Tuesday, February 10, 2009

Δέκα δισ. ευρώ σε νέα στεγαστικά

Δέκα δισ. ευρώ σε νέα στεγαστικά


Δέκα δισ. ευρώ σε νέα στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να χορηγήσουν οι τράπεζες φέτος προκειμένου να «πιάσουν» το στόχο του 10% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Και έτσι τις τελευταίες μέρες τα επιτελεία των εμπορικών τραπεζών βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Διότι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Capital.gr, "το πρόβλημα δεν είναι να χορηγήσουμε δάνεια ύψους 10-11 δισ. ευρώ, αλλά να βρούμε τις 100.000 με 120.000 δανειολήπτες που θα θελήσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο".

Και αυτό επειδή από την αρχή του χρόνου καταγράφεται κάθετη πτώση στις αιτήσεις για χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, που κυμαίνεται από το 30% μέχρι και το 70% από τράπεζα σε τράπεζα.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη οι λόγοι που η αγορά στεγαστικής πίστης παρουσιάζει μεγάλη πτώση είναι:

- Πρώτον, η ανασφάλεια σε σχέση με την αγορά εργασίας, καθώς πληθαίνουν οι εταιρείες που προχωρούν σε περικοπές και απολύσεις. Οπότε οι υποψήφιοι δανειολήπτες μεταθέτουν για αργότερα την αγορά κατοικίας με δάνειο.

- Δεύτερον, η προσδοκία ότι λόγω της κρίσης θα υπάρξει μείωση στις τιμές των ακινήτων.

- Τρίτον, οι υποψήφιοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει και νέα μείωση στα επιτόκια από την ΕΚΤ, σύντομα.

- Τέταρτον, οι τράπεζες εγκρίνουν μικρότερου ύψους δάνεια σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου. Το ποσοστό χρηματοδότησης δεν υπερβαίνει πλέον το 75% της αξίας τους ακινήτου και σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεπερνά το 85%.

Και αυτό επειδή τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν -όπως αναφέρουν στο Capital- ότι θα υπάρξει υποχώρηση στις τιμές αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση η τρέχουσα τιμή ακινήτου θα πρέπει να υπερκαλύπτει το ποσό του δανείου.

Σήμερα η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Οι μεγάλες τράπεζες είναι έτοιμες να ρίξουν 10 δισ. ευρώ στην αγορά για στεγαστικά δάνεια, όμως αναζητούν τους κατάλληλους δανειολήπτες.

Συγκεκριμένα:

- Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να χορηγήσει στεγαστικά ύψους 3 δισ. ευρώ φέτος.

- Η Eurobank, είναι έτοιμη να χορηγήσει στεγαστικά ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, «όμως δεν ξέρω αν θα υπάρξει ανάλογη ζήτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital υψηλόβαθμο στέλεχος της.

- Η Alpha Bank όπως και η Τρ. Πειραιώς, έχουν στόχο οι νέες εκταμιεύσεις για στεγαστικά να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ (αντίστοιχα).

- Η Τράπεζα Κύπρου, είναι έτοιμη να χορηγήσει στεγαστικά ύψους 1,5 δισ. ευρώ φέτος.

- Η ΑΤΕ υπολογίζει ότι οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.

- Γύρω στα 600 εκ. ευρώ είναι η πρόβλεψη για νέα στεγαστικά δάνεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |