Tuesday, December 15, 2009

ΗΠΑ: Διχάζει η εικόνα για καθυστερήσεις πληρωμών πιστωτικών καρτών

ΗΠΑ: Διχάζει η εικόνα για καθυστερήσεις πληρωμών πιστωτικών καρτών

Μειωμένες εμφανίζονται οι διαγραφές για την American Express το Νοέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού διαμορφώθηκαν στο 7,6%, έναντι 7,8% προηγουμένως. Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη πτώση για την εταιρεία που εμφανίζεται η πιο κερδοφόρα στον δείκτη Dow Jones Industrial Average από την αρχή του έτους (+123%). Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της, τα δάνεια με καθυστέρηση τουλάχιστον 30 ημερών υποχώρησαν στο 3,9% από 4,1% προηγουμένως.

Αντίθετα, για την JPMorgan οι διαγραφές αυξήθηκαν στο 8,81% το Νοέμβριο από 8,02% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από την αρχή του έτους. Παρόλ΄ αυτά, οι καθυστερήσεις υποχώρησαν στο 4,9% από το 4,95% τον Οκτώβριο.

Οι διαγραφές για την Bank of America, τη Νο 2 τράπεζα στις χορηγήσεις πιστωτικών καρτών, υποχώρησαν στο 13%, από 13,22% τον Οκτώβριο, ενώ οι καθυστερήσεις πληρωμών χειροτέρευσε στο 7,69% από 7,59% προηγουμένως.

reporter.gr

FDIC: Πολύ κοντά στο διπλασιασμό του προϋπολογισμού


FDIC: Πολύ κοντά στο διπλασιασμό του προϋπολογισμού

Πολύ κοντά στην απόφαση να διπλασιάσει το ποσό του προϋπολογισμού της για το 2010 βρίσκεται η νομισματική επιτροπή της Fed (Federal Deposit Insurance), καθώς στόχος της είναι να βελτιώσει την εικόνα της τραπεζικής αγοράς, η οποία έχει πληγεί από τις συνεχόμενες χρεοκοπίες. Η FDIC, ανακοίνωσε προϋπολογισμό λειτουργίας ύψους 4 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν στην εξαγορά των χρεοκοπημένων τραπεζών, με σκοπό να προστεθούν επιπλέον 1.600 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2009 ήταν στα 2,6 δισ. δολάρια.

reporter.gr

ΗΠΑ: Χειροτέρευσε η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών το Δεκέμβριο


ΗΠΑ: Χειροτέρευσε η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών το Δεκέμβριο

Χειροτέρευσε η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη που ανακοινώνεται από την Εθνική Ένωση του επαγγέλματος στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 16 μονάδες το Δεκέμβριο από 17 μονάδες το Νοέμβριο, σύμφωνα με την National Association of Home Builders, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο. Η πτώση εξέπληξε του αναλυτές, οι οποίοι μάλιστα ανέμεναν το δείκτη στις 18 μονάδες, καθώς το πρόγραμμα βοήθειας της αγοράς πρώτης κατοικίας διευρύνθηκε από την κυβέρνηση.

reporter.gr

Πτωτικά ο χρυσός


Πτωτικά ο χρυσός

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς το δολάριο σημείωσε άνοδο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Η ανάκαμψη αυτή του δολαρίου έχει ανακόψει την ανοδική πορεία των μετάλλων, πλήττοντας την ελκυστικότητα τους. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησαν κατά 80 cents στα 1,123 δολάρια η ουγγιά.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών ανατιμήθηκε σήμερα το δολάριο, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει την Fed να ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση των εκτάκτων μέτρων. Το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο 1,4539 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Οκτωβρίου. Το απόγευμα το ευρώ ανέκαμψε ελαφρώς και διαπραγματευόταν στα 1,4565 δολάρια.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η συνεχιζόμενη για δεύτερη ημέρα υποχώρηση των ελληνικών ομολόγων. Η επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα απειλεί την συνοχή της ευρωζώνης καθώς η υποβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, θα «βραχυκυκλώσει» από τις αρχές του 2011 τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι από 1.1.2011, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα, θα επαναφέρει τον πήχη στα προ τις κρίσεως επίπεδα αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των ομολόγων που αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Το κατώτατο αποδεκτό όριο αξιολόγησης για την ΕΚΤ ήταν το Α-, ενώ μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας η πιστοληπτική διαβάθμιση των κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει από το επίπεδο αυτό.

