Monday, August 2, 2010

Σε υψηλά 2 μηνών το αργό- Αλμα 3%


Σε υψηλά 2 μηνών το αργό- Αλμα 3%

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο αναρριχήθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς τα στοιχεία της μεταποίησης και των κατασκευαστικών δαπανών στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης του.
Αναλυτικά, η τιμή του αργού ενισχύθηκε 3% ή 2,39 δολάρια στα 81,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού brent κινήθηκε στο +2,2% στα 79,9 δολάρια το βαρέλι.
Υποχώρησε ελαφρώς ο δείκτης μεταποίησης ISM Ιουλίου, ξεπερνώντας, ωστόσο, τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παρέμεινε σε αναπτυξιακό πεδίο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναλυτικά, διαμορφώθηκε στο 55,5, ενώ ο ι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα επιβραδυνθεί στο 54,5 από 56,2 στον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι κάθε μέγεθος άνω του 50 δείχνει ανάπτυξη στον κλάδο, ενώ υπό του 50 δείχνει συρρίκνωση.

Αύξηση 0,1% σημείωσαν οι δαπάνες στον κατασκευαστικό κλάδο των ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς αυξήθηκαν κατά 836 δισ. δολάρια, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,5%.

Οι δαπάνες σε δημόσια έργα σημείωσαν άνοδο 1,5% τον Ιούνιο, αντισταθμίζοντας την πτώση του προηγούμενου μήνα. Οι δαπάνες σε επίπεδο κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης ενισχύθηκαν κατά 1,1% έναντι της πτώση του 0,1% που είχαν καταγράψει τον Μάιο.

Σε επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων στον κατασκευαστικό κλάδο, ωστόσο, σημειώθηκε πτώση 0,6% μετά την πτώση του 1,4% που είχε παρατηρηθεί τον Μάιο.

source: reporter.gr

Bernanke προς κυβερνήσεις: "Κρατήστε χρήματα για τις δύσκολες μέρες


Bernanke προς κυβερνήσεις: "Κρατήστε χρήματα για τις δύσκολες μέρες

Να εξοικονομήσουν περισσότερα κεφάλαια για τις «δύσκολες μέρες» κάλεσε τις Πολιτείες ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, σε ομιλία του στο Τσάρλεστον, επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι θα στηριχθεί η ανάπτυξη, την ώρα που οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους.
Δεδομένου του βάθους της πρόσφατης κρίσης, ακόμα και τα μεγάλα αποθέματα ρευστότητας αποδείχθηκαν ανεπαρκή για την πλήρη απορρόφηση των «κραδασμών» της ύφεσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Fed, καλώντας καταναλωτές και επιχειρήσεις να συνεχίσουν το έργο των κυβερνήσεων στη στήριξη της οικονομίας.

Επιπλέον, προέβλεψε ότι τα επόμενα τρίμηνα τα νοικοκυριά θα βελτιώσουν την κατανάλωση τους, η οποία παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα τα προηγούμενα τρίμηνα. Οι αργοί ρυθμοί ανάπτυξης της αγοράς εργασίας βαραίνουν τις δαπάνες, καθώς η μέχρι τώρα ανάπτυξη της αγοράς εργασίας εμφανίζεται ακόμη ανεπαρκής για τη μείωση της ανεργίας. Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Bernanke υποστηρίζει ότι τα χειρότερα φαίνεται πως έχουν περάσει, αν και πολλές τράπεζες παραμένουν σε δυσχερή θέση λόγω επισφαλών δανείων.

«Μετά την ιλιγγιώδη πτώση της στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009, η οικονομία των ΗΠΑ σταθεροποιήθηκε στα μέσα της περασμένης χρονιάς και έκτοτε κινείται σε μετριοπαθείς ρυθμούς», είπε ο Bernanke.

«Σήμερα η οικονομική κρίση φαίνεται ότι ουσιαστικά βρίσκεται πίσω μας, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διαβούμε, μέχρις ότου η οικονομία μας να αποκατασταθεί πλήρως και πολλοί Αμερικανοί αγωνίζονται ακόμη να ξεφύγουν από την ανεργία, τις κατασχέσεις ακινήτων και την απώλεια του εισοδήματός τους», πρόσθεσε.

