Monday, March 9, 2009

Κοντά σε υψηλά έξι εβδομάδων το αργό

Κοντά σε υψηλά έξι εβδομάδων το αργό


Σε ανοδικό έδαφος κινείται η τιμή του αργού στις συναλλαγές της Δευτέρας κοντά σε υψηλά έξι εβδομάδων εν μέσω προσδοκιών ότι ο OPEC θα αποφασίσει νέα μείωση της παραγωγής του στην επόμενη συνεδρίαση των μελών του στις 15 Μαρτίου στη Βιέννη.

Αναλυτικά, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Απριλίου βρέθηκε να σημειώνει άνοδο 1.24 δολ. ή 2,7% στα 46,76 δολ. το βαρέλι στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Ιανουαρίου, ενώ αυτή την ώρα κινείται στα 46,30 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της Παρασκευής το συμβόλαιο σημείωσε άλμα 4,4% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 45,52 δολ. το βαρέλι.

Η τιμή του αργού τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου βρέθηκε εξάλλου να σημειώνει άνοδο 83 cents, ή 1,9% στα 45,68 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe exchange του Λονδίνου.

"Ο OPEC θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του προκειμένου να ελαττώσει την υπερβάλλουσα προσφορά στις διεθνείς αγορές", φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Hussain al-Shahristani σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdalla Salem El Badri δήλωσε σήμερα ότι τα μειωμένα έσοδα από τις χαμηλές τιμές του αργού πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση των επενδύσεων στις παραγωγές χώρες κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανισορροπίες στην αγορά στο μέλλον, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

"Η έλλειψη επενδύσεων σήμερα ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ανισορροπιών στην πετρελαϊκή αγορά στο μέλλον", δήλωσε ο El Badri μιλώντας κατά την διάρκεια της 7ης Συνόδου και Έκθεσης Φυσικού Αερίου στη Ντόχα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ζήτηση για το αργό πετρέλαιο του OPEC αναμένεται να υποχωρήσει και αυτό το έτος.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |