Thursday, April 21, 2011

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση στις αιτήσεις ανεργίας


ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση στις αιτήσεις ανεργίας


Πτώση σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 13.000 στις 403.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 17 χιλ.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 416.000 από 412.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων -που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας- αυξήθηκε κατά 2.250 στις 399.000.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων μειώθηκε κατά 7.000 στις 3,695 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2008.



source: capital.gr

Απορρίπτει ξανά την πρόταση των ICE-Nasdaq το NYSE Euronext


Απορρίπτει ξανά την πρόταση των ICE-Nasdaq το NYSE Euronext


Το διοικητικό συμβούλιο της NYSE Euronext απέρριψε τη βελτιωμένη πρόταση των Nasdaq OMX Group και IntercontinentalExchange Inc. για εξαγορά και διαχωρισμό της εταιρείας.

Ομόφωνα το συμβούλιο επιβεβαίωσε ξανά τη δέσμευσή του στη συμφωνία με την Deutsche Boerse, λέγοντας πως η βελτιωμένη προσφορά των ICE και Nasdaq "ήταν ουσιαστικά ίδια" με την τελευταία που απερρίφθη.

"Συνεπώς, δεν έχουμε αλλάξει γνώμη", δήλωσε ο πρόεδρος της NYSE Euronext, Jan-Michiel Hessels. "Η πρότασή τους δεν δημιουργεί ελκυστική αξία, ενέχει μη αποδοκτό εκτελεστικό κίνδυνο και δεν θεωρείται κατ΄ επέκτασιν εξαιρετικά συμφέρουσα για τους μετόχους της NYSE Euronext."

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο χρηματιστήρια υπέβαλαν στις 19/4 από κοινού βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς, ύψους 42,67 δολαρίων ανά μετοχή.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση στις 18,5 μονάδες του δείκτη Philly Fed τον Απρίλιο


ΗΠΑ: Πτώση στις 18,5 μονάδες του δείκτη Philly Fed τον Απρίλιο


Ισχυρή πτώση στις 18,5 μονάδες εμφάνισε τον Απρίλιο ο μεταποιητικός δείκτης της Federal Reserve Bank of Philadelphia, από τις 43,4 μονάδες το Μάρτιο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1984.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση στις 35 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών που καταβάλλονται υποχώρησε στις 57,1 μονάδες τον Απρίλιο από τις 63,8 μονάδες το Μάρτιο.

Ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε πτώση στις 12,3 μονάδες από τις 18,2 μονάδες, με το δείκτη νέων παραγγελιών να μειώνεται στις 18,8 μονάδες από τις 40,3 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, πτώση σημείωσε ο δείκτης αποθεμάτων και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 1,7 μονάδες από τις 12 μονάδες το Μάρτιο.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδος του σύνθετου leading indicators


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδος του σύνθετου leading indicators


Αύξηση, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, σημείωσε το Μάρτιο ο σύνθετος δείκτης leading indicators στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,4%, έχοντας καταγράψει άνοδο 1% το Φεβρουάριο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με το Conference Board.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξάνονταν 0,2%.

Ο Ken Goldstein, οικονομολόγος του Board, εκτιμά πως ο δείκτης δείχνει προς μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη έως τα τέλη του έτους.

"Οι παγκόσμιες στρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναταραχών στη Μέση Ανατολή, των αυξανόμενων τιμών πετρελαίου αλλά και του σεισμού στην Ιαπωνία ενδέχεται να έχουν κάποιο αντίκτυπο", είπε. "Ωστόσο, μένει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση των εξελίξεων αυτών στις ΗΠΑ αλλά και την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία.

Το Conference Board διευκρίνισε ότι έξι από τους δέκα leading indicators που απαρτίζουν τον σύνθετο δείκτη, αυξήθηκαν.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση στις τιμές κατοικιών τον Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση στις τιμές κατοικιών τον Φεβρουάριο


Υποχώρησαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Housing Finance Agency, ως ένδειξη ότι η αγορά κατοικιών παραμένει προβληματική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Housing Finance Agency, οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν τον Φεβρουάριο κατά 1,6% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση σε σχέση με τις τιμές του Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,3%.

Συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε στο 5,7%.



source: capital.gr

General Electric: Άνω των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα


General Electric: Άνω των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα


Αύξηση κερδών και πωλήσεων ανακοίνωσε η General Electric Co. για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός κολοσσός προχώρησε σε αύξηση του μερίσματος κατά 1 cent στα 15 cents με ισχύ από το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, η GE ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,43 δισ. δολ. για το πρώτο τρίμηνο του έτους ή 31 cents ανά μετοχή από 1,95 δισ. δολ. ή 17 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. δολ. ή 33 cents ανά μετοχή.

Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 6% και διαμορφώθηκαν σε 38,4 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της GE στα 28 cents ανά μετοχή με πωλήσεις ύψους 34,6 δισ. δολ.



source: capital.gr

Τα σενάρια για αναδιάρθρωση των Citi, Goldman και JP Morgan


Τα σενάρια για αναδιάρθρωση των Citi, Goldman και JP Morgan


Με τα κατάλληλα μέτρα και με ένα haircut 40% (και γρήγορα), μπορείτε να επιτύχετε ένα βιώσιμο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, σχολιάζει η Citigroup σε έκθεσή της με χθεσινή ημερομηνία και τίτλο «Hellenic Banks, Fancy a Haircut?». Όπως σχολιάζει ο οίκος, υπάρχουν περαιτέρω πτωτικά ρίσκα για την οικονομία καθώς το υψηλό εργατικό κόστος συνεχίζει να πλήττει την ανάκαμψη των εξαγωγών.

Προσθέτει δε πως για να αντιμετωπίσει την κρίση η ελληνική κυβέρνηση, έχει αρκετά όπλα στη διάθεσή της. Περισσότερη λιτότητα, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και σίγουρα ένα haircut. «Θεωρούμε πως ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος επί του ΑΕΠ, είναι μέσω συνδυασμού μέτρων και haircut 40%», σχολιάζει η Citigroup.

Δηλώνει ακόμη πως όσο πιο σύντομα γίνει, τόσο το καλύτερο θα είναι, καθώς μόλις οι κάτοχοι ομολόγων αντιληφθούν πλήρως ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει το haircut, θα θέλουν να «επισπεύσουν» τι γεγονός όσο περισσότερο γίνεται. Προειδοποιεί μάλιστα πως αφήνοντας το haircut για πιο μετά, σημαίνει μεγαλύτερο haircut για την μείωση ίδιου ποσοστού χρέους επί του ΑΕΠ.

Ένα «κούρεμα» 40% θα μειώσει το CET1 των τραπεζών στο 5,3% από το 10,9% που είναι τώρα, απαιτώντας έτσι μια επανακεφαλαιοποίηση ύψους 4 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί το 7% στο CET1. Μια τέτοια αύξηση κεφαλαίου θα επιφέρει dilution 20% στους τίτλους των μετόχων το 2012. Οι Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μοιάζουν περισσότερο ευάλωτες σε μια τέτοια εξέλιξη.

Σε ένα ενδεχόμενο haircut, περισσότερο θα επηρεαστούν οι τράπεζες σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία, με την επίδρασή τους στο Tier 1 να διαμορφώνεται στις 8-11 μονάδες βάσης σε αυτές τις τρεις χώρες. Συστήνει μάλιστα underweight για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρεί τις αξιολογήσεις, και μειώνει τις τιμές στόχους. Αγαπημένη επιλογή παραμένει η Τράπεζα Κύπρου.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή στόχο για την Αγροτική Τράπεζα σε 0,25 από 0,50 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,25 από τα 3,50 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,75 από τα 1,35 ευρώ, για τη Eurobank στα 4 από τα 4,50 ευρώ, για το ΤΤ στα 2,25 από τα 2,50 ευρώ, για την Marfin στα 0,95 από τα 1,08 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, η Citigroup αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ 3,3% (εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση 3%), και συρρίκνωση 1,4% το 2012 (η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη 1,1%).

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν αρνητικές, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι εξαγωγές συνεχίζουν να υποχωρούν καθώς το υψηλό εργατικό κόστος τις κάνει μη ανταγωνιστικές. «Η απουσία ενός ανεξάρτητου νομίσματος σημαίνει ότι τα εργατικά κόστη πιθανότατα θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλό επίπεδο».

Εξάλλου, σε ξεχωριστή ανάλυσή της η Citigroup με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy και ημερομηνία 20 Απριλίου, επισημαίνει ότι παραμένει ανήσυχη για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις δημοσιονομικές τάσεις σε διάφορες αναπτυγμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία κα Ισπανία) βραχυπρόθεσμα.

«Θεωρούμε ότι η πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του χρέους με τον καιρό, είναι υψηλή για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για την Ισπανία, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι δημοσιονομικής παρέκκλισης είναι μεγαλύτεροι, όσο περνάει ο καιρός, από ό,τι αποτιμούν τώρα οι αγορές», αναφέρεται στην ανάλυση.

Ακόμη, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αυτού του χρόνου και του επομένου, αναμένοντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012. Επίσης, εκτιμά πως οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιθανό να μην επιτευχθούν, καθώς τα έσοδα παραμένουν χαμηλά.

Εθελοντική αναδιάρθρωση το 2012 βλέπει η Goldman Sachs

Εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πιθανότατα το 2012, προβλέπει η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως σχολιάζει, η εκτίναξη των ελληνικών CDS υψηλότερα των 1.300 μονάδων βάσης, που σηματοδοτεί υψηλό όλων των εποχών, αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς για την αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Εκτιμά δε ότι ενδεχόμενο haircut 20%-60% του ελληνικού χρέους, αντιστοιχεί σε πλήγμα 13-41 δισ. ευρώ στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Για τον ευρωπαϊκό κλάδο, το ποσό είναι μικρό και αντιστοιχεί στο 1%-3% του συνολικού Tier 1. Αλλά για τις ελληνικές τράπεζες, η επίδραση θα ήταν της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26%-80% του συνολικού κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών και στο 50%-160% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης».

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες θα ζητήσουν επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν πιθανές ζημιές από μια θεωρητική αναδιάρθρωση. Καταλήγει ακόμη ότι ο πρώτος γύρος αποδόμησης των κεφαλαίων από την ελληνική αναδιάρθρωση, θα είναι «δεινός» για τις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα ακόμη με επίσημα στοιχεία αλλά και με εκτιμήσεις της, το 60% (60,2 δισ. ευρώ) του ελληνικού χρέους έχουν ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, το 19% (18,7 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε γερμανικές, το 9% (9,6 δισ. ευρώ) σε γαλλικές, το 7% (6,6 δισ. ευρώ) στις Κάτω Χώρες, το 2% (1,7 δισ. ευρώ) σε ιταλικές, το 1% (1,4 δισ. ευρώ) σε βρετανικές, το 1% (1,3 δισ. ευρώ) σε πορτογαλικές, το 1% (0,7 δισ. ευρώ) σε αυστριακές, και 0,5 δισ. ευρώ οι ισπανικές, 0,2 δισ. ευρώ οι σκανδιναβικές.

Μια αναδιάρθρωση θα είχε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο
Την επιδείνωση του κλίματος εναντίον της Ελλάδας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξαιτίας της έντονης φημολογίας για την αναδιάρθρωση, επισημαίνει η JP Morgan σε ανάλυσή της με ημερομηνία 21 Απριλίου. Όπως εξηγεί η JP Morgan, ο στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ όταν χορήγησαν τα 110 δισ., ευρώ στην Ελλάδα ήταν διπλός.

Πρώτα να δώσουν κάποια ανάσα στη χώρα ώστε να αποδείξει ότι είναι σε δημοσιονομική τροχιά και συρρικνώνει το έλλειμμα της, και δεύτερον να προστατέψουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης και να περιορίσουν την μετάδοση. «Οι αρχές δεν είχαν επιτυχία σε κανένα από τα δύο μέτωπα». Πολλά στελέχη της αγοράς θεωρούν τώρα ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος ισχυρισμός ότι η αναδιάρθρωση «δεν σε πάει πολύ μακριά και ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος της παραμένει σε εκρηκτικό μονοπάτι».

Σε όρους πιστωτικής αγοράς, εάν είσαι μια εταιρεία που χαλάς λεφτά, η διαχείριση των υποχρεώσεών σου δεν πρόκειται να σε βοηθήσει και πολύ, σημειώνει χαρακτηριστικά η JP Morgan. Συμπληρώνει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα είχε κάποιο ρόλο να παίξει στο να βοηθήσει την Ελλάδα με τα δημοσιονομικά της ζητήματα. «Από πιστωτικής πλευράς, ίσως θεωρούμε την Ελλάδα ως μια «κακή» εταιρεία με κακή κεφαλαιακή δομή. Κανονικά, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι τέτοιες εταιρείες χρεοκοπούν. Ωστόσο, δεν σημαίνει πάντα ότι έτσι συμβαίνει».

Με την ίδια λογική, δεν θεωρεί πως ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, μπορεί να συνεχίσει επ άπειρο, καθώς εκτός από τους ηθικούς κινδύνους, υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας. Για αυτό δεν θεωρεί και εντελώς μη-ρεαλιστικό ένα σενάριο στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάληψη χρέους από τους κατόχους ομολόγων.

Και σημειώνει πως «το report αυτό δεν έχει σκοπό να δηλώσει ότι μια αναδιάρθρωση θα συμβεί άμεσα ή ότι πρέπει να προτρέχουμε για τις προσπάθειες της Ελλάδας να συγκρατήσει το έλλειμμά της. Είναι απλώς μια αναγνώριση ότι η αναδιάρθρωση έχει κάποιο ρόλο να παίξει σε ένα περιβάλλον όπου οι γραμμές μεταξύ του ρίσκου ρευστότητας και του ρίσκου χρεοκοπίας έχουν μπερδευτεί εντελώς. Ειλικρινά, όταν δεν έχεις πρόσβαση στις αγορές, είναι το ίδιο πράγμα».


source: capital.gr

Το δολάριο βάζει "φωτιά" στο πετρέλαιο και "εκτοξεύει" το χρυσό


Το δολάριο βάζει "φωτιά" στο πετρέλαιο και "εκτοξεύει" το χρυσό


Νέα άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων πυροδοτεί η συνεχιζόμενη αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου, που τη Μ. Πέμπτη διαπραγματεύεται έναντι του ευρώ πάνω από το 1,46, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2009, με απώλειες περί του 0,80%.

