Tuesday, November 4, 2008

Σε ύφεση 30 Πολιτείες των ΗΠΑ σύμφωνα με τη Moody's

Σε ύφεση 30 Πολιτείες των ΗΠΑ σύμφωνα με τη Moody's


Σε ύφεση είναι από το Σεπτέμβριο 30 Πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών Μελετών του Οίκου Moody's. Οι οίκος προβλέπει ακόμη πως 19 επιπλέον πολιτείες ενδέχεται τους ερχόμενους μήνες να εισέλθουν στην ίδια οικονομική κατάσταση.
Προς το παρόν μόνον η πολιτεία της Αλάσκας ξεφεύγει από την αρνητική εξέλιξη, λόγω του τζίρου του εμπορίου των πετρελαιοειδών, που γίνεται στα όριά της, ενώ «θετική» ανάπτυξη εμφανίζει μέχρι στιγμής και η Ουάσινγκτον D.C.

REPORTER.GR

Paulson: Εξετάζεται επέκταση του σχεδίου διάσωσης και εκτός τραπεζών

Paulson: Εξετάζεται επέκταση του σχεδίου διάσωσης και εκτός τραπεζών

Το ενδεχόμενο επέκτασης του σχεδίου διάσωσης που ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα τραπεζικά ιδρύματα εξετάζει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Henry Paulson., αγοράζοντας συμμετοχές και σε μη-τραπεζικά ιδρύματα.
Ο κ. Paulson δεν έχει καταλήξει ακόμη πάντως σε κάποια απόφαση. Μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να επωφεληθούν από την ενδεχόμενη επέκταση του προγράμματος είναι η μονάδα GE Capital της General Electric και η CIT Group.

«Έχουμε λάβει υπόψη μας πολλές διαφορετικές ιδέες για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ανάκαμψη του δανεισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Jennifer Zuccarelli.

REPORTER.GR

Καμπανάκι από Fitch: «Σοβαρότατη παγκόσμια ύφεση θα χτυπήσει το 2009»

Καμπανάκι από Fitch: «Σοβαρότατη παγκόσμια ύφεση θα χτυπήσει το 2009»

Σύμφωνα με την νεά έκθεση της Fitch με τίτλο Global Economic Outlook, εκτιμάται πως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου - ΗΠΑ, Αγγλία, Ευρωζώνη και Ιαπωνία -θα ζήσουν το 2009 την πιο βίαια μείωση του ΑΕΠ τους από τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο.
Οπως αναφέρει, η ανάπτυξη στις συγκεκριμένες οικονομίες αναμένεται να είναι αρνητική και να διαμορφωθεί στο -0,8% το επόμενο έτος, μετά από 1,1% το 2008. Οι πιο σφιχτές συνθήκες στην πιστωτική αγορά, η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και η απουσία των επενδύσεων των επιχειρήσεων θα συνδυαστούν για να δώσουν μία ασυνήθιστα συγχρονισμένη οικονομική επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σύμφωνα με το οίκο, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόνον 1% το 2009 που είναι και ο πιο αργός ρυθμός που εχει σημειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, την στιγμή που τα τελευταία 5 χρόνια κυμαινόταν κοντά στο 3,5% σε μέσο όρο. Ο συνδυασμός ύφεσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και μειώσης των διεθνών ροών κεφαλαίων θα καταλήξουν σε μία απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και στις αναδυόμενες αγορές, αν και οι περισσότερες θα αποφύγουν την ύφεση.

REPORTER.GR

UBS, RBS, JPMorgan: ''Μαύρα μαντάτα'' για το μέλλον

UBS, RBS, JPMorgan: ''Μαύρα μαντάτα'' για το μέλλον

Σε δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας προέβησαν σήμερα τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως η JPMorgan, η UBS και η Royal Bank of Scotland, διευκρινίζοντας ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει ακόμη δρόμο μπροστά της να διανύσει.
Μιλώντας σε εργαζομένους στο Χονγκ Κονγκ χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, επεσήμανε ότι η εταιρία έχει να αντιμετωπίσει «εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες» μέσα στο ερχόμενο έτος.

Ακόμη, η UBS ανακοίνωσε ότι αναμένει περαιτέρω μείωση κερδών, ενώ η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι θα σημειώσει ζημιές στο σύνολο της χρήσης 2008. Η εταιρία αναμένεται να προχωρήσει μάλιστα σε διαγραφές 206 εκατ. στερλινών (323 εκατ. δολαρίων) στο τρίτο τρίμηνο, βάσει των νέων λογιστικών κανόνων οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί.

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, αυξήθηκαν το πρώτο εννεάμηνο κατά 8%, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.Οι διαγραφές του τρίτου τριμήνου αναμένεται να προστεθούν στα 5,9 δισ. στερλίνες που έχει ήδη διαγράψει η RBS κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Ο νέος CΕΟ Stephen Hester έκανε λόγο για «επιτάχυνση της οικονομικής επιβράδυνσης» και κράτησε αποστάσεις από τις εκτιμήσεις των προκατόχων του για κέρδη στο σύνολο του έτους. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παραχώρησης έως και του 60% της εταιρείας στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι επενδυτές δεν ασκήσουν τα δικαιώματα αγοράς μετοχών.

Όσον αφορά τη UBS, η ευρωπαϊκή τράπεζα που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την πιστωτική κρίση προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές θα παραμείνουν «δύσκολες», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει περαιτέρω μείωση των κερδών της από τη διαχείριση κεφαλαίων μεγάλων πελατών.

«Από την αρχή του τέταρτου τριμήνου έχουμε βιώσει δύσκολες συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου, πιστώσεων και χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UBS.

Οι διεθνείς χρηματοοικονομικές εταιρίες έχουν καταγράψει σε παγκόσμιο επίπεδο διαγραφές 687 δις. δολαρίων από την αρχή του έτους, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης. Και οι τρεις εταιρίες UBS, RBS και JPMorgan έχουν αναγκαστεί να αναζητήσουν «χείρα βοηθείας» από το κράτος, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αναζητά να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

REPORTER.GR

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Proton και Πειραιώς

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Proton και Πειραιώς

Η Proton bank και η τράπεζα Πειραιώς συνομιλούν εκ νέου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Reporter» ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται από την Proton bank ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του "R" για τις συνομιλίες με την Proton Bank. Ωστόσο στελέχη της Πειραιώς αναφέρουν ότι δεν μπορούν να εκτιμήσουν εάν και πότε θα υπάρξει συμφωνία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βασικοί μέτοχοι της Proton bank είχαν συμφωνήσει να πωλήσουν το 26,9% της τράπεζας, στην τράπεζα Πειραιώς μέσω ανταλλαγής μετοχών με μια σχέση μιας μετοχής Πειραιώς προς 5,5 μετοχές Proton bank.

Στην πορεία όμως και με την ανακοίνωση του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης για τις τράπεζες οι βασικοί μέτοχοι υπαναχώρησαν και η συμφωνία ακυρώθηκε.

Όμως οι βασικοί μέτοχοι της Proton bank εκ νέου επανήλθαν στην Πειραιώς μετά τις άκαρπες συνομιλίες με την Εθνική αλλά και με ξένες τράπεζες.

Με βάση πρώτες πληροφορίες η νέασχέση προσδιορίζεται σε 1 μετοχή Πειραιώς προς 8 ή 8,5 μετοχές Proton bank δηλαδή σχέση ανταλλαγής ακόμη πιο δυσχερή σε σχέση με το παρελθόν για τους μετόχους της Proton bank.

Οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς θα δοθούν από ίδιες μετοχές (treasury stock). Oι καταθέσεις της Proton Bank ανέρχονται σε 1,3 δις ευρώ ., οι χορηγήσεις της σε 1,25 δις ευρώκαι διαθέτει δίκτυο 31 καταστημάτων από τα οποία 19 στην Αττική.

Αν επέλθει συμφωνία τότε θα ενισχυθεί ηκεφαλαιακή βάση της τράπεζας Πειραιώς κατά τουλάχιστον200 εκ., βελτιώνει δε τα κέρδη ανά μετοχή των μετόχων της τράπεζας Πειραιώς λαμβανομένων υπόψη των προσδοκόμενων συνεργιών.

H Proton bank θα ενταχθεί σε ένα τραπεζικό όμιλο και μάλλον όπως διαφαίνεται θα πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα καθώς αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι ενδεχομένως προβλέπει η αγορά.

