Monday, August 23, 2010

Σταθεροποιητικά ο χρυσός


Σταθεροποιητικά ο χρυσός

Με οριακές απώλειες έκλεισε σήμερα ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, περιορίζοντας τις αρχικές του απώλειες, καθώς μερίδα των επενδυτών παρέμεινε πιστή εν μέσω νευρικότητας των αμερικανικών δεικτών. Αν και το κλίμα σήμερα στις αγορές ήταν πολύ καλύτερο λόγω των επιχειρηματικών ειδήσεων, η νευρικότητα της Wall σκίασε τις προοπτικές, ευνοώντας εν μέρει και τα μέταλλα.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.228,50 δολάρια η ουγγιά, μόλις κατά 0,02% ή 30 cents από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Οι πιέσεις που δέχτηκε σήμερα ο χρυσός, καθώς ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 4 δολάρια, δημιουργήθηκαν και από τη νευρικότητα στην αγορά συναλλάγματος, με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,2713. "Στο επίκεντρο βρίσκονται πάλι οι συνθήκες της ευρωζώνης", είπε ο Paul Mackel της HSBC.

Ενδιαφέρον προσελκύουν τα στοιχεία για τον δείκτη ΡΜΙ, με τον κλάδο μεταποίησης στη Γερμανία να επεκτείνεται με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών και κάτω από τις προβλέψεις.

Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης διευρύνθηκε με μικρότερο ρυθμό τον Αύγουστο, επιβαρημένος από τον μεταποιητικό κλάδο καθώς και τις υπηρεσίες, αλλά παρέμεινε πάνω από το βασικό επίπεδο των 50 μονάδων, με τον προκαταρκτικό δείκτη της Markit να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 56,1 μονάδες από τις 56,7 μονάδες τον Ιούλιο.

source: reporter.gr

Στο 1% οι απώλειες για το αργό


Στο 1% οι απώλειες για το αργό


Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας σημαντικές αδυναμίες να διατηρήσει τα αρχικά του κέρδη, υπό το βάρος της ανόδου του δολαρίου, γεγονός που το καθιστά ακριβότερο. Οι πιέσεις εντάθηκαν εξαιτίας και της νευρικότητας της Wall που σκίασε τις προοπτικές της ζήτησης του για ακόμη μία συνεδρίαση.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού έκλεισαν στα 73,10 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες που έφτασαν ακόμη και το 1%.
Περιορισμένη υποχώρηση σημείωσε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, διαμορφωμένο στα 1,2710 δολάρια από το επίπεδο των 1,2712 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Νέα Υόρκη. Η νέα έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Moodys στην οποία εκφράζονται ανησυχίες για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στο δημόσιο χρέος των κρατών η εφαρμογή αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, άσκησε πιέσεις στην ισοτιμία του ευρώ.

source: reporter.gr

"Φτερά" έχουν κάνει 16,3 δισ. ευρώ καταθέσεις από την αρχή του έτους


"Φτερά" έχουν κάνει 16,3 δισ. ευρώ καταθέσεις από την αρχή του έτους

Συνεχίζουν οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και τον σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στα 216,5 δισ. ευρώ. Συνολικά από την αρχή του έτους οι καταθέσεις καταγράφουν μία μείωση της τάξεως του 7%, καθώς το συνολικό του υπόλοιπο έχει υποχωρήσει κατά 16,3 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει στα 179 δισ. ευρώ από 183,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο, καταγράφοντας μία μείωση της τάξεως του 2,5%. Όμως από την αρχή του έτους οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 15,9 δισ. ευρώ, ήτοι 8,1%.

