Monday, November 3, 2008

Συνέχισε την πτώση το αργό- Στα 64 δολάρια

Συνέχισε την πτώση το αργό- Στα 64 δολάρια

Κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, παρά την έντονη φημολογία ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής για δεύτερη φορά μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις φθίνουσες τιμές.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού υποχώρησε 3,90 δολάρια το βαρέλι, ή 5,8%, στα 63,91 δολάρια το βαρέλι.

Επίσης, η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου παράδοσης του αργού τύπου Μπρεντ υποχώρησε 3,59 δολάρια ή 5,57% στα 60,81 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη Παρασκευή, το αμερικανικό ελαφρό αργό "έκλεισε" τον Οκτώβριο με πτώση μεγαλύτερη του 33%, τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα μήνα στην ιστορία της διαπραγμάτευσης του συμβολαίου.

Επίσης, από τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου έχει υποχωρήσει κατά 53% ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει σημειώσει απώλειες 27%.

Χθες ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, Σακίμπ Χελίλ, δήλωσε ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν άλλη επιλογή από την υλοποίηση των συμφωνημένων μειώσεων της παραγωγής, εάν επιθυμούν μια σταθερή τιμή του αργού πετρελαίου μεταξύ 70 και 90 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι η Societe Generale μείωσε τις εκτιμήσεις της για την τιμή του αργού το 2009 για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα μήνα, στα 72,50 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

Merrill: Ερχονται οι πρώτες ζημιές στην ιστορία της Goldman

Merrill: Ερχονται οι πρώτες ζημιές στην ιστορία της Goldman

Ζημιές αναμένεται να ανακοινώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της η Goldman Sachs σύμφωνα με τον αναλυτή της Merrill Lynch, Guy Moszkowski, εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης που καταγράφουν οι δείκτες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Οι ζημιές της Goldman εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49 σεντ ανά μετοχή στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο έναντι κερδών 2,98 δολαρίων που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του. Επίσης, ο αναλυτής της Merrill μείωσε την τιμή στόχο στα 100 δολάρια από τα 159 προηγουμένως.

Οι περισσότεροι δείκτες έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 25% τη φετινή χρονιά με τον Standard & Poor's 500 να έχει απωλέσει το 34 % της αξίας του και τον Hang Seng το 48%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Βοήθεια 6,6 δισ. δολάρια στη U.S. Bancorp

ΗΠΑ: Βοήθεια 6,6 δισ. δολάρια στη U.S. Bancorp

Το ποσό των 6,6 δισ. δολαρίων θα λάβει η U.S. Bancorp ως βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση, στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης του τραπεζικού κλάδου ύψους 700 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η U.S. Bancorp θα λάβει το δάνειο με επιτόκιο 5% για πέντε έτη, ενώ αν ξεπεράσει αυτό το διάστημα χωρίς να αποπληρωθεί το ποσό, το επιτόκιο θα ανέλθει στο 9%.

REPORTER.GR

Ηρθε η σειρά των πιστωτικών καρτών

Ηρθε η σειρά των πιστωτικών καρτών

Στο 1,4 δισ. δολάρια ανήλθαν οι διαγραφές της Citigroup που προέρχονται από τιτλοποιήσεις οφειλών σε πιστωτικές κάρτες, το τρίτο τρίμηνο του 2008, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο διαγραφών, ο οποίος, όπως αναμένουν οι αναλυτές, αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2009.
Σημειώνεται ότι την ίδια περίοδο πέρσι, η Citigroup είχε σημειώσει κέρδη από πιστωτικές κάρτες ύψους 169 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Citi, το ίδιο διάστημα προστέθηκαν περίπου 3,9 δισ. δολάρια στα αποθεματικά της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και τα 2,3 δισ. δολάρια από πελάτες-επιχειρήσεις της Βορείου Αμερικής, καθώς και 855 εκατ. δολάρια από επιχειρήσεις εκτός ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό, η Citi το αποδίδει στο χαμηλό επίπεδο του «δείκτη των δεικτών», ο οποίος περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκίνητων.

REPORTER.GR

Τρ. Κύπρου: Υποβαθμίζει σε "ΒΒΒ+" η Fitch

Τρ. Κύπρου: Υποβαθμίζει σε "ΒΒΒ+" η Fitch



Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας (IDR) της Τράπεζας Κύπρου σε "ΒΒΒ+" από "A-", προχώρησε ο οίκος Fitch, λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ χαρακτήρισε τις προοπτικές της τράπεζας "σταθερές", σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Την ίδια στιγμή ο οίκος επιβεβαίωσε για το βραχυπρόθεσμο IDR τη σύσταση "F2.

Σύμφωνα με την Fitch, η υποβάθμιση της αξιολόγησης αντανακλά τη στρατηγική γρήγορης ανάπτυξης της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Uniastrum Bank, που οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε αλλαγή του προφίλ κινδύνου.

Ωστόσο, στα θετικά στοιχεία για την τράπεζα ο οίκος καταγράφει το μεγάλο μερίδιο αγοράς της τράπεζας στην Ελλάδα, την βελτιστοποίηση του κόστους της, την κερδοφορία της, την ικανοποιητική χρηματοδότηση κ.α.

"Το βελτιωμένο σύστημα διαχείρισης κινδύνου της Τράπεζας Κύπρου και η καλή κερδοφορία, μπορούν να βοηθήσουν τον όμιλο να απορροφήσει τις επιπτώσεις από την επιδείνωση της ποιότητας των παγίων της και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και ρευστότητας", ανέφερε ο αναλυτής της Fitch, Andrea Jaehne.

CAPITAL.GR

Συγχώνευση των Banco Itau και Unibanco

Συγχώνευση των Banco Itau και Unibanco

Σε συγχώνευση συμφώνησαν να προχωρήσουν η Banco Itau Holding Financeira SA, δεύτερη μεγαλύτερη μη κρατική τράπεζα της Βραζιλίας βάση ενεργητικών, και η Uniao de Bancos Brasileiros SA, η τρίτη μεγαλύτερη.
Η εταιρία που προκύπτει είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στο νότιο ημισφαίριο, με ενεργητικά ύψους 575,1 δισ. ρεάλ ή 261,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο τράπεζες.

Οι δύο τράπεζες κατέληξαν σε συμφωνία ύστερα από διαπραγματεύσεις διάρκεια 15 μηνών και υποδεικνύει ότι οι χρηματοοικονομικές εταιρίες της Βραζιλίας ίσως αναγκαστούν συγχωνεύσεις προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας έχει προχωρήσει συνολικά σε ενέσεις ρευστότητας ύψους 46,1 δις. δολαρίων από τις 24 Σεπτεμβρίου.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κάμψη 0,3% στις κατασκευαστικές δαπάνες Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Κάμψη 0,3% στις κατασκευαστικές δαπάνες Σεπτεμβρίου

Μικρότερη των εκτιμήσεων ήταν η κάμψη που σημειώθηκε στις κατασκευαστικές δαπάνες το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου.
Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,3%, ύστερα από άνοδο 0,3% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν κάμψη τους κατά 0,7%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 26 ετών ο μεταποιητικός ISM Οκτωβρίου

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 26 ετών ο μεταποιητικός ISM Οκτωβρίου

Σημαντική κάμψη σημείωσε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο ο μεταποιητικός δείκτης ISM στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Institute for Supply Management.
Ο δείκτης ISM υποχώρησε στις 38,9 μονάδες από τις 43,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1982. Το μέγεθος της υποχώρησης ήταν κάτι παραπάνω από απροσδόκητο, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 41,5 μονάδες. Να σημειωθεί ότι όταν ο δείκτης διαμορφώνεται κάτω από τις 50 μονάδες είναι ένδειξη ύφεσης.

Τόσο οι νέες παραγγελίες, όσο και η παραγωγή σημείωσαν υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1980.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
558.55 ( 5.61%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1631.73 ( 5.67%)

Όγκος: € 7,503,544

=====================

XAA


Γενικός Δείκτης
2118.63 ( 2.83%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1137.99 ( 2.47%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,443.28 65.94 1.51%
CAC 40 INDEX 3,527.97 40.90 1.17%
DAX INDEX 5,026.84 38.87 0.78%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 9,319.83 -5.18 -0.06%
S&P 500 INDEX 966.30 -2.45 -0.25%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,726.33 5.38 0.31%

Circuit City to close 20% of stores

Circuit City to close 20% of stores
Ailing consumer electronics retailer says it will shutter about 155 of its U.S. stores by year's end.

RICHMOND, Va. (AP) -- Circuit City says it's closing about 20% of its U.S. stores in an effort to return the nation's second-largest consumer electronics retailer to profitability.

The Richmond, Va.-based company said Monday it will shutter 155 of its more than 700 stores in 12 markets by Dec. 31, laying off thousands of employees.

Circuit City (CC, Fortune 500) has had only one profitable quarter in the past year, posting a wider second-quarter loss in September with a 13.3% decline in sales at stores open at least a year. Its results have weakened amid a deteriorating retail environment and heightened competition from rival Best Buy Co. (BBY, Fortune 500) and others.

The company is reviewing its operations while exploring strategic alternatives.

CNN

Commerzbank: Οικονομική βοήθεια 8,2 δισ. από το κράτος

Commerzbank: Οικονομική βοήθεια 8,2 δισ. από το κράτος


Οικονομική βοήθεια ύψους 8,2 δισ. ευρώ θα λάβει από την γερμανική κυβέρνηση η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μετά και της ζημίες που εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο.
Η Commerzbank θα ενταχθεί στο γερμανικό σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος ύψους 500 δισ. ευρώ προκειμένου να τονώσει την κεφαλαιακή της βάση, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι στο τρίμηνο η τράπεζα εμφάνισε ζημίες 285 εκατ. ευρώ από κέρδη 339 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Η τράπεζα δεν θα διανείμει μέρισμα για τις χρήσεις 2009 και 2010.

REPORTER.GR

Ακόμη χαμηλότερα Libor, Εuribor

Ακόμη χαμηλότερα Libor, Εuribor

Ακόμη χαμηλότερα διαμορφώθηκαν σήμερα τα διατραπεζικά επιτόκια Libor και Εuribor, μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και την επικείμενη νέα μείωση του κόστους δανεισμού και από την ΕΚΤ.
Σήμερα, το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού σε δολάρια για δάνεια τριών μηνών, Libor, υποχώρησε 17 μονάδες βάσης, στο 2,86% από 3,03% την Παρασκευή.

