Thursday, February 19, 2009

Στο +14% το αργό- Αναπάντεχη πτώση στα αποθέματα

Στο +14% το αργό- Αναπάντεχη πτώση στα αποθέματα

Αλμα που ξεπέρασε το 14% προκάλεσε η απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα του αργού, αφού μετά από περίπου 7 εβδομάδες, για πρώτη φορά η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, διέψευσε του αναλυτές. Μετά τη δημοσιοποίηση των αποθεμάτων, το συμβόλαιο του αργού του Μαρτίου πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ανοδο της χρονιάς, ήτοι 14%, στα 39,48 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το εν λόγω συμβόλαιο λήγει αύριο. Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου βρέθηκε στα 39,05 δολάρια με ανοδο της τάξεως του 4,4%, καταγράφοντας το μικρότερο spread του έτους μεταξύ δύο συνεχόμενων συμβολαίων. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 4,6%, στα 41,36 δολάρια το βαρέλι.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε στις 13 Φεβρουαρίου, αφού διαμορφώθηκαν κατά 138.000 βαρέλια. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα διαμορφώθηκαν στα 350,6 εκατ. βαρέλια, μετά από τρεις συνεχόμενες μειώσεις από τον ΟΠΕΚ. Μετά από διαρκείς αυξήσεις, οι οποίες συνολικά έφτασαν το 6%, η πτώση ξάφνιασε τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ανοδο της τάξεως των 2-4 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα της βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 800.000 βαρέλια.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές αργού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και είχαν κλείσει τα διυλιστήρια εξαιτίας των τυφώνων Gustav και Ike. Επιπλέον, σημαντική επίδραση στη μείωση των εισαγωγών είχαν και οι διαρκείς μειώσεις των αντίστοιχων εξαγωγών από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, σηματοδοτώντας την αποτελεσματικότητα των μειώσεων της παραγωγής.

Σημαντικά θετική επίδραση είχε και η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η Ευρώπη κάνει «βήματα» ανάκαμψης από την κρίση. Επισημαίνεται ότι όταν το δολάριο υποχωρεί, τότε τα εμπορεύματα εμφανίζονται πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που χειρίζονται αλλα νομίσματα.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο δείκτη των δεικτών

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο δείκτη των δεικτών

Αύξηση 0,4% κατέγραψε ο δείκτης των δεικτών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το Conference Board, σημειώνοντας δε ότι η οικονομική επιβράδυνση θα συνεχιστεί για όλο το 2009. Πρόκειται για τη δεύτερη μηναία άνοδο του δείκτη ύστερα από αύξηση 0,2% το Δεκέμβριο. Οι αυξήσεις του δείκτη οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στις ενέσεις ρευστότητας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Παρά την άνοδο του δείκτη τον Ιανουάριο, η αποδυνάμωση της οικονομίας είναι διάχυτη καθώς η κρίση στην αγορά κατοικίας και η αύξηση της ανεργίας συνεχίζουν να ταλανίζουν την αμερικανική οικονομία.

REPORTER.GR

Saab:Ένα βήμα πριν την αίτηση προστασίας από πιστωτές

Saab:Ένα βήμα πριν την αίτηση προστασίας από πιστωτές

Ένα βήμα πριν την κατάθεση αίτησης προστασίας από τους πιστωτές είναι η Saab, η ζημιογόνος σουηδική θυγατρική της General Motors, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον σουηδικό Τύπο. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα συνέλθει σήμερα προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο για την εν λόγω προσφυγή. Χθες, έγινε γνωστό ότι δεν έγινε δεκτή η αίτηση της General Motors να αναλάβει η κυβέρνηση της Σουηδίας τον έλεγχο της Saab έτσι ώστε αυτή να απαλλαγεί από το σουηδικό εμπορικό σήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιάρθρωσής της.

Η Σουηδή υπουργός Επιχειρήσεων Μοντ Ολοφσον χαρακτήρισε ως τον «πιο ρεαλιστικό δρόμο» την επιχειρηματική αναδιοργάνωση της Saab. «Αυτό θα πρόσφερε δυνατότητες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της Saab που είναι πολύ καλές», δήλωσε η Ολοφσον, υπογραμμίζοντας ότι εναπόκειται στη GM να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση.

