Monday, March 9, 2009

Πάνω από τα 47 δολ. το αργό- Ανοδος 3,4%

Πάνω από τα 47 δολ. το αργό- Ανοδος 3,4%

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καθώς πιθανολογείται ότι ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει νέα μείωση της παραγωγής. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν πλέον ότι το πετρέλαιο θα σταθεροποιηθεί στα 50 δολάρια σε δύο μήνες από τώρα Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Απριλίου κατέγραψε άνοδο 3,4% στα 47,07 δολάρια το βαρέι, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει ακόμα και τα 48,5 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, πτώση 0,64% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ που έκλεισε στα 44,27 δολάρια το βαρέλι.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου στη Βιέννη. Να σημειωθεί ότι το καρτέλ έχει αποφασίσει ήδη τρεις μειώσεις της παραγωγής από το Σεπτέμβριο, οι οποίες συνολικά έφτασαν το 13%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας, Ali Rodriguez, η δραματική πτώση της τιμής του αργού δεν αντανακλά αντίστοιχο ποσοστό στην παγκόσμια ζήτηση. Ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως επιπλέον.

REPORTER.GR

Υπό κρατικό έλεγχο η Lloyds - Εως 75% το ποσοστό του Δημοσίου

Υπό κρατικό έλεγχο η Lloyds - Εως 75% το ποσοστό του Δημοσίου

Υπό κρατικό έλεγχο πέρασε η τράπεζα Lloyds. Η βρετανική κυβέρνηση θα αποκτήσει το 75% της Lloyds Banking Group, έπειτα από μία συμφωνία για την κάλυψη των ζημιών της, ύψους 250 δισ. λίρών. H Lloyds και η κυβέρνηση της Βρετανίας κατέληξαν σε μία «γενική συμφωνία» για το διακανονισμό αυτό αργά το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών.

Βάσει της συμφωνίας, τα δικαιώματα ψήφου της κυβέρνησης στη Lloyds μπορεί να ανέβουν περίπου στο 60% από το 43%, ενώ το μερίδιο της κυβέρνησης μπορεί να φθάσει έως και το 75%. Τόσο η Lloyds όσο και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Η μετοχή της τράπεζας έχει σημειώσει απώλειες 31% στην αγορά του Λονδίνου την προηγούμενη εβδομάδα καθώς εντείνεται η ανησυχία για το αν θα μπορέσει να απορροφήσει τις ζημιές της HBOS την οποία αγόρασε το Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές της HBOS πενταπλασιάστηκαν το 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και έφτασαν τα 9,9 δισ. λίρες.

REPORTER.GR

Σε χαμηλά 12 ετών Dow και S&P 500- Μεικτά πρόσημα η Ευρώπη

Σε χαμηλά 12 ετών Dow και S&P 500- Μεικτά πρόσημα η Ευρώπη

Σε χαμηλά 12 ετών βρέθηκαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,24% στις 6.546,89 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.268,64 μονάδες με απώλειες 1,95% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1% στις 676,53 μονάδες. Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 3.543,26 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε ανοδο κατά 0,70% στις 3.692,29 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,60% στις 2.519,29 μονάδες. Απώλειες στη Wall

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, δεν κατάφεραν να «κρατηθούν από την ανακοίνωση της Bank of America ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. ''Βαρίδι'' για τους δείκτες αποτέλεσε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κάνει λόγο για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και οι δηλώσεις του Buffett ότι η αμερικανική οικονομία «έχει πέσει στο γκρεμό».

Αλμα ανόδου 20% κατέγραψαν οι μετοχές της Bank of America ύστερα από την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία φημολογείται ότι θα στηριχθεί από την Federal Deposit Insurance.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε ο ενεργειακός κλάδος με τις Halliburton και Rowan να κλείνουν με άνοδο άνω του 6% καθώς το αργό βρέθηκε σε υψηλά έξι εβδομάδων κλείνοντας πάνω από τα 47 δολάρια το βαρέλι.

Αλμα 8,1% σημείωσε η General Electric, μετά την ανακοίνωση ότι η διοίκηση της εταιρείας ανέθεσε τη διαχείριση της πώλησης ομολόγων σε πέντε τράπεζες.

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι εκτιμήσεις της πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έκαναν λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% φέτος. Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έδωσε ακριβή μεγέθη, επισημαίνει ωστόσο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προβλέψεων.

«Η αμερικανική οικονομία έχει πέσει στο γκρεμό», δήλωσε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC. Επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί είναι «φοβισμένοι», «μπερδεμένοι» και αλλάζουν αγοραστικές συνήθειες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα μεγέθη της Berkshire, η οποία είχε πολύ άσχημες επιδόσεις το 2008. O Βuffett σημείωσε ότι η ανεργία ενδέχεται να αυξηθεί, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποια επίπεδα.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Με μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακά αρνητικό κλίμα. Ο τραπεζικός κλάδος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της κρατικοποίησης της Lloyds Banking Group, ενώ από την άλλη σημαντικά κέρδη αποκόμισε ο φαρμακευτικός κλάδος αντισταθμίζοντας τις τάσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,2% στις 157,61 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειες του που τον έχουν οδηγήσει σε χαμηλά 12 ετών. Ο MSCI World Index υποχώρησε 1,2% στο Λονδίνο. Νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 1,9%.

Η μετοχή της Lloyds Banking Group πραγματοποίησε «βουτιά» στο -7,9 ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει και στο -14% μετά και τη σύναψη συμφωνίας με τη βρετανική κυβέρνηση για να αναλάβει τον έλεγχό της. Η Barclays κατέγραψε απώλειες 6,3%. Η βρετανική κυβέρνηση θα αποκτήσει το 75% της Lloyds Banking Group, έπειτα από μία συμφωνία για την κάλυψη των ζημιών της, ύψους 250 δισ. λιρών.

H Lloyds και η κυβέρνηση της Βρετανίας κατέληξαν σε μία «γενική συμφωνία» για το διακανονισμό αυτό αργά το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών. Βάσει της συμφωνίας, τα δικαιώματα ψήφου της κυβέρνησης στη Lloyds μπορεί να ανέβουν περίπου στο 60% από το 43%, ενώ το μερίδιο της κυβέρνησης μπορεί να φθάσει έως και το 75%.

Σε χαμηλό 23 ετών βρέθηκε η μετοχή της HSBC στο Λονδίνο, ενώ στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά σε διάστημα 12 ετών. Την εβδομάδα που πέρασε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, δήλωσε ότι η εξαγορά της Household International με έδρα το Ιλλινόις το 2003, που οδήγησε σε ζημίες δισ. δολαρίων, καθώς η αγορά κατοικιών των ΗΠΑ κατέρρευσε, ήταν ένα λάθος.

