Monday, April 27, 2009

Στα 50 δολάρια το αργό- Πτώση 2,7%

Στα 50 δολάρια το αργό- Πτώση 2,7%


«Βουτιά» κατέγραψε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας θα διατηρηθεί και των ανησυχιών που προκαλεί η εξάπλωση του υιού της γρίπης των χοίρων αναφορικά με την επιβατική κίνηση των αερομεταφορέων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν κατά 2,7%, κλείνοντας στα 50,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά το αργό αγγιξε ακόμη και τα 48,62 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 5,2% στα 48,97 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

«Βαρίδι» στην τιμή του αργού, αναδείχθηκε και η ανοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οποίο βρίσκεται κατά 1,1% υψηλότερα σε σχέση με χτες, σημειώνοντας την πρώτη του ανοδο μετά από πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει και η εξάπλωση του υιού της γρίπης των χοίρων, αφού οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αεροπορικές μετακινήσεις θα περιοριστούν υπό το φόβο της επιδημίας. Αυτό θα έχει σοβαρή επίπτωση στην κατανάλωση του πετρελαίου, αφού οι αερομεταφορείς απορροφούν σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων αποθεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών κατέγραψε απώλειες στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

REPORTER.GR

SEC: Μέτρα ενίσχυσης της δύναμης των μετόχων

SEC: Μέτρα ενίσχυσης της δύναμης των μετόχων

Δέσμη μέτρων προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, με σκοπό να ενισχύσει τη συμμετοχή στις εταιρικές αποφάσεις των μετόχων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της SEC, Mary Schapiro, η επιτροπή μελετά πρόταση που να αναιρεί τα όρια που καθιστούν κοστοβόρα και δύσκολη τη διαδικασία συμμετοχής των μετόχων στην επιλογή στελεχών στη διοίκηση των εταιρειών που συμμετέχουν.Με αυτόν τον τρόπο, η Schapiro, προσπαθεί να μειώσει τις αυθαιρεσίες από τη μεριά των στελεχών των επιχειρήσεων, συμπεριφορές που οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάληψη υψηλού ρίσκου στις διάφορες επιχειρηματικές αποφάσεις των τελευταίων ετών.

REPORTER.GR

Fed: Αγορές ομολόγων ύψους 7,025 δισ. δολαρίων

Fed: Αγορές ομολόγων ύψους 7,025 δισ. δολαρίων


Σε νέες αγορές κυβερνητικών ομολόγων ύψους 7,025 δισ. δολαρίων προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος για την αγορά κρατικών χρεογράφων με στόχο την ενίσχυση του δανεισμού και την βελτίωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές. Οι αγορές περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα που προσφέρουν προστασία για τον πληθωρισμό λήξης το 2013 και το 2016. Η Fed θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του στόχου για την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων έως 300 δισ. δολ. στους επόμενους έξι μήνες.

REPORTER.GR

«Αλώβητη από την κρίση η Apple»

«Αλώβητη από την κρίση η Apple»

Την ώρα που οι κολοσσοί του παγκόσμιου τεχνολογικού κλάδου δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, η Apple, ο επί 25 συναπτά έτη ανταγωνιστής της Microsoft αναδύεται αλώβητος από τη διεθνή οικονομική κρίση –έστω και χωρίς τον Στιβ Τζομπς στο τιμόνι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2009 –ένα «θαύμα» που το οφείλει στα 3,79 εκατομμύρια iPhones που πωλήθηκαν σε 81 χώρες, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τον Άντριου Κιν, αρθρογράφο της The Independent, το iPhone δεν είναι μόνο ένα επιτυχημένο προϊόν hardware. Χάρη στην πρόσβαση που προσφέρει στην τηλεφωνία και το διαδίκτυο, έχει αποδειχθεί μια πραγματική επανάσταση στην επικοινωνία πραγματικού χρόνου. Χωρίς αυτό, το Facebook και το Twitter δεν θα είχαν γνωρίσει τέτοια ανάπτυξη, αφού το iPhone κατόρθωσε να καταρρίψει τους ισχύοντες φραγμούς και να συγκεντρώσει σε μία συσκευή ένα κινητό τηλέφωνο, μια μηχανή αναζήτησης, έναν υπολογιστή και ένα φορητό σύστημα ψυχαγωγίας.

Ανεξάρτητα από το τι μέλλει γενέσθαι στον κόσμο τους υπόλοιπους οκτώ μήνες, είναι πολύ πιθανό το 2009 να χαραχτεί στη μνήμη μας ως το έτος που η Apple έκλεψε τα σκήπτρα από τη Microsoft και τη Google σε μια κρίσιμη εποχή για την οικονομία των νέων μέσων, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της "Independent".

