Saturday, March 6, 2010

Greeks ban hedge funds in bond sale

Greeks ban hedge funds in bond sale


Greece ordered its bankers to exclude hedge funds from a bond offering this week in an effort to punish the speculators it blames for destabilising its debt markets.

The decision came amid growing anger among European leaders over what they see as the role speculators played in undermining the Greek debt market and driving the country towards a possible default.

In a meeting in Berlin on Friday Angela Merkel, the German chancellor, and George Papandreou, the Greek prime minister, promised a joint push both in the European Union and the Group of 20 leading economies to clamp down on speculators who seek to exploit uncertainty over sovereign debt.

Ms Merkel said that both countries would seek “to show that speculative instruments need to be contained, especially where it is speculation against states”. She mentioned credit default swaps as one target of such an initiative, but gave no other clear details.

According to people familiar with this week’s €5bn Greek bond issue, authorities in Athens told banks handling the sale to make sure they did not allocate any bonds to hedge funds or any bodies that might be a proxy for them.

Government bond managers prefer to sell their bonds to traditional “buy and hold” investors such as asset managers, pension funds and life insurance companies rather than hedge funds. Hedge funds can cause sharp swings in bond prices as they buy and sell quickly in an effort to make fast profits.

This week’s instruction from Athens went further than usual, according to people familiar with the deal. Petros Christodoulou, head of Greece’s debt management agency, said, “The vast majority of the issue went to real money investors.”

One hedge fund manager said, “Here is a country struggling to sell its bonds. Surely it should not be turning away buyers.”

He said hedge funds provided liquidity to markets enabling traditional funds to buy and sell their bonds more easily.

The Greeks’ new 10-year bond attracted hardly any trading on Friday, which is worrying for those investors that might want to sell for reallocation purposes in the future.

source: The Financial Times

Έτοιμη να "υποδεχτεί" την παγκόσμια ανάκαμψη η ΝΑ Ευρώπη


Έτοιμη να "υποδεχτεί" την παγκόσμια ανάκαμψη η ΝΑ Ευρώπη


Κατάλληλα τοποθετημένη ώστε να «υποδεχτεί» την παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους των προηγούμενων ετών, εμφανίζεται σήμερα η ΝΑ Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

«Την προηγούμενη δεκαετία, η Νοτιοανατολική Ευρώπη βίωσε μία δραματική μετάλλαξη», αναφέρει ο Peter Sanfey που υπογράφει την έκθεση. «Ο βαθμός της προόδου σε όρους οικονομικής ανάπτυξης, δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, περιφερειακών συνεργασιών και ενσωμάτωσης στο παγκόσμιο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν αδιανόητος 10 χρόνια νωρίτερα και δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής», σημειώνει ο Sanfey.

Όμως το 2009 αποδείχθηκε ένα δύσκολο έτος για τις χώρες της Βαλκανικής και, παρά το γεγονός ότι σταδιακά -έως και το τέταρτο τρίμηνο του 2008- η περιοχή θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μία σημαντική οικονομική κάμψη, τον Φεβρουάριο του 2010 υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα χειρότερα πέρασαν, ωστόσο λίγοι αναμένουν ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των προηγούμενων ετών θα επιστρέψουν σύντομα, αναφέρει η έκθεση.

Ο Peter Sanfey κάνοντας μία αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια κρίση «χτύπησε την πόρτα» των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τον βαθμό στον οποίο αρχικά είχε υποτιμηθεί η σφοδρότητα της κρίσης, συγκρίνοντας τις προβλέψεις που έδινε για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2009 το ΔΝΤ, αρχικά τον Οκτώβριο του 2008 και εν συνεχεία το 2009.

Οι αποκλίσεις που εντοπίζει είναι εντυπωσιακές και κυμαίνονται μεταξύ 5 ποσοστιαίων μονάδων στην περίπτωση της πΓΔΜ και 13 ποσοστιαίων μονάδων στην περίπτωση της Ρουμανίας. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις προβλέψεις άλλων οργανισμών, μεταξύ των οποίων και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, επισημαίνει ο Sanfey. «Υπήρξε μία ταπεινωτική περίοδος για τους οικονομολόγους, καθώς η αδυναμία τους να προβλέψουν το μέλλον -από καιρό αντικείμενο αστεϊσμών- εκτέθηκε με ακόμα πιο άχαρο τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Προβλέψεις ΔΝΤ Προβλέψεις EBRD
Οκτ. 2008 Οκτ. 2009 Οκτ. 2008 Οκτ. 2009
Αλβανία 6,3% 0,7% 5% 3%
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 5% -3% 4,5% -3,1%
Βουλγαρία 4,2% -6,5% 3,8% -6%
Κροατία 3,7% -5,2% 2% -5,4%
πΓΔΜ 5% -2,5% 4,7% -1,6%
Μαυροβούνιο 5% -4% 5% -4,1%
Ρουμανία 4,8% -8,5% 3% -8%
Σερβία 6% -4% 3% -4%

Πηγή: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, EBRD

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης εντοπίζεται στο «μέτωπο» του πληθωρισμού και στην πορεία που ακολούθησε τους τελευταίους 18 μήνες. Όπως εξηγεί, στα μέσα του 2008 ο πληθωρισμός απειλούσε να εξελιχθεί σε εξαιρετικά απειλητικό πρόβλημα, με διψήφια ποσοστά να εμφανίζονται εκείνη την περίοδο σε Βουλγαρία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. Η πτώση της εγχώριας ζήτησης σε συνδυασμό με την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και άλλων φυσικών πόρων στο β’ εξάμηνο του 2008 συνέβαλαν στη διαμόρφωση -σε πολλές περιπτώσεις- των χαμηλότερων ρυθμών πληθωρισμού που καταγράφηκαν ποτέ στην περιοχή.

Τα τελευταία στοιχεία «δείχνουν» αποπληθωρισμό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Βουλγαρία, που είχε έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς της περιοχής, σήμερα έχει έναν από τους χαμηλότερους. Στις περιπτώσεις της Ρουμανίας και της Σερβίας, δύο χώρες που είχαν δυσκολία στο να ελέγξουν τον πληθωρισμό, η υποχώρησή του έδωσε τελικά σημαντικά περιθώρια ελιγμών στην οικονομική πολιτική.

Πηγή: Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες

Ο Sanfey εστιάζει επίσης στην υποχώρηση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών. Υποχώρησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, ως αποτέλεσμα περισσότερο της υποχώρησης των εισαγωγών και λιγότερο της ενίσχυσης των εξαγωγών. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο καταγράφηκε υποχώρηση των ελλειμμάτων της τάξης του 10%, θα ήταν όμως παραπλανητικό να υποστηρίξει κανείς ότι αποτελεί βελτίωση της κατάστασης. «Το γεγονός ότι λόγω της ύφεσης οι εταιρείες και οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των εισαγωγών όπως πριν, είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς», αναφέρει ο Sanfey. «Ωστόσο, στο βαθμό που τα προηγούμενα ελλείμματα είχαν βρεθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, η μετέπειτα υποχώρηση πράγματι αντανακλά μία μετατόπιση προς ένα μοντέλο ανάπτυξης λιγότερο εξαρτημένο από τις εισροές κεφαλαίων».

Στην έκθεση αναλύεται επίσης ο ρόλος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, των κεντρικών τραπεζών και φυσικά της βοήθειας από το εξωτερικό και από δημόσιους διεθνείς οργανισμούς. Ένα από τα σημεία όμως στα οποία δίνει έμφαση ο συντάκτης της έκθεσης, είναι η στάση που τήρησαν οι εταιρείες και οι πολίτες απέναντι στην κρίση και τις επώδυνες πολιτικές που απαιτήθηκαν για την αντιμετώπισή της.

Ο Sanfey σχολιάζει ότι οι εταιρείες σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίθηκαν όπως αναμενόταν. Πολλές από αυτές χρειάστηκε να περιορίσουν την παραγωγή και να μειώσουν θέσεις εργασίας. Άλλες προχώρησαν σε «πάγωμα» ή μεγάλες περικοπές μισθών σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα κόστη. Μερικές, υιοθέτησαν μικρότερης διάρκειας εργασιακή εβδομάδα, επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσουν τις απολύσεις, αναμένοντας την ανάκαμψη.

