Thursday, June 18, 2009

Όλα καλά για την αμερικανική οικονομία

Όλα καλά για την αμερικανική οικονομία

Ιδιαιτέρως θετικά ήταν τα σημερινά μάκρο για την αμερικανική οικονομία, οδηγώντας υψηλότερα τους δείκτες σε Wall και Ευρώπη. Ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή της Φιλαδέλφεια κατέγραψε απροσδόκητη άνοδο πάνω από 20 μονάδες, ο δείκτης των δεικτών ενισχύθηκε κατά 1,2%, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 148.000. Απροσδόκητη άνοδος στη μεταποιητική δραστηριότητα

Απροσδόκητη ανάκαμψη κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούνιο στην περιοχή της Philadelphia. Συγκεκριμένα ο δείκτης Philly Fed ανήλθε στις -2,2 μονάδες από τις -22,6 μονάδες το Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -15 μονάδες. Ο κλάδος μεταποίησης της περιοχής ανακοίνωσε τα καλύτερα στοιχεία από το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι ακόμη αρνητικές.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις -4,8 μονάδες από -25,9 μονάδες και ο δείκτης αποθεμάτων στις-15,3 μονάδες από -28,6 μονάδες.

Οι εταιρίες του κλάδου παραμένουν αισιόδοξες για το μέλλον, καθώς τα δύο τρίτα αναμένουν η κατάσταση του κλάδου να βελτιωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ισχυρή άνοδος για το δείκτη των δεικτών

Η αμερικανική ύφεση έχει χάσει την ορμητικότητα της και μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει το Conference Board που ανακοίνωσε αύξηση 1,2% για το δείκτη των δεικτών το Μάιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Η αύξηση ήταν λίγο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν να ενισχυθεί κατά 1,1%.

Επτά από τους δέκα δείκτες αυξήθηκαν το Μάιο, ενώ ο δείκτης των δεικτών βρίσκεται επίσης κατά 1,2% υψηλότερα στο τελευταίο εξάμηνο.

Κάμψη στις αιτήσεις ανεργίας

Μειωμένες κατά 148.000 ήταν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που έληγε στις 6 Ιουνίου στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στις 6.687.000, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαϊου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου.

Από την άλλη, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατά 3.000 σημείωσαν οι νέες αιτήσεις και διαμορφώθηκαν στις 608.000 την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουνίου. Οι αναλυτές ανέμεναν να ενισχυθούν κατά 2.000. Ο μέσος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 7.000 στις 615.750, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκε κατά 2.250 στα 6,75 εκατ. αιτήσεις.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος στη μεταποιητική δραστηριότητα

ΗΠΑ: Απροσδόκητη άνοδος στη μεταποιητική δραστηριότητα

Απροσδόκητη ανάκαμψη κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούνιο στην περιοχή της Philadelphia. Συγκεκριμένα ο δείκτης Philly Fed ανήλθε στις -2,2 μονάδες από τις -22,6 μονάδες το Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -15 μονάδες. Ο κλάδος μεταποίησης της περιοχής ανακοίνωσε τα καλύτερα στοιχεία από το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι ακόμη αρνητικές. Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις -4,8 μονάδες από -25,9 μονάδες και ο δείκτης αποθεμάτων στις-15,3 μονάδες από -28,6 μονάδες.

Οι εταιρίες του κλάδου παραμένουν αισιόδοξες για το μέλλον, καθώς τα δύο τρίτα αναμένουν η κατάσταση του κλάδου να βελτιωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ισχυρή άνοδος για το δείκτη των δεικτών

ΗΠΑ: Ισχυρή άνοδος για το δείκτη των δεικτών

Η αμερικανική ύφεση έχει χάσει την ορμητικότητα της και μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει το Conference Board που ανακοίνωσε αύξηση 1,2% για το δείκτη των δεικτών το Μάιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Η αύξηση ήταν λίγο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν να ενισχυθεί κατά 1,1%. Επτά από τους δέκα δείκτες αυξήθηκαν το Μάιο, ενώ ο δείκτης των δεικτών βρίσκεται επίσης κατά 1,2% υψηλότερα στο τελευταίο εξάμηνο.

REPORTER.GR

Για απάτη 2,876 δισ. δολαρίων κατηγορείται ο R. Scrushy της HealthSouth

Για απάτη 2,876 δισ. δολαρίων κατηγορείται ο R. Scrushy της HealthSouth

Για απάτη ύψους 2,876 δισ. δολαρίων κατηγορείται ο ιδρυτής της HealthSouth, Richard Scrushy, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδικό δικαστήριο, αφού μετά από έρευνα των λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας σημειώθηκαν λογιστικά ατοπήματα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο δικαστή, ο Scrushy είναι ο «CEO της απάτης», σε βάρος των πελατών της εταιρείας, αφού είχε οικειοποιηθεί μεγάλο μέρος των κερδών που αναλογούσαν στους μετόχους της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το 2003 ο Scrushy είχε καταβάλλει πρόστιμο 81 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ύστερα από απάτη που είχε διαπράξει σε βάρος των επενδυτών.

REPORTER.GR

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
486.42 ( 5.57%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1420.85 ( 5.68%)

Όγκος: € 5,623,312

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
2182.07 ( 0.91%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1113.28 ( 1.47%)

BofA: Φέρεται να έδωσε μπόνους σε πρώην στελέχη της Merrill

BofA: Φέρεται να έδωσε μπόνους σε πρώην στελέχη της Merrill


Την ίδια στιγμή που το ζήτημα των αποζημιώσεων των στελεχών απασχολεί έντονα το Κογκρέσο, η Bank of America Corp.(BAC) φέρεται να πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε μπόνους για να κρατήσει τα κορυφαία στελέχη της από την επενδυτική τραπεζική, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της The New York Post επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Η τράπεζα που έχει δεχτεί 45 δισ. δολ. από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του TΑRP, πλήρωσε δύο πρώην τραπεζίτες της Merrill Lynch, τον Fares Noujaim, αντιπρόεδρο της BofA στη τραπεζική επενδυτική και τον Harry McMahon, τραπεζίτη στη Δυτική Ακτή, γενναιόδωρες αποζημιώσεις προκειμένου να παραμείνουν στην εταιρεία. Ο Noujaim φέρεται να δέχτηκε πρόταση να αναλάψη τη θέση του αντιπροέδρου στην εταιρεία και περίπου 15 εκατ. δολ. σε αμοιβές για τα επόμενο δύο χρόνια, προκειμένου να παραμείνει στην εταιρεία.

