Friday, April 23, 2010

Στα 1,3311 δολ. το ευρώ


Στα 1,3311 δολ. το ευρώ

Eνισχύεται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς εντείνονται οι ενδείξεις για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3278 δολ. από το επίπεδο των 1,3279 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3311 δολάρια.

source: reporter.gr

Εβδομαδιαία κέρδη 1,5% για το χρυσό


Εβδομαδιαία κέρδη 1,5% για το χρυσό

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα που είχαν προκαλέσει οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ανατροπή του κλίματος συνέβαλε η ανακοίνωση για άνοδο των πωλήσεων νέων κατοικιών.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού έκλεισαν με άνοδο 0,9% στα 1.153,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμα και στα 1.135,20 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός έκλεισε με κέρδη 1,5%.
Ανοδο 27% κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάρτη, φτάνοντας σε υψηλό οκτών μηνών, ενισχυμένες από τη λήψη του προγράμματος φορολογικής ενίσχυσης για την αγοράς πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στις 411.000, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1963, μετά το χαμηλό που «άγγιξε» το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση ύψους 5,5%.

source: reporter.gr

Και πάλι πάνω από τα 85 δολάρια το αργό


Και πάλι πάνω από τα 85 δολάρια το αργό

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα που είχαν προκαλέσει οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ανατροπή του κλίματος συνέβαλε η ανακοίνωση για άνοδο των πωλήσεων νέων κατοικιών καθώς και το ανοδικό momentum στις διεθνείς κεφαλαιαγορές
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού έκλεισαν με άνοδο 1,7% στα 85,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας το αργό έκλεισε με κέρδη 2,1%.
Ανοδο 27% κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάρτη, φτάνοντας σε υψηλό οκτών μηνών, ενισχυμένες από τη λήψη του προγράμματος φορολογικής ενίσχυσης για την αγοράς πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στις 411.000, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1963, μετά το χαμηλό που «άγγιξε» το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση ύψους 5,5%.

Μειωμένες κατά 1,3% εμφανίστηκαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά το μήνα Μάρτιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 176,7 δισ. δολάρια, έναντι αύξησης 1,1% κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τι υπουργείο Εμπορίου, η ζήτηση σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, καθώς οι παραγγελίες για αεροσκάφη μειώθηκαν κατά 67%. Εξαιρουμένων των μεταφορικών αγαθών, οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,8% στα 136,5 δισ. δολάρια το Μάρτη, καταγράφοντας την πιο γρήγορη ανάπτυξη από το Δεκέμβρη του 2007.

source: reporter.gr

Ογδοη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τη Wall- Άλμα στις ευρωπαϊκές αγορές


Ογδοη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τη Wall- Άλμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, καθώς, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,63% στις 11.204 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,71% στις 1.217,28 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε στο +0,44% στις 2.530,15 μονάδες. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 1,03% στις 5.723,65 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε κέρδη 1,47% στις 6.259,30 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε κέρδη 0,68% στις 3.951,30 μονάδες.
Κέρδη στη Wall
Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, μετά από μία συνεδρίαση που στο μεγαλύτερος μέρος της συνεδρίασης επικρατούσε ιδιαίτερη νευρικότητα, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα «θόλωσαν» το θετικό τοπίο. Το κλίμα άλλαξε το «άλμα» στις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη συνεχίζοντας το ανοδικό σερί για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow έκλεισε με κέρδη 1,7%, ο S&P 500 με 2,1% και ο Nasdaq με 2%.

«Αλμα» 8,2% για τη Xerox, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματά της, ενώ στο +2,5% βρέθηκε η American Express, ύστερα από το διπλασιασμό της κερδοφορίας του α΄ τριμήνου.

Ανοδικά κινήθηκε και η Johnson Controls, μετά την αναβάθμιση των προβλέψεών της για την κερδοφορία του 2010.

Στον αντίποδα, με απώλειες 4,6% κινήθηκε η Amazon.com, καθώς τα κέρδη της αποκάλυψαν ότι οι διαδικτυακοί αγοραστές είναι λιγότεροι από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ανοδο 27% κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάρτη, φτάνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών, ενισχυμένες από τη λήψη του προγράμματος φορολογικής ενίσχυσης για την αγοράς πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στις 411.000, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1963, μετά το χαμηλό που «άγγιξε» το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση ύψους 5,5%.

Μειωμένες κατά 1,3% εμφανίστηκαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά το μήνα Μάρτιο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 176,7 δισ. δολάρια, έναντι αύξησης 1,1% κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τo υπουργείο Εμπορίου, η ζήτηση σημείωσε πτώση για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, καθώς οι παραγγελίες για αεροσκάφη μειώθηκαν κατά 67%. Εξαιρουμένων των μεταφορικών αγαθών, οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,8% στα 136,5 δισ. δολάρια το Μάρτη, καταγράφοντας την πιο γρήγορη ανάπτυξη από το Δεκέμβρη του 2007.

Κέρδη στην Ευρώπη

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωαγορές, στον απόηχο της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό της ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Την αισιοδοξία τροφοδότησαν και τα εταιρικά κέρδη που ανακοίνωσαν Adidas και Volvo, καθώς και η εντυπωσιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.

Σε επίπεδο εβδομάδας μεικτά ήταν τα πρόσημα που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 0,31%, ο δείκτης DAX κέρδισε 1,25% και ο δείκτης CAC έχασε 0,76%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,8%. Ο MSCI Asia Pacific Index χάνει 0,6%.