NAFTEMPORIKI

Μέχρι το τέλος του χρόνου η πώληση της Northern Rock

Μέχρι το τέλος του χρόνου η πώληση της Northern Rock

Σε διχοτόμηση και στη συνέχεια πώληση της βρετανικής Northern Rock αναμένεται να προχωρήσει η βρετανική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2009, καθώς αναζητά τρόπους να πάρει πίσω κάποια από τα χρήματα των φορολογουμένων που έχει διαθέσει στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Μεταξύ των πιθανών αγοραστών συγκταλέγονται η Virgin Money, η National Australia Bank και η Banco Santander, ενώ εταιρείες διαχείρισης private equity όπως η Blackstone και η Towerbook Capital Partners εκτιμάται ότι εξετάζουν την ευκαιρία.

Σύμβουλοι της Credit Suisse έχουν αναλάβει το σχεδιασμό της διαδικασίας πώλησης. Η αγγλική κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο της τράπεζας, ενώ τα «τοξικά» δάνεια της Northern Rock θα απορροφηθούν από τη «bad bank».

REPORTER.GR

Ρωσία: Δράσεις 2,3 δισ. δολ. για ενίσχυση της απασχόλησης

Ρωσία: Δράσεις 2,3 δισ. δολ. για ενίσχυση της απασχόλησης


Η ρωσική κυβέρνηση θα κατευθύνει περίπου 76,9 δισ. ρούβλια (2,3 δισ. δολ.) σε δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Prime-Tass.

Συνολικά, ήδη 43 δισ. ρούβλια έχουν πιστωθεί στις περιφερειακές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

CAPITAL.GR

CYPRUS STOCK EXCHANGE & ATHENS STOCK EXCHANGE

XAK

FTSE/CySE 20
367.53 ( -1.78%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1069.62 ( -1.59%)

Όγκος: € 2,510,441


========================

XAA

Γενικός Δείκτης
1925.81 ( -0.04%)

FTSE®/Χ.Α. 20
971.37 ( -0.28%)

Βρετανία: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα γρίπης των χοίρων

Βρετανία: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα γρίπης των χοίρων


Δύο άτομα που εισήχθησαν σε νοσοκομείο στη Σκωτία επιστρέφοντας από ταξίδι στο Μεξικό επιβεβαιώθηκαν ως οι πρώτες περιπτώσεις της γρίπης των χοίρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους.

CAPITAL.GR

GM: Αναμένεται να ανακοινώσει το κλείσιμο 6 τουλάχιστον μονάδων

GM: Αναμένεται να ανακοινώσει το κλείσιμο 6 τουλάχιστον μονάδων


Το κλείσιμο τουλάχιστον έξι ακόμη μονάδων αναμένεται να ανακοινώσει η General Morors, στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου σχεδίου βιωσιμότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας αργότερα σήμερα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το κλείσιμο των εν λόγω μονάδων, ακολουθεί την ανακοίνωση της εταιρείας το Φεβρουάριο πως σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των εργοστασίων της στην Βόρεια Αμερική στα 27 έως το 2012 από 47 που λειτουργούσαν το 2008. Επιπρόσθετα, ο διευθύνων σύμβουλος, Fritz Henderson και άλλα στελέχη αναμένεται να ανακοινώσουν νέα μέτρα εξοικονόμησης κόστους, μεταξύ των οποίων, αλλαγές στα brands πέραν της ήδη ανακοινωθείσας εγκατάλειψης του brand Pontiac.

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει ανταλλαγή χρέους για μετοχές με στόχο τη μείωση του δανεισμού της, η οποία θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση εκτός του πτωχευτικού δικαστηρίου.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Μείωση χορηγήσεων και εκρίσεων στεγαστικών δανείων το Μάρτιο

Βρετανία: Μείωση χορηγήσεων και εκρίσεων στεγαστικών δανείων το Μάρτιο




ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οι εγκρίσεις και οι χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν το Μάρτιο στη Βρετανία καθώς η επιδείνωση της ύφεσης επηρέασε την εμπιστοσύνη στη στεγαστική αγορά, σύμφωνα με την British Bankers΄ Association.


Οι καθαρές χορηγήσεις δανείων το Μάρτιο υποχώρησαν στις 3,7 δισ. λίρες από 3,9 δισ. λίρες το Φεβρουάριο, με το μέσο όρο τους προηγούμενους έξι μήνες να είναι 3,5 δισ. λίρες.


Οι εγκρίσεις δανείων, που αποτελεί δείκτη της μελλοντικής δραστηριότητας της αγοράς, μειώθηκαν στις 26.097 από 28.024. Ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος από το μέσο όρο των 23.152 τους προηγούμενους έξι μήνες, αλλά μικρότερος από τις 34.920 εγκρίσεις το Μάρτιο του 2008.


Οι ακαθάριστες χορηγήσεις υποχώρησαν στις 8,9 δισ. λίρες από 9,2 δισ. λίρες, 47,2% μικρότερες από το Μάρτιο του 2008 με το μέσο όρο των προηγούμενων έξι μηνών να είναι 10,4 δισ. λίρες.


