Wednesday, December 30, 2009

Στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το 31,3% της Proton Bank


Στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το 31,3% της Proton Bank


Στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη πέρασε το 31,315% που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς στην Proton Bank, σηματοδοτώντας την είσοδο του επιχειρηματία στον τραπεζικό κλάδο.

Η εξαγορά του συγκεκριμένου ποσοστού πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 3,60 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε premium περίπου 85% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή (1,96 ευρώ σημερινή τιμή κλεισίματος, με άνοδο 8,29%).

Σημειώνεται ότι λίγο μετά την λήξη της κανονικής διάρκειας της συνεδρίασης πέρασε μέσω του Χ.Α. "πακέτο" 19.629.247 τεμαχίων, ενώ η συνολική αξία της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 70.665.289 ευρώ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις

Στην επίσημη ανακοίνωσή της προς το Χ.Α. η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει: "Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι σήμερα μεταβίβασε στον κ. Λαυρέντιο Λαυρεντιάδη 19.629.247 μετοχές (ποσοστό 31,315% του μετοχικού κεφαλαίου) εκδόσεως της ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας "Proton Τράπεζα Α.Ε.", έναντι συνολικού τιμήματος 70.665.289,20 Ευρώ".

Στη δική της ανακοίνωση η Proton Bank αναφέρει πως: "όπως ενημερώθηκε, σήμερα μεταβιβάσθηκαν από την βασική της μέτοχο Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. στον κo Λαυρέντιο Λαυρεντιάδη 19.629.247 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 31,3147% του μετοχικού της κεφαλαίου".

capital.gr

ΔΝΤ: Έτοιμο να στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί


ΔΝΤ: Έτοιμο να στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα αν αυτό κριθεί απαραίτητο, υπογράμμισε ο Marek Belka, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος στο Διεθνή Οργανισμό. Ο ίδιος πιστεύει ωστόσο, πως η χώρα μας είναι σε θέση να λύσει από μόνη της τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

“Εξαρτάται από το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ελλάδα το ζητήσει”, δήλωσε ο Belka σε συνέντευξη στο Dow Jones Newswires και πρόσθεσε πως η Ένωση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για τη στήριξη των χωρών που έρχονται στη θέση της Ελλάδας, δηλαδή αυτών με έλλειμμα προϋπολογισμού που αναμένεται να ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και χρέος άνω του 113% του ΑΕΠ φέτος και άνω του 120% το επόμενο έτος.

Ξεχωριστά, ο Belka εξέφρασε την αισιοδοξία του για το outlook των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2010, με την πολωνική οικονομία να θεωρείται ως η πιο ισχυρή.

Η Πολωνία, σύμφωνα με τον Belka, δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση του ελλείμματος τα προσεχή έτη, ενώ πιθανότατα το πολωνικό δημόσιο χρέος δεν θα υπερβεί το 50% του ΑΕΠ της χώρας το 2009.

Παράλληλα, το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε πως η Ουγγαρία και οι χώρες της Βαλτικής είναι παραδείγματα χωρών που χρειάστηκε να εφαρμόσουν αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, θυσιάζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

capital.gr

ΗΠΑ: Chicago PMI Δεκεμβρίου



ΗΠΑ: Στις 60 μονάδες ο Chicago PMI το Δεκέμβριο

capital.gr

Πούτιν: Αύξηση του πληθυσμού από το 1995


Πούτιν: Αύξηση του πληθυσμού από το 1995


Στη Ρωσία πρόκειται να καταγραφεί το 2009 μία αύξηση του πληθυσμού της για πρώτη φορά από το 1995, δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η χώρα δοκιμάζεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια από μία μεγάλη δημογραφική κρίση.

Τη δήλωση αυτή, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε ο Πούτιν κατά την διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η αύξηση αφορά το 2009.


Από το 1993 ο πληθυσμός της Ρωσίας έχει μειωθεί κατά περίπου 5,8 εκατομμύρια κατοίκους και σήμερα αριθμεί περί τα 142 εκατομμύρια. Εκτοτε η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστείλει τη μείωση με μέτρα που ενθαρρύνουν γεννητικότητα με την προοπτική η πληθυσμός της χώρας να έχει φθάσει το 2025 τα 145 εκατομμύρια κατοίκους.

capital.gr

Η μετοχή της Apple φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ


Η μετοχή της Apple φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ


(Bloomberg) – Η Apple Inc (AAPL), κατασκευάστρια του iPhone και των υπολογιστών Macintosh, έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, στα 211,61 δολάρια στο Nasdaq Stock Market στις 28 Δεκεμβρίου, μετά από μια έκθεση ότι οι πωλήσεις των συσκευών της μπορεί να έχει σημειώσει σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η Apple σημείωσε άνοδο 2,57 δολαρίων, ή 1,2%, σημειώνοντας την έκτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου. Οι μετοχές έχουν υπερδιπλασιάσει την αξία τους φέτος, σε σύγκριση με άνοδο 61% για τον δείκτη τεχνολογίας του S&P 500.