«Το γεγονός ότι λόγω της ύφεσης οι εταιρείες και οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος των εισαγωγών όπως πριν, είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς»Η αντίδραση των μεμονωμένων πολιτών και εργαζομένων χαρακτηρίζεται από τον Sanfey ως έκπληξη και «ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία» της κρίσης. Αρχικά υπήρχαν φόβοι για έντονες κοινωνικές αναταραχές, δεδομένων και των δύσκολων συνθηκών ζωής που επικρατούσαν ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής άνθησης.

Τελικώς υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά τόσο περιορισμένες που προκάλεσαν έκπληξη. Από τις πιο έντονες, ήταν οι αντιδράσεις στη Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2009, όταν περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν εναντίον του «παγώματος» των μισθών και της μείωσης των συντάξεων. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2009 στη Βουλγαρία, τον Απρίλιο του 2009 στη Σερβία και πιο πρόσφατα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Έκτοτε, τα εργατικά σωματεία σε Σερβία, Κροατία και Ρουμανία έχουν προειδοποιήσει για νέες κινητοποιήσεις, που μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχουν σημειωθεί.

Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τον Sanfey, είναι ότι οι πολίτες αντιλήφθηκαν τις διεθνείς διαστάσεις των συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν και που προέκυψαν για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1930. Έτσι ήταν λιγότερο πιθανό να «κατηγορήσουν» τους πολιτικούς των χωρών τους. Έτσι ερμηνεύεται πιθανώς και η επανεκλογή κάποιων κυβερνήσεων, όπως στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, αλλά και η νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές στην πΓΔΜ. Διαφορετική υπήρξε η εικόνα σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Τα διδάγματα από την κρίση

Σήμερα η ΝΑ Ευρώπη από οικονομικής πλευράς βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, αν και η κρίση υπήρξε καταστροφική για πολλούς, κυρίως εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους ή που βρέθηκαν αντιμέτωποι με «πάγωμα» ή μειώσεις μισθών.

Υπάρχει επίσης ακόμα ο φόβος για πιθανή σοβαρή επιδείνωση της ανεργίας ή ότι οι τράπεζες έχουν ακόμη «κρυμμένους σκελετούς» στους ισολογισμούς τους που κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι περισσότερες οικονομίες της περιοχής έχουν ήδη περάσει σε μία νέα φάση και ότι η οικονομική ανάκαμψη, αν και με αναιμικούς ρυθμούς, μπορεί σιγά-σιγά να συνοδευτεί και από κάποιου είδους αυτοπεποίθηση.

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αντληθούν διδάγματα από αυτή την κρίση, σημειώνει ο Sanfey, υπάρχουν πέντε βασικά σημεία που μπορούμε να ξεχωρίσουμε ως προκαταρκτικά συμπεράσματα:

- Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την αγορά δείχνουν να έχουν αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή. Σχεδόν κανείς δεν προτείνει πλέον την επιστροφή σε πολιτικές ελέγχου των τιμών ή των συναλλαγματικών ισοτιμιών ή την επανεθνικοποίηση μεγάλων εταιρειών και τραπεζών.

- Η περιοχή πρέπει να συνηθίσει σε μία περίοδο χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σήμερα πια είναι ξεκάθαρο ότι το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης, με εξάρτηση από τις μαζικές εισροές κεφαλαίων, δεν θα επανεμφανιστεί βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα ούτε σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης πρέπει να βρουν τρόπους να χρηματοδοτήσουν εγχώρια την ανάπτυξή τους και, καθώς υπάρχουν αυτοί οι τρόποι, αυτό θα αποτελέσει μία μακρόχρονη διαδικασία.

- Μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην καθιέρωση μηχανισμών που θα εγγυηθούν έναν αξιόπιστο σε βάθος χρόνου σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Και εξυπακούεται ότι η χάραξη μακρόπνοων δημοσιονομικών πολιτικών μπορεί να γίνει μόνο από διορατικούς πολιτικούς και ψηφοφόρους.

- Η κρίση κατέστησε ξεκάθαρα τα οφέλη της διασυνοριακής συνεργασίας, όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων και διεθνών οργανισμών, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Η συνεργασία δεν εξαντλείται στο να δώσει χρήματα η μία πλευρά στην άλλη, αλλά αφορά και τη διάδοση της πληροφορίας, βέλτιστων πρακτικών κ.ά.

- Δεδομένων των αδυναμιών των οικονομολόγων να προβλέψουν το μέλλον -και του αντεπιχειρήματος ότι αυτή η κρίση δεν είχε προηγούμενο παγκοσμίως καθιστώντας σχεδόν αδύνατες τις προβλέψεις- υπάρχει η ελπίδα ότι στο εξής θα γίνουν καλύτερα κατανοητά τα «κανάλια» μέσα από τα οποία οι εξελίξεις σε ένα μέρος του κόσμου διαχέονται στον υπόλοιπο κόσμο και ότι οι οικονομολόγοι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν πιο ακριβή και χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων οικονομικά μοντέλα. «Δεν πρόκειται μόνο για ένα θεωρητικό, ακαδημαϊκής φύσης, ζήτημα» υπογραμμίζει ο Sanfey. «Όσοι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, πρέπει να κάνουν αναγωγές στο μέλλον όταν λαμβάνουν αποφάσεις για το σήμερα. Αν η κρίση οδηγήσει σε μελλοντικές αναγωγές, οι οποίες θα είναι λιγότερο ανακριβής από αυτές που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν, αυτό θα είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

source: capital.gr

Citi: Δεν υιοθετούμε ακόμη θετική στάση για ΧΑ


Citi: Δεν υιοθετούμε ακόμη θετική στάση για ΧΑ


Είναι νωρίς να υιοθετήσουμε θετική στάση για το ΧΑ παρά τα νέα μέτρα αναφέρει η Citigroup σε έκθεση (04/03) στην οποία προβλέπει διατήρηση του "αδύναμου" οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τις μετοχές ο διεθνής οίκος ξεχωρίζει από τον τραπεζικό κλάδο την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου.

Ξεχωρίζει ακόμη την 3Ε αλλά και τον ΟΤΕ, ενώ χαρακτηρίζει ελκυστική την αποτίμηση της ΔΕΗ.

source: euro2day.gr

FED: Αύξηση των καταναλωτικών δανείων


FED: Αύξηση των καταναλωτικών δανείων


Αυξήθηκαν τα καταναλωτικά δάνεια τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο διαδοχικών μειώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλυτικά, οι πιστωτικές υποχρεώσεις των καταναλωτών αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση στα 4,96 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2008, ένδειξη για τους αναλυτές ότι η οικονομία αρχίζει πάλι να επαναδραστηριοποιείται.


source: euro2day.gr

Εβδομαδιαία κέρδη 2,3% για τον Dow Jones


Εβδομαδιαία κέρδη 2,3% για τον Dow Jones


Ο περιορισμένος αριθμός περικοπών θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών με τους δείκτες να σημειώνουν άνοδο άνω του 1%. Εβδομαδιαία κέρδη 2,3% για Dow, 3,1% για S&P και 3,9% για Nasdaq.

Αναλυτικά, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος, στο 9,7%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση στο 9,8%. Ωστόσο οι περικοπές θέσεων εργασίας ήταν μόλις 36.000… κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών για περικοπές κοντά στις 68.000 θέσεις.

Επιπλέον, ο αριθμός των εργαζομένων μερικής απασχόλησης αυξήθηκε σημαντικά, ένδειξη ανάκαμψης της αγοράς εργασίας. Μυστήριο ωστόσο παραμένει για τους αναλυτές κατά πόσο οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν είτε θετικά είτε αρνητικά την απασχόληση στις ΗΠΑ.


