Tuesday, June 5, 2012

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI των υπηρεσιών

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο PMI των υπηρεσιών

 Μικρή βελτίωση σημείωσε το Μάιο ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών που καταρτίζει το Institute for Supply Management ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία αντέχει τους κλυδωνισμούς της οικονομικής αναταραχής από την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ο δείκτης του ISM σκαρφάλωσε στις 53,7 μονάδες από 53,5 μονάδες τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 53,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες το Μάιο από 54,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση υποχώρησε στις 50,8 μονάδες από 54,2 μονάδες. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες σκαρφάλωσε στις 55,5 μονάδες από 53,5 μονάδες.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Έλλειμμα 200% του ΑΕΠ το 2037 προβλέπει το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Έλλειμμα 200% του ΑΕΠ το 2037 προβλέπει το Κογκρέσο

Το χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει μέγεθος της οικονομίας σε 25 χρόνια εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν καταρτίσει ένα βιώσιμο δημοσιονομικό σχέδιο, αναφέρει σε έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO). Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το CBO σημειώνει πως η επέκταση των τρεχόντων φορολογικών συντελεστών και η αύξηση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα ωθήσουν το χρέος σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ το 2037.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CBO το χρέος θα φτάσει στο 70% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο από την περίοδο αμέσως μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, το οποίο προβλέπει τη λήξη τον Ιανουάριο των φοροαπαλλαγών που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του Bush, η εικόνα για το χρέος είναι αρκετά λιγότερο δυσοίωνη. Βάσει αυτού του σεναρίου το χρέος θα υποχωρήσει στο 535 του ΑΕΠ το 2037 καθώς τα έσοδα θα αυξηθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι δαπάνες για προγράμματα εκτός του κλάδου της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης θα υποχωρήσουν.

 source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών ετών ο δείκτης PMI το Μάιο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών ετών ο δείκτης PMI το Μάιο

 Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη το Μάιο. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Markit ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 46 μονάδες από 46,7 μονάδες τον Απρίλιο.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών μειώθηκε στις 46,7 μονάδες από 46,9 μονάδες τον Απρίλιο ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 46,5 μονάδες. Σημειώνεται πως τα μεγέθη κάτω των 50 μονάδων δηλώνουν συρρίκνωση του κλάδου. «Βάσει αυτών των μεγεθών, δεν θα ήταν απρόσμενο να δούμε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατρά 0,5% στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο, αν και θα ήταν πιθανό να δούμε μεγαλύτερη πτώση σε περίπτωση που τα στοιχεία του Ιουνίου απογοητεύσουν,» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Πτώση 1% στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

Ευρωζώνη: Πτώση 1% στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

Πτώση 1% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,5%, ενώ το Μάρτιο είχαν ενισχυθεί κατά 0,3%. Σημειώνεται πως οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση 0,2% και 1,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα. Απο τα επιμέρους στοιχεία, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία ενισχύθηκαν 0,6%, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία υποχώρησαν 2,4% και 2,1% αντίστοιχα. Οι πωλήσεις στη Γαλλία εμφάνισαν πτώση 1,5%, ενώ τα στοιχεία για Ελλάδα και Ιταλία δεν ήταν διαθέσιμα.

source: capital.gr

To cut 1,700 jobs, Verizon offers buyouts

To cut 1,700 jobs, Verizon offers buyouts

NEW YORK (CNNMoney) -- In an effort to cut 1,700 jobs, Verizon Communications Inc. said on Monday that it offered voluntary buyouts to employees across 12 states.

The company is looking to lower costs in certain areas of its traditional wireline division, which saw a decline in the first quarter. Spokesman Richard Young said Verizon VZ (VZ, Fortune 500) asked employees to leave by mid-July. The company said it could resort to layoffs if it is unable to reach targets through the buyouts. The announcement comes after months of talks with unions over labor contracts that cover nearly half of its 192,000 employees. About 45,000 Verizon employees went on strike last August after the company pushed for cuts in health benefits and pensions when contracts with two major unions expired.

Young wouldn't comment on what the buyout packages consisted of. He said that when Verizon has offered similar packages in the past, enough employees took the buyout that the company was able to avoid involuntary layoffs. Verizon's shares were up .5% in the early afternoon.

source: money.cnn.com
Share |