Τα downloads λογισμικού για τις συσκευές της Apple αυξήθηκαν 51% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας Flurry Inc. Αυτό σημαίνει ότι οι πωλήσεις των iPhone και iPod Touch αυξήθηκαν κατά την περίοδο των διακοπών. Το iPhone έχει λιγότερο από το 1% του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς, κάτι που του δίνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, είπε ο Brian Marshall, αναλυτής της Broadpoint AmTech Inc στο Σαν Φρανσίσκο.

“Παρά την τεράστια επιτυχία του iPhone από την κυκλοφορία του, τον Ιούλιο του ΄07, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συσκευή είναι ακόμα στα σπάργανα", είπε στις 28 Δεκεμβρίου σε μια έκθεση. Ο Marshall, ο οποίος συνιστά την αγορά μετοχών της Apple, εκτιμά πως οι μετοχές θα φτάσουν τα 260 δολάρια εντός του επόμενου έτους.

Η Apple, με έδρα το Cupertino της Καλιφόρνια, προσφέρει περισσότερες από 100.000 εφαρμογές στο iTunes, το ηλεκτρονικό της κατάστημα, δίνοντας στα τηλέφωνά της και στις συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Το Google Inc, του οποίου το λειτουργικό σύστημα Android βρίσκεται στα τηλέφωνα της Motorola Inc (MOT) και της HTC Corp, έχει περίπου 12.000 εφαρμογές.

“Εκπληκτικοί ρυθμοί”

"Τα downloads της Apple συνεχίζουν να αναπτύσσονται με εκπληκτικούς ρυθμούς,” δήλωσε ο Peter Farago, ένας εκπρόσωπος της Flurry που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο. "Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οι συσκευές IPod Touch θα πρέπει να έχουν πλημμυρίσει την αγορά".

Η αύξηση των downloads της Apple κατά 51% έρχεται σε αντίθεση με αύξηση 22% για το Android, είπε η Flurr. Τα downloads για το iPod Touch, μια συσκευή που προσφέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά του iPhone χωρίς το τηλέφωνο, εκτινάχθηκαν πάνω από 1.000% την ημέρα των Χριστουγέννων, σε σύγκριση με τις προηγούμενες Παρασκευές το Δεκέμβριο.

Ο όγκος των downloads για την Apple είναι περισσότερο από 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το Android, σύμφωνα με δεδομένα της Flurry. Τα downloads εφαρμογών για το Android αυξήθηκαν 93% την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η Google (GOOG), που εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνια, ανέβηκε 4,39 δολάρια στα 622,87 δολάρια στο Nasdaq. Οι μετοχές έχουν διπλασιαστεί φέτος.

capital.gr

Ανησυχίες για πρόσθετο φόρο ακινήτων


Ανησυχίες για πρόσθετο φόρο ακινήτων


Αντιδράσεις σε developers και μεσίτες προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει το σύστημα φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας με στόχο την αύξηση των ετήσιων κρατικών εσόδων κατά €100 εκ.

Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων που εισηγείται το υπουργείο Οικονομικών και παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, προς τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά €500 εκ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, σε δηλώσεις του στη StockWatch φανερά ενοχλημένος εξέφρασε την αντίθεση του στο συγκεκριμένο μέτρο, τονίζοντας, ότι οι φορολογίες δεν επιβάλλονται χωρίς να υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα.

«Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο χωρίς κίνητρα τότε θα μας βρει αντιμέτωπους», είπε για να προσθέσει την πεποίθηση ότι δεν θα εγκριθεί από τη βουλή ένα τέτοιο μέτρο.

Ο κ. Τοφαρίδης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί πλήρως μετά που θα έχουν ξεκάθαρη ενημέρωση από τους αρμοδίους αναφορικά με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου των μεσιτών Λευκωσίας, Κώστα Καδή ο οποίος επεσήμανε ότι τα ακίνητα βαρύνονται με έξι διαφορετικές φορολογίες όπως είναι ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών 20%, το τέλος στο συμβούλιο αποχετεύσεως, τον ΦΠΑ πάνω στις κατοικίες, το φόρος ένα τοις χιλίοις επίσης πάνω στην ακίνητη περιουσία, το δημοτικό τέλος, και το φόρο σε συμβούλια βελτιώσεως.

«Εάν επιβληθούν νέες φορολογίες τότε θα εξοντώσουν την αγορά των ακινήτων διότι οι developers θα μετακυλίσουν το κόστος των νέων φορολογιών πάνω στους αγοραστές» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά.

Ο κ. Καδής, εξέφρασε με τη σειρά του την ελπίδα να τύχουν καλύτερης ενημέρωσης από τους αρμοδίους όσον αφορά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρώην διευθυντής κτηματολογίου, Παναγιώτης Αργυρού, ο οποίος σήμερα απασχολείται στο γραφείο εκτιμητών Ηλία Δανού εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει επιπρόσθετα έσοδα μέχρι €100 εκ. από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με σημερινές τιμές αντί με τιμές του 1980 και με τους ίδιους συντελεστές φορολόγησης.

Ο κ. Αργυρού, εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες εάν θα προλάβει η παρούσα κυβέρνηση να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Παρόμοια κίνηση όπως αυτή που προωθεί η νυν κυβέρνηση εξήγησε ο κ. Αργυρού έγινε και το 1980 οπόταν και έγινε αναπροσαρμογή των φορολογιών στις τιμές του 1980 και όχι στην αξία των ακινήτων του 1912.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρού τίθεται και το ερώτημα για το ποσό που θα καρπωθούν τα δημόσια ταμεία από τη νέα αναπροσαρμογή των τιμών η κυβέρνηση διότι πέραν από τα μεταβιβαστικά και το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, τέλη εισπράττουν και οι δήμοι και κοινότητες ανάλογα με το που υπάγεται η ακίνητη περιουσία.

Επιπλέον επεσήμανε ότι ενδέχεται η κυβέρνηση μέσα από τις νέες ρυθμίσεις να αυξήσει το ποσό που εξαιρείται από τη φορολόγηση πώλησης ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο ποσό είπε μπορεί να διπλασιαστεί.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την διαφωνία του στη συμπερίληψη των developers στο συγκεκριμένο μέτρο.

stockwatch.com.cy

Japan Air: «Πλησιάζει» η χρεοκοπία

Japan Air: «Πλησιάζει» η χρεοκοπία


Σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες που άγγιξαν ακόμη και το 32% βρέθηκε η μετοχή της Japan Airlines, μετά από την αποτυχία συμφωνίας με τους πιστωτές της.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αφήσει την εταιρία να καταρρεύσει, αλλά τα προβλήματα της JAL είναι κάτι παραπάνω από ισχυρά, με δεδομένα και τα χρέη της που αγγίζουν τα 529 δισ. γεν (περί των 5,8 δισ. δολαρίων).

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, η διοίκηση της JAL έχει συναντηθεί με τους μεγαλύτερους πιστωτές της, δηλαδή Mitsubishi UFJ Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group, Mizuho Financial Group και την κρατική Development Bank of Japan, στους οποίους πρότεινε ακόμη και το ενδεχόμενο «προγραμματισμένης πτώχευσης» προκειμένου να κατορθώσει να τους εξοφλήσει.

Το ιαπωνικό υπ. Μεταφορών, ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση μελών της κυβέρνησης προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της εταιρίας.

euro2day.gr

GMAC: Ανάγκη περαιτέρω στήριξης $3-4 δισ.

GMAC: Ανάγκη περαιτέρω στήριξης $3-4 δισ.



Σε διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό δημόσιο προκειμένου να λάβει επιπλέον πακέτο στήριξης μεταξύ 3 και 4 δισ. δολαρίων βρίσκεται η GMAC, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, το ποσό που θα λάβει η εταιρία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ενώ η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως εντός των επόμενων ημερών.

Η GMAC έχει λάβει συνολικά κρατική βοήθεια ύψους 13,5 δισ. δολαρίων, λόγω των μεγάλων ζημιών και απομειώσεων από στεγαστικά δάνεια, ενώ αυτήν τη στιγμή το αμερικανικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

euro2day.gr

Ιαπωνία: Σχέδιο για τη δημιουργία τεσσάρων εκατ. θέσεων εργασίας


Ιαπωνία: Σχέδιο για τη δημιουργία τεσσάρων εκατ. θέσεων εργασίας

Φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία τεσσάρων εκατ. θέσεων εργασίας ως το 2020 και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης παρουσίασε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών στους τομείς του τουρισμού, του περιβάλλοντος και της υγείας.

Τα σχέδια που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα -η δημοτικότητα του οποίου μειώνεται, εν μέσω ενός σκανδάλου πολιτικού χρήματος- στοχεύουν σε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2%, αναπροσαρμοσμένο στις αυξήσεις των τιμών, την επόμενη δεκαετία.