CAPITAL.GR

Μεγάλη πτώση κερδών το α΄ τρίμηνο εκτιμούν οι αναλυτές για BP και Shell

Μεγάλη πτώση κερδών το α΄ τρίμηνο εκτιμούν οι αναλυτές για BP και Shell


Οι μεγαλύτερες πετρελαιακές εταιρείες της Ευρώπης, Royal Dutch Shell και BP Plc., αναμένεται να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη πτώση κερδών σε επίπεδο τριμήνου τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της ύφεσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κέρδη της Shell, εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων και των μεταβολών των αποθεμάτων, για το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν μειωμένα κατά 67% στα 2,56 δισ. δολάρια, έναντι 7,85 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 11 αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις 9 αναλυτών αναμένουν ότι τα κέρδη της BP, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 28 Απριλίου, θα σημειώσουν πτώση 66% στα 2,2 δισ. δολάρια, από 6,49 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Σημειώνεται ότι η μέση τιμή τριμήνου των futures πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 43,31 δολάρια το βαρέλι, 56% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο μετά τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολαρίων τον Ιούλιο.

CAPITAL.GR

Merck: «Βουτιά» 76% στα κέρδη πρώτου τριμήνου

Merck: «Βουτιά» 76% στα κέρδη πρώτου τριμήνου


Πτώση κατά 76% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της Merck καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση για υγρούς κρυστάλλους οι οποίοι χρησιμοποιούνται στις επίπεδες οθόνες. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 56,7 εκατ. ευρώ από 239,1 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 1,14 λεπτά ανά μετοχή, απογοητεύοντας τους αναλυτές που έκαναν λόγο για 1,15 λεπτά ανά μετοχή.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,85 δισ. ευρώ, από 1,86 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας από τους υγρούς κρυστάλλους, αγορά στην οποία η Merck κατέχει μερίδιο 70%, σημείωσαν βουτιά 89% στα 13 εκατ. ευρώ.

REPORTER.GR

Δανία και Ελβετία απελευθερώνουν το On Line Gaming

Δανία και Ελβετία απελευθερώνουν το On Line Gaming


Το γαλλικό μοντέλο για ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς του On Line Gaming θα ακολουθήσουν η Δανία και η Ελβετία. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την αδειοδότηση εταιρειών οι οποίες θα θελήσουν να προσφέρουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών μέσω Internet επιβάλλοντας όμως κανόνες και κυρίως φορολόγηση των εταιρειών αυτών.

Στη Δανία, μέλος της Ε.Ε. απελευθερώνεται το ιντερνετικό στοίχημα, το πόκερ και τα casino games, ενώ στην Ελβετία απελευθερώνεται η αγορά του διαδικτύου για casino games και πόκερ. Στις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων και στις δύο χώρες αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να αποτρέψει τους ξένους παίκτες που παράνομα παρείχαν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και να τους εντάξει αν το επιθυμούν λαμβάνοντας σχετικές άδειες σε ένα καθεστώς αυστηρών διαδικασιών και διαφάνειας.

Επίσης, στην Τσεχία, προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την αρχή του έτους υπάρχει ανάλογη πρωτοβουλία αλλά με μια ιδιαιτερότητα. Η απελευθέρωση της αγοράς προβλέπει ότι άδειες για ιντερνετικό στοίχημα θα λαμβάνουν οι νυν πράκτορες. Δηλαδή, ένας τρίτος ενδιαφερόμενος για να αποκτήσει άδεια θα πρέπει να εξαγοράσει μια άδεια ενός υφιστάμενου πρακτορείου.

Παράλληλα, στην Ιταλία, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει περί το 1 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση του καταστροφικού σεισμού στη Λ΄ Ακουίλα αποφάσισε να ενίσχυση το gaming. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μειώσει τη γκανιότα και θα εισάγει νέα παιχνίδια όπως bingo και πόκερ αλλά και νέες μορφές στοιχηματισμού. Για αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Lottomatica σημειώνει άνοδο.

Στη Γερμανία, η ύπαρξη 16 λοταριών (κάθε κρατίδιο και λοταρία) δεν επιτρέπει τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής αλλά το 2011 μετά την άρση του μονοπωλίου αναμένονται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Στην Ελλάδα προς τα παρόν δεν υφίσταται τέτοιο θέμα αφού ο ΟΠΑΠ έχει το μονοπώλιο των τυχερών παιχνιδιών μέχρι το 2020 αλλά και χωρίς αυτή τη δέσμευση πάλι θα ήταν δύσκολο το κράτος να λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία απελευθέρωσης αφού στην Ελλάδα ο ΟΠΑΠ σε αντίθεση με άλλες κρατικές λοταρίες έχει δεσπόζουσα θέση και ως εκ τούτου θα ήταν άμεσα θιγόμενος. Στις άλλες χώρες που «άνοιξαν» οι αγορές οι κρατικές λοταρίες δεν ήταν άμεσα ανταγωνιστικές.

