Sunday, July 19, 2009

Δύο νέες χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ

Δύο νέες χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ


Δύο ακόμα αμερικανικές τράπεζες προστέθηκαν στη λίστα των ιδρυμάτων που υποχρεώθηκαν σε "λουκέτο" στις ΗΠΑ, εν μέσω των πρωτόγνωρων αναταράξεων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόκειται για τις First Piedmont Bank της πολιτείας της Τζόρτζια και BankFirst της Νότιας Ντακότα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), ανεβάζοντας στις 55 τον συνολικό αριθμό των τραπεζών που κατάρρευσαν μέσα στο 2009.

Αναλυτικά, η FDIC ανακοίνωσε ότι η First Piedmont Bank υποχρεώθηκε σε "λουκέτο" από τις ομοσπονδιακές αρχές το βράδυ της Παρασκευής.

Η FDIC ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την ανάληψη του συνόλου των καταθέσεων της από την First American Bank and Trust Company.

Σύμφωνα με την FDIC, η First Piedmont Bank διέθετε πάγια της τάξης των 115 εκατ. δολ. και συνολικές καταθέσεις ύψους 109 εκατ. δολ. έως τις 6 Ιουλίου.

Όπως εκτιμά η Ομοσπονδιακή Εταιρεία, το κόστος της χρεοκοπίας της τράπεζας για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα διαμορφωθεί στα 29 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα, η FDIC ανακοίνωσε ότι η BankFirst υποχρεώθηκε σε «λουκέτο» από τις ομοσπονδιακές αρχές, ενώ για την προστασία των καταθετών η FDIC ενέκρινε την ανάληψη του συνόλου των καταθέσεων της από την Alerus Financial.

Η BankFirst διέθετε πάγια της τάξης των 275 εκατ. δολ. και συνολικές καταθέσεις ύψους 254 εκατ. δολ. έως τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε η FDIC. Πρόκειται για την πρώτη κατάρρευση τράπεζας στην πολιτεία από το 1992.

capital.gr

Piscines Ideales: "Ο καλύτερος εργοδότης της Ευρώπης"

Piscines Ideales: "Ο καλύτερος εργοδότης της Ευρώπης"

Η φήμη της έφτασε μέχρι το CNN και τους Financial Times. «Βουτηγμένη» στις διακρίσεις, η Piscines Ideales ανακηρύχτηκε το 2009 ως η εταιρεία, με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον της Ευρώπης, στη κατηγορία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.


Απεχθάνεται να τον αποκαλούν «αφεντικό». Απεχθάνεται να του μιλούν στο πληθυντικό οι εργαζόμενοι του. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση και τελικά βρέθηκε. Σε μια εκδήλωση της Piscines Ideales, ένας εργαζόμενος τον αποκάλεσε «καπετάνιο». Του άρεσε και το κράτησε, καθώς η σχέση του με το νερό είναι πλέον «συγγενική».

Ο λόγος γίνεται για τον κύριο μέτοχο και διευθύνονται σύμβουλο της Piscines Ideales, κ. Στέλιο Σταυρίδη. Αν και εταιρεία μεσαίου βεληνεκούς, η υστεροφημία της Piscines Ideales έφτασε μέχρι το CNN και τους Financial Times, εξαιτίας του εργασιακού περιβάλλοντος της.

Μιλάμε για την εταιρεία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για 3 συνεχόμενες χρονιές (2007, 2008, 2009), ενώ το 2009 ανακηρύχτηκε ως ο καλύτερος εργοδότης της Ευρώπης, στην κατηγορία «μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κάτω των 500 ατόμων», των Best Workplaces του «Great Place to Work – Institute Europe».

«Ξεφεύγει» από τα εγχώρια δεδομένα η Piscines Ideales

Η Piscines Ideales, εξαιτίας του αντικειμένου της, δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία, καθώς ούτε ο διευθύνων σύμβουλός της είναι ένας «συνηθισμένος manager».

Ο Στέλιος Σταυρίδης οργάνωσε την επιχείρηση με τέτοιο τρόπο, ώστε οι 100 εργαζόμενοι σ΄ αυτήν να έχουν –κατά περιόδους– ασυνήθιστες παροχές για μεσαίες επιχειρήσεις, όπως κάρτα απεριορίστων διαδρομών, επίδομα 2% σε όσους κόψουν το κάπνισμα, δωρεάν μαθήματα ασφαλούς οδήγησης και πολλά άλλα (ομαδική ασφάλιση, ετήσιο εταιρικό ταξίδι για όλο το προσωπικό, επιλογή ώρας προσέλευσης στην εργασία, παραγγελία φαγητού, δωρεάν καφέδες, εισιτήρια κινηματογράφου, κ.λπ.).

