Monday, August 2, 2010

Προειδοποιεί για ύφεση ο Sir Alan


Προειδοποιεί για ύφεση ο Sir Alan

Οιoνεί ύφεση αποτελεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Alan Greenspan, ο οποίος εκτιμά ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ξανά εάν υποχωρήσουν οι τιμές των κατοικιών.

«Είμαστε σε ένα διάλλειμα της ανάκαμψης, μιας ήπιας ανάκαμψης, αλλά το διάλλειμα σε μια μέτρια ανάκαμψη είναι οιονεί ύφεση», δήλωσε ο Greenspan σε συνέντευξή του στο NBC.

Ερωτώμενος εάν άλλη μια οικονομική συρρίκνωση, ένα double dip, είναι πιθανή, ο Greenspan δήλωσε ότι «Είναι πιθανό, εάν οι τιμές των κατοικιών υποχωρήσουν. Οι τιμές, από όσο καλύτερα μπορούμε να κρίνουμε, έχουν γίνει επίπεδες το τελευταίο έτος».

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο των κατοικιών, έχει εγείρει ανησυχίες ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε ύφεση προτού ολοκληρώσει την ανάκαμψή της από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρώην Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, δήλωσε ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν μια μικρή πτώση στις τιμές των κατοικιών.

«Εάν οι τιμές των κατοικιών παραμείνουν σταθερές, τότε νομίζω ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα από το πρόβλημα στον κλάδο της αγοράς κατοικίας.

Αλλά κάτω από αυτό το επίπεδο, κυρίως 5%, 7% και 8% χαμηλότερα, βρίσκεται ένα μεγάλο μπλοκ ενυπόθηκων δανείων που μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Σύμφωνα με τον Alan Greenspan, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αύξηση στις χρεοκοπίες, που θα δημιουργούσαν πρόβλημα.

Όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της Fed, «το πρόβλημά μας βασικά είναι ότι έχουμε μια πολύ παραμορφωμένη οικονομία. Η οποιαδήποτε ανάκαμψη έχει περιοριστεί κυρίως σε μεγάλες τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις και μεμονωμένους με υψηλά εισοδήματα».

Επαναδιατύπωσε την προειδοποίησή του ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα, μακροπρόθεσμα, τα επιτόκια και να απειλήσουν την ανάκαμψη.

source: capital.gr

No comments:

Share |