Friday, June 4, 2010

Υποβάθμισε την BP ο S&P


Υποβάθμισε την BP ο S&P

Σε υποβάθμιση της ΒΡ προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's Ratings Services σήμερα, αφού διαμόρφωσε την αξιολόγηση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής της ικανότητας σε AA- από AA προηγουμένως, ενώ έθεσε υπό παρακολούθηση, αρνητική, την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα. Η υποβάθμιση αντανακλά τα προβλήματα ρευστότητας που έχει η εταιρεία μετά την καταστροφή που έχει συντελεστεί στον Κόλπο του Μεξικού.

source: reporter.gr

Μικρά κέρδη για το χρυσό


Μικρά κέρδη για το χρυσό

Με μικρά κέρδη έκλεισε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μία ημέρα που όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έχουν βυθιστεί σε μεγάλες απώλειες και τα στοιχεία της ανεργίας των ΗΠΑ έχουν απογοητεύσει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές βρήκαν στο χρυσό ένα ασφαλές καταφύγιο, την ώρα που η μεταβλητότητα στις άλλες αγορές θέτει σε κίνδυνο το κεφάλαιο τους. Ο χρυσός έκλεισε με κέρδη 0,6% κλείνοντας στα 1.217,70 δολάρια η ουγγιά.
Στο 9,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, από 9,9% τον Απρίλιο. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 431.000.

Ωστόσο οι περισσότερες προσλήψεις ήταν προσωρινές και στο δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες παρέμειναν επιφυλακτικοί, με τις προσλήψεις να αγγίζουν μόλις τις 41.000. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 536.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα ανέμεναν 180.000 νέες θέσεις. Για την ανεργία, οι προβλέψεις την τοποθετούσαν υψηλότερα, στο 9,8%.

source: reporter.gr

Πάνω από 4% η πτώση του αργού


Πάνω από 4% η πτώση του αργού

«Βουτιά» σημείωσε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μία ημέρα που όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έχουν βυθιστεί σε μεγάλες απώλειες και τα στοιχεία της ανεργίας των ΗΠΑ έχουν απογοητεύσει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα συμβόλαια τους σε αργό, καθώς η προοπτική της ζήτησης μετά και από την επιδείνωση της ανεργίας δημιούργησε νέες ανησυχίες για την πορεία του αργού. Το αργό έκλεισε με απώλειες 4,1% κλείνοντας στα 71,51 δολάρια το βαρέλι.
Η πετρελαιοκηλίδα που καλύπτει τον Κόλπο του Μεξικού θα έχει "τεράστιες συνέπειες" στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Τόνι Χάιουαρντ γενικός διευθυντής του ομίλου ΒΡ και οι συνέπειες αυτές " δεν θα αφορούν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όλο τον Κόσμο γενικότερα".

"Θα υπάρξουν συνέπειες στην παγκόσμια βιομηχανία του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και αυτές οι αναπόφευκτες συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον Κόσμο όλο", δήλωσε ο Χάιουαρντ σε τηλεφωνική του συνομιλία με επενδυτές.

"Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται και αυτό ισχύει επίσης και στις ΗΠΑ. Ο κόσμος χρειάζεται το πετρέλαιο που αντλείται από υποθαλάσσια κοιτάσματα και η Αμερική σε μεγάλο βαθμό διαθέτει τέτοια κοιτάσματα στον Κόλπο του Μεξικού αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί ποτέ μια καταστροφή πουθενά σαν αυτή που σημειώθηκε", πρόσθεσε ο ίδιος.

source: reporter.gr

Στα τάρταρα το Χ.Α. - Ουγγαρία, SoGen και ανεργία έριξαν πάνω από 3% Wall- Βαθυ "κόκκινο" και στην Ευρώπη


Στα τάρταρα το Χ.Α. - Ουγγαρία, SoGen και ανεργία έριξαν πάνω από 3% Wall- Βαθυ "κόκκινο" και στην Ευρώπη

(upd 2) Έντονες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε 3,16% στις 9.935 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,44% στις 1.065 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 3,64% στις 2.219,17 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού στο Λονδίνο o FTSE υποχώρησε 1,63% στις 5.126 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 1,91% στις 5.938,88 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε πτώση 2,86% στις 3.455,61 μονάδες. Στο -4,2% βρέθηκε ο δείκτης BUX του χρηματιστηρίου της Ουγγαρίας και στο -3,8% ο δείκτης Ibex 35 της Ισπανίας. Στο -3,85% ο δείκτης ATX της Αυστρίας. Σε χαμηλό 15 μηνών το ΧΑ με πτώση 5,43% στις 1.484,90 μονάδες.