reporter.gr

'Πονοκέφαλος' για τη Citigroup τα επισφαλή πάγια της Citi Holdings


'Πονοκέφαλος' για τη Citigroup τα επισφαλή πάγια της Citi Holdings

Μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Citigroup και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την αποπληρωμή από την πλευρά της πρώτης της κρατικής ενίσχυσης ύψους 20 δισ. δολαρίων που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος TARP, υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα που 'ταλανίζουν' τη Citigroup.
Παρόλο που η αμερικανική τράπεζα προχωρά στη διευθέτηση των υποχρεώσεών της, 'βλέποντας' την πόρτα της εξόδου από το TARP και έχοντας στην κατοχή της τα μεγαλύτερα κεφάλαια από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, 'θηλιά' για εκείνη αποτελούν τα επισφαλή πάγια της Citi Holdings, συνολικού ύψους 617 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το εν λόγω ανωτέρω ποσό προκύπτει από μη κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Citi Holdings, καθώς και από 'προβληματικά' δάνεια.

Αν και η Citigroup έχει ήδη προχωρήσει στη διευθέτηση επισφαλών παγίων της τάξης των 100 δισ. δολαρίων, η μη διευθέτηση των υπολοίπων μπορεί να της κοστίσει αρκετά κέρδη, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

reporter.gr

Ανέκτησε τα 70 δολάρια το αργό


Ανέκτησε τα 70 δολάρια το αργό

Το «ψυχολογικό όριο» των 70 δολαρίων ανέκτησε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς μετά την θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της ζήτησης το 2010 από τον ΟΠΕΚ, ανακόπηκε η πτωτική πορεία που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα, επικουρικά λειτούργησε η αίσθηση ότι το αργό κάτω από τα 70 δολάρια αποτελεί σημαντική αγοραστική ευκαιρία.Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκαν κατά 1,20 σεντς ή 1,73% στα 70,71 δολάρια το βαρέλι, ανακόπτοντας το πτωτικό σερί των εννέα συνεδριάσεων, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο από τον Ιούλιο του 2001.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ζήτηση του 2010, προέβη ο ΟΠΕΚ, λόγω των αυξημένων προοπτικών αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο στην Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 0,98% το 2010 σε ετήσια βάση, από 0,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις, και θα διαμορφωθεί στα 85,13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.Η Κίνα θεωρείται ο κινητήριος μοχλός της αύξησης της ζήτησης το 2010, καθώς ο ΟΠΕΚ αναμένει ρυθμό 8,5% ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας του χρόνου.

Ωστόσο, αναμένει αύξηση σχεδόν 1% της ζήτησης στις ΗΠΑ, παρά τις εκτιμήσεις του ότι η ζήτηση στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ θα καταγράψει κάμψη κατά 0,28% το 2010, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης κάμψης 1,37% στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ επιβεβαίωσε την εκτίμησή του για μείωση 1,6% της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2009 στα 84,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

reporter.gr

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Credit Suisse


Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Credit Suisse

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Credit Suisse καθώς ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να τεθεί μέρος των συναλλαγών της υπό έρευνα από τις αρχές της χώρας. Η τράπεζα, ενδέχεται να καταβάλλει το ποσό των 536 εκατ. δολαρίων, ώστε να επιτραπεί η έρευνα από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Federal Reserve και την Federal Reserve Bank of New York, και τέλος από το γραφείο ελέγχου ξένων επενδύσεων. Η Credit Suisse ανέφερε ότι ανησυχεί για τις «προμήθειες» της πενταετίας 2002-2007 σε επιτροπές που συμμετείχαν στην κύρωση οικονομικών πολιτικών. Πριν την ανακοίνωση της αναστολής, η μετοχή της τράπεζας υποχωρούσε 3%.

reporter.gr

Οδεύει προς στην έξοδο η Εmporiki Bank - Πωλητής του πακέτου το ΙΚΑ


Οδεύει προς στην έξοδο η Εmporiki Bank - Πωλητής του πακέτου το ΙΚΑ

Πακέτο 10 εκατ. τεμαχίων άλλαξε χέρια στην Εmporiki Bank. Πρόκειται για ποσοστό κοντά στο 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου και σύμφωνα με πληροφορίες πωλητής ήταν το ΙΚΑ. Εκτιμάται από την αγορά, ότι η συμμετοχή της Credit Agricole ανεβαίνει περαιτέρω, σε σημείο που τα σενάρια για την έξοδο της μετοχής της Εμπορικής από το ταμπλό να παίρνουν σάρκα και οστά.

reporter.gr

British Airways: Προσφυγή κατά της απεργίας του ιπτάμενου προσωπικού


British Airways: Προσφυγή κατά της απεργίας του ιπτάμενου προσωπικού

Τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να παρεμποδίσει την 12ήμερη απεργία του ιπτάμενου προσωπικού της κατά τη διάρκεια των γιορτών ξεκίνησε σήμερα η αεροπορική εταιρεία British Airways.

Τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να παρεμποδίσει την 12ήμερη απεργία του ιπτάμενου προσωπικού της κατά τη διάρκεια των γιορτών ξεκίνησε σήμερα η αεροπορική εταιρεία British Airways.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΒΑ απέστειλε επιστολή στο συνδικάτο, για τρίτη φορά από την Παρασκευή, στην οποία του αναφέρει τις ανωμαλίες στην ψηφοφορία και του ζητά να άρει σήμερα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) την προειδοποίηση του για απεργία. Το συνδικάτο, ωστόσο, δεν έχει απαντήσει στις δύο πρώτες επιστολές και δεν έχει άρει την προειδοποίηση.

Η εταιρεία σημειώνει ότι προσπαθεί να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία, η οποία έχει προγραμματιστεί από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους πελάτες μας από αυτή την σκανδαλώδη και αδικαιολόγητη απόφαση του συνδικάτου Unite», διότι «δεν θέλουμε να δούμε να καταστρέφονται τα Χριστούγεννα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Γουίλι Γουόλς σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Γουόλς επεσήμανε ακόμη ότι η British Airways «παραμένει διαθέσιμη για συζητήσεις οποιαδήποτε ώρα και χωρίς καμία προϋπόθεση».

naftemporiki

GM: Επιστροφή της κρατικής βοήθειας μέχρι τον Ιούνιο του 2010


GM: Επιστροφή της κρατικής βοήθειας μέχρι τον Ιούνιο του 2010


Το αμερικανικό κράτος έχει χορηγήσει βοήθεια 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της GM και άλλα 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις.

Την πρόθεσή της να επιστρέψει στο σύνολό τους τα δάνεια που έλαβε από το αμερικανικό κράτος έως τον Ιούνιο γνωστοποίησε σήμερα η General Motors

«Η GM έχει προβλέψει την αποπληρωμή των δανείων έως τον Ιούνιο του 2010, στο βαθμό που οι οικονομικές συνθήκες δεν θα είναι αντίθετες», δήλωσε ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Εντ Γουάιτακερ.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπεύθυνος της εταιρείας στη βόρεια Αμερική, Μαρκ Ρέους, είχε δηλώσει ότι πρόθεση της GM είναι η αποπληρωμή του χρέους το ταχύτερο δυνατό.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που έχουμε δανειστεί και είναι κάτι που το θέλουμε απελπισμένα», δήλωσε ο Μαρκ Ρέους.

Το αμερικανικό κράτος έχει χορηγήσει βοήθεια 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της GM και άλλα 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις.

naftemporiki

Jumbo: Διαψεύδει τα περί συζητήσεων με τη Sistema


Jumbo: Διαψεύδει τα περί συζητήσεων με τη Sistema


Σε διάψευση δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ρωσική εταιρεία συμμετοχών Sistema για ενδεχόμενη δημιουργία ενός joint venture, προέβη η Jumbo [BABr.AT] .

«Η Jumbo A.E.E. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις ή επαφές με την εταιρεία Sistema», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

naftemporiki

Ευρωζώνη: Πτώση του ρυθμού αύξησης των μισθών στο 3,1% το γ΄ τρίμηνο


Ευρωζώνη: Πτώση του ρυθμού αύξησης των μισθών στο 3,1% το γ΄ τρίμηνο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Σημαντική πτώση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης των μισθών στις 16 χώρες της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη Eurostat το κόστος εργασίας το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, έναντι 4,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Οι μισθοί ήταν 3,1% υψηλότεροι σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο ενώ το δεύτερο τρίμηνο ήταν 4,2%. Όσον αφορά τις άλλες κατηγορίες κόστους εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι σχετικοί φόροι που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, αυξήθηκαν 3,6% έναντι 4,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα οι απασχολούμενοι στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 712.000 το τρίτο τρίμηνο ενώ το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε κατά 702.000.

Ο συνδυασμός της μείωσης των απασχολούμενων και του χαμηλότερου ποσοστού αύξησης των μισθών σημαίνει πως η κατανάλωση θα παραμείνει χαμηλή, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το κόστος εργασίας αυξήθηκε περισσότερο στη βιομηχανία – 5,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2008, στις κατασκευές αυξήθηκε 2,9% και στις υπηρεσίες 2%. Οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν 4,5% και 15 στη Γαλλία, ενώ στην ολλανδία υποχώρησαν 0,65.

Στις 27 χώρες της Ε.Ε. το κόστος εργασίας αυξήθηκε 3,1% ενώ οι μισθοί 2,9%. Στη Λετονία και στη Λιθουανία οι μισθοί υποχώρησαν 3,55 και 11,4% αντίστοιχα.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1,8% για το δείκτη τιμών παραγωγού Νοεμβρίου


ΗΠΑ: Αύξηση 1,8% για το δείκτη τιμών παραγωγού Νοεμβρίου


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, μετά τις εποχιακές αναπροσαρμογές, με τις τιμές της ενέργειας να αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα της αύξησης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,8% το Νοέμβριο, έναντι 2,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το Νοέμβριο του 2008.

Ο δομικός δείκτης PPI, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε αύξηση 0,5% το Νοέμβριο, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, με “οδηγό” τις υψηλότερες τιμές των φορτηγών και των τσιγάρων.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του MarketWtach τοποθετούσαν την αύξηση του δείκτη PPI στο 1% και του δομικού PPI στο 0,3%.

capital.gr

ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης Fed Empire State Δεκεμβρίου


ΗΠΑ: Χειρότερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός δείκτης Fed Empire State Δεκεμβρίου


Χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης το Δεκέμβριο σύμφωνα με την έρευνα της Federal Reserve Bank of New York.


Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State υποχώρησε 21 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 2,55 μονάδες το Δεκέμβριο από 23,51 μονάδες το Νοέμβριο, ενώ εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 23,9 μονάδες.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 2,2 μονάδες από 16,6 μονάδες. Ο δείκτης αποστολών φορτίων υποχώρησε στις 6,3 μονάδες από 12,97 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις -5,26 μονάδες από 1,32 μονάδες τον Ιούνιο.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στη βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,8% στη βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων παρουσίασε το Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, δείχνοντας πως οι εταιρείες ενδέχεται να επανακτούν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους έπειτα από την ρευστοποίηση λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα τριών μηνών. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν κάνει λόγο για άνοδο της τάξης του 0,5%.

Η παραγωγή του Οκτωβρίου παρέμεινε αμετάβλητη, αντίθετα με την αρχική εκτίμηση που είχε καταγραφεί για αύξηση 0,1%.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενίσχυση των επιχειρηματικών αποθεμάτων τον Οκτώβριο, η οποία αποτέλεσε την πρώτη σε διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,1% το Νοέμβριο.

capital.gr

O Buffett πουλάει Moody΄s


O Buffett πουλάει Moody΄s


Συνεχίζει να μειώνει το ποσοστό συμμετοχής της στη Moody’s η Berkshire Hathaway του Warren Buffett, καθώς τις τρεις τελευταίες ημέρες προχώρησε σε νέες πωλήσεις συνολικά 3,5 εκατ. μετοχών του οίκου αξιολόγησης, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Η μέση τιμή των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 26,10 δολάρια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Berkshire είχε ανακοινώσει την υποχώρηση της συμμετοχής της στη Moody’s σε ποσοστό κάτω του 15% (από άνω του 20% πριν από περίπου έξι μήνες).

Συνολικά η Berkshire έχει πουλήσει εντός του Δεκεμβρίου 6,2 εκατ. μετοχές του οίκου, έναντι 158 εκατ. δολαρίων, ενώ από τον Ιούλιο έχει πουλήσει συνολικά 16 εκατ. μετοχές έναντι περίπου 426 εκατ. δολαρίων.

Ημερομηνία Αριθμός μετοχών Τιμή ανά μετοχή Συνολική αξία συναλλαγής ($)
20 Ιουλίου 1.817.000 28,7269 52.196.777
21 Ιουλίου 3.915.100 26,9188 105.389.794
22 Ιουλίου 2.254,200 26,6425 60.057.524
1 Σεπτεμβρίου 366.761 26,8104 9.833.009
1 Σεπτεμβρίου 421.127 27,5988 11.622.600
2 Σεπτεμβρίου 6.500 26,3246 171.110
28 Οκτωβρίου 1.133.027 24,8637 28.171.243
29 Οκτωβρίου 19.600 25,2728 495.347
7 Δεκεμβρίου 2.004.946 25,0381 50.200.038
8 Δεκεμβρίου 704.346 24,8074 17.472.993
10 Δεκεμβρίου 1.325.374 25,2012 33.401.015
11 Δεκεμβρίου 2.054.798 26,6675 54.796.326
14 Δεκεμβρίου 74.619 26,6644 1.989.671
Σύνολο 16.097.398 26,45 425.797.447

capital.gr

Natixis: Μειώνει τιμές-στόχους για 4 ελληνικές τράπεζες

Natixis: Μειώνει τιμές-στόχους για 4 ελληνικές τράπεζες

Σε μείωση των τιμών-στόχων για τέσσερις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Natixis.

Σύμφωνα με το Reuters ο οίκος μείωση την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 8,6 ευρώ, από τα 10 ευρώ πριν (με σύσταση “reduce”), για τη μετοχή της Eurobank στα 8,1 ευρώ, από τα 10,4 ευρώ πριν (με σύσταση “reduce”), για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 25 ευρώ, από τα 36 ευρώ πριν (με σύσταση “buy”) και για τη μετοχή της Alpha Βank στα 10 ευρώ από τα 15,7 ευρώ προηγουμένως (με σύσταση «buy”)

capital.gr

Moody΄s: Δεν αλλάζουν οι ισχυρές αξιολογήσεις


Moody΄s: Δεν αλλάζουν οι ισχυρές αξιολογήσεις


Η δημιουργία μίας «Νέας Τάξης Πραγμάτων» στις παγκόσμιες αξιολογήσεις δεν πρόκειται να συμβεί σύντονα, ιδιαίτερα για τις χώρες με υψηλή «βαθμολογία», όπως τονίζει η Moody’s.

Σε report του ο οίκος αξιολόγησης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικονομίες του G20 και της δεδομένης καλής πορείας στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, νομίζουμε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κάποιος για αλλαγή στο status quo των διεθνών αξιολογήσεων».

Αν και αρκετές χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» έχουν χάσει «μέρος» της ικανότητάς τους να αναπτύσσονται, άλλες χώρες –οι οποίες βρίσκονται χαμηλότερα στην κλίμακα αξιολόγησης- δείχνουν καλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης. Άλλωστε η Moody’s έχει φροντίσει να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις οικονομιών όπως αυτές Χιλής, Βραζιλίας, Κίνας, Χονγκ Κονγκ, Περού, Τουρκίας και Ινδονησίας κατά τη διάρκεια του 2009.

Σύμφωνα με την Moody’s «αν και το «χάσμα» μεταξύ των αξιολογήσεων έχει συρρικνωθεί, είναι πρόωρο να θεωρήσουμε ότι οικονομίες όπως αυτή της Κίνας ή πολύ περισσότερο αυτές Βραζιλίας, Ινδίας ή Ρωσίας είναι ικανές να «αντικαταστήσουν» τις οικονομίες που έχουν λάβει αξιολόγηση «ΑΑΑ» στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα».


Πάντως η Moody’s φροντίζει να προειδοποιήσει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν θα «αντέξουν» μία νέα κρίση ανάλογης έντασης με την τρέχουσα. Τονίζει ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν μπορούν να αντέξουν «μία νέα κρίση με τις τρέχουσες αξιολογήσεις τους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρακολουθεί τις παρακολουθεί στενά, αν και δεν προτίθεται, σύντομα, να προχωρήσει σε αλλαγή των «βαθμολογιών» τους.

euro2day.gr

Βρετανία: Άνοδος πληθωρισμού στο 1,9%


Βρετανία: Άνοδος πληθωρισμού στο 1,9%


Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2009 «έτρεξε» ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Νοέμβριο, καθώς ενισχύθηκε στο 1,9%, διαμορφούμενος υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα θα ενισχυθεί στο 1,8% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2008 όπου είχε αγγίξει το 1,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός άγγιξε το 1,9%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

euro2day.gr

Πιθανή η συνεργασία με Jumbo, λέει η Sistema


Πιθανή η συνεργασία με Jumbo, λέει η Sistema


Σε συζητήσεις για ενδεχόμενη δημιουργία ενός joint venture μεταξύ άλλων και με την Jumbo είναι η ρωσική εταιρία συμμετοχών Sistema, σύμφωνα με τα όσα είπε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Felix Yevtushenko.

Όπως αναφέρει η Euroxx Securities στο πρωινό της report, ένα ενδεχόμενο joint venture θα περιλαμβάνει τη θυγατρική της ρωσικής εταιρίας, Detsky Mir, η οποία ειδικεύεται στα προϊόντα για παιδιά. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Sistema ενδεχόμενη συνεργασία δεν περιλαμβάνει ανταλλαγή μετρητών.

Η Detsky Mir είναι ηγέτιδα στη ρωσική αγορά με περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας μέσω δικτύου 130 καταστημάτων, ενώ, σύμφωνα με την Euroxx, η Jumbo δεν έχει ποτέ προσδιορίσει την αγορά της Ρωσίας ως σημείο ενδιαφέροντός της και ήταν πάντοτε επιφυλακτική με τα σχέδια διεθνούς επέκτασής της.

euro2day.gr

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ τα φέσια στο 11μηνο


Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ τα φέσια στο 11μηνο



Ανακόπτεται ο φρενήρης ρυθμός αύξησης ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στην αγορά, που έφτασε να υπερβαίνει έως και το 100% τους προηγούμενους μήνες, παρότι τα φέσια ξεπερνούν σε αξία πλέον τα 3 δισ. ευρώ.

Στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν ότι η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο τέλος Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 2,834 δισ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγματικών σε 228 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση που καταγράφεται σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα είναι 23,47% για τις ακάλυπτες και 34,5% για την αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών.

euro2day.gr

Εποπτικός κλοιός σε ελεγκτές τραπεζών


Εποπτικός κλοιός σε ελεγκτές τραπεζών


Σφήνα στις σχέσεις των τραπεζών με τους ελεγκτές μπαίνει η Κεντρική Τράπεζα με οδηγία που ρυθμίζει τις πληροφορίες που οφείλουν οι ελεγκτικοί οίκοι να παραχωρούν στην εποπτική αρχή για την οικονομική ευρωστία των τραπεζών. Με οδηγία που εξέδωσε το Νοέμβριο, η ΚΤ συγκεκριμενοποιεί προηγούμενες διατάξεις του περί τραπεζών νόμου, ζητώντας από τους ελεγκτές τραπεζών να την ενημερώνουν άμεσα για οτιδήποτε ενδέχεται να επηρεάζει τα συμφέροντα των καταθετών. Στόχος είναι «η δημιουργία εποικοδομητικής επικοινωνιακής σχέσης με τους εγκεκριμένους ελεγκτές των τραπεζών, έτσι ώστε να προωθηθεί η παροχή πληροφοριών προς την ΚΤ η οποία θα διευκολύνει την εποπτική της δραστηριότητα».