Συγκεκριμένα, το δολάριο υποχωρεί 0,78% έναντι του ευρώ στα 1,4636 δολ./ ευρώ, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να υποχωρεί έως και το 1,4642. Έναντι του ιαπωνικού γεν το δολάριο υποχωρεί 0,61% στα 82,05 γεν/ δολ., ενώ σε 0,62% διαμορφώνονται οι απώλειες του αμερικανικού νομίσματος έναντι της στερλίνας, στα 1,6510 δολ./ στερλίνα. Πτωτικά κινείται και έναντι του ελβετικού φράγκου σε ποσοστό 0,65% στα 0,8822 φράγκα/ δολ.


Ο δείκτης δολαρίου, που «μετράει» τη μεταβολή του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, υποχωρεί σήμερα έως το 73,799, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008.


Την ίδια στιγμή, το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού τύπου light sweet παραδόσεων Ιουνίου συνεχίζει να κινείται ανοδικά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, καθώς διαπραγματεύεται στα 112,07 δολάρια, με άνοδο 62 cents το βαρέλι. Νωρίτερα η τιμή είχε βρεθεί στα 112,48 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αργού μετά το «άλμα» 10% εντός του Μαρτίου, ενισχύεται συνολικά εντός του Απριλίου σε ποσοστό 4%.

Νέο ρεκόρ ο χρυσός

Ιστορικό ρεκόρ για πέμπτη συνεχή ημέρα καταγράφει ο χρυσός, καθώς η τιμή spot στο Λονδίνο βρέθηκε νωρίτερα στα 1.508,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή του τρίμηνου προθεσμιακού συμβολαίου στα 1.507,90δολ./ ουγγιά, που νωρίτερα «έπιασε» και τα 1.509,50 δολάρια.

Η τιμή του SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου ETF χρυσού παγκοσμίως, έκλεισε χτες στα 146,50 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του το 2004.



source: capital.gr

ΧΑ: Τι τιμές δίνουν τώρα οι ξένοι


ΧΑ: Τι τιμές δίνουν τώρα οι ξένοι


Tα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν αυτό που συζητούσαν οι χρηματιστές μεταξύ τους: οι ξένοι, αφού τον πρώτο μήνα του έτους επέστρεψαν στις ελληνικές μετοχές, ύστερα από αρκετό καιρό αδράνειας, βλέποντας πλέον τις εξελίξεις αποχωρούν, καθώς εκροές καταγράφηκαν τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Φεβρουάριο.

Οι εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα για τους ελληνικούς τίτλους, ειδικά από οίκους του εξωτερικού, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτό που πράττουν στο ταμπλό του Χ.Α.: από τη μία πλευρά εξακολουθεί να είναι μικρός ο αριθμός των μετοχών για τις οποίες τείνουν να συμφωνούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά (στοιχείο που προβληματίζει έντονα) και απ’ την άλλη η εικόνα για τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως συνεχίζει να είναι θολή όπως ακριβώς και τους προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο, το σημαντικότερο σημείο ίσως είναι πως, παρά την αύξηση του ενδιαφέροντός τους για το Χ.Α., οι ξένοι εξακολουθούν να επικεντρώνουν το «βλέμμα» τους στις αποκαλούμενες αμυντικές επιλογές!

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η μετατόπιση των επιλογών τους από τις αμυντικές μετοχές σε αυτές με υψηλότερο beta - κίνδυνο στην εγχώρια αγορά τίτλων. Ένα ουσιαστικό ποσοτικό δεδομένο είναι ότι οι τίτλοι για τους οποίους έχουν αυξηθεί οι μέσες τιμές-στόχοι κινούνται με θετικό πρόσημο ή υπεραποδίδουν σε σχέση με την αγορά, ενώ, αντίθετα, όσον αφορά σε εκείνους όπου η μέση τιμή-στόχος είναι χαμηλότερη, το ταμπλό έχει κινηθεί αναλόγως.



Με τη χρήση της βάσης δεδομένων της FactSet, παρουσιάζουμε στοιχεία από όλες σχεδόν τις εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί από τις αρχές της φετινής χρονιάς για τις ελληνικές μετοχές, και ειδικά μετά τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2010, τόσο από ξένους επενδυτικούς οίκους όσο και από τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, δίνοντας όλες τις τελευταίες τιμές-στόχους και τις συστάσεις.

--- Ο τραπεζικός κλάδος

Παρά τη μικρή πτώση και τη συνεχιζόμενη υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, οι αναλυτές δεν έχουν αλλάξει τις συστάσεις τους προς το θετικότερο, παραμένοντας αρνητικοί ή, στην καλύτερη περίπτωση, ουδέτεροι.

* Για την Εθνική Τράπεζα, από τις αρχές του 2011 η απόδοση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι -1,5%, ενώ η μέση τιμή-στόχος έχει μειωθεί σε ποσοστό περίπου 11,3%, στα 8,33 ευρώ από 9,39 ευρώ προηγουμένως, και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 38%.

* Αναφορικά με την Alpha Bank, αντίθετα, σε αντιστοιχία με την απόδοσή της στο ταμπλό από τις αρχές έτους στο 19,2%, η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή είναι αυξημένη στα 5,7 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 29% εν συγκρίσει με την τιμή στο ταμπλό.

* Για την EFG Eurobank, παρά τη μικρή υπεραπόδοση του τίτλου έως τώρα στο ταμπλό του Χ.Α. στο 9,3%, η μέση τιμή-στόχος φτάνει τα 4,6 ευρώ από 4,9 ευρώ πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μειωμένη σε ποσοστό 5,4%. Η Unicredit από τις 25/2 έχει μειώσει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της τράπεζας στα 2,6 ευρώ, με σύσταση «underweight». Στον αντίποδα, η C.A. Cheuvreux, μετά τα αποτελέσματα της Eurobank για το 2010, δίνει σύσταση «outperform» και τιμή-στόχο στα 5,5 ευρώ.

* Για την Τράπεζα Πειραιώς οι αναλυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί. Η τιμή-στόχος έχει υποχωρήσει από το 1,99 ευρώ στο 1,51 ευρώ μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή σημειώνει μείωση 24,3%. Η απόδοση στο ταμπλό διαμορφώνεται στο -32% από τις αρχές έτους, όταν για το Χ.Α. είναι 6,5%.

* Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, παρά τη μικρή υποαπόδοση του τίτλου της στο -4,7%, η μέση τιμή-στόχος δεν κινείται ανοδικά από τις αρχές του 2011. Έχει περιοριστεί στα 3,5 ευρώ από 4,2 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου υπολογίζεται στο 46%.

* Για τη Marfin Popular Bank η αύξηση στο μετοχικό κεφάλαιο δεν έχει βοηθήσει στο ταμπλό τη μετοχή και η τιμή-στόχος έχει κινηθεί και σε αυτήν την περίπτωση πτωτικά κατά 6%, στο 1,11 ευρώ.

* Τέλος, αντίθετες πορείες εμφανίζουν οι αποδόσεις και οι μέσες τιμές-στόχοι για τους τίτλους της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: στην πρώτη σημειώνεται ισχυρή μείωση όσον αφορά στην απόδοση σε ποσοστό 26%, ενώ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η αύξηση είναι σημαντική, στο 14,3%. Όσον αφορά στις μέσες τιμές-στόχους τους, για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται στα 3,3 ευρώ από 3,4 ευρώ πριν και για τον τίτλο της ΑΤΕbank στο 0,54 ευρώ από 0,76 ευρώ πριν, ήτοι με μεταβολή -30%.

--- Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό εκθέσεων και τη σημαντική αύξηση στις μέσες τιμές-στόχους, την παράσταση συνεχίζουν να κλέβουν ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις, εταιρείες με δυνατές ταμειακές ροές και υψηλά μερίσματα. Δηλαδή, αμυντικές επιλογές, με μικρό ρίσκο.

* Θετικές είναι οι εκθέσεις που αφορούν στη Σιδενόρ από τις αρχές του 2011 και ειδικά μετά τα αποτελέσματα του 2010. Οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε αύξηση της μέσης τιμής-στόχου κατά 27%, στα 3,8 ευρώ από 3 ευρώ προηγουμένως. Η Εθνική Χρηματιστηριακή θέτει την τιμή-στόχο στα 4 ευρώ, με σύσταση «outperform», ενώ η απόδοση του τίτλου στο ταμπλό είναι 15%.

* Θετική έκπληξη σημειώνεται και για τον τίτλο της Μυτιληναίος. Η τιμή-στόχος από τους αναλυτές είναι αυξημένη στα 7 ευρώ από 6,45 ευρώ προγενέστερα, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 21%, με σημαντική υπεραπόδοση τη φετινή χρονιά.

* Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τον ΟΤΕ, όπως δείχνουν οι πολλές διαφορετικές εκτιμήσεις μέσα σε λίγες μέρες. Με την τιμή-στόχο να κινείται από τα 6,5 ευρώ έως τα 12,5 ευρώ ανά μετοχή, οι αναλυτές φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη για τη δίκαιη αποτίμηση του Οργανισμού. Ωστόσο, στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών η μέση τιμή-στόχος έχει σημειώσει άνοδο από τα 8,38 ευρώ στα 9,08 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στο ταμπλό η απόδοση είναι 27%.

* Με σημαντική μεταβολή κινείται και ο τίτλος του ΟΠΑΠ, αφού, πέρα από τον σημαντικό αριθμό εκθέσεων, η μέση τιμή-στόχος αυξήθηκε σε ποσοστό 24%, στα 17,75 ευρώ, και οι περισσότερες συστάσεις παρέμειναν θετικές. Η απόδοση του τίτλου από τις αρχές του έτους είναι 16%, αρκετά μεγαλύτερη συγκρινόμενη με την αγορά.