Απώλειες 1,7% σημείωσε η BNP Paribas στο Παρίσι μετά και τη νέα συμφωνία με τη βελγική κυβέρνηση για την εξαγορά της Fortis Bank. Από την άλλη, η Fortis ενισχύθηκε κατά 24% ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και το +42%. Ειδικότερα, η BNP Paribas θα αποκτήσει μερίδιο 75% στη Fortis Bank, όπως προέβλεπε και η αρχική συμφωνία. Το αντίτιμο ωστόσο που θα καταβάλλει είναι αυξημένο στα 11,4 δισ. ευρώ - περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, την οποία και είχαν απορρίψει οι μέτοχοι.

Αλμα της τάξεως του 16% κατέγραψε η μετοχή της Schering-Plough ενώ αντίθετα στο -7% βρέθηκε η Merck. Η Merck συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Schering-Plough έναντι του ποσού των 41,1 δις. δολαρίων σε ρευστό και μετοχές. Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς οι ευρωπαϊκές φαρμακευτικές κατέγραψαν κέρδη με την AstraZeneca να κλείνει στο +3,4%.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAA

FTSE/CySE 20
243.63 ( 1.44%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
701.81 ( 1.52%)

Όγκος: € 772,375

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1469.41 ( -0.34%)

FTSE®/Χ.Α. 20
718.41 ( -0.15%)

HSBC Holdings: "Κόβει" το outlook σε "αρνητικό" η Moody΄s

HSBC Holdings: "Κόβει" το outlook σε "αρνητικό" η Moody΄s


Στην υποβάθμιση του outlook της HSBC Holdings στο “αρνητικό” από “ουδέτερο” προχώρησε η Moody΄s Investors Service, ενώ “έκοψε” και την αξιολόγηση της χρηματοπιστωτικής ισχύος της HSBC Bank σε “C+” από “B”.

Παράλληλα, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αξιολογήσεις για το δανεισμό και τις καταθέσεις της τράπεζας υποβαθμίστηκαν σε “Aa2” από “Aa1”. Η αλλαγή στο outlook σε “αρνητικό” για το μακροπρόθεσμο δανεισμό της HSBC Holdings αντανακλά τις αυξανόμενες πιέσεις για την κερδοφορία και τα κεφάλαια του ομίλου καθώς η πιστωτική κρίση έχει μετεξελιχθεί σε διεθνές φαινόμενο.

Πάντως, ο οίκος θεωρεί πως η HSBC Holdings είναι μία από τις πλέον ανθεκτικές τράπεζες διεθνώς, ενώ διαθέτει τη δυνατότητα να συνεχίζει να δημιουργεί κεφάλαια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέσω της κερδοφορίας της.

CAPITAL.GR

Barclays: Δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση

Barclays: Δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση


Δεν βρίσκεται η Barclays PLC σε συζητήσεις για ενδεχόμενη συμμετοχή στο σχέδιο προστασίας παγίων της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, που επικαλείται πηγή.

Ωστόσο, η Barclays δεν αποκλείεται να εισέλθει σε διερευνητικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για να καθορίσει το κόστος και τους όρους συμμετοχής, αν και εφόσον το επιθυμήσει.

Υπενθυμίζεται πως η Lloyds Banking Group PLC ανακοίνωσε το Σάββατο πως θα ασφαλίσει πάγια ύψους 260 δισ. στερλίνων υπό τους όρους του εν λόγω κυβερνητικού σχεδίου, με αποτέλεσμα η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου να φθάσει έως το 77% από 43% που είναι σήμερα.

CAPITAL.GR

MIG: Στις 30/3 τα αποτελέσματα χρήσης 2008

MIG: Στις 30/3 τα αποτελέσματα χρήσης 2008

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινώσει η Marfin Investment Group τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματά της για τη χρήση 2008.

Η ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τα αποτελέσματα της εταιρείας θα λάβει χώρα την 31 Μαρτίου 2009 (ώρα 17:30).

NAFTEMPORIKI

Πάτωσαν τα κυπριακά ξενοδοχεία

Πάτωσαν τα κυπριακά ξενοδοχεία


Τη μεγαλύτερη μείωση στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις ντόπιων και ξένων στα ξενοδοχεία της Κύπρου το 2008, ενισχύοντας τις ανησυχίες για το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα, το 2008 οι διανυκτερεύσεις ξένων και ντόπιων στα κυπριακά ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 4,8% σε σχέση με το 2007. Συνολικά, το 2008 διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία της Κύπρου 13,6 εκ. άτομα έναντι 13,7 εκ. το 2007. Οι διανυκτερεύσεις των ξένων μειώθηκαν κατά 4,4% στα 12,5 εκ. και των ντόπιων κατά 8,7% στο 1,1 εκ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των διανυκτερεύσεων είναι μεγαλύτερη από τη μείωση των αφίξεων στο νησί που έφθασε το 0,5%.

Πέραν της Κύπρου, σημαντικές μειώσεις στις διανυκτερεύσεις ξένων και ντόπιων σημειώθηκαν στην Ελλάδα (-4,6%) και την Ολλανδία (-4,1%).

Αυξήσεις σημειώθηκαν σε 14 χώρες. Οι μεγαλύτερες παρουσιάστηκαν στη Σλοβακία (+7,7%), την Πολωνία (+4,7%) και τη Λετονία (+4,6%),.

Στην ΕΕ των 27 οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 0,5% το 2008 στα 1578 εκ. Το 2007 είχε καταγραφεί αύξηση 3,4% και το 2006 άνοδος 2,9%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός διανυκτερεύσεων το 2008 καταγράφηκε στην Ισπανία (270 εκ.), στην Ιταλία (247 εκ.), στη Γερμανία (219 εκ.), στη Γαλλία (204 εκ.) και στο Ην. Βασίλειο (173 εκ.). Οι διανυχτερεύσεις στις χώρες αυτές αποτελούν πέραν του 70% του συνόλου των διανυχτερεύσεων στην ΕΕ.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, τα ξενοδοχεία της Κύπρου όπως επίσης της Μάλτας και του Λουξεμβούργου, έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις διανυχτερεύσεις ξένων. Στην Κύπρο, το 92% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία είναι από ξένους, ενώ στη Μάλτα και στο Λουξεμβούργο το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 96% και 95% αντίστοιχα. Λιγότερη εξάρτηση από τους ξένους έχουν τα ξενοδοχεία στη Ρουμανία, στη Γερμανία, στη Σουηδία στη Φινλανδία και στην Πολωνία.