Βεβαίως, από εδώ και πέρα θα υπάρχει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κυβέρνηση που δεν «ανοίγει» τις αγορές από τις κυβερνήσεις των κρατών που δίνουν πλέον άδειες με το σκεπτικό, ότι μια ελληνική εταιρεία όπως ο ΟΠΑΠ ή η Intralot μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό (η Intralot έχει άδειες σε Ιταλία και θα διεκδικήσει άδειες στη Γαλλία) ενώ μια ξένη εταιρεία δεν θα μπορεί αν το επιθυμεί να εισέλθει στην ελληνική αγορά. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μια τέτοια πίεση έχει πολλαπλάσια ισχύ από μια παραπομπή π.χ της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

CAPITAL.GR

Βουλγαρία: Προς τα κάτω οι τιμές των ακινήτων

Βουλγαρία: Προς τα κάτω οι τιμές των ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων στην Βουλγαρία θα υποχωρήσουν ακόμα κατά 5 με 15%, ενώ η αγορά τείνει να προσεγγίσει το κατώτερο επίπεδό της, στο οποίο θα παραμείνει τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, υποστηρίζει ο διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Ιαβλένα, κ. Στραχίλ Ιβανόβ.

Η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά αδύνατη για τον κλάδο καθώς η συγκεκριμένη κρίση της αγοράς έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, υποστηρίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, προσθέτοντας πως συνήθως η τάση μείωσης του αριθμού των αγοραπωλησιών συνοδεύεται με αντίστροφη τάση αύξησης του επιπέδου των ενοικίων. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο του 2008 αλλά διήρκησε μόνο ένα μήνα περίπου και από τότε η αγορά ηρέμησε εκ νέου.

Επίσης, το αναμενόμενο σε περιόδους κρίσης είναι η υποχώρηση της ζήτησης και η συνεπαγόμενη μείωση των επαφών των δυνητικών αγοραστών με τους πωλητές ή τους μεσίτες. Ωστόσο, τουλάχιστον προς το παρόν, οι μεσίτες καταγράφουν αύξηση των τηλεφωνικών επαφών, ο αριθμός των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τον αντίστοιχο ορισμένων μηνών του 2008. Από την άλλη μεριά όμως, παρά την αύξηση των σχετικών επαφών, συναντήσεων και επιτόπιων επισκέψεων η επίτευξη συμφωνίας για την αγοραπωλησία ακινήτου είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο η αρχική συμφωνία να ακυρώνεται εξαιτίας της άρνησης της «τελευταίας στιγμής» της τράπεζας να εγκρίνει το σχετικό δάνειο, υποστηρίζει ο κ. Ιβανόβ, προσθέτοντας πως ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν ιδιαίτερα αρνητικοί για την αγορά, ενώ το Φεβρουάριο και το Μάρτιο παρατηρήθηκε μία σχετική ανάκαμψη.

NAFTEMPORIKI

Chrysler: Συμφωνία με εργατικά συνδικάτα

Chrysler: Συμφωνία με εργατικά συνδικάτα

Σε συμφωνία με το μεγαλύτερο συνδικάτο εργατών στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία UAW κατέληξε η διοίκηση της Chrysler – η οποία έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Απριλίου προκειμένου να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών. Επίσης, εξασφάλισε την επικύρωση μιας νέας συμφωνίας με τους εργαζόμενούς της στον Καναδά.

Τα μέλη της United Auto Workers θα πρέπει πλέον να εγκρίνουν την προτεινόμενη σύμβαση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το συνδικάτο. Εν τω μεταξύ, οι εργάτες, που εκπροσωπούνται από την Canadian Auto Workers ενέκριναν σύμβαση, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 197 εκατ. δολαρίων ετησίως.

«Η συμφωνία, η οποία υποβλήθηκε για έγκριση στα μέλη της UAW στην Chrysler, πληροί τις απαιτήσεις που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθούν τα δάνεια προς την εταιρεία. Περιλαμβάνει μετατροπές στην συλλογική σύμβαση του 2007», καθώς και στις κοινωνικές παροχές που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τονίζει το αμερικανικό συνδικάτο.

Οι ανωτέρω συμφωνίες φέρνουν την Chrysler ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι εργάτες της θα πρέπει να αποδεχτούν λιγότερο γενναιόδωρα συμβόλαια, έτσι ώστε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να μπορέσει να συνεργαστεί με την Fiat και να εξασφαλίσει περισσότερη βοήθεια από ΗΠΑ και Καναδά.

Η εταιρεία θα πρέπει επίσης να πείσει τους πιστωτές να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος των μη εξασφαλισμένων χρεών, συνολικού ύψους 6,9 δισ. δολαρίων.

Η Chrysler έλαβε δάνειο 4 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου και αναμένεται να λάβει επιπλέον 500 εκατ. δολάρια. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με την Fiat, προτού εκπνεύσει η προθεσμία που της έχει δώσει η κυβέρνηση, θα λάβει πρόσθετη ενίσχυση έως 6 δισ. δολαρίων.

NAFTEMPORIKI

«Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ»

«Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ»

Έτοιμη να μειώσει τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα αλλά και να υιοθετήσει νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της ύφεσης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δηλώσεις των μελών της, Νουτ Βέλινκ και Γκι Καντέν.

Το δ.σ. της ΕΚΤ θα μειώσει πιθανότατα το βασικό της επιτόκιο κατά ένα «συγκρατημένο» ποσοστό στη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου και θα εφαρμόσει «μη συμβατικά μέτρα», δήλωσε ο Καντέν σε δημοσιογράφους στις 25 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, ο Βέλινκ τόνισε σε συνέντευξή του, την ίδια μέρα, ότι η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή εξετάζει «μια σειρά επιλογών», συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για ένα διάστημα, μετά τη μείωση του επόμενου μήνα.

Οι δηλώσεις των δύο μελών της ΕΚΤ αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα, αν η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ξένων ομολόγων της και θα αγοράσει στοιχεία ενεργητικού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 22μελές συμβούλιο της ΕΚΤ εμφανίζεται διχασμένο όσον αφορά στο πόσο επιθετικές θα πρέπει να είναι οι πολιτικές της, τη στιγμή που το επιτόκιο βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 1,25%.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιό της κάτω του 1%, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Κύπριου Αθανάσιου Ορφανίδη, έχουν ταχθεί υπέρ των επιθετικότερων περικοπών και των αγορών ενεργητικού.

NAFTEMPORIKI

Συναγερμός για τη γρίπη των χοίρων

Συναγερμός για τη γρίπη των χοίρων

Ε.Ε.: Εκτακτη σύνοδος υπουργών Υγείας
Κίνα: Απαγόρευση εισαγωγής χοιρινών από Μεξικό και ΗΠΑ
Επιδημία γρίπης των χοίρων


Συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως για την εξάπλωση ενός νέου τύπου του ιού της γρίπης των χοίρων, που έχει οδηγήσει στο θάνατο 103 ανθρώπων στο Μεξικό. Ο ιός έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, ενώ ύποπτα κρούσματα διερευνώνται στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία.

Συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως για την εξάπλωση ενός νέου τύπου του ιού της γρίπης των χοίρων, που έχει οδηγήσει στο θάνατο 103 ανθρώπων στο Μεξικό. Ο ιός έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, ενώ ύποπτα κρούσματα διερευνώνται στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία.


Στο Μεξικό, όπου περίπου 400 άνθρωποι νοσηλεύονται από τα συνολικά ύποπτα 1.600 κρούσματα, η πρωτεύουσα έχει παραλύσει και η κυβέρνηση έχει ματαιώσει κάθε δημόσια εκδήλωση. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 25 εκατ. δολ. στη χώρα για την προμήθεια εμβολίων και απαραίτητου υγειονομικού υλικού.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα. Έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν επίσης υπάρξει στον Καναδά. Ύποπτα κρούσματα διερευνώνται σε Ισπανία, Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία.


Θάνατοι εκτός του Μεξικού δεν έχουν σημειωθεί, ενώ τα κρούσματα στις άλλες χώρες έχουν υπάρξει κατά κύριο λόγο ήπια.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πιο επικίνδυνο τύπο και κάνει λόγο για την πιθανότητα πανδημίας. Σημείωσε παράλληλα ότι έχει αρχίσει προκαταρκτική εργασία για την παρασκευή εμβολίου κατά της γρίπης. Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση των ειδικών του ΠΟΥ στη Γενεύη για την εκτίμηση της κατάστασης.


Συνιστά να υπάρχει επαγρύπνηση για την εμφάνιση συμπτωμάτων παρόμοιων με αυτά της πνευμονίας, όπως ξαφνικός πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πονόλαιμος και ξηρός βήχας.


Πολλές κυβερνήσεις αυξάνουν τα αποθέματά τους σε αντιγριπικά φάρμακα, ενώ αυστηρότεροι γίνονται οι έλεγχοι σε λιμάνια και αεροδρόμια.


Στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα, ωστόσο λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Το υπουργείο Υγείας απέστειλε οδηγίες για την αντιμετώπιση της γρίπης σε όλα τα νοσοκομεία. Σε ετοιμότητα τέθηκαν τέσσερις θάλαμοι στο Σεισμανόγλειο Νοσοκομείο και γιατρός θα βρίσκεται σε 24ωρη βάση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ θα υπάρχουν διακριτικά μέτρα ελέγχου στις πτήσεις εξωτερικού.

NAFTEMPORIKI

Χρεόγραφα €1 δισ. σε ξένους επενδυτές

Χρεόγραφα €1 δισ. σε ξένους επενδυτές


Σε νέα ρευστότητα στην αγορά προχωρεί η κυβέρνηση μέσω της έκδοσης χρεογράφων €1 δισ. σε ξένους επενδυτές. Σε χθεσινές δηλώσεις στο κρατικό κανάλι, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης σημείωσε ότι τα χρεόγραφα που θα εκδοθούν θα έχουν σταθερό επιτόκιο 3,25% για τέσσερα περίπου χρόνια.

Εντός Ιουνίου, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, θα γίνουν τέσσερις τουλάχιστον παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές και οι πιθανές πόλεις είναι Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Άμστερνταμ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναχρηματοδότηση μέρους του δημοσίου χρέους που λήγει τους επόμενους μήνες ενώ θα χρηματοδοτηθούν πιθανά δημοσιονομικά ελλείμματα που θα προκύψουν λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και της ανάγκης κάλυψης των €220 εκ. που θα κατατεθούν στο ΤΚΑ.

