Friday, April 6, 2012

Ζημίες $9 δισ. σε μία εβδομάδα για 20 κροίσους


Ζημίες $9 δισ. σε μία εβδομάδα για 20 κροίσους





Συνολικά 9,1 δισ. δολ. έχασαν οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη λόγω των πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές, που οδήγησαν και στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του S&P 500 για το 2012.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Μεξικανός Carlos Slim είδε αυτήν την εβδομάδα την περιουσία του να μειώνεται κατά 1,5 δισ. δολ. καθώς οι μετοχές της εταιρίας του America Movil SAB μειώθηκαν κατά 2,2%. Για να μην ανησυχείτε, πάντως, ο 72χρονος Μεξικανός παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 69,2 δισ. δολ., σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Ο δεύτερος στη λίστα των κροίσων, ο Li Ka-Shing, εκτιμάται πως έχασε 144 εκατ. δολ. αυτήν την εβδομάδα καθώς η μετοχή της εταιρείας του, Hutchison Whampo, υποχώρησε 1,1%. Ο Βραζιλιάνος Eike Batista είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 574,4 εκατ. δολ. καθώς η μετοχή της OGX Petroleio & Gas Participacoes SA κατέγραψε πτώση 3%.

Ο Ισπανός Amancio Ortega, ο μεγαλομέτοχος της Industria de Diseno Textil (που μεταξύ άλλων ελέγχει και τη Zara), είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 1,2 δισ. δολ. στα 39,4 δισ. δολ. Όσον αφορά την περιουσία του Bill Gates, αυτήν την εβδομάδα μειώθηκε κατά 558,1 εκατ. δολ., στα 63,2 δισ. δολ.


source: euro2day.gr

Niesr: Οριακή ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας


Niesr: Οριακή ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας


Οριακή ανάπτυξη παρουσίασε η βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2012, έχοντας παραμείνει στάσιμη το τρίμηνο μέχρι το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (Niesr).

Σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε πιθανότατα κατά 0,1% την εν λόγω περίοδο. Εν τω μεταξύ, το Niesr αναθεώρησε την εκτίμησή του για το τρίμηνο μέχρι το Φεβρουάριο, από ανάπτυξη 0,1% που είχε αρχικά ανακοινώσει.

Η εκτίμηση του ινστιτούτου έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε κατά 0,4% το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με το Niesr, η βρετανική οικονομία απέφυγε κατά πάσα πιθανότητα την τεχνική ύφεση, την οποία σηματοδοτούν δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

source: naftemporiki.gr

Πρόστιμο 5 δισ. δολ. σε πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ


Πρόστιμο 5 δισ. δολ. σε πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ

Ομοσπονδιακό δικαστήριο ενέκρινε μια διευθέτηση υπόθεσης στεγαστικού δανείου 25 δισ. δολαρίων με τις πέντε κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, που αφορούσε στις κατηγορίες σχετικά με κατασχέσεις που έγιναν κατά παράβαση των όρων αλλά και σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων.

Η Αμερικανίδα δικαστής Rosemary Collyer υπέγραψε τις συγκεκριμένες διευθετήσεις την Τετάρτη, αλλά η έγκρισή τους δεν έγινε δεκτή μέχρι την Πέμπτη.

Η υπόθεση ανακινήθηκε μετά από καταγγελίες σε 49 πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες δεν αποδέχονται τις κατηγορίες.

Οι πέντε τράπεζες είναι οι Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo και Ally Financial, οι οποίες συμφώνησαν να πληρώσουν συνολικά 5 δισ. δολάρια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις πολιτείες.

Συμφώνησαν ακόμη να μειώσουν το ύψος των στεγαστικών δανείων και να αναδιαρθρώσουν τα προβληματικά δάνεια από το χαρτοφυλάκιο των δανείων που εξυπηρετούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υπόλοιπες νομισματικές τους υποχρεώσεις, στο πλαίσιο του διακανονισμού.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως πρόσθεσή της ήταν να «αποκαταστήσει» τις βλάβες που φέρεται να προέκυψαν από την «παράνομη συμπεριφορά».

Ωστόσο, η συμφωνία αντιμετώπισε κριτική από τους επενδυτές ενυπόθηκων τίτλων, οι οποίοι ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να ζημιωθούν οικονομικά από διαγραφές δανείων και άλλες τροποποιήσεις.



source: capital.gr

Βρετανία: Μείωση μισθών στους εργαζομένους στον οικονομικό τομέα


Βρετανία: Μείωση μισθών στους εργαζομένους στον οικονομικό τομέα

Με μειωμένους μισθούς ζουν και οι Βρετανοί που εργάζονται στον οικονομικό τομέα. Ο πρώτος μισθός ενός εργαζόμενου έχει μειωθεί από πέρυσι κατά 7,6%, ενώ τα έσοδα των ανώτερων στελεχών στον ίδιο πάντα τομέα μειώθηκαν από το Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο κατά 16,5% .

Σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας, απόσπασμα της οποίας μεταδίδει το Ρόιτερς, οι επενδυτικές τράπεζες κατά κύριο λόγο, καθώς και άλλες οικονομικές επιχειρήσεις "χτηπήθηκαν" το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου χρόνου, από την κρίση της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να γίνουν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Λονδίνο.

Παρ΄ ότι οι απολύσεις έχουν περιοριστεί, ο μέσος μισθός ανώτερων τραπεζιτικών, διαχειριστών κεφαλαίων και αναλυτών έχει πέσει στις 78.003 λίρες (123.000 δολάρια) τον Μάρτιο, ενώ σε άλλες θέσεις στον οικονομικό πάντα τομέα (αναλυτές χαρτοφυλακίου για παράδειγμα) πληρώνονται με μισθούς μειωμένους κατά 12,7% μισθούς σε διάστημα των τελευταίων 12 μηνών (τον φετινό Μάρτιο ο μέσος μισθός είναι 44.605 λίρες και πέρυσι ήταν 51.099 λίρες).

source: stockwatch.com.cy

Κέρδη-ρεκόρ για τη Samsung στο τρίμηνο


Κέρδη-ρεκόρ για τη Samsung στο τρίμηνο


Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Samsung Electronics το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς χάρη στις πωλήσεις smartphones, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της μεγαλύτερης εταιρείας καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στην Ασία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα επίπεδα ρεκόρ των 5,8 τρισ. γουόν (5,1 δισ. δολάρια) τη συγκεκριμένη περίοδο, από 2,95 τρισ. γουόν που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη της τάξεως των 5 τρισ. γουόν.

Μάλιστα, στη μονάδα κινητών τηλεφώνων τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι χάρη στην ισχυρή ζήτηση για το Galaxy Note και τα νέα smartphones που παρουσίασε η νοτιοκορεάτικη εταιρεία.

Οι μετοχές της ενισχύονταν νωρίτερα στη Σεούλ κατά 0,1%, με την άνοδό τους από τις αρχές της χρονιάς να διαμορφώνεται στο 26%.

source: naftemporiki.gr

Κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω του Πάσχα των καθολικών


Κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω του Πάσχα των καθολικών

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας της αργίας για το Πάσχα των καθολικών.


Άλλωστε, συναλλαγές δεν θα πραγματοποιηθούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Αναλυτικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα χρηματιστήρια σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία. Κλειστή, όμως, θα παραμείνει και η Wall Street, ενώ οι συγκεκριμένες αγορές θα είναι κλειστές και τη Δευτέρα.

source: protothema.gr
Share |