Friday, November 28, 2008

Το νέο deal Commerzbank- Dresdner

Το νέο deal Commerzbank- Dresdner

Επιταχύνει τις ενέργειες για την απόκτηση της Dresdner Bank η Commerzbank, με σκοπό να ολοκληρωθεί η απορρόφηση της μέσα σε ένα χρόνο από τώρα. Η εξαγορά της Dresdner, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί σε δύο βήματα. Το 60% της τράπεζας θα απορροφηθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα αποκτηθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2009. Μέχρι τώρα έχει αποκτηθεί τα 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Dresdner.

Η νέα συμφωνία έγινε με αφορμή το γεγονός ότι η Commerzbank έχει απωλέσει το 66% της χρηματιστηριακής αξίας της από τις 31 Αυγούστου.

REPORTER.GR

Suzuki: Περικοπές 1.200 θέσεων λόγω μείωσης της παραγωγής

Suzuki: Περικοπές 1.200 θέσεων λόγω μείωσης της παραγωγής

Περικοπές 1.200 θέσεων εργασίας σε εργοστάσιο της Ουγγαρίας ανακοίνωσε η Suzuki, στα πλαίσια του προγράμματος μείωσης της παραγωγής το 2009 εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η εταιρεία αντί για παραγωγή 300.000 οχημάτων -που ήταν ο αρχικός στόχος για το 2008- θα προχωρήσει στη παραγωγή 282.000 και σε 210.000 για το 2009.Η απόφαση αυτή θα ισχύσει από τις 8 Δεκεμβρίου στο εργοστάσιο που τώρα απασχολεί περίπου 5.523 άτομα.

REPORTER.GR

Δεν έχει τέλος η βουτιά του ρουβλίου

Δεν έχει τέλος η βουτιά του ρουβλίου

Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων πέντε ετών οδεύει το ρούβλι, καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας χαλάρωσε την άμυνά του έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, σε μια προσπάθεια να σώσει τα συναλλαγματικά της αποθεματικά. Αναλυτικότερα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να αυξήσει κατά 30 κοπέκ ή 1% το εύρος εντός του οποίου μπορεί να κυμανθεί η ισοτιμία του ρουβλίου.

Μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης σε ρούβλι.

Να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο, η Ρωσία, η τρίτη χώρα παγκοσμίως κατοχής συναλλαγματικών αποθεματικών, έχει χάσει 148 δισ. δολ. στην προσπάθεια της να αποτρέψει διολίσθηση της τάξης του 15% της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία διαμορφώνεται στα 27,6872 ρούβλια ανά δολάριο, μειωμένη κατά 1%, όσο και έναντι του ευρώ, στα 35,7241. Από την αρχή της εβδομάδας έχει χάσει 0,7% έναντι του δολαρίου και 3,1% έναντι του ευρώ.

REPORTER.GR

Δάνεια €2 δισ. στην κρίση

Δάνεια €2 δισ. στην κρίση

Πρόσθετα δανειστικά ανοίγματα €2 δισ. έκαναν οι τράπεζες τον Οκτώβριο, στο μέσο της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, παρά τους προβληματισμούς που υπάρχουν για αύξηση των επισφαλειών τους. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έφθασε τον Οκτώβριο το 40,04% έναντι 37,44% το Σεπτέμβριο. Αν και η κυπριακή οικονομία περνάει περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης, που συνήθως δυσκολεύει την έγκαιρη αποπληρωμή δανείων, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών. Έφθασαν τα €53,93 δισ. τον Οκτώβριο έναντι €51,87 δισ. το Σεπτέμβριο, καθώς οι τράπεζες παραχώρησαν πρόσθετες πιστώσεις για επιχειρηματικούς και σε μικρότερο βαθμό για στεγαστικούς σκοπούς.

Κόντρα στις ανησυχίες για πάγωμα των δανείων, τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα δείχνουν τελείως διαφορετική εικόνα, που ίσως να οφείλεται στο ότι πολλά από τα νέα δάνεια εγκρίθηκαν νωρίτερα αλλά δόθηκαν τον Οκτώβριο ή στις αυξήσεις υφιστάμενων δανειστικών υπολοίπων λόγω αλλαγής των τιμολογήσεων.

Αύξηση καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων, κυρίως στα δάνεια προς μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 48,92%. Στο τέλος Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις είχαν δάνεια €26,75 δισ. έναντι €17,96 δισ. τον Οκτώβριο του 2007 (+€8,79 δισ.) και €25,45 δισ. το Σεπτ. 2008.

