικού κόστους.

Η συντριπτική πλειοψηφία παραδέχεται επίσης ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν εξωπραγματική.

«Όσοι δεν μειώσουν τις τιμές τους θα αναγκαστούν να δώσουν τα κλειδιά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας κτηματομεσίτης.

«Αναμένουμε να γίνει το μεγάλο κραχ όπως έγινε και με το ΧΑΚ όπου τα μεγάλα κεφάλαια, θα πνίξουν τα μικρά και θα επικρατήσουν», σημειώνει για να προσθέσει, «και ακόμη οι τράπεζες δεν άρχισαν να σφίγγουν τα λουριά».

Ενδεικτική και η αναφορά άλλου κτηματομεσίτη ο οποίος έκανε λόγο για «τσουνάμι που πλήττει την κτηματαγορά», κυρίως σε ότι αφορά την εξωγενή ζήτηση. «Η απότομη εκτόξευση της τιμής των ακινήτων που ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας ζήτησης των προηγούμενων χρόνων κυρίως από ξένους, αλλά και το αβέβαιο μέλλον της οικονομίας καθιστούν άπιαστο όνειρο σήμερα για τους κυπρίους την επένδυση σε ακίνητα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Κεντρική Τράπεζα, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν με ρυθμό 15% το 2007, σε σχέση με 10% το 2006, 12% το 2005, 20% το 2004 και 8% το 2003.

Τα αίτια

Σχεδόν όλοι οι κτηματομεσίτες αναδεικνύουν ως αιτία της πτώσης της εγχώριας αγοράς την άνοδο των τραπεζικών επιτοκίων, τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και την αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων από τις τράπεζες που λειτουργούν εις βάρος της κτηματαγοράς.

Μερίδα κτηματομεσιτών εκτιμά επίσης ότι οι πωλήσεις στις οποίες προβαίνουν οι ξένοι επενδυτές και κυρίως οι Βρετανοί οι οποίοι καλύπτουν το 85% της αγοράς των ξένων στην Κύπρο, κλονίζουν ακόμη περισσότερο την αστάθεια της κτηματαγοράς.

«Οι Βρετανοί προκειμένου να επωφεληθούν της διαφοράς της βρετανικής λίρας με το ευρώ αλλά και του κόστους αγοράς που είχαν κάνει πριν 5-6 χρόνια, ξεπουλούν τα διαμερίσματα και τα σπίτια τους είτε για να αγοράσουν στη χώρα τους είτε σε άλλη χώρα όπως στην Ισπανία, στην οποία ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο τα απούλητα σπίτια και διαμερίσματα».

Κατακόρυφη μείωση δραστηριότητας

Το πρόβλημα με τις τιμές ξεκινά με την καθίζηση της ζήτησης. Ιδιάζουσα είναι επίσης η εικόνα της αγοράς μεταξύ των παραθαλάσσιων πόλεων και της ενδοχώρας. Όπως υποστηρίζουν και οι δώδεκα κτηματομεσίτες στις παραθαλάσσιες περιοχές Πάφου, Λάρνακας, Πρωταρά και Αγίας Νάπας οι κτηματομεσίτες έχουν περιέλθει σε απραξία.

«Μας παρακαλούν να τους πουλήσουμε έστω και ένα διαμέρισμα και να μας δώσουν 8% επί πλέον προμήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας κτηματομεσίτης από τη Λευκωσία, ενώ άλλος από τη Λάρνακα δηλώνει ότι εάν το 2007 ο δείκτης των πωλήσεων βρισκόταν στο 100 σήμερα έπεσε στο 5».

Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί η Λεμεσός, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, αφού όλοι αναγνωρίζουν μια ιδιαιτερότητα στην τοπική αγορά η οποία προέρχεται από τους Ρώσους. «Οι Ρώσοι ανεβάζουν τις πωλήσεις στην αγορά της Λεμεσού, έτσι παραμένει έξω από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι άλλες πόλεις».

«Γιατί να νομίζουμε ότι η Κύπρος εξαιρείται από το διεθνή οικονομικό χάρτη», αναφέρει άλλος κτηματομεσίτης, ο οποίος συμφωνεί με άλλους συναδέλφους του ότι η κρίση θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες ενώ ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2009.