source: reporter.gr

"Kόκκινο" στο deal SC Johnson -Sara Lee από την Επιτροπή Ανταγωνισμου


"Kόκκινο" στο deal SC Johnson -Sara Lee από την Επιτροπή Ανταγωνισμου

Δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό σε επιμέρους σχετικές αγορές εντομοκτόνων για οικιακή χρήση και στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει η συγκέντρωση των εταιρειών SC Johnson και Sara Lee στον κλάδο των εντομοκτόνων, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, στις αρχές Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, ότι η αρχή ενός κράτους μέλους υπέβαλε αίτηση παραπομπής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του Κανονισμού (ΕΚ) 139/2004, προκειμένου η τελευταία να εξετάσει σε κοινοτικό επίπεδο την υπόθεση της εξαγοράς από την εταιρία SC Johnson του μέρους της επιχείρησης της Sara Lee που αφορά στον κλάδο των εντομοκτόνων για οικιακή χρήση.
Η επιχείρηση SC Johnson δραστηριοποιείται παγκοσμίως, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή και διανομή καθαριστικών και εντομοκτόνων για οικιακή χρήση (προϊόντων που διακινούνται κυρίως με τα σήματα "Baygon", "Raid" και "Αutan" στην Ελλάδα). Η επιχείρηση Sara Lee δραστηριοποιείται επίσης παγκοσμίως στην παραγωγή διανομή εντομοκτόνων και αντισκωρικών για οικιακή χρήση (προϊόντων που διακινούνται κυρίως με το σήμα "Vapona" στην Ελλάδα).

Παρόλο που η συγκεκριμένη εξαγορά δεν υπόκειται σε έλεγχο από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση τις διατάξεις για την προηγούμενη γνωστοποίηση συγκεντρώσεων επιχειρήσεων (άρθρο 4β του ν. 703/77) λόγω του σχετικά περιορισμένου κύκλου εργασιών μίας από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, πληρούνται όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη συνυποβολή αιτήματος παραπομπής της υπόθεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις τυχόν επιπτώσεις της και στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιτροπή, η επικείμενη εξαγορά ενδέχεται να έχει αισθητή επιρροή στα εμπορικά ρεύματα μεταξύ των κρατών μελών. Περαιτέρω, βάσει προκαταρκτικής ανάλυσης, υφίσταται κίνδυνος η συγκέντρωση να έχει σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό σε επιμέρους σχετικές αγορές εντομοκτόνων για οικιακή χρήση και στην Ελλάδα και, συνεπώς, χρήζει προσεκτικότερης αξιολόγησης.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη Chicago Fed


ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη Chicago Fed

Στις 0 μονάδες ενισχύθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed, από -0,7 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Chicago Federal Reserve. Επιπλέον, ο κινητός μέσος όρος των τριών μηνών μειώθηκε στις -0,17 μονάδες από -0,12 μονάδες. Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω του 0,2 αντιστοιχούν σε ανάκαμψη μετά από ύφεση, καταδεικνύοντας την αναιμική φύση της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο

Ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -11,7 μονάδες έναντι -14 μονάδων τον Ιούλιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις -13 μονάδες.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε παράλληλα πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε και στην Ε.Ε. των 27 με το δείκτη να διαμορφώνεται στις -11,4 μονάδες έναντι -13,8 μονάδων τον περασμένο μήνα.

source: capital.gr

Hewlett-Packard: Προσφορά για την εξαγορά της 3PAR $1,6 δισ.


Hewlett-Packard: Προσφορά για την εξαγορά της 3PAR $1,6 δισ.

Μετά την Dell και η Hewlett-Packard υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας αποθήκευσης δεδομένων 3PAR.


Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η προσφορά της HP ανέρχεται σε 24 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά, με την αποτίμηση της 3PAR να ανέρχεται σε 1,6 δισ. δολ. Η προσφορά είναι κατά 33% μεγαλύτερη της Dell η οποία προσφέρει 18 δολ.

Η μετοχή της 3PAR στις προσυνεδριακές συναλλαγές ενισχύεται 36,14%, ενώ της HP υποχωρεί 1,13%.

source: capital.gr

Campbell: Εξετάζει προσφορά £1,5 δισ. για δραστηριότητες της United Biscuits


Campbell: Εξετάζει προσφορά £1,5 δισ. για δραστηριότητες της United Biscuits

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Ο αμερικανικός όμιλος τροφίμων Campbell Soup Co. (CPB) εξετάζει την κατάθεση προσφοράς ύψους 1,5 δισ. λιρών για εξαγορά μέρους της United Biscuits (Holdings) PLC (UD-UBI), σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Times που επικαλείται πηγές.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δραστηριότητες παραγωγής μπισκότων της United και λιγότερο για εκείνες των snacks, που περιλαμβάνουν προϊόντα όπως τα Hula Hoops και τα KP nuts.