Η αύξηση στα στεγαστικά δάνεια έφθασε το 33,93% από 33,19% το Σεπτέμβριο. Τα νοικοκυριά δανείστηκαν για στεγαστικούς σκοπούς €10,03 δισ. μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έναντι €7,49 δισ. τον περσινό Οκτώβριο και €9,80 δισ. το Σεπτ.

Η αύξηση των καταναλωτικών δανείων ανέβασε ταχύτητα φθάνοντας το 42,37% τον Οκτώβριο από 39,7% το Σεπτέμβριο. Τα δάνεια για καταναλωτικούς σκοπούς ανήλθαν στο τέλος Οκτωβρίου στα €4,18 δισ. από €2,93 δισ. τον περσινό Οκτώβριο.

Παρά τις ανησυχίες για φυγή καταθέσεων, τον Οκτώβριο συνεχίστηκε η ροή καταθέσεων στο σύστημα, τόσο από ντόπιους αλλά και από κατοίκους ξένων χωρών, κυρίως Ρώσους. Τα καταθετικά υπόλοιπα στις τράπεζες έφθασαν αισίως τα €57,3 δισ. έναντι €50,6 δισ. που ήταν τον περσινό Οκτώβριο και €56,5 δισ. που ήταν το Σεπτέμβριο 2008. Η αύξηση του τελευταίου μήνα οφείλεται, κυρίως, στην εισροή €600 εκ. νέων καταθέσεων από κατοίκους τρίτων χωρών.

STOCKWATCH.COM.CY

Στον αέρα η μαρίνα Λάρνακας

Στον αέρα η μαρίνα Λάρνακας


Στον αέρα βρίσκεται πλέον το μεγαλεπήβολο έργο της κατασκευής του ενιαίου χώρου της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, μετά τη σημερινή απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών να ακυρώσει την κατακύρωση του έργου στη Larnaka Zenon, μετά από επιτυχή προσφυγή της ανταγωνιστικής κοινοπραξίας A. Vouros Consortium.

Η Vouros κέρδισε τελικά την προσφυγή την οποία κατέθεσε εναντίον του Συμβουλίου Προσφορών, το οποίο προεπέλεξε την κοινοπραξία Larnaka Zenon Consortium ως τον προτιμητέο προσφοροδότη για το έργο.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γραμματέας της Αναθεωρητικής Αρχής, Σοφοκλής Ιουλιανού, «σήμερα η ανεξάρτητη Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ακύρωσε κατά πλειοψηφία (3 υπέρ της ακύρωσης 2 κατά) την κατακύρωση της κατασκευής του έργου από την κοινοπραξία Ζήνων, έτσι ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστραφεί στην Αναθέτουσα Αρχή στο υπουργείο Συγκοινωνιών για να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η επιλογή της κοινοπραξίας Ζήνων».

Σύμφωνα με τον κ. Ιουλιανού, ο λόγος της απόρριψης της επιλογής της κοινοπραξίας Zenon είναι το ότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αποφανθεί ότι το Συμβούλιο Προσφορών υπερέβη τα όρια της διακριτικής εξουσίας του, με το να αλλάξει τη βαθμολογία επί του οικονομικού κριτηρίου.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών, Μάκης Κωνσταντινίδης, εξήγησε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη «ο φάκελος θα επιστραφεί στο Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Συγκοινωνιών το οποίο θα μελετήσει προσεκτικά τα συμπεράσματα της Αναθεωρητικής Αρχής». Ακολούθως, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, ενδεχομένως να διοριστεί ad hoc επιτροπή η οποία θα εξετάσει το επίμαχο σημείο των συμπερασμάτων και είτε θα λάβει την ίδια απόφαση υπέρ της κοινοπραξίας Ζήνων είτε θα διαφοροποίηση την απόφαση της υπέρ της κοινοπραξίας Vouros».

Την κοινοπραξία A. Vouros Investments Ltd αποτελούν οι εταιρείες Singapore Cruise Center Pte Ltd, DP Architects Pte Ltd, Ioannou & Paraskevaides Ltd, J&P - AVAX S.A, Ioannou & Paraskevaides (Overseas) Limited, Ariadne Australia Limited και Cybarco Plc.

Στη Zenon συμμετέχει η γαλλική εταιρεία η οποία είναι μέρος της κοινοπραξίας Hermes για τα αεροδρόμια Bouyques Batiment International (17,5%), η Iacovou Brothers (17,5%), η Amsterdam Logistics Group B.V. και Lievense Consulting Engineers (λιμάνι του Άμστερνταμ, 2%), η Louis Public Company Ltd (22%), η Costa Cruises (ιταλική θυγατρική εταιρεία της Αμερικανικής Carvinal Cruises, 10%), η Marinaman Ltd (8,5%), η Petrolina (Holdings) Public Ltd (17,5%) και η Εταιρεία Γενικών Κατασκευών (5%).

Η τρίτη κοινοπραξία DJ Karapatakis & Sons Ltd η οποία επίσης διεκδικούσε την κατασκευή του έργου απορρίφθηκε χθες η προσφυγής της, λόγω του ότι η προσφυγή κατατέθηκε από την εταιρεία DJ Karapatakis και όχι από την κοινοπραξία.

STOCKWATCH.COM.CY

Σε χαμηλό 21 μηνών το euribor- Ανοδικά και το libor

Σε χαμηλό 21 μηνών το euribor- Ανοδικά και το libor

Σε χαμηλό 21 μηνών υποχωρεί σήμερα το ευρωπαϊκό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού, euribor, ενώ και το libor κινείται σε πτωτική τροχιά. Το euribor για τριμηνιαία χορήγηση υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,85%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου του 2007, ενώ το επιτόκιο για χορήγησης μηνός υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,57%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για δανεισμό σε δολάρια στη διατραπεζική αγορά του Λονδίνου, το Libor καταγράφει απώλειες για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες.

Το επιτόκιο ενισχύεται κατά μια μονάδα βάσης στο 2,21%. Το επιτόκιο μηνιαίας χορήγησης υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,90%, αλλά παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καθώς χθες είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων εννέα ετών.

REPORTER.GR

Ελλάδα: Μειωμένα κατά 19,4% τα κέρδη των εισηγμένων

Με 223 εταιρείες να έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα η καθαρή κερδοφορία στο εννεάμηνο εμφανίζεται μειωμένη κατά 19,4% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Οι πωλήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 18,4%, ενώ τα EBITDA έχουν διαμορφωθεί στα περσινά περίπου επίπεδα καταγράφοντας οριακή μείωση κατά 0,2%. Κερδοφόρες είναι 158 επιχειρήσεις και από αυτές 70 αύξησαν την κερδοφορία τους, 75 τη μείωσαν και 13 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές πέρυσι. Ζημιογόνες είναι 56 επιχειρήσεις με 18 να εμφανίζουν αύξηση ζημίας και 9 μείωση. 29 εταιρείας γύρισαν σε ζημιά από κέρδη.

REPORTER.GR

Αυτή θα είναι η επόμενη φούσκα!

Αυτή θα είναι η επόμενη φούσκα!

My name is Bond, Government Bond και η πιθανότητα ενός ισχυρού sell-off βρίσκεται απέναντι μου «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» και με απειλεί επικίνδυνα! Ο λόγος για τα κρατικά ομόλογα τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιήσει ένα ράλι άνευ προηγουμένου και των οποίων οι αποδόσεις αγγίζουν τα χαμηλά μισού αιώνα (!) καθώς οι επενδυτές στράφηκαν έντονα στην αγορά αυτών των λεγομένων safe assets για να βρουν καταφύγιο από την όλο και πιο βαθειά οικονομική επιβράδυνση αλλά και από την έντονη μεταβλητότηα, και αβεβαιότητα που πληττει τις διεθνείς μετοχές.

Το αποτέλεσμα είναι πως η απόδοση του 10ετούς αμεικάνικου κρατικού ομολόγου βρίσκεται πλέοον κάτω του 3% (στο 2,99%) που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει δει από το 1958, μετά τον δέυτερο παγκόσμιο πόλεμο δηλαδή. Σαν κάτι να μυρίζει φούσκα δηλαδή.