Η νέα οδηγία στοχεύει σε καθορισμό των πλαισίων των τριμερών συναντήσεων της ΚΤ με τις τράπεζες και τους ελεγκτές αλλά και τις εμπιστευτικές, διμερείς συναντήσεις της εποπτικής αρχής με τους ελεγκτές εν τη απουσία των τραπεζών. Περιγράφει επίσης τις περιπτώσεις που οι ελεγκτές οφείλουν δια νόμου να ενημερώνουν την ΚΤ για πιθανές παραβάσεις των πελατών τους που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια του ελέγχου τους.

Στις τριμερείς συναντήσεις η ΚΤ έχει τη δικαιοδοσία να ζητήσει από τους ελεγκτές στοιχεία από τους ετήσιους λογαριασμούς των τραπεζών, τη συνοδευτική έκθεση των ελεγκτών, το management letter, τις διαδικασίες ελέγχου και οιαδήποτε άλλα θέματα ενδεχομένως να επηρεάζουν τη λειτουργία ή οικονομική ευρωστία της τράπεζας.

«Αναμένεται από τον εγκεκριμένο ελεγκτή να συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά στις τριμερείς συναντήσεις και να συζητά με την ΚΤΚ τις πληροφορίες που κατέχει για την οικονομική κατάσταση της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων, αν παραστεί ανάγκη, πληροφοριών αναφορικά με τους πελάτες της τράπεζας που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια του ελέγχου», αναφέρει η οδηγία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ρύθμιση των διμερών συναντήσεων. Η ΚΤ καλεί τους ελεγκτές να την ενημερώνουν εντός μίας μέρας για οτιδήποτε περιέλθει εις γνώση τους που ενδέχεται να αποτελούν παραβάσεις των νόμων ή κανονισμών ή να επηρεάσουν τη λειτουργία της τράπεζας ή να οδηγήσουν σε αρνητική έκθεση του ελεγκτή.

Ο ελεγκτής υποχρεούται με βάση τις νέες οδηγίες «να ασκεί την επαγγελματική του κρίση» προτού αποφασίσει κατά πόσον ένα θέμα χρίζει χειρισμού με την ΚΤ. Στα θέματα που μπορεί να περιληφθούν στην ατζέντα των εμπιστευτικών συναντήσεων των ελεγκτών με τις τράπεζες περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις όπου ο ελεγκτής διαπιστώνει προβλήματα κεφαλαίων, ρευστότητας, ανεπαρκών προβλέψεων και προβληματικών λογιστικών συστημάτων ή συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.

Οι ελεγκτές έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν αμέσως την ΚΤ αν διαπιστώσουν επίσης ότι η τράπεζα διοικείται από ένα άτομο ή αν δεν τηρεί τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτεί η ΚΤ.

Ακόμα και η όποια αμφισβήτηση της ορθότητας των αποφάσεων της ανώτατης διεύθυνσης της τράπεζας από τον ελεγκτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για διμερείς διαβουλεύσεις, ιδίως αν ο ελεγκτής πιστεύει ότι θα επηρεάσουν την οικονομική της κατάσταση ή αν εγείρουν εποπτικές ανησυχίες.

Στις συναντήσεις με την ΚΤ υποχρεούται να είναι παρόν ο αρμόδιος συνέταιρος καθώς και το διευθυντικό προσωπικό που έχει εμπλακεί στον έλεγχο.

Παράβαση των διατάξεων του νόμου είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €85 χιλ. ή και με τις δύο ποινές. Αν δε η παράβαση συνεχίζεται, τιμωρείται με πρόστιμο €1700 την ημέρα. Η ΚΤ μπορεί να καταστήσει υπεύθυνους για παραβάσεις όσους υπαλλήλους ενός οργανισμού εν γνώσει τους επέτρεψαν τη διάπραξη αδικήματος.

stockwatch.com.cy

Προτάσεις για υποτίμηση του δολαρίου


Προτάσεις για υποτίμηση του δολαρίου

Μερίδα αναλυτών στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να επισημαίνει αυτό που η Ουάσιγκτον πιθανότατα δεν θα παραδεχθεί ποτέ επισήμως: μια υποτίμηση του δολαρίου θα παρείχε την απαραίτητη... τονωτική ένεση στην αμερικανική οικονομία.