Για τη φετινή χρονιά η ιαπωνική κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,6%.

Ο Χατογιάμα, που ανέλαβε την πρωθυπουργία πριν από τρεις μήνες, θέλει να δημιουργήσει νέα ζήτηση, ύψους 100 τρισ. γιεν [JPY=X] (περίπου 765 δισ. ευρώ), για την αναζωογόνηση της ιαπωνικής οικονομίας μετά τη χειρότερη ύφεση που διήλθε εδώ και δεκαετίες. Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την επίτευξη των στόχων αυτών αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στον Ιούνιο.

naftemporiki

KDB: Εξαγορά της Daewoo Engineering & Construction

KDB: Εξαγορά της Daewoo Engineering & Construction

Στην εξαγορά της Daewoo Engineering & Construction από την Kumho Asiana Group ανακοίνωσε πως προχωρά η κρατική τράπεζα της Νοτίου Κορέας – και βασικός πιστωτής της Kumho – Korea Development Bank, μέσω εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η αξία της συναλλαγής θα ανέλθε στα 2,9 τρισ. γουόν (2,5 δισ. δολ.).

naftemporiki

Οι τράπεζες άντλησαν 15 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες άντλησαν 15 δισ. ευρώ

Οι λίγες ως τώρα εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν γίνει με αποδέκτη την αγορά και όχι την ΕΚΤ, απορροφήθηκαν με άνεση και ικανοποιητική τιμολόγηση.

Ποσό της τάξης των 15 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω εκδόσεων τίτλων τους, ειδικά από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε άρχισε η ομαλοποίηση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.

Οι τραπεζίτες προσδοκούν ότι η αξιοποίηση της λειτουργίας των αγορών και η διατήρηση αυξητικής τάσης στις καταθέσεις θα επιτρέψουν την ομαλή απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.

Η ενίσχυση της καταθετικής βάσης αποτελεί προτεραιότητα για το 2010 προκειμένου να διασφαλιστεί ικανοποιητική ρευστότητα καθώς μάλιστα η προσφυγή στις αγορές θα βαρύνεται με το «κόστος» των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Την όρεξη» των τραπεζιτών άνοιξε και η επιτυχία της φορολογικής αμνηστίας στην Ιταλία που έφερε στις τράπεζες της χώρας ως τώρα 95 δισ. ευρώ.

Η προσέλκυση καταθέσεων από την ελληνική αγορά αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής ενώ μεγάλη σημασία δίνουν οι τράπεζες και στην αύξηση των καταθέσεων στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης όπου δραστηριοποιούνται, αν και αυτές έχουν συνήθως υψηλότερο κόστος και η τοπική αποταμιευτική βάση είναι σχετικά περιορισμένη.

Το παράδειγμα της Ιταλίας όπου, μέσω φορολογικής αμνηστίας, το τραπεζικό σύστημα δέχθηκε 95 δισ. ευρώ και προσδοκά ακόμη 35 δισ. ευρώ ως την λήξη της παράτασης που δόθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, «άνοιξε την όρεξη» των Ελλήνων τραπεζιτών για τα οφέλη από πλευράς ρευστότητας που θα μπορούσε να έχει ο εγχώριος κλάδος.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Προηγούμενη κίνηση από ελληνική κυβέρνηση είχε πενιχρά αποτελέσματα, καθώς όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, σημασία έχει το πώς θα δομηθεί το πλαίσιο της αμνηστίας ώστε να πείσει τους έχοντες τα κεφάλαια και να έχει οφέλη από πλευράς εσόδων για το κράτος αλλά και να διασφαλιστεί ότι τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα εν όψει φημολογίας περί φορολόγησης καταθέσεων, κεφάλαια που μετακινούνται ευκολότερα διέρρευσαν προς το εξωτερικό ενώ καταθέτες με κεφάλαια άνω του 1 εκατ. ευρώ άρχισαν να αναζητούν πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Στη διάρκεια του έτους, οι καταθέσεις κατέγραψαν ανοδική πορεία βελτιώνοντας έτσι το δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε 104,7% από 108,4% το Δεκέμβριο του 2008 σε επίπεδο τράπεζας και σε 113,4% από 115,1% σε επίπεδο ομίλου.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες κινούνται μεταξύ 98% και 122%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 130%.

Ο βαθμός ρευστότητας του συστήματος βελτιώθηκε με τη συμβολή της αύξησης των καταθέσεων καθώς και του δανεισμού από το ευρωσύστημα ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν διοχετεύθηκαν σε άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία, δηλαδή τοποθετήσεις σε ομόλογα και σε διατραπεζικές καταθέσεις.

Από το δεύτερο τρίμηνο του έτους οπότε ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες στις αγορές, οι τράπεζες άντλησαν περί τα 6,5 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων, 3,5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης καλυμμένων ομολογιών (covered bonds) και 3,4 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων κύριου χρέους, δηλαδή χωρίς εξασφάλιση.

Τη λειτουργία των αγορών θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες και εντός του 2010 μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα δημοσιονομικά και την πορεία του δανεισμού από το Δημόσιο.

Οι επιδόσεις των ίδιων των τραπεζών πάντως είναι ικανοποιητικές καθώς οι λίγες ως τώρα εκδόσεις ομολόγων που έχουν γίνει με αποδέκτη την αγορά και όχι την ΕΚΤ απορροφήθηκαν με άνεση και ικανοποιητική τιμολόγηση.

Από τα βασικά εργαλεία για την άντληση ρευστότητας είναι οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών, οι οποίες εξ ορισμού έχουν την καλύτερη υποδοχή από τους επενδυτές.

Πρόσφατη έκδοση ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας καλύφθηκε κατά τέσσερις φορές και είχε ιδιαιτέρως ευνοϊκή τιμολόγηση. Τα covered bonds θεωρούνται η καλύτερη λύση για άντληση ρευστότητας καθώς στηρίζονται σε στοιχεία του ενεργητικού υψηλής ποιότητας και η αγορά για αυτά ήταν η πρώτη που άνοιξε για τελικούς αποδέκτες και όχι μόνο για κατάθεση στην ΕΚΤ.

Τα πλεονεκτήματα έναντι άλλων εκδόσεων τίτλων είναι η μεγάλη διάρκεια -για παράδειγμα, επτά χρόνια για τη συγκεκριμένη της Εθνικής- και η ευνοϊκότερη τιμολόγηση ενώ αφορούν υψηλότερα ποσά σε σχέση με ομολογιακές εκδόσεις.

Μαζί με τις ομολογιακές εκδόσεις και τη χρησιμοποίηση ομολόγων του Δημοσίου ως εγγύηση, είναι εναλλακτικές των τραπεζών για τη λήψη ρευστότητας.

Τρόπος αξιοποίησης

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ που έχει δρομολογηθεί, εκτός από το βαθμό «έκθεσης», σημαντικά θέματα μπορεί να είναι για κάθε τράπεζα χωριστά η χρήση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, δηλαδή αν αξιοποιήθηκαν για εργασίες money market και ομόλογα και είναι δυνατή η άμεση ρευστοποίησή τους ή για τη χορήγηση δανείων και λήξεις ομολόγων τους, όπως επίσης εάν, αντί να προσφύγουν στην ΕΚΤ, η στρατηγική κάποιων ομίλων περιλαμβάνει χρηματοδότηση με υψηλότερο ρίσκο.

naftemporiki

Η Ασία γίνεται η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τις επενδυτικές τράπεζες

Η Ασία γίνεται η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τις επενδυτικές τράπεζες


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (Dow Jones)--Καθώς ο κόσμος παραπαίει λόγω της ύφεσης, οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από τις λειτουργίες τους στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, παράγοντας το 20% των προμηθειών τους από την περιοχή, σε σύγκριση με το 14% του 2008.

Οι βασικές δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού απέδωσαν 10,66 δισ. δολάρια σε προμήθειες το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Η αύξηση αποδίδεται στον κατακλυσμό από κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις των τραπεζών, όπως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η σημαντική αύξηση των αρχικών δημόσιων προσφορών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το μέγεθος των 10,66 δισ. δολαρίων, ενώ είναι μικρότερο από τα 11,32 δισ. δολάρια που κατέγραψαν οι επενδυτικές τράπεζες στην περιοχή το 2007 στα υψηλά της αγοράς, ήταν 53% μεγαλύτερο από τα 6,98 δισ. δολάρια του 2008. Αυτό το χρόνο, οι προμήθειες που προέρχονται από την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 82% ενώ εκείνες των αγορών της Βόρειας Ασίας, όπως η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και Νότια Κορέα, σημείωσαν άνοδο 58%.

Το τέταρτο τρίμηνο ήταν το πιο έντονο σε δραστηριότητα όλων των εποχών για τις επενδυτικές τράπεζες με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στο επίπεδο-ρεκόρ των 3,80 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τα 3,60 δισ. δολάρια που κέρδισαν οι τράπεζες στο τέταρτο τρίμηνο του 2006, λόγω των μετοχικών deals. Τα έσοδα περιλαμβάνουν μετοχικές συμφωνίες, συναλλαγές ομολόγων και συμβουλευτικές υπηρεσίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Οι τραπεζίτες ωστόσο εκτιμούν ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα είναι μόνο οι προσυμφωνημένες συναλλαγές μετοχών που θα κυριαρχήσουν.

“Η μεταστροφή που βιώσαμε προς τις κεφαλαιαγορές πρέπει να γίνει πιο έντονη καθώς το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται και υπάρχουν περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης”, τόνισε ο Matthew Hanning, αναλυτής της UBS για την επενδυτική τραπεζική στην Ασία.

Για το τρέχον έτος έως τις 18 Δεκεμβρίου, η Nomura Holdings βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα των προμηθειών επενδυτικής τραπεζικής για δεύτερο διαδοχικό χρόνο, με έσοδα 1,31 δισ. δολάρια, αφήνοντας αρκετά πίσω τον δεύτερο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η UBS κερδίζοντας 724 εκατ. δολάρια σε προμήθειες αυτό το έτος, ενώ η ιαπωνική Daiwa Securities SMBC ήταν τρίτη με έσοδα της τάξης των 6212 εκατ. δολαρίων.

Η ηγετική θέση της Noomura αποδίδεται κυρίως στη μακροσκελή λίστα των ιαπωνικών τραπεζών που προχώρησαν σε ΑΜΚ με σκοπό την αναδιάρθρωση. Οι εκδόσεις νέων μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Ιαπωνία διαμορφώθηκαν στα 31,8 δισ. δολάρια φέτος, τέσσερις φορές το ποσό των εκδόσεων του κλάδου το 2008. Οι εν λόγω χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις αποτέλεσαν το 61% του συνολικού όγκου των κεφαλαιαγορών το 2009.

Μεταξύ άλλων η Nomura παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Mitsui Financial Group για την άντληση 9,13 δισ. δολαρίων το Δεκέμβριο, στην AMK ύψους 11,23 δισ. δολαρίων της Sumitomo Mitsui Financial Group τον Ιούνιο, στην Mizuho Financial Group για τη δημόσια προσφορά ύψους 5,96 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο καθώς και στις δικές της ΑΜΚ το Μάιο και τον Οκτώβριο κατά τις οποίες άντλησε συνολικά 8,03 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων στην Ιαπωνία, οι Nomura και Daiwa έπεσαν από το top 10 των εσόδων από προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής στην περιφέρεια.

“Οι ιαπωνικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες ωφελήθηκαν από τις αναδιαρθρώσεις των αντίστοιχων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τον περασμένο χρόνο. Οι μόνες που δεν ωφελήθηκαν από αυτή την τάση (αν εξαιρεθεί η Ιαπωνία) είναι οι ασιατικές τράπεζες”, σχολίασε ο Geoffrey Feldkamp, επικεφαλής της Nomura για τις αγορές κεφαλαίου της Ασίας.

Η τάση φαίνεται πως θα μεταστραφεί υπέρ των ασιατικών τραπεζών τον επόμενο χρόνο ωστόσο, με τις κινεζικές τράπεζες να χρειάζονται 73 δισ. δολάρια νέων κεφαλαίων για να ανανεώσουν το κεφάλαιό τους μετά από ένα χρόνο υπερβολικού δανεισμού, φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής για τον τραπεζικό κλάδο, στους Securities Times την περασμένη Δευτέρα.

Οι κινεζικές τράπεζες διεύρυναν τα νέα δάνεια σε γουάν στο επίπεδο-ρεκόρ των 9,2 τρισ. γουάν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ως αποτέλεσμα των τεράστιων δημοσιονομικών “πακέτων” στήριξης του Πεκίνου.

Στα 73 δισ. δολάρια που αναμένεται να αντληθούν είναι και η επί μακρόν αναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά ύψους 15-30 δισ. δολαρίων της κρατικής Agricultural Bank of China, την τελευταία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Κίνας που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων ωστόσο, τα ολοκληρωμένα delas ανέρχονται στο χαμηλό επίπεδο των 404,9 δισ. δολαρίων το 2009, έναντι 591,7 δισ. δολάρια τον περασμένο χρόνο. Εντούτοις φέτος αναδύθηκε μία νέα αγοραστική δύναμη στην Ασία και ειδικότερα το κινεζικό κρατικό wealth fund των 300 δισ. δολαρίων, η China Investment Corporation, η οποία ανακοίνωσε εξαγορές αξίας άνω των 8,15 δισ. δολαρίων μέσα στο χρόνο.

“Πολλές επενδύσεις αφορούν τους κλάδους των φυσικών πόρων και των εμπορευμάτων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει σχετικά λιγότερος ανταγωνισμός για τις επενδύσεις αυτές, καθώς οι Ρώσοι και οι Ινδοί δεν συμμετέχουν στις προσφορές και έτσι η τιμή δεν φτάνει στα ύψη. Συνεπώς η CIC έχει εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και έχει επενδύσει την κατάλληλη στιγμή”, σχολίασε ο Colin Banfield, επικεφαλής της Nomura για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας.

Μεταξύ των επενδύσεων της CIC το 2009 ήταν η σημαντική αγορά ποσοστού 3,88% στην Morgan Stanley τον Ιούνιο, έναντι 1,24 δισ. δολαρίων, ωστόσο η πλειονότητα των deals αφορούσαν φυσικούς πόρους και ενέργεια, όπως η αγορά ποσοστού 15,8% στην AES Corp, έναντι 1,58 δισ. δολαρίων η οποία εκκρεμεί, η επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων για το ποσοστό 17,2% της Teck Resources τον Ιούνιο και η αγορά ποσοστού 15% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης Noble Group Ltd, έναντι 856 εκατ. δολαρίων το Σεπτέμβριο.

Ο Banfield τόνισε ότι αναμένει η CIC να συνεχίσει το σερί των αγορών τον επόμενο χρόνο, παρά το γεγονός ότι και άλλα deals θα εμφανίσουν ανοδικές τάσεις.

Μία χώρα της οποίας οι εταιρείες αναμένεται να εμφανιστούν εκ νέου στο προσκήνιο αφού είχαν τεθεί στο περιθώριο λόγω της έλλειψης χρηματοδοτήσεων είναι η Ινδία, εκτιμούν οι τραπεζίτες.

“Ορισμένες ινδικές εταιρείες που αποφάσισαν να μην ΄χτυπήσουν΄ στόχους το 2009, λόγω του αβέβαιου outlook στις αρχές του χρόνου, δείχνουν πλέον μεγαλύτερη επιθυμία να δράσουν, πιστεύοντας ότι τα πάγια είναι ακόμη σχετικά φθηνά ενώ το παγκόσμιο outlook είναι πιο σίγουρο”, τόνισε ο Hanning της UBS.

Ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσεων που σχετίζονται με την Ινδία διαμορφώθηκε μόλις στα 22,5 δισ. δολάρια αυτό το χρόνο, μισός σε σύγκριση με τα 46,7 δισ. δολάρια του περασμένου έτους. Ένα από τα μεγαλύτερα deals του έτους από την Ινδία είναι η εξελισσόμενη προσφορά ύψους 10 δισ. δολαρίων της Reliance Industries για την ολλανδική εταιρεία χημικών LyondellBasell Industries AF SCA.


capital.gr

Νέο ρεκόρ εμπορικής κίνησης στη Μ. Βρετανία


Νέο ρεκόρ εμπορικής κίνησης στη Μ. Βρετανία


(Bloomberg) – Περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές βγήκαν για να ψωνίσουν ή ψώνισαν online από εμπόρους λιανικής αυτό το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου του John Lewis Partnership Plc, για να επωφεληθούν από τις μετα-εορταστικές εκπτώσεις.

Ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα στις 26 Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 19%, καθιστώντας την ημέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση στην ιστορία, και 18% στις 27 Δεκεμβρίου, είπε σε ένα e-mail η Experian Plc (EXPN). Οι καταναλωτές στη Βρετανία δαπάνησαν 132 εκατομμύρια λίρες (210 εκατομμύρια δολάρια) σε online αγορές στις 25 Δεκεμβρίου και μόνο, μια αύξηση 29% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Retail Decisions.

Οι αγοραστές έπρεπε να περιμένουν περισσότερο χρόνο για τις εκπτώσεις φέτος καθώς οι λιανοπωλητές ανέβαλαν και περιόρισαν τις μειώσεις των τιμών πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με έρευνα της PricewaterhouseCoopers LLP. Οι online πωλήσεις του λιανοπωλητή John Lewis αυξήθηκαν 23% στο τριήμερο που ξεκίνησε στις 24 Δεκέμβρη. Το Marks & Spencer Group Plc (MAKSY), η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων της Βρετανίας, άρχισε να προσφέρει εκπτώσεις που έφθασαν μέχρι και 50% στα καταστήματα της στις 27 Δεκεμβρίου. Πέρυσι, η εταιρεία είχε αρκετές ημέρες μεγάλων εκπτώσεων το Νοέμβριο για να ξεφορτωθεί στοκ.