Απώλειες πάνω από το 3% στη Wall

«Βουτιά» κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall, μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία στην αγοράς εργασίας, αλλά και τη ραγδαία πτώση του ευρώ και των ευρωαγορών, υπό το φόβο για μία "α λα ελληνικά" κρίση του κρατικού χρέους της Ουγγαρίας. Μάλιστα, το ευρώ βρέθηκε ακόμα και κάτω από το 1,20 δολάρια, εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των δημοσιονομικών προβλημάτων και οδηγώντας το δείκτη Dow να καταγράψει τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 20 Μαΐου, όταν και είχε χάσει πάνω από 10% λόγω λάθους εντολής.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν σε επίπεδο εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς ο Dow έχασε 2%, ο S&P 500 2,3% και ο Nasdaq 1,7%

Αρνητικά πρόσημα για τις Microsoft και General Electric, στο -2,1% και στο -2,4%, αντίστοιχα, μετά τα κατώτερα των εκτιμήσεων στοιχεία.

Πτωτικά κατά 3% κινήθηκε η Chevron, ενώ η Alcoa υποχώρησε 4%, μετά τη νέα πτώση του αργού πετρελαίου κατά 4,1% στα 71,5 δολάρια το βαρέλι.

Στο -7,1% η US Steel, καθώς η Goldman Sachs «έβγαλε» τη μετοχή της από την “conviction buy” λίστα της.

Στο -1,9% βρέθηκε η Wal-Mart, καθώς ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Eduardo Castro-Wright, ανέφερε στους μετόχους της εταιρείας ότι ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει ενισχυθεί περισσότερο από ποτέ.

Απώλειες 7,1% σημείωσε η Jacobs Engineering Group, καθώς οι επενδυτές δεν «ενέκριναν» τη συμφωνία εξαγοράς της TechTeam Government Solutions έναντι του ποσού των 59 εκατ. δολαρίων.

Απώλειες 3,8% κατέγραψε η Bank of New York Mellon η οποία θα προβεί σε δημόσια προσφορά ύψους 700 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μίας μονάδας της PNC Financial Services έναντι 2,31 δισ. δολαρίων.

Εκτεταμένες απώλειες και για τα hedge funds σήμερα. Το Moore Capital υποχώρησε 9% και το Paulson &Co περίπου 4%

Στο 9,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μάιο, από 9,9% τον Απρίλιο. Παράλληλα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 431.000.

Ωστόσο οι περισσότερες προσλήψεις ήταν προσωρινές και στο δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες παρέμειναν επιφυλακτικοί, με τις προσλήψεις να αγγίζουν μόλις τις 41.000. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 536.000 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά για τον ιδιωτικό τομέα ανέμεναν 180.000 νέες θέσεις. Για την ανεργία, οι προβλέψεις την τοποθετούσαν υψηλότερα, στο 9,8%.

«Βυθίστηκε» η Ευρώπη

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν οι φόβοι για χρεοκοπία της Ουγγαρίας, αλλά και οι φήμες για για σοβαρές απώλειες σε θέσεις παραγώγων της Societe Generale. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσαν, ακόμη, τα κατώτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, κάτω από το χαμηλό τεσσάρων ετών υποχωρεί το ευρωπαϊκό νόμισμα αυτή τη στιγμή, με την τιμή του να διαμορφώνεται κάτω από τα 1,2015 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Πτώση 1,6% κατέγραψε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 στις 244,97 μονάδες κι ενώ μια ημέρα νωρίτερα τερμάτισε τις συναλλαγές στο +1,4%. Ο δείκτης σημειώνει κέρδη για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον FTSE να χάνει 1,2%, τον CAC 1,7% και τον DAX 0,11%.