Η Saab απασχολεί περί τους 4.000 εργαζομένους στη Σουηδία, κυρίως στην εργοστασιακή μονάδα στο Τρολχάταν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

REPORTER.GR
XAK

FTSE/CySE 20
302.46 ( -0.19%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
873.90 ( -0.27%)

Όγκος: € 1,394,408

====================

XAA


Γενικός Δείκτης
1615.06 ( 1.63%)

FTSE®/Χ.Α. 20
816.50 ( 1.57%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,018.37 11.54 0.29%
CAC 40 INDEX 2,872.60 -1.47 -0.05%
DAX INDEX 4,215.21 10.25 0.24%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,465.95 -89.68 -1.19%
S&P 500 INDEX 778.94 -9.48 -1.20%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,442.82 -25.15 -1.71%

Ην. Βασίλειο: Σε ιστορικό υψηλό το δημοσιονομικό έλλειμμα

Ην. Βασίλειο: Σε ιστορικό υψηλό το δημοσιονομικό έλλειμμα


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο δημόσιος τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου εξόφλησε τον Ιανουάριο πολύ λιγότερα απ΄ ότι αναμενόταν καθώς τα έσοδα από φόρους συνέχισαν να μειώνονται εν μέσω της επιδείνωσης της κρίσης, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσίας της χώρας Office for National Statistics. Ο δημόσιος τομέας αποπλήρωσε χρέη 3,3 δισ. λιρών τον Ιανουάριο έναντι 13,9 δισ. λιρών την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Αυτό είναι το μικρότερο ποσό που έχει αποπληρώσει τα τελευταία 14 χρόνια.

Οικονομολόγοι ανέμεναν εξόφληση χρέους 7,5 δισ. ευρώ. Για το δημοσιονομικό έτος μέχρι σήμερα, το καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ανέρχεται στις 67,2 δισ. λίρες, το υψηλότερο από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1993-94. Αυτό συγκρίνεται με τις 23,1 δισ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και με τον ετήσιο στόχο των 78 δισ. λιρών. Οι καθαρές πληρωμές σε μετρητά του δημόσιου τομέα τον Ιανουάριο ήταν 25,1 δισ. λίρες, πολύ περισσότερα από τις 14 δισ. λίρες που προβλεπόντουσαν, αλλά λιγότερα από τις 25,5 δισ. λίρες ένα χρόνο πριν. Το τελευταίο μέγεθος μειώθηκε κατά 4,4 δισ. λίρες λόγω της πώλησης του μεριδίου της κυβέρνησης στην British Energy.

Για το δημοσιονομικό έτος μέχρι σήμερα οι καθαρές απαιτήσει σε μετρητά του δημόσιου τομέα ανέρχονται στις 20,1 δισ. λίρες έναντι 8,5 δισ. λίρες ένα χρόνο πριν. Το καθαρό χρέος του δημοσίου εξαιρώντας τις υποχρεώσεις των κρατικοποιημένων τραπεζών είναι στο 40,4% του ΑΕΠ. Ο τρέχων προϋπολογισμός του δημοσίου έχει πλεόνασμα 8,4 δισ. λίρες.

CAPITAL.GR

"Φρένο" ΥΠΟΙΚ σε τράπεζες για μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών

"Φρένο" ΥΠΟΙΚ σε τράπεζες για μερίσματα και αγορές ιδίων μετοχών


Νέους και αυστηρότερους όρους επιβάλλει το υπουργείο Οικονομίας στις τράπεζες που θα ενταχθούν στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατατίθεται αύριο Παρασκευή στη Βουλή ειδική τροπολογία σχετικά με τις τράπεζες η οποία προβλέπει ότι:

* Οι τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, για τη χρήση του 2008 δεν θα μπορούν να μοιράσουν μέρισμα σε χρήμα αλλά μόνο σε μετοχές.

* Δεν τους επιτρέπεται η επαναγορά μετοχών τους για όσο χρόνο διαρκεί το Πρόγραμμα.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στο δείκτη τιμών παραγωγού Ιανουαρίου

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στο δείκτη τιμών παραγωγού Ιανουαρίου (εκτ. +0,3%)

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Στις 627.00 οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Στις 627.00 οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας (εκτ. 622.000)


CAPITAL.GR

Nokia: Δάνειο €500 εκατ. από την EIB

Nokia: Δάνειο €500 εκατ. από την EIB


Συμφωνία για δάνειο έως 500 εκατ. ευρώ έκλεισε σήμερα η Nokia με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), στο πλαίσιο των προσπαθειών της να χρηματοδοτήσει έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, το πενταετές δάνειο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί την περίοδο 2009-2011, έχει ως στόχο να καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικά τα «έξυπνα» τηλέφωνά της με λειτουργικό σύστημα Symbian.

