Tuesday, February 10, 2009

Πτώση 1,5% για το αργό- Κάτω από τα 40 δολάρια

Πτώση 1,5% για το αργό- Κάτω από τα 40 δολάρια

Με απώλειες έκλεισε τελικά το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, αφού την αισιοδοξία που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας θα τονώσει τη ζήτηση, αντικατέστησε η εκτίμηση ότι τελικά το σχέδιο δεν θα είναι ικανό να βελτιώσει τις ολοένα και πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημειώνεται ότι, παρόλο που η ψήφιση του σχεδίου της κυβέρνησης Ομπάμα αναβλήθηκε για τις επόμενες ημέρες, η πλειοψηφία του Κογκρέσου εμφανίζεται σύμφωνη με την έγκριση του. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Lawrence Summers, θεωρεί ότι η έγκριση θα λάβει περισσότερο από το 90% των ψήφων.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,5%, στα 39,56 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το αργό ενδοσυνεδριακά είχε αγγίξει κέρδη της τάξεως του 5,6%, ενώ το συγκεκριμένο συμβόλαιο διαπραγματεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ 38,60 και 42,68 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας τελικά πτώση 2,4%. Όσον αφορά το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 0,29% στα 45,63 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

«Το πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι τέλειο, αλλά είναι ώρα να δράσουμε ώστε να σταματήσουμε το κατρακύλισμα της οικονομίας» δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα στο Elkhart. Επιπλέον, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ότι έχει ήδη σχεδιαστεί θα λειτουργήσει σύμφωνα με το πλάνο, αλλά αυτό που μπορεί να πει με σιγουριά ότι οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή στην αμερικανική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Abdalla el-Badri, δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες μέλη ήδη έχουν προχωρήσει στο 80% της προαναγγελθείσας μείωσης της παραγωγής, η οποία σύντομα θα φτάσει το 4,2% της συνολικής παραγωγής.

REPORTER.GR

No comments:

Share |