Monday, December 28, 2009

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ενδέχεται να υποχωρήσει το 2010


Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ενδέχεται να υποχωρήσει το 2010


(Bloomberg) - Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μπορεί να πέσει 19% το 2010, εξαιτίας της ενίσχυσης των εισαγωγών η οποία οφείλεται στην αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τη Bank of America-Merrill Lynch.

Το ποσό θα μειωθεί στα 160 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 198 δισεκατομμύρια δολάρια το τρέχον έτος, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 24 Δεκεμβρίου ο Lu Ting, οικονομολόγος για την Merrill με βάση το Χονγκ Κονγκ.

Ένα μικρότερο πλεόνασμα μπορεί να μειώσει τις τριβές μεταξύ της Κίνας, η οποία πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, και των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της, είπε στις 16 Δεκεμβρίου το υπουργείο εμπορίου. Οι διαφορές με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη περιλαμβάνουν είδη όπως τα παπούτσια, τα λάστιχα, τις βίδες και την καταγγελία της Διοίκησης Ομπάμα την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα κινεζικά σχέδια για την προώθηση της "αυτόχθονης καινοτομίας" παρεμποδίζουν το εμπόριο.

"Ο βασικός παράγοντας για τη μείωση του πλεονάσματος θα είναι η αύξηση των εισαγωγών, λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης,’’ είπε ο Lu. Το 2010, οι εισαγωγές μπορεί να αυξηθούν 16%, ξεπερνώντας κατά 9% την αύξηση των εξαγωγών, πρόσθεσε, προβλέποντας οικονομική επέκταση 10,1%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008, μειώθηκε το 2009 από την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου που προκλήθηκε από τη χειρότερη οικονομική ύφεση από το Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε 13 μήνες, τον Νοέμβριο, κατά 27%, λόγω της χαμηλής βάσης πριν από ένα χρόνο και της επιπλέον ζήτησης που δημιουργείται από τις δαπάνες για την αναθέρμανση της οικονομίας και το δανεισμό ρεκόρ.

Ο Lu προειδοποίησε πως οι εμπορικές εντάσεις δεν θα εξαφανιστούν.

"Αυτό είναι ακόμα ένα πολύ μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα," είπε. "Οι συγκρούσεις με τους εμπορικούς εταίρους θα εξακολουθούν να εμφανίζονται και ο προστατευτισμός θα παραμείνει ο κίνδυνος το επόμενο έτος."

Ισοτιμία του νομίσματος

Μία πηγή τριβής με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι το νόμισμα της χώρας, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο από τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να βοηθήσει τους εξαγωγείς να διατηρήσουν τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός Wen Jiabao απέρριψε προτάσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Jean-Claude Trichet να αφήσει το γουάν να ενισχυθεί.

Το 2008, η Κίνα ήταν, πίσω από τη Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας εμπορευμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Κατατάσσεται πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ως εισαγωγέας.

Εκτός από την πιθανή χαλάρωση των εντάσεων στο θέμα του εμπορίου, ένα μικρότερο πλεόνασμα μπορεί να κάνει τη νομισματική πολιτική πιο αποτελεσματική, είπε σε συνέντευξη στο Πεκίνο στις 16 Δεκεμβρίου ο Yao Jian, εκπρόσωπος του υπουργείου εμπορίου. Οι εισροές χρημάτων από το εμπόριο και τις ξένες άμεσες επενδύσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για φούσκες και υπερβολικό πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί πωλήσεις τίτλων και την υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών για τους δανειστές για τη διαχείριση της ρευστότητας.

capital.gr

No comments:

Share |