Κέρδη 3,7% για την Adidas. Η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές κέρδους για το σύνολο του έτους, καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ράλι 10% για τη Volvo, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε απρόσμενα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,68 δισ. Κορόνες (231 εκατ. δολ.), ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές ύψους 8,25 εκατ. Κορόνων. Ακολούθως, κέρδη 7,1% κατέγραψε η Renault.

Η Akzo Nobel ενισχύθηκε 5,1%, καθώς ανακοίνωσε 38% άνοδο στα κέρδη EBITDA, που διαμορφώθηκαν στα 399 εκατ. ευρώ (528 εκατ. δολ.).

Ανοδος 1,9% για την Aegon, μετά την αναβάθμιση της μετοχής από τη σε “buy” από “hold.”

Στο +5,8% η Deutsche Postbank, εν μέσω εικασιών ότι η Deutsche Bank ετοιμάζεται για την εξαγορά της, ενώ στο +8,9% κινήθηκε η Ericsson, μετά τον διπλασιασμό των πωλήσεών της στη Βόρειο Αμερική.

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων κατέγραψε η Cie. de Saint-Gobain, η οποία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +7%, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου στα 8,74 δισ. ευρώ. Στο +5,2% βρέθηκε και η Wendel, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Saint-Gobain, και στο +6,1% η ιρλανδική CRH η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της Saint-Gobain.

Στον αντίποδα βρέθηκε η STMicroelectronics NV, η οποία υποχώρησε κατά 4,7% καθώς τα αποτελέσματα της εταιρείας απογοήτευσε τους αναλυτές.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ισχυρή άνοδο κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo της Γερμανίας. Ο δείκτης ανήλθε στις 101,6 μονάδες, αντί 98,1 μονάδων το Μάρτιο. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη στις 98,9 μονάδες.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 26,9% το Μάρτιο στις πωλήσεις νέων κατοικιών



ΗΠΑ: Αύξηση 26,9% το Μάρτιο στις πωλήσεις νέων κατοικιών

source: capital.gr

Ταχεία αποκλιμάκωση στο spread, πτωτικά και τα ελληνικά CDS

Ταχεία αποκλιμάκωση στο spread, πτωτικά και τα ελληνικά CDS


Έως τα επίπεδα των 590 μονάδων βάσης έφτασε το πρωί της Παρασκευής το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων δεκαετούς απόδοσης έναντι των γερμανικών bund, μετά και τη χθεσινή δημοσίευση των αναθεωρημένων στοιχείων της Eurostat για το ύψος του ελληνικού ελλείμματος, αλλά και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s.

Ωστόσο, η εντεινόμενη φημολογία ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τις εξελίξεις αναφορικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης αντιστρέφουν την ανοδική τάση.

Έτσι, λίγο μετά τις 13:00 το spread του δεκαετούς διαμορφώνεται στις 491 μονάδες βάσης, κατά 87,2 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Παράλληλα, τα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου (CDS) των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν, αφού πρώτα άγγιξαν επίσης νέα υψηλά, καθώς βρίσκονται στις 595 μονάδες βάσης (από 645,69 μονάδες βάσης νωρίτερα), που σύμφωνα με την CMA Datavision υποδηλώνουν πιθανότητα 41,12% να βρεθεί η Ελλάδα σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Υψηλότερες πιθανότητες παγκοσμίως εμφανίζουν μόνο η Αργεντινή (43,94%) και η Βενεζουέλα (43,88%), με τα αντίστοιχα πενταετή CDS στις 853,50 και 824,90 μονάδες βάσης.


Για "Μαύρη Πέμπτη" στην αγορά ομολόγων κάνει λόγο η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "καθώς χθες βιώσαμε, ιστορικά, τη χειρότερη ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα με ένα γενικευμένο και βίαιο sell-off που έθεσε κυριολεκτικά knock-out την αγορά".

"Οι απώλειες κινήθηκαν μεταξύ 4 % και 6% στο φάσμα 2-10 της καμπύλης των επιτοκίων με τις αποδόσεις στη λήξη να διαμορφώνονται μεταξύ 8,8% (10ετία) και 10,3% (2ετία και 3ετία), επίπεδα ρεκόρ τα οποία είχαμε να τα δούμε από το Νοέμβριο του 1998. Ενδεικτικό των σημαντικών ζημιών είναι η υποχώρηση πέριξ του 16% που καταγραφούν οι τιμές των 2 τελευταίων νέων κοινοπρακτικών εκδόσεων (10ετίας στις 11 Μαρτίου και 7ετίας στις 4 Απριλίου) σε σχέση με την τιμή της έκδοσής τους. Το περιθώριο απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έναντι του γερμανικού Bund αναρριχήθηκε κατά 77,2 μ.β. στις 578,7 μ.β. καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Τα πράγματα αποδείχτηκαν χειρότερα για τα spreads των 2ετών και 5ετών ομολόγων, καθώς σκαρφάλωσαν στις 731,7 μ.β. και 935,9 μ.β. με άνοδο 128,8 μ.β. και 285,3 μ.β. αντίστοιχα. Επιβάρυνση του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών υπήρξε, με τα CDS να κλείνουν πάνω από τις 500 μ.β., 638,9 μ.β. για τα 5ετή και 532,1 μ.β. για τα 10ετή, με άνοδο 151,1 μ.β. και 107,2 μ.β. αντίστοιχα. Η πιθανότητα χρεοκοπίας όπως προκύπτει από τα CDSs διαμορφώνεται πλέον στο 43,1% στην πενταετία και 61,1% στην δεκαετία έναντι 35,0% και 52,3% που ήταν προχθές. Ο τζίρος παρέμεινε υποτονικός στα 231 δις ευρώ με την πλειονότητα, πάνω από 80%, τού να αφορά πωλήσεις. Η 10ετία μονοπώλησε το επενδυτικό ενδιαφέρον με 110 εκ. τζίρο. Αφορμή για αυτή τη καταβύθιση έδωσε η χτεσινή αναθεώρηση του δημοσίου ελλείμματος προς τα πάνω κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 13,6% από 12,7% και του δημοσίου χρέους στο 115,1% από 112,6% από την Eurostat, και η δήλωση των ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ενδέχεται να υπάρξει άμεσα και άλλη αναθεώρηση δεδομένης της χαμηλής ποιότητας των παρεχόμενων στοιχείων.

Το γεγονός αυτό εκτιμούμε ότι αποτέλεσε την σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και πυροδότησε μια βίαιη αντίδραση, αφού επιδείνωσε την αναξιοπιστία της χώρας και την περιβάλλουσα αβεβαιότητα αναφορικά με το ελληνικό θέμα, ενώ εκτόξευσε την ήδη επιβαρημένη αποστροφή για τον κίνδυνο στα ύψη. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε αναμφίβολα και η πληθώρα των εκθέσεων ή εκφραζόμενων απόψεων που κάνουν λόγο για μια αναγκαία εθελοντική ή υποχρεωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι επενδυτές πιστεύουν πλέον ότι πλησιάζει η ώρα που η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών ή να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της, και επαναξιολογούν ταχύτατα το συγκεκριμένο κίνδυνο. Η επενδυτική εμπιστοσύνη και διάθεση έχουν δώσει την θέση τους στο πανικό, κύρια χαρακτηρίστηκα του οποίου είναι το ξεπούλημα των ελληνικών τίτλων. Η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να αγοράσει σε αυτά τα επίπεδα τιμών, θεωρώντας τα ακριβά σε σχέση με το ρίσκο που φέρουν, ενώ όλοι ζητούν προστασία. Η συναλλακτική δραστηριότητα έχει περιοριστεί σε επίπεδα που δύσκολα ξεπερνούν τα 250 εκ. ευρώ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως bidless αφού απουσιάζει παντελώς το αγοραστικό ενδιαφέρον. Τα ιλιγγιώδη επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται τα επιτόκια δανεισμού κατατάσσουν τα ελληνικά χρεόγραφα μεταξύ των αποκαλούμενων junk bonds ή ομόλογα σκουπίδια, των τίτλων δηλαδή με ιδιαίτερα χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση και υψηλή απόδοση, κύρια χαρακτηριστικά των οποίων είναι το μεγάλο ρίσκο μη καταβολής των τόκων και αποπληρωμής από τον εκδότη. Υποδηλώνουν δε ξεκάθαρα, όπως άλλωστε το καταδεικνύουν και τα διευρυμένα Spreads και CDSs, ότι η αγορά προεξοφλεί ξεκάθαρα αναδιάρθρωση/επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ή ακόμα και στάση πληρωμών.

Εκτίμησή μας είναι ότι τα περιθώρια χρόνου έχουν στενέψει απελπιστικά και ότι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται είναι δύσκολα αναστρέψιμη ενώ μονόδρομος για την αποφυγή των χειρότερων είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και της αξιοπιστίας της χωράς. Η άμεση χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές ενεργοποίηση του διχτύου ασφαλείας ΕΕ/ΔΝΤ σε συνδυασμό με την υλοποίηση μιας επιπλέον γενναίας δέσμης νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής (5 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ) όπως και η ταχύτατη προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτου πολιτικού κόστους, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς αυτή τη κατεύθυνση αρκεί να υπάρχει πολιτική συναίνεση και η αγορά να μας προσφέρει την απαραίτητη πίστωση χρόνου".

source: capital.gr

«Πάτησε τη σκανδάλη» ο Πρωθυπουργός


«Πάτησε τη σκανδάλη» ο Πρωθυπουργός

Αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης E.E./ΔΝΤ κατέθεσε επισήμως σήμερα η χώρα μας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η φημολογία ότι η χώρα μας θα προσέφευγε σήμερα στο μηχανισμό είχε δώσει ισχυρή ώθηση από το πρωί στις χρηματιστηριακές αγορές και το ευρώ [EUR=X] , ενώ συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των spreads.

source: naftemporiki.gr

Ευρωζώνη: Ανάκαμψη των βιομηχανικών παραγγελιών το Φεβρουάριο


Ευρωζώνη: Ανάκαμψη των βιομηχανικών παραγγελιών το Φεβρουάριο

ΕκΤην ισχυρότερη ετήσια αύξηση σε διάστημα 31 μηνών εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες των 16 κρατών που χρησιμοποιούν το ευρώ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat.

Ειδικότερα, οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια σημείωσαν άνοδο της τάξης του 12,2%, την ισχυρότερη από τον Ιούλιο του 2007. παράλληλα, οι παραγγελίες του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν και εμφανίζουν πτώση 1,6% μηνιαίως και αύξηση 7,5% ετησίως.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων για αύξηση κατά 1% σε μηνιαίο επίπεδο και 11,3% σε ετήσιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

source: capital.gr

Βρετανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο


Βρετανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη το α΄ τρίμηνο

Η βρετανική οικονομία επιβράδυνε το α΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2009. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,3%.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4%, μετά από έξι διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,4%.

source: capital.gr

Moody΄s: Υποβαθμίζει αξιολόγηση για Εθνική


Moody΄s: Υποβαθμίζει αξιολόγηση για Εθνική

Η Moody΄s υποβάθμισε σήμερα τις αξιολογήσεις της για το χρέος και τις καταθέσεις της Εθνικής Τράπεζας σε A3/P-2 από A2/P-1 μετά τη χθεσινή υποβάθμιση του ελληνικού χρέους σε A3 από Α2.

Ο οίκος ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων και χρέους παραμένει υπό αναθεώρηση για πιθανή περαιτέρω υποβάθμιση.

Η Moody΄s έθεσε επίσης υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις χρέους και καταθέσεων των EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕbank και Εμπορική Τράπεζα.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις των Attica Bank, Γενική Τράπεζα και Marfin Egnatia Bank δεν επηρεάζονται.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης στο ελληνικό κυβερνητικό χρέος οδήγησε τη Moody΄s σε μείωση του δείκτη συστημικής στήριξης (SSI) της Ελλάδας. Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι πιθανή νέα υποβάθμιση του κυβερνητικού χρέους θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δείκτη SSI που χρησιμοποιείται για να αξιολογηθεί η ο βαθμός θετικών προοπτικών ενός τραπεζικού ιδρύματος λόγω παραγόντων συστημικής στήριξης.

Ωστόσο ο οίκος αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υποστηριξη του τραπεζικού συστήματος μέσω μιας σειράς (οικονομικών και μη-οικονομικών) εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις τράπεζες.

source: capital.gr

Goldman Director Gave Tip on Buffett Deal, WSJ Says

Goldman Director Gave Tip on Buffett Deal, WSJ Says


April 23 (Bloomberg) -- A Goldman Sachs Group Inc. director tipped off a hedge fund billionaire about a $5 billion investment in the bank by Warren Buffett’s Berkshire Hathaway Inc. before it became public knowledge, the Wall Street Journal reported, citing a person familiar with the matter.

Goldman Sachs director Rajat Gupta told Galleon Group founder Raj Rajaratnam about the Berkshire investment, the newspaper quoted the source as saying. Federal investigators wrote to Gupta to say they had intercepted phone calls between Gupta and Rajaratnam, the report quoted the source as saying.

Goldman Sachs spokeswoman Connie Ling in Hong Kong declined to comment on the report when contacted by Bloomberg News. Gupta said last month he was stepping down as a Goldman Sachs director.

The bank, the most profitable in Wall Street’s history, in September 2008 agreed to sell $5 billion in preferred shares that paid 10 percent interest to Buffett, after the Lehman Brothers Holdings Inc. bankruptcy and Bank of America Corp.’s purchase of Merrill Lynch & Co. Buffett remains comfortable with his Goldman investment after regulators on April 16 sued the bank for fraud, Berkshire Director Thomas Murphy said.

Rajaratnam is being sued by the U.S. Securities and Exchange Commission for insider trading, which he denies. Gupta hasn’t been formally accused of any wrongdoing, the newspaper said, adding that his lawyer said he hadn’t violated any law.

Gupta, 61, is being examined by the SEC, which sued Rajaratnam, a person familiar with the Galleon investigation who asked not to be identified because the matter is ongoing and confidential, has told Bloomberg.

Goldman Support

Buffett has supported a firm that’s become a lightning rod for politicians and people who feel cheated by the recession. Public regard for Goldman Sachs has plummeted in the year and a half since Buffett provided the company with capital in the depths of the financial crisis.

Buffett is “not concerned with the investment at all,” Murphy said in a Bloomberg Television interview, citing a phone conversation with Buffett, Berkshire’s chief executive officer. “He has to see what’s going to happen on it, but I think he has great confidence in Goldman,” Murphy said.

The SEC accused Goldman Sachs and an employee of misleading clients on the sale of mortgage-related investments. The case focuses on a collateralized debt obligation that yielded a $1 billion payout for hedge fund Paulson & Co. when the CDO lost value.

Investor Gathering

Buffett and Murphy spoke after the SEC announced its lawsuit on April 16, the director said.

Goldman Sachs, led by Chief Executive Officer Lloyd Blankfein, has called the claims in the lawsuit unfounded. Investors who took the opposite position to Paulson were aware of the risk, Goldman Sachs has said.

Buffett may be called on to address criticism of Goldman Sachs on May 1 when tens of thousands of investors gather in Omaha, Nebraska, for Berkshire’s annual meeting. At last year’s meeting, he countered public anger over the taxpayer-funded bank bailouts by touting Wells Fargo & Co., one of Berkshire’s top holdings and the recipient of $25 billion in aid.

source: bloomberg.com

Goldman Sachs under fire over role in Lloyds cash call


Goldman Sachs under fire over role in Lloyds cash call


US investment banking giant Goldman Sachs is facing more fire today after reports that the terms of the Lloyds capital raising last year were altered after a last minute request from Goldman's investment team.

A manager that invests the bank's own money demanded last minute changes to the terms of the £23.5 billion bond part of the cash call.

The change was implemented and benefited the bank's position as a bond investor, the Financial Times reported.

Goldman Sachs said the bank ensures different departments are unaware of what each is doing and cannot influence each other. But today's claims highlight the conflicts of interest at the heart of the investment banking model.

Given the government owns a 41% stake in Lloyds, the news adds further weight to calls earlier this week that the government should sack Goldman Sachs as an adviser after the US regulator announced it is bringing fraud charges against the bank.

The SEC alleges that Goldman allowed hedge fund Paulson & Co to select certain securities to be a part of a mortgage backed product it was selling to other investors knowing the hedge fund was betting against the securities the fund had recommended.

Goldman Sachs has issued a rigorous defence against the SEC saying the charges against it have no foundation in law and said today's revelations are an attempt by rivals to muddy its name.

Critics say taken together these stories suggest Goldman Sachs put its own interests ahead of its clients, which include the UK taxpayer.

source: citywire.co.uk

Amazon.com:Ενίσχυση 68,9% στα κέρδη α΄τριμήνου


Amazon.com:Ενίσχυση 68,9% στα κέρδη α΄τριμήνου



Πτώση έως και 7% σημείωσε η μετοχή της Amazon.com καθώς ο όμιλος online πωλήσεων δεν ικανοποίησε την αγορά με τις προβλέψεις του για το β’ τρίμηνο. Αύξηση 68,9% στα κέρδη α’ τριμήνου.

Τα κέρδη α’ τριμήνου ενισχύθηκαν στα 299 εκατ. δολάρια ή 66 σεντς ανά μετοχή από 177 εκατ. δολάρια ή 41 σεντς ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα κέρδη θα φθάσουν στα 61 δολάρια ανά μετοχή. Οι πωλήσεις α’ τριμήνου ενισχύθηκαν στα 7,13 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εταιρία τα λειτουργικά έσοδα για το β’ τρίμηνο θα κυμανθούν από 220 εκατ. έως 320 εκατ. δολάρια, ενώ ο κύκλος εργασιών θα κυμανθεί από 6,1 δισ. έως 6,7 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι ο κύκλος εργασιών θα φθάσει στα 6,84 δισ. δολάρια.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης IFO


Γερμανία: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης IFO



Πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία τον Απρίλιο, αγγίζοντας υψηλό δύο ετών.

Ο δείκτης ενισχύθηκε στις 101,6 μονάδες από 98,1 που ήταν τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών ότι θα φθάσει στις 98,7 μονάδες.

source: euro2day.gr

Microsoft: Αύξηση 35% στα κέρδη γ' τριμήνου


Microsoft: Αύξηση 35% στα κέρδη γ' τριμήνου

Κατά 35% αυξήθηκαν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου χρήσης της Microsoft, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 4,01 δισ. δολάρια ή 45 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών ύψους 2,98 δισ. δολαρίων ή 33 σεντς κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν 6% στα 14,5 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι αναλυτές της Wall Street εκτιμούσαν κέρδη στα 42 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 14,4 δισ. δολαρίων.

source: reporter.gr

Προς μεταβατικό δάνειο η Ελλάδα, μεταδίδει το Bloomberg

Προς μεταβατικό δάνειο η Ελλάδα, μεταδίδει το Bloomberg

Το ενδεχόμενο να ζητήσει μεταβατικό δάνειο για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του δανεισμού της προβάλλει το πρακτορείο Bloomberg, ως προοπτική της Ελλάδος, στον απόηχο παρόμοιων ειδήσεων που προέβαλλαν από χθες κι άλλα ειδησοεγραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί γύρω στα 9 δισ. ευρώ μέχρι τις 19 Μαΐου, οπότε υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, δεδομένου ότι αναλυτές υπολογίζουν πως χρειάζονται τρεις ακόμη εβδομάδες διαπραγματεύσεων μέχρις ότου οριστικοποιηθούν με την «τρόικα» οι όροι του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για συγχώνευση των αεροπορικών εταιριών UAL και Continental

ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για συγχώνευση των αεροπορικών εταιριών UAL και Continental


Εισαγωγή στο DeliciousΚρύψε τοΕισαγωγή στο RedditΕισαγωγή στο StumbleUponΕισαγωγή στο FacebookΕισαγωγή στο MySpaceΕισαγωγή στο Technorati
Ετικέττες:
Continental - Αεροπορικές εταιρείες - UAL Η αεροπορική εταιρία US Airways Group Inc ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με την United Airlines, εξέλιξη που ίσως ανοίξει το δρόμο για τη συγχώνευση της UAL Corp με την Continental Airlines Inc, οπότε θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο.


Η UAL και η Continental έχουν ήδη αρχίσει επαφές για πιθανή συγχώνευση του μετοχικού κεφαλαίου τους, όπως έγινε γνωστό από πηγή που γνωρίζει τις εταιρικές εξελίξεις.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μία τέτοια συγχώνευση θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην αεροπορική βιομηχανία, που τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα. Αρκετοί μάλιστα πιστεύουν ότι η UAL μπήκε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την US Airways, ώστε να πιέσει την Continental, για την έναρξη ξεχωριστών συζητήσεων. Ωστόσο η απόφαση της US Airways να αποσυρθεί, μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της UAL.

"Η United δεν μπορεί πλέον να φέρνει τη μία αεροπορική εταιρία απέναντι στην άλλη για να εξασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία", δήλωσε ο Τζο Σβιτερμαν, ειδικός σε θέματα μεταφορών, στο πανεπιστήμιο DePaul του Σικάγο.

Οι εκπρόσωποι της UAL και της Continental απέφυγαν οποιοδήποτε σχόλιο για τις εξελίξεις.


source: reporter.gr

Prudential: Ετοιμη για εισαγωγή σε ασιατικά χρηματιστήρια

Prudential: Ετοιμη για εισαγωγή σε ασιατικά χρηματιστήρια

Στις 11 Μαΐου έχει προγραμματίσει να εισέλθει στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Prudential ενώ στα σχέδιά της συμπεριλαμβάνεται και μια δεύτερη εγγραφή, στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει πως από τις 11 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της τόσο στην αγορά του Χονγκ Κονγκ όσο και σε αυτή της Σιγκαπούρης.