source: reporter.gr

Πάνω από τα 1,31 δολάρια το ευρώ


Πάνω από τα 1,31 δολάρια το ευρώ

Ξεπέρασε τα 1,31 δολάρια το ευρώ έναντι του δολαρίου, με το υψηλό τριών μηνών που "άγγιξε" ο δείκτης μεταποίησης στην ευρωζώνη. Ακόμη, την άνοδο του ευρώ στηρίζει η πτώση του δολαρίου έναντι του γιέν, εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της FED Alan Greenspan.
Αναλυτικά, το ευρώ ενισχύεται στα 1,3165 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Στις 56,7 μονάδες διαμορφώθηκε ο PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, έναντι των 55,6 μονάδων τον Ιούνιο, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 56,5 μονάδες. Στις ΗΠΑ, στις 55,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης ISM μεταποίησης τον Ιούλιο, από 56,2 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση του δείκτη. Παρόλο την πτώση ο κλάδος της μεταποίησης εξακολουθεί και αναπτύσσεται, καθώς, πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης δείχνει ανάπτυξη.
Την απογοήτευσή του για τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της FED, Alan Greenspan, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο NBC, έκανε λόγο για διπλή ύφεση στις ΗΠΑ, με φόντο τις χαμηλές τιμές κατοικιών.

Ειδικότερα, ο Greenspan εκτιμά πως οι ΗΠΑ βιώνουν μία παύση μέσα στην ανάκαμψη, μία ήπια ανάκαμψη, δηλαδή, που μπορεί να φέρει την αμερικανική οικονομία κοντά σε μία νέα ύφεση. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μίας διπλής ύφεσης, απάντησε πως σε περίπτωση που οι τιμές των κατοικιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να σταθεροποιηθούν, αρχίσουν να υποχωρούν, τότε, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος των κατασκευαστικών δαπανών τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος των κατασκευαστικών δαπανών τον Ιούνιο

Απροσδόκητη άνοδο σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο λόγω κυρίως των αυξημένων ομοσπονδιακών δαπανών σε νέα έργα.

Ειδικότερα, οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 836,01 δισ. δολ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση 0,7%.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Μάιο ωστόσο έδειξαν πτώση 1,0% από το -0,2% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι ιδιωτικές κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν τον Ιούνιο σε ποσοστό 0,6% στα 527,57 δισ. δολ. ενώ στον αντίποδα οι κρατικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 1,5% στα 308,44 δισ. δολ.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης PMI μεταποίησης


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης PMI μεταποίησης

Συνέχισε να επεκτείνεται τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ για 12ο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 55,5 μονάδες από 56,2 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 54,7 μονάδες. Σημειώνεται ωστόσο, πως το επίπεδο των 55,5 μονάδων είναι το χαμηλότερο για το 2010 με το δείκτη να εμφανίζει πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 53,5 μονάδες από 58,5 μονάδες, ενώ ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε στις 58,6 μονάδες από 57,8 μονάδες.


Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 57 μονάδες από 61,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων αυξήθηκε στις 50,2 μονάδες από 45,8 μονάδες. Τέλος, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε στις 57,5 μονάδες από τις 57 μονάδες.

source: capital.gr

Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός PMI τον Ιούλιο


Βρετανία: Μεγαλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός PMI τον Ιούλιο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Επιβράδυνση εμφάνισε ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου στη Βρετανία, διατηρώντας ωστόσο ισχυρό βηματισμό καθώς η αύξηση των νέων παραγγελιών έδωσε ώθηση στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Ο δείκτης PMI για τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις 57,3 μονάδες από τις 57,6 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Markit and the Chartered Institute of Purchasing and Supply. Το μέγεθος του Ιουνίου αποτελεί αναθεώρηση του αρχικού 57,5.

Το αποτέλεσμα για τον Ιούλιο ήταν καλύτερο των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 56,7 μονάδες. Σημειώνεται πως τα μεγέθη άνω των 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη επέκτασης του κλάδου.

“Ο PMI δείχνει απρόσμενη αντοχή, έχοντας υποχωρήσει ελάχιστα από τη στιγμή που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ½ μηνών το Μάιο, ενώ οι νέες παραγγελίες τον Ιούλιο αυξάνονται ξανά λόγω της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης,” σημείωσε ο οικονομολόγος της Markit, Rob Dobson.