Τρεις τραπεζικοί κολοσσοί που θα επιλεγούν σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, θα αποτελέσουν το συνεργάτη της κυβέρνησης στον εντοπισμό των ξένων θεσμικών κεφαλαίων. Εντός της εβδομάδας θα εκδοθούν από την Κεντρική Τράπεζα τα χρεόγραφα € 1 δισ. για άντληση κεφαλαίων από την ντόπια αγορά και την ΕΚΤ.

STOCKWATCH.COM.CY

HB: Προς έκδοση 8,1 εκ. μετοχών

HB: Προς έκδοση 8,1 εκ. μετοχών



Σε έκδοση μέχρι 8,1 εκ. μετοχών προχωρεί η Ελληνική Τράπεζα στο πλαίσιο εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της επενδυτικής Αθηνά. Η Ελληνική Τράπεζα, ανακοίνωσε σήμερα ότι την Τετάρτη 20 Μαΐου 2009 αμέσως μετά τη λήξη της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα τεθεί προς έγκριση ειδικό ψήφισμα με το οποίο δίνεται εξουσιοδότηση στο ΔΣ της τράπεζας όπως προχωρήσει στην έκδοση μέχρι 8.100.000 νέων μετοχών της τράπεζας χωρίς αυτές να προσφερθούν πρώτα στους μετόχους της και οι μέτοχοι παραιτούνται των προτιμησιακών τους δικαιωμάτων αναφορικά με τις μετοχές αυτές.

Οι μετοχές αυτές θα παραχωρηθούν ως αντιπαροχή για την εξαγορά μέχρι και του 100% των μετοχών της επενδυτικής Αθηνά σε αναλογία μία νέα μετοχή της τράπεζας για κάθε τρεις μετοχές της Αθηνά που θα αποκτηθούν.

Ως ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων για σκοπούς δικαιώματος ψήφου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση (ημερομηνία Αρχείου) ορίζεται η 18η Μαΐου 2009. Με βάση την ημερομηνία αυτή, συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται από τις 14 Μαΐου 2009 (συμπεριλαμβανομένης) δεν θα λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς δικαιώματος ψήφου. Κάθε μέτοχος που δικαιούται να παραστεί και να ψηφίσει στην πιο πάνω Συνέλευση δικαιούται να διορίσει Πληρεξούσιο Αντιπρόσωπο για να παραστεί και να ψηφίσει στη θέση του.

H ΗΒ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, έχει στόχο να απορροφήσει την Αθηνά και να ενσωματώσει τις εργασίες της σε αυτές της τράπεζας για σκοπούς πιο συντονισμένης εφαρμογής των στρατηγικών σχεδιασμών του Ομίλου της Τράπεζας. Επιπρόσθετα, με την προτεινόμενη εξαγορά και απορρόφηση θα ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και θα βελτιωθούν περαιτέρω οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΒ: Ζημιές το τρίμηνο 2009

ΗΒ: Ζημιές το τρίμηνο 2009


Ζημιές αναμένει να σημειώσει η Ελληνική Τράπεζα το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Σε σημερινή της ανακοίνωση, η τράπεζα σημειώνει ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2009 αναμένεται να παρουσιάσουν μειωμένα λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, σε σύγκριση με την αντίστοιχη τριμηνία του 2008. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αναμένεται να είναι αυξημένες έναντι των αντίστοιχων προβλέψεων του πρώτου τριμήνου του 2008 λόγω των συγκεκριμένων οικονομικών συνθηκών της περιόδου και της αυστηρής πολιτικής που ακολουθεί ο Όμιλος στο θέμα αυτό.

Όπως τονίζεται, περαιτέρω καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων αποτελούν η αύξηση του κόστους των καταθέσεων σε μη αναμενόμενα επίπεδα καθώς και η μείωση των επιτοκιακών εσόδων και ορισμένων μη επιτοκιακών εσόδων. Ως εκ τούτου, το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου αναμένεται να παρουσιάσει ζημία.

Αποτελέσματα έτους

Η HB υπογραμμίζει ότι, συνεκτιμώντας συνολικά τις αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα του Ομίλου για ολόκληρο το 2009 αναμένεται να είναι αρνητικά διαφοροποιημένα σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2008. Υπογραμμίζεται ότι λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι εκτιμήσεις αυτές υπόκεινται σε μεγάλη μεταβλητότητα.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου κατά το 2009 επικεντρώνονται στη διασφάλιση υγιούς ρευστότητας, στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, στη διαφύλαξη των δεικτών επάρκειας κεφαλαίων και στην προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Διεύθυνση προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή και πιο αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στον Όμιλο.

