Thursday, May 5, 2011

Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έπεσε το αργό


Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έπεσε το αργό


Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων έκλεισε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού, υποχωρώντας 9,44 δολάρια ή 8,6%, στα 99,80 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης αρκετών κακών δεικτών της αμερικανικής οικονομίας και της ανατίμησης-έναντι του ευρώ- του δολαρίου.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκε 1,6% η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων το α΄ τρίμηνο


ΗΠΑ: Αυξήθηκε 1,6% η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων το α΄ τρίμηνο

Η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ οι ωριαίες αμοιβές των εργαζομένων, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μειώθηκαν στο μεγαλύτερο επίπεδο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Το πρώτο τρίμηνο η παραγωγικότητα αυξήθηκε σε 1,6% ετήσιο επιτόκιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Η παραγωγικότητα στο τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε επίσης σε αύξηση της τάξης του 2,9% από 2,6%. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο.

source: reporter.gr

Γερμανία: Σε αντίθεση με το Φεβρουάριο... πτώση 4% στις βιομηχανικές παραγγελίες το Μάρτιο


Γερμανία: Σε αντίθεση με το Φεβρουάριο... πτώση 4% στις βιομηχανικές παραγγελίες το Μάρτιο

Κατά 4% μειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία το Μάρτιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της χώρας, γεγονός το οποίο αποτέλεσε μία αναπάντεχη εξέλιξη για τους αναλυτές. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 1,9%.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Αυξημένες κατά 43.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στις 474.000, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν εννέα μηνών.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Απασχόλησης απέδωσε την αύξηση στις προσωρινές απολύσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των νέων αιτήσεων στις 412.000 από 431.000 που ήταν το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

source: naftemporiki.gr

Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Βρετανία


Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Βρετανία

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Η χθεσινή ανακοίνωση στοιχείων για μείωση στις τιμές κατοικιών και επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου αποθάρρυναν τη ΒοΕ από μια αύξηση του κόστους δανεισμού κατά τη συνεδρίασή της σήμερα.

Η στερλίνα [GBP=X] βρέθηκε την Τετάρτη στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975 έναντι «καλαθιού» νομισμάτων από ανεπτυγμένες χώρες, καθώς τα στοιχεία της Nationwide Building Society κατέδειξαν ότι το μέσο κόστος για αγορά κατοικίας στη Βρετανία μειώθηκε, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αυτός μειώθηκε απρόσμενα στο 4% το Μάρτιο, έπειτα από πέντε μήνες ανόδου. Το Φεβρουάριο βρισκόταν στο υψηλό διετίας του 4,4%.

Μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Μαΐου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας Μέρβιν Κινγκ τόνισε ότι τα υψηλά επίπεδα του χρέους φέρνουν την οικονομία αντιμέτωπη με «μαζικές» προκλήσεις «οι οποίες θα διαρκέσουν πολλά χρόνια».

«Οι οικονομικές συνέπειες των υψηλών επιπέδων χρέους θα γίνονταν πιο σοβαρές τώρα αν αυξάνονταν τα επιτόκια», πρόσθεσε.

source: naftemporiki.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1,25% τα επιτόκια


ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 1,25% τα επιτόκια

Αμετάβλητο στο 1,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, με τους αναλυτές να αναμένουν ωστόσο μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα.

Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, με τους αναλυτές να αναμένουν ωστόσο μια νέα αύξηση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1,25%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει ο διοικητής της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Σε περίπτωση που ο διοικητής της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ χρησιμοποιήσει σήμερα τη φράση «ισχυρή επαγρύπνηση» για τις πιέσεις στις τιμές, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές τοποθετούν την επόμενη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Η προοπτική περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ -εν αντιθέσει με τη Φέντεραλ Ριζέρβ που διατηρεί τα επιτόκια σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα- ώθησε χθες το ευρώ [EUR=X] σε νέα υψηλά 17 μηνών έναντι του δολαρίου.

Το ενιαίο νόμισμα βρέθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από το 1,49 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009.

source: naftemporiki.gr

Υπερτριπλάσια κέρδη για τη GM


Υπερτριπλάσια κέρδη για τη GM


Υπερτριπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η General Motors για το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας μάλιστα τις προβλέψεις της Wall Street, χάρη στην ανάκαμψη που σημειώθηκε στην αμερικανική αγορά και τις ισχυρές πωλήσεις στην Ασία.

Τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν στα 3,2 δισ. δολάρια ή 1,77 δολάρια ανά μετοχή από 900 εκατ. δολάρια ή 55 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Αυτό ήταν το πέμπτο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο για την εταιρεία. Εξαιρουμένων ορισμένων έκτακτων αποτελεσμάτων, όπως η πώληση ποσοστών στις εταιρείες Delphi και Ally Financial, τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 95 σεντς ανά μετοχή, 4 σεντς υψηλότερα απ' ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 36,2 δισ. δολάρια από 31,5 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

source: naftemporiki.gr

Ρίχνει ρυθμούς το international business


Ρίχνει ρυθμούς το international business

Ρίχνει ρυθμούς η εισροή νέων εταιρειών στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών για τις εγγραφές επιχειρήσεων.

Οι εγγραφές εταιρειών παρουσιάζουν οριακή αύξηση το πρώτο τετράμηνο έναντι μεγάλης αύξησης πέρσι, προκαλώντας προβληματισμό στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο ότι η φετινή χρονιά είναι δυσκολότερη από την περσινή.

Το τετράμηνο του 2011 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών παρουσιάζουν αύξηση 1,1% στις 6338 από 6272 πέρσι.

Το 2010 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών κατέγραψαν αύξηση 18,3% στις 19.201 έναντι 16.231 πέρσι.

Οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 11,9% στις 1472 έναντι 1316 τον Απρίλιο του 2010.

Το Μάρτιο οι αιτήσεις για εγγραφή εταιρειών είχαν μειωθεί κατά 10,9%.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Απριλίου 2011 στις 242.940.

source: stockwatch.com.cy

Αναμένεται επιδείνωση στα ακίνητα


Αναμένεται επιδείνωση στα ακίνητα

Η σταθεροποίηση των τιμών είναι το βέλτιστο από τα σενάρια που υπάρχουν στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση μεσιτών και developers που πραγματοποίησε η StockWatch.

Η διολίσθηση της ζήτησης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, που καταγράφεται στα στοιχεία του κτηματολογίου, προκαλεί ζήτημα βιωσιμότητας για αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου, που βλέπουν τις αναπτύξεις τους να μένουν αδιάθετες την ίδια στιγμή που τα τοκοχρεολύσια τρέχουν.

Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα από τα παραδείγματα που προέκυψαν από τη σφυγμομέτρηση της StockWatch, όπως αυτό εταιρείας ανάπτυξης που δεν κατάφερε να πουλήσει ούτε μία από τις 20 παραθαλάσσιες επαύλεις που έκτισε προ διετίας.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες βλέπουν τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, έχοντας υποχωρήσει από 10% μέχρι 50% το 2010. Άλλοι, όμως, ιδίως οι μεσίτες, εκτιμούν ότι οι τιμές θα παρουσιάσουν περαιτέρω υποχώρηση το 2011, και πως δεν έχουν φθάσει τον πάτο.

Ο πρόεδρος των μεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης, αναμένει «περαιτέρω μείωση των τιμών της τάξης του 5-7% ανάλογα με την περιοχή και το είδος ακινήτου».

«Η καθοδική πορεία τόσο στη ζήτηση όσο και στις τιμές θα συνεχιστεί και το 2011», ανέφερε επίσης ο μεσίτης Ηλίας Δανός.

Υποστηρίζει ότι «η μείωση των τιμών ακόμη και στη Λευκωσία σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει και το 20-25%».

Αρκετοί από τους παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τις αρνητικές εξελίξεις στην αγορά στην κακή ψυχολογία που υπάρχει και κάποιοι τη συνδέουν με το έντονα φορτισμένο προεκλογικό κλίμα.

Οι πλείστοι επιχειρηματίες ανάπτυξης εκτιμούν, πάντως, ότι «οι τιμές ακινήτων άγγιξαν τον πάτο» και ότι θα σταθεροποιηθούν στα περσινά χαμηλά επίπεδα.

«Η αγορά θα κινηθεί εάν η κυβέρνηση μετά τις εκλογές έρθει και αφαιρέσει τα μεταβιβαστικά τέλη αλλά και εάν γίνει επιβεβαίωση των φυσικών κοιτασμάτων και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στρατοπεδεύσουν στην Κύπρου και αρχίσουν δουλειά. Τότε μέχρι τέλος του χρόνου θα αρχίσει η ανοδική πορεία στη ζήτηση και διόρθωση στις τιμές ακινήτων», ελπίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης, Λάκης Τοφαρίδης.