REPORTER.GR

Κέρδη 9% για το αργό

Κέρδη 9% για το αργό

Συνεχίζει το άλμα ανόδου του αργού στα 70 δολάρια το βαρέλι και σε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς η σημαντική υποχώρηση του δολαρίου οδηγεί και πάλι τους επενδυτές σε επιλογές όπως τα εμπορεύματα.
Αυτή την ώρα η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 9%, στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Επίσης, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώνεται στα 64,47 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση4,28 δολαρίων ή 7,11%.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα καταγράφει αυτή τη στιγμή κέρδη 3,5% έναντι του αμερικάνικου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,3020 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει κατά 57% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι, που καταγράφηκε τον Ιούλιο, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίσηεπηρέασε και την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αναπάντεχη κάμψη στις βιομηχανικές παραγγελίες

ΗΠΑ: Αναπάντεχη κάμψη στις βιομηχανικές παραγγελίες


Σημαντική κάμψη εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν κάμψη της τάξεως του 2,5%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κάμψη τους μόλις κατά 0,2%. Τον προηγούμενο μήνα είχαν σημειώσει υποχώρηση 4,3%, τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί σε διάστημα δύο ετών.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν άνοδο 0,9%, ενώ τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά υποχώρησαν κατά 5,5%, σημειώνοντας τη σημαντικότερη κάμψη σε διάστημα δύο ετών.

REPORTER.GR

Ανάκαμψη ΧΑΚ: +27% σε 10 μέρες

Ανάκαμψη ΧΑΚ: +27% σε 10 μέρες


Νέα μεγάλη αύξηση 4,2% κατέγραψε σήμερα το κυπριακό χρηματιστήριο, διευρύνοντας τα συσσωρευμένα κέρδη από τις 24 Οκτωβρίου, όταν το ΧΑΚ είχε πέσει στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας, στο εντυπωσιακό +27%. Στη νέα άνοδο συνέβαλε το θετικό διεθνές κλίμα που αντιστάθμισε την – εν πολλοίς αναμενόμενη – υποβάθμιση του rating μακροπρόθεσμου δανεισμού της Τρ. Κύπρου από τον οίκο Fitch μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ρωσικής Uniastrum. Στη διαφοροποίηση του διεθνούς κλίματος συμβάλλει η σταθερή υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων, που ενισχύει τις προσδοκίες ότι το φθηνότερο χρήμα θα τονώσει την οικονομία. Το Euribor 3 μηνών, που είχε φθάσει πριν δύο βδομάδες το 5,40%, υποχώρησε σήμερα στο 4,70%, στο χαμηλότερο σημείο από το Μάρτιο του 2008.

Παρά την παρατεταμένη κρίση, κάποιες από τις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού παρουσιάζουν κέρδη. Παράδειγμα είναι η UBS που ανακοίνωσε κέρδη 296 εκ. ελβετικά φράγκα για το τρίτο τρίμηνο του 2008 έναντι 858 φράγκων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, η Royal Bank of Scotland σημείωσε άνοδο 7% στα καθαρά της κέρδη για το εννιάμηνο του 2008.

Η μεγάλη ανάκαμψη του τελευταίου δεκαημέρου έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη στους traders. Στην περίπτωση των τραπεζικών τίτλων τα κέρδη πλησιάζουν το 30%.

Ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑΚ έκλεισε σήμερα με κέρδη 4,20% στις 1.700,33 μονάδες έναντι 1.337 μονάδων που ήταν στις 24 Οκτ.

Η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε στο ΧΑΚ στα €4,56 με κέρδη 6,05% και με τζίρο €1,3 εκ., ενώ στο ΧΑ σημείωσε άνοδο 7,55% κλείνοντας στα €4,56 με όγκο €7 εκ. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το rating της Τράπεζας εκτιμώντας ότι η επέκταση στο εξωτερικό αυξάνει τους κινδύνους για το Συγκρότημα, λόγω του δυσμενούς κλίματος που υπάρχει στις αγορές.

Η Marfin κατέγραψε κέρδη 2,19% στο ΧΑΚ κλείνοντας στα €2,80 με τζίρο €2 εκ., ενώ στο ΧΑ έκλεισε στα €2,77 ανεβαίνοντας κατά 2,21% και με όγκο €9,2 εκ. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις 6 Νοεμβρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των 83.841 Αξιογράφων Κεφαλαίου της Marfin ονομαστικής αξίας €1.000 το καθένα.

Η Ελληνική Τράπεζα έκλεισε στο €1,57 με άνοδο 4,67% εξασφαλίζοντας τζίρο €1,9 εκ.

Από τους τίτλους της Κύριας Αγοράς, οι πλείστοι κινήθηκαν ανοδικά, με την Ορφανίδη να κερδίζει 16,67%.

Πλέον κερδισμένος τίτλος της ημέρας ήταν η CFI που έκλεισε με άνοδο 20,00% στα €1,80, με ελάχιστο όγκο. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας, ύψους 10,00%, κατέγραψε η Laser υποχωρώντας στα €0,36.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο ΧΑΚ ανήλθε στα €7,1 εκ. Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 36 κινήθηκαν ανοδικά, 24 πτωτικά και 91 παρέμειναν αμετάβλητοι.

Το ΧΑ έκλεισε με κέρδη 5,24% στις 2.229,59 μονάδες με τζίρο €267,6 εκ. Από τις μεγάλες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες, η Εθνική έκλεισε στο +10,68%, η Alpha Bank στο +5,01%, η Τράπεζα Πειραιώς στο +6,43% και η Eurobank στο +6,02%. Επίσης, ο ΟΤΕ έκλεισε με κέρδη 2,89%, ο ΟΠΑΠ κατέγραψε άνοδο 7,20% και η ΔΕΗ ανέβηκε κατά 1,36%.


STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
582.05 ( 4.21%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1700.33 ( 4.20%)

Όγκος: € 7,069,155

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2231.25 ( 5.32%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1206.29 ( 6.00%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,639.50 196.22 4.42%
CAC 40 INDEX 3,691.09 163.12 4.62%
DAX INDEX 5,278.04 251.20 5.00%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 9,625.28 305.45 3.28%
S&P 500 INDEX 1,005.75 39.45 4.08%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,780.12 53.79 3.12%

ΑΝΟΔΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η WALL STREET

ΑΝΟΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ WALL STREET ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES (+150 MONAΔΕΣ).

JP Morgan: O νέος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Ξεχωρίζει ελληνικές

JP Morgan: O νέος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Ξεχωρίζει ελληνικές

Μετά από την κρίση στην αγορά κατοικίας, έρχεται η ώρα της αγοράς των εμπορικών ακινήτων, ή αλλιώς του commercial real estate, να ταρακουνήσει τα ήδη ταραγμένα νερά των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως τονίζει σε σημερινή της έκθεση η JP Morgan, με τίτλο «European Βanks - Quantifying Earnings at Risk from Commercial Real Εstate». Ωστόσο, ο οίκος ξεχωρίζει τις ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις γαλλικές, τις ιταλικές και τις ελβετικές ως τις λιγότερο εκτεθειμένες σε αυτόν τον νέο κίνδυνο καθώς η έκθεσή τους στην αγορά εμπορικών ακινήτων είναι ελάχιστη.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν έκθεση 1 τρισ. ευρώ στo commercial real estate ( CRE) με το 12% των δανείων και το 176% των κεφαλαίων τους να είναι εκτεθειμένα, και οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης των συνθηκών στην συγκεκριμένη αγορά έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνιση τους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με την JP Morgan εντοπίζεται στις βρετανικές, τις σκανδιναβικές και τις γερμανικές τράπεζες και συγκεκριμένα, τα καμπανάκια ήδη χτυπούν για τις: Ηypo Real Estate, Aareal, CBK, Anglo, Handelsbank, Postbank, RBS, HBOS, Danske, AIB, DNB, SEB και Nordea.

Tα ανησυχητικά σημάδια για την αγορά ακίνητης περιουσίας έρχονται από το σημαντικό χρέος για αναχρηματοδότηση που υπολογίζεται να αγγίξει τα 200 δισ. ευρώ στους επόμενους 12 μήνες, από τον μεγάλο αριθμό στοιχείων του ενεργητικού προς πώληση που τοποθετείται στα 340 δισ. ευρώ στους επόμενους μήνες και από την πτώση της μέσης αξίας που αγγίζει το 25%.

Οπως δείχνει η ανάλυση της JPMorgan, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά 35% τουλάχιστον λόγω του νέου αυτού κινδύνου της έκθεσης στην αγορά του CRE.

Τέλος, σε ότι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο ο οποίος και σε αυτήν την νέα κρίση εμφανίζεται από τους καλύτερα προστατευμένους στην Ευρώπη, την στιγμή που βρετανικές, οι σκανδιναβικές και γερμανικές τράπεζες εμφανίζουν έκθεση στην αγορά των εμπορικών ακινήτων από 200% μέχρι και 1569% του Tier 1 τους, η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει έκθεση 115%, η Alpha Bank 103% και η Eurobank 49%, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της Ευρώπης που διαμορφώνεται στο 176%.

REPORTER.GR

Γερμανία: Σοβαρό πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Γερμανία: Σοβαρό πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία


Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), ενώ είναι πλέον ορατές και στους προμηθευτές των μεγάλων μονάδων.

Ήδη, ανακοινώθηκε πως θα τεθούν εκτός λειτουργίας επί τέσσερις εβδομάδες τα 14 εργοστάσια της Daimler (Mercedes) στη Γερμανία, επειδή σημειώνεται αισθητή μείωση των πωλήσεών της παγκοσμίως. Μάλιστα, στους περίπου 150 χιλιάδες εργαζόμενους θα παραταθεί η χριστουγεννιάτικη άδεια κατά δύο εβδομάδες.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο άλλος γερμανικός κολοσσός, η BMW ανακοίνωσε πάγωμα των εργασιών στο εργοστάσιο της Λειψίας επί τέσσερις ημέρες. Αυτό διότι τον περασμένο Σεπτέμβριο υποχώρησαν οι πωλήσεις της κατά 14,6%. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η μείωση των πωλήσεων ξεπέρασε το 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Μείωση της παραγωγής τους, με ταυτόχρονη αναστολή εργασιών σε μονάδες τους, έχουν ανακοινώσει και η Opel, θυγατρική της αμερικανικής GM, καθώς και οι SEAT και Skoda που είναι θυγατρικές της Volkswagen

«Παράπλευρη απώλεια» οι προμηθευτές ανταλλακτικών

Η οικονομική κρίση όμως περνάει αυτόματα από την αυτοκινητοβιομηχανία και στη βιομηχανία εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Γερμανού αναλυτή, Φέρντιναντ Ντούντενχοφερ, οικονομική κρίση θέτει σε κίνδυνο τουλάχιστον 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο των προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τι προτείνει ο Φερχόιγκεν

Πάντως, ο αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν, επιμένει στις απόψεις του για την αντιμετώπιση της κατάστασης και επικρίνει την ΕΕ για τις συγκεκριμένες επιλογές της.

Ο Γερμανός επίτροπος προτείνει να δοθούν στους καταναλωτές οικονομικά κίνητρα, ώστε να αποσύρουν τα παλαιά τους ΙΧ και να επιδοτηθεί η αγορά φιλικών προς το περιβάλλον νέων οχημάτων.

Παράλληλα, όμως, ασκεί εκ νέου κριτική στα σχέδια της Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, λέγοντας πως, «οι περιβαλλοντικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με λιγότερο κόστος για τη βιομηχανία».

Στη Γερμανία, εξάλλου, εκπρόσωποι της βιομηχανίας αλλά και ειδικοί έχουν κάνει εδώ και καιρό την πρόταση να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ και να υπολογίζεται πλέον βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλει, αφενός μεν στη μείωση των ρύπων, αφετέρου δε στην αύξηση των πωλήσεων νέων ΙΧ.

NAFTEMPORIKI

Aνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ

Aνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ


Εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας σε μιά ιστορική αναμέτρηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες δίνουν στον Ομπάμα σαφές προβάδισμα έναντι του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Τζον Μακ Κέην. Οι δύο πρώτες κάλπες άνοιξαν παραδοσιακά στα μικρά χωριά Ντίξβιλ Νοξ και Χαρτς Λοκέισον του Νιού Χάμσιρ, όπου κατοικούν συνολικά 120 άτομα. Συμφωνα με το CNN,οι εκλογείς του Ντίξβιλ Νοξ έδωσαν 15 ψήφους στον Ομπάμα και 6 στον Μακ Κέην.





Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 130 ψηφοφοόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα -αριθμός που θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό συμμετοχής.




Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η μαζική συμμετοχή θα ενισχύσει τον Ομπάμα,καθώς αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από ποτέ έγχρωμοι και νέοι ψηφοφόροι. Είναι ενδεικτικό ότι στις τριάντα πολιτείες στις οποίες έχει επιτραπεί η πρόωρη ψηφοφορία εδώ και 15 ημέρες,έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 29 εκατομμύρια ψηφοφόροι και σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον, στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ταχτεί υπέρ του Ομπάμα.


Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ελπίζουν στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, προκειμένου να ανατρέψουν το ρεύμα υπέρ του Ομπάμα.


Στην ανατολική ακτή,τα περισσότερα εκλογικά κέντρα ανοίγουν από τις 12.00 ως τις 14.00 (ώρα Ελλάδος). Στις υπόλοιπες πολιτείες η ψηφοφορία θα αρχίσιε από τις 15.00 ως τις 17.00 (ώρα Ελλάδος), στην Αλάσκα στις 18.00 και στη Χαβάη στις 19.00.


Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στη 01.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.


Ως την τελευταία στιγμή,οι δύο μονομάχοι έδιναν σκληρή μάχη μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο Μακ Κέην μάλιστα επισκέφτηκε χθες επτά πολιτείες από την Φλόριντα ως την Αριζόνα.


Για τον Μπαράκ Ομπάμα, η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας επεφύλαξε μιά δραματική είδηση: τον θάνατο της 86χρονης γιαγιάς του Μάντλιν Ντάχμαν,η οποία ουσιαστικά τον μεγάλωσε από 10 ετών.


Οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι του προέδρου Μπους μπορεί να εκπροσωπούν δύο διαφορετικές γενιές και τα οράματά τους είναι διαμετρικά αντίθετα,αλλά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια πρόκληση: Μιά εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης αλλά και δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα,στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.


Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για το 95% των μισθωτών, να προωθήσει μια πολιτική μεγάλων έργων υποδομής και να εγγυηθεί την ιατρική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς. Ο Μακ Κέην δεσμεύεται να μειώσει τη φορολογία για όλους -και για τους πολύ πλουσίους.


Στη διεθνή σκηνή,ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ "με συνετό τρόπο" εντός 16 μηνών και να εστιάσει τις προσπάθειές του στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.


Ο Μακ Κέην έχει καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ μετά την νίκη.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 9,114.60 537.62 6.27%
HANG SENG INDEX 14,384.34 39.97 0.28%
CSI 300 INDEX 1,627.76 -25.78 -1.56%

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Factory Orders
Dept of Commerce

Swiss Re: Ζημίες το γ' τρίμηνο, ανέστειλε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

Swiss Re: Ζημίες το γ' τρίμηνο, ανέστειλε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών


Ανέστειλε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, μετά από τις ζημίες που εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αντασφαλίσεων στον κόσμο, Swiss Reinsurance.

Οι καθαρές ζημίες της διαμορφώθηκαν στα 304 εκατ. ελβετικά φράγκα (259 εκατ. δολ.) ή 93 σεντίμ ανά μετοχή, μετά από καθαρά κέρδη 1,47 δισ. ελβετικών φράγκων ή 4,20 φράγκα ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Γενεύη. Οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσον όρο ότι η εταιρεία θα εμφάνιζε κέρδη 150 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Η Swiss Re ανέστειλε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 7,75 δισ. ελβετικών φράγκων, το οποίο κατά 51,2% ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι απαιτήσεις από τους κυκλώνες «Αϊκ» και «Γκουστάβ» στοίχισαν στην εταιρεία 365 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη Swiss Re.


NAFTEMPORIKI

RBS Writes Down 206 Million Pounds, Helped by Accounting Rules

RBS Writes Down 206 Million Pounds, Helped by Accounting Rules


Nov. 4 (Bloomberg) -- Royal Bank of Scotland Group Plc, waiting to take up the U.K.'s biggest bailout, will write down $206 million pounds ($323 million) of assets in the third quarter using new accounting rules that are less stringent.

Underlying profit before bad loans increased by 7 percent in the first nine months ended Sept. 30, it said in a Regulatory News Service statement today.

RBS's third-quarter writedowns come on top of 5.9 billion pounds in the first half. New Chief Executive Officer Stephen Hester, who also faces rising loans defaults and slumping economies in the U.K. and the U.S., may cede as much as 60 percent of RBS to the government unless investors exercise rights to buy shares.

``A loss for the year is possible,'' said Leigh Goodwin, a London-based analyst at Fox-Pitt Kelton Ltd. ``The question is whether Stephen Hester will kitchen sink things or wait to get his feet under the able. He won't want to be announcing more bad news in six months,'' said Goodwin, who has an ``outperform'' rating on stock.

RBS fell 3.4 percent in London trading yesterday to 65.2 pence. That's below RBS's offering price of 65.5 pence for 15 billion-pound sale of ordinary shares later year, meaning investors have little incentive to buy unless shares rise.