Και δεν είναι ο μόνο ο πανικός που έχει δημιουργήσει η χρηματοοικονομική κρίση, που διώχνει τους επενδυτές μακριά από τις χρηματιστηριακές αγορές, είναι και το σχέδιο της Fed να αγοράσει άμεσα assets της αγοράς σταθερού εισοδήματος. Ωστόσο, ο τέραστιος όγκος εκδόσεων ομολόγων στο οποίο προχωρούν τόσο οι ΗΠΑ αλλά άλλες κυβερνήσεις για να χρηματοδότησουν τα πακέτα διάσωσης αλλά και τις τράπεζες, σύντομα αναμένεται να βουλιάξει την αγορά ομολόγων εκτινάσσοντας και πάλι τις αποδόσεις τους στα ύψη, και αυτός είναι ο εφιάλτης όσων έχουν επεωδύσει σε αυτά τα ασφαλή καταφύγια.

Και δεν είναι και λίγοι αυτοί. Οπως δείχνουν τα στοχεία οι θέσεις των fund managers στα κρατικά ομόλογα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών καθώς η όρεξη για ρίσκο (δηλαδή για μετοχές) λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, βρίσκεται στο ναδίρ.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι η εξής: Οταν οι μετοχές αγγίξουν τον πάτο ( που σύμφωνα με πολλούς ίσως και να το ε΄χουν ήδη κάνει ), όταν η διεθνής οικονομία αρχίσει και πάλι να ανασαίνει και ο διατραπεζικός δανεισμός αρίσει και πάλι να διευκολύνεται, τότε το sell-off στα κρατικά ομόλογα είναι ένα βέβαιο στοίχημα, καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν και πάλι να διψάνε για ρίσκο.

Το πότε θα γίνει αυτό, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, το γεογονός όμως είναι πως θα συμβεί και η φούσκα των κρατικών ομολόγων κάποια στιγμή θα σκάσει, ιδιαίτερα όταν οι κυβερνήσεις αρχίσουν και προχωρούν έντονα στις εκδόσεις ομολόγων (σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εκδόσεις σε ΗΠΑ και ευρωζώνη θα ξεπεράσουν το 1,6 τρις δολάρια) οποίες θα πνίξουν την αγορά, και τότε (μέσα στο 2009 μάλιστα) σύμφωνα με τους αναλυτές η απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου θα εκτοξευθεί κα πάλι στα ύψη, στο 4,75%.

REPORTER.GR

Βρετανία: Κοντά σε χαμηλά 30ετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Βρετανία: Κοντά σε χαμηλά 30ετίας η καταναλωτική εμπιστοσύνη



Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των 30 ετών παρέμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία το Νοέμβριο, εν μέσω έντονων ανησυχιών περί επικείμενης ύφεσης.

Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου GfK ενισχύθηκε από τον προηγούμενο μήνα κατά μία μονάδα στις -35 μονάδες.

Ο δείκτης που μετράει το γενικό οικονομικό κλίμα του τελευταίου έτους αυξήθηκε επίσης κατά μία μονάδα στις -71 μονάδες, διαμορφούμενος 39 μονάδες χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2007.

«Οι Βρετανοί καταναλωτές συνεχίζουν να επηρεάζονται από τα νέα για την αδύναμη οικονομία μας γενικότερα, και κυρίως από τις αυξανόμενες ανησυχίες για απώλειες θέσεων εργασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του GfK Ρέιτσελ Τζόι.


NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Στο 2,1% ο πληθωρισμός Νοεμβρίου

Ευρωζώνη: Στο 2,1% ο πληθωρισμός Νοεμβρίου


Στο 2,1%, από 3,2% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, εντείνοντας τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν κάμψη του πληθωρισμού στο 2,3%.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία επιδιώκει να συγκρατήσει τα επίπεδα του πληθωρισμού λίγο πιο κάτω από το 2%, έχει προαναγγείλει μια μείωση των επιτοκίων στη συνάντηση της 4ης Νοεμβρίου.

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει μια μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,75%.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Οκτώβριο σε 7,7% από 7,6% που ήταν το Σεπτέμβριο.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,512.27 138.88 1.66%
HANG SENG INDEX 13,888.24 336.18 2.48%
CSI 300 INDEX 1,829.92 -40.55 -2.17%

Πακέτα μέτρων για στήριξη της οικονομίας

Πακέτα μέτρων για στήριξη της οικονομίας


Μέτρα δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας ανακοινώνουν καθημερινά οι κυβερνήσεις του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η Ισπανία, που έχει ήδη προωθήσει πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, ανακοίνωσε χθες ότι θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 11 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας το 2009. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στα δημόσια έργα, αλλά και στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, αυτοκινητοβιομηχανίας και τουρισμού.

Η Γαλλία την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών πιστωτικής ασφάλισης βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το κράτος θα εγγυηθεί έως και 50% του ρίσκου, όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ τη διαχείριση του προγράμματος θα αναλάβει η κρατική Caisse Centrale de Reassurance.

Να διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τις εξαγωγικές εταιρείες επιδιώκει η Νορβηγία. Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε κεφαλαιακή «ένεση» ύψους 50 δισ. νορβηγικών κορωνών (7,2 δισ. δολαρίων) στον οργανισμό Eksportfinance, που παρέχει δάνεια σε εξαγωγείς. Ο οργανισμός ελέγχεται από μία κοινοπραξία τραπεζών και την κυβέρνηση.

Στην Ιρλανδία εν τω μεταξύ μία ομάδα επενδυτικών επιχειρήσεων παρουσίασαν στην κυβέρνηση σχέδιο για την πιθανότητα να επενδύσουν από κοινού για την αναδιάρθρωση κεφαλαίου των τραπεζών της χώρας.

Η Τουρκία την ίδια ώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους του δανείου. Παράλληλα η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σχέδιο για τη στήριξη της ασθενούς οικονομίας, ενώ εξετάζει περικοπές φόρου στις μακροπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις.

Πιέσεις δέχονται και οι βαλκανικές οικονομίες. Η Alpha Bank [ACBr.AT] προβλέπει επιβράδυνση σε ολόκληρη την περιοχή, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα του 6% για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και 7% για τη Σερβία.

Η Βουλγαρία πάντως ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό για την ενίσχυση της οικονομίας της ή του νομίσματός της. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, τέλος, ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 330 εκατ. ευρώ, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κρίση.


NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 1,66% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,66% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με άνοδο 138,88 μονάδων, ποσοστό 1,66%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.512,27 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Στη βρετανική κυβέρνηση το 57,9% της RBS

Στη βρετανική κυβέρνηση το 57,9% της RBS


Ποσοστό 57,9% αναμένεται να λάβει στη Royal Bank of Scotland η βρετανική κυβέρνηση, καθώς οι επενδυτές απέκτησαν μόλις το 0,24% των μετοχών που διατέθηκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία είχε τη στήριξη του κράτους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η RBS, οι υφιστάμενοι μέτοχοι άσκησαν το δικαίωμα προτίμησης για μόλις 55,98 εκατ. μετοχές, ενώ αδιάθετες έμειναν 22,8 δισ. μετοχές, τις οποίες θα αποκτήσει η κυβέρνηση.

«Ως αποτέλεσμα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών θα κατέχει περίπου το 57,9% του μεγεθυμένου μετοχικού κεφαλαίου της RBS», σημειώνει η τράπεζα.

Οι μετοχές της RBS έκλεισαν την Πέμπτη στις 55 πένες.

NAFTEMPORIKI

Σε διαπραγματεύσεις AWB, ABB Grain για συγχώνευση

Σε διαπραγματεύσεις AWB, ABB Grain για συγχώνευση


Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η AWB Ltd., το πρώην μονοπώλιο εξαγωγών σταριού της Αυστραλίας με την ABB Grain Ltd. για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής σταριού της χώρας, καθώς η απελευθέρωση της αγοράς προσελκύει ξένες εμπορικές εταιρείες.

Η εμπορική συναλλαγή θα προχωρήσει μόνο εάν υπάρξει ομόφωνη συμφωνία των όρων, ανακοίνωσε σήμερα η AWB. Από την πλευρά της η ABB Grain, η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής κριθαριού της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε της συνομιλίες. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές με αποτέλεσμα η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία να φθάνει τα 2,5 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,6 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Οι μετοχές της AWB σημείωσαν άνοδο 9,1% φθάνοντας στα 3,48 δολ. Αυστραλίας στη 1:57 μ.μ. ώρα Σίδνεϊ στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Οι μετοχές της ABB Grain σημείωσαν άνοδο 21%, φθάνοντας στα 7,83 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η Mosaic Co. και η Monsanto Co. συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που ψάχνουν για εξαγορές εν μέσω της αισιοδοξίας ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν θα επηρεάσει αρνητικά της ζήτηση των τροφίμων. Συνδυασμός των ABB και AWB, τόνωσε την απόφαση της Αυστραλίας των Ιούλιο να επιτρέψει σε πολλές εξαγωγικές εταιρείες σταριού να έχουν επτά σταθμούς εξαγωγών, τουλάχιστον 135 σιλό και δραστηριότητες στη Βραζιλία, την Ελβετία και την Ουκρανία.