Την περασμένη εβδομάδα, η Nokia ανακοίνωσε ότι περισσότερες από 75 κορυφαίες επιχειρήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας υπέγραψαν συμφωνίες για τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας.

Η φινλανδική εταιρεία πούλησε πέρυσι 468 εκατομμύρια συσκευές, 7% περισσότερες σε σχέση με το 2007.


NAFTEMPORIKI

Πρόστιμο $780 εκατ. στην UBS από τις αμερικανικές αρχές

Πρόστιμο $780 εκατ. στην UBS από τις αμερικανικές αρχές


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (Dow Jones)-- Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS AG (UBS), παραδέχθηκε πως βοήθησε Αμερικανούς φορολογούμενους να “κρύψουν” τραπεζικούς λογαριασμούς τους από την αμερικανική Εφορία. Η UBS προχώρησε σε διακανονισμό με τις αρχές, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,.

Στο πλαίσιο του συμφωνημένου διακανονισμού, η UBS θα παρέχει άμεσα τις ταυτότητες και τις πληροφορίες των Αμερικανών πελατών της στις αρχές των ΗΠΑ.

Επίσης, συμφώνησε να καταβάλλει 780 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως η συμφωνία έγινε αποδεκτή από ομοσπονδιακό δικαστή στο Φορτ Λοτερντέιλ της Φλόριντα.

CAPITAL.GR

Ζημίες 1,49 δισ. δολ. για τη Swiss Re

Ζημίες 1,49 δισ. δολ. για τη Swiss Re


Ζημίες ύψους 1,75 δισ. ελβετικών φράγκων (1,49 δισ. δολ.), έναντι καθαρών κερδών 170 εκατ. φράγκων ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αντασφάλισης στον κόσμο, Swiss Reinsurance, για το τέταρτο τρίμηνο.

Στο σύνολο του 2008, η εταιρεία εμφάνισε ζημίες 864 εκατ. φράγκων, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Σύμφωνα με τη Swiss Re, οι απαιτήσεις χρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,5 δισ. δολάρια, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Standard & Poor’s για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο διεθνής μείωσε την αξιολόγησή του σε “A+” από “AA-”, μετά το κλείσιμο των αγορών, την Τετάρτη, επικαλούμενος τη «μεγαλύτερη της αναμενόμενης εξάντληση των κεφαλαίων».

Αυτόν το μήνα, ο ελβετικός όμιλος στράφηκε στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ για κεφάλαια τριών δισ. φράγκων, ενώ ανακοίνωσε και την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου του, Ζακ Εγκρέν, η στρατηγική του οποίου εκτιμάται ότι οδήγησε σε ζημίες – ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγορά μετατρέψιμων ομολόγων από την Berkshire πιθανόν να δώσει στην εταιρεία του Μπάφετ ποσοστό άνω του 20% στη Swiss Re.

Οι μετοχές της έχουν βυθιστεί 65% φέτος, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των τίτλων που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe 500

NAFTEMPORIKI

Ρωσία: Απώλειες 300.000 θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο

Ρωσία: Απώλειες 300.000 θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο



Περίπου 300.000 Ρώσοι έχασαν τη δουλειά τους τον Ιανουάριο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανέργων στη χώρα σε 6,1 εκατομμύρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική στατιστική υπηρεσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στο 8,1% του εργατικού δυναμικού από 7,7% που ήταν το Δεκέμβριο, όταν ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχασαν τη δουλειά τους.

Η κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ προβλέπει πλέον πως η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,2%, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου και εμπορευμάτων.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,557.65 23.21 0.31%
HANG SENG INDEX 13,023.36 7.36 0.06%
CSI 300 INDEX 2,298.41 22.57 0.99%

Nestle Reports Full-Year Profit of 18 Billion Swiss Francs

Nestle Reports Full-Year Profit of 18 Billion Swiss Francs


Feb. 19 (Bloomberg) -- Nestle SA, the world’s largest food company, reported full-year net income of 18 billion Swiss francs ($15.3 billion), compared with analysts’ estimates of 20 billion francs.

BLOOMBERG

Νέος δείκτης για τις τράπεζες του TARP

Νέος δείκτης για τις τράπεζες του TARP


Ένα νέο τρόπο για να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης για την διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων εκπόνησε αμερικανικό think tank.