Παράλληλα, αυξήθηκαν τα καταναλωτικά δάνεια τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο διαδοχικών μειώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της FED… ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία επαναδραστηριοποιείται.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες της Wall υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα απογοητευτικά στην πλειοψηφία τους μακροοικονομικά στοιχεία είχαν εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο με την Citigroup να ενισχύεται 2%, τη Bank of America 2,2%, τη JP Morgan 2,1% και τη Wells Fargo 2,6%.

Παράλληλα, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ενίσχυσε τη ζήτηση για ενεργειακούς τίτλους, με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil –λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- να κερδίζουν 1,6% και 1,5% αντίστοιχα.


Κέρδη 3,8% και για τον τίτλο της Apple καθώς αναμένεται με ενθουσιασμό στην αμερικανική αγορά η κυκλοφορία των πρώτων συσκευών iPad, στις 3 Απριλίου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Μarvell Technology δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης, αν και στο τέλος έκλεισε με θετικό πρόσημο, μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου.

Άνοδος 1,8% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 81,70 δολ./βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της 3Ε ενισχύεται 1,2% στα 26,75 δολάρια και το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη 5,1% στα 4,29 δολάρια. Άνοδος 2,5% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 6,48 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με κέρδη 1,17% στις 10.566,12 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 1,4% στις 1.138,68 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 1,48% στις 2.326,35 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,31% υψηλότερα στις 5.599 μονάδες, ο DAX 1,42% υψηλότερα στις 5.878 μονάδες, ενώ ο CAC απεκόμισε κέρδη 2,08% στις 3.908 μονάδες.

source: euro2day.gr

Αργότερα του αναμενομένου η κυκλοφορία του iPad


Αργότερα του αναμενομένου η κυκλοφορία του iPad

Στις 3 Απριλίου θα κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά το πολυαναμενόμενο iPad της Apple, δηλαδή λίγο αργότερα του αναμενομένου. Όταν η Apple παρουσίασε το νέο της προϊόν -στις 27 Ιανουαρίου- η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι τα πρώτα iPads θα κυκλοφορήσουν στις αγορές ανά τον κόσμο προς τα τέλη Μαρτίου.


Στις 3 Απριλίου αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά το iPad της Apple.

Αναλυτές της αγοράς όμως εκτιμούν ότι η μικρή καθυστέρηση στην κυκλοφορία του iPad δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις της Apple κατά το τρίτο οικονομικό τρίμηνο, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, ενώ εκτιμούν ότι η εταιρεία θα πωλήσει 550.000 iPads στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο και 1,2 εκατ. συσκευές στο σύνολο του οικονομικού έτους 2010.

Για το 2011, εκτιμούν ότι η Apple θα καταφέρει να πωλήσει συνολικά 3,5 εκατ. iPads. Μόνο στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η Apple είχε πωλήσει 8,7 εκατ. iPhones.

Οι πρώτοι υπολογιστές iPads που θα κυκλοφορήσουν στην αμερικανική αγορά -τη μεγαλύτερη αγορά για την Apple- θα έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης μόνο με δίκτυα Wi-Fi και θα κοστίζουν 499, 599 ή 699 δολάρια, αναλόγως των δυνατοτήτων αποθήκευσης δεδομένων.

Τα μοντέλα iPad που μπορούν να συνδεθούν και με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς (3G) αναμένεται να είναι διαθέσιμα προς τα τέλη Απριλίου. Το iPad θα έχει κυκλοφορήσει σε Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ελβετία και Βρετανία μέχρι τα τέλη Απριλίου.

source: naftemporiki

Η ύφεση προτίμησε τους άνδρες


Η ύφεση προτίμησε τους άνδρες


Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται ότι οδήγησε στην κατάργηση έως και 51 εκατ. θέσεων εργασίας.

Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες ανά τον κόσμο, ακολουθώντας τις τάσεις που είναι ήδη διαπιστωμένες στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από νέα έρευνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Accenture oι άνδρες διατηρούσαν περισσότερες από τις θέσεις που καταργήθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση. Στην Ινδία, το 95% των απολύσεων αφορούσε άνδρες.

