Monday, June 18, 2012

Προς σχηματισμό κυβέρνησης η ΝΔ

Προς σχηματισμό κυβέρνησης η ΝΔ

 Την εντολή για συγκρότηση κυβέρνησης λαμβάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία μετά την πρωτιά που κατέλαβε στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά έλαβε το 29,7% των ψήφων και με το «μπόνους» των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα παίρνει 129 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 26,9% και 71 έδρες και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα είναι στην αντιπολίτευση, συνεχίζοντας τη μάχη για ανατροπή του μνημονίου. Οι κάλπες έδειξαν την κατακόρυφη μείωση του κατακερματισμού του εκλογικού σώματος. Τα κόμματα εκτός βουλής έλαβαν μόνο 6% των ψήφων έναντι 19% που είχαν λάβει το Μάιο.

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 12,3% ή 33 έδρες και ενδεχομένως να συνεργαστεί με τη ΝΔ για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αμέσως μετά τις εκλογές, στελέχη του δήλωναν ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση χωρίς την παράλληλη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα, διαφοροποίησαν τη στάση τους αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, που θα έδινε στην κυβέρνηση 162 έδρες στο κοινοβούλιο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν σημαντικό μέρος της εκλογικής τους δύναμης, που δείχνει να επέστρεψε στη ΝΔ. Έλαβαν το 7,5% των ψήφων έναντι 10,6% στις εκλογές Μαΐου και παίρνουν 20 έδρες. Στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν απέκλειαν χθες συνεργασία με τη ΝΔ, από την οποία προέρχονται. Παρά την αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων βδομάδων, η Χρυσή Αυγή διατήρησε το ποσοστό της στο 6,9%. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων της είχαν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή και το Μάιο, ενώ το υπόλοιπο είναι νέοι ψηφοφόροι που αναπλήρωσαν τις απώλειες.

Τα ποσοστά της διατήρησε και η Δημοκρατική Αριστερά λαμβάνοντας το 6,3% και 17 έδρες. Η ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείεται να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Δημοκρατίας, διευρύνοντας την πλειοψηφία μιας πιθανής κυβέρνησης Σαμαρά. Μεγάλος χαμένος της χθεσινής αναμέτρησης το ΚΚΕ που υποχώρησε στο 4,5% από 8,5% το Μάιο και στις 12 έδρες. Οι μεγάλες απώλειες οφείλονται σε εκροές ψήφων στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε χθες ότι πρόκειται για νίκη της Ευρώπης και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ανάπτυξη.

source: stockwatch.com.cy

Σε υψηλό 18 ετών εκτοξεύτηκαν τα επισφαλή δάνεια τον Απρίλιο

Σε υψηλό 18 ετών εκτοξεύτηκαν τα επισφαλή δάνεια τον Απρίλιο

 (ΜΑΔΡΙΤΗ) - Σε υψηλό 18 ετών αναρριχήθηκαν τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, σε ένδειξη πως ακόμη περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αθέτησαν τις πληρωμές τους εν μέσω διπλής ύφεσης. Ειδικότερα, το 8,72% των δανείων που έχουν εκδώσει οι τράπεζες -ή συνολικά 152,74 δισ. ευρώ- παρέμεναν περισσότερους από τρεις μήνες ανεξόφλητα τον Απρίλιο, έναντι ποσοστού 8,37% του Μαρτίου.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 1994, ενώ παράλληλα απέχει ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε φέτος τον Φεβρουάριο, στο 9,15% του συνόλου των δανείων. Το συνολικό ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία είναι τώρα σχεδόν δεκαπλάσιο από το επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2007, όταν δηλαδή κορυφώθηκε η επι δεκαετίας στεγαστική άνθιση της χώρας, πριν αρχίσει η πτώση στις αρχές του 2008. Σημειώνεται ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν στα βιβλία τους δάνεια αξίας 1,75 τρισ. ευρώ, σχεδόν το ίδιο ποσό με το 2007 παρά τη μακρά και επίπονη διαδικασία απομόχλευσης τα τελευταία έτη. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί στο 175% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

source: capital.gr

Αποχωρεί από την Ιαπωνία η Tesco

Αποχωρεί από την Ιαπωνία η Tesco

Την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ιαπωνική αγορά ανακοίνωσε η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία εξόδου θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, με τον όμιλο να πωλεί αρχικά το 50% της ιαπωνικής θυγατρικής του στη Νο2 αλυσίδα λιανικής στη χώρα, την Aeon Στη συνέχεια, η Tesco θα επενδύσει ποσό ύψους 40 εκατ. στερλινών στην κοινοπραξία, προτού αποχωρήσει τελικά από την επιχείρηση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει ή θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία εισήλθε στην ιαπωνική αγορά το 2003.

source: naftemporiki.gr
Share |