Η United ανήκει στον όμιλο Blackstone και στην γαλλική PAI Partners. Παράλληλα, το δημοσίευμα, χωρίς να επικαλείται πηγές, αναφέρει πως εξετάζεται και η περίπτωση ξεχωριστών προσφορών για τις μονάδες μπισκότων, snacks και της βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, καθώς υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για το σύνολο της εταιρείας.

Η Blackstone και η PAI προσέλαβαν τις Goldman Sachs και JP Morgan τον περασμένο μήνα και έθεσαν επίσημα την εταιρεία προς πώληση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα η Campbell μπορεί να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από τις Kraft Foods Inc. (KFT), Kellogg Co. (K), και PepsiCo Inc. (PEP) καθώς και από ασιατικές εταιρείες.

Κανένας εκπρόσωπος της United Biscuits δεν μπορούσε να βρεθεί άμεσα για σχολιασμό, ενώ η Campbell αρνήθηκε να σχολιάσει.

source: capital.gr

Συμφωνία μεταξύ DB, Sberbank, Strabag, για ρωσική κοινοπραξία


Συμφωνία μεταξύ DB, Sberbank, Strabag, για ρωσική κοινοπραξία


Φρανκφούρτη (Dow Jones)- Η Deutsche Bank, η ρωσική τράπεζα OAO Sberbank και η αυστριακή κατασκευαστική Strabag SE ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι υπέγραψαν συμφωνία για την εξαγορά από την Sberbank ενός πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής σε μια ρωσική κοινοπραξία υποδομών, που περιελάμβανε και τις Deutsche Bank και Strabag.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι η Sberbank σχεδιάζει να αποκτήσει το 51% των μετοχών της κοινοπραξίας DB Development, το 49% των οποίων ελέγχεται από την Strabag και το 2% από τον Dmitry Garkusha, τον γενικό διευθυντή της DB Development.

Η DB Development είναι μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε το 2007 μεταξύ της Deutsche Bank και της Strabag. Δημιουργήθηκε μετά από την έγκριση της ανάπτυξης και χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιας ευρείας γκάμας μεγάλων projects υποδομών και real estate στη Ρωσία και σε γειτονικές χώρες.

Η αξία της συναλλαγής δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρη. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η συνεργασία «ανοίγει νέες ευκαιρίες για τη ρωσική αγορά real estate, όπου οι κατασκευαστές, αν και έχουν ομάδες επαγγελματιών και ενδιαφέροντα projects, μερικές φορές δεν έχουν την κατάλληλη κεφαλαιακή βάση για την ολοκλήρωση (των έργων), καθώς η οικονομική κρίση επηρέασε σημαντικά τον κλάδο», δήλωσε ο Andrei Stroev, επικεφαλής του τμήματος real estate και διοίκησης της Sberbank.

Ο Joerg Bongatz, πρόεδρος του δ.σ. της ΟΟΟ Deutsche Bank και μέλος του συμβουλίου της ZAO DB Development, εμφανίστηκε ικανοποιημένος δηλώνοντας ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, δημιουργήθηκε μια πολύ δυναμική αναπτυξιακή εταιρεία».


source: capital.gr

Ρωσία: Αύξηση των τοποθετήσεων σε τίτλους των ΗΠΑ το 2009


Ρωσία: Αύξηση των τοποθετήσεων σε τίτλους των ΗΠΑ το 2009


Στην αύξηση των τοποθετήσεων της σε τίτλους του δημοσίου των ΗΠΑ κατά 2% προέβη το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η Ρωσία μέσω της κεντρικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Bank Rossii αύξησε τις τοποθετήσεις της στο 39% από 37% το τρίτο τρίμηνο. Σημειώνεται πως η αξία του συνόλου των τίτλων που κατέχει ανέρχεται σε 439 δισ. δολ.