"Ο ανταγωνισμός στην εξεύρεση στελεχών στο χώρο της επενδυτικής τραπεζικής και στις κεφαλαιαγορές συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα έντονος και έχουμε αναλάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να κρατήσουμε τα σημαντικότερα στελέχη μας σε απάντηση των ανταγωνιστικών πιέσεων", δήλωσε η εκπρόσωπος της BofA, Jessica Oppenheim. "Οποιαδήποτε αναφορά στις αποζημιώσεις των ειδικών συνεργατών μας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι ανακριβής".

Στο εσωτερικό της BofA έχουν αυξηθεί οι τριβές μεταξύ των στελεχών της πρώην Merrill Lynch και των υπαλλήλων της BofA, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν ότι οι τραπεζίτες της Merrill δέχονται τα μεγαλύτερα μπόνους.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Μικτά σινιάλα από τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Μικτά σινιάλα από τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουνίου σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, οι νέες αιτήσει αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 608 χιλ., ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 2.000.


Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 7.000 στις 615.750, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.


Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 148.000 στις 6.687.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουνίου, σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τις 3 Ιανουαρίου.


CAPITAL.GR

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση της οικονομίας 3,8% "βλέπει" το BCC

Μ. Βρετανία: Συρρίκνωση της οικονομίας 3,8% "βλέπει" το BCC


Συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 3,8% το 2009 και ήπια ανάκαμψη το 2010 προβλέπει το βρετανικό εμπορικό επιμελητήριο (BCC).

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε σημερινή ανακοίνωση του BCC αναφέρεται ότι τα χειρότερα για την οικονομία πιθανώς πέρασαν, ενώ το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι θετικό στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο το British Chambers of Commerce εκτιμά ότι η ανάκαμψη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς υπάρχει κίνδυνος ότι η οικονομία θα επιδεινωθεί ξανά αν τα μέτρα στήριξης αποσυρθούν πολύ νωρίς.

“Η εμφάνιση προσωρινής αντιστροφής λόγω κύκλου των μετοχών δεν θα οδηγήσει σε σταθερή ανάκαμψη εκτός και αν η καταναλωτικές δαπάνες, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αρχίσουν να βελτιώνονται,” δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του BCC, David Kern.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Σε χαμηλό 12 ετών οι παραγγελίες για εξαγωγές τον Ιούνιο

Βρετανία: Σε χαμηλό 12 ετών οι παραγγελίες για εξαγωγές τον Ιούνιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Πτώση για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο στη Βρετανία καθώς οι παραγγελίες για εξαγωγές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Confederation of British Industry.


Ο δείκτης βιομηχανικών εξελίξεων παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούνιο στο -17, ωστόσο το ισοζύγιο των παραγγελιών για εξαγωγές υποχώρησε στο -52 από -46 το Μάιο, το χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998.


“Οι παραγγελίες για εξαγωγές δεν έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης από το εξωτερικό για τα βρετανικά προϊόντα,” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του CBI, Ian McCafferty. “Οι συνθήκες για το βιομηχανικό κλάδο Παραμένουν δύσκολες με τις συνολικές παραγγελίες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.”


Η δημοσκόπηση ανάμεσα σε 566 εταιρείες μεταξύ της 26ης Μαΐου και της 10ης Ιουνίου έδειξε πως ο δείκτης για τις συνολικές παραγγελίες σημείωσε μικρή βελτίωση στις -51 μονάδες τον Ιούνιο από τις -56 μονάδες το Μάιο.

CAPITAL.GR

Alcatel: Μεταφορά 1.000 θέσεων εργασίας στην Hewlett-Packard

Alcatel: Μεταφορά 1.000 θέσεων εργασίας στην Hewlett-Packard


Παρίσι (Dow Jones) - Την μεταφορά 1.000 θέσεων εργασίας απο την Alcatel-Lucent στην Hewlett-Packard ως μέρος της δεκάχρονης διεθνούς συμφωνίας τους, ανακοινώσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της Alcatel-Lucent.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν, ωστόσο λέγεται ότι την Τετάρτη η Alcatel-Lucent υπέγραψε διεθνή συμφωνία με την Hewlett-Packard που θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη δισεκατομμυρίων στα καθαρά εισοδήματα και των δύο εταιρειών για περίοδο μιας δεκαετίας.

CAPITAL.GR

Βρετανία: Αύξηση θέσεων εργασίας στο χρηματοοικονομικό κλάδο

Βρετανία: Αύξηση θέσεων εργασίας στο χρηματοοικονομικό κλάδο


Νέες θέσεις εργασίας με ρυθμό 14% άνοιξαν το Μάιο στις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου στο Λονδίνο, μετά από πτώση τον περασμένο μήνα εξαιτίας των απολύσεων στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα της Morgan McKinley.

Τα σημάδια ανάκαμψης στη Βρετανία πληθαίνουν, μεταξύ των οποίων και η μικρότερη από το αναμενόμενο αύξηση της ανεργίας το Μάιο και η δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι η βαθιά ύφεση έχει υποχωρήσει. Παράλληλα, σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου, ο δείκτης FTSE 100 [.FTSE] έχει ενισχυθεί κατά 22%.

«Όλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες αισθάνονται την ανάγκη να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη μεταστροφή του κλίματος», παρατηρεί ο Τομ Κένεντι, της Cameron Kennedy. «Επικρατεί η εύλογη άποψη ότι η αγορά θα γυρίσει έως το τέλος του έτους και δεν θέλουν να πιαστούν απροετοίμαστοι», εξηγεί.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Υποχώρηση 0,6% των λιανικών πωλήσεων

Βρετανία: Υποχώρηση 0,6% των λιανικών πωλήσεων


Υποχώρηση για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Μάιο, η οποία ήταν υψηλότερη των προβλέψεων.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν, σε μηνιαία βάση, 0,6% όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση τους κοντά στο 0,3%.

Σε ετήσια βάση, η υποχώρηση άγγιξε το 1,6%.

REPORTER.GR

Κυοφορείται ένα αρκετά ενδιαφέρον deal

Κυοφορείται ένα αρκετά ενδιαφέρον deal
10:52 - 18 Ιούνιος 2009
Σε μια περίοδο όπου οι αυξήσεις κεφαλαίου βρίσκονται στο επίκεντρο , η αγορά αναζητά ισορροπίες ένα deal διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το deal αυτό που οσωνούπω θα ανακοινωθεί θα κριθεί αρκετά ενδιαφέρον. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δύο τράπεζες διεκδικούσαν την πολύφερνη νύφη αξιόλογη τράπεζα , ωστόσο όπως προκύπτει ο ένας ο σχετικά μικρότερος τελικά την διεκδικεί. Η πολύφερνη νύφη θεωρείται μια αξιόλογη τράπεζα και χαρακτηρίζεται από φίλους και εχθρούς ως μια καλή περίπτωση. Ο μεγάλος που την διεκδικούσε δεν τα βρήκε στο τίμημα ενώ ο σχετικά μικρότερος ήταν διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω. Η αίσθηση που επικρατεί πάντως είναι ότι όταν ανακοινωθεί το deal θα διευκολύνει γενικότερες καταστάσεις και θα επιτρέψει ορισμένες επιχειρηματικές στρατηγικές να πάρουν μια συγκεκριμένη πορεία.

Μπορεί το σχόλιο αυτό να μην είναι πολύ σαφές π.χ.ονόματα τραπεζών, που Ελλάδα ή εξωτερικό , ωστόσο επειδή η όλη υπόθεση βρίσκεται στην τελευταία της φάση ίσως δεν θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούν λεπτομέρειες ουσιαστικές βέβαια.

REPORTER.GR

AIG: H Morgan Stanley και η Deutsche Bank σύμβουλοι IPO

AIG: H Morgan Stanley και η Deutsche Bank σύμβουλοι IPO



Η Morgan Stanley και η Deutsche Bank ανέλαβαν καθήκοντα διεθνών συντονιστών για τη δημόσια εγγραφή (IPO) του σκέλους ασφαλειών ζωής της AIG στην Ασία, ύψους 5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

Η εισαγωγή του βραχίονα της American International Assurance στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως την τελευταία διετία.

Οι δύο επενδυτικές τράπεζες αναμένεται να αποκομίσουν το μεγαλύτερο μερίδιο των προμηθειών αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλονται στους συμβούλους.

Η Morgan Stanley ήταν μεταξύ των πιθανότερων υποψηφίων για τη θέση, δεδομένων των συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρει στην Federal Reserve για τη διάσωση του αμερικανικού ασφαλιστικού κολοσσού.

Έκπληξη προκάλεσε, ωστόσο, η επιλογή της Deutsche Bank, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών θεωρούσε ότι για τις θέσεις αυτές θα επιλέγονταν αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor

HB: Ψάχνει «ασπιρίνη» για Ελλάδα

HB: Ψάχνει «ασπιρίνη» για Ελλάδα


Νέους πονοκεφάλους δημιουργούν στην Ελληνική Τράπεζα οι οικονομικές περιπέτειες ελληνικής τεχνικής εταιρείας, στην οποία η κυπριακή τράπεζα δάνεισε το ποσό των €33 εκ.

Χθεσινό δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Καθημερινή», φέρει την Ελληνική να έχει χρηματοδοτήσει την εταιρεία ΛΑΜΚΟ με δάνειο €33 εκ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εταιρεία παρουσιάζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα πυροδοτώντας συζητήσεις για την πορεία της τράπεζας στην Ελλάδα, που την τελευταία πενταετία είναι ζημιογόνα.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στην Ελλάδα ανέρχεται στο €1,1 δισ. και αποτελεί το ένα πέμπτο περίπου του συνόλου.

Η ελληνική εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πληροφορίες που φέρουν την περίπτωση της ΛΑΜΚΟ να προκαλεί διοικητικές αναταράξεις στην τράπεζα και να εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγών στη διοικητική της πυραμίδα. Τα σενάρια κάνουν επίσης λόγο για περιορισμό των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ελλάδα.

Η δημοσίευση του θέματος ακολουθεί τις δηλώσεις προ ημερών του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομου Β’, στη StockWatch ότι χρειάζεται μια «πιο σωστή και λελογισμένη διοίκηση της τράπεζας». Η Εκκλησία, που κατέχει έμμεσα το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, άφησε σκιές για τη διοίκηση της Τράπεζας.

Η Τράπεζα είχε ζημιές €12,8 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2009, λόγω των προ φόρων ζημιών στην Ελλάδα, που ανήλθαν στα €14 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

Η "σκούπα" Obama για την τραπεζική εποπτεία

Η "σκούπα" Obama για την τραπεζική εποπτεία



Δημοσιεύθηκε: 19:49 - 17/06/09 | Τελ. Ενημ.: 09:11 - 18/06/09


Ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε τις λεπτομέρειες της πολύ-αναμενόμενης μεταρρύθμισης της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών, το κύριο συμπέρασμα των οποίων είναι η διεύρυνση των εξουσιών της Fed, οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και ο περιορισμός της μόχλευσης στα πιστωτικά προϊόντα.

Οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι με μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα θα εποπτεύονται πλέον από την Federal Reserve, ως Tier 1 εταιρίες holding. Στις προτάσεις ζητείται από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο ταμείο εγγυοδοσίας να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια.

Δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για το ποιες τράπεζες θεωρούνται «σημαντικές για το σύστημα,» καθώς φαίνεται ότι αυτή την απόφαση η κυβέρνηση την αφήνει για το νομοθετικό σώμα του Καπιτωλίου.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, πρόκειται για τις πιο δραστικές αλλαγές στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου, μετά το Μεγάλο Κραχ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι "οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η αγορά είναι μία από τις κινητήριες μηχανές της οικονομίας μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθεί ανεξέλεγκτη".

Η σημαντικότερη παράμετρος των μεταρρυθμίσεων, είναι οι διευρυμένες εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας, που αναλαμβάνει την επόπτευση των αγορών και των οίκων που έχουν βαρύτητα στο σύστημα.



Επιγραμματικά, οι βασικές προτάσεις του Β. Obama, που οπωσδήποτε θα συζητηθούν και πιθανόν να μεταβληθούν στο νομοθετικό σώμα, αφορούν στα εξής:

-Νέες εξουσίες στην Fed για την επόπτευση των μεγάλων τραπεζών

-Οι μεγάλοι οίκοι υποχρεώνονται σε αύξηση των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας

-Δημιουργία εποπτικού συμβουλίου που θα συντονίζει την κυκλοφορία των οικονομικών ειδήσεων και δεδομένων

- Εξουσία στο Ταμείο Εγγυοδοσίας για ρευστοποίηση μεγάλων οίκων με βαρύτητα στο σύστημα

- Δημιουργία νέας υπηρεσία προστασίας των καταναλωτικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που θα έχει την δυνατότητα να θέτει στάνταρ

- Κατάργηση του Γραφείου Εποπτείας Αποταμίευσης

-Οι σύμβουλοι hedge funds θα υποχρεούνται να υπάγονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

- Οι εκδότες δανείων θα υποχρεούνται να διατηρούν κάποιο οικονομικό μερίδιο στις πιστώσεις τους.

EURO2DAY.GR

ΧΑ: 6 ζευγάρια μετοχών που «βγάζουν μάτι»

ΧΑ: 6 ζευγάρια μετοχών που «βγάζουν μάτι»



Όταν προβληματικές εισηγμένες διαπραγματεύονται ακριβότερα από τις υγιείς ή όταν εταιρείες με ασθενή οικονομικά δεδομένα αποτιμώνται στο ταμπλό περισσότερο από τους ισχυρότερους ανταγωνιστές τους...

Πολλές συζητήσεις για το πόσο «δίκαιες» είναι κάθε φορά οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και αν θεωρήσουμε ως βέβαιο ότι κατά διαστήματα, όλα τα χρηματιστήρια υπερβάλλουν -είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω- το ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο δίκαιες είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Ψάχνοντας λοιπόν σήμερα το ταμπλό της Σοφοκλέους, θα δει αρκετές συγκρίσεις μετοχών -ιδίως σε τίτλους χαμηλής κεφαλαιοποίησης- που δείχνουν να είναι παράλογες. Θα σταθούμε ενδεικτικά σε μερικά ζευγάρια τέτοιων μετοχών και αφήνουμε τα συμπεράσματα σε εσάς.

Να τονιστεί ότι οι συγκρίσεις είναι ενδεικτικές και ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να λογιστούν ως προτάσεις αγοράς ή πώλησης των συγκεκριμένων μετοχών.

ΚΛΩΝΑΤΕΞ-Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Η ΚΛΩΝΑΤΕΞ έχει αρνητική καθαρή θέση και εκτός αυτού έχει εγγυηθεί ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις συγγενών προβληματικών εταιρειών, όπως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Lannet.



Αντίθετα, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, έχει θετικά ίδια κεφάλαια, ταμείο μεγαλύτερο κατά κάποια εκατ. ευρώ από τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, ακίνητη περιουσία και κάτω από προϋποθέσεις, το 2010 θα μπορούσε να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Και όμως, η ΚΛΩΝΑΤΕΞ διαπραγματεύεται στη Σοφοκλέους με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 4,56 εκατ., ενώ η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου χαμηλότερα, στα 3,8 εκατ. ευρώ!

Η ΚΛΩΝΑΤΕΞ έκανε γερό ράλι κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρηματιστηριακής ανάκαμψης, σε αντίθεση με την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου που ακολούθησε μάλλον πλαγιοπτωτική πορεία.

Vell-ΒΑΡΔΑΣ: Η Vell κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει κάνει υψηλό δωδεκαμήνου συμμετέχοντας στο χρηματιστηριακό πάρτι, σε αντίθεση με τη Βάρδας που δεν ανέκαμψε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο.

Η Vell υποχρεώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο σε ζημιές, παρά την προσθήκη μιας ακόμη εταιρείας στον Όμιλο, ενώ μάλιστα μελλοντικά αναμένεται και dilution (διάχυση) των μετοχών, καθώς το κόστος της εξαγοράς θα καταβληθεί έμμεσα μέσω εκδόσεως νέων μετοχών.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Vell κυμαίνεται γύρω στα 19,8 εκατ. υπερδιπλάσια από αυτή της ΒΑΡΔΑΣ (9,7 εκατ.), η οποία, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να επιτυγχάνει κερδοφόρο αποτέλεσμα και μέσα στο 2009.

ΕΤΕΜ-ΑΛΟΥΜΥΛ-ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Η ΕΤΕΜ (εταιρεία του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ) αντιμετώπιζε δυσκολίες και πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το περασμένο φθινόπωρο, χάνοντας μερίδια αγοράς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημιές, οι οποίες κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 3,2 εκατ.! Για το λόγο αυτό μάλιστα, στον Όμιλο επιχειρούν πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕΜ κυμαίνεται γύρω στα 29,1 εκατ., όταν οι αντίστοιχες κεφαλαιοποίησης των ισχυρότερων ανταγωνιστών της που κατέχουν μεγαλύτερο μέγεθος, ισχυρότερα μερίδια αγοράς και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα είναι μικρότερες. Πχ στα 30,6 εκατ. η κεφαλαιοποίηση της ΑΛΟΥΜΥΛ και στα 27,52 εκατ. της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.

PLIAS-Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες: Μετά την περυσινή της αύξηση κεφαλαίου, η PLIAS έχει πλέον βάσιμες ελπίδες να επιστρέψει σε κάποιο κερδοφόρο διάστημα, είτε φέτος, είτε του χρόνου. Ωστόσο το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης δεν ευνοεί.

Η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες επλήγη προφανώς από τη βαθύτατη κρίση που έπληξε τους τελευταίους 18 μήνες τον κλάδο, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κερδοφόρος και επιπλέον υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ανάκαμψη τιμών, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, βρισκόμενη ίσως σήμερα στο κάτω μέρος του κύκλου. Και όμως, η κεφαλαιοποίηση της PLIAS στη Σοφοκλέους (γύρω στα 43,4εκατ.) είναι υψηλότερη από αυτή της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες (γύρω στα 36,4 εκατ. ευρώ).

ΕΛΙΝΟΙΛ-REVOIL: Και οι δύο εταιρείες είναι υγιείς δραστηριοποιούμενες στο χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών, με την πρώτη να διαθέτει ευρύτερο αντικείμενο δραστηριότητας (καύσιμα για ναυτιλία, βιομηχανία, κ.λπ.).

Με βάση τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, η ΕΛΙΝΟΙΛ αποτιμάται έναντι υπερτριπλάσιου τιμήματος σε σύγκριση με τη REVOIL (67,8 εκατ. έναντι 19,6 εκατ. ευρώ). Κατά το πρώτο ωστόσο τρίμηνο του 2009, η ΕΛΙΝΟΙΛ υποχρεώθηκε σε οριακές ζημιές (129 χιλιάδες) όταν η REVOIL σημείωσε κέρδος ύψους 1,12 εκατ. ευρώ. Η ψαλίδα των αποτιμήσεων (σε κάποιο βαθμό οφείλεται και στην πρόσφατη ΑΜΚ της ΕΛΙΝΟΙΛ) θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση που στεφθούν με επιτυχία τα επεκτατικά σχέδια της ΕΛΙΝΟΙΛ.

ΑΕΓΕΚ-J&P ΑΒΑΞ: Η J&P Άβαξ, η οποία συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες κατασκευαστικές δυνάμεις της χώρας, αποτιμάται στο ταμπλό της Σοφοκλέους γύρω στα 256 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο περίπου 1,5 φορά παραπάνω απ’ ότι η ΑΕΓΕΚ (γύρω στα 110 εκατ. ευρώ). Η J&P Άβαξ διαπραγματεύεται λίγο χαμηλότερα από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (269,3 εκατ. στις 31/3/2009) ενώ η ΑΕΓΕΚ περίπου στο τριπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων της (35,9 εκατ. στις 31/3/2009).

Η ΑΕΓΕΚ (κατέχοντας πλέον μόνο το 20% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής) σημείωσε στο πρώτο φετινό τρίμηνο κύκλο εργασιών μόλις 114 χιλιάδες ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η J&P Άβαξ σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 9,5 εκατ. ευρώ.