STOCKWATCH.COM.CY

Αισθητή επιβράδυνση καταθετικής επέκτασης

Αισθητή επιβράδυνση καταθετικής επέκτασης



Επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης, όπως διαφαίνεται από στοιχεία της Κεντρικής τράπεζας. Τον Ιούλιο, η αύξηση των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες περιορίστηκε στο 11,81% από 14,54% τον Ιούνιο και 17,56% το Μάιο του 2008. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των τελευταίων χρόνων.

Οι καταθέσεις στο τέλος Ιουλίου 2008 ανήλθαν στα €55,63 δισ. από €49,76 δισ. τον Ιούλιο του 2007

Η αύξηση των καταθέσεων αποδίδεται στις καταθέσεις ντόπιων. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες έβαλαν στα ταμεία τους περίπου πρόσθετα €9,5 δισ. υπό τη μορφή καταθέσεων ντόπιων κατοίκων. Οι καταθέσεις των ντόπιων έφθασαν τα €39,94 δισ. έναντι €30,48 δισ., σημειώνοντας άνοδο 31,01%.

Αντίθετα, οι καταθέσεις ξένων σημειώνουν σημαντική μείωση. Οι καταθέσεις από κατοίκους τρίτων χωρών περιορίστηκαν στα €14,67 δισ. από €18,01 δισ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 18,53% ή €3,3 δισ.

Οι καταθέσεις Ευρωπαίων με μείωση 18,89% υποχώρησαν στο €1,03 δισ.

Ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης παραμένει αισθητά χαμηλότερος από το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, που τον Ιούλιο έφθασε στο 35,24%.

Οι εμπορικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες είχαν επιδοθεί σε μάχη για την προσέλκυση νέων καταθέσεων προσφέροντας ψηλά επιτόκια. Το τελευταίο διάστημα, η «μάχη» φαίνεται να γαλήνεψε.

STOCKWATCH.COM.CY

Payrolls Probably Fell, Factories Stalled: U.S. Economy Preview

Payrolls Probably Fell, Factories Stalled: U.S. Economy Preview


Aug. 31 (Bloomberg) -- Payrolls in the U.S. probably fell in August for an eighth month and manufacturing stalled, signaling growth faltered, economists said before reports this week.

Employers probably cut 75,000 jobs this month, according to the median estimate in a Bloomberg News survey ahead of a Labor Department report Sept. 5. A private poll in two days may show factory activity stagnated for a second month.

Mounting job losses, sliding home values, reduced access to credit and rising prices have given Americans reason to pull back. Gripped by this vicious circle of firings and spending cuts, the economy may weaken again in coming months.

``The deterioration will be quite noticeable,'' said Joshua Shapiro, chief U.S. economist at Maria Fiorini Ramirez Inc. in New York. ``We'll see job cuts continuing as businesses are under a lot of pressure. The manufacturing sector is getting support from exports, but being held back by weak domestic activity.''

The employment report may also show the jobless rate was unchanged this month at a four-year high of 5.7 percent, according to the Bloomberg survey median. Factory payrolls probably fell by 35,000.

Soaring costs and slowing sales are pushing carmakers and airlines to cut staff. UAL Corp.'s United Airlines, the world's second-largest carrier, last week said it'll eliminate 1,550 flight-attendant jobs to help stem losses.

Job Cuts

General Motors Corp., the largest U.S. automaker, is offering early-retirement incentives to about 9,000 U.S. salaried workers, people familiar with the plan said on Aug. 29. Earlier this month, GM Chief Executive Officer Rick Wagoner said he's not yet seeing signs of a recovery in the economy or vehicle sales.

Other industries are also hurting. Marvell Technology Group Ltd., the maker of chips for phones such as the BlackBerry, last week provided sales projections that missed analysts' estimates for this quarter.

``If you look at the housing situation, the debt situation and gas prices, it adds up to something unfavorable,'' Clyde Hosein, chief financial officer of Marvel, which is based in Hamilton, Bermuda, and is run from Santa Clara, California, said in an interview on Aug. 28.