Preferred Shares

The company also plans to sell 5 billion pounds of preferred shares that pay the government 12 percent interest. The U.K. rescue package, which also covers Lloyds TSB Group Plc and HBOS Plc, restricts dividend payments and executive compensation until the preferred shares are repaid. RBS said shareholders will vote on the fund-raising plan next month.

Barclays, the U.K.'s second largest bank, is trying to stay clear of Prime Minister Gordon Brown's plan to pump 37 billion pounds of new capital into the country's banks to jumpstart lending. The London-based bank agreed to sell almost 7 billion pounds of securities paying as much as 14 percent interest to investors including funds in Qatar and Abu Dhabi to meet the U.K.'s new capital requirements, it said Oct. 31.

RBS follows Frankfurt-based Deutsche Bank AG and London-based Lloyds TSB Group Plc in using new accounting rules to limit writedowns in the last half of the year. The London-based International Accounting Standards Board decided Oct. 13 to allow European banks to avoid marking certain securities and loans to market from July 1.

Deutsche Bank, which reported an unexpected third-quarter profit of 435 million, said doesn't need new capital. Lloyds TSB, which agreed to acquire Edinburgh-based HBOS, is seeking to raise 17 billion pounds for the combined banks.

BLOOMBERG

JPMorgan Faces `Challenging' 2009, Rebound in 2010

JPMorgan Faces `Challenging' 2009, Rebound in 2010

Nov. 4 (Bloomberg) -- JPMorgan Chase & Co. Chief Executive Officer Jamie Dimon said the company faces ``highly challenging conditions'' next year, while projecting a possible ``strong recovery'' in 2010.

Speaking to 550 employees in Hong Kong yesterday, Dimon also said the acquisitions of Bear Stearns Cos. and Washington Mutual Inc., both victims of the credit crunch, will help JPMorgan's performance in the ``longer term,'' according a document seen by Bloomberg News and confirmed by a person in attendance. JPMorgan spokesman Ray Bashford declined to comment.

Dimon, 52, also questioned the ability of Asian economies to weather the fallout from the deepest financial crisis since the Great Depression. The region so far has evaded the worst of the contagion that toppled Lehman Brothers Holdings Inc. and forced Merrill Lynch & Co. to sell itself.

``In Asia it's going to get worse than you think,'' he told employees at the Hong Kong Convention Centre. ``I don't think Asia can avoid the fallout from the global problems.''

Wall Street executives including Merrill CEO John Thain and Citigroup Inc. Chief Financial Officer Gary Crittenden have signaled economic contraction will weigh on profits into 2009. Dimon said last month he will set aside more money to cover loan losses and predicted the slowdown will last longer and strike deeper than many had previously expected.

JPMorgan on Oct. 15 posted an 84 percent drop in third- quarter profit, and Dimon forecast earnings will decline in coming quarters. The stock has lost 6.7 percent this year.

Shanghai Meeting

While forecasting more difficult conditions in Asia in the short term, Dimon said the region has potential for `very substantial natural growth'' over a longer time horizon.

Economic growth in Asia will be ``robust'' this year and next even as the U.S. financial crisis cools global expansion, Asian Development Bank President Haruhiko Kuroda said in an Oct. 9 interview. He forecast the region will grow 7.5 percent this year and 7.2 percent in 2009.

Dimon's Asia tour included a stop in Shanghai, where he joined the J.P. Morgan International Council for its annual two- day meeting, the document said. Attendees included former U.K. Prime Minister Tony Blair, former U.S. Secretaries of State George Shultz and Henry Kissinger; and Lee Kuan Yew, Minister Mentor of Singapore.

JPMorgan may increase staff in India and the Philippines in coming years because they serve as ``major international hubs for outsourcing of support functions,'' Dimon said.

The CEO also said an expected increase in government regulation may take time to impact JPMorgan, as any changes would have to ``go through the legislative process,'' according to the document.