Η J&P Άβαξ επίσης διαθέτει πολλαπλάσιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, σειρά αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, διεθνοποιημένη παρουσία και είναι μέλος ενός ισχυρού πολυεθνικού ομίλου. Αντίθετα, η ΑΕΓΕΚ είναι ένας πολύπαθος όμιλος που προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις τους υπό τον κατασκευαστή κ. Μαρούλη.

EURO2DAY.GR

"Ζεστό" χρήμα 2,4 δισ. ζητούν άμεσα 14 εισηγμένες

"Ζεστό" χρήμα 2,4 δισ. ζητούν άμεσα 14 εισηγμένες



Eπειτα από μακρύ χρονικό διάστημα απραξίας, πάνω από δέκα είναι οι εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Αν και οι αποφάσεις ορισμένων από αυτές επηρεάστηκαν και από το γενικότερα θετικό κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, κάποιος διαπιστώνει εύκολα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για αυξήσεις κεφαλαίου «ανάγκης», δηλαδή για κινήσεις που προέρχονται από εξωτερικές πιέσεις και μόνο κατ’ εξαίρεσιν στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων εργασιών και στη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Ειδικότερα, από τις 14 εισηγμένες που ζητούν από την αγορά "φρέσκα" κεφάλαια ύψους 2,44 δισ. περίπου, οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, ΤΤ, Γενική, Τ. Αττικής) ζητούν τα 2,1 δισ. περίπου, με την Εθνική να ζητά μεν τα περισσότερα, επιδεικνύοντας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, και τη μικρότερη αναγκαιότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρίες.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η τράπεζα εξέπληξε την αγορά, ζητώντας σε ανύποπτο χρόνο από την αγορά1,25 δισ. ευρώ (2 νέες / 9 παλιές) στο "προνομιακό" τίμημα των 11,3 ευρώ, υπό τις "ευλογίες" της ΤτΕ και του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος της αύξησης κεφαλαίου, σύμφωνα με τη διοίκηση, "η δημιουργία ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και η εξασφάλιση πρόσθετης ευελιξίας κινήσεων που θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει στρατηγικές ευκαιρίες ισχυροποιώντας την ηγετική παρουσία του ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη". Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τα ταμεία και οι φορείς του δημοσίου που μετέχουν στην ΕΤΕ θα συμμετάσχουν κανονικά στην έκδοση.



ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: Βασικός στόχος της αύξησης κεφαλαίου του ΤΤ, με βάση την ανακοίνωση της διοίκησης, είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρίας. Η τράπεζα προχωρά σε ΑΜΚ κατά 526 εκατ. ευρώ (1ν / 1π) η οποία θα "τρέξει" από 19/6 έως 3/7, με τιμή στα 3,7 ευρώ ανά μετοχή. Τα ΕΛΤΑ αναμένεται να ασκήσουν τα δικαιώματά τους για να διατηρήσουν ποσοστό 10% που ελέγχουν στο ΤΤ ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι Eurobank και Εθνική, οι οποίες έχουν "χτίσει" θέσεις κοντά στο 6% έκαστη, στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ.

ATTICA BANK: Την αύξηση κεφαλαίου που, σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται μεταξύ 150-200 εκατ. ευρώ καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Attica Bank σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Τρύφων Κολλίντζας, τα κεφάλαια θα συμβάλλουν στην οργανική και μη οργανική ανάπτυξη της τράπεζας.

ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Η συνέχιση της λειτουργίας της εισηγμένης εταιρείας περνά αναμφίβολα μέσα από την επιτυχία της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ (1 νέα μετοχή ανά 2 παλαιές, προς 1 ευρώ). Η αναγκαιότητα της έκδοσης προκύπτει από το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια της μητρικής στις 31/3/09 ήταν αρνητικά κατά 119 εκατ. ευρώ, ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο κατά 149,3 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της Ασπίς Πρόνοια από το καλοκαίρι του 2008.

ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ: Η διοίκηση της εισηγμένης έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να προσδιορίσει τόσο το ύψος της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου όσο και το κατά πόσον θα συμμετάσχουν οι βασικοί μέτοχοι. Το μόνο που μάθαμε αφορά στο ότι τα πρόσθετα κεφάλαια προορίζονται για αποπληρωμή υποχρεώσεων και για κεφάλαιο κίνησης. Η Βαρβαρέσος είναι μια νηματουργία σαφώς ζημιογόνα τα τελευταία χρόνια (συνθήκες κλάδου) και ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός στις 31/3/2009 βρισκόταν λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ (πολύ υψηλός σε σχέση με το μέγεθος και τις επιδόσεις της). Ωστόσο, το θετικό είναι ότι τα 22,7 εκατ. των δανείων έχουν κρατική εγγύηση, έχουν συναφθεί με ευνοϊκούς όρους (Euribor+1,5%) και αποπληρώνονται σε εξαμηνιαίες δόσεις έως και τον Ιούνιο του 2017.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 175,7 εκατ. ευρώ (2,2 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά, προς 0,72 ευρώ) και η γαλλική Société Générale δηλώνει ότι θα καλύψει όχι μόνο τη συμμετοχή της αλλά και το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης, ενώ το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (συμμετοχή με 5,41%) δήλωσε ότι δεν θα διατηρήσει το ποσοστό των μετοχών του (είτε δεν θα συμμετέχει καθόλου, είτε θα το πράξει με ποσοστό μοκρότερο από αυτό που του αναλογεί). Διαφαινόμενη πρόθεση της διοίκησης είναι η ευχέρεια μιας ενδεχόμενης επιστροφής στο Δημόσιο των κεφαλαίων που έλαβε με βάση το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών και με έκδοση προνομιούχων μετοχών.

ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα είναι της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ και οι βασικοί μέτοχοι θα καλύψουν τουλάχιστον το ποσοστό που τους αναλογεί και ένα ακόμη τμήμα από το ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης. Τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Τα δάνεια στις 31/3/2009 ήταν 3,2 εκατ., όταν οι απαιτήσεις από τους πελάτες υπολογίζονταν άνω των 4 εκατ. Φέτος, οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις περυσινές και το αποτέλεσμα κερδοφόρο. Στα αξιοσημείωτα είναι και η πρόθεση της εισηγμένης να εκμεταλλευτεί το ακίνητο του εργοστασίου στη Νέα Ιωνία, το οποίο έχει ουσιαστικά διακόψει τη λειτουργία του. Στόχος της Εριουργίας Τρία Άλφα είναι να κατεδαφιστούν όλα τα υπάρχοντα κτίσματα, να ανεγερθούν νέα από την εταιρεία, αλλά βάσει προσυμφωνημένων προδιαγραφών και προσυμφωνημένων χρήσεων, και αν είναι δυνατόν με προσυμφωνημένους εκμισθωτές και μακροχρόνιες συμβάσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται κινήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα επί του παρόντος.