Η Αυστραλία η έκτη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής σταριού στον κόσμο θέσπισε νέους νόμους εξαγωγής του προϊόντος μετά την απώλεια του μονοπωλίου της AWB. Η Marubeni Corp., η Louis Dreyfus & Cie SA, και η Glencore International AG συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 εταιρειών που απέκτησαν πιστοποιητικά εξαγωγής σταριού.

Τα συμβόλαια του σταριού για παράδοση Μαρτίου στο Σικάγο, σημείωσαν άνοδο 0,8% φθάνοντας στα 5,5825 δολ. ανά μπούσελ κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις 11:54 π.μ. στο Σίδνεϊ. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει 59% από τον Φεβρουάριο. Τα συμβόλαια του κριθαριού βρίσκονται 46% χαμηλότερα από την άνοδό τους στα 281 δολ. Καναδά (227 δολ. ΗΠΑ) τον Ιούλιο.

Σύμβουλοι της ABW είναι η Deustche Bank AG και σύμβουλος της ABB Grain είναι η Goldman Sachs JBWere Pty σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Australian Financial Review στη στήλη της «Street Talk», χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής της.


NAFTEMPORIKI

Σταθερά παρέμειναν τα κέρδη της Marfin Popular Bank

Σταθερά παρέμειναν τα κέρδη της Marfin Popular Bank


Στα 323,3 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank, αμετάβλητα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2007. Στην υψηλή ρευστότητα και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας αναφέρεται σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας. Η MPB έχει δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 94% και δείκτη πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων στο 9%.

Χωρίς την αναπροσαρμογή για έκτακτα έσοδα και κέρδη από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα περυσινά κέρδη ανέρχονται σε 482,2 εκατ. ευρώ, οπότε η μείωση, σε ετήσια βάση, διαμορφώνεται στα 32,9%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 560,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 13%.

Το μέγεθος επηρεάστηκε από συγκυριακούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η μετατροπή των επιτοκίων στην Κύπρο σε ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε από 2,76%, έπειτα από αναπροσαρμογή για ανακτήσεις τόκων κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2007, σε 2,46% την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Ο Ομιλος έχει προβεί σε αντισταθμιστικές ενέργειες μέσα στο 2008, που περιλαμβάνουν την αύξηση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας κατά 125 μονάδες βάσης αναφορικά με την τιμολόγηση των δανείων σε ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες σημείωσαν ετήσια μείωση 3% σε 222,4 εκατ. ευρώ, ενώ, χωρίς τις προμήθειες από την αύξηση κεφαλαίου της MIG, στο τρίτο τρίμηνο του 2007, σημείωσαν αύξηση κατά 20%.

Το σύνολο των εσόδων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5%, μετά την αναπροσαρμογή, φθάνοντας τα 886,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες ανήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 13% του συνόλου των εσόδων του Ομίλου, με το 7% να προέρχεται από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έφθασαν τα 421,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17,4%, εξαιτίας της ενοποίησης θυγατρικών του εξωτερικού. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα του Ομίλου παρέμεινε σχετικά σταθερός στο 46,3%, από 42,4%.

Οι χορηγήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 40,6%, στα 23,12 δισ. ευρώ, και οι καταθέσεις κατά 17,1%, στα 24,65 δισ. ευρώ. Οι διεθνείς χορηγήσεις έφτασαν τα 2,9 δισ. ευρώ και αποτελούν το 13% του συνόλου. Το 95% των χορηγήσεων του Ομίλου είναι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το 5% αφορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία.

Η κεφαλαιακή επάρκεια

Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (capital adequacy ratio), σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙ, εκτιμάται σε 11% και ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier I) σε 9% το Σεπτέμβριο του 2008 σε proforma βάση για την πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου. Οι προβλέψεις, ως ποσοστό του συνόλου των μεικτών χορηγήσεων, διαμορφώθηκαν σε 0,45% στο τέλος εννεαμήνου.

Ο δείκτης κάλυψης έφτασε το 62% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 4,2% το Σεπτέμβριο του 2008, από 5,1% το Σεπτέμβριο του 2007.


NAFTEMPORIKI
Share |