* Υψηλότερα διαμορφώνεται και η μέση τιμή-στόχος για τον τίτλο της Lamda Development, σε ποσοστό 17,8%. Συγκεκριμένα, πλέον τίθεται στα 6,3 ευρώ από 5,35 ευρώ προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 75%.

* Αρκετά αυξημένες είναι οι εκτιμήσεις για τη Revoil, την J&P Άβαξ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΧΑΕ: οι μέσες τιμές-στόχοι είναι βελτιωμένες κατά 15%, 14%, 12% και 11% αντίστοιχα.

--- Οι «χαμένοι» του παιχνιδιού

* Με μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των αναλυτών διαμορφώνεται η εικόνα για την Τιτάν. Η μέση τιμή-στόχος φτάνει στα 16,4 ευρώ, όταν στο ταμπλό η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στα 17,1 ευρώ. Η μείωση στην τιμή-στόχο είναι μόλις 8%, ενώ στο ταμπλό η απόδοση διαμορφώνεται στο 8,3%.

* Σημαντική πτώση στην τιμή-στόχο έχει σημειώσει και ο τίτλος της Fourlis, στα 6 ευρώ από 6,8 ευρώ πριν από τα αποτελέσματα. Η τιμή-στόχος τον τελευταίο μήνα έχει παρουσιάσει πτώση σε ποσοστό 12% και μάλιστα στο ταμπλό υποαποδίδει με μόλις 3,4% έναντι του 6,5% της αγοράς.

* Όσον αφορά στην Alapis, η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. κινείται στο -65% περίπου και η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στο 0,7 ευρώ από 1,78 ευρώ πριν. Αν και το περιθώριο ανόδου παραμένει πολύ υψηλό, η μεγάλη πτώση της τιμής, παρά τα reverse splits, είναι ενδεικτική.

* Για την εταιρεία Ιασώ η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή έχει κινηθεί 30% χαμηλότερα, στο 1,2 ευρώ από 1,73 ευρώ προγενέστερα, και στο ταμπλό η απόδοσή της είναι 5% από τις αρχές έτους.

* Τέλος, όσον αφορά στη Forthnet, η μέση τιμή-στόχος είναι μειωμένη κατά 17%, στο 0,64 ευρώ, ενώ στο ταμπλό παρουσιάζει ισχυρή υποαπόδοση -27%.

source: euro2day.gr

Moody's: Σταθερή η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων ΕΤΕ, Alpha Bank


Moody's: Σταθερή η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων ΕΤΕ, Alpha Bank

Σταθερή, στην κατηγορία Baa3, διατήρησε η Moody's την πιστοληπτική αξιολόγηση των καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank [ACBr.AT] , ενώ υποβάθμισε τα αντίστοιχα ομόλογα της Marfin Popular Bank στην κατηγορία Baa1 από την κατηγορία Α3.

Η αξιολόγηση αφορά στα ομόλογα που εκδίδουν η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] στο πλαίσιο του προγράμματος καλυμμένων ομολόγων ΙΙ (covered bond programme II), η Alpha Bank στο πλαίσιο του προγράμματος άμεσης έκδοσης (direct issuance covered bond programme) και η Marfin Popular Bank στο πλαίσιο του προγράμματος καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων (EUR 3m residential mortgage loans covered bond programme).

Στην ανακοίνωσή του, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι τα καλυμμένα ομόλογα που εκδόθηκαν από την ΕΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος global covered bond programme καθώς και τα καλυμμένα ομόλογα της Eurobank [EFGr.AT] παραμένουν υπό εξέταση, έως ότου ολοκληρωθούν τα μέτρα που παίρνουν οι δύο τράπεζες για να σταθεροποιήσουν την αξιολόγησή τους στα σημερινά επίπεδα.

source: reporter.gr

Μ. Βρετανία: Απρόσμενα ισχυρές οι λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο


Μ. Βρετανία: Απρόσμενα ισχυρές οι λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Απρόσμενα ισχυρές ήταν οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία το Μάρτιο, κυρίως λόγω της απόδοσης των γειτονικών και μικρών καταστημάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2% το Μάρτιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για πτώση. Παράλληλα, ήταν υψηλότερες των εκτιμήσεων σε ετήσια βάση, αυξημένες κατά 1,3%.

Η ετήσια άνοδος σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι στον περυσινό Μάρτιο συμπεριλαμβανόταν το σαββατοκύριακο του Πάσχα, το οποίο φέτος είναι τον Απρίλιο.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μηνιαία πτώση της τάξης του 0,4% και ετήσια άνοδο κατά 1,1%.

Σύμφωνα με την ONS, υπήρξαν ενδείξεις πως η απόδοση των μικρών καταστημάτων ξεπέρασε εκείνη των μεγάλων πολυκαταστημάτων το Μάρτιο, οδηγώντας το μέγεθος των συνολικών πωλήσεων υψηλότερα. Επιπλέον, αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις μέσω internet.