STOCKWATCH.COM.CY

Νέα πτώση του Euribor σε ιστορικά χαμηλά

Νέα πτώση του Euribor σε ιστορικά χαμηλά

Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε, για 17η συνεχόμενη μέρα, το διατραπεζικό επιτόκιο της Ευρωζώνης (Euribor) για δάνεια τριών μηνών, σύμφωνα με την European Banking Federation.

Όπως ανακοινώθηκε, το επιτόκιο τριμήνου υποχώρησε σήμερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,70%.

Πτώση κατέγραψαν και τα επιτόκια ενός μηνός και μίας εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της EBF.

NAFTEMPORIKI

Capital One: Περικοπή μερίσματος κατά 87%

Capital One: Περικοπή μερίσματος κατά 87%

Σε μείωση του τριμηνιαίου μερίσματός της κατά 87%, στα πέντε σεντς ανά μετοχή, προχώρησε η Capital One Financial Corp., τη στιγμή που η οικονομική ύφεση ασκεί ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σημερινή ανακοίνωσή της, η περικοπή του μερίσματος θα την βοηθήσει να εξοικονομήσει 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η BB&T Corp. παραμένει η μοναδική μεταξύ των 10 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών βάσει καταθέσεων, που δεν έχει μειώσει το μέρισμά της την τελευταία χρονιά.

«Ο συνεχιζόμενος διάλογός μας με τους επενδυτές δείχνει πως αυτοί προτιμούν τις ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις έναντι των πολλών μερισμάτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Capital One, Ρίτσαρντ Ντ. Φέρμπανκ.

NAFTEMPORIKI

Carlyle Group: 500 εκατ. δολ. για fund σε Μέση Ανατολή, Β. Αφρική

Carlyle Group: 500 εκατ. δολ. για fund σε Μέση Ανατολή, Β. Αφρική

Ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, Carlyle Group, ολοκλήρωσε την άντληση 500 εκατ. δολαρίων για το πρώτο του fund στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μέσω του οποίου θα υλοποιούνται επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι υποδομές.

Το υφιστάμενο περιβάλλον στην αγορά θα επιτρέψει στο fund, το Carlyle MENA Partners, να «αξιοποιήσει τα κεφάλαια σε πολύ πιο ευνοϊκές αποτιμήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής της Carlyle και επικεφαλής της ομάδας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Βαλίντ Μουσάλαμ.

Η Carlyle δημιούργησε την ανωτέρω ομάδα (ΜΕΝΑ) το Μάρτιο του 2007 και σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και στον Λίβανο, την Ιορδανία και το Πακιστάν.


NAFTEMPORIKI

Merck: Εξαγορά της Schering-Plough έναντι 41,1 δισ. δολ.

Merck: Εξαγορά της Schering-Plough έναντι 41,1 δισ. δολ.


Σε οριστική συμφωνία κατέληξαν οι Merck & Co., Inc. και Schering-Plough Corporation για τη συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη στο πλαίσιο συναλλαγής που θα περιλαμβάνει μετρητά και ανταλλαγή μετοχών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Schering-Plough θα λάβουν 0,5767 μετοχές και 10,50 δολ. σε μετρητά για κάθε μια μετοχή της Schering-Plough. Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλο της Merck θα αναλάβει επικεφαλής στη συνδυασμένη εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Merck στις 6 Μαρτίου η αμοιβή που θα λάβουν οι μέτοχοι της Schering-Plough αποτιμάται στα 23,61 δολ. ανά μετοχή, ήτοι 41,1 δισ. δολ. στο σύνολο.

Η τιμή περιλαμβάνει premium της τάξης του 34% για τους μετόχους της Schering-Plough με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Schering-Plough στις 6 Μαρτίου, και 44% με βάση την μέση τιμή των δύο μετοχών για το διάστημα των τελευταίων 30 ημερών.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας οι μέτοχοι της Merck αναμένεται να κατέχουν το 68% περίπου της συνδυασμένης εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Schering-Plough αναμένεται να κατέχουν το υπόλοιπο 32%.

CAPITAL.GR

Κινδυνεύουν 2.500 θέσεις, μετά την εξαγορά της Principles από Debenhams

Κινδυνεύουν 2.500 θέσεις, μετά την εξαγορά της Principles από Debenhams


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Σε συμφωνία για την εξαγορά του brand και του στοκ του βρετανικού χρεοκοπημένος λιανοπωλητή ειδών ένδυσης Principles προέβη η επίσης βρετανική εταιρεία λιανικών ειδών Debenhams (DEB.LN), σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής έκδοσης του The Guardian.

Η εταιρεία Principles απασχολεί 2.500 εργαζομένους, ενώ αποτελούσε μέρος της "αυτοκρατορίας" μόδας Mosaic (που έχαιρε χρηματοοικονομικής στήριξης από την Baugur). Η Mosaic τέθηκε υπό καθεστώς διαχείρισης την Δευτέρα στο πλαίσιο του "πακέτου" διάσωσης υπέρ της Kaupthing, ο οποίος τώρα έχει τον έλεγχο του ομίλου.

Η Kaupthing αγόρασε εκ νέου τέσσερα brands της Mosaic, ωστόσο άφησε την Principles και την Shoe Studio στα χέρια των διαχειριστών της Deloitte.

Η Principles έχει στην κατοχή της 91 ανεξάρτητα καταστήματα και σχεδόν 300 παραρτήματα εντός πολυκαταστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και των Debenhams. Εικάζεται ότι η Debenhams θα χρησιμοποιήσει το στοκ της Principles για να ανεφοδιάσει τα 150 παραρτήματα της τελευταίας στα καταστήματα της.

Τέλος, η Guardian σημειώνει ότι η Deloitte αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση εντός της ημέρας.


CAPITAL.GR

Ισλανδία: Στον έλεγχο της κυβέρνησης και η Straumur-Burdaras

Ισλανδία: Στον έλεγχο της κυβέρνησης και η Straumur-Burdaras


Το τελευταίο από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ισλανδίας, η Straumur-Burdaras Investment Bank hf (STRB.RK), έκλεισε αιφνιδίως τη Δευτέρα, με την Εποπτική Αρχή για τον Χρηματοοικονομικό τομέα της Ισλανδίας (FSA) να αναλαμβάνει τον έλεγχο.

"Παρά την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και την υποστήριξη των χρηματοδοτικών τραπεζών, η Straumur-Burdaras Investment bank hf. θεωρεί ότι η ρευστότητα της δεν είναι πλέον αρκετή για να συνεχίσει τις δραστηριότητες της", αναφέρει η FSA σε σχετική ανακοίνωση.

"Σε αυτό το πλαίσιο η FSA αποφάσισε να καλέσει σε γενική συνέλευση τους μετόχους της Straumur, ενώ ανέστειλε τις εξουσίες του Δ.Σ.".

Η FSA ανακοίνωσε ότι έχει διορίσει μια επιτροπή για τη λύση της εταιρείας η οποία αναλαμβάνει "όλες τις εξουσίες" και ότι η εταιρεία έχει πλέον κλείσει.

Η Ισλανδία περιήλθε σε πολιτικό και οικονομικό χάος μετά την κατάρρευση των κορυφαίων τριών τραπεζών της χώρας τον περασμένο Οκτώβριο καθώς διογκώνονταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Straumur, η τέταρτη μεγαλύτερη, είχε καταφέρει να παραμείνει στη ζωή έως σήμερα, Δευτέρα.

Η μετοχή της τράπεζας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής στις 1,71 ισλανδικές κορώνες από 8,35 ισλανικές κορώνες στα τέλη Σεπτεμβρίου.

CAPITAL.GR

Κοντά σε υψηλά έξι εβδομάδων το αργό

Κοντά σε υψηλά έξι εβδομάδων το αργό


Σε ανοδικό έδαφος κινείται η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Δευτέρας κοντά σε υψηλά έξι εβδομάδων εν μέσω προσδοκιών ότι ο OPEC θα αποφασίσει νέα μείωση της παραγωγής του στην επόμενη συνεδρίαση των μελών του στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Απριλίου βρέθηκε να σημειώνει άνοδο 1.24 δολ. ή 2,7% στα 46,76 δολ. το βαρέλι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Ιανουαρίου, ενώ αυτή την ώρα κινείται στα 46,30 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της Παρασκευής το συμβόλαιο σημείωσε άλμα 4,4% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 45,52 δολ. το βαρέλι.

Η τιμή του αργού τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου βρέθηκε εξάλλου να σημειώνει άνοδο 83 cents, ή 1,9% στα 45,68 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe exchange του Λονδίνου.

"Ο OPEC θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του προκειμένου να ελαττώσει την υπερβάλλουσα προσφορά στις διεθνείς αγορές", φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Hussain al-Shahristani σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdalla Salem El Badri δήλωσε σήμερα ότι τα μειωμένα έσοδα από τις χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση των επενδύσεων στις παραγωγές χώρες κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανισορροπίες στην αγορά στο μέλλον, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

"Η έλλειψη επενδύσεων σήμερα ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ανισορροπιών στην πετρελαϊκή αγορά στο μέλλον", δήλωσε ο El Badri μιλώντας κατά την διάρκεια της 7ης Συνόδου και Έκθεσης Φυσικού Αερίου στη Ντόχα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ζήτηση για το αργό πετρέλαιο του OPEC αναμένεται να υποχωρήσει και αυτό το έτος.

CAPITAL.GR

ΒΝP Paribas:Συμφωνία για εξαγορά της Fortis

ΒΝP Paribas:Συμφωνία για εξαγορά της Fortis

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Fortis Βank κατέληξε η ΒΝP Paribas με τη βελγική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία έχει μπλοκαριστεί από τους μετόχους δύο φορές κατά το παρελθόν.Η BNP Paribas θα αποκτήσει μερίδιο 75% στη Fortis Bank, όπως προέβλεπε και η αρχική συμφωνία. Το αντίτιμο ωστόσο που θα καταβάλλει είναι αυξημένο στα 11,4 δισ. ευρώ - περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, την οποία και είχαν απορρίψει οι μέτοχοι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Βελγίου θα παράσχει εγγυήσεις 1,5 δισ. ευρώ για ζημίες 3,5 δισ. ευρώ επί δανείων. Βάσει της συμφωνίας η γαλλική τράπεζα θα εξαγοράσει το 25% των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Fortis Holdings στο Βέλγιο.

REPORTER.GR

Σε λευκή κόλλα τα σχέδια Βγενόπουλου για τη νέα Ολυμπιακή

Σε λευκή κόλλα τα σχέδια Βγενόπουλου για τη νέα Ολυμπιακή


Μπορεί η ώρα της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης το βράδυ της Παρασκευής να ήταν περασμένη, αλλά το νεοσυσταθέν επιτελείο της MIG με αντικείμενο το χώρο των αερομεταφορών, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Καθώς υπάρχει συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο και σύμφωνη κατ’ αρχήν γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «βούλα» της Κομισιόν που θα επικυρώσει τη συμφωνία θεωρείται μόνον τυπικό θέμα και ήδη η MIG ετοιμάζει την «άσκηση» επί λευκού χάρτου.

Τι σημαίνει αυτό; Η MIG θα δημιουργήσει μια εντελώς νέα εταιρεία και ο μόνος συνδετικός κρίκος με την Ολυμπιακή, θα είναι το όνομα. Αυτό για το οποίο ο Ανδρέας Βγενόπουλος προχώρησε προ ενός μήνα σε προσφορά, θέτοντας θέμα εθνικής υπερηφάνειας. Κατά τα άλλα, νέα αεροσκάφη, νέο προσωπικό, νέα δρομολόγια και κυρίως νέα νοοτροπία θα συστήσουν την νέα Ολυμπιακή, που περνά αισίως στην τρίτη περίοδό της.

Για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας απαιτούνται φυσικά νέα αεροσκάφη. Ήδη πριν ακόμη ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δρομολόγια με τα παλαιωμένα και εμφανώς -οπτικά τουλάχιστον- ταλαιπωρημένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής. Στόχος είναι να αλλαχθεί συνολικά ο στόλος και επειδή δεν είναι δυνατόν η MIG να παραλάβει άμεσα τόσα πολλά αεροσκάφη, το επιτελείο του επενδυτικού ομίλου έχει ήδη έλθει σε επαφή με τέσσερις εταιρείες κατασκευής, προκειμένου να παραλάβει σε πρώτη φάση αεροσκάφη ελαφρώς μεταχειρισμένα, έως τρία περίπου έτη. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου ήδη έχει πραγματοποιηθεί επικοινωνία με τις εταιρείες Boeing, Airbus, Bombardier και ATR προκειμένου να βρεθούν τα αεροσκάφη το συντομότερο δυνατόν και να αποκτηθούν με τη μέθοδο του leasing.