Το Ethisphere Institute, ένα ερευνητικό think tank, δημιούργησε ένα νέο δείκτη που παρακολουθεί τις αποδόσεις των κεφαλαίων που διοχέτευσε η αμερικανική κυβέρνηση σε περισσότερες από 400 επενδύσεις, μέσω του Troubled Asset Recovery Program (TARP). Το Ινστιτούτο σχεδιάζει τη δημοσίευση εβδομαδιαίων εκθέσεων αναφορικά με την πορεία των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν μέσω του TARP στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ethisphere.com/ethisphere-tarp-index-report/


Οι επιστροφές της περασμένης εβδομάδες δεν συνθέτουν μία πολύ όμορφη εικόνα. Ενώ ο δείκτης Standard & Poor’s 500 υποχώρησε 5%, ο δείκτης Ethisphere TARP σημείωσε βουτιά σε ποσοστό 44% Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έχασε 86,5 δισ. δολ. από την αρχική επένδυση των 195,5 δισ. δολ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου.

Αν δεν μετρηθούν οι επενδύσεις που έγιναν βιαστικά κατά την διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στις Bank of America, Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo, ο δείκτες υποχώρησε περίπου 29%, ή 27,6 δισ. δολ.

Αυτό συνέβη γιατί οι τράπεζες αυτές δεν κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις του κλάδου την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή αυτή ανήκει στην US Bancorp η οποία έχασε 3,7 δισ. δολ. σε αξία και στην Huntington Banchshares, που βυθίστηκε κατά 81,5%. Η SunTrust Banks επίσης έχασε 3,6 δισ. δολ. ή το 74,8% της αξίας της.

Ποιος τα πήγε καλά; Η επένδυση της κυβέρνησης στην Morgan Stanley σημείωσε άνοδο 26,3%, ή κατά 2,6 δισ. δολ. ενώ η Central Valley Comunnity Bancorp σημείωσε άλμα 45,9%.

CAPITAL.GR

Εκτιμήσεις για χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα

Εκτιμήσεις για χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα



Είκοσι χιλιάδες οικιστικά ακίνητα παραμένουν αδιάθετα ενώ σημαντικός αριθμός είναι ημιτελή λόγω διακοπής των κατασκευαστικών εργασιών σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου, που ζητούν από την κυβέρνηση δημιουργία φορέα για προβολή των ακινήτων στο εξωτερικό, μείωση των φορολογιών για περιορισμένη περίοδο, και επίσπευση της εκτέλεσης των έργων που εξήγγειλε. Καλούν παράλληλα το κράτος να καταρτίσει μελέτη για να προσδιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος που ενδεχομένως να δημιουργήσει στις τιμές, η υπερπροσφορά οικιστικών ακινήτων.

Τα προβλήματα που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων αναδείχθηκαν σε ημερίδα που οργάνωσε ψες ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρουσία υπουργών, συνδικαλιστών, και άλλων φορέων του κλάδου.

Στην παρέμβαση του στην ημερίδα, ο πρόεδρος του ομίλου Λεπτός, Μιχαλάκης Λεπτός, επεσήμανε ότι έχουν πάρει ειδοποίηση απολύσεως γύρω στις 2 χιλ. εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία. Επικαλούμενος έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 90 εταιρειών του ευρύτερου τομέα, σημείωσε πως μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα απολυθούν άλλες 3 χιλ. εργαζόμενοι.

Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του κ. Λεπτού ότι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς, «τα αδιάθετα διαμερίσματα ανέρχονται στις 20 χιλ.». Αν και δεν διευκρίνισε που στηρίζει την εκτίμηση του, κάλεσε την κυβέρνηση να διεξάγει μια πραγματογνωμοσύνη ώστε να διαφανεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της υπερπροσφοράς ακινήτων και τα ποσά που χάνει το κράτος από τη μη διάθεση των εξοχικών κατοικιών.

Για περιορισμό του προβλήματος των αδιάθετων κατοικιών, ο κ. Λεπτός εισηγήθηκε τη δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας από το κράτος ανάλογης με αυτήν του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, σκοπός της οποίας θα είναι η προβολή και προώθηση εξοχικών κατοικιών στο εξωτερικό.

Κοινή διαπίστωση όλων των παραγόντων που έλαβαν μέρος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, είναι ότι θα πρέπει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και με μαζικό τρόπο ενώ θα πρέπει να δοθούν περισσότερα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα ώστε να αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατόν ο κίνδυνος της κρίσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης, χαρακτήρισε την αγορά «μουδιασμένη» υποδεικνύοντας ότι είναι χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε φορολογικά κίνητρα με ημερομηνία λήξης για αγοραστές κυρίως εξοχικών κατοικιών.

«Οι εξοχικές κατοικίες να απαλλαχτούν από τις φορολογίες για τα επόμενα χρόνια ή για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Τοφαρίδης, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος ανέφερε ότι το 2007 η κατασκευαστική βιομηχανία είχε κύκλο εργασιών £2 δισ. συνεισφέροντας γύρω στα £500 εκ. στα κυβερνητικά ταμεία. Το 2008 οι πωλήσεις ήταν κάτω του μισού», είπε, «ενώ το 2009 θα είναι κάτω του μισού του μισού».

Έκρουσε το καμπανάκι για κύμα απολύσεων που αναμένεται εάν δεν αναχαιτιστεί η επερχόμενη κρίση.

Ο κ. Τοφαρίδης έψεξε επίσης τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι τράπεζες στους developers: «κάθε τράπεζα σκέφτεται το πρωί και έρχεται με άλλο επιτόκιο», ανέφερε. Έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης την εισήγηση αλλαγής της υποθήκης από τράπεζα σε τράπεζα ώστε να αναπτυχθεί ο υγιής συναγωνισμός μεταξύ των τραπεζών.

Στις δικές του εισηγήσεις ο διευθυντής ομίλου Λανίτη, Μάριος Λανίτης, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία επίσπευσης των διαδικασιών των έργων.

«Στην ανάθεση των έργων με τη μέθοδο του Σχεδιασμού και Κατασκευής, τον κατατεμαχισμών των μεγάλων έργων με την εμπλοκή περισσοτέρων εταιρειών και αναθεώρηση των συμβολαίων που έχουν οι εταιρείες με την κυβέρνηση».

Η συζήτηση ανέδειξε επίσης το θέμα της παράνομης εργασίας. Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, Σώτος Λοής, μίλησε για την καταπολέμηση της παράνομης εργοδότησης ζητώντας από την Υπουργό Εργασίας, που ήταν παρούσα, να λάβει μέτρα. Είπε ότι οι παράνομοι εργάτες στην οικοδομική βιομηχανία ανέρχονται στις 40 χιλ.

Ο κ. Λοής επεσήμανε επίσης ότι η πτώση των εργασιών του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 40%. Ανέφερε ότι το 2007 ο συνολικός κύκλος εργασιών του κατασκευαστικού τομέα ανήλθε στο £1 δισ. Από το ποσό αυτό τα £950 εκ., είπε, προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο από τα δημόσια έργα.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, εισηγήθηκε την ενίσχυση των οικογενειακών εισοδημάτων με ένα νέο πακέτο μέτρων όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος, αύξηση των επιδομάτων, αύξηση της φοιτητικής χορηγίας και επιδομάτων τέκνων ώστε μέσω της κατανάλωσης να ενισχύσει η πραγματική οικονομία.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν την νύφη οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ορθά δίνει κοινωνική διάσταση στα μέτρα.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού και Γιώργος Γεωργίου, κάλεσαν την κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρηματιών. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη προώθησης άμεσα των αναπτυξιακών έργων με την ταυτόχρονη αύξηση του βαθμού υλοποίησης των έργων. Σημείωσαν ακόμη ότι δεν θα πρέπει να χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαίδης, από την πλευρά του απαρίθμησε τις ασφαλιστικές δικλείδες τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για να πετύχει την επιτάχυνση των έργων.

• Επαρκή στελέχωση με νέο προσωπικών των αρμόδιων τμημάτων προώθησης των έργων.
• Απλοποίηση των διαδικασιών στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα ώστε να γίνονται διαδοχικές και παράλληλες εργασίες.
• Συντονισμό διάφορων Υπηρεσιών με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας.
• Ενίσχυση σύγχρονων μεθόδων κατασκευής των έργων όπως είναι η μέθοδος Build Operate Transfer και η μέθοδος της Εκτέλεσης Σχεδιασμού και Συντήρησης ενός έργου από ιδιωτικές εταιρείες.
• Κατατεμαχισμός των έργων σε διάφορους προσφοροδότες.

Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο στήριξης της ανάπτυξης μέσω των κοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης, της απασχόλησης μέσω προώθησης των αναπτυξιακών έργων και της κοινωνικής συνοχής με τον κοινωνικό χαρακτήρα των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Η κ. Χαραλάμπους ανέλυσε επίσης τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Εργασίας για καταπολέμηση της παράνομης εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2008 είπε οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική βιομηχανία ήταν 44,958, και πως, από αυτούς οι 8,415 ήταν κοινοτικοί εργάτες και οι 5,100 από τρίτες χώρες.

STOCKWATCH.COM.CY

Τράπεζες: Απώλειες 5,5 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία

Τράπεζες: Απώλειες 5,5 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία


Η χρηματοοικονομική κρίση έχει εξαλείψει 5,5 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ανά τον κόσμο, ποσό που ισοδυναμεί με το 10% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όπως προκύπτει από έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Boston Consulting Group, η χρηματιστηριακή αξία της τραπεζικής βιομηχανίας είχε μειωθεί κατά τέσσερα τρισ. δολάρια στα τέλη του 2008, ενώ συρρικνώθηκε κατά 700 δισ. δολάρια επιπλέον κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του έτους.

Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών ανά τον κόσμο ανερχόταν στα 8,8 τρισ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο του 2007, τότε που άρχιζε να κλιμακώνεται η χρηματοοικονομική κρίση.

Στα τέλη του 2008, μόνο τέσσερις τράπεζες είχαν χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 100 δισ. δολαρίων: οι κινεζικές ICBC και China Construction Bank, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase και η βρετανική HSBC. Η χρηματιστηριακή αξία των τριάντα μεγαλυτέρων τραπεζών μειώθηκε κατά 47%, στο 1,7 τρισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

BoJ: Αγορά εταιρικών ομολόγων 1 τρισ. γιέν

BoJ: Αγορά εταιρικών ομολόγων 1 τρισ. γιέν


Εταιρικά ομόλογα αξίας 1 τρισ. γιέν [JPY=X] (10,7 δισ. δολ.) από τις τράπεζες θα αγοράσει η Bank of Japan (BoJ) και θα διευρύνει τα προγράμματα δανεισμού για την αποφυγή ελλείμματος πιστώσεων εξ αιτίας της επιδείνωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Μασαάκι Σιρακάουα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είπαν ότι η τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα από τις 4 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Τόκιο. Η BoJ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στο 0,1% μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

Η ύφεση καθιστά δύσκολο για τις εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια και να πουλήσουν έλλειμμα ή μετοχές και οι τράπεζες αγωνίζονται να επιτύχουν αύξηση της ζήτησης για δανεισμό.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει και πάλι την αγορά μετοχών από τις τράπεζες στις 23 Φεβρουαρίου, με στόχο την αναπλήρωση των κεφαλαίων τους και την αύξηση των δανείων.

Ο Σιρακάουα θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 3:30 μ.μ. ώρα Τόκιο.


NAFTEMPORIKI

Επένδυση 2 δισ. από την Εuropa Capital

Επένδυση 2 δισ. από την Εuropa Capital


Την αξιοποίηση μιας μεγάλης έκτασης - 12.500 στρέμματα - στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και εξοχικών κατοικιών ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Λοκρός, η οποία βασίζεται σε κεφάλαια της Εuropa Capital.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο και επικεφαλής της επένδυσης με την ονομασία Atalanti Hills, κ. Γεώργιο Σαββίδη η έκταση η οποία ανήκε σε μια οικογένεια της περιοχής, είναι αμιγώς ιδιωτική και έχει αποκτηθεί εδώ και τρία χρόνια έναντι 4 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε: Μέχρι στιγμής για το έργο που στο σύνολό του θα αποτελέσει επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ και θα διαρκέσει 15 με 20 χρόνια, έχουν δαπανηθεί ήδη 20 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα 5 έτη θα επενδυθούν 600 εκατ. ευρώ. Οι ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί είναι μεταξύ άλλων η κατάθεση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπου η απάντηση ήταν θετική από όλες τις υπηρεσίες με εξαίρεση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του οποίου η απάντηση αναμένεται. Με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει τα κτήρια θα καλύπτουν το 3% της έκτασης με το συντελεστή δόμησης να βρίσκεται στο 7%.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Το Atalanti Hills βρίσκεται στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στα σύνορα με τη Βοιωτία. Απέχει 1 χλμ από την κοινότητα Εξάρχου στα βόρεια και σχεδόν εφάπτεται των συνόρων με τη Βοιωτία (δήμος Ορχομενού) στα Νότια.

Θα περιλαμβάνει 3 ξενοδοχειακές μονάδες, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 3 γήπεδα γκολφ, ακαδημία γκολφ, 13 γήπεδα τένις, ακαδημία τένις, 2 spa, ιππικό κέντρο, water park, ελικοδρόμιο, παιδότοπο, ανοιχτό αμφιθέατρο 700 θέσεων, βοτανικό λόφο 700 στρεμμάτων, βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων, βιολογικές εκτροφές, μικρής κλίμακας παραγωγή και συσκευασία βιολογικών προϊόντων (ελαιόλαδο, ελιές, αρώματα, αρωματικά φυτά, μέλι, κρασί, τυρί κ.λπ.), 45 χλμ μονοπάτια, καθώς και παρατηρητήριο πουλιών.