Στη Γαλλία, οι άνδρες αντιστοιχούσαν στο 71% των χαμένων θέσεων εργασίας. Η δημοσκόπηση της Accenture διεξήχθη στο χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και μέσα Φεβρουαρίου 2010.

Οι απολύσεις ανδρών ήταν περισσότερες έναντι των γυναικών και σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Μεξικό, Νότιο Αφρική, Ισπανία, Ελβετία και Βρετανία. Στις ΗΠΑ, οι άνδρες αντιστοιχούσαν στο 54% των χαμένων θέσεων εργασίας, έναντι ποσοστού 46% για τις γυναίκες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού ήταν άνδρες, κατά συνέπεια είναι φυσικό να επηρεασθούν οι άνδρες», επισημαίνει η Νέλι Μπορέρο, στέλεχος της Accenture.

Στις ΗΠΑ, οι άνδρες κυριαρχούν σε τομείς που υπέστησαν ισχυρό πλήγμα από την ύφεση, όπως βαριά βιομηχανία και κατασκευαστικός κλάδος, ενώ οι γυναίκες κυριαρχούν σε τομείς που επλήγησαν λιγότερο από την ύφεση, όπως υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση, όπως καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία.

Διαφορετική όμως είναι η εικόνα στην Ολλανδία, όπου οι γυναίκες αντιστοιχούσαν στο 51% των χαμένων θέσεων εργασίας, ενώ στην Κίνα, οι χαμένες θέσεις ήταν ισομερώς μοιρασμένες μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στη δημοσκόπηση της Accenture συμμετείχαν 524 ανώτερα στελέχη μεσαίων και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων σε Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Μαλαισία, Ελβετία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας -στον απόηχο κορύφωσης της πιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers- εκτιμάται ότι οδήγησε στην κατάργηση έως και 51 εκατ. θέσεων εργασίας ανά τον κόσμο μέχρι τα τέλη του 2009, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), ο οποίος είχε προβεί σε δυσοίωνες προβλέψεις για τις προοπτικές απασχόλησης το 2010.

source: naftemporiki

Με τη συνδρομή της Wall Street η κρίση στην Ελλάδα

Με τη συνδρομή της Wall Street η κρίση στην Ελλάδα

Ενώ η Ελλάδα έχει φθάσει στα πρόθυρα δημοσιονομικού χάους, απειλώντας να συμπαρασύσει μαζί της μεγάλο μέρος της Ευρώπης, θα πρέπει να αναφερθεί και ο ρόλος της Wall Street σε αυτό το φιάσκο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της «The New York Times».

Πρώτα, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε συναλλαγές σε παράγωγα με την Goldman Sachs και άλλες τράπεζες, για να κρύψει το δημόσιο χρέος της.

Επειτα, ήρθαν τα δημοσιεύματα ότι μερικές από αυτές τις ίδιες τράπεζες, αλλά και διάφορα αντισταθμιστικά ταμεία χρησιμοποίησαν CDS -το είδος των παραγώγων που «γονάτισαν» την AIG- για να στοιχηματίσουν στην πιθανότητα στάσης πληρωμής χρέους της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας παράλληλα παράγωγα για να «σορτάρουν» το ευρώ [EUR=X] .

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν να γίνει έρευνα γύρω από την ελληνική κρίση. Ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διερευνά τις συμφωνίες της Wall Street με την Ελλάδα και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνα γύρω από τα στοιχήματα σε ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην Αμερική, της οποίας οι αγορές θεωρούνται δίκαιες και διαφανείς. Αυτά τα ιδιαίτερα περίπλοκα εργαλεία διαπραγματεύονται κατ' ιδίαν από τις τράπεζες, τους πελάτες τους και άλλους επενδυτές και δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικό ή εποπτικό πλαίσιο.

