Monday, March 9, 2009

Ισλανδία: Στον έλεγχο της κυβέρνησης και η Straumur-Burdaras

Ισλανδία: Στον έλεγχο της κυβέρνησης και η Straumur-Burdaras


Το τελευταίο από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ισλανδίας, η Straumur-Burdaras Investment Bank hf (STRB.RK), έκλεισε αιφνιδίως τη Δευτέρα, με την Εποπτική Αρχή για τον Χρηματοοικονομικό τομέα της Ισλανδίας (FSA) να αναλαμβάνει τον έλεγχο.

"Παρά την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση και την υποστήριξη των χρηματοδοτικών τραπεζών, η Straumur-Burdaras Investment bank hf. θεωρεί ότι η ρευστότητα της δεν είναι πλέον αρκετή για να συνεχίσει τις δραστηριότητες της", αναφέρει η FSA σε σχετική ανακοίνωση.

"Σε αυτό το πλαίσιο η FSA αποφάσισε να καλέσει σε γενική συνέλευση τους μετόχους της Straumur, ενώ ανέστειλε τις εξουσίες του Δ.Σ.".

Η FSA ανακοίνωσε ότι έχει διορίσει μια επιτροπή για τη λύση της εταιρείας η οποία αναλαμβάνει "όλες τις εξουσίες" και ότι η εταιρεία έχει πλέον κλείσει.

Η Ισλανδία περιήλθε σε πολιτικό και οικονομικό χάος μετά την κατάρρευση των κορυφαίων τριών τραπεζών της χώρας τον περασμένο Οκτώβριο καθώς διογκώνονταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η Straumur, η τέταρτη μεγαλύτερη, είχε καταφέρει να παραμείνει στη ζωή έως σήμερα, Δευτέρα.

Η μετοχή της τράπεζας ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής στις 1,71 ισλανδικές κορώνες από 8,35 ισλανικές κορώνες στα τέλη Σεπτεμβρίου.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |