Monday, July 26, 2010

ΗΠΑ: "Άλμα" 23,6% των πωλήσεων νέων κατοικιών τον Ιούνιο


ΗΠΑ: "Άλμα" 23,6% των πωλήσεων νέων κατοικιών τον Ιούνιο

“Άλμα” 23,6% σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά τον οποίο οι πωλήσεις είχαν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό λόγο της λήξης του προγράμματος ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Δευτέρα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 330.000 με νέες κατοικίες σε απόθεμα να υποχωρούν κατά 1,45 στις 210.000. Σε σχέση, ωστόσο με τον Ιούνιο του 2009 οι πωλήσεις εμφάνισαν πτώση 16,7%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση των πωλήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 3,7% στις 311.000 κατοικίας.

Τέλος, η μέση τιμή μίας νέας κατοικίας υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι κατά 0,6% στα 213.400 δολάρια από 214.700 δολάρια.

source: capital.gr

Roubini: Τα κριτήρια των ευρωπαϊκών stress tests δεν ήταν ρεαλιστικά


Roubini: Τα κριτήρια των ευρωπαϊκών stress tests δεν ήταν ρεαλιστικά


Τα πανευρωπαϊκά stress tests δεν ήταν αρκετά ρεαλιστικά ώστε να αντανακλούν τις μελλοντικές επιδεινούμενες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, υποστήριξε ο οικονομολόγος και πρόεδρος της Roubini Global Economics, Nouriel Roubini, μιλώντας στο cnbc.

Οι υποθέσεις που έγιναν στα ευρωπαϊκά stress tests σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν αρκετά ρεαλιστικές, όπως επεσήμανε ο Roubini.

Ο Giovanni Carosio, επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), υποστήριξε την Παρασκευή πως τα αποτελέσματα ήταν λεπτομερή και οι επενδυτές μπορούν να υπολογίσουν τις απώλειες των τραπεζών σε περίπτωση μιας κρίσης δημόσιου χρέους, αν το επιθυμούν.

«Σε κάποιες περιπτώσεις ναι», συμφώνησε ο Roubini, αλλά επεσήμανε πως ενώ ήταν σχετικά εύκολο να δουν την έκθεση των ισπανικών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, δεν ισχύει το ίδιο και για τις γερμανικές τράπεζες.

Rogers: Άσκηση... δημοσίων σχέσεων τα stress tests


Τα stress test στα οποία μόλις επτά από τις 91 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν αποτελούν απλώς μία άσκηση δημοσίων σχέσεων και δεν ήταν αρκετά σκληρά, εκτιμά με σημερινές του δηλώσεις στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο διάσημος επενδυτής Jim Rogers.

Την Παρασκευή, οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κριτήρια ήταν πιο σκληρά από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στα τεστ των αμερικανικών τραπεζών πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο ο Rogers τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά τεστ ήταν «μία άσκηση δημοσίων σχέσεων, όπως ακριβώς και τα αμερικανικά».

Ήταν «χάσιμο χρόνου και σπατάλη δημοσιογραφικού μελανιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Rogers.

Πολλοί αναλυτές άσκησαν κριτική στο γεγονός ότι δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας στην Ευρώπη, ωστόσο ο επικεφαλής της αρμόδιας αρχής για τα τεστ CEBS δήλωσε στο CNBC ότι οι τράπεζες γνωστοποίησαν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα.

«Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που αφορούν τις αγορές συναλλάγματος, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αμερικανικές πολιτείες και πόλεις κλπ. Τίποτα από αυτά δεν υπολογίστηκε αν και το ζήτημα των αμερικανικών πόλεων έχει έμμεση επιρροή στις ευρωπαϊκές τράπεζες», σημείωσε ο Αμερικανός επενδυτής.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών κινούνται ανοδικά στις συναλλαγές της Δευτέρας μετά τα αποτελέσματα των τεστ, ωστόσο ο Rogers τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται για μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

source: capital.gr

Η Κομισιόν ξεκινά αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της IBM


Η Κομισιόν ξεκινά αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της IBM

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της IBM Corporation σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις για πιθανές παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακό κανόνων που σχετίζονται με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή και οι δύο υποθέσεις σχετίζονται με πράξεις της IBM στην αγορά των κεντρικών (mainframe) υπολογιστών.

Η πρώτη υπόθεση προκύπτει από καταγγελίες που έκαναν οι προμηθευτές λογισμικού T3 και Turbo Hercules και εστιάζει σε καταγγελίες για σύνδεση του hardware στο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας για κεντρικούς υπολογιστές.