Η τράπεζα μείωσε τις επενδύσεις της βρετανικούς τίτλους στο 9% από 12%, σε γερμανικούς σε 18% από 20% και σε γαλλικούς στο 16% από 17%.

Όσον αφορά τα αποθέματα σε συνάλλαγμα, η Bank Rossii ανακοίνωσε πως στο τέλος του περασμένου έτους τα δολάρια ανέρχονταν στο 46,4%, τα ευρώ σε 42,3% οι λίρες σε 10,1% και τα γεν σε 1,2%.

source: capital.gr

Γερμανία: Σε υψηλό 4μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI


Γερμανία: Σε υψηλό 4μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ανήλθε ο σύνθετος δείκτης PMI στη Γερμανία, κατά το μήνα Αύγουστο, ωθούμενος από τη αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 59,3 μονάδες έναντι 59 μονάδων κατά το προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό 36 μηνών στις 58,5 μονάδες από 56,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό 6 μηνών στις 58,2 μονάδες από 61,2 μονάδες.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Στις 55 μονάδες ο μεταποιητικός PMI τον Αύγουστο


Ευρωζώνη: Στις 55 μονάδες ο μεταποιητικός PMI τον Αύγουστο

source: capital.gr

"Ανοιχτό" το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου από το Ντουμπάι


"Ανοιχτό" το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου από το Ντουμπάι

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομικών του Ντουμπάι, Abdulrahman Al-Saleh, το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα του σε έκδοση ομολόγου εντός του 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα του Emirates Business.

To Ντουμπάι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οργανώνει road-show για επενδυτές σταθερού εισοδήματος στην Ασία, μία κίνηση που αναλυτές εκλαμβάνουν ως ένδειξη επερχόμενης έκδοσης, καθώς η χώρα αναδιαρθρώνει χρέος ύψους 23,5 δισ. δολαρίων.

«Οι επιλογές είναι διαθέσιμες. Δεν βρισκόμαστε υπό πίεση να κάνουμε οτιδήποτε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Abdulrahman Al-Saleh.

Το road-show του Ντουμπάι οργανώνουν οι HSBC και Mitsubishi UFJ και θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου στο Χονγκ Κονγκ.

Εντός των στόχων ο προϋπολογισμός

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Εμιράτου, Dhahi Khalfan Tamim, δήλωσε αργά την Κυριακή ότι το έλλειμμα του Ντουμπάι θα διαμορφωθεί φέτος σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του 2009, ότι δεν θα υπερβαίνει το στόχο του 2% και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέους φόρους.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί το έλλειμμα ακόμη και κάτω του 2%.

Τον Φεβρουάριο, ο Abdulrahman Al-Saleh είχε προαναγγείλει περιορισμό των λειτουργικών δαπανών της κυβέρνησης κατά 15% για το τρέχον έτος.

source: capital.gr

HSBC: Σε συνομιλίες για το πλειοψηφικό πακέτο της Nedbank


HSBC: Σε συνομιλίες για το πλειοψηφικό πακέτο της Nedbank

Αποκλειστικές συνομιλίες για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Nedbank Group, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Νοτίου Αφρικής, από την βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Old Mutual ξεκίνησε η HSBC Holdings

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι τυχόν συμφωνία θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Σε χθεσινό δημοσίευμά τους οι Financial Times ανέφεραν ότι η HSBC είναι πολύ κοντά στην απόκτηση του 52% της νοτιοαφρικανικής τράπεζας, κερδίζοντας τη «μάχη» με την Standard Chartered για το εν λόγω ποσοστό.

Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή, η χρηματιστηριακή αξία της Nedbank διαμορφωνόταν σε περίπου 9,2 δισ. δολάρια.

source: naftemporiki.gr

Κίνα: Απειλή τα στεγαστκά δάνεια


Κίνα: Απειλή τα στεγαστκά δάνεια

Ακούστε το Σύμφωνα με την κινεζική κεντρική τράπεζα τα δάνεια προς εταιρείες κατασκευής ακινήτων και απλούς αγοραστές κατοικιών, άγγιζαν τα 1,28 τρισ. δολ. και αντιστοιχούσαν στο 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων εγκυμονεί κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα της Κίνας. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες του κινεζικού Τύπου από τα «τεστ αντοχής», στα οποία υπεβλήθησαν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τις τράπεζες να μετρήσουν την ανθεκτικότητά τους, στη βάση αρνητικών σεναρίων για την οικονομία και τις αγορές ενεργητικού της χώρας.

Το βασικότερο εξ αυτών ήταν μία απότομη πτώση στις τιμές των ακινήτων κατά 50%. Τα τεστ, σύμφωνα με πληροφορίες κινεζικής εφημερίδας 21st Century Business Herald, που αναδημοσιεύει το Reuters, έδειξαν ότι μία τέτοια κρίση στην αγορά real estate θα είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση των επισφαλών στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν κατατεθεί στις κινεζικές αρχές, οι μεγάλες τράπεζες της χώρας εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επισφαλών στεγαστικών δανείων της τάξης του 1%. Εάν, όμως, οι τιμές των ακινήτων υποχωρήσουν κατά 50%, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στην κάθε τράπεζα κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ιδιαίτερα ευάλωτα φαίνεται να είναι τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί για αγορά κατοικιών, που είχαν ανεγερθεί από το 2009, όταν οι τιμές των ακινήτων επιδίδονταν σε ράλι στις περισσότερες κινεζικές πόλεις.

Σύμφωνα με την κινεζική κεντρική τράπεζα τα δάνεια προς εταιρείες κατασκευής ακινήτων και απλούς αγοραστές κατοικιών, άγγιζαν τα 8,71 τρισ. γιουάν (1,28 τρισ. δολάρια) και αντιστοιχούσαν στο 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών.

Προς το παρόν οι Κινέζοι δανειολήπτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Εάν, όμως, η κατάσταση αλλάξει και το ποσοστό των επισφαλειών αυξηθεί, τα στεγαστικά δάνεια θα μπορούσαν να αποδειχθούν στο μεγάλο «βρόχο» για τις κινεζικές τράπεζες.

Προς το παρόν, και όσο ο κίνδυνος για «σπάσιμο» της φούσκας στην αγορά ακινήτων παραμένει μακρινός, οι μεγάλες κινεζικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία. Η China Construction Bank Corp., δεύτερος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός στον κόσμο βάσει χρηματιστηριακής αξίας, εμφάνισε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο. Ανήλθαν στα 35,6 δισ. γιουάν (5,2 δισ. δολάρια) από 29,55 δισ. γιουάν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

source: naftemporiki.gr

Ex-rights στις 7 Σεπ. η BOCY


Ex-rights στις 7 Σεπ. η BOCY


Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην έκδοση των δικαιωμάτων προτίμησης θα διαπραγματεύονται από τις 7 Σεπτεμβρίου οι μετοχές της Τρ. Κύπρου. Η Τράπεζα εξέδωσε σήμερα το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των δικαιωμάτων προτίμησης, που εγκρίθηκε από την Επ. Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή.

Με την έκδοση, η Τράπεζα θα επιχειρήσει να αντλήσει €172,6 εκ. ενισχύοντας τα πρωτοβάθμια της κεφάλαια.

Η Τράπεζα θα εκδώσει συνολικά 604,205,955 δικαιώματα προτίμησης, ένα για κάθε μετοχή. Κάθε επτά rights που θα ασκούνται θα μετατρέπονται σε δύο νέες μετοχές με τιμή άσκησης €2 ανά νέα μετοχή.

Η ημερομηνία αρχείου για σκοπούς της έκδοσης έχει οριστεί η 9η Σεπτεμβρίου.

Τα δικαιώματα θα διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών από τις 28 Σεπ. μέχρι τις 14 Οκτ., συμπεριλαμβανομένων.

Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων θα είναι από τις 28 Σεπ. μέχρι τις 21 Οκτ., συμπεριλαμβανομένων.

source: stockwatch.com.cy
Share |