Επίσης, τo επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού σε ευρώ για δάνεια τριών μηνών, euribor, υποχώρησε στο 4,733% από 4,760% την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 1%, από 1,50%, ενώ στις 6 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,25%, από το τρέχον 3,75%.

REPORTER.GR

Επένδυση 1 δισ. δολ. στην Κίνα από την PepsiCo

Επένδυση 1 δισ. δολ. στην Κίνα από την PepsiCo

Σε επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Κίνα, η PepsiCo η μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων και αναψυκτικών παγκοσμίως, προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις αναδυόμενες αγορές.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυσή μας στην Κίνα, κατά τη διάρκεια των 30 σχεδόν ετών που δραστηριοποιούμαστε εκεί, και είναι σύμφωνη με την ευρύτερη παγκόσμια στρατηγική μας για επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές υψηλής ανάπτυξης», επεσήμανε ο πρόεδρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της PepsiCo, Indra Nooyi.

Η PepsiCo έρχεται να προστεθεί με τη σειρά της στη λίστα των εταιριών, όπως η Best Buy και η Wal-Mart που εστιάζουν τις επενδύσεις τους στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι πωλήσεις τους στην εγχώρια αγορά κινούνται σε πτωτική τροχιά εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο ότι πρόκειται να επενδύσει 500 δις. δολάρια στην Κίνα μέσα στα επόμενα τρία έτη προκειμένου να τριπλασιάσει τις επιχειρήσεις της εκεί.

REPORTER.GR

ΕΕ: Ζωντανεύει το φάντασμα της ανεργίας - Σε ''τεχνική ύφεση'' η Ευρωζώνη

ΕΕ: Ζωντανεύει το φάντασμα της ανεργίας - Σε ''τεχνική ύφεση'' η Ευρωζώνη

Εκτόξευση του δείκτη της ανεργίας στα επίπεδα του 9% για φέτος και 9,2% για το 2009, από 7,4% και 7,3% αντίστοιχα που υπολόγιζε η κυβέρνηση, προβλέπει η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι καλές όσον αφορά το έλλειμμα, αλλά εξαιρετικά μελανές για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Για το έλλειμμα η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι φέτος αυτό θα διαμορφωθεί στο όριο του 2,5% (να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προσέβλεπε φέτος σε έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ και 1,8% του ΑΕΠ που ήταν η αρχική πρόβλεψη). Η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2009 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,3% ενώ για το 2010 προβλέπει «εκτίναξή» του στην κόκκινη γραμμή του 3%.

Οσον αφορά τις αναπτυξιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας η έκθεση της Κομισιόν κατεβάζει τον πήχη στο 2,5% για το 2009 έναντι 3% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού με οριακή ανάκαμψη από το 2010 στο 2,6%. Για φέτος η Κομισιόν προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,2%.

Σε ότι αφορά στον σκέλος του πληθωρισμού, η ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει υποχώρηση του γενικού δείκτη από το 4,4% φέτος στο 3,5% το 2009 και 3,3% το 2010. Καθοδικά θα κινηθεί σύμφωνα με την Κομισιόν και το Δημόσιο Χρέος το οποίο θα διαμορφωθεί στο 93,4% του ΑΕΠ φέτος στο 92,2% το 2009 και στο 91,9% το 2010. Τέλος, μεγάλο αγκάθι κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσει η ανεργία με το δείκτη να εκτοξεύεται στο 9% το 2008, στο 9,2% το 2009 και στο 9,3% το 2010.

Σε "τεχνική ύφεση" η Ευρωζώνη

Σε τροχιά ύφεσης μπήκε φέτος η οικονομία της Ευρωζώνης σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομίες των χωρών της περιοχής. Παράλληλα επισημαίνει ότι για το 2009 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι σχεδόν μηδενικοί, εκτίμηση που αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στους ηγέτες των χωρών να λάβουν κι άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι οικονομίες της ευρωζώνης επηρεάζονται σοβαρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία επιδεινώνει την πτώση των τιμών των ακινήτων σε αρκετές οικονομίες, σε μία περίοδο όπου η εξωτερική ζήτηση εξασθενεί ραγδαία» σημειώνεται στην έκθεση. «Μολονότι τα σημαντικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών έχουν αρχίσει να τονώνουν την εμπιστοσύνη, η κατάσταση παραμένει επισφαλής και οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις είναι αξιοσημείωτοι» προστίθεται.

Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρει στην έκθεση: «Ο ορίζοντας της οικονομίας έχει σκοτεινιάσει καθώς η κρίση έχει βαθύνει τους τελευταίους μήνες. Χρειάζεται να αναλάβουμε συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για να στηρίξουμε τις οικονομίες όπως κάναμε για το χρηματοπιστωτικό κλάδο».

Η ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης αναμένεται να «πέσει» στο 0,1% την επόμενη χρονιά, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το 1993. Επίσης, η Κομισιόν χαμήλωσε τον πήχη για το σύνολο του έτους στο 1,2%, από 1,5% τον Απρίλιο. Για το 2010 η ΕΕ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 0,9%.

Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ «εκτιμάται ότι υποχώρησε στο τρίτο τρίμηνο», ενώ αρνητική ήταν και η πορεία του στο δεύτερο τρίμηνο όταν είχε συρρικνωθεί κατά 0,2%. Σημειώνεται ότι ως "τεχνική ύφεση" ορίζεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Η κρίση εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τον δείκτη ανεργίας στο 8,4% το 2009 από 7,6% φέτος. Η επιβράδυνση σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να «ρίξουν» τον πληθωρισμό. Εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,5% (3,9% στην ΕΕ) και θα υποχωρήσει στο 2,2% το 2009 (2,4% στην ΕΕ) και 2,1% (2,2% στην ΕΕ) το 2010.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα χειρότερα έρχονται για την Ιρλανδία και την Ισπανία, καθώς και οι δύο θα εμφανίσουν συρρίκνωση των οικονομιών τους στο σύνολο του έτους. Για το 2009 η ΕΕ εκτιμά ότι οι οικονομίες των δύο χωρών αλλά και της Βρετανίας, θα συρρικνωθούν. Για τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπεται στασιμότητα.

Tι απαντά το υπουργείο Οικονομίας

«Η έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αντοχές, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην πρωτοφανή διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2007. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τόσο το 2008 όσο και το 2009 πολύ υψηλότερος από ό,τι στο σύνολο της ευρωζώνης.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε, ωστόσο, συνέπειες και για την ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το 2008 και προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2009. Το δημοσιονομικό έλλειμμα επηρεάζεται και αυτό αρνητικά λόγω των επιπτώσεων της κρίσης.

Το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, που κληροδότησαν οι Κυβερνήσεις του χθες, αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των βασικών περιορισμών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμούμέσα στα πλαίσια που καθορίζει το προσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και προωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και την άνετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Υπάρχει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σε αυτές τις πολύ δύσκολες διεθνείς συνθήκες».

REPORTER.GR

Ryanair: 31% κάτω τα τριμηνιαία κέρδη

Ryanair: 31% κάτω τα τριμηνιαία κέρδη

Κάμψη 31% κατέγραψαν τα κέρδη του ιρλανδικού αερομεταφορέα χαμηλού κόστους Ryanair Holdings, στο δεύτερο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, ως αποτέλεσμα του υπερδιπλασιασμού των δαπανών για αεροπορικά καύσιμα.

Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 185,7 εκατ. ευρώ ή 12,55 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 20% στα 1,03 δισ. ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση

Ευρωζώνη: Σε ιστορικά χαμηλά ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Markit.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 41,1 μονάδες από 45 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στον μεταποιητικό κλάδο συνοδεύτηκε από μια σημαντική υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές, η οποία αναμένεται να εντείνει τις προσδοκίες για μια γενναία μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 42,9 μονάδες από 47,4 μονάδες που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα επτά ετών.


NAFTEMPORIKI

Νέες διαγραφές για την HBOS

Νέες διαγραφές για την HBOS

Σε περισσότερα από πέντε δισ. στερλίνες αύξησε η μεγαλύτερη εταιρεία χορήγησης στεγαστικών δανείων της Βρετανίας, HBOS, τις εκτιμήσεις της για το πλήγμα που έχει δεχθεί από τις επενδύσεις της σε ριψοκίνδυνο ενεργητικό και τα λεγόμενα «κακά» δάνεια.

Την ίδια στιγμή, η ανταγωνίστριά της, Lloyds TSB προειδοποίησε για μεγάλη μείωση της κερδοφορίας της. Οι δύο τράπεζες διευκρίνισαν, πάντως, ότι η εξαγορά της HBOS από την Lloyds TSB παραμένει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ η τελευταία διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι την καταβολή μερισμάτων από την επόμενη χρονιά.

Η εκτιμώμενη εξοικονόμηση πόρων από την ανωτέρω συγχώνευση αναμένεται στα 1,5 δισ. στερλίνες, από 1 δισ. στερλίνες που εκτιμάτο προηγουμένως.

Νωρίτερα, οι μετοχές της Lloyds ενισχύονταν κατά 4,7% στις 207 πένες, διαμορφώνοντας την αξία της συμφωνίας στις 125 πένες για κάθε μετοχή της HBOS. Οι μετοχές της τελευταίας σημείωναν άνοδο 9% στις 108 πένες, ωθούμενες ανοδικά και από δημοσίευμα το Σαββατοκύριακο, που έκανε λόγο για πιθανή αντιπροσφορά για τη βρετανική τράπεζα.

Η HBOS αποκάλυψε σήμερα ότι οι διαγραφές και ζημίες λόγω των «κακών» δανείων αυξήθηκαν, κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους, στα 5,2 δισ. στερλίνες. Το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε 2,7 δισ. στερλίνες. Η ιδιοκτήτρια της τράπεζας Halifax δήλωσε ότι οι ζημίες που σχετίζονται με δομημένες πιστώσεις ανήλθαν σε 1,8 δισ. στερλίνες στα τέλη Σεπτεμβρίου.


NAFTEMPORIKI

Κάτω από τα 67 δολ. οι τιμές πετρελαίου

Κάτω από τα 67 δολ. οι τιμές πετρελαίου

Πτώση άνω του ενός δολαρίου καταγράφουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές, καθώς οι traders μετατόπισαν το ενδιαφέρον τους στην εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας εν μέσω της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι επενδυτές αναζητούν πλέον ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του ΟΠΕΚ και θα μειώσει την παραγωγή της κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στις 11:37 ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε κατά 88 σεντς στα 66,93 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα μειωθεί έως και στα 66,54 δολάρια το βαρέλι.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 64,12 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 1,20 δολάρια.

«Οι ανησυχίες για τη ζήτηση δεν έχουν εξαφανιστεί και αυτός είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την τιμή του πετρελαίου σήμερα το πρωί», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Μουρ της Commonwealth Bank of Australia.


NAFTEMPORIKI

Ε.Ε.: Στο 3,1% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2008

Ε.Ε.: Στο 3,1% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2008

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2008 αναμένεται στο 3,1%, σύμφωνα με τις τακτικές εξαμηνιαίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα θα είναι, σε γενικές γραμμές, το 2009 πολλαπλάσια από τη μέση αντίστοιχη στην Ευρωζώνη - 2,5% έναντι 0,1% στην Ευρωζώνη - και το 2010 θα είναι υπερδιπλάσια - 2,6% έναντι 0,9 % στην Ευρωζώνη.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε. Επιτροπής, έκλεισε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2007, ενώ το 2008 θα μειωθεί στο 2,5%. Σε ό,τι αφορά το 2009, η Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω μείωσή του στο 2,2%, ενώ για το 2010 προβλέπεται αύξηση του ελλείμματος στο 3%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94,8% του ΑΕΠ το 2007 θα μειωθεί στο 93,4% το 2008, στο 92,2% το 2009 και στο 91,9% το 2010. Η ανεργία αναμένεται να κλείσει στο 9% το 2008 για να αυξηθεί στο 9,2% το 2009 και στο 9,3% το 2010.

Ο πληθωρισμός, τέλος, αναμένεται να αυξηθεί από 3% το 2007 στο 4,4% το 2008, για να μειωθεί στη συνέχεια στο 3,5% το 2009 και στο 3,3% το 2010.

Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της, η Κομισιόν επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε τεχνητή ύφεση και η ανάπτυξη αναμένεται να εισέλθει σε πραγματική στασιμότητα την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη δράση με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοοικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνει τη διόρθωση στην αγορά κατοικίας αρκετών οικονομιών, σε μια περίοδο που η εξωτερική ζήτηση φθίνει ταχύτατα», αναφέρει η Ε.Ε. στην ανακοίνωσή της.

Στις οικονομικές της προβλέψεις, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη σταθεροποίηση των αγορών έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη, «η κατάσταση παραμένει επισφαλής και οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις σοβαροί».

Σύμφωνα με την Ε.Ε., η ανάπτυξη στα 15 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί την επόμενη χρονιά στο 0,1% από 1,2% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος. Το 2010 αναμένεται ανάκαμψή της στο 0,9%.

«Χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ε.Ε. για να στηρίξουμε την οικονομία, αντίστοιχη με αυτήν που λάβαμε στον χρηματοοικονομικό τομέα» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

Η Κομισιόν αναμένει κάμψη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2008, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη. «Οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες, με αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες να έχουν εισέλθει ή να βρίσκονται κοντά στην ύφεση.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,576.98 -452.78 -5.01%
HANG SENG INDEX 14,344.37 375.70 2.69%
CSI 300 INDEX 1,653.54 -10.12 -0.61%

Κίνδυνος για δημιουργία επισφαλειών έως 1,5 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Κίνδυνος για δημιουργία επισφαλειών έως 1,5 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση του φαινόμενου των επισφαλειών ειδικά για το 2009 και το 2010 κρούουν τραπεζίτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι σε περιόδους έντονης οικονομικής επιβράδυνσης ή ύφεσης οι τεχνικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην διατήρηση της πιστωτικής επέκτασηςκαταλήγουν στην δημιουργία προβληματικών δανείων.
Μάλιστα ορισμένα τραπεζικά στελέχη προβλέπουν ότι η έξαρση των επισφαλειών μπορεί να οδηγήσει σε 1,5 δις ευρώ λιγότερα κέρδη στο σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι ενδεικτικό όταν πριν μια 10ετία είχε βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση. Το κράτος και η Κεντρική Τράπεζα προσπάθησαν να τονώσουν το σύστημα με ρευστότητα ώστε να μην ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης των δανείων. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν τελικά να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα με επισφάλειες που έπληξαν στο τέλος τα κεφάλαια και την κερδοφορία.

Στην Ελλάδα η ΤτΕ επιχειρεί να επιτύχει τον στόχο για το NPL δηλαδή τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5% με την ενεργή στήριξη όλα αυτά τα χρόνια κυρίως της ΑΤΕ αλλά και των άλλων τραπεζών που μείωσαν τα προβληματικά τους δάνεια.Όμως η διοχέτευση στο σύστημα κεφαλαίων έως και 28 δις ευρώ ώστε να εξακολουθήσει η πιστωτική επέκταση να διατηρείται κοντά στο 10% ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους.