ΙΠΠΟΤΟΥΡ: Άλλη μία εταιρεία με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου ξεκίνησε από το 2006(!) και έκτοτε έχουμε χάσει τον λογαριασμό (πέντε, οκτώ, δώδεκα;) σχετικά με το πόσες φορές έχει ψηφιστεί και πόσες δεν έχει προχωρήσει. Έκτοτε μάλιστα δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις όπου μεταβλήθηκε και ο τρόπος διάθεσης των κεφαλαίων... Πάντως, κατά το χρονικό διάστημα αυτό οι βασικοί μέτοχοι της εσηγμένης φαίνεται να την έχουν δανείσει κάμποσα εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΣΕΛΗΣ: Στόχος είναι από την αύξηση κεφαλαίου να αντληθούν 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να αντληθεί κεφάλαιο κίνησης. Στις 31/3/2009 ο εισηγμένος όμιλος όφειλε στις τράπεζες 2,3 εκατ. μακροπρόθεσμα δάνεια και 106,6 εκατ. βραχυπρόθεσμα. Ενδεικτικό του μεγάλου χρηματοοικονομικού κόστους είναι ότι από τα 2,48 εκατ. ζημίες προ φόρων που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο τα 2,07 εκατ. προήλθαν από τους τόκους που κατέβαλε η εισηγμένη στις τράπεζες. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 96 λεπτών (ονομαστική αξία).

ΚΛΩΝΑΤΕΞ: Η πρόταση της διοίκησης περιλαμβάνει αρχικά reverse split στα δύο (οι 2 παλαιές μετοχές θα μετατραπούν σε 1 νέα), μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές και τέλος την έκδοση 14.250.710 νέων μετοχών προς 0,30 ευρώ (άντληση 4,725 εκατ. ευρώ). Δεν είναι η πρώτη φορά που η εισηγμένη έχει προσπαθήσει την τελευταία διετία να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αλλά άλλοτε δεν μπόρεσε να έχει την απαιτούμενη απαρτία, άλλοτε αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα και τελικά μέχρι σήμερα το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Να θυμίσουμε το αρνητικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων και την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

ΠΡΑΞΙΤΕΛΕΙΟ: Ενώ τον Σεπτέμβριο του 2007 ψήφισε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 8,64 εκατ. ευρώ -δεν υλοποιήθηκε- τώρα επανέρχεται με στόχο να αντλήσει μόλις 3,2 εκατ. ευρώ. Από τις προτάσεις, μάλιστα, απουσίασε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και η έκδοση ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως και 7 εκατ. ευρώ, αλλά απλώς ψηφίστηκε το θέμα ενός κοινού ομολογιακού δανείου έως 40 εκατ. ευρώ.

Και επειδή, λοιπόν, μειώθηκε πολύ το ύψος της έκδοσης, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σχεδιαζόταν να μειωθούν τα δάνεια κατά 4 εκατ. ευρώ, τώρα θα μειωθούν μόλις κατά 1 εκατ. Και ενώ για ανάπτυξη θα δίνονταν άλλα 4 εκατ. ευρώ (πέραν εκείνων από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο), τελικά τώρα προορίζεται μόλις σε 1 εκατ. ευρώ!

Ο λόγος που καθιστά τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου αναγκαία είναι η βελτίωση της ρευστότητας της εισηγμένης, μετά τις εξαγορές στις οποίες προχώρησε η διοίκηση από τότε που ανέλαβε την πρώην ΚΟΡΦΙΛ.

Ένα άλλο σημείο επίσης στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι το γεγονός ότι θα γίνει ουσιαστικά ένα «γενναίο» reverse split στον αριθμό των μετοχών, ώστε να σβηστεί ουσιαστικά το σύνολο του υπόλοιπου των συσσωρευμένων ζημιών κι έτσι -σε περίπτωση κερδοφόρου αποτελέσματος μέσα στο 2009- να μπορεί να διανεμηθεί μέρισμα από το 2010.

Συγκεκριμένα, οι κοινές μετοχές από 9.550.386 που είναι σήμερα θα πέσουν στα 2.894.057 και οι προνομιούχες από 1.698.278 σήμερα θα μειωθούν στις 395.869. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, η τρέχουσα τιμή τόσο του κοινού όσο και του προνομιούχου τίτλου αναμένεται να υπερβεί το 1 ευρώ, ποσό στο οποίο θα διατεθούν οι μετοχές της αύξησης κεφαλαίου (1 νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά, μετά όμως τη μείωση των μετοχών).

REDS: Η τρέχουσα περίοδος δεν είναι η καλύτερη δυνατή για το real estate κι έτσι η εισηγμένη εταιρεία προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (9 νέες μετοχές προς 10 παλαιές, προς 1,49 ευρώ, ποσό έκδοσης 24,5 εκατ. ευρώ) προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της κατά 14,5 εκατ. και να ολοκληρώσει το επιχειρηματικό πάρκο στην περιοχή Γυαλού Αττικής που έχει αναλάβει. Ειδικότερα, η μείωση του δανεισμού επιδιώκεται όχι μόνο για να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης αλλά και για να περιοριστεί το συναλλαγματικό ρίσκο, αφού ένα ποσοστό του δανείου έχει συναφθεί στο ρουμανικό νόμισμα.

CENTRIC: «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Οι προηγούμενες επενδύσεις στο on line entertainment (ή, αν προτιμάτε, στο ηλεκτρονικό στοίχημα) απέδωσαν τα μέγιστα κι έτσι η κερδοφορία της εισηγμένης έχει εκτιναχτεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τώρα η εταιρεία προχωρά σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (γύρω στα 30 εκατ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει συμμετοχές και εξαγορές σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου της διαδικτυακής ψυχαγωγίας.

S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ: Ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος που φαίνεται να... μαγειρεύει πριν πεινάσει. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης προτιμήθηκε η αμυντική πολιτική, η οποία ξεκίνησε από μια προσπάθεια για επίτευξη θετικών ταμειακών ροών και συνεχίζεται με αύξηση κεφαλαίου της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ (ο βασικός μέτοχος θα συμμετάσχει τουλάχιστον στο ποσοστό που του αναλογεί). Προτεραιότητα και των δύο επιλογών είναι η μείωση του δανεισμού, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή κίνηση μπορεί να οδηγήσει στη χρηματοδότηση μιας μελλοντικής εξαγοράς, αν η αγορά ανακάμψει και οι συνθήκες το επιτρέψουν.

EURO2DAY.GR

Σε ανοδική τροχιά οι συμφωνίες εξαγορών

Σε ανοδική τροχιά οι συμφωνίες εξαγορών


Ανάκαμψη της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων τους προσεχείς μήνες προβλέπει έρευνα των Thomson Reuters και JPMorgan Chase.

