Tuesday, February 10, 2009

''Πακέτα'' ρευστοποιήσεων στη Wall

''Πακέτα'' ρευστοποιήσεων στη Wall

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones υποχώρησε κατά 4,62% στις 7.888,48 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 4,20% στις 1.524,73 μονάδες και τέλος ο S&P 500 έκλεισε στις 827,18 μονάδες με πτώση 4,91%. Στα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας έκλεισε η Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο, απώλειες ύψους 2,19% σημείωσε ο FTSE 100 στις 4.213,08 μονάδες ενώ την ίδια ώρα στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε κατά 3,64% χαμηλότερα στις 3.020,75 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 3,46% στις 4.505,54 μονάδες. «Βουτιά» στη Wall Πραγματικό «κατρακύλισμα» κατέγραψαν οι δείκτες των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, μετά την έγκριση του σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο. Οι επενδυτές επιδόθηκαν σε ένα πρωτοφανές ράλι ρευστοποιήσεων σαν να ανέμεναν κάτι περισσότερο από το δίδυμο Obama- Geithner, οι οποίοι μεταξύ αλλων, δέχτηκαν την υποστήριξη του προέδρου της Fed, Ben Bernanke. Διάχυτη ήταν η ανησυχία ότι οι παγκόσμιες κυβερνητικές προσπάθειες προς αναστροφή του αρνητικού κλίματος δε φαίνονται ικανές να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς το τεράστιο πακέτο που σχεδίασε η αμερικανική κυβέρνηση έγειρε φόβους για διπλασιασμό του ελλείμματος των ΗΠΑ.

Το κλίμα δυσχέρανε και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η οικονομία των ΗΠΑ βαίνει σε "ολοκληρωτική κρίση", καθώς και η δυσαρέσκεια των επενδυτών για την έλλειψη λεπτομερειών στην ανακοίνωση του σχεδίου από τον Geithner.

. Πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκαν η Bank of America, η οποία υποχώρησε κατά 13%, και η Principal Financial Group, η οποία «κατρακύλησε» 31%, καθώς οι ζημιές ρεκόρ που κατέγραψε η εταιρία ασφαλίσεων ζωής υποδεικνύουν ότι απαιτείται αύξηση κεφαλαίου.

Απώλειες άνω του 3% σημείωσαν οι μετοχές των FedEx και Hartford Financial Services, μετά τις προειδοποιήσεις Ομπάμα για επιτάχυνση της οικονομικής ύφεσης Η Time Warner υποχώρησε κατά 6,7%, μετά την υποβάθμιση της από τη Sanford C. Bernstein & Co., σε «market perform» από «outperform».

Στο -4,4% βρέθηκε ο ενεργειακός κλάδος, μετά την πλήρη αναστροφή του κλίματος στην αγορά του αργού, το οποίο, αν και ενδοσυνεδριακά ενισχύθηκε κατά 5,7%, τελικά έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 5,1%.

Από την άλλη, σημαντικά κέρδη 4,2% αποκόμισε η μετοχή Qwest Communications η οποία ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στο ''κόκκινο'' η Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ύστερα από μια θετική πορεία τριών συνεδριάσεων, σαφώς επηρεασμένα από τα αμερικανικά δρώμενα, σχετικά με το πακέτο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Κατά 1,3% υποχώρησε και η Samsung, η οποία λαμβάνει το 14% των πωλήσεων της από την Αμερική ενώ πτωτικά κατά 1,6% κινήθηκε και η Toyota, καθώς ανάλογη πορεία ακολουθεί η ζήτηση σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Ισχυρές απώλειες 7,7% σημείωσε η μετοχή της Kazakhmys, της μεγαλύτερης εταιρίας ορυχείων του Καζακστάν, ηγούμενη των ρευστοποιήσεων των εταιριών παραγωγής εμπορευμάτων. Απώλειες κατέγραψε και η BHP Billiton.

Πτωτικά κατά 3,1% κινήθηκε η Nordea Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής της Σκανδιναβίας, μετά την ανακοίνωση περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Για πρώτη φορά τις τελευταίες 6 μέρες υποχώρησε ο MSCI World, στο -0,3%, ενώ συνολικά το μήνα αυτό έχει σημειώσει κέρδη 3,9% και το 2008 οι συνολικές απώλειες του δείκτη ανήλθαν στο 42%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970. Κάμψη 2% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600, «ψαλιδίζοντας» τα κέρδη που έχει καταγράψει μέχρι τώρα το 2009.

Απώλειες 4,2% σημείωσε η Volvo, με τη σύσταση για τις μετοχές της εταιρίας να υποβαθμίζεται σε «sell» από «hold» από τη Citigroup, περικόπτοντας τα κέρδη της τάξης του 5,4% που σημειώνει η σουηδική εταιρία από την αρχή της χρονιάς.

Σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η UBS, μετά τις ζημιές ρεκόρ που κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2009. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, Marcel Rohner δήλωσε ότι η UBS θα επιστρέψει στην κερδοφορία αφότου λάβει πακέτο διάσωσης από την ελβετική κυβέρνηση έτσι ώστε να διαχωρίσει τα τοξικά της κεφάλαια.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ζημιές 6,9 δισ. δολαρίων εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω των μεγάλων διαγραφών στις οποίες αναγκάστηκε να προχωρήσει εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

REPORTER.GR

Κάτω από τα 38 δολ. το αργό- Πτώση 5,1%

Κάτω από τα 38 δολ. το αργό- Πτώση 5,1%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη σκιά του σκεπτικισμού που προκάλεσε η ανακοίνωση, και κατόπιν η έγκριση του σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας από την κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο, αντίστοιχα. Σημαντικό «βαρίδι» στη διαμόρφωση της τιμής του αργού, ήταν και οι εκτιμήσεις ότι η αυριανή ανακοίνωση σχετικά με τα αποθέματα του θα καταδείξει ανοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 εβδομάδων. Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου διαπραγματεύτηκε στα 37,55 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 5,1%, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωνε ανοδο που αγγιξε ακόμα και το 5,7%. Συνολικά από την αρχή του έτους η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει υποχωρήσει κατά 14%, ενώ σε σχέση με πέρυσι βρίσκεται στο -61%.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 45,88 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 14 cents. Σημειώνεται ότι η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Απριλίου για το αργό είναι κατά 6 δολάρια το βαρέλι υψηλότερη από αυτή του Μαρτίου.

Από τη μεριά των αναλυτών εκτιμάται αύριο ότι θα ανακοινωθεί αύξηση των αποθεμάτων κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, ενώ τα αποθέματα της βενζίνης θα διαμορφωθούν κατά 500.000 βαρέλια υψηλότερα.

Όσον αφορά το πακέτο που ανακοινώθηκε από τον νέο Υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ, Τ. Geithner, οι αγορές αντέδρασαν με μαζικές ρευστοποιήσεις, κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά του αργού, η οποία από το καλοκαίρι ακολουθεί την πορεία της κρίσης.

REPORTER.GR

Chinalco: Επένδυση 20 δισ. δολαρίων στη Rio Tinto

Chinalco: Επένδυση 20 δισ. δολαρίων στη Rio Tinto

Το ποσό των 20 δισ. δολαρίων σχεδιάζει να επενδύσει η Aluminum Corp. of China (Chinalco) στη Rio Tinto Group, με σκοπό να ενισχύσει τη θέση και την πρόσβαση της σε πηγές φυσικού αερίου που κατέχει η δεύτερη. Το περιεχόμενο των συνομιλιών εστιάζεται στην αγορά ομολογιών μετατρέψιμες σε μετοχές της Rio, γεγονός που θα βελτιώσει και τη θέση της τελευταίας έναντι των πιστωτών της. Σημειώνεται ότι η Rio διαθέτει χρέος που αγγίζει τα 38,9 δισ. δολάρια, ενώ η θυγατρική της στο Λονδίνο είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πώληση κεφαλαίων και περικοπές θέσεων εργασίας, με σκοπό να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 10 δισ. δολάρια το 2009.

REPORTER.GR

Εγκρίθηκε το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά ...

Εγκρίθηκε το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά ...


Με 61 ψήφους υπέρ και 37 κατά ''πέρασε'' το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο. Πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για την πρώτη νομοθετική νίκη του προέδρου, αφού το Κογκρέσο έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία τάχιστα. Το επόμενο στάδιο για την τελική εφαρμογή του σχεδίου είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ως προς το ποια θα είναι η τελική μορφή του σχεδίου. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ο Ομπάμα αναλαμβάνει διαιτητικό ρόλο.Bernanke: Η Fed στηρίζει τα κυβερνητικά πακέτα

Τη στήριξη του στα κυβερνητικά πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έδωσε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, σε ομιλία του που ακολούθησε την έγκριση του Κογκρέσου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα χορηγήσεων της Fed θα λειτουργήσει για την καλύτερη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να αποκατασταθεί η ροή χρήματος και να επιτευχθεί η απαιτούμενη σταθερότητα του συστήματος. Επιπλέον, ο Bernanke, ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις της Fed, όπως αυτή της αγοράς προβληματικών ενυπόθηκων δανείων, έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα, σε μια περίοδο όπου η οικονομία βάλλεται από πολλούς παράγοντες (εταιρικά αποτελέσματα, μακροοικονομικά στοιχεία, κ.α.).

Γκάιθνερ: «Χρήμα, χρόνος και ρίσκο» το τίμημα του πακέτου

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας , Timothy Geithner αποκάλυψε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον την ευρέως φάσματος «επίθεση» που σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση στη χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιώντας ότι η κυβερνητική στρατηγική «θα στοιχίσει χρήματα, θα πάρει χρόνο και θα εμπεριέχει ρίσκο». «Το χρηματοοικονομικό σύστημα βαδίζει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της ανάκαμψης και στόχος είναι να αντιστρέψουμε αυτή την επικίνδυνη δυναμική», τόνισε. «Χωρίς πιστώσεις οι οικονομίες δεν μπορούν να αναπτυχθούν και αυτή τη στιγμή κρίσιμα τμήματα του χρηματοοικονομικού μας συστήματος νοσούν βαριά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ παρουσίασε σχέδιο τριών τριών σημείων με στόχο την «αναθέρμανση των πιστώσεων» την «κάθαρση και ενίσχυση των τραπεζών», καθώς και την «παροχή ζωτικής βοήθειας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και μικρών επιχειρήσεων».

Ο Γκάιθνερ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός μηχανισμού με μεικτά, δημόσια και ιδιωτικά, κεφάλαια, που σε αρχική φάση θα διαθέτει 500 δισ. δολάρια, για την επανεξαγορά των κλυδωνιζόμενων ενεργητικών που βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των τραπεζών. Επίσης ανακοινώθηκαν νέες ενισχύσεις προς τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ανάγκη. Το αμερικανικό κράτος θα διαθέσει 50 δισ. δολάρια για να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των στεγαστικών δανείων που οι δικαιούχοι τους αδυνατούν να αποπληρώσουν, προκειμένου να τους επιτραπεί να διατηρήσουν το ακίνητό τους.

Το πακέτο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναμένεται να στοιχίσει 1,5 τρις δολάρια. Οι προειδοποιήσεις του Υπουργού για το κόστος του προγράμματος ήρθαν να ακολουθήσουν τις χθεσινές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ότι η κυβέρνηση αναζητά ακόμη περισσότερα χρήματα για την αύξηση του πακέτου. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι σχεδιασμένο για την υποστήριξη περίπου 1,5 δις. δολαρίων σε νέα δάνεια και στη διαχείριση προβληματικών κεφαλαίων. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα και χρειάζεται ακόμη περισσότερα κεφάλαια για να αποτραπεί η κατάρρευσή του, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας

Όσον αφορά την αρχική προσπάθεια διάσωσης στην οποία είχε και ο ίδιος συμμετάσχει από την προηγούμενη θέση του ως επικεφαλής της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, ο Γκάιθνερ σχολίασε ότι ήταν «ουσιαστική» αλλά και «ανεπαρκής». «Στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα, το 40% του δανεισμού σε ιδιώτες ήταν διαθέσιμο επειδή το κοινό αγόραζε δάνεια, τα άθροιζε και τα πωλούσε», εξηγεί ο Γκάϊτνερ. «Τώρα, όμως, που η ζωτική αυτή πηγή δανεισμού είναι παγωμένη, κανένα σχέδιο δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα εάν δεν δώσει πνοή στις αγορές τιτλοποίησης για τα «τοξικά» δάνεια προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις-μικρές και μεγάλες».

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Κάμψη 1,4% στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου

ΗΠΑ: Κάμψη 1,4% στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου

Διπλάσια μείωση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση των αποθεμάτων κατά 0,7%.
Συγκεκριμένα, η αξία των αποθεμάτων μειώθηκε κατά 1,4%, έναντι κάμψης 0,9% που είχε σημειώσει τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά μηνιαία πτώση της. Οι πωλήσεις χονδρικής υποχώρησαν κατά 3,6%, έναντι μείωσης 7,3% που είχαν σημειώσει το Νοέμβριο.

REPORTER.GR

RBS: Προς περικοπές 2.300 θέσεων εργασίας

RBS: Προς περικοπές 2.300 θέσεων εργασίας

Σε περικοπές έως και 2.300 θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να προχωρήσει η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland. Πρόκειται για το 2% περίπου του εργατικού της δυναμικού στη χώρα.

REPORTER.GR

General Motors: Περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών κατά 10%

General Motors: Περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας και μειώσεις μισθών κατά 10%

Στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας και μείωση των μισθών των υψηλόβαθμων στελεχών κατά 10% σχεδιάζει να προχωρήσει η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες προς την Εταιρία. Περίπου 3.400 από τις 29.500 θέσεις εργασίας της Εταιρίας θα περικοπούν μέχρι την 1η Μαΐου ενώ προσωρινά κατά 10% θα μειωθούν οι μισθοί των υψηλά ιστάμενων στελεχών της GM και κατά 3% με 7% στους υπαλλήλους.

Επείγουσα κρίνεται η ανάγκη για μείωση των δαπανών από την Εταιρία καθώς οι πωλήσεις της τον Ιανουάριο σημείωσαν κάμψη 49%.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
327.21 ( 0.21%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
945.26 ( 0.10%)

Όγκος: € 5,717,615

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1763.08 ( -0.29%)

FTSE®/Χ.Α. 20
898.17 ( -0.43%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,213.08 -94.53 -2.19%
CAC 40 INDEX 3,020.75 -114.12 -3.64%
DAX INDEX 4,505.54 -161.28 -3.46%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,888.88 -381.99 -4.62%
S&P 500 INDEX 827.16 -42.73 -4.91%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,524.73 -66.83 -4.20%

UBS: Προς περικοπές 2.000 θέσεων μετά τις ζημιές ρεκόρ

UBS: Προς περικοπές 2.000 θέσεων μετά τις ζημιές ρεκόρ

(upd) Σε περικοπές 2.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η UBS, μετά τις ζημιές ρεκόρ που κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2009. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, Marcel Rohner δήλωσε ότι η UBS θα επιστρέψει στην κερδοφορία αφότου λάβει πακέτο διάσωσης από την ελβετική κυβέρνηση έτσι ώστε να διαχωρίσει τα τοξικά της κεφάλαια.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ζημιές 6,9 δισ. δολαρίων εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω των μεγάλων διαγραφών στις οποίες αναγκάστηκε να προχωρήσει εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης.

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τράπεζα είχε εμφανίσει ζημιές 13 δισ. ελβετικών φράγκων, από 8,1 δισ. ελβετικά φράγκα φέτος. Οι ζημιές της ήταν μεγαλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών που τις υπολόγιζαν στα 7,5 δισ. ελβετικά φράγκα. Στο σύνολο της χρήσης η UBS παρουσίασε ζημιές της τάξεως των 19,7 δισ. ελβετικών φράγκων.

REPORTER.GR

Ανακάμπτει πάνω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο

Ανακάμπτει πάνω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω εκτιμήσεων ότι η ζήτηση θα τονωθεί χάρη στο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του αμερικανικού Κογκρέσου για την ψήφιση του πακέτου των 827 δισ. δολαρίων για να σταλεί πίσω στον Αμερικανό Πρόεδρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αυτή την ώρα το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Μαρτίου ενισχύεται κατά 2,3% στα 40,47 δολάρια το βαρέλι. Χθες το συμβόλαιο υποχώρησε κατά 1,5%, στα 39,56 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει κέρδη της τάξεως του 5,6%.

REPORTER.GR

Κίνα: Ξεπέρασαν τις ΗΠΑ σε πωλήσεις αυτοκινήτων

Κίνα: Ξεπέρασαν τις ΗΠΑ σε πωλήσεις αυτοκινήτων

Ξεπέρασε τις πωλήσεις αυτοκινήτων των ΗΠΑ η Κίνα τον Ιανουάριο για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία από την κινεζική ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η μείωση των τιμών και η κυβερνητική στήριξη, κατάφεραν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη ζήτηση. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο πωλήθηκαν στην Κίνα 735.000 αυτοκίνητα, ενώ σύμφωνα με αντίστοιχα στοιχεία της αμερικανικής ένωσης Autodata, στο αντίστοιχο διάστημα στις ΗΠΑ πωλήθηκαν 656.976 αυτοκίνητα

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Κίνας έχουν πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 18% στο σύνολο του 2008, ενώ στις Κίνα ενισχύθηκαν κατά 6,7% στα 9,38 εκατ. Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν μόλις κατά 5% τη φετινή χρονιά, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από το 1998.

REPORTER.GR

Δημόσια συγνώμη ζητούν οι πρώην επικεφαλής των RBS και HBOS

Δημόσια συγνώμη ζητούν οι πρώην επικεφαλής των RBS και HBOS


Ο λόρδος Στίβενσον, πρώην πρόεδρος της HBOS

Δημόσια συγνώμη για την ευθύνη τους στην χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία οδήγησε τα ιδρύματά τους σε μερική κρατικοποίηση, ζήτησαν σήμερα οι πρώην επικεφαλής των βρετανικών τραπεζών Royal Bank of Scotland (RBS) και HBOS.

Ο λόρδος Στίβενσον, πρώην πρόεδρος της HBOS, δήλωσε, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, πως ο ίδιος και ο πρώην γενικός διευθυντής της τράπεζας, Άντι Χόρνμπι, είναι «βαθιά απογοητευμένοι» από τα όσα έχουν συμβεί.

O Τομ Μακίλοπ, πρώην πρόεδρος της RBS, δήλωσε από την πλευρά του πως συμμερίζεται τις δηλώσεις του Στίβενσον και υπενθύμισε πως είχε ζητήσει συγγνώμη και κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, το Νοέμβριο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ενός Βρετανού βουλευτή, ο Μακίλοπ παραδέχθηκε πως η αγορά της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro – η μεγαλύτερη αγορά στην ιστορία του τραπεζικού τομέα – ήταν ένα «σφάλμα». «Πληρώσαμε υπερβολικά την ABΝ Amro» και «αυτό που πληρώσαμε δεν άξιζε τον κόπο», δήλωσε.

Συγνώμη ζήτησε και ο πρώην γενικός διευθυντής της Royal Bank of Scotland, Φρεντ Γκούντγουιν. «Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη και ευχαρίστως το κάνω και πάλι», ανέφερε.

NAFTEMPORIKI

Απειλούνται 400.000 θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Απειλούνται 400.000 θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βρίσκεται η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, με τις φωνές υπέρ ενός ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης του κλάδου, αλλά και των τομέων που εξαρτώνται από αυτόν, προκειμένου να θωρακιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, να πληθαίνουν. (φωτό αρχείου)

Στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βρίσκεται η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, με τις φωνές υπέρ ενός ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης του κλάδου, αλλά και των τομέων που εξαρτώνται από αυτόν, προκειμένου να θωρακιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, να πληθαίνουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η κρίση παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις και οι πωλήσεις όλων ανεξαρτήτως των εταιρειών έχουν φθάσει στο ναδίρ. Για το λόγο αυτό, η τσεχική προεδρία ζήτησε πρόσφατα να υπάρξει ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα στηρίξει τον σημαντικό αυτό κλάδο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Την ανησυχία του για τις σοβαρότατες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη βιομηχανία αυτοκινήτου εξέφρασε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Δεν έχουμε εγγύηση ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους θα υπάρχουν όλες οι μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων, που λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη. Η πιθανότητα να κλείσουν αρκετά εργοστάσια είναι μεγάλη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε και για την παραμονή στην αγορά όλων των Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Φερχόιγκεν, η κρίση απειλεί άμεσα 400.000 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι τόσους εργαζόμενους προσέλαβαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι κατασκευαστές την εποχή των «παχιών αγελάδων».

Στις μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη εργάζονται σήμερα περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι . Για το λόγο αυτό, ο Ευρωπαίος επίτροπος κάνει λόγο για αναγκαιότητα στήριξης των κατασκευαστών, χαιρετίζοντας μέτρα όπως εκείνο της απόσυρσης, που εφαρμόζεται στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προειδοποιεί, πως δεν πρέπει να υπάρξει μια κούρσα επιδοτήσεων, υποστηρίζοντας πως κύρια αποστολή της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να βγει από τη δίνη της οικονομικής κρίσης με τις δικές της δυνάμεις.

NAFTEMPORIKI

Cisco: Πώληση ομολόγων ύψους τεσσάρων δισ. δολ.

Cisco: Πώληση ομολόγων ύψους τεσσάρων δισ. δολ.

Τη δεύτερη προσφορά ομολόγων στην 25ετή ιστορία της ολοκλήρωσε η Cisco Systems στο πλαίσιο των προσπαθειών της να περιορίσει τις δαπάνες εν μέσω της χαμηλής ζήτησης για εξοπλισμό δικτύων.

Η πώληση ομολόγων, ύψους τεσσάρων δισ. δολαρίων, θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου, τα οποία λήγουν αυτόν το μήνα, αναφέρει η εταιρεία σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Όπως πρόσθεσε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού για δίκτυα, τα έσοδα από την πώληση θα κατευθυνθούν και σε γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Τζον Τσάμπερς, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την μεγαλύτερη προσφορά πιστώσεων προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού και να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας. Στόχος της διοίκησης είναι να περιορίσει τις δαπάνες τουλάχιστον κατά ένα δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι πωλήσεις της εταιρείας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν έως 20% αυτό το τρίμηνο, με τους αναλυτές να μην «βλέπουν» ανάκαμψη μέχρι το 2010.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν πουλήσει από τις αρχές του 2009 ομόλογα, συνολικής αξίας 181,7 δισ. δολαρίων, 42% περισσότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.


NAFTEMPORIKI

Bridgestone: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα ετήσια κέρδη

Bridgestone: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα ετήσια κέρδη

Ετήσια κέρδη, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της διοίκησής της, ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ελαστικών στον κόσμο βάσει πωλήσεων, Bridgestone καθώς περιόρισε τις δαπάνες στα τμήματα παραγωγής και μάρκετινγκ.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν, την ετήσια χρήση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κατά 92% στα 10 δισ. γιεν [JPY=X] (109 εκατ. δολ.), έναντι πρόβλεψης για 7,5 δισ. γιεν. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 131 δισ. γιεν, έναντι πρόβλεψης για 118 δισ. γιεν.

Οι πωλήσεις της Bridgestone μειώθηκαν κατά 4,7% στα 3,23 τρισ. γιεν. Η διοίκηση τα ανέμενε στα 3,25 τρισ. γιεν.

Η ιαπωνική εταιρεία, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα πλήρη αποτελέσματά της για την ετήσια χρήση στις 19 Φεβρουαρίου, μείωσε το ετήσιο μέρισμά της στα 24 γιεν από 26 γιεν ανά μετοχή.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,945.94 -23.09 -0.29%
HANG SENG INDEX 13,880.64 111.58 0.81%
CSI 300 INDEX 2,326.76 30.08 1.31%

Δέκα δισ. ευρώ σε νέα στεγαστικά

Δέκα δισ. ευρώ σε νέα στεγαστικά


Δέκα δισ. ευρώ σε νέα στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να χορηγήσουν οι τράπεζες φέτος προκειμένου να «πιάσουν» το στόχο του 10% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Και έτσι τις τελευταίες μέρες τα επιτελεία των εμπορικών τραπεζών βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Διότι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Capital.gr, "το πρόβλημα δεν είναι να χορηγήσουμε δάνεια ύψους 10-11 δισ. ευρώ, αλλά να βρούμε τις 100.000 με 120.000 δανειολήπτες που θα θελήσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο".

Και αυτό επειδή από την αρχή του χρόνου καταγράφεται κάθετη πτώση στις αιτήσεις για χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, που κυμαίνεται από το 30% μέχρι και το 70% από τράπεζα σε τράπεζα.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη οι λόγοι που η αγορά στεγαστικής πίστης παρουσιάζει μεγάλη πτώση είναι:

- Πρώτον, η ανασφάλεια σε σχέση με την αγορά εργασίας, καθώς πληθαίνουν οι εταιρείες που προχωρούν σε περικοπές και απολύσεις. Οπότε οι υποψήφιοι δανειολήπτες μεταθέτουν για αργότερα την αγορά κατοικίας με δάνειο.

- Δεύτερον, η προσδοκία ότι λόγω της κρίσης θα υπάρξει μείωση στις τιμές των ακινήτων.

- Τρίτον, οι υποψήφιοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει και νέα μείωση στα επιτόκια από την ΕΚΤ, σύντομα.

- Τέταρτον, οι τράπεζες εγκρίνουν μικρότερου ύψους δάνεια σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου. Το ποσοστό χρηματοδότησης δεν υπερβαίνει πλέον το 75% της αξίας τους ακινήτου και σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεπερνά το 85%.

Και αυτό επειδή τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν -όπως αναφέρουν στο Capital- ότι θα υπάρξει υποχώρηση στις τιμές αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση η τρέχουσα τιμή ακινήτου θα πρέπει να υπερκαλύπτει το ποσό του δανείου.

Σήμερα η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Οι μεγάλες τράπεζες είναι έτοιμες να ρίξουν 10 δισ. ευρώ στην αγορά για στεγαστικά δάνεια, όμως αναζητούν τους κατάλληλους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα:

- Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να χορηγήσει στεγαστικά ύψους 3 δισ. ευρώ φέτος.

- Η Eurobank, είναι έτοιμη να χορηγήσει στεγαστικά ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, «όμως δεν ξέρω αν θα υπάρξει ανάλογη ζήτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital υψηλόβαθμο στέλεχος της.

- Η Alpha Bank όπως και η Τρ. Πειραιώς, έχουν στόχο οι νέες εκταμιεύσεις για στεγαστικά να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ (αντίστοιχα).

- Η Τράπεζα Κύπρου, είναι έτοιμη να χορηγήσει στεγαστικά ύψους 1,5 δισ. ευρώ φέτος.

- Η ΑΤΕ υπολογίζει ότι οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

- Γύρω στα 600 εκ. ευρώ είναι η πρόβλεψη για νέα στεγαστικά δάνεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

CAPITAL.GR

SEC: Αποχωρεί η επικεφαλής της διεύθυνσης εφαρμογής της νομοθεσίας

SEC: Αποχωρεί η επικεφαλής της διεύθυνσης εφαρμογής της νομοθεσίας

Η επικεφαλής της διεύθυνσης επιβολής της χρηματιστηριακής νομοθεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Linda Thomsen θα αποχωρήσει από την SEC για να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Thomsen ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την υπόθεση της Enron, αλλά και τις έρευνες σε μεγάλες τράπεζες όπως Citigroup , J.P. Morgan Chase , και Merrill Lynch.

"Η κ. Thomsen ηγήθηκε μίας ιστορικής περιόδου για την εφαρμογή της νομοθεσίας στην SEC, στη διάρκεια της οποίας προέβη σε πάνω από 2.000 δράσεις, ενώ με τις κινήσεις της κατάφερε να δώσει πίσω δισ. δολάρια σε επενδυτές που είχαν πληγεί από εταιρικές πρακτικές” ανέφερε η SEC σε σχετική ανακοίνωση της.

CAPITAL.GR

Αρχίζει η συζήτηση με MIG για την Ολυμπιακή

Αρχίζει η συζήτηση με MIG για την Ολυμπιακή

Αρχίζουν σήμερα οι επίσημες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Marfin Investment Group, του μοναδικού Ομίλου που είχε ανταποκριθεί στην έκκληση της κυβέρνησης για τον εθνικό αερομεταφορέα μέχρι χθες.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου είκοσι ημέρες, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος προΐσταται της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα, να διευκρινίζει ότι «πριν την επισημοποίηση της όποιας συμφωνίας πρέπει να υπάρχει η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμπλήρωση της απόφασης του προηγούμενου Σεπτεμβρίου».

Εν τω μεταξύ ρόλο στην υπόθεση της Ολυμπιακής εμφανίζεται να αναλαμβάνει και ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τους πιλότους (ΕΧΠΑ) της Ολυμπιακής, ενώ σήμερα επισκέπτεται το Κέντρο Ελέγχου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στο Ελληνικό.

Οι χειριστές ενημέρωσαν χθες το νέο υπουργό Μεταφορών για την πρότασή τους για τη διάσωση της εταιρείας. Η Ένωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ) τάσσεται υπέρ της εξαγοράς της εταιρείας από τη ΜΙG, υπό προϋποθέσεις.

Οι πιλότοι ζήτησαν επίσης να προχωρήσει το θέμα των μετατάξεων υπενθυμίζοντας ότι, η συνεννόηση με τον κ. Χατζηδάκη ήταν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης υπουργικής απόφασης για τις μετατάξεις των χειριστών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Παράλληλα εκκρεμούν και τέσσερις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την υλοποίηση του νόμου 3717, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα των αποχωρήσεων των εργαζομένων στον Όμιλο της OA κατά την κρίσιμη ημερομηνία (φάση εκκαθάρισης).

Ωστόσο, ο έκτος διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης που κηρύχθηκε άγονος ουσιαστικά ανατρέπει και το τελικό χρονοδιάγραμμα τόσο για την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων στην OA, όσο και για την εκκαθάριση της OA-Υπηρεσίες και των Oλυμπιακών Aερογραμμών.

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει με το θέμα της Ολυμπιακής προς όφελος της εταιρείας, αλλά και της χώρα, δήλωσε χθες στο ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης. Ο ΥΠ.ΑΝ. πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν νομικής φύσεως ζητήματα, που αφορούν στη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το περασμένο Σεπτέμβριο και αποτελεί ασφάλεια για τους επενδυτές.

Τέλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, εάν δεν αποκρατικοποιηθεί η Ολυμπιακή θα γίνει «Κουρουπητός νούμερο 2».

NAFTEMPORIKI

Marfin CLR: Στις 20/2 τα προκαταρκτικά 2008 – Profit Warning

Marfin CLR: Στις 20/2 τα προκαταρκτικά 2008 – Profit Warning



Η Marfin CLR Public Co Ltd (πρώην Λαϊκή Επενδυτική Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ - η «Εταιρεία») ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνέλθει στις 20 Φεβρουαρίου, 2009 για να εξετάσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, τα προκαταρκτικά ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας για το έτος 2008.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αργότερα την ίδια ημέρα.

Η Εταιρεία ανακοινώνει επίσης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματά της για το έτος 2008 θα παρουσιάζουν ζημιές σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2007 τα οποία παρουσίαζαν κέρδος.

Οι ζημιές αυτές οφείλονται εξ‘ ολοκλήρου στην επανεκτίμηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας και προέρχονται από την πτώση των τιμών των μετοχών κατά το 2008, τόσο στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ). Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ και ΧΑ το 2008 μειώθηκε κατά 77,2% και 65,5%, αντίστοιχα, καθώς και οι χρηματιστηριακοί όγκοι κατά 61,7% στο ΧΑΚ και 35,6% στο ΧΑ.

STOCKWATCH.COM.CY

Ακίνητα: Στο -78% η εξωγενής ζήτηση

Ακίνητα: Στο -78% η εξωγενής ζήτηση

06/07/09



Σε επίπεδα κοντά στο 80% παραμένει καθηλωμένη η μείωση στην εξωγενή ζήτηση ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κτηματολόγιο, δείχνουν πως η μικρή αναλαμπή ανάκαμψης που παρουσίασε τον Ιούνιο στο σύνολο της η αγορά, οφείλεται σχεδόν εξολοκλήρου στην εγχώρια ζήτηση, καθώς οι ξένοι αγοραστές εξακολουθούν να απέχουν. Οι μεσίτες και οι developers, που πώλησαν το 2008 γύρω στα 4 χιλ. τεμάχια σε ξένους, πώλησαν από την αρχή του χρόνου μόλις 847 τεμάχια.

Οι μεσίτες ανησυχούν πως το ύψος των δανειστικών επιτοκίων στην Κύπρο, που είναι συγκριτικά ψηλότερο με αυτό άλλων χωρών, οδηγεί την εξωγενή ζήτηση σε άλλες αγορές.

«Οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν ψηλά επιτόκια την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει σημαντικά τα επιτόκια τους, με αποτέλεσμα οι ξένοι να στρέφονται σε άλλες αγορές ή και στην ίδια τη χώρα τους, όπως συμβαίνει με τους Βρετανούς. Οι Κύπριοι επίσης επιχειρηματίες δυσκολεύονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα ακινήτων λόγω του κόστους του χρήματος», ανέφερε στη StockWatch, ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών, Σολομών Κουρουκλίδης.

Αναμενόμενη θεωρεί τη μείωση στις πωλήσεις από αλλοδαπούς και ο πρόεδρος των developers, Λάκης Τοφαρίδης, ο οποίος υποδεικνύει ότι ο σύνδεσμος τους προειδοποιούσε για την επικείμενη ύφεση στην αγορά. Πρόσθεσε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση και δεν μειωθούν τα επιτόκια τα χειρότερα έπονται στον τομέα των κατασκευών. «Οι κυβερνώντες φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», τονίζει.


Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα πωλήσεων από ξένους που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο για το εξάμηνο, αντανακλάται το μέγεθος του προβλήματος κυρίως στις παράλιες περιοχές.

Η συρρίκνωση της εξωγενούς ζήτηση είναι οξύτερη στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις παρουσιάζουν μείωση 85% σε σύγκριση με πέρσι. Περιορίστηκαν στο εξάμηνο στις 141 έναντι 966 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην επαρχία Αμμοχώστου η μείωση έφθασε το 83%, με 130 πωλήσεις έναντι 753 το περασμένο έτος. Ακολουθεί η Πάφος με μείωση της τάξης του 77% και τις πωλήσεις να υποχωρούν από 1282 το 2008 στις 293.

Σε Λευκωσία και Λεμεσό το ποσοστό μείωσης ήταν της τάξης του 68% και 66% αντίστοιχα. Με 76 πωλήσεις από 240 το 2008 στη Λευκωσία και 207 σε σύγκριση με 608 το 2008 στη Λεμεσό.

Στην Πάφο, ο αριθμός των πράξεων είναι μεγαλύτερος γιατί, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι Βρετανοί πωλούν τις οικίες τους σε χαμηλές τιμές για να εκμεταλλευτούν την ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ.

stockwatch.com.cy


==========================================



Βγαίνουν από το ψυγείο τα ακίνητα

03/07/09


Τάσεις χλιαρής ανάκαμψης παρουσίασαν οι πωλήσεις ακινήτων το μήνα Ιούνιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες επιχειρηματιών του κλάδου ότι θα αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη της κτηματαγοράς αφού οι εγχώριοι αγοραστές άρχισαν να κυνηγούν ευκαιρίες. Τα στοιχεία του κτηματολογίου δείχνουν τις πωλήσεις να ανακάμπτουν για πέμπτο συνεχές μήνα, φθάνοντας στα ψηλότερα επίπεδα από το τέλος του 2008, όταν είχε ξεκινήσει η απότομη βουτιά της δραστηριότητας στον κλάδο.


Σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, Σώτου Λοή, άρχισε να παρατηρείται κάποια κινητικότητα στην αγορά ακινήτων κυρίως από κύπριους οι οποίοι αρπάζουν τις ευκαιρίες διαμερισμάτων και οικιών σε παράλιες περιοχές που διατίθενται σε ελκυστικές τιμές. Ταυτόχρονα ο κ. Λοής αποδίδει την κινητικότητα στον κλάδο και στα στεγαστικά χαμηλότοκα δάνεια που προσφέρουν τους τελευταίους τρεις μήνες οι πλείστες κυπριακές τράπεζες στους κύπριους πολίτες και ειδικότερα στα νεαρά ζευγάρια.

Σύμφωνα με τα πωλητήρια έγγραφα του κτηματολογίου που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, η μείωση στη δραστηριότητα των ακινήτων τον Ιούνιο παρουσίασε ελαφριά κάμψη και κυμάνθηκε στο 45,7% σε σύγκριση με -53,2% το Μάιο, -54,9% τον Απρίλιο, -56,33% το Μάρτιο, -64,7% το Φεβρουάριο και -71,6% τον Ιανουάριο.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, η συνολική ετήσια μείωση στις πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανέρχεται στο 58%, δηλαδή στις 3591 πωλήσεις σε σύγκριση με 8610 το 2008.

stockwatch.com.cy


============================================


-80% η εξωγενής ζήτηση ακινήτων

04/06/09


Το 80% πλησιάζει η μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων τους πρώτους πέντε μήνες του 2009, με μερίδα των κτηματομεσιτών να εκτιμά πως δεν αναμένεται πλήρης ανάκαμψη της συγκεκριμένης αγοράς πριν το 2012.

Το κραχ της εξωγενούς ζήτησης αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου. Τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί το πρώτο πεντάμηνο του 2009 από ξένους δείχνουν πως όλες οι επαρχίες υποφέρουν το ίδιο από το πρόβλημα, διογκώνοντας τον αριθμό των αδιάθετων τουριστικών διαμερισμάτων και οικιών.


Μόνο η Λεμεσός φαίνεται να διαφέρει κάπως από τις υπόλοιπες επαρχίες. Ακόμα και εκεί, όμως, η μείωση της ζήτησης φθάνει το 64%. Πωλήθηκαν μόλις 167 ακίνητα φέτος σε ξένους σε σύγκριση με 468 πέρσι.

Στην πρωτεύουσα η ετήσια μείωση το πρώτο πεντάμηνο του 2009 έφθασε το 72% και στην Πάφο το 79%. Στη Λευκωσία οι πωλήσεις κατήλθαν στις 61 από 215 το πρώτο πεντάμηνο του 2008 και στην Πάφο στις 228 από 1086 το 2008.

Η Πάφος είχε αρχίσει να επηρεάζεται νωρίτερα από τις άλλες επαρχίες, γι’ αυτό και η μείωση στη ζήτηση είναι μικρότερη.

Κτηματομεσίτες και developers σημειώνουν ότι στην Πάφο αρκετές από τις πωλήσεις που διαφαίνονται στα στοιχεία είναι αποτέλεσμα των πράξεων που κάνουν οι ίδιοι οι ξένοι μεταξύ τους ρίχνοντας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τα ακίνητα τους προκειμένου να τα πουλήσουν και να επωφεληθούν της ισοτιμίας της στερλίνας με το ευρώ.

Η ψαλίδα της εξωγενούς ζήτησης είναι μεγαλύτερη στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την εξωγενή ζήτηση.


Στην Αμμόχωστο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, έχουν πουληθεί το πεντάμηνο μόλις 78 ακίνητα από 582 το πεντάμηνο του 2008 και στη Λάρνακα μόλις 112 από 788 το 2008.

Οι συνολικές πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο κατρακύλησαν στις 646 από τις 3139 που ήταν το πεντάμηνο του 2008.

Ο επίτιμος πρόεδρος κτηματομεσιτών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφών Κτηματομεσιτών, Ηλίας Δανός, εκτιμά ότι οι τιμές προ της κρίσης εποχής δεν πρόκειται να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα.

Ο κ. Δανός χαρακτήρισε «φούσκα» την κατάσταση που επικρατούσε στην κτηματαγορά το 2007 και το 2008 η οποία, όπως είπε, «ήταν αποτέλεσμα των κεφαλαίων ύψους περίπου €3 δισ. που διοχετεύτηκαν στην κυπριακή αγορά και πιο συγκεκριμένα στην κτηματαγορά μετά τη ψήφιση από τη βουλή της αμνηστίας κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική αύξηση της τιμής των ακινήτων, οι οποίες αντί να αυξάνονται γύρω στο 10% χρόνο με το χρόνο αυξάνονταν κατά 50% κάθε χρόνο».

Σύμφωνα επίσης με τις εκτιμήσεις του κ. Δανού, «η ανάκαμψη θα ξεκινήσει δειλά – δειλά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, εάν και εφόσον βελτιωθεί το κλίμα στη διεθνή αγορά. Πριν το 2012 δεν πρόκειται να ανακάμψει πλήρως η αγορά», ανέφερε στη StockWatch.

STOCKWATCH.COM.CY


=============================================


Αργεί η ανάκαμψη ακινήτων

03/06/09




Καθηλωμένη παρέμεινε η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων το Μάιο με τους παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν πως παρά τη δειλή ανάκαμψη των τελευταίων μηνών, τα χείριστα έπονται. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το κτηματολόγιο δείχνουν πως η συνολική ετήσια μείωση στις πωλήσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2009 ανέρχεται στο 61% αποκρυσταλλώνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις δύσκολες ώρες που περνά η αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων το Μάιο παρουσίασε ελαφριά ανάκαμψη και κυμάνθηκε στο 53%, έναντι 55% τον Απρίλιο, 56% το Μάρτιο, 65% το Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο.