Στόχος της είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της ασιατικής ανταγωνίστριάς της, AIA – θυγατρικής της American International Group (AIG).

Η εισαγωγή της στα ασιατικά χρηματιστήρια αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εγχώριων επενδυτών, σε μια διάθεση μετοχών το ύψος της οποίας θα αγγίξει τα 21 δισ. δολάρια.

source: naftemporiki.gr

Στο τραπέζι η λύση των reverse split


Στο τραπέζι η λύση των reverse split

Τα spread φέρνουν... reverse spit. Η κάθετη υποχώρηση των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο λόγω του εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει αρκετούς τίτλους κοντά στα επίπεδα των 0,30 ευρώ, όριο βάσει του οποίου μία μετοχή μεταφέρεται στην κατηγορία των «Ειδικών Χαρακτηριστικών» και ουσιαστικά στο περιθώριο της αγοράς.

Ήδη σε αυτή τις τελευταίες εβδομάδες εντάχθηκαν η Sato και ο Καρδασιλάρης, ενώ περί τις 35 ακόμη εταιρείες «φλερτάρουν» επικίνδυνα με την κατηγορία, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους μετόχους τους αφού αυτόματα εφαρμόζονται περιορισμοί στη διαπραγμάτευσή τους και κατάργηση του margin.

Ως ένα μέτρο άμυνας, συνήθως εφαρμόζεται η λύση του reverse split, όπου φυσικά είναι αυτό δυνατό. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο αριθμός των μετοχών μιας εταιρείας και αυξάνεται η ονομαστική της τιμή. Αυτό γίνεται από εισηγμένες που έχουν πολύ μεγάλο αριθμό μετοχών και η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει πολύ χαμηλά, σε σημείο που τείνει να απαξιωθεί. Ουσιαστικά, με το reverse split αποφεύγεται η μετατροπή μιας μετοχής σε penny stock, καθώς μειώνεται η διασπορά.

Κάτι ανάλογο εξετάζει να πράξει και η Alapis. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό τίτλων –1,96 δισ.– η σκέψη για την πραγματοποίηση reverse split είχε πέσει εδώ και αρκετό καιρό στο τραπέζι των συζητήσεων. Στην τελευταία παρουσίαση του ομίλου σε αναλυτές αναφέρθηκε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να ενταχθεί η μετοχή της εταιρείας στην κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών του ΧΑ.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, πάντως, μόνο σε μια συνεδρίαση η μετοχή της Alapis υποχώρησε κάτω από τα 0,30 ευρώ, αν και η διαγραμματική τάση εμφανίζεται εδώ και αρκετές συνεδριάσεις καθοδική. Χθες, ο τίτλος έκλεισε στα 0,35 ευρώ.

Προ καιρού η Plias (πρώην Παπουτσάνης) αποφάσισε την αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών με συνένωση μετοχών και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με συμψηφισμό ζημιών με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της. Από 197 εκατ., οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν σε 49 εκατομμύρια, ονομαστικής αξίας 0,31 ευρώ. Ο όμιλος εμφάνισε πέρυσι ζημίες 4,4 εκατ. ευρώ, από 7,8 εκατ. το 2008, ενώ φέτος στόχος είναι να επιτύχει περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους (το 2009 τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 30% στα 4,5 εκατ. ευρώ).

Κατά καιρούς, έχουν υπάρξει σενάρια για ανάλογη κίνηση και στη Χατζηιωάννου Holdings που από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται στην κατηγορία «Χαμηλής Διασποράς και Ειδικών Χαρακτηριστικών». Η μετοχή έχει πλέον σταθεροποιηθεί κάτω από τα 0,30 ευρώ (χθες έκλεισε στα 0,19 ευρώ), με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είχαν δηλώσει στις αρχές του έτους πως δεν εξετάζουν τη λύση του reverse split, εκτιμώντας πως η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, αναδιάρθρωσης και επαναπροσδιορισµού της δραστηριότητάς της, προσπάθεια που θα αποτυπωθεί και στην εικόνα της µετοχής στο Χ.Α. Στο σύνολο, πάντως, του 2009 οι ζημιές του ομίλου διευρύνθηκαν στα 8,6 εκατ.ευρώ από 2,7 εκατ.ευρώ το 2008.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, υπάρχουν περίπου 35 μετοχές εταιρειών που βρίσκονται κοντά στο όριο των 0,30 ευρώ και οι οποίες εάν διατηρηθεί το έντονα αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για την ένταξή τους στη κατηγορία των «Ειδικών χαρακτηριστικών», δίχως να αποκλείεται κάποιες από αυτές να προτείνουν τη λύση του reverse split στις γενικές τους συνελεύσεις.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Στα €48,245 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων


ΕΚΤ: Στα €48,245 δισ. οι αγορές καλυμμένων ομολόγων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ αύξησαν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων την περασμένη Πέμπτη, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 48,245 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΚΤ διακανόνισε σχεδόν 308 εκατ. ευρώ σε αγορές την Πέμπτη. Τα καλυμμένα ομόλογα εκδίδονται από τράπεζες για την αναχρηματοδότηση στεγαστικών δανείων ή δανείων προς τον δημόσιο τομέα.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσει "σταδιακά" καλυμμένες ομολογίες τόσο στη πρωτογενή όσο και στη στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο προγράμματος που αναμένεται να συνεχιστεί "αρκετά μέσα" στο 2010.

Εκτιμά ότι έως τα τέλη του Ιουνίου του 2010 το αργότερο θα έχουν ολοκληρωθεί οι αγορές έως το ποσό των 60 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο πρόγραμμα.

source: capital.gr

Μειώνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η UBS


Μειώνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η UBS

Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες η UBS και δίνει νέες χαμηλότερες τιμές στόχους. Ωστόσο διατηρεί αμετάβλητες της συστάσεις. Πιο αναλυτικά διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank, την ουδέτερη σύσταση για τις Eurobank, Marfin, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και τη σύσταση πώλησης για την ΑΤΕ Bank.

Αναφορικά με τις τιμές στόχους, μειώνει για την Alpha Bank την τιμή στόχο στα 7,5 ευρώ από 9,5 ευρώ, της Eurobank στα 6,7 ευρώ από 7,1 ευρώ, της Marfin στα 2 ευρώ από 2,4 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 13,8 ευρώ από 18,2 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στα 6,4 ευρώ από 7,2 ευρώ και της ΑΤΕ Bank στα 0,8 ευρώ από 1 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο οίκος τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό διαρκή πίεση και αυτό επηρεάζει το λειτουργικό και το χρηματοδοτικό περιβάλλον των τραπεζών. Ακόμα και αν το τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο ο οίκος εκτιμά πως η πίεση στα ομόλογα πρέπει να σταματήσει για να αποφευχθούν αρνητικά αποτελέσματα.

Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα μειώθηκαν κατά 30% περίπου προκειμένου να ενσωματώνουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη των χορηγήσεων και τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Ο οίκος περιμένει ύφεση 2% για το 2010.


source: reporter.gr

Στα βαθιά και πάλι ο Σταυράκης


Στα βαθιά και πάλι ο Σταυράκης

Αντιμέτωπος με την πικρή πραγματικότητα του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος και του διογκούμενου χρέος θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη γλυκιά γεύση που άφησε η προχθεσινή συμφωνία με το Κατάρ για επενδύσεις στην Κύπρο. Υπό το βάρος χθεσινών στοιχείων της Eurostat που δείχνουν πως η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών είναι ταχύτερη στην Κύπρο από ότι στην Ελλάδα, ο Χαρίλαος Σταυράκης θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά να εμπλέξει τα κόμματα στη συζήτηση για τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μείωση του ελλείμματος.

Η σημερινή ημέρα για τον υπουργό φαντάζει δύσκολη, έχοντας υπόψη την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας του υπουργού στις 7 Απριλίου για συζήτηση των μέτρων που προτείνει στο Πρόγραμμα Σύγκλισης.

Ως γνωστό, ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ δεν παρουσιάστηκαν καθόλου στη συνάντηση, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων πήγαν αλλά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της επίδοσης του πακέτου μέτρων και του ΠΣ από μέρους της κυβέρνησης.

Οι διαφωνίες του ΔΗΣΥ δεν εστιάζονται μόνο στην αργοπορημένη ενημέρωση αλλά και επί της ουσίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία καλούν να προβεί σε πιο ουσιαστικά μέτρα.

Το ΠΣ έχει ήδη επικριθεί από μερίδα των κομμάτων και από το ΚΕΒΕ ότι στερείται μέτρων διαρθρωτικής φύσης, και στηρίζεται κυρίως σε εισοδηματικά μέτρα που θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Οι πρώτες ενδείξεις για τις επιδράσεις των μέτρων φάνηκαν τις προάλλες από την πρόταση για αύξηση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων μέχρι 10 σεντ το λίτρο, αλλά και από τα μέτρα που κατατέθηκαν στη βουλή για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και για μείωση του κόστους των κρατικών συντάξεων, το ΠΣ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για το θέμα, πλην της μη παραχώρησης γενικών αυξήσεων, που είχε ήδη περιληφθεί στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη βουλή το Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών σε κάθε ευκαιρία τονίζει και προειδοποιεί ότι στενεύουν τα περιθώρια για την κυπριακή οικονομία η οποία χρήζει άμεσων θεραπευτικών μέτρων για έξοδο από την κρίση και συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 6% το 2010 και μείωση του μέχρι το 2013 στο 3%.

Σε αντίθετη περίπτωση όπως αναφέρεται και στο ΠΣ το έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 10% το 2013 και το χρέος θα ξεπεράσει το 80%, από 48,2% που ήταν το 2008.

Το στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat ρίχνουν φως στην δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος. Με βάση τα στοιχεία, μέσα σε δύο χρόνια το πλεόνασμα του 3,4% του ΑΕΠ μετατράπηκε το 2009 σε έλλειμμα 6,1%. Σύμφωνα με υπολογισμούς της StockWatch, το μέγεθος της ανατροπής, που ανέρχεται σε 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ελλάδας και το τρίτο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

Κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις αναμένεται να παίξουν και οι κοινωνικοί εταίροι, με τους οποίους επίσης θα έχει συνάντηση ο κ. Σταυράκης.

Αγκάθι στις φιλοδοξίες του υπουργείου για μείωση του ελλείμματος αναμένεται να αποτελέσουν οι αντιδράσεις της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων, ΠΑΣΥΔΥ.

Η εξεύρεση συναινετικών συγκλήσεων με την ΠΑΣΥΔΥ φαντάζει μέχρι στιγμής δύσκολη έως ακατόρθωτη, με το γενικό της γραμματέα, Γλαύκο Χατζηπέτρου, να διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι οι όποιες παραχωρήσεις παιρνούν από την ψήφιση των 21 μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ενδεικτικό της ακλόνητης στάσης των δημοσίων στα κελεύσματα της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι μόνο 5 από τους 100 κρατικούς αξιωματούχους που καλούσε ο υπουργός Οικονομικών δια επιστολής στις αρχές του μήνα να ακολουθήσουν τα αχνάρια του προέδρου Χριστόφια και των βουλευτών και να αποδεχθούν μείωση κατά 10% των απολαβών τους επί δύο χρόνια, δέχθηκαν τη μείωση του μισθού τους.

Γρήγορα επίσης διαλύθηκε και το αμυδρό φως που διαφάνηκε μετά την κατ’ ίδιαν συνάντηση του κ. Χατζηπέτρου με τον πρόεδρο Χριστόφια με τον πρώτο να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ για τα κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συναντήσεις του κ. Σταυράκη, δεν θα περιοριστούν στα κόμματα και τους εταίρους αλλά θα συνεχιστούν και σε επίπεδο Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών, Πρυτάνεων και Ακαδημαϊκών των Κυπριακών Πανεπιστημίων, από τους οποίους η κυβέρνηση φέρεται να ζητά εξοικονομήσεις €5 εκ.

source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμιση Ελλάδας σε "Α3" από Moody΄s


Υποβάθμιση Ελλάδας σε "Α3" από Moody΄s

Η Moody΄s Investors Service υποβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε A3 από A2, ενώ ανακοίνωσε ότι τοποθετεί την αξιολόγηση σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή νέα υποβάθμιση.

"Η απόφαση βασίζεται στην άποψη της Moody΄s ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το χρέος να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα υψηλότερα και πιο ακριβά απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί", αναφέρει σε σχετική έκθεση ο οίκος.

Η διαδικασία της επαναξιολόγησης θα καθορίσει αν η αξιολόγηση θα παραμείνει στη κατηγορία "A", αλλά και το πιθανό outlook. Η Moody΄s θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση των αξιολογήσεων όταν αποσαφηνιστούν περισσότερο τα μακροπρόθεσμα μέτρα πολιτικής και οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Η Moody΄s τοποθέτησε επίσης την αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων της Ελλάδας Prime-1 υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Τα “ceilings” για τα ελληνικά ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθούν να αξιολογούνται με “Aa” (σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωζώνης) και παραμένουν ανεπηρέαστες από τη σημερινή ενέργεια του οίκου.

"Αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα, ακόμα και να προηγείται, σε όρους εφαρμογής των μέτρων που έχει περιγράψει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δύσκολο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθιστά τη διαρκή προσήλωση στο πρόγραμμα πολύ πιο δύσκολη", επισημαίνει η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος και ανώτερη αναλύτρια της Moody΄s Sovereign Risk Group και επικεφαλής του προγράμματος για την Ελλάδα.

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2009 υποβάθμισε τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα σε A2 με αρνητικό outlook από A1. Τη χρονική εκείνη περίοδο η αξιολόγηση A2 βασίζονταν σε τρεις παράγοντες.
(1) την εκτίμηση ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης ενέχει σημαντικούς κινδύνους εκτέλεσης
(2) τον πολύ περιορισμένο κίδνυνο ρευστότητας που αντιμετώπιζε η Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης προθυμίας της ΕΚΤ να δέχεται το κυβερνητικό χρέος ως εγγύηση
και (3) την εκτίμηση ότι θα ακολουθούσε στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ υπό όρους -σε περίπτωση ανάγκης- ενισχύοντας την εμπιστοσύνη.

Τέσσερις μήνες αργότερα, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τη θεμελιώδη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν φαίνεται να αποδυναμώνεται. Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα αριθμό θετικών εκπλήξεων, που περιλαμβάνει μια ένδειξη στις 20 Απριλίου του 2010 πως δομικές οικονομικά μέτρα βρίσκονται καθ΄ οδόν.

Ωστόσο, η ανοργάνωτη κινητοποίηση της εξωτερικής βοήθειας καθιστά πολύ πιο δύσκολο για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μετρήσεις του χρέους στο εύρος της αξιολόγησης A.

Επιπλέον, η αναθεώρηση των στατιστικών για το ελληνικό χρέος και το έλλειμμα στις 22 Απριλίου του 2010 ανεβάζει τον πήχη περαιτέρω για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα, η Moody΄s πιστεύει πλέον ότι η σταθεροποίηση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί τελικά, αλλά θα υλοποιηθεί σε υψηλότερη τιμή και σε επίπεδα πιο συνεπή με αξιολόγηση στο εύρος Baa.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σημερινή υποβάθμιση και η αναθεώρηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση είναι σύμφωνη με το στόχο της Moody΄s να κινεί τις αξιολογήσεις με τακτικό τρόπο παρέχοντας μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα.

"Είναι απίθανο η αξιολόγηση να διατηρηθεί στο A3, εκτός και αν οι δράσεις της κυβέρνηση μπορέσουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις των υψηλών επιτοκίων και της χαμηλής ανάπτυξης που θα μπορούσαν τελικά να υπονομεύσουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει τα επίπεδα του χρέους", αναφέρει η Carlson.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εξέταση από τη Moody΄s θα έχει στόχο να αξιολογήσει τις προοπτικές για αξιόπιστη σταθεροποίηση του χρέους με φόντο τον σκεπτικισμό στην αγορά, τη θαρραλέα αλλά αντιλαϊκή δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και την επώδυνη οικονομική αναδιάρθρωση.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη δράση αξιολόγησης για την Ελλάδα εφαρμόστηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2009 όταν η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε A2 με αρνητικό outlook.

source: capital.gr
Share |