Monday, November 3, 2008

Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα από την σύσταση των αγορών!

Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα από την σύσταση των αγορών!

Να φύγει και να μην... ξανάρθει! Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας των μεγαλύτερων διακυμάνσεων ιστορικά, από τότε που δημιουργήθηκαν τα χρηματιστήρια μέχρι σήμερα! Ακόμα και για την "Σοφοκλέους". Οι μετοχές μεταβλήθηκαν σε ένα διαρκές και αδιάκοπο ασανσέρ και τραμπάλα, με εξαίρεση τη τελευταία εβδομάδα, αλλά και πάλι το μέλλον είναι αόρατο, όσο αγνοούνται οι πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία, παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες με τις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων.Για την ακρίβεια σε ό,τι αφορά στο Χ.Α., ο Οκτώβριος ήταν ο τέταρτος μήνας με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
Είχαν προηγηθεί ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος του 1987. Με τη διαφορά όμως, ότι τότε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύονταν είκοσι μετοχές! Σήμερα όμως, διαπραγματεύονται 350! Η μεταβλητότητα του Χ.Α. τον Οκτώβριο άγγιξε σε ποσοστό σχεδόν το 4,7% (4,698% για την ακρίβεια). Συναντάμε όμως και αγορές οι οποίες ιστορικά, από την σύστασή τους δηλαδή δεν είχαν εμφανίσει ποτέ τόσο έντονη και μεγάλη μεταβλητότητα (και μόχλευση). Η μεταβλητότητα του Dax στην Φραγκφούρτη, σύμφωνα με στοιχεία, άγγιξε σχεδόν το 5% (4,947% επακριβώς), του Cac στο Παρίσι τo 4,143%, του FTSE 100 στο Λονδίνο το 4,8% και του Nikkei στο Τόκιο το 6,786%.Και πως είναι δυνατόν να μη συμβεί αυτό στις προαναφερόμενες αγορές, όταν το περασμένο διάστημα οι επενδυτές πληροφορήθηκαν το λουκέτο μεγάλων μονάδων αυτοκινητοβιομηχανιών ή την λήψη έκτακτων μέτρων για την ανακοπή της κρίσης. Στις ΗΠΑ η μεταβλητότητα των εκεί χρηματιστηριακών δεικτών είναι κάτι πιο συνηθισμένο. Τον Οκτώβριο που πέρασε η μεταβλητότητα στον S&P άγγιξε το 5,187% και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ιστορικά, στον Dow Jones το 4,856% και ήταν η έκτη μεγαλύτερη επίδοση από το 1931 και του Nasdaq το 4,835%, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2000 (σ.σ. τότε η μεταβλητότητα είχε ξεπεράσει το 5%), από το σπάσιμο της τεχνολογικής φούσκας.

Και πάμε στην τελευταία εβδομάδα, που στην Ελλάδα μιά σειρά από μετοχές έδωσαν τα ρέστα τους. Τα κέρδη σε εβδομαδιαία βάση ξεπέρασαν το 20%, αλλά τι να το κάνεις όταν από την αρχή του χρόνου η πτώση ξεπερνάει το 60%; Στις τέσσερις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας (μία δεν πραγματοποιήθηκε, αυτή της περασμένης Τρίτης εξαιτίας της αργίας της 28ης Οκτωβρίου) υπάρχουν αποδόσεις στον 20άρη που έσπασαν τα κοντέρ. Κλασική είναι η περίπτωση της μετοχής της Εθνικής, τα κέρδη της οποίας από τα χαμηλά των 11,88 ευρώ μέχρι τα 17,1 ευρώ, ανήλθαν σε 43,9%. Μεγάλη ήταν η απόδοση της ΑΤΕ που άγγιξε σε κέρδη το 25%, αφού έκανε χαμηλό την Παρασκευή 24/10 στο 1,48 ευρώ. Ακολούθως, σημαντική ήταν η αντίδραση της Πειραιώς σε ποσοστό 22,5%, της Τράπεζας Κύπρου κατά 21%, της Eurobank κατά 20,9%και της Alpha Bank κατά 16,1%. Την παράσταση δεν έκλεψαν όμως, μόνο οι τράπεζες. Υπάρχουν και άλλες μετοχές του 20άρη που είχαν πιεστεί τον Οκτώβριο. Τα κέρδη της Coca Cola σε τέσσερις συνεδριάσεις ανήλθαν σε 36,3%, των ΕΛΠΕ σε 26,1%, της Motor Oil σε 25,6%, της Ελλάκτωρ σε 24,1% και της Βιοχάλκο σε 23,1%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |