Thursday, August 11, 2011

Πάνω από 400 μονάδες κέρδισε ο Dow


Πάνω από 400 μονάδες κέρδισε ο Dow

Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη που κατέγραψε η Wall μετά τα ικανοποιητικά νέα για την υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας. Η αποκλιμάκωση των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και οι προσδοκίες που έχουν αρχίσει να κυοφορούνται ενόψει μάλιστα και της προσεχούς συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί την ερχόμενη Τρίτη, ανέστρεψαν γρήγορα το κλίμα οδηγώντας τους δείκτες σε ένα δυναμικό rebound.
Ο Dow Jones βρέθηκε στις 11.142 μονάδες, και στο +3,9%, ο Nasdaq στις 2.493 μονάδες με κέρδη 3,77% και ο S&P 500 στις 1.172 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 4.60%.

Συνεδρίαση ακατάλληλη για καρδιοπαθείς ήταν η σημερινή στην Ευρώπη, με τους δείκτες και τις μετοχές να ξεκινούν με ισχυρά κέρδη, να γυρίζουν στο μέσο σε mood έντονων ρευστοποιήσεων, και μετά πάλι να κλείνουν με εντυπωσιακά κέρδη. Τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτή τη συμπεριφορά; Οι επενδυτές βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή, δεν γνωρίζουν που να στραφούν και άγονται και φέρονται με εξαιρετική ευκολία ακούγοντας μόνο και μόνο τις φημολογίες.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκαν και πάλι οι γαλλικές τράπεζες. Από τη μία η φήμη ότι η Ασία κλείνει τη γραμμή χρηματοδότησης προς γαλλικές τράπεζες και από την άλλη η ανακοίνωση ότι επίκειται έκτακτη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί την ερχόμενη Τρίτη. Το τελευταίο, προκάλεσε ευφορία ότι επιτέλους η Ευρώπη έχει πάρει το μήνυμα και πως πλησιάζει ο καιρός που θα ληφθεί οριστική και τελεσίδικη απόφαση ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύθηκε 3,11% στις 5.163 μονάδες, ο γερμανικός DAX 3,28% στις 5.798 μονάδες, και ο γαλλικός CAC κέρδισε μετά από την επεισοδιακή συνεδρίαση +2,89% στις 3.090 μονάδες.

Η Cisco που ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα των αναμενομένων και προβλέπει καλύτερες επιδόσεις για το προσεχές μέλλον οδηγεί τις εταιρείες τεχνολογίας σε άνοδο. Τα έσοδα της Cisco διαμορφώθηκαν στα 11,2 δισ. δολάρια και τα κέρδη στα 43 σεντς ανά μετοχή ενώ βλέπει ενίσχυση των μεγεθών της στο προσεχές διάστημα.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ανακάμπτει μετά τις χθεσινές βαρείες απώλειες, ενώ εκτιμήσεις πως η Ασία θα εξακολουθήσει να αυξάνει την ζήτηση στο πετρέλαιο, όπως και η αναβάθμιση της Chevron από την Oppenheimer, οδηγεί τις πετρελαϊκές σε άνοδο.

Παρά τους φόβους για την κατανάλωση, το γεγονός πως η αλυσίδα Kohl ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα από τα αναμενόμενα οδηγεί και τον κλάδο των εμπορικών σε άνοδο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 4,4% αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο, αφού διαμορφώθηκε στα 53,1 δις. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων τριών ετών, ενώ η περαιτέρω αύξηση του δεν αναμενόταν από τους αναλυτές.

Και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Ιούνιο, ενώ η πτώση των εξαγωγών ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε στα 26,7 δις. δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται τα υψηλότερα από το Σεπτέμβριο του 2010.

Κατά 7 χιλ στις 395 χιλ μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 7.000 στις 395.000, ενώ οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν μεταβολή.

Σημειώνεται ως τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν στις 402.000 από 400.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων – που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 3.250 στις 405.000.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου κατά 60.000 στις 3,688 εκατ.




source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση στα $53,1 δισ. στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο


ΗΠΑ: Αύξηση στα $53,1 δισ. στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 1/2 ετών.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 4,4% στα 53,07 δισ. δολ. από 50,83 δισ. δολ. το Μάιο. Τα αρχικά στοιχεία για το Μάιο είχαν δείξει έλλειμμα 50,23 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν το έλλειμμα για τον Ιούνιο στα 48 δισ. δολ.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,3% στα 170,86 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 0,8% στα 223,92 δισ. δολ.

Οι εισαγωγές πετρελαίου σημείωσαν άνοδο στα 31,45 δισ. δολ. από 29,92 δισ. δολ. με τη μέση τιμή ανά βαρέλι να υποχωρεί στα 106 δολ. από 108,7 δολ., ενώ ο όγκος των εισαγωγών αυξήθηκε στα 296,67 εκατ. βαρέλια από 275,25 εκατ. βαρέλια.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 6,8% στα 26,66 δισ. δολ. με τις εξαγωγές να υποχωρούν 1,1% στα 7,73 δισ. δολ. και τις εισαγωγές να αυξάνονται 4,9% στα 34,39 δισ. δολ.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Ιαπωνία σημείωσε αύξηση 53% στα 4,04 δισ. δολ., με τον Καναδά αυξήθηκε 7,2% στα 2,84 δισ. δολ., με το Μεξικό σημείωσε άνοδο 1,9% στα 6,39 δισ. δολ. και με την Ευρωζώνη στα 8,91 δισ. δολ. από 7,59 δισ. δολ.



source: capital.gr

Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για την οικονομία της Γαλλίας


Επιβεβαιώνει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για την οικονομία της Γαλλίας


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε την τελευταία του αξιολόγηση για την οικονομία της Γαλλίας και τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη μετά τις πρόσφατες αναταράξεις στο γαλλικό χρηματιστήριο εν μέσω ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των τραπεζών της χώρας.

"Το ΔΝΤ πρόσφατα ολοκλήρωσε την αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας καθώς και των γαλλικών τραπεζών", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ. "Οι προβλέψεις μας κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2% στο διάστημα των επόμενων δύο ετών παρά την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει ήδη ξεκινήσει", πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, επισήμανε ότι "βγήκε από την χρηματοοικονομική κρίση σε αρκετά καλή κατάσταση και έχει ήδη επιστρέψει στην κερδοφορία", ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών "τα οποία πιστοποιούν την ικανότητα του συστήματος να χειριστεί νέες αναταράξεις".


source: capital.gr

Βρετανία: Δεν εξετάζεται η απαγόρευση του short-selling


Βρετανία: Δεν εξετάζεται η απαγόρευση του short-selling


Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) δεν σχεδιάζει να επιβάλει απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στις βρετανικές μετοχές, δήλωσε εκπρόσωπος της FSA μιλώντας στο Dow Jones Newswires.


source: capital.gr

Μπουμ ανεργίας στην Ελλάδα


Μπουμ ανεργίας στην Ελλάδα

Στο 16,6%, ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα το Μάιο του 2011 έναντι 12,0% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΣΑ) σήμερα.

Όπως αναφέρεται, «το σύνολο των εργαζομένων κατά το Μάιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.131.528 άτομα». Προστίθεται ότι «οι άνεργοι ανήλθαν σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 6,8%) και κατά 51.804 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 1,24%).

Τέλος, αναφέρεται ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).


source: stockwatch.com.cy

Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών


Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών

Στον απόηχο της χθεσινής υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, ο οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα και την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κυπριακών τραπεζών.

Συγκεκριμένα ο οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ+ και μετακίνησε την τράπεζα από το Rating "Watch Negative" σε "Negative Outlook".

Ο οίκος επαναβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ- της Marfin Popular αλλά αναθεώρησε τις προοπτικές σε «αρνητικές» από «σταθερές».

Επίσης ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά υποβάθμισε το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό».

source: stockwatch.com.cy

Apple: Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την Exxon


Apple: Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την Exxon


Η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστη η Apple, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά εκείνη του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil

Ο τεχνολογικός όμιλος είχε αναρριχηθεί προς στιγμήν την Τρίτη στην κορυφή της λίστας, για να υποχωρήσει όμως, λίγο αργότερα, και πάλι κάτω από την Exxon. Ωστόσο, χθες κατάφερε να μείνει πάνω από την πετρελαϊκή εταιρεία κατά το κλείσιμο της Wall Street, για πρώτη φορά.

Οι μετοχές του υποχώρησαν κατά 2,8% στα 363,69 δολάρια, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίησή του στα 337 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Exxon έκλεισαν με πτώση 4,4%, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να διαμορφώνεται πλέον στα 331 δισ. δολάρια.

Η Exxon ήταν η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία των ΗΠΑ από το 2005, ενώ η Apple βρισκόταν στη δεύτερη θέση από τον περασμένο Μάιο, όταν ξεπέρασε τη Microsoft