Παρά τη μικρή αύξηση των πωλήσεων, ο πρόεδρος των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης, τονίζει στη StockWatch πως δεν επιτρέπεται καμία αισιοδοξία. Η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε ύφεση, δηλώνει με έμφαση, αποδίδοντας τις διαφοροποιήσεις που φαίνονται στα πωλητήρια έγγραφα σε εποχικότητα. Ο κ. Τοφαρίδης επικρίνει την κυβέρνηση γιατί, όπως υποστηρίζει, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σοβαρά τον πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό κίνδυνο που ελλοχεύει από την ύφεση στην κτηματαγορά.

«Είναι λανθασμένο να δοθεί η εντύπωση ότι σήμερα πουλάμε, αύριο δεν πουλάμε». «Αυτή την εποχή είναι αναμενόμενο να παρατηρείται κάποια ανάκαμψη στις πωλήσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα στην κτηματαγορά είναι σοβαρότατο και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε», λέει ο κ. Τοφαρίδης.

Στο ίδιο μοτίβο και η εκδοχή του εκτιμητή ακινήτων Αντώνη Λοίζου, ο οποίος αποδίδει τη διακύμανση στις πωλήσεις στον περιορισμένο αριθμό πωλήσεων που έχουν γίνει από ντόπιους, οι οποίοι άρπαξαν όπως επεσήμανε, κάποιες ευκαιρίες, δηλαδή κατασκευές σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή.

«Η κατάσταση παραμένει τραγική», είπε, σημειώνοντας ότι «μετά το Σεπτέμβρη θα διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος με τις χιλιάδες απούλητων διαμερισμάτων και κατοικιών».

Χαραμάδα αισιοδοξίας διαβλέπουν άλλοι κτηματομεσίτες σημειώνοντας πως άρχισε να γίνεται πιο έντονο το ενδιαφέρον από ντόπιους. Ο πρόεδρος κτηματομεσιτών Λευκωσίας και αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών, Κώστας Καδής, τονίζει ότι έσπασε ο πάγος καθώς άρχισε να αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Για την ώρα, ωστόσο, «οι πωλήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες αφορούν διαμερίσματα και κατοικίες στον Πρωταρά οι οποίες πωλήθηκαν μέχρι και 30% πιο κάτω από την τιμή που διατίθονταν το 2007», λέει.


Το πάγωμα πάντως που επικρατεί στην αγορά ακινήτων αποτυπώνεται και στα ιστορικά στοιχεία. Το 2009 οι συνολικές πωλήσεις έφθασαν τις 2,838, την ίδια χρονική περίοδο πέρσι κυμάνθηκαν στις 7,224, είχαν φθάσει στις 8,318 το 2007 και στις 6,486 το 2006.

Χαρακτηριστικά της καθολικής στασιμότητας που επικρατεί στην κτηματαγορά είναι τα στοιχεία που αφορούν την κάθε επαρχία ξεχωριστά. Στη Λευκωσία οι πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο παρουσίασαν μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2008 της τάξης του 55%. Από 1,702, οι πωλήσεις ακινήτων έπεσαν στις 770.

Στη Λεμεσό, όπου υπήρχε η εκτίμηση για συγκράτηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από Ρώσους, παρουσιάστηκε μείωση της τάξης του 54% και από 1,541, οι πωλήσεις κατήλθαν στις 716.

Στη Λάρνακα που έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από την εξωγενή αγορά η μείωση το πεντάμηνο κυμάνθηκε στο 63% και από τις 1,464 μειώθηκαν στις 542, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου η μείωση ήταν της τάξης του 71% και από 957 οι πωλήσεις περιορίστηκαν στις 277.

Τέλος, στην Πάφο η μείωση είναι της τάξης του 66%. Πέρσι πουλήθηκαν 1,560 ακίνητα ενώ φέτος μόλις 533.

STOCKWATCH.COM.CY


=====================================================

Ακίνητα: Χωρίς αύριο η εξωγενής αγορά

7/05/09



Στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης ακινήτων στηρίζονται πλέον οι developers και οι κτηματομεσίτες για ανάκτηση μέρους του χαμένου εδάφους των τελευταίων μηνών, καθώς η επιστροφή των ξένων αγοραστών τοποθετείται από κάποιους μετά το 2012. Στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch δείχνουν το κραχ της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων, με τη μείωση των αγορών να φθάνει συνολικά το 80% το πρώτο τετράμηνο του 2009.

Τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο δείχνουν πως καμία επαρχία δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης. Στη Λευκωσία η ετήσια μείωση το πρώτο τετράμηνο του 2009 ανήλθε στο 75%, στη Λεμεσό στο 62% στη Λάρνακα στο 86% στην Αμμόχωστο στο 84% και στην Πάφο στο 78%.


Λάρνακα και Αμμόχωστος δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα καθώς οι πωλήσεις στην πόλη του Ζήνωνα συρρικνώθηκαν στις 89 από 617 το 2008, ενώ στην επαρχία Αμμοχώστου στις 60 από 425. Με μικρή διαφορά ακολουθεί η Πάφος με 185 πωλήσεις από 840 το 2008, ενώ οι πωλήσεις στη Λευκωσία τη συγκεκριμένη περίοδο κατήλθαν στις 42 από 171 το 2008. Μικρές ανάσες φαίνεται να δίνει η ρωσική αγορά στη Λεμεσό καθώς οι πωλήσεις σημειώνουν τη μικρότερη πτώση και από 617 το 2008 περιορίστηκαν στις 136.

Συνολικά οι πωλήσεις σε ξένους περιορίστηκαν στις 518 έναντι 2412 που ήταν πέρσι. Κατά τη διάρκεια του 2008, οι ξένοι αγόραζαν ένα περίπου στα δύο ακίνητα που πωλούνταν (βλέπε γράφημα). Το φετινό Απρίλιο οι ξένοι αγόρασαν μόλις το 20% των ακινήτων που πουλήθηκαν.

Η κατάσταση που δημιουργείται στην εξωγενή αγορά δημιουργεί απαισιοδοξία σε παράγοντες του κλάδου για το μέλλον της αγοράς.

«Θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη εντός του 2011-2012», ανέφερε στη StockWatch, ο εκτιμητής ακινήτων Αντώνης Λοϊζου. «Η ζήτηση θα ανέλθει σιγά – σιγά στο 30% δεν νομίζω ωστόσο ότι θα επανέλθουμε εύκολα στα επίπεδα πωλήσεων σε ξένους του 2007 και 2008, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια».

Την απαισιοδοξία του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου Σόλων Κουρουκλίδης, ο οποίος τόνισε ότι «η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή διότι δύσκολα κερδίζεις την εξωγενή ζήτηση και εύκολα τη χάνεις». «Δύσκολα θα επανέλθουν οι πωλήσεις σε ξένους στα επίπεδα του 2006- 2008», τόνισε.


Ο κ. Κουρουκλίδης δεν παρέλειψε επίσης να καυτηριάσει και το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει την κυπριακή αγορά και δυσφημίζει την Κύπρο στο εξωτερικό, της μη έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και έκδοσης πιστοποιητικών εγκρίσεως.

«Εάν δεν εξευρεθεί η χρυσή τομή με την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας ώστε να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας οι ξένοι και ειδικότερα οι βρετανοί που είναι η κύρια αγορά της Κύπρου δεν πρόκειται να επανέλθουμε στους παλιούς καλούς ρυθμούς», επεσήμανε ο κ. Κουρουκλίδης.

Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Λευκωσίας Κώστας Καδής, παρουσιάστηκε κάπως πιο αισιόδοξος σημειώνοντας ότι διατηρείται ακόμη «ζεστό» το ενδιαφέρον των ξένων προς την Κύπρο το οποίο θα αρχίσει να κορυφώνεται και πάλι μετά τη λήξη της οικονομικής κρίσης την οποία τοποθετεί στο τέλος του 2009.

«Σίγουρα η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή εάν και εφ’ όσον αρχίσει να υποχωρεί η κρίση, σύντομα όμως οι ξένοι οι οποίοι συνεχίζουν να επιδεικνύουν το ίδιο ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτου στην Κύπρο θα επανέλθουν».

STOCKWATCH.COM.CY


===========================================

Παρατείνεται ο εφιάλτης ακινήτων

6/05/09


Η διολίσθηση της αγοράς ακινήτων που άρχισε από τον πρώτο μήνα του έτους, φαίνεται να σκαλώνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με τις πωλήσεις να παρουσιάζουν σημαντική μείωση 62% το πρώτο τετράμηνο. Τα νέα στοιχεία του κτηματολογίου σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα την ύφεση που επισκιάζει την αγορά ακινήτων παρά το ότι έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν ευνοϊκότερα δάνεια σε νέους δανειζόμενους και παρά τις εξαγγελίες μέτρων από την κυβέρνηση για τόνωση της αγοράς.


Σύμφωνα με τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων τον Απρίλη έφθασε στο 55% έναντι 56% το Μάρτιο, 65% το Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο.

Η συρρίκνωση των πωλήσεων αντανακλάται στα αναλυτικά στοιχεία για τον κάθε μήνα ξεχωριστά καθώς τον Απρίλιο οι πωλήσεις συνολικά άγγιξαν τις 603 σε σύγκριση με 1336 τον περασμένο χρόνο τον ίδιο μήνα. Παρά τις προσδοκίες που επιχείρησαν να δημιουργήσουν παράγοντες της αγοράς για αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τον Απρίλιο πωλήθηκαν μόλις 23 ακίνητα περισσότερα από ότι το Μάρτιο και 45 περισσότερα από το Φεβρουάριο.

Ο συνολικός αριθμός των πωλήσεων σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο μειώθηκε τους συγκεκριμένους μήνες στις 2199 από 5858 το 2008.

Αν και η υποχώρηση των πωλήσεων κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, οι τρεις επαρχίες που εξαρτούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από την εξωγενή αγορά πλήττονται περισσότερο.

Στην επαρχία Αμμοχώστου η μείωση τετραμήνου άγγιξε το 72%, στην Πάφο στο 67%, και στη Λάρνακα στο 65%. Στη Λεμεσό η μείωση κυμάνθηκε στο 55% και στη Λευκωσία στο 57%.


Κτηματομεσίτες και developers εκτιμούν ότι τα εν λόγω στοιχεία καθρεφτίζουν την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στην αγορά, αφού όπως υποστηρίζουν η μείωση της δραστηριότητας του κλάδου είναι πέραν του 40%. Ευελπιστούν ότι όταν παρέλθει η κρίση, η αγορά θα επανέλθει ίσως με κάποια καθυστέρηση στους προ της κρίσης ρυθμούς της. Διαφορετικές είναι όμως οι θέσεις τους όσον αφορά τις τιμές.

O επίτιμος πρόεδρος κτηματομεσιτών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφών Κτηματομεσιτών, Ηλίας Δανός, ανέφερε ότι το πάγωμα της κτηματαγοράς επηρέασε και τις τιμές. «Γενικά έχουν μειωθεί οι τιμές των ακινήτων γύρω στο 30%», ανέφερε στη StockWatch.

Στην Αμμόχωστο και Πάφο, όπως επεσήμανε, η μείωση των τιμών φθάνει μέχρι και το 40%, στη Λάρνακα το 30%, ενώ στη Λευκωσία και Λεμεσό για την ώρα στο 10%. Ο κ. Δανός δεν διαβλέπει ανάκαμψη της αγοράς πριν το 2010.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά έχει μπλοκαριστεί και χρειάζεται ηλεκτροσόκ».

Ο Σύνδεσμος, σημείωσε, προειδοποιούσε από πολύ νωρίς για την επερχόμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα όπως είναι η κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών. Ο κ. Τοφαρίδης χαρακτήρισε επίσης ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τόνωση του κατασκευαστικού τομέα.

Κάθετη ήταν όμως και η θέση που διατύπωσε και όσον αφορά την πτώση των τιμών. «Ξεκάθαρο όχι», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Οι τιμές δεν έχουν μειωθεί». «Υπάρχουν οι μεμονωμένες εκείνες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να ρίξει τις τιμές για λόγους ανάγκης. Αυτές οι περιπτώσεις όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικές για τον κλάδο. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και ένα χρόνο όταν τα κόστη είχαν ανέβει στα ύψη».

STOCKWATCH.COM.CY


==================================================


Αδιάθετο το 40% των ακινήτων

22/04/09


Αδιάθετο παραμένει το 40% των ακινήτων που κτίστηκαν τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ). Στην έρευνα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Αλήθεια, συμμετείχαν 77 εργοληπτικές επιχειρήσεις που συνολικά ανήγειραν την περίοδο Ιανουαρίου 2008-Φεβρουαρίου 2009, 3.347 οικίες, διαμερίσματα και καταστήματα. Συγκεκριμένα, ανήγειραν 2.415 διαμερίσματα, 860 οικίες και 72 καταστήματα. Από αυτά διατέθηκαν 1.471 διαμερίσματα (60,9% επί του συνόλου των ανεγερθέντων), 533 οικίες (61,98%), και 49 καταστήματα (68,06%).

Αδιάθετα παραμένουν 944 διαμερίσματα (39,09% επί του συνόλου των ανεγερθέντων), 327 οικίες (38,02%) και 23 (31,94%) καταστήματα.

Από το σύνολο των 1.294 αδιάθετων μονάδων, τα αδιάθετα διαμερίσματα αποτελούσαν το 73%, οι κατοικίες το 25% και τα καταστήματα το 2%.

Με βάση τις απαντήσεις των 77 επιχειρήσεων, τα περισσότερα διαμερίσματα ανεγέρθησαν στη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο, επαρχίες στις οποίες είναι και τα περισσότερα αδιάθετα, με την Πάφο να ακολουθεί σε αριθμό αδιάθετων διαμερισμάτων (με πιο μικρό όμως αριθμό ανεγερθέντων).

Στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ενώ ανεγέρθησαν περισσότερα διαμερίσματα από την Πάφο, τα αδιάθετα είναι λιγότερα. Όσον αφορά τις κατοικίες, ανά επαρχία, τα αποτελέσματα δείχνουν την ελεύθερη Αμμόχωστο με τις περισσότερες ανεγερθείσες και αδιάθετες κατοικίες, τη Λάρνακα και την Πάφο να ακολουθούν μπροστά από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, τόσο στις ανεγερθείσες, όσο και στις αδιάθετες κατοικίες. Στα καταστήματα η εικόνα είναι παρόμοια για Λεμεσό, Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο, με τη Λάρνακα να έχει διαθέσει τα πλείστα που έχουν ανεγερθεί. Εξαίρεση η Λευκωσία, όπου έχουν διατεθεί όλα τα καταστήματα που έχουν ανεγερθεί.

Διακοπή έργων

Στην έρευνα, καταδεικνύονται οι δυσκολίες των εργολάβων για αποπεράτωση των έργων τους. Το 44% των εργοληπτικών επιχειρήσεων απάντησε ότι έχει αναγκαστεί τους τελευταίους μήνες να εγκαταλείψει τελεσίδικα ή να παγώσει κάποιο έργο που έχει αναλάβει.

Παγκύπρια, οι 77 επιχειρήσεις του δείγματος έχουν παγώσει ή εγκαταλείψει τελεσίδικα 611 διαμερίσματα (53,41%), 528 κατοικίες (46,15%) και 5 καταστήματα (0,44%).

Παράλληλα, η έρευνα αποκαλύπτει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες λόγω της οικονομικής κρίσης. Από το πρώτο εξάμηνο του 2008 μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2009, το πρόβλημα αυξάνεται. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2008, 69 επιχειρήσεις απάντησαν ότι δεν αντιμετώπισαν καθόλου πρόβλημα δανειοδότησης, 6 μικρό, 1 αρκετά μεγάλο και 1 πολύ μεγάλο, το δεύτερο εξάμηνο του 2008 οι αντίστοιχες απαντήσεις είναι 33 καθόλου, 31 μικρό, 9 αρκετά μεγάλο και 4 πολύ μεγάλο και το δίμηνο του 2009, 20 καθόλου, 3 μικρό, 32 αρκετά μεγάλο και 22 πολύ μεγάλο.

STOCKWATCH.COM.CY


===============================================

Κλειδώνεται το κραχ ακινήτων

22/04/09



Αισθητή συρρίκνωση καταγράφουν τα έσοδα του κράτους από τον τομέα των ακινήτων αποτυπώνοντας το δύσκολο έτος που διανύει ο κλάδος. Οι εισπράξεις του κράτους από τον κλάδο των ακινήτων, έκαναν το Μάρτιο του 2009 βουτιά 83,8%. Όπως διαφαίνεται από στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν τον τρίτο μήνα του έτους στα €5,5 εκ. από €33,9 εκ. το Μάρτιο του 2008. Το τρίμηνο του 2009, οι εισπράξεις μειώθηκαν σε €15,1 εκ. από €90,9 εκ. πέρσι σημειώνοντας μείωση 83,4%.

Τα έσοδα του κράτους από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, που χρεώνεται στην υπεραξία ακινήτων κατά την πώληση τους, επέστρεψαν το 2009 στα επίπεδα του 2005 και η συνεισφορά τους στον κρατικό κορβανά αναμένεται να ρίξει φέτος ταχύτητα.

Πέραν της μείωσης των εισπράξεων από το ΦΚΚ, πτώση καταγράφεται και στις εισπράξεις από τα τέλη χαρτοσήμου και φόρο ακίνητης περιουσίας.

Αντίθετα, αύξηση καταγράφεται στις εισπράξεις από την εισφορά των υπαλλήλων, την έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τον εταιρικό φόρο. Οι εισπράξεις από το φόρο των υπαλλήλων με σημαντική αύξηση 23,5% ή €22,5 εκ. έφθασαν το τρίμηνο του 2009 τα €118,5 εκ. από €96 εκ.


Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, που περιλαμβάνουν και τα μερίσματα εταιρειών, σημείωσαν αύξηση 4,4% ή €6,4 εκ., φθάνοντας τα €150,5 εκ. από €144,1 εκ. το τρίμηνο του 2008. Αύξηση 5,8% ή €4,5 εκ. παρατηρήθηκε και στις εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο στα €82,9 εκ. από €78,4 εκ.

Οι εισπράξεις των αυτοεργοδοτούμενων με άνοδο 13,9% ανήλθαν στα €10,3 εκ.

Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ περιορίστηκαν το τρίμηνο του 2009 στα €400,2 εκ. από €445,8 εκ. πέρσι, σημειώνοντας μείωση 10,2%. Το τρίμηνο του 2008 η αύξηση που παρατηρήθηκε στις εισπράξεις του ΤΕΠ έφθασε το 8%.

STOCKWATCH.COM.CY


=================================================


«Γολγοθάς» ακινήτων σε όλες τις πόλεις
16/04/09


Πολύ πιο ευρεία από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι η συρρίκνωση στη ζήτηση ακινήτων. Στον κυκεώνα της κρίσης βρίσκονται όλες ανεξαιρέτως οι επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας. Η στάση αναμονής των εγχώριων αγοραστών και η φυγή των ξένων έχουν οδηγήσει στην καθίζηση της δραστηριότητας στον κλάδο σε σύγκριση με πέρσι. Παράγοντες του κλάδου προσδοκούν σε ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Παραδέχονται όμως ότι η εξωγενής ζήτηση, πάνω στην οποία είχε στηριχθεί μεγάλο μέρος της αγοράς τα τελευταία χρόνια, δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν το 2011.

Η κρίση είναι πιο αισθητή στην Αμμόχωστο όπου το σύνολο των υποθέσεων που αφορά πωλήσεις και μεταβιβάσεις ακινήτων περιορίστηκε το τρίμηνο του 2009 σε μόλις 78 έναντι 202 το περσινό τρίμηνο, σημειώνοντας μείωση 61%.


Η μείωση όμως ακουμπά και τη Λεμεσό. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η ζήτηση από Ρώσους θα περιόριζε τις απώλειες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Λεμεσός έχει επηρεαστεί στον ίδιο περίπου βαθμό με την Αμμόχωστο και τη Λάρνακα. Οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 58% και περιορίστηκαν σε 540 υποθέσεις από 1287 που ήταν πέρσι.

Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι Λαρνακείς developers και μεσίτες: Οι πωλήσεις τους μειώθηκαν από 729 πέρσι σε 305 φέτος.

Μέχρι στιγμής, είχε δοθεί η εντύπωση ότι η Λευκωσία είχε ξεφύγει του κυκεώνα της κρίσης, λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι η μείωση στη ζήτηση, δεν διαφέρει τόσο πολύ από αυτή των άλλων επαρχιών. Η συρρίκνωση της δραστηριότητας στη Λευκωσία έφθασε το 49% το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Είναι μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή στην Πάφο, που φαίνεται να έχει επηρεαστεί λιγότερο φέτος, εν μέρει επειδή μεγάλο μέρος των επιδράσεων άρχισε να γίνεται αισθητό στην Πάφο νωρίτερα.

Σχολιάζοντας το πάγωμα της αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογικό. Η εξωγενής ζήτηση, όμως, που αποτέλεσε το μισό περίπου της περσινής ζήτησης, εκτιμάται ότι είναι λιγότερο αναστρέψιμη.

«Για τους κύπριους αγοραστές, το μούδιασμα είναι περισσότερο ψυχολογικό και εκτιμάται ότι θα περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, η εξωγενής ζήτηση προβλέπεται να είναι μειωμένη και τον επόμενο χρόνο, λόγω της αποδυνάμωσης της στερλίνας έναντι του ευρώ και άλλων παραγόντων», ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς, άρχισαν να διαβλέπουν κάποια κινητικότητα στον κλάδο τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο τα επίσημα στοιχεία μέχρι στιγμής να καταδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, η ποσοστιαία μείωση στις πωλήσεις ακινήτων σταθεροποιείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα: Το Μάρτιο ανήλθε στο 56% έναντι 65% το Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο.

STOCKWATCH.COM.CY


=======================================================


Κλειδώνει το πάγωμα ακινήτων

03/04/09



Με ευσεβοποθισμούς μοιάζουν μέχρι στιγμής οι προσδοκίες παραγόντων της αγοράς για ανάκαμψη της δραστηριότητας στον κλάδο ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Κτηματολογίου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η μείωση που παρατηρείται στον κλάδο ακινήτων φαίνεται να σταθεροποιείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, καθώς οι αγοραστές παραμένουν διστακτικοί παρά τις σημαντικές μειώσεις που άρχισαν να παρουσιάζουν οι τιμές. Η ζήτηση από ξένους παρουσιάζει ιδιαίτερα απότομη μείωση, καθώς η κρίση στην Βρετανία και η φθηνή στερλίνα αντιστρέφουν τους όρους στην αγορά, κρατώντας τους Άγγλους αγοραστές σε απόσταση και μετατρέποντας τους νυν ιδιοκτήτες σε πωλητές.

Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, η ποσοστιαία μείωση στις πωλήσεις ακινήτων σταθεροποιείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Το Μάρτιο ο αριθμός των ακινήτων που άλλαξαν χέρια μειώθηκε κατά 56% έναντι 65% τον Φεβρουάριο και 72% τον Ιανουάριο. Αν και η αγορά φαίνεται να ανακάμπτει μερικώς από την καθίζηση που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, είναι συγκρίσιμη με τη μείωση 65% που παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο και τη μείωση 60% το Νοέμβριο του 2008.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς το Μάρτιο διαψεύδονται από τα στοιχεία: σε ολόκληρη την Κύπρο πωλήθηκαν το Μάρτιο 580 ακίνητα, μόλις 22 περισσότερα από ότι το Φεβρουάριο του 2009 και 746 λιγότερα από ότι το Μάρτιο του 2008.

Ολόκληρο το τρίμηνο, οι πωλήσεις ακινήτων περιορίστηκαν στις 1.596 έναντι 4.522 το περσινό τρίμηνο, δηλαδή καταγράφεται μείωση 64,7%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην εξωγενή ζήτηση. Πέρσι οι ξένοι αγόρασαν τα μισά περίπου από τα ακίνητα που πουλήθηκαν στην Κύπρο. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2009, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν αγοραστές ξένους περιορίστηκαν στο 27% του συνόλου. Από τα 580 ακίνητα που πωλήθηκαν στην ελεύθερη Κύπρο, μόλις 122 ήταν σε ξένους.

Στην Πάφο πωλήθηκαν το Μάρτιο 59 ακίνητα σε ξένους, στη Λεμεσό 33, στη Λάρνακα 14, στην Αμμόχωστο 11 και στη Λευκωσία μόλις 5.

Το 2008 είχαν πωληθεί σε ξένους 6636 ακίνητα.

STOCKWATCH.COM.CY


======================================================

Κραχ στα έσοδα από ακίνητα

18/03/2009



Με δημοσιονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί στα χέρια του υπουργού Οικονομικών άρχισε να μοιάζει ο κλάδος ακινήτων, καθώς η απότομη μείωση της δραστηριότητας και η πτώση των τιμών κινδυνεύει να στερήσει από το κράτος ετήσια έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, αποτυπώνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συρρίκνωση του κλάδου, που συνέφερε έσοδα από άμεσους φόρους ύψους €0,5 δισ. το 2007 στον κρατικό κορβανά.

Οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν το δίμηνο του έτους στα €9,6 εκ. από €57 εκ. το δίμηνο του 2008, καταγράφοντας μείωση 83,2%. Τον Ιανουάριο του 2009 τα έσοδα από το ΦΚΚ, που πληρώνεται επί της υπεραξίας της γης που πωλείται, μειώθηκαν κατά 84% και το Φεβρουάριο κατά 82,1%. Τα φετινά έσοδα είναι τα μισά περίπου σε σχέση με αυτά του 2006, που προηγήθηκε της απότομης ανόδου του 2007.


Η μείωση στα έσοδα από το ΦΚΚ είναι μεγαλύτερη από τη μείωση στις πωλήσεις ακινήτων, αποτυπώνοντας το ύψος των πιθανών μειώσεων που υπάρχουν στις τιμές. Το πρώτο δίμηνο του 2009, η μείωση στις πωλήσεις ακινήτων έφθασε το 68%. Όπως φαίνεται στο γράφημα, από τότε που ξεκίνησε η κρίση στα ακίνητα τον περασμένο Αύγουστο, το ύψος των μειώσεων στις εισπράξεις από το ΦΚΚ είναι μεγαλύτερο από αυτό στις πωλήσεις.

Τροφοδότης των εισπράξεων του ΤΕΠ το δίμηνο ήταν ο φόρος εισοδήματος των υπαλλήλων, η έκτακτη εισφορά για την άμυνα και ο εταιρικός φόρος. Οι εισπράξεις από το φόρο των υπαλλήλων έφθασαν τα €78,7 εκ. από €63,5 εκ. πέρσι παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση 23,9% ή €15,2 εκ.

Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, που περιλαμβάνουν και τα μερίσματα εταιρειών, σημείωσαν αύξηση 5% ή €6,4 εκ., φθάνοντας τα €133,6 εκ. από €127,3 εκ. το δίμηνο του 2008. Αύξηση 6,1% ή €4,2 εκ. παρατηρήθηκε και στις εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο που έφθασε τα €73,7 εκ. από €69,5 εκ.

Αύξηση €1,1 εκ. σημειώθηκε και στις επιβαρύνσεις ενώ οι εισπράξεις των αυτοεργοδοτούμενων με άνοδο 12,7% ή €864,5 χιλ. ανήλθαν στα €7,7 εκ.

Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ περιορίστηκαν το δίμηνο του 2009 στα €318,8 εκ. από €343,4 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση 7,2%. Το δίμηνο του 2008 η ετήσια αύξηση που παρατηρήθηκε στις εισπράξεις του ΤΕΠ έφθασε το 20%.