Σύμφωνα πάντα με τους συντελεστές του έργου η Europa Capital είναι από τους μεγαλύτερους διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς ακινήτων στην Ευρώπη. Εχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. σε 17 δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα ο κ. Σαββίδης είπε ότι έχουν επενδυθεί συνολικά 100 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να αποκαλύψει το πού.

Στη χθεσινή παρουσίαση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αταλάντης κ. Γ. Σκαμπερδόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι η τοπική κοινωνία στηρίζει την εν λόγω επένδυση και ότι παρακολουθεί και στηρίζει τις ενέργειες της εταιρείας που την προωθεί.

NAFTEMPORIKI

BNP Paribas: Ζημίες 1,37 δισ. € το δ' τρίμηνο

BNP Paribas: Ζημίες 1,37 δισ. € το δ' τρίμηνο



Ζημίες 1,37 δισ. ευρώ (1,72 δισ. δολ.) εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, BNP Paribas SA, μετά την ταλάντευση της αγοράς που οδήγησε το σκέλος της επενδυτικής τραπεζικής σε ζημίες.

Η τράπεζα εμφάνισε ζημίες από κέρδη 1,01 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι η BNP θα εμφάνιζε ζημίες 1,36 δισ. ευρώ. Η τράπεζα μείωσε το μέρισμα που θα διανείμει για τη χρήση του 2008 στο 1 ευρώ ανά μετοχή από 3,35 ευρώ.

Η τράπεζα αντιμετωπίζει «πολύ αβέβαιο περιβάλλον» το 2009, αναφέρεται στην ανακοίνωση της BNP Paribas. Ωστόσο, το σκέλος της επενδυτικής τραπεζικής είχε «πολύ καλές επιδόσεις» τον Ιανουάριο εξ αιτίας της διατήρησης της δραστηριότητας των πελατών της, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι μετοχές της τράπεζας έχουν υποχωρήσει φέτος 19% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Παρίσι με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφωθεί στα 22,5 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Societe Generale SA, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, έχουν σημειώσει φέτος απώλειες 35%.

Χθες η Societe Generale ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο πραγματοποίησε κέρδη 87 εκατ. ευρώ.

Το σκέλος τραπεζικής επενδυτικής της BNP Paribas εμφάνισε προ φόρων ζημίες 2,07 δισ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη από τη διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκαν στα 210 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη της από την τραπεζική λιανική στη Γαλλία υποχώρησαν 2,5% στα 314 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές εμφάνισε προ φόρων κέρδη 40 εκατ. ευρώ, από προ φόρων κέρδη 97 εκατ. ευρώ, πριν από ένα έτος. Η τράπεζα σταμάτησε να χορηγεί δάνεια στην Ουκρανία και θα κλείσει 100 καταστήματα που διαθέτει στη χώρα.


NAFTEMPORIKI

Πάγωσαν οι κατασκευές

Πάγωσαν οι κατασκευές


Πάγωμα των κατασκευών δείχνουν τα στοιχεία για τις πωλήσεις τσιμέντου στην εγχώρια αγορά των Ιανουάριο του 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν χθες, οι επιτόπιες πωλήσεις τσιμέντου περιορίστηκαν τον πρώτο μήνα του 2009 στις 120,9 χιλ. τόνους έναντι 156,6 χιλ. τον Ιανουάριο του 2008. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που παρατηρείται από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία. Η μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας τον περασμένο μήνα ενδεχομένως να οφείλεται στην αυξημένη βροχόπτωση, αλλά και στη γενική ύφεση που υπάρχει στον κλάδο.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία μεγάλη μείωση ύψους 19% παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2006 (βλέπε γράφημα) ενώ η αμέσως επόμενη μεγάλη μείωση σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2005 (-13,3%).