Την ώρα που η Φέντεραλ Ριζέρβ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω και των αντιδράσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ενίσχυση του ευρώ, διατείνονται ότι επιμένουν στην πολιτική του «ισχυρού δολαρίου», κάποιοι τους καλούν ανοικτά να το υποτιμήσουν.

Ενας εξ αυτών είναι και ο Φρανκ Μπεκ, αναλυτής της Capital Financial Group, ο οποίος είχε εγκαίρως προβλέψει τις αναταράξεις στις πιστωτικές αγορές.

Σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του Forbes, ο Μπεκ προτείνει μια «συντονισμένη υποτίμηση» όλων των μεγάλων νομισμάτων, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε ώθηση στις τιμές των περισσότερων στοιχείων ενεργητικού από τις μετοχές έως τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι εάν η συντονισμένη δράση δεν φαντάζει εφικτή και μια μονομερής κίνηση θα ήταν αποτελεσματική. Οπως εξηγεί, σε κρίσεις του παρελθόντος αρκετές κυβερνήσεις είχαν καταφύγει στην υποτίμηση του νομίσματός τους προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας τους.

Στην πενταετία, που ακολούθησε μετά το κραχ του 1929, δεκατρείς χώρες υιοθέτησαν την πολιτική της υποτίμησης και όλες, σύμφωνα πάντα με τον αναλυτή της Capital Financial Group, είδαν τις οικονομίες τους να ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς.

Οι ΗΠΑ στράφηκαν στην τακτική αυτή το 1934 με επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Εχοντας σήμερα δει περιορισμένα μόνο αποτελέσματα από τα άκρως δαπανηρά «σχέδια ανάκαμψης», τα οποία και έχουν εκτινάξει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα-ρεκόρ, ίσως τελικά, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, δεν τους μένει άλλη λύση από την υποτίμηση του δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα άλλωστε, παρά τη σχετική ανάκαμψή του την τελευταία εβδομάδα, έρχεται αντιμέτωπο με συνεχείς πιέσεις τον τελευταίο χρόνο, έχοντας υποχωρήσει αισθητά έναντι του ευρώ, του γιεν [JPY=X] και των άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Θα ήταν ίσως λοιπόν προτιμότερη, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Forbes, μια επίσημη υποτίμηση από την καθημερινή αργή, αλλά και επώδυνη υποχώρησή του. Υπολογίζεται ότι μια υποτίμηση του δολαρίου κατά 30% θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών των αμερικανικών στοιχείων ενεργητικού κατά 43%.

naftemporiki

Wells Fargo: Προχωρά στην αποπληρωμή των $25 δισ. του TARP


Wells Fargo: Προχωρά στην αποπληρωμή των $25 δισ. του TARP


Μετά τη Citi και η Wells Fargo ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην αποπληρωμή των 25 δισ. δολαρίων που έλαβε τον περασμένο χρόνο ως κρατική ενίσχυση μέσω του προγράμματος TARP, καθώς έφτασε σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, βάσει των όρων που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές, η Wells Fargo θα αποπληρώσει τα κρατικά κεφάλαια αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10,4 δισ. δολαρίων.

Είναι η τελευταία μεγάλη τράπεζα που ανακοινώνει την αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης, καθώς χθες η Citigroup είχε πρώτη ανακοινώσει ότι προχωρά στην αποπληρωμή 20 δισ. δολαρίων του TARP.

“Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε το σύνολο των κεφαλαίων του TARP με τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετούμε τα συμφέροντα των αμερικανών φορολογουμένων, καθώς και των πελατών μας και των επενδυτών”, τόνισε ο John Stumpf, διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo.

capital.gr
Share |