Με δεδομένη τη διεθνή κρίση που πλήττει και τις αερομεταφορές, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τη MIG σαν έναν εξαίρετο πελάτη, ενώ αν η κρίση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται η MIG να βρει και ολοκαίνουρια αεροσκάφη που έχουν παραγγελθεί από εταιρείες που δεν θα μπορούν να τα παραλάβουν, και ενδεχομένως σε καλές τιμές.

Το δεύτερο σημαντικότερο και εξαιρετικά αναγκαίο συστατικό μιας σύγχρονης εταιρείες είναι το προσωπικό. Μπορεί τα δεκάδες σωματεία της Ολυμπιακής να κάνουν λόγο για το «σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Ολυμπιακής» που υποστηρίζουν ότι είναι το προσωπικό της, ο Ανδρέας Βγενόπουλος όμως δεν είναι έτοιμος να φορτώσει της εταιρείες με αμαρτίες του παρελθόντος. Οι 6.000 φάκελοι των εργαζομένων της εταιρείας θα περάσουν από κόσκινο αμέσως μόλις η Ε.Ε. πει το τελικό "ΟΚ" και εξ αυτών θα επιλεγούν μόνο όσοι θεωρείται ότι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσληφθούν είτε πάρα πολλοί από τους υφιστάμενους εργαζομένους, είτε ακόμη και κανένας! Άλλωστε παράλληλα με τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού της εταιρείας, θα δημοσιευθούν στον Τύπο σχετικές αγγελίες, προκειμένου να προσέλθουν και νέοι υποψήφιοι. Δύο πράγματα είναι σίγουρα. Πρώτον το προσωπικό της Ολυμπιακής είναι υπεράριθμο και δεν υπάρχει περίπτωση να προσληφθούν όλοι. Άλλωστε τη διαπίστωση αυτή έχουν κάνει κατά καιρούς διάφοροι πολιτικοί προϊστάμενοι της εταιρείας, on και off the record. Δεύτερον, αν οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν, δεν ικανοποιούν τους συνδικαλιστές, θα υπάρξουν αντιδράσεις και αυτό έχει ήδη γίνει φανερό από το ύφος των δηλώσεων. Το πρόβλημα είναι ότι για να μπορούν οι υφιστάμενοι συνδικαλιστές να εκπροσωπούν το προσωπικό της νέας εταιρείας, θα πρέπει να προσληφθούν πρώτα. Ειδάλλως θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν το προσωπικό μιας εταιρείας χωρίς αντικείμενο.

Πέρα όμως από τα αεροσκάφη και το προσωπικό, στόχος είναι να αναπτυχθεί και το πτητικό έργο, που η κακοδιαχείριση των τελευταίων ετών είχε συρρικνώσει αισθητά. Νέοι προορισμοί θα ενταχθούν στο πρόγραμμα πτήσεων ξανακάνοντας την εταιρεία παγκόσμια και όχι «περιφερειακή», όπως την είχαν καταντήσει οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Παράλληλα στόχος είναι να αναβαθμιστεί και το επίπεδο των υπηρεσιών και να ξεφύγει από τη μιζέρια του δημοσίου χαρακτήρα. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος προτείνουν την επαναφορά της πρώτης θέσης, τη βελτίωση του catering και της άνεσης των επιβατών.

Πότε θα συμβούν όλ’ αυτά; Η MIG δεν έχει λόγο να καθυστερεί, ούτε φυσικά και το ελληνικό δημόσιο που αμέσως μετά τη μεταβίβαση θα αρχίσει να έχει οφέλη και έσοδα που τόσα χρόνια θεωρούνταν διαφυγόντα καθώς το ίδιο το κράτος επέτρεπε με σκανδαλώδη τρόπο στον... εαυτό του να παρανομεί. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Ολυμπιακή έχει ήδη πουλήσει εισιτήρια για το επερχόμενο καλοκαίρι και αναζητείται τρόπος να εξυπηρετηθούν οι πελάτες που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να... μη βρεθεί τρόπος και ως εκ τούτου η πλήρης μετάβαση να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

CAPITAL.GR

Προβλέψεις επισφαλειών ύψους 2,3 δισ. από τέσσερις τράπεζες

Προβλέψεις επισφαλειών ύψους 2,3 δισ. από τέσσερις τράπεζες

Υπερέβησαν τα 2,3 δισ. ευρώ οι προβλέψεις που πήραν για το 2008 οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται το αντίστοιχο μέγεθος της Εθνικής που δεν έχει ανακοινώσει ακόμη οικονομικά αποτελέσματα.

Σε σχέση με το 2007, καταγράφεται υπερδιπλασιασμός των προβλέψεων σε μια προσπάθεια θωράκισης των ισολογισμών εν όψει των άδηλων εξελίξεων σε οικονομία και αγορές. Η πολιτική διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών έγινε αυστηρότερη το τέταρτο τρίμηνο σε ένα περιβάλλον επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών και θα ενισχυθεί περαιτέρω στη διάρκεια του 2009.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν αύξηση των επισφαλειών σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, καθώς όμως δεν μπορούν να προβλέψουν έστω με σχετική ακρίβεια την εξέλιξη της κρίσης και την αντίδραση των δανειακών χαρτοφυλακίων προχωρούν σε λήψη προληπτικά αυξημένων προβλέψεων. Κατά πόσο αυτές οι κινήσεις θα είναι επαρκείς, θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική ανάληψης κινδύνων που ακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια όταν το περιβάλλον ήταν ευνοϊκό τόσο για την αύξηση των εργασιών όσο και για τη διατήρηση ικανοποιητικής ποιότητας των χαρτοφυλακίων.

Στις προτεραιότητες των τραπεζικών ομίλων αναδεικνύεται η ενεργή διαχείριση κινδύνων, στην οποία δεν είχε δοθεί η δέουσα σημασία από ορισμένες τράπεζες. Ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και αναδιαρθρώσεις δανείων είναι βασικές πολιτικές ενώ έμφαση δίνεται στην εφαρμογή αυστηρότερων πιστοδοτικών κριτηρίων με χαμηλούς ρυθμούς χορηγήσεων.

Στα αποτελέσματα της χρήσης 2008 που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα καταγράφεται, πέρα από την ενίσχυση των προβλέψεων, κάποια επιδείνωση των καθυστερήσεων χωρίς να φθάνει το επίπεδο που επισήμως έχει το σύνολο της αγοράς. Στο εννεάμηνο, οι επισφάλειες διαμορφώνονταν στο 4,8% των δανείων σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτιμώνται τουλάχιστον στο 5% για το σύνολο του έτους.

Η Αlpha Bank

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, πλην Εθνικής, ενέγραψαν το 2008 προβλέψεις ύψους 2,31 δισ. ευρώ έναντι 977,2 εκ. ευρώ το 2007. Η Αlpha Bank πραγματοποίησε το 2008 προβλέψεις ύψους 541,8 εκ. ευρώ έναντι 226,7 εκ. ευρώ το 2007, καταγράφοντας αύξηση κατά 139%. Οι προβλέψεις για την Ελλάδα ανέρχονται στα 402 εκ. ευρώ από 199,3 εκ. ευρώ το 2007 και στην ΝΑ Ευρώπη στα 89,9 εκ. ευρώ από 27,4 εκ. ευρώ.

Η τράπεζα προληπτικά αύξησε τις ζημίες απομείωσης ως ποσοστό του μέσου όρου των δανείων για το 2008 σε 1,14% και 2,15% στο τέταρτο τρίμηνο, κίνηση που ενισχύει τη δυνατότητα απορρόφησης των επιπτώσεων από τυχόν επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών. Ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 3,9% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2008, ελαφρώς ενισχυμένος έναντι του 3,7% στο τέλος του 2007. Η κάλυψη των καθυστερήσεων αυξήθηκε στο 61% και συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων ανέρχεται σε 140%, με τον ιστορικό δείκτη εισπραξιμότητας της τράπεζας να ανέρχεται στο 70%.

Η Eurobank [EFGr.AT]

Η Eurobank έλαβε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 240 εκ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων και συνολικά 886 εκ. ευρώ για το 2008 έναντι 401 εκ. ευρώ το 2007. Από το ποσό αυτό, τα 220 εκ. ευρώ είναι προβλέψεις που αφορούν τη Νέα Ευρώπη. Στο τέλος του 2008, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 2,7% επί των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου, από 2,4% το 2007.

Οι κανονικές προβλέψεις του Ομίλου ύψους 646 εκ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο 1,27% επί των μέσων χορηγήσεων το 2008, έναντι 1,01% το 2007. Οι προβλέψεις καλύπτουν το 74% των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή το 90% συμπεριλαμβανομένων και των πρόσθετων προβλέψεων. Λαμβανομένων υπόψη των εξασφαλίσεων των δανείων, ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερβαίνει κατά πολύ το 100%.

Η Τρ. Πειραιώς

Στα 215 εκ. ευρώ ανήλθαν οι πρόσθετες προβλέψεις που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] στο τέταρτο τρίμηνο και οι οποίες μαζί με τις κανονικές ύψους 173 εκ. ευρώ, ανέβασαν το σύνολο στα 388 εκ. ευρώ από 115,9 εκ. ευρώ το 2007. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 180 ημερών διαμορφώθηκαν στο 1,89% από 1,78% το 2007, με το δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 96% και μετά από εμπράγματες εξασφαλίσεις στο 155%.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνεται στο 3,56% από 3,39%. Για την Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώνεται στο 3,58% και στο 3,49% για τις διεθνείς δραστηριότητες. Ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις ανέρχεται στο 51% ενώ μετά από εμπράγματες εξασφαλίσεις φθάνει το 110%.

Η Emporiki Bank

Η διοίκηση της Emporiki Bank έλαβε για το 2008 προβλέψεις ύψους 493,3 εκ. ευρώ έναντι 233,6 εκ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνεται σε 50% και ο συντελεστής κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 81% στο τέλος του 2008.

NAFTEMPORIKI

Σε χαμηλά 26 ετών ο Nikkei

Σε χαμηλά 26 ετών ο Nikkei

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών υποχώρησε σήμερα ο δείκτης Nikkei [.N225] στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών εν μέσω αβεβαιότητας για την τύχη της General Motors

Οι μετοχές της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις την περασμένη εβδομάδα μετά την προειδοποίηση ότι η εταιρεία ενδέχεται να μην αποφύγει τελικά την πτώχευση.

Η μετοχή της Honda Motor υποχώρησε κατά 2,1%.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε πτώση κατά 1,2% και διαμορφώθηκε στις 7.086,03 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 1982.

Ο δείκτης Topix σημείωσε πτώση 1,5% και έκλεισε στις 710,53 μονάδες υποχωρώντας σε νέα χαμηλά 25 ετών.


NAFTEMPORIKI

Opel: Απειλεί να κλείσει τρία εργοστάσια

Opel: Απειλεί να κλείσει τρία εργοστάσια


Στο κλείσιμο τριών εργοστασίων της, δύο στη Γερμανία κι ένα στο Βέλγιο, απειλεί να προχωρήσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Opel (Όπελ) περικόπτοντας 11.000 θέσεις εργασίας, το ένα πέμπτο του συνόλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel (Ντερ Σπίγκελ).


Συγκεκριμένα, τα τρία εργοστάσια της Opel που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο βρίσκονται στο Μποσούμ στα δυτικά της Γερμανίας, στο Άισεναχ και στην Αμβέρσα του βόρειου Βελγίου, σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης που παρουσιάστηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία στην γερμανική κυβέρνηση, την Παρασκευή.


Στόχος της εταιρίας είναι η εξοικονόμηση 949 εκατομμυρίων ευρώ από περικοπές θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Opel, περίπου 3.500 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να διασωθούν αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε την μείωση των μισθών των υπολοίπων υπαλλήλων.


Σύμφωνα με το περιοδικό Focus (Φόκους), η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε οικονομική ενίσχυση από το γερμανικό κράτος ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορούν να καταβληθούν στην εταιρία με την μορφή δανείων ή εγγυήσεων.


CAPITAL.GR

TV: Φρένο στις διαφημίσεις αυτοκινήτων

TV: Φρένο στις διαφημίσεις αυτοκινήτων



Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι οι μεγαλύτεροι δέκτες της κρίσης που υπάρχει στην αγορά αυτοκινήτων, καθώς η κάμψη στη ζήτηση βάζει φρένο στα διαφημιστικά πλάνα των μεγάλων εισαγωγέων. Ενώ το πρώτο δίμηνο του 2007 και του 2008 οι εισαγωγείς αυτοκινήτων δαπάνησαν €1,6 εκ. για τηλεοπτικές διαφημίσεις, τα στοιχεία της AGB για το 2009 για τα αυτοκίνητα έχουν κυριολεκτικά σιγήσει. Σημαντική κάμψη παρουσιάζεται επίσης και στις διαφημίσεις εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως στις τράπεζες, στις πιστωτικές κάρτες και στις ασφάλειες.