Η Ελληνική κατέγραψε το 2008 κέρδη €45 εκ. έναντι €153 εκ. το 2007. Το τρίμηνο του 2008, τα κέρδη της μειώθηκαν στα €23 εκ.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις της, για το 2009 η τράπεζα αναμένει προ φόρων κέρδη €154 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

GDP Probably Shrank as Companies Cut Back: U.S. Economy Preview

GDP Probably Shrank as Companies Cut Back: U.S. Economy Preview


April 26 (Bloomberg) -- The U.S. economy probably plunged again in the first quarter, reflecting a drop in inventories that may set the stage for a return to growth later this year.

Gross domestic product shrank at a 4.7 percent annual pace after contracting at a 6.3 percent rate in the last three months of 2008, according to the median estimate of economists surveyed by Bloomberg News ahead of a Commerce Department report April 29. Figures from the Institute for Supply Management on May 1 may show manufacturing shrank at a slower pace this month.

The Commerce report, coming on the second day of the Federal Reserve’s two-day meeting, may show consumer spending climbed, halting its biggest slide in almost two decades. Since their March meeting, Fed policy makers have started buying long- term government bonds and launched a program to revive lending in a bid to keep consumers from retrenching again.

“The more forward-looking you are, the better the world looks,” said Ethan Harris, co-head of U.S. economic research at Barclays Capital Inc. in New York. “Almost half of the drop in GDP is due to a collapse in inventories, and once they fall far enough, production has to rise back up to meet sales.”

Data in recent weeks, including signs of stability in home sales, residential construction and demand for business equipment, signal the world’s largest economy may contract at a slower pace this quarter. Finance chiefs from the Group of Seven nations last week predicted a “weak” economic recovery will start to take hold in coming months as evidence mounts that the worst of the recession is over.

Manufacturing

Manufacturing, as well as housing, may be descending at a slower pace. The Institute for Supply Management’s factory index may rise to 38.3 for April from 36.3 the prior month, according to economists surveyed. While a reading less than 50 still signals contraction, the improvement would be the fourth in a row.

Factory orders, due from Commerce on May 1, probably fell 0.6 percent in March, after a 1.8 percent gain the prior month, according to the survey median.

Companies including General Motors Corp. have been slashing output to curb inventory as demand at home and abroad dropped. The International Monetary Fund last week said the world economy would shrink 1.3 percent this year, its worst performance World War II.

General Motors and Chrysler LLC are threatened with bankruptcy as sales have plummeted since credit markets seized up last year. GM will idle 15 North American assembly plants for at least a week from mid-May through July, a person familiar with the plans said last week.

Ford Outlook

Ford Motor Co., working to avoid a federal bailout, last week posted a first-quarter loss that beat analysts’ estimates.

“We’re not quite sure where the bottom is,” Ford’s Chief Executive Officer Alan Mulally said in an April 24 Bloomberg Television interview. “But we believe with the stabilization of the banks, freeing up the credit, and the stimulus packages we have, both monetary and fiscal, that we’re going to see an uptick in the third and fourth quarter.”

Declines in business investment joined falling inventories in dragging down the GDP last quarter, economists said. The drop in stockpiles may be the biggest since quarterly records began in 1990, according to a forecast by economists at Barclays Capital.

The gain in consumer spending and a smaller trade deficit as imports plunged prevented the economy from shrinking even more, according to Mike Englund, chief economist at Action Economics LLC in Boulder, Colorado.

A report from Commerce on April 30 may show personal spending fell 0.1 percent in March after a 0.2 percent gain the prior month, according to the survey median. Personal income probably fell 0.2 percent for a second month, reflecting the weakening job market.

Economists projected measures of consumer confidence, from Reuters/University of Michigan on May 1 and from the New York- based Conference Board on April 28, probably improved in April.

Finally, the S&P/Case Shiller index of home prices in the 20 metropolitan areas, also due April 28, may show property values are also dropping at a slower pace.

BLOOMBERG

Swine Flu Spurs U.S. Health ‘Emergency’ as Cases Grow

Swine Flu Spurs U.S. Health ‘Emergency’ as Cases Grow

April 26 (Bloomberg) -- A growing number of swine flu cases in the U.S. and Mexico led the Obama administration to declare a public health emergency and release stockpiles of medicine.

New illnesses also were confirmed in Canada today, and suspected in Brazil, Europe and New Zealand. In the U.S., 20 people have contracted the disease in five states, and the number is likely to expand, said Dr. Richard Besser, acting chief of the Centers for Disease Control and Prevention, at a White House briefing today. While those instances were mild and no one died, the disease may become “more severe,” he said.

In Mexico, where authorities say more than 80 people have died, the government requested that bars, movie theaters and churches be closed in the capital, Mexico City. In New York, where eight cases were confirmed at a private school, Mayor Michael Bloomberg is keeping city schools open and urging residents to wash their hands frequently, stay home if ill and avoid the hospital unless very sick.

“We do think that this will continue to spread, but we are taking aggressive actions to minimize the impact on people’s health,” Besser said at the White House briefing. “We expect that we’re going to be changing our recommendations over time based on what we learn.”

Six people in Canada contracted the disease, governments in the provinces of Nova Scotia and British Columbia said, meaning all of North America has reported cases.