STOCKWATCH.COM.CY


===================================================


Χιονισμένος Φεβράρης για ακίνητα

05/03/09


Το χειρότερο Φεβράρη των τελευταίων ετών είχαν οι κτηματομεσίτες και οι developers καθώς η μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο ξεπέρασε το 60% για τέταρτο σερί μήνα. Νέα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως η απότομη συρρίκνωση της ζήτησης ακινήτων σταθεροποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των τραπεζών να αναθερμάνουν τη ζήτηση με την προσφορά χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.

Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, η μείωση του όγκου των πωλήσεων το Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 65% σε ετήσια βάση έναντι 72% τον Ιανουάριο, 65% το Δεκέμβριο του 2008 και 60% το Νοέμβριο.

Η δραστηριότητα στον κλάδο ήταν απογοητευτική καθώς ολόκληρο το μήνα πωλήθηκαν μόλις 558 ακίνητα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, έναντι 458 τον Ιανουάριο.


Οι κτηματομεσίτες και οι developers, που νιώθουν εδώ και μήνες τις έντονες πιέσεις που ασκούνται στην αγορά από τη συρρίκνωση της ζήτησης, ετοιμάζονται για μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία. Πώλησαν μόλις 1016 ακίνητα το πρώτο δίμηνο του έτους, 68% λιγότερα από ότι στις αρχές του 2008. Το πρώτο δίμηνο του 2008 είχαν πωληθεί 3.196 ακίνητα, το 2007 ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων ανήλθε στα 2.940 και το 2006 έφθασε τα 2.462.

«Η διεθνής οικονομική κρίση η οποία άρχισε να επηρεάζει και την κυπριακή οικονομία, η αβεβαιότητα για το βάθος και τις προεκτάσεις που ενδεχομένως να προσλάβει, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έκαναν τους αγοραστές να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και διστακτικοί», ανέφερε χθες στη StockWatch, ο κτηματομεσίτης Ηλίας Δανός.

Ο κ. Δανός απέδωσε επίσης το πάγωμα της δραστηριότητας «στην προσδοκία των ενδιαφερομένων πως τη μείωση της ζήτησης θα ακολουθήσει και η μείωση των τιμών. Και στην αναμονή της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων το ύψος των οποίων σήμερα είναι αποτρεπτικό», συμπλήρωσε.

«Η κρίση επηρεάζει όλες τις πόλεις», πρόσθεσε. «Σε μεγαλύτερο βαθμό επηρεάστηκαν οι πωλήσεις στην Πάφο, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο λόγω της εξάρτησης τους από τη ξένη αγορά, ωστόσο και η Λεμεσός αλλά και η Λευκωσία δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη διαμορφούμενη κατάσταση», είπε.

Κτηματομεσίτες εκτιμούν, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη του κατασκευαστικού και τουριστικού τομέα στο πλαίσιο αναθέρμανσης της οικονομίας θα βοηθήσουν στη μερική αναθέρμανση της δραστηριότητας, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν όμως τη χρονική στιγμή που θα ανακάμψει ο κλάδος.

STOCKWATCH.COM.CY


==========================================


Εκτιμήσεις για χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα

19/02/09




Είκοσι χιλιάδες οικιστικά ακίνητα παραμένουν αδιάθετα ενώ σημαντικός αριθμός είναι ημιτελή λόγω διακοπής των κατασκευαστικών εργασιών σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου, που ζητούν από την κυβέρνηση δημιουργία φορέα για προβολή των ακινήτων στο εξωτερικό, μείωση των φορολογιών για περιορισμένη περίοδο, και επίσπευση της εκτέλεσης των έργων που εξήγγειλε. Καλούν παράλληλα το κράτος να καταρτίσει μελέτη για να προσδιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος που ενδεχομένως να δημιουργήσει στις τιμές, η υπερπροσφορά οικιστικών ακινήτων.

Τα προβλήματα που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων αναδείχθηκαν σε ημερίδα που οργάνωσε ψες ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρουσία υπουργών, συνδικαλιστών, και άλλων φορέων του κλάδου.

Στην παρέμβαση του στην ημερίδα, ο πρόεδρος του ομίλου Λεπτός, Μιχαλάκης Λεπτός, επεσήμανε ότι έχουν πάρει ειδοποίηση απολύσεως γύρω στις 2 χιλ. εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία. Επικαλούμενος έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 90 εταιρειών του ευρύτερου τομέα, σημείωσε πως μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα απολυθούν άλλες 3 χιλ. εργαζόμενοι.

Αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση του κ. Λεπτού ότι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς, «τα αδιάθετα διαμερίσματα ανέρχονται στις 20 χιλ.». Αν και δεν διευκρίνισε που στηρίζει την εκτίμηση του, κάλεσε την κυβέρνηση να διεξάγει μια πραγματογνωμοσύνη ώστε να διαφανεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της υπερπροσφοράς ακινήτων και τα ποσά που χάνει το κράτος από τη μη διάθεση των εξοχικών κατοικιών.

Για περιορισμό του προβλήματος των αδιάθετων κατοικιών, ο κ. Λεπτός εισηγήθηκε τη δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας από το κράτος ανάλογης με αυτήν του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, σκοπός της οποίας θα είναι η προβολή και προώθηση εξοχικών κατοικιών στο εξωτερικό.

Κοινή διαπίστωση όλων των παραγόντων που έλαβαν μέρος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, είναι ότι θα πρέπει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και με μαζικό τρόπο ενώ θα πρέπει να δοθούν περισσότερα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα ώστε να αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατόν ο κίνδυνος της κρίσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης, χαρακτήρισε την αγορά «μουδιασμένη» υποδεικνύοντας ότι είναι χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση να προχωρήσει σε φορολογικά κίνητρα με ημερομηνία λήξης για αγοραστές κυρίως εξοχικών κατοικιών.

«Οι εξοχικές κατοικίες να απαλλαχτούν από τις φορολογίες για τα επόμενα χρόνια ή για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Τοφαρίδης, θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος ανέφερε ότι το 2007 η κατασκευαστική βιομηχανία είχε κύκλο εργασιών £2 δισ. συνεισφέροντας γύρω στα £500 εκ. στα κυβερνητικά ταμεία. Το 2008 οι πωλήσεις ήταν κάτω του μισού», είπε, «ενώ το 2009 θα είναι κάτω του μισού του μισού».

Έκρουσε το καμπανάκι για κύμα απολύσεων που αναμένεται εάν δεν αναχαιτιστεί η επερχόμενη κρίση.

Ο κ. Τοφαρίδης έψεξε επίσης τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι τράπεζες στους developers: «κάθε τράπεζα σκέφτεται το πρωί και έρχεται με άλλο επιτόκιο», ανέφερε. Έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης την εισήγηση αλλαγής της υποθήκης από τράπεζα σε τράπεζα ώστε να αναπτυχθεί ο υγιής συναγωνισμός μεταξύ των τραπεζών.

Στις δικές του εισηγήσεις ο διευθυντής ομίλου Λανίτη, Μάριος Λανίτης, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία επίσπευσης των διαδικασιών των έργων.

«Στην ανάθεση των έργων με τη μέθοδο του Σχεδιασμού και Κατασκευής, τον κατατεμαχισμών των μεγάλων έργων με την εμπλοκή περισσοτέρων εταιρειών και αναθεώρηση των συμβολαίων που έχουν οι εταιρείες με την κυβέρνηση».

Η συζήτηση ανέδειξε επίσης το θέμα της παράνομης εργασίας. Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, Σώτος Λοής, μίλησε για την καταπολέμηση της παράνομης εργοδότησης ζητώντας από την Υπουργό Εργασίας, που ήταν παρούσα, να λάβει μέτρα. Είπε ότι οι παράνομοι εργάτες στην οικοδομική βιομηχανία ανέρχονται στις 40 χιλ.

Ο κ. Λοής επεσήμανε επίσης ότι η πτώση των εργασιών του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στο 40%. Ανέφερε ότι το 2007 ο συνολικός κύκλος εργασιών του κατασκευαστικού τομέα ανήλθε στο £1 δισ. Από το ποσό αυτό τα £950 εκ., είπε, προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο από τα δημόσια έργα.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, εισηγήθηκε την ενίσχυση των οικογενειακών εισοδημάτων με ένα νέο πακέτο μέτρων όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος, αύξηση των επιδομάτων, αύξηση της φοιτητικής χορηγίας και επιδομάτων τέκνων ώστε μέσω της κατανάλωσης να ενισχύσει η πραγματική οικονομία.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν την νύφη οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ορθά δίνει κοινωνική διάσταση στα μέτρα.

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Μαρία Κυριακού και Γιώργος Γεωργίου, κάλεσαν την κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρηματιών. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη προώθησης άμεσα των αναπτυξιακών έργων με την ταυτόχρονη αύξηση του βαθμού υλοποίησης των έργων. Σημείωσαν ακόμη ότι δεν θα πρέπει να χαθούν θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Νίκος Νικολαίδης, από την πλευρά του απαρίθμησε τις ασφαλιστικές δικλείδες τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για να πετύχει την επιτάχυνση των έργων.

• Επαρκή στελέχωση με νέο προσωπικών των αρμόδιων τμημάτων προώθησης των έργων.
• Απλοποίηση των διαδικασιών στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα ώστε να γίνονται διαδοχικές και παράλληλες εργασίες.
• Συντονισμό διάφορων Υπηρεσιών με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας.
• Ενίσχυση σύγχρονων μεθόδων κατασκευής των έργων όπως είναι η μέθοδος Build Operate Transfer και η μέθοδος της Εκτέλεσης Σχεδιασμού και Συντήρησης ενός έργου από ιδιωτικές εταιρείες.
• Κατατεμαχισμός των έργων σε διάφορους προσφοροδότες.

Η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο στήριξης της ανάπτυξης μέσω των κοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης, της απασχόλησης μέσω προώθησης των αναπτυξιακών έργων και της κοινωνικής συνοχής με τον κοινωνικό χαρακτήρα των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Η κ. Χαραλάμπους ανέλυσε επίσης τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Εργασίας για καταπολέμηση της παράνομης εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2008 είπε οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική βιομηχανία ήταν 44,958, και πως, από αυτούς οι 8,415 ήταν κοινοτικοί εργάτες και οι 5,100 από τρίτες χώρες.

STOCKWATCH.COM.CY

=============================================


Πάγωσε η εξωγενής ζήτηση ακινήτων

18/02/09



Τη δραματική μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων το 2008 αλλά και το κυριολεκτικό πάγωμα των αγορών ξένων στις αρχές του 2009 δείχνουν νέα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Κτηματολόγιο. Τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε η StockWatch, δείχνουν πως η εξωγενής ζήτηση επέστρεψε το 2008 στα επίπεδα του 2005, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τάσεις που παρουσιάζονται φέτος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Πάφο και στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπου η ζήτηση περιορίστηκε το 2008 σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2005. Στις άλλες επαρχίες, οι αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2007, αλλά είναι περισσότερες από αυτές που είχαν γίνει το 2005.

Σύμφωνα με πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο, οι ξένοι απέκτησαν πέρσι 6636 ακίνητα, 41% λιγότερα από ότι το 2007. Η μείωση στη ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την αγορά, όπου προέκυψε μείωση 31%, και ενισχύει την εκτίμηση ότι το πρόβλημα στην κτηματαγορά δημιουργείται κυρίως από την εξωγενή ζήτηση.

Επιπλέον στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch δείχνουν όμως ότι και οι Κύπριοι άρχισαν να «τραβούν πίσω» από την αγορά ακινήτων. Η μείωση των πωλητηρίων εγγράφων με κύπριους αγοραστές πλησιάζει το 20%.


Η Πάφος και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι οι μεγαλύτεροι δέκτες των κραδασμών που δημιουργεί η συρρίκνωση της εξωγενούς ζήτησης. Η ετήσια μείωση των πωλήσεων στην Πάφο ανέρχεται στο 54% και στην Αμμόχωστο στο 48%. Στις υπόλοιπες επαρχίες η μείωση είναι γύρω στο 20%.

Στην Πάφο, όμως, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς παρατηρείται σημαντική μείωση στην εξωγενή ζήτηση, όχι μόνο σε σύγκριση με το «καλό» 2007, που ήταν χρονιά ρεκόρ, αλλά και σύγκριση με το 2005. Η μείωση σε σύγκριση με το 2005 φθάνει το 37%, ενισχύοντας την εντύπωση ότι αρκετοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στην Πάφο, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας.

Οι τάσεις που παρατηρούνται το 2009 είναι ακόμα πιο ανησυχητικές, καθώς η εξωγενής ζήτηση φαίνεται να έχει κυριολεκτικά παγώσει. Στην ελεύθερη Κύπρο πωλήθηκαν τον Ιανουάριο μόλις 131 ακίνητα σε αλλοδαπούς. Αν και δεν υπάρχουν απόλυτα συγκρίσιμα στοιχεία για τα υπόλοιπα χρόνια, η μείωση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη δραματική μείωση στο σύνολο των αγορών ακινήτων (από ξένους και ντόπιους) τον περασμένο μήνα, που όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, έφθασε το 72%.

STOCKWATCH.COM.CY

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=97357


=======================================


Βουτιά 72% στα ακίνητα

11/02/09



Τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων ετών παρουσιάζει η δραστηριότητα στα ακίνητα στις αρχές του 2009, σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch. Τα στοιχεία από τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν τον Ιανουάριο στο Κτηματολόγιο αποτυπώνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο το «πάγωμα» που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ετήσια μείωση 72% τον Ιανουάριο, έναντι μείωσης 65% το Δεκέμβριο και 60% το Νοέμβριο.


Οι συνολικός αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο έφθασε τα 452 έναντι 1615 τον περσινό Γενάρη. Όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά επιδεινώθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες. Το Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσει η νέα φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης, είχαν κατατεθεί στο κτηματολόγιο 1157 πωλητήρια έγγραφα. Τον Οκτώβριο ο αριθμός των εγγράφων μειώθηκε στα 1016, το Νοέμβριο στα 782 και το Δεκέμβριο στα 624.