Παρά την κρίση που υπάρχει ο τζίρος της τηλεοπτικής διαφήμισης παρουσιάζει μικρή αύξηση 4% έναντι αύξησης 9% το πρώτο δίμηνο του 2008.

Με βάση τα τιμολόγια των τηλεοπτικών σταθμών, ο τζίρος έφθασε το πρώτο δίμηνο τα €24,2 εκ. στις 25 πρώτες κατηγορίες προϊόντων, έναντι €23,2 εκ. πέρσι και €21,3 εκ. το 2007. Οι πραγματικές εισπράξεις των σταθμών, εκτιμάται ότι είναι σημαντικά χαμηλότερες, λόγω των πιέσεων που δέχονται για εκπτώσεις από τους τιμοκαταλόγους τους.

Παρά το γενικό «μούδιασμα» που υπάρχει στην αγορά, τα διαφημιστικά budgets διατηρούνται στα περσινά επίπεδα από το λιανικό εμπόριο. Ο σκληρός ανταγωνισμός των τελευταίων χρόνων μεταξύ των υπεραγορών, με τις εναλλασσόμενες μήνα παρά μήνα δελεαστικές προσφορές, είχαν ως αποτέλεσμα σε δύο μόνο μήνες να ρίξουν στη διαφημιστική χοάνη το ποσό των €2,8 εκ. το πρώτο δίμηνο του 2008 έναντι €2,2 εκ. πέρσι και €1,9 εκ. το 2007.


Η αυξημένη όμως κατανάλωση τροφοδότησε και τη διαφήμιση των καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών. Ξόδεψαν €1,9 εκ. για διαφήμιση έναντι €1,1 εκ. το 2008 και €0,7 εκ. το 2007.

Τα αυξημένα κονδύλια που διατίθενται επίσης για τη διαφήμιση προϊόντων μέσω telemarketing συνέβαλαν στη συντήρηση του τηλεοπτικού τζίρου σε ψηλά επίπεδα. Εντός του 2009 οι εισαγωγείς κινητών τηλεφώνων έχουν δαπανήσει μέχρι στιγμής €2,5 εκ. σε σχέση με €2,2 εκ. το 2008 και €2,7 εκ. το 2007. Τα κονδύλια αυτά δεν αφορούν συνήθως πληρωμές διαφημίσεων σε μετρητά, αλλά με αντάλλαγμα ποσοστό επί των εσόδων που προκύπτουν από τηλεοπτικές πωλήσεις.

Σημαντική ώθηση στον κλάδο έδωσαν επίσης τα περιοδικά και οι εφημερίδες. Όπως και στην περίπτωση του telemarketing, οι διαφημίσεις αυτές καταχωρούνται βάσει συμφωνιών barter, ή δωρεών γιατί οι εκδότες ανήκουν σε τηλεοπτικά συγκροτήματα. Τα κονδύλια για την προβολή περιοδικών μειώθηκαν το 2009, ενδεχομένως λόγω του ότι σταμάτησε η κυκλοφορία αρκετών περιοδικών λόγω της κρίσης.

Το αμφίδρομο κλίμα που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα με το πάγωμα από τη μια των δανείων και τη διστακτικότητα από την άλλη των καταναλωτών να ξανοιχτούν σε περιττά έξοδα ανάγκασε και τις τράπεζες να ρίξουν ταχύτητα στις διαφημιστικές δαπάνες τόσο των πιστωτικών προϊόντων τους όσον και των πιστωτικών καρτών. Ο τζίρος στους εν λόγω μήνες στα τραπεζικά προϊόντα μειώθηκε στο €1,98 εκ. από €2,40 εκ. το 2008 και €2,73 εκ. το 2007.

Στις πιστωτικές κάρτες οι δαπάνες περιορίστηκαν του δύο μήνες του 2009 στο €1,21 εκ., στο €0,6 εκ. το 2008 και €1,86 εκ. το 2007.

Πέραν των χρηματοοικονομικών προϊόντων και των αυτοκινήτων, τα τηλεοπτικά κανάλια χάνουν φέτος και τα περσινά κονδύλια που διατέθηκαν για τις προεδρικές εκλογές, που είχαν φθάσει μόνο τους τελευταίους δύο μήνες της προεκλογικής εκστρατείας το €1,85 εκ.

Κερδίζουν όμως αυξημένα κονδύλια από κρατικές εταιρείες, όπως η ΑΗΚ και η ΑΤΗΚ.

STOCKWATCH.COM.CY

Με απώλειες 1,21% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 1,21% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με απώλειες 87,07 μονάδων, ποσοστό 1,21%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο οδ είκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.086,03 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Ε.Ε.: «Θετική» η συμφωνία με MIG για Ολυμπιακή

Ε.Ε.: «Θετική» η συμφωνία με MIG για Ολυμπιακή

Στο τέλος της επόμενης βδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσημα η συμφωνία ελληνικού Δημοσίου και Marfin Investment Group, για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών


Ο αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group, Ανδρέας Βγενόπουλος.
Για την επίσημη ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Αντρέα Ταγιάνι, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενημερωμένη για τις θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της Ολυμπιακής και θα λάβει επισήμως θέση την ερχόμενη Τρίτη».

Μόλις η Κομισιόν δώσει το πράσινο φως, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, όπου θα δοθεί και η τελική έγκριση της πώλησης.

NAFTEMPORIKI

HSBC: Κάτω από τα 40 δολ. Χονγκ Κονγκ η μετοχή της

HSBC: Κάτω από τα 40 δολ. Χονγκ Κονγκ η μετοχή της

Κάτω από τα 40 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, διαπραγματεύθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των 12 ετών οι μετοχές της HSBC Holdings Plc, της τράπεζας που αντλεί 12,5 δισ. λίρες (17,6 δισ. δολ.) από την προσφορά δικαιωμάτων, εν μέσω ανησυχιών για τα επισφαλή δάνεια στο σκέλος της στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της υποχώρησαν 11% φθάνοντας στα 38,85 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία στις 12:30 μ.μ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1996. Οι μετοχές της HSBC, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπη, έχουν υποχωρήσει 32% από την ανακοίνωσή της στις 2 Μαρτίου ότι θα πουλήσει νέες μετοχές σε υπάρχοντες μετόχους προς 28 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία.