“Οι έμποροι λιανικής πώλησης είναι πολύ πιο ανθεκτικοί σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι και επειδή ανέμεναν άσχημα Χριστούγεννα, περιόρισαν τα πλεονασματικά τους αποθέματα, ήταν πιο σφικτοί απέναντι στους προμηθευτές τους και μείωσαν τα γενικά έξοδα αποθήκευσης και τα έξοδα προσωπικού," είπε σε ένα e-mail ο Jonathan De Mello, επικεφαλής της Experian, εταιρεία συμβούλων για το χώρο της λιανικής.

Harrods

Η αύξηση της κίνησης προήλθε καθώς περισσότερες από οτι συνήθως εταιρείες λιανικής πώλησης άνοιξαν τα καταστήματά τους στις 26 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του πολυκαταστήματος πολυτελείας Harrods LTD, και της έλλειψης μεγάλων εκπτώσεων πριν από τα Χριστούγεννα, είπε ο De Mello.

"Πέρυσι, πολλά από τα καταστήματα προσέφεραν τεράστιες εκπτώσεις σε μεγάλο αριθμό προϊόντων," δήλωσε από το τηλέφωνο ο Andrew Parkinson, γενικός διευθυντής του εμπορικού κέντρου Bluewater στο Κεντ, στη νότια Αγγλία,. "Δεν το βλέπουμε φέτος."

Έμποροι λιανικής όπως η αλυσίδα Zara της Inditex SA (IDEXF), το House of Fraser Ltd, το BHS του δισεκατομμυριούχου Philip Green και τα καταστήματα ειδών ένδυσης Topshop προσέφεραν εκπτώσεις της τάξης του 50% στην εμπορική περιοχή Oxford Street του Λονδίνου, οι οποίες άρχισαν στις 26 Δεκεμβρίου. Τα καταστήματα απέφυγαν μεγάλο μέρος των εκπτώσεων που έκαναν πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα περικόπτοντας τα αποθέματα σε "πολύ πιο υγιή" επίπεδα, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley (MS).

"Πέρυσι υπήρχε πολύ στοκ που δεν πωλούνταν, και η Oxford Street ήταν γεμάτη από κόκκινες ετικέτες εκπτώσεων,” δήλωσε ο Jace Tyrrell, εκπρόσωπος της The New West End Company σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Φέτος η εμπιστοσύνη επέστρεψε. Υπάρχουν εκπτώσεις 50%, σε σύγκριση με το 75% και 80% του περασμένου έτους και άρχισαν πολύ αργότερα."

Η The New West End Co, η οποία εκπροσωπεί τους λιανοπωλητές στην κύρια εμπορική περιοχή του κεντρικού Λονδίνου, εκτιμά ότι οι καταναλωτές θα έχουν δαπανήσει 120 εκατομμύρια λίρες το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων στην περιοχή, από περίπου 100 εκατομμύρια λίρες πέρυσι.

“Κόκκινες ετικέτες”

Το 63% των λιανοπωλητών προχώρησε σε εκπτώσεις την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου, με μέση έκπτωση 35%, σύμφωνα με την Pricewaterhouse. Πέρυσι, το 80% των καταστημάτων είχε μειώσει τις τιμές, προσφέροντας έκπτωση κατά μέσο όρο της τάξης του 45%. Οι εκπτώσεις φέτος είναι πιο συγκεκριμένες εξ΄ αιτίας της καλύτερης διαχείρισης των αποθεμάτων και της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σύμφωνα με την PWC.

Ο Δεκέμβριος είναι ο "πιο σημαντικός μήνας" για τους λιανοπωλητές, αφού κατά κανόνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 12% των ετήσιων εσόδων, σύμφωνα με τον Richard Hyman, σύμβουλο στρατηγικής λιανικής της Deloitte LLP.

Οι ισχυρές χριστουγεννιάτικες πωλήσεις δεν αναμένεται να συνεχιστούν το 2010, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι λένε πως οι πιθανές περικοπές των δημοσίων δαπανών, οι φορολογικές αυξήσεις και η αύξηση της ανεργίας θα επιβαρύνει την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον επόμενο χρόνο.

Η εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor προβλέπει συνολικά έσοδα για τους λιανοπωλητές το 2010 ύψους 332 δισεκατομμυρίων λιρών, αυξημένες κατά 2,5%.

“Δεν είναι μια μεγάλη αύξηση και, σε σχέση με την πρόσφατη ανάπτυξη, είναι πολύ κάτω," είπε ο Jon Wright, διευθυντής λιανεμπορίου της Euromonitor. “Το 2009 ήταν σίγουρα καλύτερο από οτι περίμεναν οι περισσότεροι. Για το 2010, μας απασχολούν πραγματικά οι μακρο-οικονομικές συνθήκες."

capital.gr
Share |