Πιθανή φαίνεται πως είναι η χρεοκοπία της Ουγγαρίας, με τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της χώρας ότι η προηγούμενη παρουσίαζε «μαγειρεμένα» στοιχεία να δημιουργούν ισχυρές ανησυχίες. Σημειώνεται ότι το εθνικό νόμισμα της χώρας, το φιορίνι, έχει χάσει το 4,5% της αξίας του, τις δύο τελευταίες ημέρες, ενώ το χρηματιστήριο σημειώνει απώλειες άνω του 4%.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έσπευσε να δηλώσει ότι οι φήμες περί χρεοκοπίας δεν ευσταθούν και διαβεβαίωσε ότι δεν θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει «μία πάρα πολύ μικρή πιθανότητα» να αποφύγει μία ανάλογη με την Ελλάδα κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία είχε λάβει βοήθεια ύψους 25 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2008.Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Ραγδαία πτώση κατέγραψε η μετοχή της Societe Generale, εξαιτίας των ανησυχιών που επικρατούν στην αγορά για τις θέσεις που έχει λάβει ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος σε παράγωγα προϊόντα. Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος της γαλλικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες, οι οποίες ασκούν έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο των ευρωαγορών, τονίζοντας ότι "εάν είχε η τράπεζα κάτι να πει, θα το είχε ήδη πει". Η μετοχή υποχώρησε κατά 7,3%.

Στο -4,59% βρέθηκε η Santander, ενώ στο -5,73% η BBVA. Στο -4,7% κινείται η UniCredit, στο -4,89% η Αxa.

Απώλειες 2,5% για την Aviva, παρά την αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε σε buy από neutral από τη Goldman Sachs.

Ωστόσο, με κέρδη ύψους 1,5% η BP, η οποία κάνει μία νέα προσπάθεια να κλείσει τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού. Με κέρδη ύψους 0,65% κινείται η Total και με 0,36% η Repsol.

Ανοδικά κατά 0,35% κινήθηκε η France Telecom, η οποία δε θα προχωρήσει στη συγχώνευση της μονάδας της στη Orange Suisse με τη μονάδα της TDC's Sunrise στη Σουηδία.

Στο +0,8% βρέθηκε η Vodafone Group, καθώς η Exane BNP Paribas διατήρησε τη σύσταση «outperform» για τη μετοχή.

Κατά 0,2% αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, συγκρινόμενο με τα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2009. Στο +0,6% συγκρινόμενο με τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2009.

Οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία σημείωσαν κάμψη 0,4% το Μάιο. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα που οι τιμές βαίνουν μειούμενες.

Στα τάρταρα το Χ.Α.

Πτώση πάνω από 5% την Παρασκευή, πτώση 5,43% και στην εβδομάδα. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια χρηματιστηειακή αγορά στα επίπεδα των 1.484,90 μονάδων, κλείσιμο το οποίο είναι το χαμηλότερο εδώ και 15 μήνες, ενώ οι τράπεζες «πάνε να βρουν» τις στηρίξεις της περασμένης 10ετίας σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ουγγαρίας, το μισό χρέος της οποίας βρίσκεεται στις αυστριακές τράπεζες, τα δυσεπίλυτα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και η ατολμία της κυβέρνησης, η έκθεση της Societe Generale σε επίφοβα παράγωγα προϊόντα, τα οποία μπορεί να κατέχουν και άλλες τράπεζες στην Ευρώπη, δίνουν τη χαριστική βολή στο ευρώ, το οποίο κινείται στην περιοχή του 1,20 (χαμηλά τεσσάρων ετών), στις ευρωπαϊκές αγορές και βεβαίως το Χ.Α. Όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες φήμες οι οποίες δεν έχουν καμία βάση και αφορούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκάλεσαν βαριά ατμόσφαιρα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σχολιάζουν ότι πίσω από τους πωλητές βρίσκονται συγκεκριμένοι ξένοι οίκοι, οι οποίοι πουλάνε παραδοσιακές θέσεις τους. Τέτοιες απαντώνται στον τραπεζικό κλάδο. Πτώση 6,57% για τη Eurobank, στα 3,84 ευρώ και όγκο 1,9 εκατ. τεμαχίων, 5,54% για την Πειραιώς, στα 3,92 ευρώ με 977 χιλιάδες τεμάχια, 4,05% για την Alpha, στα 4,50 ευρώ και με όγκο 1,7 εκατ. τεμαχίων και 6,70% για την ΕΤΕ, στα 9,74 ευρώ με όγκο 3,560 εκατ. τεμαχίων. Πάνω από 30 μετοχές από όλους τους κλάδους διαπραγματεύονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά. Τραπεζικές μετοχές και μετοχές του 20άρη, όπως η MIG κινούνται σε στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που οι διαπραγμάτευση των μετοχών τους ξεκίνησε στο χρηματιστήριο. Μέσα σε όλα αυτά, η αγορά δηλώνει απογοητευμένη από τις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, τη στιγμή που θα περίμενες κανείς μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η εικόνα ήταν τόσο άσχημη στο ταμπλό. που 148 μετοχές έκλεισαν με απώλειες έναντι 34 που ενισχύθηκαν. Στη γενικότερη μετριτότητα χάθηκαν Μυτιληναίος, Motor Oil, EΛΠΕ και Τιτάν.

