Saturday, January 23, 2010

Η κρίσιμη δημοπρασία και ο πήχης της επιτυχίας


Η κρίσιμη δημοπρασία και ο πήχης της επιτυχίας



Ένα κρίσιμο Σαββατοκύριακο ξεκινά σήμερα το απόγευμα για την ελληνική οικονομία καθώς από το pre marketing της κοινοπρακτικής έκδοσης 5ετούς ομολόγου που ξεκίνησε εχθές, θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας να μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές έστω και με αλμυρό κόστος.

To pre marketing της έκδοσης ξεκίνησε υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες καθώς το spreads των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν εχθές στα δεκαετή ως τις 318 μονάδες βάσης ενώ χειρότερη ήταν η εικόνα στις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η έκδοση, η οποία ξεκινά την Δευτέρα λίγο κάτω από τα επίπεδα της Παρασκευής, ενώ το κουπόνι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 6%.

Αν οι εκτιμήσεις τους επιβεβαιωθούν, θα κοστίσει ακριβά στο ελληνικό Δημόσιο, ως απόρροια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην «ελληνική συνταγή» προσαρμογής.

Το μείζον, όμως, για την ελληνική πλευρά είναι να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ της έκδοσης προκειμένου να σταλθεί το σήμα ότι οι πιστωτές συνεχίζουν να εμπιστεύονται την χώρα.

Στόχος της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ είναι να διασκεδασθούν οι ανησυχίες περί αδυναμίας δανεισμού, οι οποίες εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της προσφυγής σε εκδόσεις εντόκων και των νέων κυβερνητικών παλινωδιών αναφορικά με το αν θα προσφύγει το Δημόσιο σε κοινοπρακτική έκδοση ή σε private placement.


Η έκδοση θα κριθεί επιτυχής για το ελληνικό Δημόσιο, εάν, υπό την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, προσφερθούν κεφάλαια σημαντικά υψηλότερα από τα ως 5 δισ. ευρώ που επιδιώκεται να αντληθούν. Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, στόχος ο υψηλός πήχης για την έκδοση είναι να συγκεντρωθούν 5 δισ. ευρώ από τις ξένες τράπεζες και 1.5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές.

Αν η έκδοση συγκεντρώσει κεφάλαια της τάξης των 7 με 8 δισ. ευρώ θα έχει σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές για το αξιόχρεο της Ελλάδας και οι ελάχιστοι αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι θα ακολουθήσει μάζεμα των spreads, εξαιτίας ενός μίνι ράλυ ανακούφισης σε ομόλογα και ενδεχομένως σε μετοχές.

Ρόλο-κλειδί θα παίξουν οι μεγάλες short θέσεις που είναι γνωστό ότι διατηρούν επί ελληνικών ομολόγων μεγάλες τράπεζες και πελάτες τους. Οι ξένες τράπεζες έχουν την δυνατότητα να κλείσουν -με τεράστια κέρδη- τις ανοικτές θέσεις πώλησης καλύπτοντας νέες εκδόσεις και προχωρώντας μετά σε κινήσεις reverse repos.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ την Παρασκευή, κύριοι ανάδοχοι για την κοινοπρακτική έκδοση είναι η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Eurobank, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Εθνική Τράπεζα.

euro2day.gr

Πτώση 40% στις αγοραπωλησίες κατοικιών καταγράφηκε το 2009


Πτώση 40% στις αγοραπωλησίες κατοικιών καταγράφηκε το 2009

Περί το 40% μειώθηκαν το 2009 οι αγοραπωλησίες κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Real Estate στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Property που διοργανώνει στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo Palace στο Μαρούσι με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» η Helexpo.


Το βασικό θέμα χθες του Συνεδρίου που συνεχίζεται σήμερα και αύριο ήταν η καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Από τις υπόλοιπες αναφορές ξεχώρισε αυτή του γενικού διευθυντή της Alpha Αστικά Ακίνητα, Αντ. Λεούση όπου εκτός από το στοιχείο της μείωσης των αγοραπωλησιών είπε ότι οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν πτώση της τάξεως του 5%.

Στην ενότητα για την καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) κ. Κ. Φωτόπουλος μίλησε για τη μέχρι τώρα καταγραφή που έχει κάνει η εταιρεία που προΐσταται, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γ. Στουρνάρας εξήγησε γιατί είναι απολύτως αναγκαίο άμεσα να καταγραφεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες του ΟΟΣΑ, ίσως η μοναδική, όπου δεν έχει καταγραφεί η περιουσία του δημοσίου στο σύνολό της.

Και όταν λέμε δημόσιο εννοούμε όχι μόνο την Κεντρική Διοίκηση, αλλά και όλους τους Οργανισμούς όπου μαζί απαρτίζουν τη Γενική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ορισμό της Συνθήκης».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ πρόσθεσε «Στην τελευταία του έκθεση (φέτος το καλοκαίρι) για την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ έκανε μια πρώτη απόπειρα έμμεσης εκτίμησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Αν και ατελής και ελλιπής είναι μια πρώτη εκτίμηση της «καθαρής θέσης» του, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ ενεργητικού και παθητικού. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό:

Το ελληνικό Δημόσιο το 2008 διέθετε ρευστά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. μετοχές, καταθέσεις κ.λπ.) της τάξης του 30% του ΑΕΠ, και απόθεμα κεφαλαίου 51% του ΑΕΠ. Εφ' όσον το δημόσιο χρέος το 2008 ήταν 102,6% του ΑΕΠ, η καθαρή θέση του Δημόσιου ήταν αρνητική και ίση με -22% του ΑΕΠ περίπου».

