Thursday, June 2, 2011

ΗΠΑ: Την άλλη εβδομάδα "σηκώνουν" ομόλογα 66 δις.


ΗΠΑ: Την άλλη εβδομάδα "σηκώνουν" ομόλογα 66 δις.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα "σηκώσει" μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ομόλογα αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αναλυτικά, την Τρίτη αναμένεται να δημοπρατήσει τριετή ομόλογα αξίας 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την επόμενη μέρα θα ακολουθήσουν δεκαετή ομόλογα αξίας 21 δις. δολαρίων και 30ετή ομόλογα αξίας 13 δις. δολαρίων την Πέμπτη.

Το ύψος στο οποίο θα κυμανθούν τα ομόλογα ταυτίζεται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ταυτίζεται με αυτό της τελευταίας συγκρίσιμης δημοπρασίας.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου-Υποχωρεί το αργό


ΗΠΑ: Αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου-Υποχωρεί το αργό

Αύξηση σημείωσαν τα αμερικανικά αποθεματικά πετρελαίου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 2.9 εκ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πτώση κατά 1,7 εκ. βαρέλια. Επίσης ανακοινώθηκε αύξηση των αποθεματικών βενζίνης κατά 2,6 εκ. δολ, σαφώς υψηλότερη από την πρόβλεψη των 1.2 εκ. βαρελιών των αναλυτών. Τα νέα αυτά στοιχεία ασκούν πίεση στην τιμή του πετρελαίου η τιμή του οποίου υποχωρεί στα 99,52 δολάρια το βαρέλι.

source: reporter.gr

Moody's: Credit watch σε Bank of America, Citigroup, Wells Fargo


Moody's: Credit watch σε Bank of America, Citigroup, Wells Fargo

Se credit watch έθεσε τη Bank of America, τη Citigroup και τη Wells Fargo η Moodys, με ενδεχόμενη υποβάθμιση τους, λόγω της έκθεσης τους στα στεγαστικά δάνεια ενώ η στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ βρίσκεται στα χειρότερα της ..
Εν τω μεταξύ στην εισαγγελία της Ν.Υόρκης καλείται η Goldman Sachs για το ρόλο της στην κατάρευση της στεγαστικής αγοράς και την κρίση του 2008 ενώ η μετοχή της δέχεται πιέσεις, όπως και ολόκληρος ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

source: reporter.gr

Πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014 αποφάσισε η τρόικα


Πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014 αποφάσισε η τρόικα

Πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι επήλθε τελικά συμφωνία στην τρόικα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014. Σύμφωνα με το Reuters, η τρόικα συμφώνησε επί της αρχής για ένα νέο τριετές πλάνο αναπροσαρμογής για τη χώρα, σημειώνεται σχετικά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων, αλλά η εμπλοκή τους θα είναι περιορισμένη ώστε να αποφευχθεί ένα "πιστωτικό γεγονός", σύμφωνα με το πρακτορείο.

source: reporter.gr

Ο Γιαννάκης Ομήρου εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής


Ο Γιαννάκης Ομήρου εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής

Λευκωσία: Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είναι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς εξελέγη κατά την τρίτη ψηφοφορία με 28 ψήφους, έναντι 27 ψήφους υπέρ του ανθυποψηφίου του Μάριου Καρογιάν, Προέδρου του ΔΗΚΟ, και αποχή από το Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του κατά την τρίτη φάση της ψηφοφορίας.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Ομήρου ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ, του ΔΗΣΥ, του Ευρωπαϊκού Κόμματος και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας.

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Καρογιάν ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία ο Μάριος Καρογιάν έλαβε 27 ψήφους (8 του ΔΗΚΟ, 19 του ΑΚΕΛ), ο Γιαννάκης Ομήρου 28 (5 της ΕΔΕΚ, 20 του ΔΗΣΥ, 2 του ΕΥΡΩΚΟ και την ψήφο του Ζαχαρία Κουλία) και ο Γιώργος Περδίκης μία (αυτή των Οικολόγων).

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία οι συσχετισμοί δεν άλλαξαν και πάλι ο Μάριος Καρογιάν έλαβε 27 ψήφους (8 του ΔΗΚΟ, 19 του ΑΚΕΛ), ο Γιαννάκης Ομήρου 28 (5 της ΕΔΕΚ, 20 του ΔΗΣΥ, 2 του ΕΥΡΩΚΟ και την ψήφο του Ζαχαρία Κουλία) και ο Γιώργος Περδίκης μία (αυτή των Οικολόγων).

Πριν αρχίσει η τρίτη ψηφοφορία, ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας ανέδειξε πρόεδρο της νέας Βουλής τον Γιαννάκη Ομήρου που έλαβε και πάλι 28 ψήφους (5 της ΕΔΕΚ, 20 του ΔΗΣΥ, 2 του ΕΥΡΩΚΟ και την ψήφο του Ζαχαρία Κουλία).