Η δεύτερη έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Επιτροπής για εικαζόμενη μεροληπτική συμπεριφορά της ΙΜΒ έναντι των ανταγωνιστικών προμηθευτών υπηρεσιών συντήρησης mainframe υπολογιστών.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Σε αρνητικό έδαφος ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Σε αρνητικό έδαφος ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed τον Ιούνιο

Στις -0,63 μονάδες υποχώρησε τον Ιούνιο ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγο με τους δείκτες παραγωγής και απασχόλησης να αποτελούν τους κυριότερους λόγους της πτώσης.


Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, ο δείκτης υποχώρησε από τις 0,31 μονάδες το Μάιο που αποτελεί αναθεωρημένο μέγεθος. Ο κινητός μέσος όρος των τριών μηνών μειώθηκε στις -0,05 μονάδες από τις 0,31 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Οι δείκτες πωλήσεων, παραγγελιών και αποθεμάτων ήταν οι μόνοι που παρέμειναν σε θετικό έδαφος ενώ οι δείκτες κατανάλωσης και στέγασης βελτιώθηκαν ελαφρώς.

source: capital.gr

Γερμανία: Κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων των stress tests


Γερμανία: Κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων των stress tests

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές κατηγορούν τη Γερμανία και τις τράπεζές της ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία για τη δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, στο πλαίσιο των διάρκειας τεσσάρων μηνών τεστ του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Arnoud Vossen γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Εποπτεία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (CEBS) δήλωσε: «Συμφωνήσαμε με το σύνολο των εποπτικών αρχών και τις τράπεζες που εξετάστηκαν ότι θα υπήρχε γνωστοποίηση από κάθε τράπεζα για τους κρατικούς κινδύνους».

Ωστόσο, έξι από τις δεκατέσσερις γερμανικές τράπεζες που έλαβαν μέρος στα τεστ – οι Deutsche Bank, Postbank, Hypo Real Estate, DZ, WGZ και Landesbank Berlin – δεν δημοσιοποίησαν τις πλήρεις λεπτομέρειες όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα που διατηρούν, αν και η Postbank έδωσε χθες κάποια στοιχεία. Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτός από την ελληνική ATEBank που απέτυχε στα τεστ, συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις για τη γνωστοποίηση λεπτομερειών, αναφέρουν οι FT.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η μη συμμόρφωση των γερμανικών τραπεζών θα δώσει τροφή στην καχυποψία των επενδυτών ότι είχαν κάτι να κρύψουν, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την συνολική αξιοπιστία των τεστ κοπώσεως τα οποία έχουν δεχτεί έντονη κριτική για τα χαλαρά τους κριτήρια.

Αξιωματούχοι των γερμανικών ρυθμιστικών αρχών, της Bafin και της Bundesbank, ανέφεραν στους FT ότι οι νόμοι της χώρας δεν τους επιτρέπουν να αναγκάσουν τις τράπεζες να δώσουν στη δημοσιότητα τα εν λόγω αναλυτικά στοιχεία.

Ο Vossen δεν έδωσε λεπτομέρειες για το γιατί οι γερμανικές τράπεζες δεν τήρησαν τη συμφωνία ωστόσο σημείωσε ότι έχει σκοπό να επικοινωνήσει με τις γερμανικές αρχές για το θέμα. «Συμφωνήσαμε για την πραγματοποίηση των εν λόγω γνωστοποιήσεων», δήλωσε στους FT. Είναι ένα από τα θέματα που θα εξετάσουμε και πρέπει να μιλήσουμε με τις γερμανικές αρχές, τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

source: capital.gr

BOCY: Εξετάζει μέρισμα στις 30/8


BOCY: Εξετάζει μέρισμα στις 30/8


Την πιθανότητα καταβολής μερίσματος θα εξετάσει μαζί με τα εξαμηνιαία αποτελέσματα η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010 για να εξετάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2010 (α’ εξάμηνο 2010) ως επίσης και την πιθανή καταβολή μερίσματος.

Την ίδια μέρα, μετά το τέλος της χρηματιστηριακής συνεδρίας, τα οικονομικά αποτελέσματα και η απόφαση για το μέρισμα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο και στον Τύπο.

Η τράπεζα Κύπρου σημείωσε το 2009 κέρδη €313 εκ. έναντι €502 εκ. το 2008 ενώ το εξάμηνο του 2009 τα κέρδη της ανήλθαν στα €148 εκ.

Το τρίμηνο του 2010, τα κέρδη της BOCY διαμορφώθηκαν στα €81 εκ. και με βάση το στόχο που έχει θέσει η τράπεζα για ολόκληρο το έτος αναμένεται να κυμανθούν στα €300 εκ. - €400 εκ.

Ο στόχος επιβεβαιώθηκε στις 8 Ιουλίου 2010.

Πέρσι η Τρ. Κύπρου παραχώρησε συνολικό μέρισμα 16 σεντ.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Τρ. Κύπρου εξετάζει την καταβολή μερίσματος με τα εξαμηνιαία της αποτελέσματα. Συνήθως το εξετάζει με τα εννιαμηνιαία, το Νοέμβριο.

Το Φθινόπωρο η Τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση πρωτοβάθμιου κεφαλαίου €345 εκ. μέσω της έκδοσης rights.

source: stockwatch.com.cy

Πουλάει κρατικές συμμετοχές η ρωσική κυβέρνηση


Πουλάει κρατικές συμμετοχές η ρωσική κυβέρνηση


Η ρωσική κυβέρνηση θα συγκεντρώσει περί τα 900 δισ. ρούβλια (29 δισ. δολάρια) στα επόμενα τρία χρόνια, μέσω της πώλησης μειοψηφικών ποσοστών σε δέκα μεγάλες κρατικές εταιρείες, αναφέρει η Vedomosti.

Τα έσοδα από την πώληση στοιχείων του ενεργητικού, που είναι η μεγαλύτερη την οποία επιχειρεί το δημόσιο από τη δεκαετία του ’90, θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν το έλλειμμα της Ρωσίας, το οποίο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Vladimir Putin, τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι το 2015.

Τα assets που θα πωληθούν θα περιλαμβάνουν μετοχές της Transneft, της ρωσικής μονοπωλιακής εταιρείας πετρελαϊκού αγωγού, μετοχές της Rosneft, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στη Ρωσία, της VTB, του δεύτερου μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας, της Sberbank, τον μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού ομίλου της χώρας, καθώς και τις Ρωσικές Σιδηροδρομικές Γραμμές.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας εμφάνισε πέρυσι έλλειμμα για πρώτη φορά στη διάρκεια της δεκαετίας, καθώς η χώρα επλήγη από τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση των τελευταίων 15 ετών.

Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά έλλειμμα του προϋπολογισμού της τάξης του 5%, το οποίο πρόκειται να συρρικνώσει κατά 2,9% το 2012.

Το δημόσιο θα συνεχίσει να διατηρεί βασικό ποσοστό συμμετοχής σε όλες τις εταιρείες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, σύμφωνα με την Vedomosti.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Πρασινο φως σε διατλαντικές επιχειρήσεις BA, American Airlines και Iberia


ΗΠΑ: Πρασινο φως σε διατλαντικές επιχειρήσεις BA, American Airlines και Iberia

Εκτός από την Ε.Ε. οι British Airways, American Airlines και Iberia έλαβαν το "πράσινο φως" και από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ όσον αφορά στην επέκταση της συμμαχίας τους – oneworld – στις διατλαντικές πτήσεις, η οποία θα τις καταστήσει ανταγωνιστικότερες έναντι των υπόλοιπων αερομεταφορέων.

Οι αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την διατλαντική κοινοπραξία αυτό το φθινόπωρο και θα έχουν εμπορική συνεργασία για τις πτήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελβετίας και Νορβηγίας, καθώς και μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Μεξικού.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ευκολία στο συνδυαστικό δίκτυο δρομολογίων και των τριών αεροπορικών εταιρειών που θα εξυπηρετεί 433 προορισμούς σε 105 χώρες με 5.178 καθημερινές αναχωρήσεις, παρέχοντας πιο συχνές και πρόσφορες επιλογές προγραμματισμού από ό,τι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ξεχωριστά η κάθε εταιρεία. Οι αεροπορικές εταιρείες, μέσω της συνεργασίας τους, θα διευρύνουν τις επιλογές των πελατών με ενισχυτικά δρομολόγια που δεν θα μπορούσαν να είναι οικονομικά βιώσιμα για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.

Οι πελάτες θα επωφεληθούν, επίσης, από την δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης σε μειωμένους ναύλους, από τις διευρυμένες ευκαιρίες να κερδίσουν και να εξαργυρώσουν μίλια τακτικών πτήσεων και από τις παροχές των πτήσεων κατηγορίας elite, καθώς και από την διαρκή κοινή πρόσβαση στο lounge των αεροδρομίων.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες-μέλη της oneworld, Finnair και Royal Jordanian, έλαβαν επίσης αντιμονοπωλιακή ασυλία από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ.

source: capital.gr

JPMorgan: Χαμένη ευκαιρία τα stress tests


JPMorgan: Χαμένη ευκαιρία τα stress tests

«Χαμένη ευκαιρία» και όχι σημείο καμπής χαρακτηρίζει τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών η JPMorgan, ωστόσο εκτιμά ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν καταστροφικά, σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2010.

Ο οίκος αναφέρει ότι σε σύγκριση με τα αμερικανικά stress tests του 2009, τα ευρωπαϊκά τεστ μοιάζουν πολύ απλά καθώς μόλις επτά ιδρύματα απέτυχαν και το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα υπολογίζεται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ. Τα νούμερα αυτά δείχνουν πολύ χαμηλά και προσφέρουν στήριξη στην αντίληψη ότι τα κριτήρια των τεστ ήταν πολύ χαλαρά, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πολύ χαμηλές και συνεπώς οι ισολογισμοί είναι ευάλωτοι σε κινδύνους.

Η JPMorgan εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει ελαφρώς σήμερα, ωστόσο οι επιπτώσεις από τα τραπεζικά τεστ αντοχής δεν είναι καταστροφικές. Σύμφωνα με τον οίκο, η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να περιορίζει την πρόσβαση ορισμένων τραπεζών της περιφέρειας στις χρηματοδοτήσεις μέσω των αγορών χονδρικής, γεγονός που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε απομόχλευση.

Ωστόσο, η σταδιακή συρρίκνωση ισολογισμών στο μικρότερο μέρος της Ευρωζώνης, τη στιγμή που η Γερμανία ανακάμπτει και οι ΗΠΑ επιβραδύνουν υποδηλώνει ότι το ευρώ θα διατηρηθεί στα επίπεδα των 1,25 δολαρίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Ενίσχυση 0,5% στο δείκτη Leading Indicator του Conference Board


Ευρωζώνη: Ενίσχυση 0,5% στο δείκτη Leading Indicator του Conference Board


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)-- Ένας σύνθετος δείκτης leading indicators για την οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 0,5% τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από τη μείωση του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Conference Board.

Η αύξηση του Ιουνίου έρχεται μετά από μια πτώση κατά 0,5% το Μάιο, μια αύξηση κατά 0,8% τον Απρίλιο και μια αύξηση κατά 1,2% το Μάρτιο.

«Ενώ η ανάκαμψη είναι απίθανο να αποτύχει στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης ενδέχεται να συρρικνωθεί», ανέφερε ο Jean-Claude Manini, οικονομολόγος του Conference Board στην Ευρώπη.

Οι ευμετάβλητοι δείκτες εμπιστοσύνης υπήρξαν η κύρια αιτία για τις μεταβολές του LEI, όπως είναι γνωστός ο σύνθετος δείκτης, «που μπορεί να επηρεάσει την επίδραση των μέτρων λιτότητας στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο μεσοδιάστημα», πρόσθεσε ο Manini.

Σημειώνεται πως το Conference Board είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο του 2008.

Ο leading indicator, ο οποίος συνδυάζει αρκετές εκτιμήσεις μελλοντικών στοιχείων και πληροφορίες δημοσκοπήσεων, μπορεί να δείξει αλλαγές στον οικονομικό κύκλο.


source: capital.gr

Τα αποτελέσματα της Nokia απογοητεύουν


Τα αποτελέσματα της Nokia απογοητεύουν


Με τα περισσότερα μέτρα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα δεύτερου τρίμηνου στις 22 Ιουλίου. Τα έσοδα αυξήθηκαν λιγότερο από 1 τοις εκατό από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 10 δισ. ευρώ (12,89 δισ. δολάρια), ενώ τα κέρδη σημείωσαν θεαματική πτώση 40 τοις εκατό, στα 227 εκατ. ευρώ (292,5 εκατ. δολάρια), κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 285 εκατ. ευρώ.

Η Nokia κράτησε το μερίδιο αγοράς κινητής τηλεφωνίας στο 33 τοις εκατό, ενώ η μέση τιμή πώλησης για τα 111,1 εκατομμύρια τηλέφωνα που είχε αποστείλει στο τρίμηνο μειώθηκε στα 61 ευρώ (78,60 δολάρια) από 64 ευρώ (82,46 δολάρια) ένα χρόνο νωρίτερα, που βοήθησε στη βύθιση των λειτουργικών περιθωρίων της σε τηλέφωνα και τις υπηρεσίες στο 9,5 τοις εκατό, από 11,6 τοις εκατό πριν από ένα χρόνο.

Υπήρχαν κάποια καλά νέα; Θα πρέπει να ψάξει σκληρά κανείς για να τα βρει, αλλά η Nokia ανέφερε μερικά φωτεινά σημεία. Η αγορά των smartphones, των συσκευών με υψηλότερες τιμές που συνήθως υποστηρίζουν e-mail, πολυμέσα, ασύρματη περιήγηση, και downloadable apps, είναι το σημείο που είναι περισσότερο εμφανές το κενό της Nokia εναντίον των αντιπάλων της, Apple και Research In Motion. Όμως, κατά το δεύτερο τρίμηνο, η φινλανδική εταιρεία πώλησε 24 εκατομμύρια τέτοιες συσκευές, 42 τοις εκατό περισσότερες από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Strategy Analytics. Η συνολική αγορά smartphone αυξήθηκε με περίπου τον ίδιο ρυθμό, έτσι η Nokia κράτησε το μερίδιό της σε σχέση με πέρυσι, και μάλιστα αύξησε ελαφρά το μερίδιο της από 38,8 τοις εκατό στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αυτό φαίνεται να είναι κάτι πολύ καλό, δεδομένης της ανόδου του iPhone της Apple και της συνεχιζόμενης υψηλής ορατότητας για τις συσκευές BlackBerry της RIM. Αυτό που υποστηρίζει τη δυνατή παρουσία της Nokia (η RIM είχε το 18,8 της αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο και η Apple είχε το 14,1 τοις εκατό, και οι δύο ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Strategy Analytics) είναι το παγκόσμιο δίκτυο της Nokia και η υπεροχή που έχουν τα φθηνότερα μοντέλα στη σειρά της, τα οποία απευθύνονται σε αγοραστές στις αναδυόμενες αγορές.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι ότι τα smartphones της Nokia πωλούνται για πολύ λιγότερο, κατά μέσο όρο, από αυτά των ανταγωνιστών. Οι μέσες τιμές κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν σε 143 ευρώ (184 δολάρια) από 181 ευρώ (233 δολάρια) πριν από ένα χρόνο. Συγκριτικά, τα smartphones της Apple δίνουν 635 δολάρια το καθένα σε έσοδα από hardware και υπηρεσίες– κάτι το οποίο βοηθά τα περιθώρια κέρδους της Apple. Πάντως, το γεγονός πως πουλά περίπου 4,4 εκατομμύρια περισσότερες συσκευές από τους δύο ανταγωνιστές της μαζί δίνει στη Nokia κάποια εξέχουσα θέση.

Το αν αυτό θα μεταφραστεί σε καλύτερη σειρά από online υπηρεσίες και ευρύτερο φάσμα downloadable apps παραμένει πολύ αμφίβολο. Η Apple ισχυρίζεται ότι τώρα προσφέρει περισσότερα από 250.000 προγράμματα λογισμικού iPhone στο App Store της, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων apps για το λειτουργικό σύστημα Symbian της Nokia μέσω του portal Ovi της εταιρείας, παρόλο που δεν κοινοποιείται, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά μικρός. Για τώρα, η Nokia και η Symbian χάνουν τη μάχη στους developers για τη δημιουργία apps για smartphone τα οποία θα δώσουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Υπογραμμίζοντας αυτό το σημείο, η Technology Business Research στο Hampton, New Hampshire, σημειώνει ότι πολλά από τα μοντέλα που υπολογίζονται ως "smartphones" στα αποτελέσματα της Nokia, "δεν έχουν τις ικανότητες των σύγχρονων smartphones των ανταγωνιστών." Σε ερευνητικό σημείωμα με τίτλο "Τα αποτελέσματα της Nokia δείχνουν αδυναμία καινοτομίας", ο αναλυτής της TBR Ken Hyers υποστηρίζει ότι οι τα μη-ανταγωνιστικά φθηνά μοντέλα έχουν «οδηγήσει άμεσα στη μείωση του μεριδίου της Nokia στις ΗΠΑ», όπου η εταιρεία πούλησε μόλις 2,6 εκατομμύρια τηλέφωνα όλων των ειδών κατά το δεύτερο τρίμηνο, 19% λιγότερα από το προηγούμενο έτος. Χωρίς τη βελτίωση της παρουσίας στις ΗΠΑ, η εταιρεία έχει ελάχιστες πιθανότητες να ανακαταλάβει το momentum μεταξύ των προγραμματιστών.