source: reporter.gr

Roubini: Θα προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα


Roubini: Θα προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους η Ελλάδα

Συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα ο Nouriel Roubini. Σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα "Tribune de Geneve" ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος δήλωσε για την Ελλάδα πως πιστεύει ότι θα προβεί τελικά σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
"Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της αναγκάζοντας τους πιστωτές της να συναινέσουν σε μεγάλες απώλειες.

Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδος μεταθέτει απλώς το πρόβλημα. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα από τους φόρους. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το ευρώ να διολισθήσει έως την ισοτιμία 1:1 με το δολλάριο, για να γίνει πιο ανταγωνιστική", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Roubini.

Σε ομιλία του στη Γενεύη , άλλωστε, ο Roubini, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα των χωρών, όπως η Ελλάδα, να υλοποιήσουν σχέδια λιτότητας τόσο αυστηρά.

Είπε μάλιστα πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών προς τους πιστωτές της, τύπου Αργεντινής, αλλά να προτείνει στους δανειστές της να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατέχουν με άλλους που λήγουν αργότερα, όπως έκανε η Ουκρανία και το Πακιστάν.

source: reporter.gr

Σε απόσταση αναπνοής από τα $1,20 το ευρώ


Σε απόσταση αναπνοής από τα $1,20 το ευρώ


Νέο χαμηλό τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου καταγράφει το ευρώ, καθώς το «φάντασμα» της κρίσης χρέους συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, ενώ οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση των ισπανικών τραπεζών αυξάνονται. Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου, εικασίες για νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας.

Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 15% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, καταγράφοντας αλλεπάλληλα χαμηλά τεσσάρων ετών τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ανησυχίες για την Ευρωζώνη μοιάζουν ατελείωτες. Οι επενδυτές πλέον ανησυχούν ότι η Ουγγαρία θα είναι η επόμενη χώρα στην οποία θα εξαπλωθεί η κρίση χρέους.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,2031 δολάρια σημειώνοντας πτώση 1,06%, έχοντας νωρίτερα βρεθεί ακόμη και στα 1,2017 δολάρια.

Πτωτικές είναι οι τάσεις του ευρώ και έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, καθώς διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά ημέρας τόσο έναντι της στερλίνας, στις 0,8280 στερλίνες, όσο και έναντι του ιαπωνικού γεν στα 110,860 γεν με πτώση 1,53%.

Εξάλλου, το ευρώ κατέγραψε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,3975 φράγκα, πυροδοτώντας εικασίες για νέα παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας στην αγορά συναλλάγματος. Ωστόσο η τράπεζα αρνείται να σχολιάσει το θέμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Για κατοχύρωση κερδών υπό το φόβο των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ κάνουν λόγο οι αναλυτές, ενώ η BNP Paribas τοποθετεί το ευρώ μεταξύ 1,2145-1,2350 δολάρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

source: capital.gr

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης


Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης

Ελεύθερη πτώση σε ποσοστό 5,70% σημειώνει το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, καθώς οι επενδυτές βλέπουν το «φάντασμα» της κρίσης χρέους να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και να απειλεί τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης BUX διαμορφώνεται στις 20.860 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,7%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ουγγαρία θα είναι η επόμενη «Ελλάδα».

Αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στην περίπτωση που το φιόριντ αποδυναμωθεί περαιτέρω πάνω από τα 310 φιόριντ ανά ευρώ. Σήμερα το φιόριντ καταγράφει χαμηλό 12 μηνών έναντι του ευρώ στα 287 φιόριντ ανά ευρώ.

Επίσης, η UniCredit αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ουγγρικού νομίσματος με το ευρώ, ενώ εκτιμά ότι περαιτέρω αποδυνάμωση του φιόριντ μπορεί να οδηγήσει σε παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας για τη στήριξη του νομίσματος.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στο 9,7% η ανεργία το Μάιο


ΗΠΑ: Στο 9,7% η ανεργία το Μάιο

Με το μεγαλύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας αυξήθηκαν οι θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να ελαττώσουν το ποσοστό ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης των ΗΠΑ, οι θέσεις εργασίας, εξαιρουμένου του γεωργικού τομέα, ενισχύθηκαν κατά 431.000 το Μάιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το Μάρτιο του 2000.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, είχε καταγραφεί αύξηση 290.000 θέσεων.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν ότι οι θέσεις απασχόλησης θα ενισχυόντουσαν κατά 515.000.

Ωστόσο, τα μεγέθη του Μαΐου ενισχύθηκαν από την πρόσληψη 411.000 προσωρινών υπαλλήλων για την καταμέτρηση του αμερικανικού πληθυσμού και μόνο 41.000 αφορούσαν θέσεις ιδιωτικού τομέα.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε ελαφρώς στο 9,7% το Μάιο, από το 9,9% τον προηγούμενο μήνα, με τους οικονομολόγους να περιμένουν πτώση στο 9,8%.

source: capital.gr

BSkyB: Εξαγοράζει την Virgin Media Television έναντι 160 εκατ. λιρών


BSkyB: Εξαγοράζει την Virgin Media Television έναντι 160 εκατ. λιρών

Στην εξαγορά της Virgin Media Television, ή VMtv, έναντι 160 εκατ. λιρών σε μετρητά, προχωρά η British Sky Broadcasting Group PLC, ενώ παράλληλα η εταιρεία σύναψε σειρά συμφωνιών με τη μητρική της VMtv, Virgin Media για τη μετάδοση συγκεκριμένων καναλιών της BSkyB.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, οι νέες συμφωνίες για τα κανάλια διασφαλίζουν εξάλλου την μετάδοση του βασικού πακέτου καναλιών της BSkyB από την καλωδιακή τηλεόραση της Virgin Media.

Έναντι τιμήματος, η Virgin Media θα έχει επίσης την επιλογή να μεταδίδει όποιο κανάλι υψηλής ευκρίνειας της Sky επιθυμεί, το Sky Sports HD1 και το Sky Sports HD2, καθώς και όλα τα κανάλια ταινιών της Sky.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Πτώση 0,4% για το δείκτη τιμών κατοικιών Halifax το Μάιο


Μ. Βρετανία: Πτώση 0,4% για το δείκτη τιμών κατοικιών Halifax το Μάιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτώση σημείωσαν οι τιμές κατοικίας στη Μ. Βρετανία το Μάιο, έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, καθώς η περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που εισέρχονται στην αγορά επιβάρυνε τις πωλήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο δείκτης τιμών κατοικίας Halifax έδειξε ότι οι τιμές κατοικίας υποχώρησαν σε ποσοστό 0,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 6,9% έναντι του Μαΐου του 2009. Παρά τη μηνιαία πτώση, η ετήσια αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2007. Τον Απρίλιο, ο δείκτης μειώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε 6,6% σε ετήσια βάση.

«Η μικτή εικόνα των μηνιαίων αυξήσεων και πτώσεων των τιμών μέχρι στιγμής φέτος αντιστοιχεί σε μία επιβραδυνόμενη αγορά ενώ είναι ανάλογη με την εκτίμησή μας ότι οι τιμές κατοικίας θα είναι αμετάβλητες στο σύνολο του 2010», τόνισε ο Martin Ellis, αναλυτής της αγοράς κατοικίας για την Halifax.

Ο Ellis πρόσθεσε ότι οι αιτίες της ανάκαμψης των τιμών κατοικιών το 2009 είχαν να κάνουν με την φοροαπαλλαγή του τέλος χαρτοσήμου γης και την έλλειψη προσφοράς νέων ακινήτων στην αγορά.