Την εβδομάδα που πέρασε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, Στέφεν Γκριν, είπε ότι η εξαγορά της Household International με έδρα το Ιλλινόϊς το 2003, που οδήγησε σε ζημίες δισ. δολαρίων, καθώς η αγορά κατοικιών των ΗΠΑ κατέρρευσε, ήταν ένα λάθος.

Η τράπεζα που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι το σκέλος της στις ΗΠΑ, η HSBC Finance Corp., θα σταματήσει να χορηγεί δάνεια μετά από μείωση 70% των κερδών της, όπως ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε. Ο Γκριν είπε ότι μετάνιωσε για την εξαγορά της Household που πρόσθεσε περίπου 50 εκατ. Αμερικανούς πελάτες, οι οποίοι όμως είχαν προβλήματα πιστώσεων.

Την εβδομάδα που πέρασε η HSBC ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη ύψους 15,5 δισ. δολ. από τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Αμερική, έναντι κερδών ύψους 91 εκατ. δολ. το 2007. Η τράπεζα αναγκάστηκε να απαξιώσει ποσόν περίπου 53 δισ. δολ. μέσα σε τρία χρόνια εξαιτίας των επισφαλών δανείων, τα περισσότερα από το σκέλος της στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Ηang Seng Bank Ltd., σκέλους της HSBC και η μεγαλύτερη τράπεζα του Χονγκ Κονγκ από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, υποχώρησαν σήμερα 6,1% στα 69,10 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία κατά την διαπραγμάτευσή τους.


NAFTEMPORIKI

«Κρούσεις συγχωνεύσεων στην αγορά»

«Κρούσεις συγχωνεύσεων στην αγορά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρότερων εταιρειών αυτοκινήτων από τις αντιπροσωπείες. Σύμφωνα με πληροφορίες από επιχειρηματίες του κλάδου, άρχισαν οι διεργασίες εξαγοράς μικρότερων αντιπροσωπειών από μεγαλύτερες καθώς φαίνεται να είναι δύσκολη η επιβίωση τους.

STOCKWATCH.COM.CY

«Μαύρες» προβλέψεις (και) από την Παγκόσμια Τράπεζα

«Μαύρες» προβλέψεις (και) από την Παγκόσμια Τράπεζα
09:42 - 09 Μάρτιος 2009
Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι εκτιμήσεις της πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έκαναν λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% φέτος. Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έδωσε ακριβή μεγέθη, επισημαίνει ωστόσο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προβλέψεων.

Σημείωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αντιμετωπίσουν τεράστια οικονομικά ελλείμματα, της τάξεως των 270 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης. Τα ελλείμματα δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τα 700 δισ. δολάρια φέτος καθώς οι έχουν απομακρυνθεί από τις αναδυόμενες αγορές.

Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick επισήμανε: «Είναι ανάγκη να δράσουμε σε πραγματικό χρόνο απέναντι σε μία κρίση, η οποία πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες. Απαιτείται συντονισμένη δράση προκειμένου να αποφευχθούν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές».

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η Ανατολική Ασία θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πτώση που σημειώνεται στο εμπόριο παγκοσμίως. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει 15% σε σχέση με το 2008.

REPORTER.GR

Retail Sales Probably Fell in February: U.S. Economy Preview

Retail Sales Probably Fell in February: U.S. Economy Preview


March 8 (Bloomberg) -- Sales at U.S. retailers probably fell in February for the seventh time in eight months as soaring unemployment battered consumers, economists said before a government report this week.

Purchases dropped 0.5 percent, according to the median estimate in a Bloomberg News survey ahead of Commerce Department figures due on March 12. Another report may show the trade gap shrank in January as Americans bought fewer goods made abroad.

Consumers are shopping at discounters like Wal-Mart Stores Inc. to make ends meet as home values plunge and the jobless rate climbs, forsaking purchases of expensive items like automobiles. President Barack Obama, trying to maintain support for his $787 billion stimulus plan, last week said the deteriorating economy demands “bold action and big ideas.”

“The headwinds are coming from everywhere,” said Jonathan Basile, an economist at Credit Suisse Holdings in New York. “Persistent job losses and reports of pay cuts have become embedded in consumer expectations and they think that incomes are going to shrink.”

A Labor Department report last week showed employers eliminated 651,000 jobs in February and the unemployment rate jumped to 8.1 percent, the highest level since December 1983. Job losses have now exceeded 600,000 for three straight months, the first time that’s happened since records began in 1939.

While Obama’s stimulus plan aims to create or save 3.5 million jobs, the nation has now already lost 4.4 million since the recession began in December 2007.

Wal-Mart Gains

Lower home values and stricter lending rules have made consumers reluctant to spend beyond necessities. Wal-Mart, the world’s largest retailer, last week said sales at stores open at least a year rose 5.1 percent in February as cash-strapped shoppers sought cheaper gasoline and groceries.

“It’s almost like a significant percentage of consumers realize that they might have been living beyond their real means,” Eduardo Castro-Wright, Bentonville, Arkansas-based Wal- Mart’s head of U.S. stores, said in a Feb. 26 interview.

Others didn’t fare as well. Retailers from Macy’s Inc., the second-biggest U.S. department-store company, to Gap Inc., the largest U.S. apparel chain, and luxury seller Saks Inc. reported declines.

Retailers’ March same-store sales may drop as much as 1 percent, according to Mike Niemira, chief economist at the New York-based International Council of Shopping Centers.

Fewer Autos

Commerce’s report may also show that excluding automobiles, sales declined 0.1 percent last month, the survey showed. Total sales rose 1 percent in January.

Auto dealers are struggling. Sales in February fell to the lowest level since 1981, industry data showed last week. General Motors Corp., surviving with the help of government loans, said sales plunged 53 percent, while Ford Motor Co. had a 48 percent decline.

“This is still a deepening recession and a deepening credit crunch,” Treasury Secretary Timothy Geithner said at a Senate hearing last week.

The ailing economy is weighing on Americans’ confidence. A March 13 report by Reuters/University of Michigan may show its consumer sentiment index fell this month to the lowest level since 1980, according to the survey median.

As demand cools, imports also are falling. The trade deficit probably narrowed in January to $38 billion, the smallest in more than six years, the survey showed. Exports also will keep sliding in the face of economic slumps from Europe to Japan. Commerce will report the figures on March 13.

The same day, a Labor report may show the cost of imported goods fell in February for the seventh consecutive month as waning sales eroded companies’ pricing power, economists said.

BLOOMBERG
Share |