Ορισμένα στελέχη ξένων οίκων ήδη εκτιμούν ότι μπορεί να αυξηθεί το NPL έως και 1% με 2%από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Τα συνολικά επισφαλή δάνεια ανέρχονται στα 9,5 δις ευρώ περίπου και αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή μπορεί να υπάρξει επιβάρυνση έως 3 δις ευρώ με τα υφιστάμενα δεδομένα δανείων.

Συνολικά δηλαδή να εμφανισθούν στο σύστημα 13 δις ευρώ επισφαλή δάνεια επηρεάζοντας δυσμενώς την κερδοφορία των τραπεζών η οποία τουλάχιστον για το 2009 θα αναθεωρηθεί κατά 20% χαμηλότερα με βάση τους υφιστάμενους στόχους. Πρακτικά όλες οι μεγάλες τράπεζες θα μειώσουν τους στόχους κερδοφορίας τους για το 2009 σημαντικά. Όταν λοιπόν τα κέρδη αναμένονται μειωμένα για το 2009 και προστεθεί και ο κίνδυνος των επισφαλειών τότε είναι σαφές ότι το τραπεζικό σύστημα θα επηρεαστεί δυσμενώς.

Αν η εκτίμηση για αύξηση των επισφαλειών επιβεβαιωθεί τότε η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών μπορεί να μειωθεί έως και 60% σε ορισμένες περιπτώσεις. Π.χ. οι ελληνικές τράπεζες για το 2009 και λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι θα καταγράψουν μια μείωση τουλάχιστον 20% από τους αρχικούς στόχους των business plan , θα επιτύχουν συνολικά αποτελέσματα 6 δις ευρώ περίπου. Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για έξαρση των επισφαλειών τότε η επίδραση στην κερδοφορία μπορεί να είναι έως και 1,5 δις ευρώ που θα ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς των τραπεζών.

REPORTER.GR

Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα από την σύσταση των αγορών!

Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα από την σύσταση των αγορών!

Να φύγει και να μην... ξανάρθει! Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας των μεγαλύτερων διακυμάνσεων ιστορικά, από τότε που δημιουργήθηκαν τα χρηματιστήρια μέχρι σήμερα! Ακόμα και για την "Σοφοκλέους". Οι μετοχές μεταβλήθηκαν σε ένα διαρκές και αδιάκοπο ασανσέρ και τραμπάλα, με εξαίρεση τη τελευταία εβδομάδα, αλλά και πάλι το μέλλον είναι αόρατο, όσο αγνοούνται οι πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες με τις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων.Για την ακρίβεια σε ό,τι αφορά στο Χ.Α., ο Οκτώβριος ήταν ο τέταρτος μήνας με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
Είχαν προηγηθεί ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος του 1987. Με τη διαφορά όμως, ότι τότε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύονταν είκοσι μετοχές! Σήμερα όμως, διαπραγματεύονται 350! Η μεταβλητότητα του Χ.Α. τον Οκτώβριο άγγιξε σε ποσοστό σχεδόν το 4,7% (4,698% για την ακρίβεια). Συναντάμε όμως και αγορές οι οποίες ιστορικά, από την σύστασή τους δηλαδή δεν είχαν εμφανίσει ποτέ τόσο έντονη και μεγάλη μεταβλητότητα (και μόχλευση). Η μεταβλητότητα του Dax στην Φραγκφούρτη, σύμφωνα με στοιχεία, άγγιξε σχεδόν το 5% (4,947% επακριβώς), του Cac στο Παρίσι τo 4,143%, του FTSE 100 στο Λονδίνο το 4,8% και του Nikkei στο Τόκιο το 6,786%.Και πως είναι δυνατόν να μη συμβεί αυτό στις προαναφερόμενες αγορές, όταν το περασμένο διάστημα οι επενδυτές πληροφορήθηκαν το λουκέτο μεγάλων μονάδων αυτοκινητοβιομηχανιών ή την λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακοπή της κρίσης. Στις ΗΠΑ η μεταβλητότητα των εκεί χρηματιστηριακών δεικτών είναι κάτι πιο συνηθισμένο. Τον Οκτώβριο που πέρασε η μεταβλητότητα στον S&P άγγιξε το 5,187% και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ιστορικά, στον Dow Jones το 4,856% και ήταν η έκτη μεγαλύτερη επίδοση από το 1931 και του Nasdaq το 4,835%, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2000 (σ.σ. τότε η μεταβλητότητα είχε ξεπεράσει το 5%), από το σπάσιμο της τεχνολογικής φούσκας.

