Thursday, July 5, 2012

Κύπρος: Εγκλωβισμένα στην κρίση τα ακίνητα

Κύπρος: Εγκλωβισμένα στην κρίση τα ακίνητα

Πτωτική πορεία παρουσίασε η αγορά ακινήτων τον Ιούνιο με τους αρμόδιους φορείς να κάνουν λόγο για εγκλωβισμό της αγοράς στην οικονομική κρίση που οδηγεί σε στασιμότητα. Ο κλάδος δέχεται τα κτυπήματα της οικονομικής και της τραπεζικής κρίσης, που επιδεινώνει τη δυνατότητα δανεισμού και προκαλεί έκδηλο προβληματισμό για τη μελλοντική πορεία του κλάδου. Οι κεφαλαιακές προκλήσεις των τραπεζών μειώνουν τις δανειοδοτήσεις και δυσχεραίνουν τους όρους χρηματοδότησης επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, αναγκάζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μεταφέρουν στους νέους δανειζόμενους το κόστος δανεισμού. Οι διεργασίες για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναγνωρίσουν μεγαλύτερες ζημιές και να εκποιήσουν ακίνητη περιουσία για να περισώσουν ότι μπορούν. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία κτηματολογίου τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί κατά το μήνα Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 543 τεμάχια έναντι 589 τον Ιούνιο του 2011, καταγράφοντας μείωση 8%.

Το Μάιο κατατέθηκε στο κτηματολόγιο ο μεγαλύτερος αριθμός πωλητηρίων εγγράφων από τον Ιούνιο του 2010. Ανησυχούν οι αρμόδιοι Μιλώντας στην StockWatch, ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Σολομών Κουρουκλίδης, έκανε λόγο για εγκλωβισμό του συστήματος και της αγοράς ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης. «Δεν υπάρχει αγορά, με αποτέλεσμα τα ακίνητα προς πώληση να αυξάνονται πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκτιμητής, Αντώνης Λοΐζου, ανέφερε ότι «σε μια εποχή χαμηλής ζήτησης η προσφορά αυξάνεται ρίχνοντας τις τιμές σε πιο χαμηλά επίπεδα».

Πρόσθεσε, ότι «ο κόσμος αναγκάζεται να πωλεί λόγω της μη παραχώρηση δανείων». «Η κατάσταση είναι καταστροφική: στις τράπεζες δεν συμφέρει να πάρουν τα ακίνητα που έχουν πλέον μειωμένη αξία, γι’ αυτό πιέζουν», σημείωσε. Μιλώντας για τις επιπτώσεις των μη εξυπηρετουμένων δανείων ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, επεσήμανε επίσης, ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειοδοτήσουν για νέες αγορές ακινήτων. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι και ο λόγος αύξησης των επιτοκίων», σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν θεωρείται πλέον συμφέρουσα η δανειοδότηση για σκοπούς αγοράς ακινήτων με αποτέλεσμα η αγορά να παραμένει στάσιμη». source: stockwatch.com.cy

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στο αρνητικό ρεκόρ 0,75%

ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων στο αρνητικό ρεκόρ 0,75%

Συμμετέχοντας στο παγκόσμιο μπαράζ διευκόλυνσης της πιστωτικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 0,75%. Η απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες στην Φρανκφούρτη ήταν αναμενόμενη για την πλειοψηφία των αναλυτών. Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης στο 0,75%, το επιτόκιο του μηχανισμού margin δανεισμού επίσης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% και το επιτόκιο του μηχανισμού καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,0%.

Η κίνηση της ΕΚΤ δεν είναι η μόνη στο "μέτωπο" της νομισματικής πολιτικής, όπου καταγράφονται κινήσεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη για την ώθηση της οικονομίας. Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες. Ταυτόχρονα, αιφνιδιάζοντας τις αγορές, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επίσης ανακοίνωσε μειώσεις επιτοκίων. Κι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δράσει τον τελευταίο μήνα για περαιτέρω διευκόλυνσης της πιστωτικής πολιτικής, όπως ο επικεφαλής της αμερικανικής Fed που επέκτεινε μηχανισμό επιμήκυνσης των λήξεων ενεργητικών για μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, και της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας που μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μ.β. τον Μάιο και επιπλέον 25 μ. β. στο 3,5% τον Ιούνιο. Με ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές την συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi, που θα εξηγήσει την κίνηση της κεντρικής τράπεζας και θα δώσει, ενδεχομένως ενδείξεις, για την μελλοντική στρατηγική.