Η δραστική μείωση της δραστηριότητα στον κλάδο είναι εμφανής παντού, ακόμα και στη Λεμεσό, όπου η ζήτηση φέρεται να συντηρείται σε κάποιο βαθμό από αγορές Ρώσων επιχειρηματιών. Η ετήσια μείωση στη Λεμεσό περιορίζεται στο 50%, ενώ στις άλλες επαρχίες κυμαίνεται μεταξύ 70-80%.


Η συρρίκνωση της κινητικότητας στον κλάδο απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, αφού αποτελεί σημαντική πηγή εισοδημάτων για το κράτος. Το κράτος εισέπραξε €470 εκ. το 2007 και €300 εκ. το 2008 από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Η μείωση 35% που παρατηρήθηκε στις εισπράξεις από το συγκεκριμένο φόρο είναι συγκρίσιμη με τη συνολική ετήσια μείωση στον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο το 2008, η οποία έφθασε το 31%.

Για αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται στον ευρύτερο κλάδο κατασκευών, η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να παραχωρήσει γύρω στα €200 εκ. για αγορά κατοικιών από χαμηλά αμειβόμενους.

Παράγοντες του κλάδου, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. «Τα επιπλέον μέτρα που έχει πάρει το κράτος στον τομέα της οικονομίας περιλαμβανομένων και των κινήσεων για ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θα βοηθήσουν αλλά δεν είναι αρκετά και η κτηματαγορά χρειάζεται περισσότερη στήριξη», αναφέρει σε σημείωμα που απέστειλε χθες στη StockWatch, ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Λευκωσίας, Κώστας Καδής.

Ο κ. Καδής υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει μειώσεις σχετικών φορολογιών, επιχορήγηση €50 χιλ. για αγορά πρώτης κατοικίας και κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας των τραπεζών για προσφορά ευνοϊκότερων όρων δανεισμού στους επιχειρηματίες ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, παρά τη μείωση της ζήτησης, οι τιμές διατηρούνται στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, και πιέζονται στις υπόλοιπες περιοχές, λόγω των πωλήσεων Βρετανών σε τιμές 25% πιο κάτω από τις τιμές αγοράς.

Ως γνωστό, οι τέσσερις διαφορετικές σφυγμομετρήσεις της StockWatch, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου, αποτυπώνουν τη γενική εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι υπάρχουν σημαντικές, διψήφιες μειώσεις στις τιμές σε όλες τις επαρχίες.

STOCKWATCH.COM.CY


=====================================


Βουτιά ακινήτων έριξε τα έσοδα ΤΕΠ

04/02/09


Αισθητή υποχώρηση κατέγραψαν το 2008 οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Η μειωμένη συνεισφορά του τομέα των ακινήτων τον περασμένο χρόνο αποτυπώθηκε πλήρως στα στοιχεία. Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ έφθασαν τα €2.153,2 εκ. από €2.136,4 εκ. το 2007, σημειώνοντας άνοδο 0,8%. Το 2007 η αύξηση που παρατηρήθηκε στις εισπράξεις του ΤΕΠ έφθασε το 41%.


Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης αποδίδεται στον τομέα των ακινήτων.
Οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν τον περασμένο χρόνο στα €302,4 εκ. από €467,1 εκ. το 2007. Το 2007 ως προς το 2006, οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σημείωσαν άνοδο 135%.

Πέραν της μείωσης των εισπράξεων από το ΦΚΚ, πτώση καταγράφεται και στις εισπράξεις από τα τέλη χαρτοσήμου, φόρο ακίνητης περιουσίας και άλλους φόρους.

Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, που περιλαμβάνουν και τα μερίσματα εταιρειών, σημείωσαν σημαντική αύξηση 22,6% ή €71,1 εκ., φθάνοντας τα €385,3 εκ. από €314,3 εκ. το 2007. Αύξηση 9,9% ή €73,7 εκ. παρατηρήθηκε και στις εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο στα €821,7 εκ. από €748 εκ.

Οι εισπράξεις από το φόρο των υπαλλήλων με αύξηση 10,3% έφθασαν τα €450 εκ., ενώ οι εισπράξεις των αυτοεργοδοτούμενων με άνοδο 3,4% ανήλθαν στα €62,9 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY


=============================================


Τρία χρόνια πίσω η κτηματαγορά

02/01/09


Σε επίπεδα κατώτερα από αυτά του 2006 έχει επιστρέψει η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων, προαναγγέλλοντας μια από τις δυσκολότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας. Στοιχεία που παραχώρησε στη StockWatch το κτηματολόγιο για ολόκληρο το 2008 δείχνουν τη δραματική κάμψη της δραστηριότητας που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες και προμηνύουν την πιθανότητα πραγματικού κραχ στα ακίνητα εάν συνεχιστεί η διαμορφούμενη τάση τους πρώτους μήνες του 2009.

Η συρρίκνωση των πωλήσεων ακινήτων είναι δραματική: το Δεκέμβριο του 2008 πωλήθηκαν μόλις 624 ακίνητα σε ολόκληρη της Κύπρο σε σχέση με 1767 τον περσινό Δεκέμβριο, προέκυψε μείωση δηλαδή 65%. Η μείωση που παρατηρείται όμως δεν είναι μόνο σε σχέση με το 2007, που ήταν χρονιά ρεκόρ από πλευράς δραστηριότητας στον κλάδο, αλλά και σε σχέση με το 2006, που ήταν πιο ήπια χρονιά. Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2006, όταν είχαν πωληθεί 1453 ακίνητα, η μείωση φθάνει το 57%.

Οι μέσες μηνιαίες πωλήσεις του 2006 ήταν 1413 και το 2007 έφθασαν τις 1771. Το 2008 οι μέσες μηνιαίες καταχωρήσεις πωλητηρίων εγγράφων στο κτηματολόγιο περιορίστηκαν στις 1222.

Συνολικά, το 2008, οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με πέρσι και κατά 13% σε σχέση με το 2006, αφήνοντας εκτεθειμένους τους εκατοντάδες επιχειρηματίες του κλάδου που προέβηκαν σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της μεσιτείας.

Η δραματική μείωση της δραστηριότητας στον κλάδο ακινήτων εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2009, ιδίως τους πρώτους μήνες. «Δεδομένου ότι συνεχίζεται η παγκόσμια κρίση η μείωση στις πωλήσεις ίσως συνεχιστεί και το 2009 και θα διαφανεί τους πρώτους τρεις μήνες», ανέφερε στη StockWatch ο διευθυντής του κτηματολογίου, Ανδρέας Χριστοδούλου.

Παρά την απότομη συρρίκνωση της ζήτησης, ο κ. Χριστοδούλου σημειώνει ότι «μέχρι το τέλος του 2008 δεν έχουν παρατηρηθεί ουσιαστικές μειώσεις στις τιμές των ακινήτων είτε σε χωράφια είτε διαμερίσματα μονοκατοικίες». Οι απόψεις του συγκλίνουν με αυτές της Κεντρικής Τράπεζας που εκτιμά ότι προέκυψε αύξηση 10% στις τιμές ακινήτων, αλλά διαφέρει από αυτές μεγάλης μερίδας παραγόντων του κλάδου, που εκτιμούν ότι στις παραλιακές πόλεις υπάρχει μείωση μέχρι και 20% στα οικιστικά ακίνητα.

«Το 2009, και εάν συνεχιστεί η παγκόσμια κρίση, ίσως υπάρχει και μείωση στις τιμές», αναφέρει ο διευθυντής του κτηματολογίου. «Το 2007 είναι γεγονός ότι υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των τιμών ακινήτων η οποία ξεκινούσε από το 20% και έφθανε στο 40% ανάλογα με την επαρχία και την περιοχή. Ήταν μια εξαιρετική χρονιά επομένως είναι καλύτερα να κάνουμε σύγκριση του 2008 με το 2006 που οι τιμές ήταν σε πιο κανονικά επίπεδα. Οι τιμές επομένως εάν παρατηρηθεί και μικρή μείωση στις τιμές της τάξης του 10-20% θα επανέλθουμε στις τιμές του 2006 που ήταν φυσιολογικές», καταλήγει.

STOCKWATCH.COM.CY


===========================================


Κόκκινες προβλέψεις για τιμές ακινήτων 2009

17/12/08



Στη χειρότερη περίοδο των τελευταίων δέκα τουλάχιστον ετών εισέρχεται η αγορά ακινήτων με τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του κλάδου να εκτιμούν ότι η μείωση των τιμών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες θα επιταχυνθεί το 2009. Νέα σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε η StockWatch μεταξύ 22 μεσιτών και developers καταγράφει τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του κλάδου τους τελευταίους μήνες και αναδεικνύει την έκδηλη ανησυχία τους για το μέλλον της αγοράς. Όλοι σχεδόν οι παράγοντες εκτιμούν ότι υπάρχει κάποια μείωση στις τιμές και οι πλείστοι εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει το 2009.

Η σφυγμομέτρηση, που στηρίζεται εξολοκλήρου στις πεποιθήσεις των επιχειρηματιών αντί σε πραγματικά στοιχεία, διαφοροποιεί την εικόνα που δίνει η Κεντρική Τράπεζα, που καταρτίζει σχετικό δείκτη με βάση εκτιμήσεις που καταχωρούνται για δανειοδοτηθέντα ακίνητα. Σύμφωνα με την ΚΤ, οι τιμές υφιστάμενων και νέων ακινήτων αυξήθηκαν 10% το 2008 έναντι αύξησης 15% το 2007. Τα στοιχεία της ΚΤ αφορούν κυρίως τους πρώτους εννιά μήνες του 2008.

Σημείο αναφοράς για τους περισσότερους επιχειρηματίες που περιλήφθηκαν στη σφυγμομέτρηση της StockWatch είναι το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν έπεσε σαν βόμβα η είδηση της κατάρρευσης του Αμερικανικού κολοσσού της Lehman Brothers και της άμεσης εξαγωγής της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως τη Βρετανία από την οποία η Κύπρος αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε ακίνητα.

Όλοι πλην ενός από όσους ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι υπάρχει μείωση τιμών, αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν σε ότι αφορά το ύψος της μείωσης και τις τοποθεσίες. Οι πλείστοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως οι παραλιακές περιοχές, κυρίως η Πάφος, η Λάρνακα και η Αμμόχωστος, που είχουν μεγάλη εξάρτηση στη Βρετανική αγορά (βλέπε επισύναψη για προβλέψεις). Κάποιοι δέχονται ότι υπάρχει κάμψη και στη Λεμεσό, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι εκεί υπάρχει σταθεροποίηση αντί μείωση τιμών. Διάσταση απόψεων υπάρχει και για τη Λευκωσία, που έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από την εγχώρια οικιστική αγορά.

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις των πλείστων επιχειρηματιών του κλάδου και για το 2009. Σχεδόν όλοι εκτιμούν ότι θα χειροτερεύσει η κατάσταση. Μόλις ένας πιστεύει ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ενώ κάποιος άλλος εκτιμά ότι η αγορά θα ανακάμψει μετά την άνοιξη.

«Τα πράγματα θα είναι χειρότερα και ας μην είμαστε αφελείς», υποδεικνύουν επιχειρηματίες, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον στο δανεισμό.
«Οι τράπεζες ήδη πιέζουν για τα χρωστούμενα τους από την μια και από την άλλη έχουν σταματήσει εντελώς τα δάνεια», αναφέρουν. Επιπρόσθετα κάποιοι χάνουν πελάτες εξ’ αιτίας της στάσης που τηρούν οι τράπεζες οι οποίες δεν συνάπτουν δάνεια.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, η μείωση στη δραστηριότητα που υπάρχει στον κλάδο ξεπέρασε το 60% τους δύο μήνες που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman.

Mεγάλος αριθμός διαμερισμάτων και κατοικιών παραμένει, όπως μας αναφέρθηκε, στα αζήτητα αφού στην αγορά έχουν μπει και οι οικίες Βρετανών, που πουλούν φθηνότερα για να εκμεταλλευτούν την ισοτιμία.

Σε αντίθεση με τους Βρετανούς, η ντόπια αγορά φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής.

Η ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά λόγω της φημολογούμενης μείωσης των τιμών των ακινήτων αλλά και οι δυσκολίες δανεισμού, αναφέρουν επιχειρηματίες, κρατούν τους επίδοξους αγοραστές σε αναμονή για καλύτερες ευκαιρίες.

Χαρακτηριστικά τα όσα σημείωσε επιχειρηματίας ο οποίος είπε, «επισκέπτονται το γραφείο μου μέχρι και δέκα άτομα την εβδομάδα ωστόσο δεν αποφασίζουν να αγοράσουν διότι αναμένουν να πέσουν και άλλον οι τιμές».

Ακόμη και οι επιχειρηματίες που έχουν την έδρα τους στη Λεμεσό δηλώνουν ότι το ίδιο κλίμα επικρατεί και εκεί. Ο αριθμός των ρώσων που αγοράζει, πρόσθεσε, είναι πολύ περιορισμένος και κυρίως είναι αυτοί που προχωρούν σε επιλεγμένα υπέρ πολυτελή διαμερίσματα ή κατοικίες πάνω στο κύμα.

Αρκετοί επιχειρηματίες δήλωσαν επίσης πως «θα μείνουν μισοτελειωμένες πολλές οικοδομές». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός επιχειρηματία από την επαρχία Λάρνακα: «Σύντομα θα δούμε εγκαταλελειμμένες ημιτελείς εξοχικές κατοικίες να χορταριάζουν». Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας επιρρίπτει ευθύνες και στις τράπεζες που χρηματοδοτούσαν με μεγάλη ευκολία άπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι ξανοίγονταν σε ορεινές κοινότητες με αποτέλεσμα πολλές κατοικίες να έχουν εγκαταλειφθεί μισοκτισμένες.