Και πάμε στην τελευταία εβδομάδα, που στην Ελλάδα μιά σειρά από μετοχές έδωσαν τα ρέστα τους. Τα κέρδη σε εβδομαδιαία βάση ξεπέρασαν το 20%, αλλά τι να το κάνεις όταν από την αρχή του χρόνου η πτώση ξεπερνάει το 60%; Στις τέσσερις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας (μία δεν πραγματοποιήθηκε, αυτή της περασμένης Τρίτης εξαιτίας της αργίας της 28ης Οκτωβρίου) υπάρχουν αποδόσεις στον 20άρη που έσπασαν τα κοντέρ. Κλασική είναι η περίπτωση της μετοχής της Εθνικής, τα κέρδη της οποίας από τα χαμηλά των 11,88 ευρώ μέχρι τα 17,1 ευρώ, ανήλθαν σε 43,9%. Μεγάλη ήταν η απόδοση της ΑΤΕ που άγγιξε σε κέρδη το 25%, αφού έκανε χαμηλό την Παρασκευή 24/10 στο 1,48 ευρώ. Ακολούθως, σημαντική ήταν η αντίδραση της Πειραιώς σε ποσοστό 22,5%, της Τράπεζας Κύπρου κατά 21%, της Eurobank κατά 20,9%και της Alpha Bank κατά 16,1%. Την παράσταση δεν έκλεψαν όμως, μόνο οι τράπεζες. Υπάρχουν και άλλες μετοχές του 20άρη που είχαν πιεστεί τον Οκτώβριο. Τα κέρδη της Coca Cola σε τέσσερις συνεδριάσεις ανήλθαν σε 36,3%, των ΕΛΠΕ σε 26,1%, της Motor Oil σε 25,6%, της Ελλάκτωρ σε 24,1% και της Βιοχάλκο σε 23,1%.

REPORTER.GR

Ρωσία: Υψηλές εκροές ξένου κεφαλαίου από «εγκατάλειψη» μετοχών

Ρωσία: Υψηλές εκροές ξένου κεφαλαίου από «εγκατάλειψη» μετοχών

Στο ποσό των 140 δισ. δολαρίων υπολογίζεται το σύνολο των εκροών ξένου κεφαλαίου από τις ρωσικές αγορές, καθώς η πιστωτική κρίση οδήγησε τους επενδυτές να «εγκαταλείψουν» τις ρωσικές μετοχές, όπως προκύπτει από στοιχεία της BNP Paribas

Ο δείκτης Micex του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έχει χάσει περίπου το 51% της αξίας του από την 1η Αυγούστου, ενώ το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 13% έναντι του δολαρίου. Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις των ρωσικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 2% το Σεπτέμβριο, την ώρα που τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δυόμισι ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, οι καταθέσεις σε εγχώριο νόμισμα μειώθηκαν στα 5,06 τρισ. ρούβλια (221,9 δισ. δολάρια), έναντι 5,17 τρισ. ρουβλίων ένα μήνα πριν. Τέλος, η κυβέρνηση τοποθέτησε 170 δισ. ρούβλια (6,41 δισ. δολάρια) από το εθνικό επενδυτικό ταμείο στην κρατική τράπεζα VEB, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου διάσωσης οικονομίας και αγορών.


NAFTEMPORIKI

Societe Generale: Κάμψη κερδών 84% στο γ’ τρίμηνο

Societe Generale: Κάμψη κερδών 84% στο γ’ τρίμηνο

Μειωμένα κατά 84% εμφανίστηκαν τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας Societe Generale στο τρίτο τρίμηνο, καθώς οι διαγραφές που σχετίζονται με πιστώσεις οδήγησαν σε ζημίες στις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής και asset-management.

Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν στα 183 εκατ. ευρώ, από 1,12 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, και διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τα 581 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε διαγραφές τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ για το εν λόγω διάστημα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και απώλειες 447 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με την χρεοκοπία της Lehman Brothers

Ο διευθύνων σύμβουλος της SocGen, Φρεντερίκ Ουντεά, αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τους νέους λογιστικούς κανόνες, οι οποίοι είναι λιγότερο αυστηροί όσον αφορά στις διαγραφές, οι οποίοι βοήθησαν τη γερμανική Deutsche Bank να καταγράψει απρόσμενα κέρδη ύψους 435 εκατ. ευρώ.

«Αποφασίσαμε να είμαστε συνετοί», δήλωσε ο Ουντεά, συμπληρώνοντας πως «τα κέρδη δεν είναι τεχνητά βελτιωμένα από αναμενόμενες μεταβολές στους λογιστικούς κανόνες».

Οι μετοχές του γαλλικού ομίλου υποχώρησαν τον περασμένο μήνα κατά 32%, καταγράφοντας διπλάσια πτώση σε σχέση με τις μετοχές της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς του, BNP Paribas Στις 29 Οκτωβρίου άγγιξαν χαμηλά 10ετίας, εν μέσω ανησυχιών για τους κινδύνους από τη δραστηριοποίηση της SocGen στη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη.


NAFTEMPORIKI

Σφυρούν αδιάφορα για τριτοκοσμικά δικαστήρια

Σφυρούν αδιάφορα για τριτοκοσμικά δικαστήρια


Εκτός των προτεραιοτήτων του υπουργού Δικαιοσύνης, Κύπρου Χρυσοστομίδη, φαίνεται να είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, παρά τη γενική παραδοχή ότι το σύστημα νοσεί και παρά τις πολλαπλές καταδίκες της Κύπρου για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, που ακόμα και στις πιο απλές υποθέσεις χρειάζονται πέντε έτη. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στα κυπριακά πρωτόδικα (επαρχιακά) δικαστήρια έφθασε τις 75 χιλ. το 2006, ενώ στο Ανώτατο δικαστήριο εκκρεμούσαν 5,200 υποθέσεις.

Λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s βαθμολογεί το κυπριακό «νομικό σύστημα», με «Ε», τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία. Συγκριτικά, το ελληνικό «νομικό σύστημα» βαθμολογείται με «Δ». Η κατάσταση που επικρατεί στα κυπριακά δικαστήρια έχει επίσης οδηγήσει σε 23 καταδίκες της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμούν άλλες 14 υποθέσεις κατά του κυπριακού κράτους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενήμερο για την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια λόγω της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, δήλωσε στη StockWatch ο αρμόδιος υπουργός Κύπρος Χρυσοστομίδης. Κληθείς να απαντήσει εάν προτίθεται να λάβει δραστικά μέτρα για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων με στόχο τη διεκπεραίωση των υποθέσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο υπουργός παρέπεμψε στη δικαστική εξουσία.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει εάν η δικαστική εξουσία ως ανεξάρτητη αρχή δεν το ζητήσει», υπέδειξε στη StockWatch. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε «την ετοιμότητα του υπουργείου του να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια του ζητηθεί για επίλυση των προβλημάτων και ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων», για να επαναλάβει όμως ότι ως υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει καμία επιρροή στα δικαστήρια παρά μόνο συμβουλευτικό ρόλο.

Ο νέος πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πέτρος Αρτέμης, σε δηλώσεις του στη StockWatch εξέφρασε απορία για τις δηλώσεις του κ. Χρυσοστομίδη. Ο κ. Αρτέμης αφού παραδέχθηκε ότι πράγματι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων με αποτέλεσμα η Κύπρος να εκτίθεται στο εξωτερικό, σημείωσε ότι «όσον αφορά στο Ανώτατο έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα». Μεταξύ αυτών είναι «ο περιορισμός και η προετοιμασία του χρόνου των αγορεύσεων στις πολιτικές υποθέσεις». Το τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται όπως αναγνώρισε και ο κ. Αρτέμης στις χρονοβόρες διαδικασίες στα επαρχιακά δικαστήρια.

«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε νέους κανόνες πολιτικής δικονομίας οι οποίοι ετοιμάστηκαν από Επιτροπή Δικαστών αφού είχαν ληφθεί προηγουμένως υπόψη και οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα δύο μεγάλα προβλήματα αυτό της μηχανογράφησης και της στενοτύπησης, απέδωσε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εισαγωγή τους και στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. «Το θέμα σκάλωσε και αναμένουμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις με τον διορισμό εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο να ξέρει να χειρίζεται το σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Αρτέμης.

Οι δικηγόροι έχουν καταγγείλει πολλές φορές τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στα κυπριακά δικαστήρια, ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του συλλόγου των δικηγόρων, Δώρος Ιωαννίδης. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα κυπριακά δικαστήρια τη χαρακτήρισε τριτοκοσμική. «Αρκεί να αναφέρουμε ότι ακόμη γράφουν στο χέρι ή κρατούν πρακτικά στενογράφοι, μια μέθοδος αναχρονιστική και χρονοβόρα», υπέδειξε ο κ. Ιωαννίδης. «Η εκδίκαση ακόμη και μιας απλής αστικής υπόθεσης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4-5 χρόνια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δραματική, όπως είπε, καθυστέρηση που παρατηρείται στην εγκατάσταση των συστημάτων μηχανογράφησης και στενοτύπησης των δικαστηρίων. Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης «να αναλάβει τις ευθύνες του για ένα θέμα που εκκρεμεί από το 2002». Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δικαστήρια, σημείωσε ο κ. Νικολάου, είναι ότι «απαιτούνται 2 χρόνια μόνο για αποστενογράφηση των πρακτικών των διαφόρων υποθέσεων και άλλα 4-5 χρόνια η εκδίκαση».

Σχολιάζοντας επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «δεν πρέπει να κρύβεται ο ένας πίσω από τον άλλο και ότι επιτέλους θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα γιατί είναι η Κύπρος που διασύρεται στο εξωτερικό».

Ο κ. Ιωνάς απέρριψε επίσης τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι τον πρώτο λόγο έχει η δικαστική εξουσία ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχουν θέματα που αφορούν την κυβέρνηση και όχι τη δικαστική εξουσία. Εν μέρει, συμπλήρωσε, «έχει λόγο η δικαστική εξουσία αλλά η αρμοδιότητα αυτών των θεμάτων ανήκει στην εκτελεστική εξουσία».

Ως ένα από τα αγκαθώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στην Κύπρο χαρακτήρισε ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Νομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα υποδομής στο οποίο χρειάζεται να γίνουν τομές. Η καθυστέρηση της εκδίκασης υποθέσεων δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τα συγκεκριμένα μέρη σε μια υπόθεση. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί και αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα την οικονομία του τόπου», υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Επιπρόσθετα ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι άσχετο με τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο. «Όταν γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές πως θα χρειαστεί να περιμένουν 4-5 χρόνια ώστε να δικαιωθούν στα δικαστήρια αποφεύγουν να επενδύσουν στην Κύπρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η εισροή κεφαλαίων στην Κύπρο».

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S SCHEDULE (US)

10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Index
ISM
Share |