Η Nokia έχει ένα σχέδιο για να αντεπιτεθεί, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο νέα περιβάλλοντα λογισμικού. Το πρώτο είναι μια καθυστερημένη έκδοση της τρίτης γενιάς του Symbian, που ονομάζεται Symbian ^ 3, που προσθέτει νέα χαρακτηριστικά και το οποίο θα βάλει μέσα σε ένα νέο smartphone, το οποίο ονομάζεται N8, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου. Η ΤBR απορρίπτει το λογισμικό, λέγοντας ότι «υπολείπεται των δυνατοτήτων που προσφέρονται από το Android και το OS του iPhone της Apple». Και η Strategy Analytics προειδοποιεί ότι περιορισμένη διανομή του N8 στις ΗΠΑ σημαίνει ότι «η πλήρη δυναμική του σε πωλήσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί». Αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, δήλωσε στις 22 Ιουλίου ότι το N8 «θα παρέχει εμπειρία στο χρήστη ανώτερη από κάθε smartphone που η Nokia έχει δημιουργήσει», και υποσχέθηκε ότι και οι επόμενες συσκευές Symbian ^ 3 «θα δώσουν το έναυσμα για την αντεπίθεση της Nokia ώστε να κατακτήσει την κορυφή της αγοράς».

Αργότερα, η Nokia θα παρουσιάσει ένα πιο ισχυρό λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux που ονομάζεται meego και δημιουργεί με την Intel. Το λογισμικό, που είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια κάτω από το όνομα Maemo, προορίζεται να είναι αρκετά ισχυρό ώστε να υποστηρίξει εξελιγμένα smartphones επόμενης γενιάς, καθώς και άλλες συσκευές με ασύρματες συνδέσεις όπως netbooks και tablets. Το ερώτημα είναι αν θα είναι πολύ αργά;

Η Nokia εξακολουθεί να είναι κολοσσός στα κινητά τηλέφωνα και μέχρι στιγμής έχει αποσοβήσει την καταστροφή στη smartphones, αν και αυτή φαίνεται να πλησιάζει. Περισσότερα τρίμηνα όπως το τελευταίο θα μπορούσαν να μειώσουν τους ορίζοντες της εταιρείας ή να οδηγήσουν σε αλλαγές στο management. Μείνετε συντονισμένοι.

source: capital.gr

Ταλαιπωρία σε 386 πτήσεις


Ταλαιπωρία σε 386 πτήσεις


Μεγάλος αριθμός πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάζεται από τα μέτρα κωλυσιεργίας που εφαρμόζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Σε δηλώσεις του στη StockWatch ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Ltd, Aδάμος Ασπρής, ανέφερε ότι δυστυχώς το πρόβλημα που ξεκίνησε χθες συνεχίζεται και σήμερα.

Μέχρι στιγμής από χθες που ξεκίνησε το πρόβλημα μέχρι αυτή τη στιγμή επηρεάζονται 386 πτήσεις. Από αυτές έχουν ακυρωθεί 21 αναχωρήσεις και 22 αφίξεις από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οι υπόλοιπες πτήσεις, είπε, που επηρεάζονται πραγματοποιούνται με καθυστέρηση, η οποία κυμαίνεται από 45 λεπτά μέχρι και 4 ώρες. Όλες οι περιπτώσεις, ανέφερε, αφορούν πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από και προς διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό εναέριο χώρο και κυρίως, από και προς τα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Ασπρή οι επηρεαζόμενες αερογραμμές έχουν ήδη αναδιαμορφώσει σχετικά το πρόγραμμά τους.

«Για το σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως επικοινωνούν απευθείας με τις αερογραμμές και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, πριν την προσέλευση τους στα δυο διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου», τόνισε.

source: stockwatch.com.cy

BP CEO Hayward nears exit as relief well work resumes


BP CEO Hayward nears exit as relief well work resumes

LONDON/HOUSTON (Reuters) - BP Plc has decided Chief Executive Tony Hayward should step down over his handling of the Gulf of Mexico oil spill and his departure is likely to be announced in the next 36 hours, sources close to the company said on Sunday. BP's board is due to meet in London tomorrow to discuss a plan for Hayward to step down and be replaced by Bob Dudley, a senior U.S. executive who is currently managing the oil spill response operation, the sources said.

source: iii.co.uk
Share |