«Οι παράγοντες αυτοί έχουν χάσει ρυθμό τους τελευταίους μήνες. Περαιτέρω μειώσεις του αριθμού των ατόμων σε εργάζονται περιορίζουν τη ζήτηση κατοικιών ενώ η ανάκαμψη των συνθηκών της αγοράς τον περασμένο χρόνο έχει ενθαρρύνει περισσότερους ιδιοκτήτες να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους», υπογράμμισε ο Ellis.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Ρυθμός ανάπτυξης 0,2% του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο


Ευρωζώνη: Ρυθμός ανάπτυξης 0,2% του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

source: capital.gr

Payrolls Probably Rose for Fifth Month, Led By U.S. Census Jobs


Payrolls Probably Rose for Fifth Month, Led By U.S. Census Jobs


June 4 (Bloomberg) -- Employers added jobs in May for the fifth consecutive month, providing U.S. households with the incomes needed to maintain spending and the economic recovery, economists said before a report today.

Payrolls rose by 536,000, the most since 1983, according to the median forecast of 82 economists surveyed by Bloomberg News. The gain reflects a jump in government hiring of temporary help for the census and a 180,000 rise in private employment, the survey showed. Economists also project the jobless rate fell.

Improving sales are prompting companies from Lowe’s Cos. to General Electric Co. to boost staff, starting a virtuous circle of hiring and spending that will keep the economy growing after government help wanes. Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke said yesterday that unemployment was exacting a heavy toll, showing why economists forecast interest rates will remain low.

“As sales increase, there’s just no way companies can operate without adding workers after having cut payrolls so deeply last year,” said Chris Low, chief economist at FTN Financial in New York. “It means stronger consumer spending and stronger economic growth. The economy should be able to carry on its own without the stimulus.”

The Labor Department’s report is due at 8:30 a.m. Washington time. Survey estimates for the gain in payrolls ranged from 220,000 to 750,000.

The projected jump in employment would be the biggest since a 1.11 million surge in September 1983, which reflected the return of about 640,000 striking workers to AT&T Inc.’s payroll.

Jobless Rate

Economists surveyed also forecast the jobless rate fell to 9.8 percent last month from 9.9 percent in April. Unemployment, which reached a 26-year high of 10.1 percent in October, may take time to recede as the number of jobseekers reentering the labor force exceeds the number of positions available.

Federal hiring of temporary workers to conduct the decennial population count probably peaked last month, economists said. Figures from the Labor Department show there were about 417,000 more census workers on government payrolls during the employment survey week, which includes the 12th of the month, than in the same period in April.

The unwinding of census employment may keep distorting the payroll figures for months as the government dismisses workers when the count is completed. For that reason, economists say private payrolls, which exclude government jobs, will be a better gauge of the state of the labor market for much of 2010.

Private Payrolls

The projected gain in private payrolls would follow an increase of 231,000 in April. Excluding government jobs, employment climbed by 116,000 a month on average in the five years to December 2007, when the recession began.

Manufacturing payrolls increased by 33,000 in May, the survey showed, a fifth straight gain.

Fairfield, Connecticut-based General Electric, the world’s largest maker of jet engines, power-generation equipment and locomotives, said last month it will increase the number of jobs it plans to add in Michigan to more than 1,300.

The U.S. economy right now is “very good and improving,” GE’s Chief Executive Officer Jeffrey Immelt said in a May 24 interview. Europe’s debt crisis is “solvable” and will not slow the global economic recovery, he said.

Automaker Chrysler Group LLC, controlled by Fiat SpA and based in Auburn Hills, Michigan, will hire 1,100 workers at a Detroit factory that produces Jeep Grand Cherokees and add a second shift.

Reviving Sales

The pickup in jobs is spreading beyond factories. Lowe’s, the second-largest U.S. home improvement retailer, is adding more than 1,400 positions for employees to visit customers’ homes to sell products such as windows and doors. Mooresville, North Carolina-based Lowe’s will fill the jobs internally and hire new workers to try to revive sales.

Concern that the rebound will slow because of fallout from the turmoil in Europe and cooling growth in China has caused the Standard & Poor’s 500 Index to drop 9.4 percent from a 19-month high reached on April 23.

Bernanke yesterday said joblessness is among the “important concerns” for the recovery.

“One particularly difficult issue is the continued high rate of unemployment,” Bernanke said at a forum at the Chicago Fed’s Detroit office. “High unemployment imposes heavy costs on workers and their families, as well as on our society as a whole.”

Some companies are still cutting back. Hewlett-Packard Co., the world’s largest personal-computer maker based in Palo Alto, California, this week said it’ll slash about 3,000 jobs over several years. Citigroup Inc. plans to close 376 branches and reduce as many as 720 jobs in the U.S. and Canada.

source: bloomberg.com

Ευάλωτη η κινεζική αγορά στέγης


Ευάλωτη η κινεζική αγορά στέγης

Πιθανή επιβολή ετήσιου φόρου στις κινεζικές κατοικίες για συγκράτηση των τιμών (στη φωτογραφία από έκθεση στο Χονγκ Κονγκ).

Ευάλωτη παραμένει η αγορά στέγης σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Κίνα να προειδοποιεί για προβλήματα πολύ χειρότερα από αυτά που έχουν γνωρίσει οι ΗΠΑ και την Ευρώπη να βρίσκεται εν όψει νέου γύρου μείωσης των τιμών.

Αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων είναι χειρότερα από τα αντίστοιχα που γνώρισαν οι ΗΠΑ πριν από την παγκόσμια επιβράδυνση.

«Το πρόβλημα στην κινεζική αγορά κατοικίας είναι πολύ πιο θεμελιώδες και πολύ μεγαλύτερο από το αυτό που γνώρισαν οι αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας πριν ακόμη ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση. Πρόκειται για κάτι ακόμη μεγαλύτερο από φούσκα», δήλωσε μέλος της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.

Τελευταίως, το Πεκίνο έχει εισαγάγει σειρά μέτρων προκειμένου να συγκρατήσει τις «φούσκες» σε διάφορες κατηγορίες κινεζικού ενεργητικού καθώς και τις αυξανόμενες τιμές ακινήτων. Ηδη, το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τα σχέδια για «σταδιακή μεταρρύθμιση του φόρου στο real estate» - την πρώτη επίσημη ένδειξη για πιθανή επιβολή ετήσιου φόρου στις κατοικίες με απώτερο στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

Την ίδια στιγμή, η Standard & Poor's προειδοποίησε ότι οι τιμές ακινήτων στην Ευρώπη παραμένουν υπερβολικά υψηλές και ίσως να υποχωρήσουν ξανά στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011, παρά τις μειώσεις που υπέστησαν μετά την έκρηξη της «φούσκας» του 2007.

Με εξαίρεση τη Γερμανία, οι τιμές ακινήτων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αυξήθηκαν κατακόρυφα το διάστημα από 1999 έως 2007, προτού υποχωρήσουν ξανά στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης. Μακροπρόθεσμοι δείκτες υπολογισμού της αξίας όπως η αναλογία των τιμών προς τα έσοδα από ενοίκια υποδηλώνουν, σύμφωνα με τον οίκο, ότι οι τιμές κατοικιών σε πολλές αγορές είναι υπερεκτιμημένες.

Και βέβαια νέα πτώση των τιμών θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την ήδη ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Περισσότερο υπερεκτιμημένες θεωρεί η S&P τις τιμές κατοικιών στη Γαλλία, όπου έχουν υποχωρήσει μόνο 8% από το απόγειό τους στο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Στη διάρκεια της οκταετίας που οδήγησαν στο ανώτατο σημείο, οι τιμές αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 118%. Στην Ισπανία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει πολύ περισσότερο από το απόγειό τους, όμως η S&P πιστεύει ότι θα υποχωρήσουν περαιτέρω, ακόμη και 12,5%.

source: naftemporiki.gr

«Έσκασε» η επόμενη Ελλάδα;


«Έσκασε» η επόμενη Ελλάδα;

Εάν αναρωτιέστε από που έρχεται το τελευταίο κύμα αδυναμίας του ευρώ, αρκεί να κοιτάξετε στην, εδώ και αρκετό καιρό, ξεχασμένη Ανατολική Ευρώπη. Διαβάζοντας δημοσίευμα του Βloomberg, καταλαβαίνουμε πλέον πως το «ελληνικό πρόβλημα» έχει εξαπλωθεί. Πού; Στην Ουγγαρία.