source: euro2day.gr

Ην. Βασίλειο: Αύξηση στις τιμές κατοικιών

Ην. Βασίλειο: Αύξηση στις τιμές κατοικιών

 Άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στο Ην. Βασίλειο τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Halifax, η οποία δεν αναμένει σημαντική μεταβολή στις αξίες για το υπόλοιπο του έτους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι αξίες αυξήθηκαν κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όταν σημείωσαν αύξηση 0,4%, ανέφερε η μονάδα υποθηκών της Lloyds Banking Group, σε ανακοίνωσή της σήμερα. Σ

ε σχέση με τον περσινό Ιούνιο οι τιμές σημείωσαν πτώση 0,2% υποχωρώντας στις £162,4 χιλ. Όπως σημειώνεται, η αγορά ακινήτων του Ην. Βασιλείου προσπαθεί να ανακάμψει εν μέσω αυστηρών όρων δανειοδότησης που καθιστούν δύσκολο τον ενυπόθηκο δανεισμό. Η Τράπεζα της Αγγλίας που εξετάζει ένα νέο σχέδιο με την κυβέρνηση για την στήριξη του δανεισμού αναμένεται να αποφασίσει σήμερα να παρέχει ενίσχυση διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ.

source: euro2day.gr

Με επιτυχία στέφθηκε η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές

Με επιτυχία στέφθηκε η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων της Ιρλανδίας μετά την επιστροφή της στις αγορές για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν και έλαβε το πακέτο διάσωσης. Ειδικότερα, ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους της χώρας άντλησε σήμερα το ζητούμενο ποσό των 500 εκατ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 3 μηνών. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1, 8% και ο βαθμός κάλυψης στο 2,8. Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 9η Ιουλίου του 2012.

source: capital.gr

Κίνα: Δεύτερη μείωση των επιτοκίων μέσα σε ένα μήνα

Κίνα: Δεύτερη μείωση των επιτοκίων μέσα σε ένα μήνα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων συνεχίζοντας την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα επιτόκια αναφοράς καταθέσεων και δανείων, με τα 12-μηνα επιτόκια χορηγήσεων να μειώνονται κατά 0,31% και τα επιτόκια καταθέσεων να μειώνονται κατά 0,25% με ισχύ από την Παρασκευή. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μείωση των επιτοκίων αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στις 7 Ιουνίου. Ήταν η πρώτη τέτοια κίνηση από τον Δεκέμβριο του 2008. Προηγουμένως, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια της τρεις φορές μέσα στο 2011, με την τελευταία αύξηση στις 6 Ιουλίου του 2011.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σήμερα πιο χαλαρούς κανονισμούς για τον δανεισμό, επιτρέποντας τα τραπεζικά όρια δανεισμού να υποχωρήσουν στο 70% του επιτοκίου αναφοράς από 80% προηγουμένως. 

 source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση, τη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 14 χιλ. στις 374.000.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα υποχωρήσει κατά 1 χιλ. στις 385 χιλ. καθώς ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 388 χιλ. από 386 χιλ. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων – που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας –μειώθηκε κατά 1.500 στις 385.750. Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου αυξήθηκε κατά 4.000 στα 3,31 εκατ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010 ο PMI υπηρεσιών

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010 ο PMI υπηρεσιών

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010 σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών που καταρτίζει το Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο δείκτης του ISM υποχώρησε στις 52,1 μονάδες από 53,7 μονάδες το Μάιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 53 μονάδες. Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος μειώθηκε στις 51,7 μονάδες από 55,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση αυξήθηκε στις 52,3 μονάδες από 50,8 μονάδες. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 53,3 μονάδες από 55,5 μονάδες.