The projected drop in payrolls this month would bring the total decline in employment so far this year to more than half a million. The economy created 1.1 million jobs in 2007.

Employment is among the indicators tracked by the National Bureau of Economic Research, the official arbiter of U.S. economic cycles, in making the recession call. The others are sales, incomes, production and gross domestic product.

Recession Definition

The group defines downturns as a ``significant'' decrease in activity over a sustained period of time, and usually takes six to 18 months to make a determination.

Consumer spending, which accounts for more than two-thirds of the economy, fell in each of the past two months after adjusting for inflation, reflecting the weakening job market.

Companies are focusing on getting more out of remaining employees to cut expenses as sales slow. Productivity, a measure of worker efficiency, probably grew at a 3.4 percent annual pace in the second quarter, a Sept. 4 report from the Labor Department is forecast to show.

Declining demand is also prompting manufacturers to cut back. The Institute for Supply Management's factory index was probably unchanged at 50 in August for a second month, the survey median shows. A reading of 50 is the dividing line between expansion and contraction. The report is due on Sept. 2.

Commerce Department figures that same day may show spending on construction projects dropped in July for the fifth time in seven months, according to the survey.

BLOOMBERG

Commerzbank Agrees to Buy Dresdner for EU9.8 Billion

Commerzbank Agrees to Buy Dresdner for EU9.8 Billion

Aug. 31 (Bloomberg) -- Commerzbank AG agreed to buy Allianz SE's Dresdner Bank for 9.8 billion euros ($14.4 billion) in Germany's biggest banking takeover in three years, leapfrogging Deutsche Bank AG by customers and branches.

The Frankfurt-based bank will buy Dresdner in two steps, initially acquiring 60.2 percent with cash and stock and purchasing the remainder by the end of 2009, Allianz and Commerzbank said in separate statements today. Commerzbank will help pay for Dresdner by transferring its Cominvest asset management unit, valued at about 700 million euros, to Allianz.

The purchase doubles Commerzbank's German retail clients to about 11 million, surpassing Deutsche Bank with 9.7 million. For Munich-based Allianz, Europe's largest insurer, the sale unwinds the 23.5 billion-euro purchase of Dresdner, which has dragged on the company's profit and stock. The insurer agreed to cover as much as 975 million euros of potential losses from assets held by Dresdner's securities unit.

``The Dresdner problem is finally nearing a solution,'' said Ernst Konrad, who helps oversee about $35 billion as head of equities at BayernInvest in Munich, including Allianz and Commerzbank shares. ``With this acquisition, Commerzbank creates the clear number two in the German banking landscape.''

Allianz has fallen about 61 percent in Frankfurt trading since the Dresdner acquisition was announced on April 1, 2001, more than the 49 percent drop in the Bloomberg Europe 500 Insurance Index.

Commerzbank Revival

Commerzbank Chief Executive Officer Martin Blessingtook over in May from Klaus-Peter Mueller, who revived profit by scaling back investment banking, cutting jobs and focusing on consumer banking and lending to mid-sized German companies. The company has reported four straight years of profit growth.

Commerzbank said it plans to eliminate about 9,000 jobs from the combined workforce of 67,000, mostly through voluntary measures. Positions will be eliminated in areas including investment banking, back office and control. There will be no firings before the end of 2011, the company said.

The bank expects reorganization costs of 2 billion euros and cost savings of about 5 billion euros, as it reduces total branches by 22 percent to 1,200 by 2012. Frankfurt-based Deutsche Bank, by comparison, has almost 1,000 branches in Germany. The takeover should boost earnings per share starting in 2011, Commerzbank said.

`Milestone'

``We are taking advantage of a unique opportunity to make Commerzbank the leading bank for private and corporate customers in Germany,'' Blessing, 45, said in the statement.

Commerzbank was advised by Credit Suisse Group AG, JPMorgan Chase & Co., KPMG LLP and Mediobanca SpA. The takeover needs to be approved by regulators.