Μεταξύ αυτών κάποιοι εκφράζουν ικανοποίηση διότι «θα γίνει ξεκαθάρισμα στο επάγγελμα». Ήδη όπως υποστηρίζουν οι πειρατές στο επάγγελμα έβαλαν ή θα βάλουν σύντομα λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

Αρκετοί developers με τους οποίους συνομιλήσαμε σταμάτησαν να κτίζουν νέες οικοδομές, δεν έχουν ανανεώσει και τα συμβόλαια με διάφορους subcontractors που συνεργάζονται όπως σιδεράδες, σχεδιαστές, καλουψίδες και άλλους με αποτέλεσμα να απειλείται ανεργία στον κατασκευαστικό τομέα.

«Οτιδήποτε φουσκώνει έρχεται η στιγμή που θα ξεφουσκώσει και η κρίση που ζούμε σήμερα θα φέρει τις τιμές στα πραγματικά τους επίπεδα», ανέφερε ένας από τους κτηματομεσίτες που έλαβαν μέρος στη σφυγμομέτρηση.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Επισυνάπτονται οι προβλέψεις των μεσιτών και developers για την πορεία των τιμών στα ακίνητα

Σημείωση: Στη σφυγμομέτρηση της StockWatch έλαβαν μέρος οι εξής επιχειρηματίες/επιχειρήσεις: Africanos, Alexia Real Estate, Αντώνης Λοϊζου, Arestis Πάφος, Aristo Developers Λεμεσός, Best Way, Blue Island Λεμεσός, Ηλίας Δανός, Ανδρέας Δημητρίου, Χριστάκης Δημητρίου, Esperia Developers, Famagusta Developers, Κώστας Καδής (πρόεδρος κτηματομεσιτών Λευκωσίας), Κίνης Λεμεσός, Μιχάλης Λάμπρου, Πανίκος Λειβαδιώτης, Λευτέρης Λειβαδιώτης, Μάης Developers, Κώστας Μάμα (Λάρνακα), Κώστας Μαρκίδης, Λάκης Τοφαρίδης (Tofarco, πρόεδρος συνδέσμου developers), Zavos Developers.


STOCKWATCH.COM.CY


==========================================

Α. Λοϊζου: Τα χείριστα έπονται στα ακίνητα

02/12/08



Σε περίοδο μακράς ύφεσης φαίνεται να εισέρχεται ο κλάδος των ακινήτων, με τις τιμές να παρουσιάζουν ήδη σημαντικές μειώσεις, χωρίς να αποκλείεται χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη τριετία. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο εκτιμητής και σύμβουλος ακινήτων Αντώνης Λοϊζου, παραθέτει τις εκτιμήσεις του για την παρούσα κατάσταση, τονίζοντας ότι άρχισαν ήδη σημαντικές μειώσεις τιμών στα τουριστικά ακίνητα, μέχρι 20%, και μειώσεις μέχρι 10% στην ντόπια αγορά, αναλόγως της τοποθεσίας.

Οι προβλέψεις του κ. Λοίζου είναι συμβατές με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις δεκάδων επιχειρηματιών που περιλήφθηκαν στις τρεις σφυγμομετρήσεις της αγοράς που παρουσίασε η StockWatch τους τελευταίους μήνες, και διαφέρουν από τα στοιχεία που καταρτίζονται για λογαριασμό του μεσιτικού γραφείου BuySell, βάσει των οποίων υπάρχει ετήσια αύξηση στις τιμές της τάξης του 10%. Η δημοσίευση των δηλώσεων του κ. Λοϊζου, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις ιστορικών δεδομένων για την εγχώρια αγορά, ακολουθούν τη χθεσινή κοινοποίηση προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας θα περιοριστεί στο 2% το 2009, στο χαμηλότερο σημείο από το 2003.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λοϊζου εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων θα ξεκαθαρίσει όταν αρχίσουν να φαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στον τουρισμό. Εκείνη είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για αγορές, υποστηρίζει.

Από την άλλη, όμως, διαβλέπει ότι η κρίση θα έχει μακρύτερη διάρκεια και μεγαλύτερος βάθος. «Επειδή όμως θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγω για κρίση, οπωσδήποτε το 2009 και πολύ πιθανώς το 2010 και ίσως και το 2011, σίγουρα θα δούμε μειώσεις των τιμών σε αυξανόμενο ρυθμό διότι αυτοί που βρίσκονται κάτω από δάνεια δεν θα αντέξουν», αναφέρει.

Όσο αφορά τους developers, ο κ. Λοίζου λέει ότι πάγωσαν τα νέα τους projects. «Θα πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να κτίζει αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο διότι οι τράπεζες δεν δανείζουν αλλά και ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων παραμένει στα αζήτητα».

Οι developers, σημειώνει, στην προσπάθεια τους να δελεάσουν τους αγοραστές προσφέρουν διάφορα «μπιχλιμπίδια» όπως έπιπλα και άλλο οικιακό εξοπλισμό, μια τακτική η οποία δεν θα αποδώσει στην πράξη, σημειώνει, έτσι σύντομα οι developers θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών.

Όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, συμφωνεί με τους οικοδόμους οι οποίοι δήλωσαν πρόσφατα ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα μειώσουμε το μέγεθος της κρίσης, με 20 χιλ. εργαζόμενους στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα να βρίσκονται στη λίστα των υποψήφιων ανέργων. Ήδη υπογραμμίζει στις παράλιες πόλεις ξεκίνησαν οι απολύσεις.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που προγραμματίζει το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της φορολόγησης των κενών οικοπέδων ως ένα μέτρο συγκράτησης των τιμών.

STOCKWATCH.COM.CY


================================================


Eurostat: Πέφτει το κατασκευαστικό μπουμ

19/11/08



Περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Κύπρο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η αύξηση στον κλάδο περιορίστηκε στο 4,1% από 8,2% (αναθεωρημένη εκτίμηση) το πρώτο τρίμηνο του 2008 και 5,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Τα στοιχεία αφορούν την κατασκευαστική δραστηριότητα τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Στην ΕΕ και την ευρωζώνη οι εργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο μειώνονται. Ο μέσος όρος μείωσης στην ΕΕ ανήλθε το δεύτερο τρίμηνο του 2008 στο 0,5% και στην ευρωζώνη στο 2,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε στη Ρουμανία (29,6%), την Πολωνία (19,8%), τη Βουλγαρία (15,5%) και τη Σλοβενία (16,4%). Αντίθετα, μεγάλες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-26,5%) και την Ισπανία (-15,6%).

Σεπτέμβριος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Σεπτέμβριο του 2008 σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2007, η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ μειώθηκε κατά 3,1% και στην ευρωζώνη κατά 3,8%. Για την Κύπρο δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία.

STOCKWATCH.COM.CY

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Wholesale Trade
Dept of Commerce

Stimulus bill passes key Senate hurdle

Stimulus bill passes key Senate hurdle

Lawmakers move to put a compromise $827 billion economic stimulus plan to final vote Tuesday.


WASHINGTON (CNN) -- The Obama administration's $827 billion economic stimulus plan moved toward passage in the Senate on Monday as a compromise version of the bill cleared a key procedural hurdle.

Monday's 61-36 vote ended the prospect of a Republican filibuster that could have killed the measure, which President Barack Obama and Democratic congressional leaders say is necessary to pull the country out of an economic nosedive and create new jobs. Three Republicans -- Arlen Specter, of Pennsylvania, and Susan Collins and Olympia Snowe of Maine -- joined Democrats in voting to cut off debate on the measure. Sixty votes were needed.

"The time to act is now," said Senate Majority Leader Harry Reid, D-Nev. Reid said Americans understand recovering from the current recession will take some time -- "but they do not have patience for a Congress that points fingers, drags its feet or fails to act."

A vote on final passage is scheduled for Tuesday. Negotiators from the Senate and the House of Representatives would then have to hammer out a single bill from their differing versions, but Reid said he expected that could be done by Friday.

The nonpartisan Congressional Budget Office reported last week that the package is likely to create between 1.3 million and 3.9 million jobs by the end of 2010, lowering a projected unemployment rate of 8.7 percent by up to 2.1 percentage points.

But the CBO warned the long-term effect of that much government spending over the next decade could "crowd out" private investment, lowering long-term economic growth forecasts by 0.1% to 0.3% by 2019.

The price tag of $827 billion is roughly the same in both houses of Congress. But the version that senators advanced Monday -- which was hammered out in talks led by Collins and Nebraska Democrat Ben Nelson -- replaced billions in spending with tax cuts.

Collins said the compromise was "not perfect," but called it "bipartisan, targeted and effective." And Nelson said their version "trimmed the fat, fried the bacon and milked the sacred cows."

"It focuses like a laser beam on tax cuts for the middle class and job creation for millions of Americans," Nelson said.

But the House version of the bill passed without any Republican votes, and most Republican senators oppose the plan. Minority Leader Mitch McConnell, R-Ky., said GOP senators were suffering from "sticker shock."

"Everybody knows the economy's in serious trouble and everybody expects the government to act," he told reporters Monday afternoon. But he said the current bill "just doesn't add up to timely, temporary and targeted, which is what we all thought this was going to be about."

McConnell said the actual cost of the package was more than $1 trillion when interest on the increased debt was included. And Sen. John McCain, the party's 2008 presidential nominee, called the package a "generational theft."

"We have rejected a proposal on this side to establish a trigger that when our economy improves, that we would be on a path to a balanced budget and reducing spending ... and these spending programs will remain with no way of paying for them," he said. "What are we doing to future generations of Americans?"

But Obama, who beat McCain in November, told an audience at a town hall-style event in Indiana that "we can't wait and see and hope for the best."

"We can't posture and bicker and resort to the same failed ideas that got us into this mess in the first place," he said. "That was what this election was all about: The American people rejected those ideas, because they hadn't worked."

Obama said the bill was not his ideal plan, but said it would do what he wanted.

"It's coming out of D.C., it's going through Congress -- it's not perfect," he said. "But it is the right size, the right scope, and has the right priorities to create jobs that will jump-start our economy and transform this economy for the 21st century."

CNN

UBS Reports SF8.1 Billion Fourth-Quarter Loss on Writedowns

UBS Reports SF8.1 Billion Fourth-Quarter Loss on Writedowns


Feb. 10 (Bloomberg) -- UBS AG, Switzerland’s largest bank, reported a fourth-quarter loss of 8.1 billion Swiss francs ($6.9 billion) after writedowns related to the credit crisis.

The net loss compares with a deficit of 13 billion francs in the year-earlier period, Zurich-based UBS said in a statement today. The loss was wider than the 7.5 billion-franc median estimate of 11 analysts surveyed by Bloomberg. For the full-year, UBS recorded a loss of 19.7 billion francs.

Chairman Peter Kurer and Chief Executive Officer Marcel Rohner pledged to return UBS to profitability this year after receiving a $59.2 billion lifeline from the Swiss government to split off toxic assets. They’re scaling back risk at the securities division, where most of the losses have occurred, and seeking to stem defections by private banking clients.

The investment banking “franchise seemed to have gone down to the seventh circle of hell,” Dirk Hoffmann-Becking, an analyst at Sanford Bernstein & Co., said in a note to clients. “Growth expectations for the bank are muted.”

UBS has fallen 65 percent over the past 12 months in Swiss trading, cutting the market value to 37.8 billion francs. The 64- company Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index declined 63 percent in the same period.

Before today, the bank had announced 9,000 job cuts, exited parts of debt trading and commodities businesses and raised $32 billion from investors to offset record losses at the securities unit. Clients at UBS’s wealth management units removed more than 140 billion francs in the first nine months of 2008.

U.S. Tax Probe

Financial institutions worldwide have amassed $1.09 trillion of losses and shed almost 270,000 jobs since the U.S. subprime mortgage market collapsed, data compiled by Bloomberg show. The U.S., Britain, France and Germany are among nations that injected billions into banks to prevent a wider financial calamity following the September collapse of Lehman Brothers Holdings Inc.

Deutsche Bank AG, Germany’s biggest bank, reported last week a record 4.8 billion-euro ($6.3 billion) net loss for the fourth quarter and its first annual deficit in more than 50 years. Credit Suisse Group AG, the second-biggest Swiss bank, may say tomorrow its fourth-quarter loss amounted to 4.2 billion francs, according to the median estimate of 11 analysts.

Kurer, 59, told investors in Zurich last month that the recovery of UBS’s reputation and a settlement of a probe into whether the bank helped 20,000 wealthy clients avoid American taxes are two priorities for this year. Raoul Weil, the former head of wealth management, was indicted on conspiracy charges in the U.S. tax case and stepped down in November. He was declared a fugitive from U.S. justice last month. Weil has denied allegations through his lawyer.

‘Biggest Challenge’

“The biggest challenge by far is fixing the reputational loss of the core wealth management business,” said Georg Kanders, an analyst at WestLB in Duesseldorf. “If they don’t fix that fast, the future looks very gloomy.”

A combination of asset outflows and falling margins in money-management businesses may lower profits by a third at the private bank and by about 40 percent in asset management this year, according to estimates by Morgan Stanley analysts Huw van Steenis and Carlos Egea.

At the investment bank, the management is caught between pressure from shareholders to cut costs and discontent among employees facing a reduction in bonuses, which may delay the unit’s turnaround, according to analysts. UBS said it cut the 2008 bonus pool for staff, excluding U.S. brokers, by more than 80 percent to less than 2 billion francs.

Keeping ‘Rainmakers’

“It would be surprising if the bank could hold on to key senior rainmakers in their core businesses after such a reduced payout,” Hoffmann-Becking said. “At a minimum we should see bankers going into nine-to-five mode.”

The pretax profit goal of 4 billion francs, set last May by Jerker Johansson, the head of the securities unit, probably won’t be reached this year or even next, according to estimates from analysts including Citigroup Inc.’s Jeremy Sigee.

The fixed-income unit, which was responsible for most of the $48.6 billion in writedowns and losses from the credit crisis, needs further “radical change” to return to profitability, Jeff Mayer and Carsten Kengeter, the heads of the business, said in a Jan. 21 memo to employees.

Todd Morakis, who ran commodities, Sascha Prinz and David Sacco, co-heads of global rates, and credit head Chris Ryan will leave the bank, the memo said. Jon Bass, who headed fixed-income client management, left UBS to help BTIG LLC, an institutional broker, enter credit trading markets.

BLOOMBERG
Share |