Ο έτερος υποψήφιος Μάριος Καρογιάν έλαβε και πάλι 27 ψήφους (8 του ΔΗΚΟ, 19 του ΑΚΕΛ).

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης τήρησε αποχή.



source: philenews.com

ΗΠΑ: Μικρή μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Μικρή μείωση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Στις 422.000 από τις 428.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν στις 418.000.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 14.000 στις 425.000, τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω του ενός μηνός.

source: naftemporiki.gr

Σε υψηλό 29 μηνών ο πληθωρισμός


Σε υψηλό 29 μηνών ο πληθωρισμός

Στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων 29 μηνών έφτασε ο πληθωρισμός τον Μάιο, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να ξεπεράσουν την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Μάιο του 2011 ανήλθε στο 3,88% από 3,28% τον Απρίλιο του 2011 και 1,61% τον Μάιο του 2010.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη άνοδος που σημειώνει ο πληθωρισμός από τον Οκτώβριο του 2008 όταν ο δείκτης βρισκόταν στο 5,24%.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό κορβανά και τις επιχειρήσεων που καταβάλλουν ΑΤΑ, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως εν μέρει στα τρόφιμα αλλά και σε τομείς που συνδέονται με τις τιμές των καυσίμων.

Στις τιμές των τροφίμων και μη-αλκοολούχων ποτών ο δείκτης καταγράφει άνοδο 6,04% σε σχέση με τον Μάιο 2010.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι τιμές αλκοολούχων ποτών και καπνού με άνοδο 10,39%, ο τομέας στέγασης, ύδρευσης, υγραερίου που σημειώνει 9,62% και οι μεταφορές με άνοδο 4,30%.

Μείωση σημειώθηκε μόνο στον τομέα άλλων αγαθών και υπηρεσιών με -1,25%

Μικρότερες αυξήσεις σημειώνονται επίσης στον τομέα της εκπαίδευσης με 3.54% και στον τομέα ένδυσης και υπόδησης με άνοδο 3,14%, καθώς επίσης και στον τομέα υγείας με 2,60%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μάιου 2011 ο Δείκτης σημείωσε επίσης αύξηση 3,12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

source: stockwatch.com.cy

Κίνα: Επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής το α΄ εξάμηνο


Κίνα: Επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής το α΄ εξάμηνο


Η ανάπτυξη της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδύνει κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομικής αβεβαιότητας, αναφέρει σε έκθεση του το κινεζικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 13,5% το πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με επέκταση 17,6% ένα χρόνο νωρίτερα και αύξηση 14,2% για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής κοντά στο 11% αυτό το έτος.

Το υπουργείο εκτίμησε παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ η αυστηρότερη νομισματική στάση αναμένεται να συνεχιστεί και το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

Τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών είχαν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στις ξένες αγορές σε συνδυασμό με τις εγχώριες ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και η ξηρασία εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή το β΄ τρίμηνο, όπως αναφέρει το υπουργείο.


source: capital.gr

Κινητή: Ο χρήστης θέλει το smartphone του


Κινητή: Ο χρήστης θέλει το smartphone του



Σημαντικά μειωμένες κατά περίπου 30% θα είναι φέτος οι πωλήσεις συσκευών κινητών τηλεφώνων στη χώρα μας αφού υπολογίζεται ότι θα πωληθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια συσκευές έναντι 3,3 εκατομμύριων συσκευών.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης αφού ένας μεγάλος αριθμός χρηστών κινητής τηλεφωνίας επιλέγει να χρησιμοποιήσει την επιδότηση που δικαιούται για να ανανεώσει την συσκευή του κινητού τηλεφώνου ως πιστωτικό μειώνοντας το ύψος του λογαριασμού του και κρατώντας την ίδια συσκευή.

Ωστόσο την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι χρήστες κινητών τηλεφώνων επιλέγουν για τις ανάγκες τους έξυπνα κινητά τηλέφωνα smartphones έναντι των κλασσικών συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι για φέτος οι πωλήσεις smartphones θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις κλασσικών συσκευών.

Οι υπολογισμοί αναφέρουν ότι στην παγκόσμια αγορά πωλήθηκαν το 2010 300 εκατομμύρια συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων ενώ έως το 2015 οι πωλήσεις αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 630 εκατομμύρια. Την τεράστια αύξηση στην αγορά των smartphones επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα της IDC που δείχνει αύξηση της τάξης του 79,7% στις συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.



Οι πωλήσεις smartphones μόνο για τους 4 πρώτους μήνες του 2011 έφτασαν τα 99.6 εκατομμύρια.

Παρόμοιες είναι οι τάσεις που επικρατούν και στην ελληνική αγορά όπου πάνω από το 60% της συνολικής αξίας των συσκευών που πωλούνται προέρχεται από πωλήσεις smartphones όπως ανέφεραν στελέχη της Wind και της LG κατά την παρουσίαση του νέου έξυπνου κινητού τηλεφώνου Optimus Black της LG το οποίο διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα της Wind.

Οι πωλήσεις συσκευών smartphones στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 35% των πωλούμενων συσκευών ενώ η μέση τιμή των πωλούμενων συσκευών ανέρχεται σε 250 ευρώ.

Η ονομαστική αξία των κινητών τηλεφώνων που πωλούνται που πωλούνται στην Ελλάδα ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι υποπολλαπλάσιο του συγκεκριμένου ποσού λόγω των επιδοτήσεων που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Οι δυνατότητες επιλογές για τους χρήστες είναι ιδιαίτερα μεγάλες καθώς στην αγορά προσφέρονται συσκευές με κόστος που ξεκινά μικρότερο των 200 ευρώ ενώ βέβαια το κόστος της smartphone συσκευής μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στα 800 ευρώ.

Τα βασικά κριτήρια με τα οποία οι χρήστες επιλέγουν το κινητό τους τηλέφωνο είναι η ταχύτητα browsing αλλά και το μέγεθος της οθόνης.

Μικρότερη, προς το παρόν, είναι η επίδραση της πλατφόρμας και των applications ωστόσο αναμένεται ότι η στάθμισή τους θα αυξηθεί.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα καταγράφουν μεγαλύτερη διείσδυση στην business αγορά ενώ αυξημένο είναι και το μέσο μηνιαίο έσοδο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνάς από τους χρήστες που χρησιμοποιούν smartphones.

Τέλος από τα στοιχεία της ελληνικής αγοράς προκύπτει ότι και στην Ελλάδα αυξάνονται ταχύτατα οι πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό android.

Η τάση αυτή αναμένεται όχι απλώς να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί τα επόμενα χρόνια καθώς εκτιμάται ότι το 2015 περίπου 1 στα 2 έξυπνα κινητά τηλέφωνα θα έχει λειτουργικό android.

source: euro2day.gr

Πτώση 1,7% στο Τόκιο


Πτώση 1,7% στο Τόκιο

Με μεγάλη πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία αλλά και της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιαπωνία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να υποβάλει την παραίτησή του μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πυρηνική κρίση που προκλήθηκε μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ο Nikkei [.N225] υποχώρησε κατά 1,7% στις 9.555,04 μονάδες, χάνοντας μεγάλος μέρος των κερδών που κατέγραψε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix έκλεισε με απώλειες 1,6% στις 825,76 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Ρωσία: Πλήρης απαγόρευση εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από την Ε.Ε.


Ρωσία: Πλήρης απαγόρευση εισαγωγής φρέσκων λαχανικών από την Ε.Ε.

Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα την εισαγωγή φρέσκων λαχανικών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli 0104, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών.

«Η απαγόρευση των εισαγωγών φρέσκων λαχανικών που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύει από σήμερα το πρωί», δήλωσε σύμφωνα με το Interfax, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γκενάντι Ονισένκο (στη φωτογραφία), και διευκρίνισε ότι όσα λαχανικά έχουν ήδη εισαχθεί από την Ε.Ε., θα κατασχεθούν σε όλη τη Ρωσία.

source: naftemporiki.gr

Σε Caa1 υποβάθμισε την Ελλάδα η Moody's - Στο 50% οι πιθανότητες χρεοκοπίας


Σε Caa1 υποβάθμισε την Ελλάδα η Moody's - Στο 50% οι πιθανότητες χρεοκοπίας

Σε Caa1, από Β1 προηγουμένως, υποβάθμισε την Ελλάδα η Moody's διατηρώντας το outlook αρνητικό. Η υποβάθμιση αυτή βρίσκει πλέον την Ελλάδα στην κατηγορία "C", η οποία σημαίνει ότι τα ομόλογα της δεν περικλείουν κανένα επενδυτικό βαθμό. Μάλιστα, ο οίκος θεωρεί ότι οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά στη διαχείριση του χρέους περιορίζονται σημαντικά, οδηγώντας την ολοένα και πιο κοντά στην επιλογή της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τον οίκο υπάρχει παράλληλα αυξημένος κίνδυνος οι πιστωτές του ΔΝΤ και της ΕΕ να απαιτήσουν στο μέλλον και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σαν προϋπόθεση να δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ενώ υπενθυμίζει ότι χώρες με τέτοια αξιολόγηση συνήθως σε ορίζοντα πενταετίας καταλήγουν σε αναδιάρθρωση του χρέους με πιθανότητα 50%.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, παρατηρεί το ΥΠΟΙΚ απαντώντας στην υποβάθμιση του οίκου αξιολόγησης. Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.

source: reporter.gr
Share |