source: capital.gr

Barclays: «Αρνητικό» outlook από τη Moody's

Barclays: «Αρνητικό» outlook από τη Moody's

Σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβάθμισε η Moody's το outlook για την αξιολόγηση C-/baa2 της Barclays επικαλούμενη τον κίνδυνο ευρύτερων πιέσεων στη βρετανική τράπεζα μετά το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor. «Οι πιέσεις των μετόχων και των πολιτικών στην Barclays, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, του γενικού διευθυντή και στην εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου να παραιτηθεί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες πιέσεις στην τράπεζα να αλλάξει το επιχειρησιακό της μοντέλο», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι η Moody's έχει ήδη υποβαθμίσει σε «αρνητικό» το outlook για την αξιολόγηση Α2, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η βρετανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη στήριξη στις μεγάλες τράπεζες μεσοπρόθεσμα. Ντάιαμοντ: Κατακριτέα η συμπεριφορά στελεχών της Barclays Kαταθέτοντας χθες στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Μπομπ Ντάιαμοντ έκανε λόγο για «σφάλματα» και «επιλήψιμες συμπεριφορές» ορισμένων στελεχών και χαρακτήρισε «κατακριτέα» τη συμπεριφορά των υπευθύνων.

Όπως υποστήριξε, ο ίδιος ανακάλυψε το πραγματικό μέγεθος της χειραγώγησης αυτό το μήνα. Ανέφερε ακόμη πως «αγαπούσε» την Barclays και παραιτήθηκε για να προστατέψει τη φήμη της. «Λυπάμαι, είμαι απογοητευμένος και θυμωμένος, δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή τη συμπεριφορά» σημείωσε. Παράλληλα όμως υπερασπίστηκε τις ενέργειες της τράπεζας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χειραγώγησης των επιτοκίων όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά. «Αμέσως μόλις εντοπίσαμε το πρόβλημα πριν από τρία χρόνια ... αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση» είπε και επισήμανε πως οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές επαίνεσαν τη συνεργασία της τράπεζας. Προ ημερών η Barclays ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να καταβάλει 290 εκατ. στερλίνες, για να λήξουν οι έρευνες από τον εποπτικό μηχανισμό στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, σχετικά με την χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού. Ο Ντάιαμοντ έχει δηλώσει ότι δεν θα εισπράξει κανένα μπόνους για το έτος 2011.

source: naftemporiki.gr

BoJ: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την οικονομία

BoJ: Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την οικονομία

 Τόκιο (Dow Jones) – Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της και για τα εννέα διαμερίσματα-περιοχές της Ιαπωνίας τον Ιούλιο, καθώς η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει σταδιακά, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης. Στέλεχος της BoJ δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009 που όλες οι περιοχές έχουν αναβαθμιστεί από την τριμηνιαία οικονομική έκθεση της BoJ τον Ιούλιο, γνωστή ως Sakura Report. Η BoJ ανακοίνωσε ακόμη ότι οι περισσότερες περιοχές βλέπουν μια ήπια ανάκαμψη στην οικονομία. Το report αναφέρει ότι σε επτά περιοχές αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης, ενώ σε οκτώ περιοχές επισημαίνεται αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών.

 Το report δόθηκε στη δημοσιότητα σε συνάντηση των διευθυντών των τοπικών υποκαταστημάτων της κεντρικής τράπεζας αλλά και των γενικών διευθυντών με βάση τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Νωρίτερα, ο διοικητής της BoJ, Masaaki Shirakawa δήλωσε ότι ενώ η ιαπωνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει ελαφρώς, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

source: capital.gr

Στην VW η Porsche

Στην VW η Porsche

Σε εξαγορά του 50,1% της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche που δεν κατέχει ήδη συμφώνησε η Volkswagen για το ποσό των €4,46 δισ. δίνοντας τέλος σε μια επταετή υπόθεση εξαγοράς που δίχασε δύο από τις ισχυρότερες οικογένειες της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η VW ήταν έτοιμη να προχωρήσει στη συναλλαγή μετά από συμφωνία με τις γερμανικές φορολογικές αρχές.

Η συμφωνία μετρητών βασίζεται στην αξία μετοχών που φτάνει τα €3,88 δισ. ενώ περιλαμβάνει και το ποσό που η Porsche θα λάμβανε ως πληρωμές μεριδίων καθώς και τις μισές προβλέψεις συνεργιών από το συνδυασμό.

 Όπως σημειώνεται, με την πραγματοποίηση της συμφωνίας, η Volkswagen θα μπορεί να θέσει την Porsche στην ομάδα επιχειρήσεών της που περιλαμβάνει από τα Audi sedans μέχρι τις μοτοσικλέτες Ducati.


source: stockwatch.com.cy
Share |