Wednesday, December 30, 2009

Οι τράπεζες άντλησαν 15 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες άντλησαν 15 δισ. ευρώ

Οι λίγες ως τώρα εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν γίνει με αποδέκτη την αγορά και όχι την ΕΚΤ, απορροφήθηκαν με άνεση και ικανοποιητική τιμολόγηση.

Ποσό της τάξης των 15 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω εκδόσεων τίτλων τους, ειδικά από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε άρχισε η ομαλοποίηση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.

Οι τραπεζίτες προσδοκούν ότι η αξιοποίηση της λειτουργίας των αγορών και η διατήρηση αυξητικής τάσης στις καταθέσεις θα επιτρέψουν την ομαλή απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.

Η ενίσχυση της καταθετικής βάσης αποτελεί προτεραιότητα για το 2010 προκειμένου να διασφαλιστεί ικανοποιητική ρευστότητα καθώς μάλιστα η προσφυγή στις αγορές θα βαρύνεται με το «κόστος» των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Την όρεξη» των τραπεζιτών άνοιξε και η επιτυχία της φορολογικής αμνηστίας στην Ιταλία που έφερε στις τράπεζες της χώρας ως τώρα 95 δισ. ευρώ.

Η προσέλκυση καταθέσεων από την ελληνική αγορά αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής ενώ μεγάλη σημασία δίνουν οι τράπεζες και στην αύξηση των καταθέσεων στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης όπου δραστηριοποιούνται, αν και αυτές έχουν συνήθως υψηλότερο κόστος και η τοπική αποταμιευτική βάση είναι σχετικά περιορισμένη.

Το παράδειγμα της Ιταλίας όπου, μέσω φορολογικής αμνηστίας, το τραπεζικό σύστημα δέχθηκε 95 δισ. ευρώ και προσδοκά ακόμη 35 δισ. ευρώ ως την λήξη της παράτασης που δόθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, «άνοιξε την όρεξη» των Ελλήνων τραπεζιτών για τα οφέλη από πλευράς ρευστότητας που θα μπορούσε να έχει ο εγχώριος κλάδος.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Προηγούμενη κίνηση από ελληνική κυβέρνηση είχε πενιχρά αποτελέσματα, καθώς όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, σημασία έχει το πώς θα δομηθεί το πλαίσιο της αμνηστίας ώστε να πείσει τους έχοντες τα κεφάλαια και να έχει οφέλη από πλευράς εσόδων για το κράτος αλλά και να διασφαλιστεί ότι τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα εν όψει φημολογίας περί φορολόγησης καταθέσεων, κεφάλαια που μετακινούνται ευκολότερα διέρρευσαν προς το εξωτερικό ενώ καταθέτες με κεφάλαια άνω του 1 εκατ. ευρώ άρχισαν να αναζητούν πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Στη διάρκεια του έτους, οι καταθέσεις κατέγραψαν ανοδική πορεία βελτιώνοντας έτσι το δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε 104,7% από 108,4% το Δεκέμβριο του 2008 σε επίπεδο τράπεζας και σε 113,4% από 115,1% σε επίπεδο ομίλου.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες κινούνται μεταξύ 98% και 122%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 130%.

Ο βαθμός ρευστότητας του συστήματος βελτιώθηκε με τη συμβολή της αύξησης των καταθέσεων καθώς και του δανεισμού από το ευρωσύστημα ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν διοχετεύθηκαν σε άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία, δηλαδή τοποθετήσεις σε ομόλογα και σε διατραπεζικές καταθέσεις.

Από το δεύτερο τρίμηνο του έτους οπότε ομαλοποιήθηκαν οι συνθήκες στις αγορές, οι τράπεζες άντλησαν περί τα 6,5 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων, 3,5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης καλυμμένων ομολογιών (covered bonds) και 3,4 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων κύριου χρέους, δηλαδή χωρίς εξασφάλιση.

Τη λειτουργία των αγορών θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες και εντός του 2010 μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τα δημοσιονομικά και την πορεία του δανεισμού από το Δημόσιο.

Οι επιδόσεις των ίδιων των τραπεζών πάντως είναι ικανοποιητικές καθώς οι λίγες ως τώρα εκδόσεις ομολόγων που έχουν γίνει με αποδέκτη την αγορά και όχι την ΕΚΤ απορροφήθηκαν με άνεση και ικανοποιητική τιμολόγηση.

Από τα βασικά εργαλεία για την άντληση ρευστότητας είναι οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών, οι οποίες εξ ορισμού έχουν την καλύτερη υποδοχή από τους επενδυτές.

Πρόσφατη έκδοση ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας καλύφθηκε κατά τέσσερις φορές και είχε ιδιαιτέρως ευνοϊκή τιμολόγηση. Τα covered bonds θεωρούνται η καλύτερη λύση για άντληση ρευστότητας καθώς στηρίζονται σε στοιχεία του ενεργητικού υψηλής ποιότητας και η αγορά για αυτά ήταν η πρώτη που άνοιξε για τελικούς αποδέκτες και όχι μόνο για κατάθεση στην ΕΚΤ.

Τα πλεονεκτήματα έναντι άλλων εκδόσεων τίτλων είναι η μεγάλη διάρκεια -για παράδειγμα, επτά χρόνια για τη συγκεκριμένη της Εθνικής- και η ευνοϊκότερη τιμολόγηση ενώ αφορούν υψηλότερα ποσά σε σχέση με ομολογιακές εκδόσεις.

Μαζί με τις ομολογιακές εκδόσεις και τη χρησιμοποίηση ομολόγων του Δημοσίου ως εγγύηση, είναι εναλλακτικές των τραπεζών για τη λήψη ρευστότητας.

Τρόπος αξιοποίησης

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ που έχει δρομολογηθεί, εκτός από το βαθμό «έκθεσης», σημαντικά θέματα μπορεί να είναι για κάθε τράπεζα χωριστά η χρήση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, δηλαδή αν αξιοποιήθηκαν για εργασίες money market και ομόλογα και είναι δυνατή η άμεση ρευστοποίησή τους ή για τη χορήγηση δανείων και λήξεις ομολόγων τους, όπως επίσης εάν, αντί να προσφύγουν στην ΕΚΤ, η στρατηγική κάποιων ομίλων περιλαμβάνει χρηματοδότηση με υψηλότερο ρίσκο.

naftemporiki

No comments:

Share |