Tuesday, September 14, 2010

Πάνω από τα 1.271 δολάρια ο χρυσός- Νέο ιστορικό υψηλό


Πάνω από τα 1.271 δολάρια ο χρυσός- Νέο ιστορικό υψηλό

''Εσπασε'' το ιστορικό ρεκόρ της 21ης Ιουνίου η τιμή του χρυσού. Το προδιαγεγραμμένο ράλι του πολύτιμου μετάλλου έχει σαν 'καύσιμο' την απαισιοδοξία των επενδυτών για τη δυναμική της παγκόσμιας ανάκαμψης, με το χρυσό να αποτελεί ισχυρό καταφύγιο έναντι της αβεβαιότητας.
Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 2% στα 1.271,70 δολάρια ανά ουγγιά. Στις 21 Ιουνίου, ο χρυσός είχε ανέλθει στο ιστορικό ρεκόρ των 1.266,50 δολ. ανά ουγγιά.
Το ράλι του χρυσού πυροδότησε σήμερα η απρόσμενα μεγάλη πτώση, στις -4,3 μονάδες, του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία κατά το μήνα Σεπτέμβριο έναντι 14 μονάδων κατά τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 19 μηνών. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στις 9 μονάδες.

Ακόμη, ο αντίστοιχος δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες από 43,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο, η αναιμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και τα άλυτα προβλήματα στην ευρωζώνη πυροδοτούν ανησυχίες. Ωστόσο ο κίνδυνος διπλής ύφεσης για τη Γερμανία παραμένει χαμηλός.

source: reporter.gr

Βρετανία: Περαιτέρω μείωση των τιμών κατοικίας- RICS


Βρετανία: Περαιτέρω μείωση των τιμών κατοικίας- RICS

Στα κατώτερα επίπεδα από το Μάιο του 2009 - και χαμηλότερα από ότι ανέμενε η πλειοψηφία των αναλυτών - υποχώρησε τον Αύγουστο ένας δείκτης για την αγορά κατοικίας στη Βρετανία, καθώς η αύξηση του αριθμού των κατοικιών προς πώληση ώθησε προς τα κάτω τις τιμές.



Ο αριθμός των μεσιτών που έκαναν λόγο για μείωση των τιμών κατοικιών ξεπέρασε τον αριθμό εκείνων που ανέφεραν αύξηση των τιμών κατά 32%.

Η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στη Βρετανία ενδέχεται να έχει εξασθενήσει καθώς το μεγαλύτερο «πάγωμα» των δαπανών από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποθαρρύνει τους αγοραστές.

source: reporter.gr

Ace: Εξαγορά της Rain and Hail προς 1,1 δισ. δολ.


Ace: Εξαγορά της Rain and Hail προς 1,1 δισ. δολ.

Στην εξαγορά της Rain and Hail Insurance Service έναντι 1,1 δισ. δολ. προχωρά η ελβετική ασφαλιστική Ace. H Ace, που κατέχει ήδη το 20% της Rain and Hail, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την αμερικανική εταιρεία ως ξεχωριστό franchise, ενώ αναμένει άμεσα θετικό αντίκτυπο στα κέρδη και την χρηματιστηριακή της αξία. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 1% στα επιχειρηματικά αποθέματα τον Ιούλιο


ΗΠΑ: Αύξηση 1% στα επιχειρηματικά αποθέματα τον Ιούλιο

Αύξηση κατά 1% σημείωσαν τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο, από αύξηση 0,3% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο


ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

Αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι πωλήσεις λιανικής τον Αύγουστο στις ΗΠΑ ξεπερνώντας παράλληλα τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις λιανικής σημείωσαν άνοδο 0,4% ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,35.

Η βελτίωση που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και στις προσφορές που προσέφεραν τα καταστήματα για την προσέλκυση πελατών.


Όσον αφορά επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 0,7%, ενώ εξαιρουμένων των πρώτων οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6%. Οι πωλήσεις ειδών ρουχισμού ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,2%, ενώ των τροφίμων και αναψυκτικών σημείωσαν άνοδο 1,3%.

source: capital.gr

Ρωσία: Στα σκαριά τραπεζικό mega deal


Ρωσία: Στα σκαριά τραπεζικό mega deal

Σε συζητήσεις με τη ρωσική κυβέρνηση για την αγορά του 10% της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας VTB βρίσκεται η εταιρεία private equity TPG Capital, σύμφωνα με την Kommersant.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τίμημα θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,4 δισ. δολ. και 3,1 δισ. δολ., ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η πώληση επιπλέον 25% την επόμενη τριετία.

Η κίνηση της κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του ελλείμματος για την οποία έχει καταρτιστεί λίστα με εταιρείες μετοχές των οποίων θα πουληθούν για την άντληση 29 δισ. δολ.

source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων, στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Μ. Βρετανία: Άνω των εκτιμήσεων, στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή της Μ. Βρετανίας παρέμεινε τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, για έκτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, ωθούμενος από τα αεροπορικά ναύλα, τις τιμές των ενδυμάτων και των τροφίμων.

Στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ONS έδειξαν σήμερα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1% τον περασμένο μήνα, διατηρούμενος αμετάβλητος έναντι του Ιουλίου και πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 3,0%. Η BOE στοχεύει σε πληθωρισμό της τάξης του 2,0%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,5% τον Αύγουστο μετά από πτώση 0,2% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,4%.

Η BOE αναμένεται να διατηρήσει σε εξαιρετικά χαλαρά επίπεδα την πολιτική της για πολλούς μήνες ακόμη με φόντο την επιθετική σύσφιξη της κυβέρνησης, των περιορισμών στον τραπεζικό κλάδο και τη ευθραυστότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός αποτελεί ανησυχία για τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της BOE, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους ότι η ισχυρή ανάπτυξη των τιμών μπορεί να αυξήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες του κόσμου, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση του κόστους.

Αντικατοπτρίζοντας τις εν λόγω ανησυχίες, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, των αλκοολούχων ποτών και των ειδών καπνού, διαμορφώθηκε στο 2,8% τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο από το 2,6% του Ιουλίου και υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,5%.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αμετάβλητη η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο


Ευρωζώνη: Αμετάβλητη η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο (εκτ. +0,2%)

source: capital.gr

Total: Προς απόκτηση του 100% της Tenesol


Total: Προς απόκτηση του 100% της Tenesol


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones)-- Αύξηση της συμμετοχής του στην εταιρεία ηλιακής ενέργειας, Tenesol στο 100%, σχεδιάζει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total SA (TOT), μέσω της απόκτησης του μεριδίου της Electricite de France SA (EDF.FR), όπως μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα, Les Echos, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Και οι δύο πλευρές πολλούς μήνες νωρίτερα είχαν αναθέσει τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας σε τράπεζες, σύμφωνα με την Les Echos.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ξεκάθαρες διότι ενώ το 50% της Tenesol ανήκει στην Total, η συμμετοχή της EDF είναι πιο περίπλοκη. Το υπόλοιπο 50% ανήκει στην EDF Energies Nouvelles Reparties, που αποτελεί κοινή μονάδα των EDF και EDF Energies Nouvelles (EEN.FR). Η τελευταία ανήκει κατά 50% στην EDF.

Καμία εκ των EDF και Total δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.


source: capital.gr

Καθησυχάζει για double-dip ύφεση ο Buffett


Καθησυχάζει για double-dip ύφεση ο Buffett


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett, τονίζοντας πως δεν περιμένει ότι η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ θα επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που να οδηγήσει σε μια double dip ύφεση.

Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ένα τέτοιο «αρνητικό» κλίμα, στα τελευταία αποτελέσματα των πολυάριθμων λειτουργικών δραστηριοτήτων της Berkshire Hathaway.

Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Μοντάνα, ο Buffett δήλωσε ότι έχει «bullish θέση για αυτή τη χώρα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να έχουμε double-dip ύφεση», σύμφωνα με το Associated Press.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Buffett δήλωσε ακόμη «έχω δει το κλίμα να γίνεται αρνητικό (ξινό) τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου. Δεν το έχω δει όμως στις δραστηριότητές μας. Βλέπω ότι πλέον απασχολούμε περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με πριν από ένα ή δύο μήνες».

Πρόσθεσε ακόμη πως οι αμερικανικές τράπεζες είναι προετοιμασμένες να αυξήσουν το δανεισμό τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως το CNBC σχολιάζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Buffett απορρίπτει ισχυρισμούς σχετικά με το ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να περιέλθει εκ νέου σε ύφεση, σύντομα.

Προσθέτει δε πως τα σημερινά σχόλια φαίνεται να αντανακλούν μια πιο αισιόδοξη προοπτική, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για μια αναιμική ανάκαμψη.

source: capital.gr

Ξεπέρασε τα 1,29 δολάρια το ευρώ, ράλι για το γεν


Ξεπέρασε τα 1,29 δολάρια το ευρώ, ράλι για το γεν


Νέα άνοδο σημειώνει το ευρωπαϊκό νόμισμα την Τρίτη, καλπάζοντας πάνω από τα 1,29 δολάρια, μέσα στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που δημιούργησαν τα καλύτερα των εκτιμήσεων μάκρο και οι νέοι κανόνες της Βασιλείας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Το ευρώ συνεχίζει την ανοδική του πορεία, με πιο ήπιο ωστόσο ρυθμό, διαπραγματευόμενο στα 1,2901 δολάρια με άνοδο 0,19%, ενώ νωρίτερα έφτασε έως και τα 1,2910 δολάρια.

Στις υπόλοιπες ισοτιμίες το γεν είναι το κερδισμένο νόμισμα, καθώς η επανεκλογή του Naoto Kan στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας συνεπάγεται, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η Ιαπωνία δεν θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να αποδυναμώσει το εντυπωσιακά ισχυρό νόμισμά της.

source: capital.gr
Share |