source: naftemporiki.gr

Εγκρίθηκε το "πακέτο" απ' το υπουργικό


Εγκρίθηκε το "πακέτο" απ' το υπουργικό


Ιστορικής σημασίας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας την κατάργηση του συνταξιοδοτικού ταμείου για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, που προβλέπεται από τα νομοθετικά μέτρα που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία η Κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Υπουργός, παρουσιάζοντας τα επτά νομοθετήματα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε ότι το μέτρο για την κατάργηση του συνταξιοδοτικού ταμείου μαζί με τις λοιπές πρόνοιες για μείωση των κλιμάκων εισδοχής στο δημόσιο κατά 10%, τη μείωση του αριθμού των δημοσιών υπαλλήλων τα επόμενα πέντε χρόνια κατά 5 χιλιάδες, τη μεταβίβαση των νεοεισερχομένων στο ΤΚΑ, την καταβολή έκτακτης εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων 3% και την αύξηση της εισφοράς για το ταμείο για χήρες και ορφανά, αποπυροδοτεί την ωρολογιακή βόμβα του συνταξιοδοτικού και ανακουφίζει αποφασιστικά το κόστος για το δημόσιο ταμείο.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους του συνταξιοδοτικού επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος είναι 2,9% με ανοδική τάση, προσθέτοντας ότι με τα μέτρα η τάση αυτή σταματά και ξεκινά αργά αλλά σταθερά μια πτωτική τάση.

Οπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, το πρώτο νομοθέτημα είναι ιστορικής σημασίας, καθώς όπως είπε θεσμοθετεί τη συμφωνία με την οποία καταργούνται από τούδε και στο εξής τα διάφορα ειδικά συνταξιοδοτικά ταμεία για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.

«Είναι πιστεύω μις ιστορικής σημασίας απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συζητήσεις που είχαν γίνει μέχρι τώρα», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα θα εγγράφονται στο εξής στο ΤΚΑ, όπου είναι εγγεγραμμένη και η πλειοψηφία των εργαζομένων και θα συνεισφέρουν με τα ίδια ακριβώς ποσοστά με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε, επίσης, ότι αποφασίστηκε η αύξηση κατά 1,25% των περιοδικών εισφορών των ίδιων υπαλλήλων για σκοπούς μεταβίβασης της σύνταξης στη χήρα ή στο χήρο και τα τέκνα, σε περίπτωση θανάτου του ή της υπαλλήλου, από το 0,75% στο 2%.

Με δεύτερο νομοθέτημα, πρόσθεσε, θεσμοθετείται νομοτυπικά η καταβολή και η αποκοπή, υπό μορφή εισφοράς, ποσοστού 3% επί των ακαθάριστων απολαβών ή επί της σύνταξης, για περίοδο τριών χρονών ή περισσότερο, αν καταστεί αναγκαίο, από τους δημόσιους υπαλλήλους και όσους απασχολούνται στον ημιδημόσιο τομέα.

Για τους σκοπούς της εισφοράς αυτής, ανέφερε, στις απολαβές περιλαμβάνονται ο μηνιαίος βασικός μισθός, οποιεσδήποτε γενικές ή τιμαριθμικές αυξήσεις, όλα τα επιδόματα για τυχόν αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση και όλα τα κατ’ αποκοπήν επιδόματα τα οποία απολαμβάνουν οι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι από την κλίμακα Α15 και άνω.

Αναφορικά με το τρίτο νομοθέτημα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι προβλέπεται η δημιουργία μιας επιπλέον φορολογικής κλίμακας στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, της τάξης του 35% για εισοδήματα από 60 χιλιάδες ευρώ και άνω.

Η κλίμακα αυτή, ανέφερε, προστίθεται στη μέχρι τώρα φορολογική κλίμακα της τάξης του 30%, η οποία καλύπτει εισοδήματα της τάξης των 35 χιλιάδων ευρώ και άνω.

Το τέταρτο νομοθέτημα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέχισε, είναι η αύξηση του ποσοστού της έκτακτής εισφορά για την άμυνα, στους τόκους που λαμβάνονται ή πιστώνονται εντός της Δημοκρατίας, από το 10% στο 15%.

Επίσης, πρόσθεσε, αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στα μερίσματα, από το 15% στο 17%.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι για το θέμα της αύξησης της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα στους τόκους, συνεχίζουν να ισχύουν οι εξαιρέσεις, που αφορούν καταθέσεις συνταξιούχων.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το πέμπτο νομοθέτημα, το οποίο κατατέθηκε από την Υπουργό Εμπορίου, αφορά στην εισαγωγή ετήσιου τέλους 350 ευρώ για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι για το 2011, το τέλος πρέπει να καταβληθεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου του εκάστου έτους.

Συμπλήρωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για συμπλεγματοποίηση εταιρειών, ώστε να υπάρχει ένα ανώτατο τέλος, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 20 χιλιάδες ευρώ.

Αναφορικά με το έκτο νομοσχέδιο, ο κ. Καζαμίας είπε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι σε γενικές γραμμές η απόφαση αφορά στο διπλασιασμό του τέλους της φορολογίας.

Υπενθύμισε ότι με βάση τις τιμές της ακίνητης ιδιοκτησίας, που υπολογίζονται σε τιμές του 1980, το τέλος αυτό καταβάλλεται σήμερα από περίπου το 3% των ιδιοκτητών γης.