Υψηλή αξία

Όπως επεσήμανε ακόμη «μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι η εκτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα είναι, συγκριτικά με τις λοιπές χώρες του ΟΟΣΑ, υψηλή.

Με άλλα λόγια, η κατάταξη με βάση την καθαρή θέση του Δημοσίου ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα ήταν πολύ πιο ευνοϊκή για την Ελλάδα απ' ότι η κατάταξη με βάση το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αυτή η μεθοδολογία, αν και πιο ορθή, δεν έχει επισήμως υιοθετηθεί ακόμα από τους διεθνείς οργανισμούς και τους παράγοντες της διεθνούς αγοράς χρεογράφων, κερδίζει όμως συνεχώς έδαφος και ενδεχομένως υιοθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να αρχίσει η καταγραφή της περιουσίας της γενικής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν».

Μια δεύτερη διαπίστωση του κ. Στουρνάρα είναι ότι «οι πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης (δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους της Γενικής Κυβέρνησης) δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. (Κεντρική Διοίκηση: 20 εκατ. ευρώ περίπου, Ταμεία: 30 εκατ. ευρώ περίπου).

Με δεδομένο το απόθεμα κεφαλαίου των φορέων αυτών, απόδοση αυτής της τάξης μεγέθους θέτει άμεσα και επιτακτικά το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας της Γενικής Κυβέρνησης».

Η Εκκλησία

Στην ανάγκη να αφεθεί η Εκκλησία να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της για το φιλανθρωπικό της έργο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αντ. Ζαμπέλης.

Την επίσημη έναρξη των εργασιών της έκθεσης κήρυξε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης.

Στην έκθεση συμμετέχουν 80 εκθέτες (αύξηση 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση).

Πρόεδρος ΚΕΔ: Πρόταση για δημιουργία γ.γ. αξιοποίησης

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, Κ. Φωτόπουλος πρότεινε τη δημιουργία γενικής γραμματείας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου γιατί όπως εξήγησε υπάρχουν πολλοί δημόσιοι φορείς που έχουν περιουσία και χρειάζεται συντονισμός μεταξύ τους, προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση ακινήτων.

Όπως επίσης τόνισε τη δημόσια περιουσία «τη θυμόμαστε μόνον όταν έχουμε δημοσιονομικά προβλήματα και μετά την ξεχνάμε. Δεν είναι δυνατόν τη χρονιά που το θυμόμαστε να έχουμε και αποτελέσματα. Χρειάζεται μεσο- μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δύο - τριών χρόνων για να μπορεί να αποδώσει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για την αξιοποίηση ακινήτων συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης όπως και η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) δεν είναι ουσιαστικά εφικτά με βάση τα ακίνητα που σήμερα είναι άμεσα αξιοποιήσιμα.

naftemporiki

ΗΠΑ: «Λουκέτο» σε άλλες πέντε τράπεζες

ΗΠΑ: «Λουκέτο» σε άλλες πέντε τράπεζες

Το κλείσιμο άλλων πέντε αμερικανικών τραπεζών ανακοίνωσαν χθες οι ρυθμιστικές χρηματοοικονομικές αρχές των ΗΠΑ, αυξάνοντας τον αριθμό των πτωχεύσεων που έχουν καταγραφεί από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις τράπεζες Columbia River Bank στο Όρεγκον, με 1,1 δισ. δολάρια σε πόρους και 1 δισ. δολάρια σε καταθέσεις την 30ή Σεπτεμβρίου, Charter Bank στη Σάντα Φε, με 1,2 δισ. δολάρια σε πόρους και 851,5 εκατ. δολάρια σε καταθέσεις ως την 30ή Σεπτεμβρίου, Evergreen Bank στο Σιάτλ, Premier American Bank στο Μαϊάμι και Bank of Leeton στο Μισούρι.

Τις καταθέσεις, τους πόρους, τα υποκαταστήματα και τα πελατολόγια των πέντε αυτών τραπεζών συμφώνησαν να αναλάβουν άλλες τράπεζες.

Η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι πτωχεύσεις θα ανέλθουν σε υψηλά επίπεδα και φέτος, ειδικά μεταξύ των μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των δανείων υψηλού ρίσκου που είναι συνδεδεμένα με υποθήκες και την εμπορική αξία ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 πτώχευσαν συνολικά 140 τράπεζες στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 1992.

«Αν και η οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωσης, η ανάνηψη στην τραπεζική βιομηχανία τείνει να καθυστερεί σε σύγκριση με άλλους τομείς. Αναμένουμε να δούμε το επίπεδο των πτωχεύσεων να συνεχίσει να είναι υψηλό στην διάρκεια του 2010», είχε δηλώσει πρόσφατα, καταθέτοντας στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Μίτσελ Γκλάσμαν, επικεφαλής της διεύθυνσης της FDIC η οποία χειρίζεται την διαδικασία του κλεισίματος των τραπεζών.

Σύμφωνα με τη FDIC, το συνολικό κόστος από τις πτωχεύσεις τραπεζών αναμένεται να ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια την περίοδο από το 2009 έως το 2013.

naftemporiki
Share |