Same Level of Alert

The World Health Organization, an agency of the United Nations, declared the outbreak a “public health emergency of international concern” yesterday. The organization also concluded that more evidence is needed to determine whether the level of pandemic alert should be increased.

An emergency committee will meet again April 28 to consider raising the alert, said Keiji Fukuda, the Geneva-based agency’s assistant director-general for health security and environment, in a call with reporters today.

The WHO’s pandemic threat level, a six-stage measure, is currently at 3. Evidence of increased human-to-human spread of a new virus would move it to level 4, according to the WHO Web site.

Scientists are trying to determine why the virus, normally transmitted among pigs, has been more severe in Mexico. In the U.S. only one person has required hospitalization, Besser said.

More Tamiflu Orders

There is no vaccine for the virus, he said. Homeland Security Secretary Janet Napolitano said 25 percent of “courses of treatments” of drugs, known as antivirals, were being released from U.S. stockpiles. In all, there are 50 million courses, she said. Among those are Tamiflu, sold by Roche Holding AG, of Basel, Switzerland, and Relenza, from GlaxoSmithKline Plc of London.

“This significantly increases the chances the U.S. government, and perhaps other governments, will restock Tamiflu supplies,” said Mark Schoenebaum, an analyst with Deutsche Bank Securities in New York, in a note to clients today. “In addition, we believe retail prescriptions could increase.”

If the U.S. government bought 13 million doses of Tamiflu to replenish stockpiles, and the public bought an additional 1 million, Foster City, California-based Gilead Sciences Inc. could see its 2009 earnings rise 4 percent, or about 10 cents, Schoenebaum said. Gilead invented the drug and gets royalties.

The Defense Department “has procured and strategically positioned 7 million treatment courses of Tamiflu,” Napolitano said.

Like a Hurricane, Flood

The U.S. government is issuing a health emergency declaration to devote more resources to blocking the virus. Napolitano compared their preparation to what the department does when it knows a hurricane is approaching. The move “frees up money” to buy medicines, and allows the use of “medication and diagnostic tests that we might not otherwise be able to use.”

For now, she said, the monitoring of travelers will remain “passive” and no restrictions on travel with Mexico have been issued. People entering the U.S. will be asked if they’re sick or have been, and those with apparent symptoms will be “isolated per established rules,” Napolitano said.

White House press secretary Robert Gibbs said it was “far too early to determine” whether there will be an economic impact from the outbreak. Russia suspended imports of all meat from Mexico and the U.S. states of Texas, California and Kansas shipped after April 21 on concern about the spread of swine flu, the country’s veterinary watchdog said. Fukuda, of the World Health Organization, said there’s no evidence the disease is spread by exposure to “pork or pigs.”

Obama’s Mexico Visit

The World Bank promised Mexico $205 million in loans to help fight the disease, said Mexico’s finance minister, Agustin Carstens.

President Barack Obama was in Mexico City April 16 for meetings with Mexican President Felipe Calderon. Gibbs said the incubation period for an infection is long past and “the president’s health was never in danger.”

John Brennan, a special assistant to the president for homeland security, said the government is putting in place systems to allow “rapid identification” of any new cases and efforts to “mitigate a broader outbreak” in the U.S.

He said there is “no evidence whatsoever” of a connection to bioterrorism. Besser said all investigations so far point to a naturally occurring virus.

The U.S. cases have been confirmed in California, Kansas, New York, Ohio and Texas.

New Zealand, France

France is investigating four possible cases of swine flu, including three in one family in the north of the country and one woman in the Paris region, officials said. Test results should be available within 24 hours, Francoise Weber, director general of the Sanitary Surveillance Institute, said at a news conference in Paris today.

Ten New Zealand high school students who returned from Mexico are “highly likely” to have swine flu, Health Minister Tony Ryall said today in a phone interview. The students don’t have “severe” symptoms and most already appear to be recovering, Ryall said.

In Brazil, the Sao Paulo state hospital Emilio Ribas has isolated a potential case, said Doctor Edenilson Eduardo Calore, head of weekend duty. The patient had been in Mexico, Calore said.

The latest U.S. tally includes eight students at the St. Francis Preparatory School in Queens.

“There is an outbreak at St. Francis school and we are monitoring that outbreak very carefully,” New York Mayor Bloomberg said today at a news conference. “We’re also looking for outbreaks elsewhere in the city. So far there does not seem to be any.”

Bloomberg is the founder and majority owner of Bloomberg LP, the parent company of Bloomberg News.

Mutation Fears

Fears of a lethal pandemic lie in the nature of flu germs, which mutate readily and can become virulent by exchanging genes with related influenza viruses. While the H5N1 bird virus that spread across Asia in the last few years, killing millions of fowl and several hundred people, never gained genes to spread easily among humans, the Mexican swine flu already has, said Malik Peiris, a microbiologist from the University of Hong Kong.

“The concern is that this virus has the ability to transmit from humans to humans because a number of the cases who got infection have had no direct exposure to swine,” said Peiris, who has studied the SARS and avian flu viruses. “That is certainly a cause for concern.”

BLOOMBERG
Share |