Άλλοι ελπίζουν στην ενίσχυση της ζήτησης από τους Ρώσους, οι οποίοι όμως φαίνεται να στρέφονται σε ακίνητα μικρότερης αξίας.

«Αν και αυξήθηκε κατά 50% το ενδιαφέρον από Ρώσους εντούτοις το διαθέσιμο budget από €1-3 εκ. κατήλθε στις €250 -500 χιλ.», ανέφερε ο μεσίτης Αντώνης Λοΐζου.

«Η κατάσταση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι με μια τάση προς το χειρότερο εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει κάποια μέτρα που εισηγήθηκαν οι παράγοντες της αγοράς και ότι δεν προβλέπεται ανάκαμψη πριν το τέλος του 2012», πρόσθεσε.

Άλλοι μεσίτες τοποθετούν την ανάκαμψη στο 2013 ή και αργότερα.

Η βρετανική αγορά παραμένει βασικός αιμοδότης της εξωγενής ζήτησης και φαίνεται να παρουσιάζει κάποια σημάδια ανάκαμψης.

«Από τη Βρετανική αγορά άρχισαν δειλά θετικά μηνύματα και από είδος προς εξαφάνιση, πραγματοποιήθηκαν κάποιες πωλήσεις προς Βρετανούς τους πρώτους μήνες του 2011», ανέφερε ο Ήρως Μιλιτάδους της Aristo Developers.

source: stockwatch.com.cy

Στο στόχαστρο των Facebook και Google το Skype;


Στο στόχαστρο των Facebook και Google το Skype;

Μήλο της έριδος τείνει να γίνει το Skype για τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς Facebook και Google οι οποίοι, σύμφωνα με το Reuters, εξετάζουν ξεχωριστά την κατάθεση πρότασης συνεργασίας με την εταιρεία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο πηγές με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται, η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την καθυστέρηση της δημόσιας εγγραφής του Skype.

Σύμφωνα με τη μία από τις δύο πηγές, τα σχέδια του Facebook προβλέπουν την κατάθεση πρότασης εξαγοράς της εταιρείας διαδικτυακών τηλεδιασκέψεων. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, φέρεται να συμμετέχει προσωπικά σε αυτές τις εσωτερικές συζητήσεις.

Ωστόσο, η δεύτερη πηγή αναφέρει ότι η πρόταση αφορά στη σύσταση κοινής επιχείρησης.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι και η Google έχει ξεκινήσει πρώιμες συζητήσεις με το Skype.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συζητήσεις που διεξάγονται τόσο με την Google όσο και με το Facebook είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

source: naftemporiki.gr

Ζημιές ύψους 2,44 δισ. στερλινών εμφάνισε η Lloyds


Ζημιές ύψους 2,44 δισ. στερλινών εμφάνισε η Lloyds


Ζημιές 2,44 δισ. λίρες ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η Lloyds Banking Group Plc, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία, καθώς έβαλε στην άκρη σχεδόν 3,2 δισ. λίρες για ασφαλιστικές απαιτήσεις έναντι ενυπόθηκων δανείων, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 η τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη 169 εκατ. λίρες.

Οι απομειώσεις σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. λίρες το πρώτο τρίμηνο από 2,4 δισ. λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2010, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.


source: capital.gr

Βρετανία: Αύξηση 30% στις πτωχεύσεις εταιρειών


Βρετανία: Αύξηση 30% στις πτωχεύσεις εταιρειών

Αύξηση κατά 30% παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2011 στη Βρετανία ο αριθμός των εταιρειών λιανικής πώλησης που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης, φθάνοντας τις 60, που είναι ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων δύο ετών, τη στιγμή που αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte.

Η ζοφερή αυτή εκτίμηση από τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte, ήρθε λίγες ώρες μετά που η βρετανική αλυσίδα πώλησης ειδών για το σπίτι Focus DIY ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα να υπαχθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης - μια μορφή προστασίας από τους πιστωτές - σηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες απώλειες στον τομέα του λιανικού εμπορίου από το 2009.

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης στη Βρετανία βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς οι καταναλωτές έχουν πληγεί από την αύξηση των φόρων και των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης, σημειώνει η Deloitte.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των εταιρειών, συνολικά, που υπάγονται σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης μειώθηκε σε 557 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, από 623 την αντίστοιχη περίοδο του 2010, αν και ο αριθμός ήταν αυξημένος σε σχέση με τις 438 εταιρείες κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010.

source: stockwatch.com.cy
Share |