Αναφέρονται μερικά από τα προβλήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν: Πρώτον, έλλειψη διαφάνειας: τα παράγωγα υποτίθεται ότι μειώνουν και διασπείρουν τον κίνδυνο, όμως μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εργαλεία για επικίνδυνη ανάληψη ρίσκου και κερδοσκοπίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενδεχομένως να αποκλείσει από το χρηματιστηριακό ρυθμιστικό πλαίσιο την αγορά συναλλαγματικών swaps αξίας περίπου 50 τρισ. δολαρίων, χωρίς ωστόσο να δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις για την εξαίρεση αυτή.

Αυτό πάντως που γίνεται σαφές είναι ότι η εξαίρεση βοηθά τις τράπεζες να διατηρήσουν τα κέρδη τους. Δεύτερον, περιορισμένη εξουσία για απαγόρευση καταχρήσεων:

Οταν η Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασε προσχέδιο με νέους κανονισμούς τον Οκτώβριο, έδωσε στους ρυθμιστές την εξουσία να απαγορεύουν τις καταχρήσεις στις συναλλαγές παραγώγων. Στο τελικό όμως νομοσχέδιο, η απαγόρευση αντικαταστήθηκε από την υποχρέωση να αναφέρουν οι ρυθμιστές στο Κογκρέσο περιπτώσεις καταχρήσεων.

Τρίτον, απουσία κρατικών ρυθμίσεων σε πολιτειακό επίπεδο: η σημερινή νομοθεσία εξαιρεί τα παράγωγα από το νομοθετικό πλαίσιο των πολιτειών, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας.

source: naftemporiki

ΗΠΑ: η Γερουσία ενέκρινε νομοθέτημα με το οποίο προωθείται η παραγραφή του εξωτερικού χρέους της Αϊτής.


ΗΠΑ: η Γερουσία ενέκρινε νομοθέτημα με το οποίο προωθείται η παραγραφή του εξωτερικού χρέους της Αϊτής.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα χθες Παρασκευή μια απόφαση που καλεί να ελαφρυνθούν τα χρέη της Αϊτής προκειμένου να βοηθηθεί η κυβέρνησή της που επιχειρεί να προωθήσει την ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Το νομοθέτημα δίνει εντολή στην αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να ενεργήσουν στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης ή της παραγραφής του εξωτερικού χρέους της Αϊτής και καλεί η μελλοντική βοήθεια να αποτελείται από δωρεές και όχι δάνεια.

Ο "Νόμος για την Ανάκαμψη της Αϊτής" καλεί επίσης την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς ταμείου για την Αϊτή το οποίο θα προωθήσει τις επενδύσεις στις υποδομές της, περιλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτροδότησης, του οδικού δικτύου, των δικτύων και υποδομών υδροδότησης και αποχέτευσης, καθώς και πρωτοβουλίες για την αναδάσωση.

"Ο λαός της Αϊτής αντιμετωπίζουν έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο", σχολίασε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρίστοφερ Ντοντ, βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου. "Αλλά σήμερα, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε σαφές ότι δε θα αναγκαστούν να τον ακολουθήσει μόνος του".

Ο Ντοντ, πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικής της Γερουσίας, κατήρτισε το νομοσχέδιο από κοινού με το Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του σώματος.

"Η Γερουσία θα συνεχίσει να μελετά [τη λήψη] μέτρων που θα βοηθήσουν την Αϊτή και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση μεγαλύτερης σταθερότητας κι ευελπίστως νέες ευκαιρίες. Το να αντιμετωπιστεί το τεράστιο βάρος του χρέους της Αϊτής είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα", σημείωσε ο Λούγκαρ.

Το G7, ο όμιλος των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών --Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΠΑ-- ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το χρέος της Αϊτής προς τις χώρες-μέλη του θα παραγραφεί.

Όμως το ποσό που οφείλεται η Αϊτή στα κράτη του G7 είναι μικρό σε σύγκριση με το συνολικό της χρέος, που έφθανε περίπου το 1,88 δις δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008, σύμφωνα με το Κλαμπ του Παρισιού.

Η Διαμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως εκτιμά ότι το κόστος της ανοικοδόμησης της Αϊτής θα ανέλθει σε περίπου 14 δις δολάρια.

source: naftemporiki
Share |