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Conference Board


8:30 AM
Producer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

Κάτω από τα 35 δολάρια η τιμή του αργού

Κάτω από τα 35 δολάρια η τιμή του αργού

Με απώλειες διαμορφώθηκε και σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διευρύνοντας τη χθεσινή βουτιά της τάξεως του 6,9%, εν μέσω της συνεχιζόμενης κάμψης στην πετρελαϊκή ζήτηση. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,9% στα 34,62 δολάρια το βαρέλι. Χθες η τιμή του αργού σημείωσε απώλειες άνω των 2 δολαρίων ανά βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχώρησε κατά 1,21% στα 38,74 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ, τα οποία και εκτιμάται ότι ενισχύθηκαν για 19η φορά τις τελευταίες 21 εβδομάδες και μάλιστα κατά 3,2 εκατ. βαρέλια.

REPORTER.GR

Fed: ''Ψαλιδίζει'' τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία

Fed: ''Ψαλιδίζει'' τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία


Σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την αμερικανική οικονομία προχώρησε η Νομισματική Επιτροπή της Fed (FOMC), αναμένοντας ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί έως και κατά 1,3% το 2009, εξαιτίας της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της οικονομίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC στις 27-28 Ιανουαρίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα προβλέπεται πτώση από 0,5% έως 1,3% για την αμερικανική οικονομία στο τρέχον έτος, από 0,2% με 1,1% προηγουμένως.

Για το 2010 η FOMC αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ από 2,5% έως 3,3% ενώ για το 2011 από 3,8% έως 5%. Σε μακροπρόθεσμη βάση αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,5% με 2,7%.

Τέλος, σημειώνεται ότι η FOMC στοχεύει σε διατήρηση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 1,7% με 2%.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Νομισματική Επιτροπή της Fed προβαίνει σε δημοσιοποίηση των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει σήμερα ότι θα γίνεται από εδώ και στο εξής, ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Μπερνάνκι: ''Οι εξαιρετικά προκλητικοί καιροί απαιτούν εξαιρετικά μέτρα''

Τα έκτακτα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να αποκαταστήσει τη ρευστότητα της ζωτικής για την οικονομία πιστωτικής αγοράς δεν θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, επεσήμανε ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Σε μια έκτακτη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους στο Εθνικό Κέντρο Τύπου ο Μπερνάνκι σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να υποκαταστήσει γρήγορα όσα έχει δαπανήσει για την ανάκαμψη της πιστωτικής αγοράς, μόλις η οικονομία βελτιωθεί. Προέβλεψε δε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο διοικητής της Fed υπογράμμισε ότι η επαναφορά της ευρωστίας της οικονομίας είναι η μία και μοναδική δουλειά της Fed αυτή τη στιγμή και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό πρέπει να περιμένουν. «Οι εξαιρετικά προκλητικοί καιροί απαιτούν εξαιρετικά μέτρα».

Ο κ. Μπερνάνκι χαρακτήρισε απογοητευτικά τα οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, καθώς οι περισσότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής, βρίσκονται σε ύφεση. Τόνισε δε, ότι η Fed σχεδιάζει να επεκτείνει τον ορίζοντα των οικονομικών της προβλέψεων στα πέντε με έξι χρόνια από τα τρία που είναι σήμερα. Θα δίνει προβλέψεις για τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε η διαφάνεια να οδηγήσει στη σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών και εν συνεχεία στη διατήρηση του πληθωρισμού εντός των προσδοκόμενων ορίων.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη διάσωσης της Bear Stearns και της AIG, ο κ. Μπερνάνκι εξήγησε ότι η Fed σκοπεύει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει αποκτήσει στις δύο εταιρίες , διασφαλίζοντας τα μέγιστα οφέλη για τους φορολογούμενους.

REPORTER.GR

Στα εταιρικά ομόλογα στρέφεται ο Buffett

Στα εταιρικά ομόλογα στρέφεται ο Buffett

Μεγάλη αναδίπλωση από συμμετοχές σε μετοχικά κεφάλαια πραγματοποιεί η Berkshire Hathaway του Warren Buffett, αφού προχώρησε σε πώληση του μεγαλύτερου μέρους των συμμετοχών σε Johnson & Johnson και Procter & Gamble. Ο σκοπός του Buffett είναι να προχωρήσει σε σημαντικές αγορές εταιρικών ομολογιών, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένες αποδόσεις. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Buffett έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε συμφωνίες και τακτικές που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες και αποφέρουν σημαντικά κέρδη με χαμηλότερο βαθμό κινδύνου.

Το τελευταίο διάστημα, η Berkshire έχει αποκτήσει επιπλέον σημαντικό ποσοστό προνομιούχων μετοχών, διατηρώντας όμως τις θέσεις της σε Bank of America και American Express, παρόλο που οι τελευταίες έχασαν το 45% της αξίας τους το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

REPORTER.GR
Share |