“Αυτό σημαίνει πως ο μεταποιητικός κλάδος θα παραμείνει ισχυρός παράγοντας για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας τις ελπίδες πως η ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα είναι περισσότερη αργή από το 1,1% του δεύτερου τριμήνου,” πρόσθεσε ο Dobson.

source: capital.gr

BNP Paribas: Αύξηση 31% στα κέρδη β' τριμήνου


BNP Paribas: Αύξηση 31% στα κέρδη β' τριμήνου

Καθαρά κέρδη ύψους 2,11 δισ. ευρώ (2,76 δισ. δολαρίων) ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas. Η κερδοφορία εμφανίζεται αυξημένη κατά 31% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2009, οπότε και είχαν καταγραφεί κέρδη ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της BNP Paribas ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη περί τα 1,61 δισ. ευρώ.

source: reporter.gr

Υπερδιπλασιασμός κερδών για την HSBC στο α' εξάμηνο


Υπερδιπλασιασμός κερδών για την HSBC στο α' εξάμηνο

Υπερδιπλάσια κέρδη ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2010 η HSBC. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 6,76 δισ. δολάρια, έναντι κερδών ύψους 3,35 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 11,1 δισ. δολάρια, από 5,02 δισ. δολάρια πέρυσι κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προ φόρων κέρδη ύψους 9,3 δισ. δολαρίων.

source: reporter.gr

Κίνα: Επιβράδυνση μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο


Κίνα: Επιβράδυνση μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο


Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα σημειώθηκε στην Κίνα τον Ιούλιο –γεγονός που οι επενδυτές αντιμετώπισαν ως μία επιθυμητή μείωση της κινεζικής οικονομίας που κατά πολλούς κινδυνεύει από «υπερθέρμανση», και όχι προάγγελο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών συνέβαλαν και τα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα και τη Ρωσία. Η τρίτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία διένυσε τον 16ο μήνα ανάπτυξης, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα στη Ρωσία αυξήθηκε για έβδομο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με έρευνα της HSBC για τις κινεζικές επιχειρήσεις, η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε για πρώτη φορά μετά τα χαμηλά του Μαρτίου 2009, συμπέρασμα που συνάδει και με τα αποτελέσματα κυβερνητικής έρευνας που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα.

Μία ανησυχία που εκφράζεται στην αγορά είναι ότι η Ασία, η οποία πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια ανάκαμψη, ενδέχεται να χάσει έδαφος εάν το Πεκίνο «τραβήξει τα γκέμια» απότομα, πλήττοντας τη ζήτηση που αποτελεί κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης.

«Αναμένουμε ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας κατά 9% το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και το 2011, χάρη στην ανθεκτική κατανάλωση των ιδιωτών και τη σταθερή ζήτηση για υποδομές και δημόσια κατασκευαστικά έργα», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι της HSBC Qu Hongbin και Sun Junwei.

source: naftemporiki.gr

Υψηλό τριών μηνών για PMI ευρωζώνης


Υψηλό τριών μηνών για PMI ευρωζώνης

Στο 56,7 από το 55,6 του Ιουνίου διαμορφώνεται ο δείκτης PMI της Markit στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στο 56,5.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων μηνών, το οποίο ωστόσο αποδίδεται εν μέρει από την αύξηση της γερμανικής παραγωγής, όπως δηλώνει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι οι δείκτες για τον μεταποιητικό κλάδο στις άλλες χώρες πλην της Γερμανίας, σε γενικές γραμμές παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο, «ενώ όπως στην περίπτωση της Ελλάδα, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία».

source: capital.gr

Προειδοποιεί για ύφεση ο Sir Alan


Προειδοποιεί για ύφεση ο Sir Alan

Οιoνεί ύφεση αποτελεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Alan Greenspan, ο οποίος εκτιμά ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ξανά εάν υποχωρήσουν οι τιμές των κατοικιών.

«Είμαστε σε ένα διάλλειμα της ανάκαμψης, μιας ήπιας ανάκαμψης, αλλά το διάλλειμα σε μια μέτρια ανάκαμψη είναι οιονεί ύφεση», δήλωσε ο Greenspan σε συνέντευξή του στο NBC.

Ερωτώμενος εάν άλλη μια οικονομική συρρίκνωση, ένα double dip, είναι πιθανή, ο Greenspan δήλωσε ότι «Είναι πιθανό, εάν οι τιμές των κατοικιών υποχωρήσουν. Οι τιμές, από όσο καλύτερα μπορούμε να κρίνουμε, έχουν γίνει επίπεδες το τελευταίο έτος».

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο των κατοικιών, έχει εγείρει ανησυχίες ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε ύφεση προτού ολοκληρώσει την ανάκαμψή της από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρώην Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, δήλωσε ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μια μικρή πτώση στις τιμές των κατοικιών.

«Εάν οι τιμές των κατοικιών παραμείνουν σταθερές, τότε νομίζω ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα από το πρόβλημα στον κλάδο της αγοράς κατοικίας.

Αλλά κάτω από αυτό το επίπεδο, κυρίως 5%, 7% και 8% χαμηλότερα, βρίσκεται ένα μεγάλο μπλοκ ενυπόθηκων δανείων που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Σύμφωνα με τον Alan Greenspan, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αύξηση στις χρεοκοπίες, που θα δημιουργούσαν πρόβλημα.

Όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Fed, «το πρόβλημά μας βασικά είναι ότι έχουμε μια πολύ παραμορφωμένη οικονομία. Η οποιαδήποτε ανάκαμψη έχει περιοριστεί κυρίως σε μεγάλες τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις και μεμονωμένους με υψηλά εισοδήματα».

Επαναδιατύπωσε την προειδοποίησή του ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα, μακροπρόθεσμα, τα επιτόκια και να απειλήσουν την ανάκαμψη.

source: capital.gr

BP: Σήμερα ξεκινά η επιχείρηση "static kill" στον Κόλπο του Μεξικού


BP: Σήμερα ξεκινά η επιχείρηση "static kill" στον Κόλπο του Μεξικού

Σήμερα το βράδυ ενδέχεται να ξεκινήσει η επιχείρηση που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στη μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου στην ιστορία των ΗΠΑ, που προκάλεσε μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στον Κόλπο του Μεξικού, περισσότερο από τρεις μήνες μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης Deepwater Hoprizon της BP.

Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, μηχανικοί της BP ετοιμάζονται να διοχετεύσουν τεράστιες ποσότητες χώματος και τσιμέντου στον αγωγό, επιχείρηση γνωστή ως «static kill», σε μια προσπάθεια να σταματήσει επιτέλους η διαρροή. Η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί της Τρίτης αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Καθώς οι πρόσφατες προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή απέτυχαν, η σημερινή επιχείρηση παίρνει διαστάσεις και καθίσταται πολύ σημαντική για την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, τον Κόλπο του Μεξικού, αλλά και τη Wall Street.

source: capital.gr

BP may sell German petrol stations for £1.66 billion


BP may sell German petrol stations for £1.66 billion

VIENNA (Reuters) - BP Plc is seeking to sell its German petrol station chain Aral for around 2 billion euros (1.66 billion pounds), German magazine Wirtschaftswoche reported on Saturday, citing investment bankers familiar with BP's plans. BP last week unveiled plans to sell $30 billion of assets -- mainly upstream oil and gas fields-- over the next 18 months to cover costs related to the Gulf oil spill, the worst in U.S. history.

source: iii.co.uk

Greek drivers vote to end strike


Greek drivers vote to end strike

The drivers' strike caused fuel shortages across the country Lorry drivers in Greece have ended a week-long strike against plans to reform the freight industry and agreed to resume talks with the government.

The union decision, approved by a narrow margin, came after the army was mobilised to deliver fuel to key sites.

The drivers, angry over a plan to allow more competition as required by the International Monetary Fund, ignored an order to return to work on Wednesday.

Fuel supplies were severely disrupted and Greece's tourist industry affected.

A representative of general assembly of truck federations, Giorgos Tzortzatos, said it did not want to see people deprived of essential goods.

"Taking into consideration the problems that have been created by not supplying the market with food and petrol and other products, and with a sense of responsibility, we decided on the suspension of the strike by a narrow majority of votes," he told reporters after Sunday's vote.


The drivers now want the government to rescind last week's emergency decree, which ordered them to return to work, subjected them to martial law and left them liable to arrest, imprisonment and the loss of their operating licences.

By Saturday, some drivers had already begun to comply with the back-to-work order, helping to ease the shortages of fuel, food, medicines.

The changes to the freight industry are part of an austerity programme demanded by the EU and the IMF as part of measures to rescue Greece from a debt crisis.

No new licences for lorry drivers have been issued in many years. Existing licences are instead sold at a high cost. The government wants to make more available and lower the cost of entering the industry.

The increased competition is meant to lower freight costs.

Existing drivers have said the plan is unfair and they want compensation for the hundreds of thousands of euros some have paid for a licence.

Debt obligations

The decision to end the strike comes as the tourist season enters its peak period.


Deserted lorries lined Greek highways this week However, huge damage has already been done to Greece's reputation, as many holidaymakers have been stranded by the lack of fuel, the BBC's Malcolm Brabant in Athens says.

Tens of thousands of tourists have cancelled their bookings because they could not reach their destinations.

Our correspondent says the government may have won a victory in that it has shown its determination to resist the toughest of industrial challenges.

It is pledging to be equally robust with other special interest groups which it intends to open up to competition, such as lawyers and taxi drivers.

But a profitable tourist season is essential if Greece is to fend off bankruptcy, our correspondent says.

If income drops substantially this summer and treasury targets are not met, it will increase the chances of Greece defaulting on its debt obligations, he adds.

source: bbc.co.uk
Share |