Ο ίδιος δεν είναι ένας «συνηθισμένος άνθρωπος». Γόνος εύπορης οικογένειας από τη Σμύρνη, σπούδασε μηχανολόγος σε μία από τις καλύτερες πολυτεχνικές σχολές της Ευρώπης, στη Ζυρίχη.

Δούλεψε 10 χρόνια στην ΑΓΕΤ Ηρακλής στη 10ετία του 1980, πριν κρατικοποιηθεί και συνεταιρίστηκε με τον Θανάση Λαβίδα της Lavipharm, κάνοντας εξαγωγές φαρμάκων.

Επανήλθε στην ΑΓΕΤ Ηρακλής την περίοδο ΄91-92, όταν διορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μετέπειτα διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και πέρασε για έξι μήνες από την παρακμάζουσα, κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, όταν η τελευταία είχε 3.500 εργαζόμενους.

Από ένα τυχαίο γεγονός ιδρύθηκε η εταιρεία

Όλα ξεκίνησαν το 1990, όταν ο μετέπειτα συνέταιρος του κ. Σταυρίδη, ο κ. Ιάσων Γκαζιάνης είδε ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό σύστημα, για συνολική κατασκευή πισίνας, στην έκθεση Batimat στο Παρίσι.

Εκείνη την εποχή, ο κ. Σταυρίδης είχε την εταιρεία συμβούλων Sigma Sigma AE. Επιστρέφοντας από το Παρίσι, ο κ. Γκαζιάνης συναντά τον Στέλιο Σταυρίδη και τον ρωτά «κάνουμε μια εταιρεία να φτιάχνει πισίνες;».

Ενθουσιασμένοι με την ιδέα, οι δυο τους στέλνουν fax στο γαλλικό οίκο Jean Desjoyaux. Δέκα ημέρες αργότερα καταφθάνει στην Ελλάδα, ο τότε διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας κ. Philippe Marand, ο οποίος τους επιλέγει ανάμεσα σε 3 υποψηφίους.

Μάλιστα, η συμφωνία προέβλεπε η εταιρεία να φτιάξει 20,40 και 60 πισίνες αντίστοιχα το 1991-92-93 και να ονομαστεί «Easy Pools».

Εκ των υστέρων, η εταιρεία ονομάζεται Piscines Ideales, διαγράφοντας από τότε ανοδική πορεία. Η μεγαλύτερη πισίνα που έχει κατασκευάσει βρίσκεται στο ξενοδοχείο Porto Carras, με συνολικό εμβαδό 1.846 m2, ενώ δικό της «παιδί» είναι και η Watermania της Μυκόνου.

Το 2007 η Piscines Ideales κατασκεύασε 1.070 πισίνες και το 2008 1.170 πισίνες, με ετήσιο τζίρο που προσέγγιζε τα 30 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η εφετινή πρόβλεψη αναφέρεται στη δημιουργία 700 πισινών, καθώς στο πρώτο εξάμηνο η μείωση στις πωλήσεις ανέρχεται στο 42-43%, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της μείωσης του τουρισμού, αναγκάζοντας την εταιρεία να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού.

«Για εφέτος 11,5 δισ. ευρώ θα λείψουν από την αγορά, εξαιτίας της μείωσης του τουρισμού, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», αναφέρει στο Capital.gr o κ. Σταυρίδης. «Η ελληνική οικονομία θα βγει με υστέρηση από τη διεθνή κρίση. Οι μεν κυβερνήσεις είναι άτολμες, η αντιπολίτευση είναι ανεύθυνη, ενώ υπάρχουν και ΄κοντόφθαλμοι΄ επιχειρηματίες. Αυτό είναι το τρίπτυχο της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Piscines Ideales.

«Αν δεν απλοποιηθεί η νομοθεσία με την αφόρητη γραφειοκρατία και αν δεν αντιμετωπιστεί η διαφθορά, τότε οι παθογένειες του συστήματος δεν καταπολεμούνται από τη ρίζα τους», καταλήγει ο κ. Σταυρίδης.

capital.gr
Share |