Σύμφωνα με την έρευνα ύστερα από έναν πολύ δύσκολο χρόνο, η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο μέτωπο θα επανέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όπως επισημαίνεται ο όγκος των συμφωνιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εικόνα της οικονομίας.

Όταν υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και διαθέσιμο χρήμα, οι εξαγορές αυξάνονται, ενώ σε περιόδους κρίσεις παγώνουν. Η αξία των συμφωνιών ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του στις δύο τελευταίες περιόδους φούσκας.

Το 2000 με την τεχνολογική φούσκα είχε ανέλθει στο 11% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 κατά την πιστωτική φούσκα ήταν περίπου στο 8%. Το 2008 διολίσθησε στο 4% του ΑΕΠ το 2008 και το πρώτο εξάμηνο του 2009 συνέχισε να υποχωρεί.


NAFTEMPORIKI

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 7,2% η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 7,2% η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας


Στην προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα συμβουλεύοντας τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική να καθυστερήσουν έως το 2010 να λάβουν επιπλέον μέτρα στήριξης που ενδέχεται να χρειαστεί η τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,2% φέτος, από 6,5% που προβλεπόταν τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα κατά την τριμηνιαία της έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα στο Πεκίνο. Ωστόσο, ανέφερε, ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για σημαντική ανάπτυξη, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης μέσα στο έτος προέρχεται από τις κυβερνητικές δαπάνες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε επίσης ότι «δεν είναι απαραίτητο και ίσως δεν είναι σωστό» για την Κίνα να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη στήριξη της οικονομίας το τρέχον έτος. Η κατανάλωση πιθανόν να μειωθεί ωθώντας χαμηλότερα τους μισθούς και την ανεργία και η Κίνα θα πρέπει «να αφήσει χώρο για την οικονομική πολιτική στήριξης το 2010» σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία αλλάξει πορεία προς το χειρότερο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα που ιδρύθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για την καταπολέμηση της φτώχειας είπε «ίσως χρειαστεί χρόνος» πριν το νόμισμα της Κίνας καταστεί ισχυρό νόμισμα για αποθέματα.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε 6,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με πέρυσι, και με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 1999. Η οικονομία σταθεροποιήθηκε, σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα και θα απορροφήσει πλήρως το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 585 δισ. δολαρίων.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν για έβδομο μήνα και στα επίπεδα ρεκόρ του 26,4$ τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η τράπεζα είπε επίσης ότι το συνολικό εμπόριο φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε επίσης ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι στο 4,9% του ΑΕΠ φέτος, από 3% που προέβλεπε η Κίνα.

NAFTEMPORIKI

Υπερδανεισμένοι οι developers

Υπερδανεισμένοι οι developers


Έξι δισεκατομμύρια ευρώ διοχέτευσαν οι τράπεζες μέχρι το τέλος Μαρτίου για χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τομέα ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ο συγκεκριμένος κλάδος, που σήμερα παρουσιάζει έντονα σημάδια ύφεσης, απορρόφησε το μεγάλο μέρος των δανείων που παραχώρησαν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο. Τα ποσά που παραχωρήθηκαν για χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον κλάδο ακινήτων ξεπέρασαν ακόμα αυτά που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες.

Τα στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch η ΚΤ παραθέτουν με ακρίβεια το ύψος των δανειοδοτικών ανοιγμάτων που δημιουργήθηκαν σε διάφορους τομείς της εγχώριας οικονομίας, αλλά και τα νέα δάνεια που απορρόφησε ο κάθε τομέας.


Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ακινήτων. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2009, οι τράπεζες είχαν παραχωρήσει στο λαβωμένο αυτό κλάδο δάνεια €5,9 δισ., διοχετεύοντας μέσα σε ένα μόλις χρόνο €3,1 δισ. σε νέα δάνεια σε επιχειρηματίες ανάπτυξης και σε μεσίτες. Τα συγκεκριμένα δάνεια, που παρουσιάζουν προς το παρόν χαμηλότερο ρυθμό καθυστερήσεων στην αποπληρωμή από ότι η ευρύτερη αγορά, αυξήθηκαν κατά 107%.

Οι επιτροπές δανειοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έδωσαν τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερη έμφαση και στον κατασκευαστικό κλάδο. Το ύψος των δανείων που παραχωρήθηκε στις κατασκευές έφθασε τα €3,9 δισ., παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 27% ή €0,8 δισ.

Οι τράπεζες ήταν πολύ πιο συντηρητικές με τον τομέα ξενοδοχείων και εστιατορίων, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με βραδύτερους ρυθμούς από ότι οι κατασκευές και τα ακίνητα. Το ύψος των δανειοδοτικών ανοιγμάτων των τραπεζών σε αυτό τον τομέα περιορίζεται στα €2 δισ., η δε αύξηση περιορίστηκε στο 7,3% ή €0,1 δισ.

Σε εταιρείες χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης είχαν δοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου δάνεια €2,3 δισ., 30% περισσότερα από ότι πέρσι. Στη βιομηχανία η αύξηση ήταν 20%.

Οι εταιρείες που ασχολούνται με τον ευρύτερο τομέα εμπορίου είχαν δάνεια €4,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2009, €0,7 δισ. περισσότερα από ότι πέρσι. Ο τομέας αυτός, που είναι σημαντικός για την κατανάλωση, αύξησε το δανεισμό του κατά 19,2%.

Σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζεται στους διάφορους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, ο δανεισμός των ιδιωτών αυξήθηκε με ρυθμό 9%. Το σύνολο των δανείων των κυπριακών νοικοκυριών έφθασε τα €17,3 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση €1,4 δισ. σε σύγκριση με πέρσι.

STOCKWATCH.COM.CY

Κέρδη για το αργό, στα $71

Κέρδη για το αργό, στα $71

Σε ανοδικό έδαφος τερμάτισε τελικά τις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του αργού μετά από εναλλαγές προσήμων σε μια συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο 56 cents ή 0,8% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 71,03 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα, το συμβόλαιο διολίσθησε έως το χαμηλό των 69,00 δολ. το βαρέλι στο Globex μετά τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση για τα αποθέματα πετρελαίου και βενζίνης την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 61 cents ή 0,9% στα 70,85 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου για να διαμορφωθούν στα 357,7 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

Στον αντίποδα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκανα λόγο για αύξηση κατά 300.000 βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα ενισχύθηκαν κατά 0,3 εκατ. βαρέλια έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,8 εκατ. βαρέλια.

CAPITAL.GR

ΧΑΚ: Πτώση 12% σε τρεις μέρες

ΧΑΚ: Πτώση 12% σε τρεις μέρες

Με μεγάλη πτώση έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου λόγω του αρνητικού κλίματος στην Ευρώπη και στο ΧΑ.

Ο ΓΔ τιμών υποχώρησε στις 1344,46 μονάδες με απώλειες 7,04% ανεβάζοντας τη πτώση των τελευταίων τριών συναντήσεων στο 12,4%. Ο δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, FTSE, με μείωση 6,82% έκλεισε στις 460,76 μονάδες. Ο δείκτης Τραπεζών έκλεισε την ήμερα στις 1474,1 μονάδες και στο -7,42%.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €9,4 εκ. με τη Τράπεζα Κύπρου να είναι ο τίτλος με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα της ημέρας με όγκο €4,6 εκ. Η Τράπεζα Κύπρου έκλεισε στο ΧΑΚ στα €3,81 με πτώση 6,85% και στο ΧΑ στα €3,80 και στο -6,4% με τζίρο €16 εκ. (πέμπτος πιο εμπορεύσιμος τίτλος της ημέρας).

Η Marfin έκλεισε στο ΧΑΚ στα €2,08 με πτώση 8,77% και όγκο €3,5 εκ. και στο ΧΑ στα €2,06 και στο -8,44% με τζίρο €13,4 εκ.

Η Ελληνική με όγκο €658,6 χιλ. καταγράφοντας απώλειες 5,69% έκλεισε στο €1,16.

Η LUI ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο κλείνοντας στα €0,12 και στο +9,09% με όγκο €16,1 χιλ. Αντίθετα, η Φάρμα Ρένος Χατζηιωάννου καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες της ημέρας ύψους 25% έκλεισε στα €0,03.

Όσον αφορά εταιρικές εξελίξεις, ανακοινώθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο η αίτηση της Empire για απαλλαγή από επενδυτικούς περιορισμούς και διεύρυνση των δραστηριοτήτων της. Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι τα εξαμηνιαία της αποτελέσματα για το 2009 θα παρουσιάσουν κέρδη σε σύγκριση με ζημιές την πρώτη εξαμηνία του 2008 λόγω της θετικής πορείας του ΧΑΚ και ΧΑ.

Παράλληλα, σε μια άλλη εταιρική εξέλιξη, η Top Kinisis ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην εξαγορά του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ιδιωτικής εταιρείας Σκέδαση Συστήματα Πληροφορικής Λτδ , αντιπροσώπου της Amadeus Hellas S.A. στη Κύπρο.

Από τους τίτλους που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 28 κινήθηκαν πτωτικά, 12 ανοδικά και 104 παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΧΑ

Με πτώση έκλεισε και το Χρηματιστήριο Αθηνών τη σημερινή του συνάντηση, με το ΓΔ τιμών να υποχωρεί στις 2162,34 μονάδες και στο -5,16%. Ο δείκτης FTSE με μείωση 5,38% έκλεισε την ημέρα στις 1097,17 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα €278,6 εκ.

Η μετοχή που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο όγκο της ημέρας ήταν η Εθνική (€56,3 εκ.). Η ΕΤΕ έκλεισε στα €17,60 και στο -3,83%. Ακολούθησε η μετοχή της Alpha Bank με όγκο €26,7 εκ. που κατέγραψε πτώση 10,03% κλείνοντας στα €7,98.

Η PPC με όγκο €24,5 εκ. έκλεισε την ημέρα στα €13,22 με πτώση 4,2%, ενώ ο ΟΤΕ με μείωση 0,25% έκλεισε την ημέρα στα €11,77 με όγκο €21,2 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

Οι πρώτοι που «ξεχρέωσαν» από το TARP

Οι πρώτοι που «ξεχρέωσαν» από το TARP


(upd 2) Την αποπληρωμή των 10 δισ. δολαρίων που έλαβε από το πρόγραμμα για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP) στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα η Morgan Stanley. Η τράπεζα ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο για την υποστήριξη που της παρείχαν κατά τη διάρκεια «της προκλητικής αυτής περιόδου».

Νωρίτερα σήμερα και η U.S. Bancorp ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αποπληρωμή κεφαλαίων 6,6 δισ. δολ. που έλαβε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο πλαίσιο του TARP, καθώς και ότι θα εξαγοράσει τα δικαιώματα αγοράς μετοχών που έχει διαθέσει στην αμερικανική κυβέρνηση σύντομα.

Το ποσό του 1,58 δισ. δολαρίων αποπλήρωσε και η Nothern Trust, σύμφωνα με ανακοίνωση της, το οποίο αντιστοιχεί σε 3,8 εκατ. μετοχές που εγγυήθηκε το αμερικανικό δημόσιο μέσω του προγράμματος TARP.

Στη συνέχεια και η JPMorgan Chase ανακοίνωσε ότι προέβη στην αποπληρωμή των 44,7 δις. δολαρίων που είχε λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη η τράπεζα της Βόρειας Καρολίνα BB&T που αποπλήρωσε το δάνειο ύψους 3,1 δισ. δολαρίων.

Οι πέντε τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα που έλαβαν έγκριση την περασμένη εβδομάδα από το ΥΠΟΙΚ για την αποπληρωμή δανείων ύψους 68 δισ. που έλαβαν από το TARP.

REPORTER.GR

Υποβαθμίζει 22 αμερικανικές τράπεζες η Standard & Poor΄s

Υποβαθμίζει 22 αμερικανικές τράπεζες η Standard & Poor΄s

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων και αναθεώρηση του outlook για 22 αμερικανικές τράπεζες προέβη σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s Ratings Services, συμπεριλαμβανομένων των Wells Fargo, PNC Financial Services Group και KeyCorp. Ο οίκος σημειώνει ότι η εν λόγω κίνηση, αντικατοπτρίζει την άποψη της S&P ότι οι λειτουργικές συνθήκες για την βιομηχανία θα καταστούν λιγότερο ευνοϊκές, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την αυστηρή εποπτεία από τις ρυθμιστικές αγορές".

Ειδικότερα η S&P υποβάθμισε σε «junk» τις Carolina First Bank, Citizens Republic Bancorp, Huntington Bancshares, Synovus Financial και Whitney Holding. Ακόμη οι Capital One Financial, BB&T, Regions Financial και U.S. Bancorp ήταν μεταξύ των τραπεζών που υποβαθμίστηκαν.

Όσον αφορά τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, η S&P επισημαίνει ότι βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και αναμένεται να γνωρίσει σημαντικές δομικές αλλαγές. Εκτιμά ότι οι ζημιές στα χαρτοφυλάκια των δανείων αναμένεται να αυξηθούν, προβλέποντας ωστόσο ότι η πρόσφατη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα βοηθήσει τις τράπεζες να καλύψουν αυτές τις απώλειες.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγράψει πάνω από 1,4 τρις. δολάρια σε διαγραφές και ζημιές από το 2007 που ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση.

REPORTER.GR
Share |