Sunday, June 14, 2009

3,77 τρισ. ευρώ το κόστος διάσωσης των τραπεζών της Ε.Ε.

3,77 τρισ. ευρώ το κόστος διάσωσης των τραπεζών της Ε.Ε.

Σε δυσθεώρητα ύψη έχει ανέλθει το κόστος της διάσωσης των τραπεζών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν συνολικά εγκρίνει βοήθεια ύψους 3,77 τρισ. ευρώ για τις τράπεζές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.


Ανησυχία ότι οι αμερικανικές κρατικές ενισχύσεις προς GM και Chrysler δημιουργούν τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο.
Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με άλλη εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι Βρυξέλλες εκφράζουν ανησυχία ότι οι αμερικανικές κρατικές ενισχύσεις προς την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και σχέδια στήριξης της οικονομίας άλλων χωρών θα δημιουργήσουν προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σύμφωνα με το πρώτο έγγραφο η Βρετανία έχει προωθήσει το πιο «γενναιόδωρο» σχέδιο μεταξύ των 27 χωρών της Ενωσης. Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα αποφάσισε να διαθέσει 781,2 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Δανία που έχει εγκρίνει συνολικά βοήθεια 593,9 δισ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης, καθώς πέρυσι 13 τράπεζές της έλαβαν σανίδα σωτηρίας από την κεντρική τράπεζα ή πέρασαν στον έλεγχο ανταγωνιστριών. Πολύ κοντά είναι και η Γερμανία με ένα σχέδιο στήριξης ύψους 554,2 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό της τομέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κρατική στήριξη των τραπεζών στην Ευρωζώνη έρχεται κυρίως στη μορφή εγγυήσεων επισφαλειών (2,92 τρισ. ευρώ). Ενα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό -311,4 δισ. ευρώ- αφορά «ενέσεις» κεφαλαίου σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, 505,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε μέτρα διευκόλυνσης της χρηματοδότησης των τραπεζών και ενίσχυσης της ρευστότητας, ενώ κεφάλαια ύψους 33 δισ. ευρώ διατίθενται για την απαλλαγή των τραπεζών από προβληματικό ενεργητικό. Συνολικά, 18 κράτη-μέλη έχουν υιοθετήσει εγγυήσεις για επισφάλειες, 15 έχουν προωθήσει μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και 11 έχουν προβεί σε «ενέσεις» ρευστότητας.

Και ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαθέτουν δυσθεώρητα ποσά για το τραπεζικό σύστημα, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τα μέτρα, που λαμβάνουν τρίτες χώρες προς στήριξη των οικονομιών τους και κλάδων εκτός χρηματοοικονομικού τομέα.

Μέτρα στήριξης τραπεζών

Βρετανία: 781,2 δισ. ευρώ

Δανία: 593,9 δισ. ευρώ

Ιρλανδία: 384,5 δισ. ευρώ

Γαλλία: 350,1 δισ. ευρώ

Βέλγιο: 264,5 δισ. ευρώ

Ολλανδία: 246,1 δισ. ευρώ

Αυστρία: 165 δισ. ευρώ

NAFTEMPORIKI
Share |