Αυτά τα τέλη έχουν διπλασιαστεί, είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι έχει γίνει εισαγωγή μιας νέας κλίμακας, που ξεκινά από τις 100-170 χιλιάδες ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι τώρα η κλίμακα ξεκινούσε από τις 170 χιλιάδες ευρώ, με τιμές του 1980, κάτι που, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι οι πραγματικές αξίες, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πολλαπλάσιες.

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε εξάλλου ότι το έβδομο νομοσχέδιο αφορά στην αύξηση του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ από 15% σε 17%.

Είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην κλίμακα του 5% του ΦΠΑ που καλύπτει τρόφιμα και φάρμακα, καθώς επίσης και στον συντελεστή του 8% που αφορά τις υπηρεσίες στον ξενοδοχειακό τομέα.

Για την πρόνοια αυτή, είπε, συμφωνήθηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι για τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, η αύξηση του συντελεστή κατά 2 μονάδες δεν θα υπολογιστεί στο ύψος του τιμαρίθμου που θα επιδοθεί το αμέσως επόμενο εξάμηνο.

Ακόμη, ανέφερε ότι από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς των υπαλλήλων στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα εξαιρείται το πρώτο εισόδημα μέχρι 1000 ευρώ όλων των ωρομίσθιων υπαλλήλων, κάτι που αφορά περίπου 12 χιλιάδες ωρομίσθιους.

Είπε, επίσης, ότι έχει μεγάλη σημασία η δέσμευση του Υπουργικού Συμβουλίου να υλοποιήσει το δεσμευτικό τριετές μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013 κοντά στο 0,5%.

Ακόμη, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση ολοκλήρωσης του διαλόγου για αναδιάρθρωση της καταβολής της ΑΤΑ πριν από το τέλος του χρόνου. Ο στόχος, είπε, είναι να εξευρεθεί μια κορυφή εισοδήματος, πάνω από την οποία δεν θα γίνεται οποιοσδήποτε υπολογισμός για καταβολή της ΑΤΑ.

Πρόσθεσε ότι πριν από το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κατάληξη στις απαιτήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης για την αποσύνδεση της αύξησης που δίνεται στους συνταξιούχους του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, όταν προσφέρονται γενικές αυξήσεις στο μισθολόγιο.

Ανέφερε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τα προσεχή τρία χρόνια, καθώς δεν προβλέπονται γενικές αυξήσεις, ενώ είπε ότι κατά το διάστημα αυτό θα θεσμοθετηθεί και νομοτυπικά η ρύθμιση αυτή.

source: politis-news.com

Στα "τάρταρα" ξανά η Wall


Στα "τάρταρα" ξανά η Wall

Μόνο για λίγο κράτησε η "ανάσα" που έδωσε η ανακοίνωση της FED στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη βυθίστηκαν εκ νέου την Τετάρτη.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκανε βουτιά 520 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο Dow σημείωσε πτώση 4,64% και έκλεισε στις 10.718,35 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 4,43% κατέγραψε και ο δείκτης Standard & Poor's 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.120,62 μονάδες.

Κατά 4,09% υποχώρησε τέλος ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, τερματίζοντας στις 2.381,5 μονάδες.

Σκληρό χτύπημα δέχτηκαν και οι αγορές της Ευρώπης. Για άλλη μια συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν στο κόκκινο, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,80%, στις 982,11 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE100 έκλεισε στις 5.007,16 μονάδες με απώλειες κατά 3,13%, ο CAC40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες κατά 5,75% στις 3.002,99 μονάδες , ο DAX30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε με απώλειες κατά 5,39% στις 5.613, 42 μονάδες, το ισπανικό χρηματιστήριο έχανε 4,60%, το ιταλικό 5,40%, πριν κλείσει με πτώση 6,5%. Ο δείκτης Εurostoxx έκλεισε με απώλειες κατά 6,50%.

Σημαντικές απώλειες οι οποίες ξεπέρασαν το 21% ενδοσυνεδριακά παρουσίασε η μετοχή της Societe Generale εν μέσω φημών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της τράπεζας, οι οποίες διαψεύστηκαν από εκπρόσωπό της.

Με άνοδο πάντως έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 94,26 μονάδες, σε ποστοστό 1,05%, και διαμορφώθηκε στις 9.038,74 μονάδες, έπειτα από υποχώρηση κατά 7,5% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Ανάλογο κλίμα και στις υπόλοιπες αγορές: ο Kospi στη Σεούλ ήταν στο +4%, όπως και ο ASX στην Αυστραλία. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης άνοιξε με άνοδο 3,4% στις 19.993,78 μονάδες.

source: protothema.gr
Share |