Κάποια μη επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση αυτή αποδίδεται σε περιβαλλοντικές ανησυχίες, με τους καταναλωτές να θεωρούν τις αγορές μέσω internet «πράσινο» τρόπο να αγοράσουν αγαθά. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, επίσης, ενθάρρυναν κάποιους να προχωρήσουν σε αγορές σε τοπικά καταστήματα παρά να οδηγήσουν σε πιο μακρινά πολυκαταστήματα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ONS.



source: capital.gr

“Κόβει” τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Citigroup – Στο 40% το haircut για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος


“Κόβει” τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Citigroup – Στο 40% το haircut για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Σε σημαντικές μειώσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Citigroup, στην σημερινή έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες και την επίδραση που θα έχει η διαχείριση του ελληνικού χρέους σ' αυτές.
Διατηρώντας τη σύσταση της “πώλησης”, για την ΑΤΕ, την Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι τιμές στόχοι που δίνει είναι 0,25 ευρώ για την πρώτη (από 0,50 ευρώ προηγουμένως), 0,75 ευρώ για την Πειραιώς, από 1,35 ευρώ προηγουμένως, και 0,90 ευρώ για το ΤΤ, όπως και στην προηγούμενη αξιολόγηση της. Τη σύσταση της διακράτησης διατηρεί για τη Eurobank και τη Marfin Popular. Οι τιμές στόχοι είναι 4 ευρώ για την πρώτη, από 4,5 ευρώ προηγουμένως, και 0,95 ευρώ, από 1,08 ευρώ προηγουμένως για τη δεύτερη. Στις κορυφαίες επιλογές παραμένει η Τρ. Κύπρου, η τιμή στόχος της οποίας όμως μειώθηκε στα 3,25 ευρώ από 3,5 ευρώ προηγουμένως.
Η Citigroup βλέπει σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση, την ώρα που η κατανάλωση και οι επενδύσεις φαίνεται να μην δείχνουν σημάδια ότι μπορεί να ανακάμψουν. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά εργαλεία στη διάθεση της που θα τη βοηθήσουν να ανατρέψει την δύσκολη κατάσταση. Μερικά από αυτά είναι: μεγαλύτερη λιτότητα, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων, μείωση του επιτοκίου δανεισμού, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και το τελευταίο εργαλείο που έχει είναι και το haircut.

Οι ελληνικές όμως τράπεζες θα είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο εάν επιλεγεί η τελευταία λύση. Υποθέτοντας ότι εάν το haircut φτάσει στο 40%, τότε ο μέσος δείκτης Core Tier1 θα διαμορφωθεί στο 5,3%, επίπεδα που θα οδηγήσουν σε κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 4 δισ. ευρώ για να μπορέσουν οι τράπεζες να επανέλθουν στο 7% που απαιτείται για τον εν λόγω δείκτη. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Πειραιώς και η ΑΤΕ είναι οι τρεις τράπεζες που φαίνονται περισσότερο ευάλωτες σ' αυτό το σενάριο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι περίπου το 12% του ελληνικού χρέους κατέχεται από το μηχανισμό, το 14% από τις ελληνικές τράπεζες, το 15% από ξένες τράπεζες, το ίδιο ποσοστό από μη τραπεζικούς ελληνικού φορές και το 44% από ξένους πιστωτές.

Το βραχυπρόθεσμο outlook της χώρας παραμένει “γκρίζο” αναφέρει η Citigroup. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι η χαμηλότερη της ευρωζώνης, οι εξαγωγές παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες, το κόστος εργασίας μη ανταγωνιστικό. Και μάλιστα, δεδομένης της απουσίας εθνικού νομίσματος, το κόστος εργασίας είναι σχεδόν αδύνατο να μειωθεί σημαντικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 90%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ένα haircut της τάξεως του 42%, το οποίο συνοδευόμενο με επιπλέον μέτρα να οδηγήσει το 2013 το χρέος στο 90% του ΑΕΠ, και μέχρι το 2020 να υποχωρήσει στο 60% του ΑΕΠ.

source: reporter.gr

Τράπεζα Κύπρου: Στις 23/5 τα αποτελέσματα α' τριμήνου


Τράπεζα Κύπρου: Στις 23/5 τα αποτελέσματα α' τριμήνου


Τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου για να εξετάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2011.

Την ίδια μέρα, μετά το τέλος της χρηματιστηριακής συνεδρίας, τα οικονομικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο και στον Τύπο.

source: naftemporiki.gr

BP: Μήνυση κατά της Transocean για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού


BP: Μήνυση κατά της Transocean για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού


Μήνυση κατά της Transocean, ιδιοκτήτρια της εξέδρας Deepwater Horizon, υπέβαλε η βρετανική BP ένα χρόνο μετά την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου που προκάλεσε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η BP ζητά τουλάχιστον 40 δισ. δολ. σε ζημιές και άλλα κόστη, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ υπέβαλε μήνυση και κατά της Halliburton.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός στρέφεται επίσης κατά της Cameron International για αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα ασφαλείας της Cameron απέτυχε να αποτρέψει την καταστροφή.

