Monday, August 2, 2010

Πάνω από τα 1,31 δολάρια το ευρώ


Πάνω από τα 1,31 δολάρια το ευρώ

Ξεπέρασε τα 1,31 δολάρια το ευρώ έναντι του δολαρίου, με το υψηλό τριών μηνών που "άγγιξε" ο δείκτης μεταποίησης στην ευρωζώνη. Ακόμη, την άνοδο του ευρώ στηρίζει η πτώση του δολαρίου έναντι του γιέν, εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της FED Alan Greenspan.
Αναλυτικά, το ευρώ ενισχύεται στα 1,3165 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Στις 56,7 μονάδες διαμορφώθηκε ο PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, έναντι των 55,6 μονάδων τον Ιούνιο, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για διαμόρφωσή του στις 56,5 μονάδες. Στις ΗΠΑ, στις 55,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης ISM μεταποίησης τον Ιούλιο, από 56,2 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση του δείκτη. Παρόλο την πτώση ο κλάδος της μεταποίησης εξακολουθεί και αναπτύσσεται, καθώς, πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης δείχνει ανάπτυξη.
Την απογοήτευσή του για τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της FED, Alan Greenspan, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο NBC, έκανε λόγο για διπλή ύφεση στις ΗΠΑ, με φόντο τις χαμηλές τιμές κατοικιών.

Ειδικότερα, ο Greenspan εκτιμά πως οι ΗΠΑ βιώνουν μία παύση μέσα στην ανάκαμψη, μία ήπια ανάκαμψη, δηλαδή, που μπορεί να φέρει την αμερικανική οικονομία κοντά σε μία νέα ύφεση. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μίας διπλής ύφεσης, απάντησε πως σε περίπτωση που οι τιμές των κατοικιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή προσπαθούν να σταθεροποιηθούν, αρχίσουν να υποχωρούν, τότε, κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό.

source: reporter.gr

No comments:

Share |