Όπως ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, χθες το φόριντ Ουγγαρίας βούτηξε έναντι του ευρώ, μετά την ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, δια στόματος Lajos Kosa, πως η Ουγγαρία έχει «ελάχιστες πλέον πιθανότητες να αποφύγει μία κατάσταση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας» και πως ο βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αν και εδώ και αρκετό καιρό, η Ανατολική Ευρώπη έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα οικονομικά πρωτοσέλιδα, φαίνεται πως σύντομα θα έχουμε το πρώτο ρήγμα εκτός των PIIGS. Kαι φήμες λένε πως τα ραντάρ της κρίσης, έχουν αρχίσει και στρέφονται και προς την Αυστρία.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση των αποθεμάτων αργού

Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα αποθέματα αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκανα λόγο για μικρή άνοδο των αποθεμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια στα 363,2 εκατ. βαρέλια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια στα 219,0 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρότερη πτώση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 0,5 εκατ. βαρέλια στα 153,0 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρή πτώση κατά 0,1 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 87,5% από 87,8% την προηγούμενη εβδομάδα.

source: capital.gr

Κάτω από τα 1,22 δολάρια το ευρώ


Κάτω από τα 1,22 δολάρια το ευρώ

Νέες ισχυρές πιέσεις δέχεται το ενιαίο νόμισμα με φόντο τις ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους κι ενώ το αμερικανικό δολάριο διαπραγματεύεται κοντά σε νέα υψηλά τετραετίας έναντι του ευρώ, εν αναμονή της ανακοίνωσης αργότερα σήμερα ενθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας που θα σημάνουν την εδραίωση της ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.



Στα 1,2178 δολάρια διαπραγματευόταν λίγο νωρίτερα το ευρώ, έναντι των επιπέδων των 1,2163 δολαρίων χθες Πέμπτη. Σε εβδομαδιαία βάση το κοινό νόμισμα μετρά απώλειες 0,8% έναντι του δολαρίου.

Πτωτικά κινείται, την ίδια ώρα, το ιαπωνικό νόμισμα, στον απόηχο της είδησης ότι το ιαπωνικό κοινοβούλιο εξέλεξε το Ναότο Καν ως το νέο Πρωθυπουργό της χώρας.

source: reporter.gr

Δειλή ανάκαμψη νέου business


Δειλή ανάκαμψη νέου business


Ανάκαμψη εξακολουθεί να παρουσιάζει ο τομέας διεθνών υπηρεσιών το 2010, παρουσιάζοντας ωστόσο σημαντική υστέρηση σε σχέση με τη «χρυσή» διετία 2007-2008. Παράγοντες του κλάδου σημειώνουν πως παρά τη θετική ροή νέου business, ο κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει δυσκολίες.


Οι εγγραφές εταιρειών, που αποτελούν σαφή ένδειξη για την πορεία του τομέα, καταγράφουν σημαντική αύξηση τους πρώτους πέντε μήνες του έτους που φθάνει το 24,9%. Έφθασαν τις 7.753 έναντι 6.208 το περσινό πεντάμηνο.

Το πεντάμηνο του 2009, όταν η διεθνής οικονομική κρίση άρχισε να γίνεται εντονότερη στην Κύπρο, οι αιτήσεις για εγγραφές είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση 45,6% πέφτοντας στις 6.208 από 11.416 τους πρώτους πέντε μήνες του 2008.

Σε ετήσια βάση, οι αιτήσεις κατέγραψαν το Μάιο αύξηση για έβδομο συνεχές μήνα, με την αύξηση μάλιστα να επιταχύνεται σε σχέση με τον Απρίλιο.

Οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών έφθασαν το Μάιο του 2010 τις 1.481 από 1.299 το Μάιο του 2009, καταγράφοντας αύξηση 14%. Τον Απρίλιο του 2010 η αύξηση στις εγγραφές ανήλθε στο 7,9%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Νίκο Συρίμη, αναμένεται το 2010 να αποτελέσει ένα δύσκολο έτος για τον τομέα.

Οι εργασίες κάποιων λογιστικών γραφείων τους πρώτους μήνες του έτους παρουσιάζουν μείωση και κάποιων άλλων αύξηση, είπε.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Μαΐου 2010 στις 226.389.

source: stockwatch.com.cy
Share |