Allianz CEO Michael Diekmann, 53, put Frankfurt-based Dresdner up for sale this year after subprime-related losses at the Dresdner Kleinwort securities unit eroded profit. Dresdner posted its fourth straight quarterly loss on Aug. 7, following writedowns at the investment bank.

``This transaction is a milestone for banking consolidation in Germany and strengthens the German economy,'' Diekmann said in the statement. The transaction gives Allianz a ``powerful distribution network'' for its insurance products.

The combined bank will offer Allianz insurance under an exclusive sales agreement, the companies said. An existing cooperation with Assicurazioni Generali SpA, Italy's biggest insurer, won't be renewed when it expires in 2010, they added.

The acquisition is the third banking takeover in Germany in the last two months as rivals vie for a larger slice of the nation's fragmented consumer market, which remains dominated by state-owned lenders.

Shaking Up Market

Citigroup Inc. announced on July 11 the sale of its German consumer unit to France's Credit Mutuel Group for 4.9 billion euros in cash. Lone Star Funds, the Dallas-based private equity firm, agreed to buy IKB Deutsche Industriebank AG, the first German subprime casualty, on Aug. 21.

Takeovers will shake up financial services in a market where ``tooth-and-claw'' competition has sapped profitability, Citigroup analysts said in a February report.

The nation's five biggest banks -- Deutsche Bank, Commerzbank, Dresdner, HVB Group and Deutsche Postbank AG -- control about 11 percent of savings deposits, compared with 51 percent at Germany's savings banks and 30 percent at cooperative lenders, according to the German association of private banks.

Two-Step Purchase

Commerzbank and Dresdner together have about 1.1 trillion euros in assets, compared with Deutsche Bank's 2 trillion euros. Deutsche Bank CEO Josef Ackermann has said he would consider acquisitions to boost consumer banking and has expressed interest in Postbank.

Deutsche Post AG, Europe's biggest postal service, reiterated on Aug. 19 that it's still holding talks with ``various potential partners'' about a possible sale of Postbank, which has 14.5 million customers and 850 branches.

As part of the Dresdner takeover, Commerzbank agreed to cover the first 275 million euros of potential losses on certain asset-backed securities, while Allianz agreed to cover the next 975 million euros of losses, the insurer said in the statement. Dresdner Bank's investment banking activities ``will be partially reduced,'' Allianz said, without elaborating.

Commerzbank will complete the first stage of the purchase of Dresdner by the start of 2009, paying Allianz 164 million new shares, or an 18.4 percent stake in the bank. In addition to the 3.4 billion euros worth of shares, Commerzbank will pay 2.5 billion euros in cash, including the funds for potential losses on asset-backed securities.

Largest Shareholder

In the second step, Allianz will sell the remaining Dresdner stake to Commerzbank in return for new shares stemming from a capital increase. ``For this purpose an extraordinary general meeting is planned for the beginning of 2009,'' Commerzbank said.

In the end, Allianz will have a stake of almost 30 percent in the combined Commerzbank-Dresdner, making it the largest shareholder. The final size of the stake depends on the exchange ratio of Commerzbank-Dresdner shares.

``The deal will be very good for Allianz if they really won't have to guarantee more than 975 million euros of Dresdner's ABS risks,'' said Konrad Becker, an analyst at Merck Finck & Co. in Munich who recommends holding Allianz and Commerzbank shares.

Dresdner Woes

Allianz will keep Dresdner's Oldenburgische Landesbank AG unit. Dresdner owns 64.2 percent in the Oldenburg-based bank, while private investors own 10.5 percent and OLB- Beteiligungsgesellschaft mbH holds the remainder.

Allianz was advised by Goldman Sachs Group Inc., Shearman Sterling LLP and Ernst & Young. Leonardo & Co. will give a fairness opinion for Allianz and Rothschild for Dresdner Bank, Allianz said.

Allianz bought Dresdner in 2001, in its biggest-ever acquisition, with the aim of selling more insurance products through bank branches. Mounting loan losses at Dresdner and falling stock markets led to the insurer's first annual loss since World War II in 2002.

Allianz has since cut more than 18,000 jobs at Dresdner, or about 40 percent of the workforce, and shed about $48 billion of bad loans to revive profit at the bank.

BLOOMBERG
Share |