Η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και προκάλεσε τη διαρροή περίπου 4,9 εκατ. βαρελιών πετρελαίου στη θάλασσα.


source: capital.gr

Στο 46% το ποσοστό της Fiat στην Chrysler


Στο 46% το ποσοστό της Fiat στην Chrysler


Η Fiat αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό της στην Chrysler LLC στο 46%, ως μέρος της προσπάθειας να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο συμμετοχής στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Fiat αναμένεται να πληρώσει 1,27 δισ. δολάρια για να αυξήσει το ποσοστό της κατά 16%, εξασκώντας το δικαίωμα που έχει, ανακοίνωσε η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία απέκτησε ένα επιπλέον 5% στην Chrysler από την αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ελέγχει το 30%, επιτυγχάνοντας ακόμη και τους στόχους που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση προμηθευτών στη Βραζιλία.

Η εταιρεία συμφώνησε με την αμερικανική κυβέρνηση καθώς η Chrysler βγήκε από τη χρεοκοπία το 2009, προκειμένου να μοιραστεί την τεχνολογία και το management σε αντάλλαγμα με αρχικό ποσοστό 20%, και στόχο να το αυξήσει στο 35%. Μπορεί να αποκτήσει το επιπρόσθετο 16% όταν η Chrysler αποπληρώσει τα κρατικά δάνεια.



source: capital.gr

Γερμανία: Υποχώρησε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo


Γερμανία: Υποχώρησε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo

Υποχώρησε τον Απρίλιο η εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων για δεύτερο διαδοχικό μήνα, όπως έδειξε η έρευνα του ινστιτούτου Ifo.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 110,4 μονάδες τον Απρίλιο από 111,1 το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη στις 110,5 μονάδες.

Ο δείκτης είχε σημειώσει ιστορικό ρεκόρ στις 111,3 μονάδες το Φεβρουάριο έχοντας συμπληρώσει εννέα διαδοχικούς μήνες ανόδου.

Ο δείκτης υφιστάμενων συνθηκών αναρριχήθηκε στις 116,3 μονάδες τον Απρίλιο από 115,8 το Μάρτιο, ωστόσο ο δείκτης των προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο υποχώρησε στις 104,7 μονάδες από 106.5.

"Παρά τους σημαντικούς κινδύνους σε διεθνές επίπεδο, η κατάσταση για τις γερμανικές επιχειρήσεις παραμείνει εξαιρετική", σχολίασε ο πρόεδρος του Ifo, Hans-Werner Sinn.

Η πιο αδύναμη μέτρηση του Απριλίου "οφείλεται αποκλειστικά στις λιγότερο θετικές προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη μελλοντική πορεία των δραστηριοτήτων τους", πρόσθεσε.

source: capital.gr

Apple: Αύξηση 95% στα καθαρά κέρδη


Apple: Αύξηση 95% στα καθαρά κέρδη


Αύξηση 95% στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου χρήσης ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός Apple. Aφήνοντας πολύ πίσω τις εκτιμήσεις της Wall Street, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,99 δισ. δολάρια ή 6,40 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών 3,07 δισ. δολαρίων ή 3,33 δολαρίων ανά μετοχή της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Τα έσοδα της σημείωσαν άνοδο 83% στα 24,67 δισ. δολάρια στο εξεταζόμενο διάστημα. Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 5,36 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 23,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet Research.

Το μικτό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 41,4% σε σύγκριση με 41,7% που ήταν στο β΄ τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης. Το 59% των συνολικών εσόδων προήλθε από διεθνείς πωλήσεις.

Η Apple πούλησε 3,76 εκατ. Macs στη διάρκεια του τριμήνου, που αντιστοιχεί σε αύξηση 28% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, διέθεσε 18,65 εκατ. iPhones, με το ποσοστό της αύξησης να δια μορφώνεται εδώ στο 113%. Τα πωληθέντα iPods έφτασαν τα 9,02 εκατ., που αντιστοιχεί σε μείωση 17% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο χρήσης 2010. Τέλος, πωλήθηκαν 4,69 εκατ. iPads στη διάρκεια του τριμήνου.

Για το επόμενο τρίμηνο, η διοίκηση αναμένει κέρδη 5,03 δολαρίων ανά μετοχή καί έσοδα ύψους 23 δισ. δολαρίων, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη 5,25 δολαρίων και εσόδων ύψους 23,8 δισ. δολαρίων.

"Θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε σε όλα τα μέτωπα στο υπόλοιπο του έτους", δήλωσε ο CEO της Apple, Steve Jobs.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα έσοδα και τα κέρδη του τριμήνου, καθώς και με τις ταμειακές ροές που ξεπερνούν τα 6,2 δισ. δολάρια", είπε ο CFO, Peter Oppenheimer.



source: capital.gr
Share |