BLOOMBERG

Τόκιο: Με κέρδη 6,27% έκλεισε ο Nikkei

Με άνοδο 537,62 μονάδων, ποσοστό 6,27%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.114,60 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Μειώθηκαν για τρίτο μήνα οι πωλήσεις αυτοκινήτων

Ιαπωνία: Μειώθηκαν για τρίτο μήνα οι πωλήσεις αυτοκινήτων

ΜΕΙΩΣΗ για τρίτο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι πωλήσεις καινουργών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, κυρίως από την Toyota Motor Corp. και τη Nissan Motor Co., καθώς η οικονομική συρρίκνωση κράτησε μακριά τους αγοραστές από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Οι πωλήσεις επιβατικών, φορτηγών και λεωφορείων – εξαιρουμένων των μικρών οχημάτων – μειώθηκαν 13% φθάνοντας στα 233.922 αυτοκίνητα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Japan Automobile Dealers Association στο Τόκιο.

Η Toyota Motor Corp., η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, πούλησε 117.642 αυτοκίνητα – εκτός του σήματος Lexus – 14% λιτότερα. Οι πωλήσεις της Nissan Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, μειώθηκαν 20% στα 31.708 οχήματα.

Η μείωση της εσωτερικής ζήτησης και της ζήτησης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ανάγκασαν την Honda Co. [Βλέπε άρθρο] και τη Nissan - τη δεύτερη και την τρίτη σε μέγεθος ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αντιστοίχως – να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης καθώς η αύξηση της ανεργίας και η δυσκολία στη δανειοδότηση μείωσε τις δαπάνες των καταναλωτών. Η ιαπωνική οικονομία επιβραδύνεται καθώς η αύξηση των εξαγωγών περιορίζεται και η ισχυροποίηση του γιέν [JPY=X] έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μειώνει την αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Οι μετοχές της Toyota σημείωσαν άνοδο 4,6% φθάνοντας στα 3.900 γιέν στις 2:22 μ.μ. στο Τόκιο, ενώ της Nissan υποχώρησαν έως 9,9%. Χωρίς μεταβολές στα 2.400 γιέν η μία διαπραγματεύθηκαν οι μετοχές της Honda Motor Co.


NAFTEMPORIKI

Αυστραλία: Κατά 75 μονάδες βάσης η μείωση των επιτοκίων

Αυστραλία: Κατά 75 μονάδες βάσης η μείωση των επιτοκίων


ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση των επιτοκίων από ότι αναμενόταν προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, στην τρίτη μείωση μετά από πολλούς μήνες εν μέσω των στοιχείων ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βλάπτει την οικονομία της χώρας.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων στο 5,25% από το 6% σήμερα στο Σύδνεϋ, μετά τη μείωση τους κατά 1% τον μήνα που πέρασε.

Η μείωση της τιμής πώλησης κατοικιών και των λιανικών πωλήσεων ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να μειώσει αρκετές φορές τα επιτόκια από το 1991 όταν η οικονομία της Αυστραλίας ήταν σε ύφεση. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Ν. Κορέα μείωσαν επίσης τα επιτόκια την εβδομάδα που πέρασε.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας στα 66,65 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 2:57 μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 67,17 σεντς πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Το νόμισμα της χώρας έχει υποχωρήσει 32% από τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών των 98,49 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ που άγγιξε στις 16 Ιουλίου.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης S&P/ASX 200, ο οποίος σημείωνε απώλειες 1,2% πριν τη μείωση των επιτοκίων, αμέσως μετά περιόρισε τις απώλειές του στο 0,6%, φθάνοντας στις 4.197,3 μονάδες.

Το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για πρώτη φορά από το 1993.

Οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν 1,8% το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο τα μέγιστα σε τρία χρόνια και οι αγγελίες για εργασία υποχώρησαν για έκτο μήνα, σύμφωνα με χθεσινές εκθέσεις.


NAFTEMPORIKI

Goldman fund loses $990m after 10 months

Goldman fund loses $990m after 10 months


One of Goldman Sachs‘s flagship hedge funds, run by two of the Wall Street bank’s most talented traders, has lost close to $1bn since its launch in January in further evidence of the crisis facing the industry.

Goldman Sachs Investment Partners, which was hailed in January as one of the biggest hedge fund launches, raising more than $6bn, has told investors that it had lost $989m by September. It said the fund was down about 13 per cent in the third quarter. Year-to-date performance fell about 15.5 per cent in the year to September.

EDITOR’S CHOICE
Goldman partners’ reduced rewards - Oct-29Analysis: Closing doors - Oct-29Goldman to cut 10% of workforce - Oct-24US capital injection sets up bank consolidations - Oct-22Nanshan deals with Goldman Sachs halted - Oct-22In depth: US banks earnings - Oct-15

FINANCIAL TIMES
Share |