Saturday, June 26, 2010

Καταδίκη της Goldman Sachs για ολιγωρία σε απάτη


Καταδίκη της Goldman Sachs για ολιγωρία σε απάτη


Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs καταδικάστηκε να καταβάλει σχεδόν 20,6 εκατομμύρια δολάρια σε πιστωτές ενός ομίλου επενδύσεων, που χρεοκόπησε, οι οποίοι την κατηγορούν ότι έκλεισε τα μάτια στην απάτη του ομίλου αυτού, αναφέρει η αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή για τον Χρηματοοικονομικό Τομέα (FINRA) στην ιστοσελίδα της.

Η απόφαση αυτή της FINRA δικαιώνει μια ομάδα πιστωτών που εξαπατήθηκαν και επλήγησαν από την χρεοκοπία του Bayou Group το 2005.

Αυτοί ζητούσαν την καταβολή αποζημιώσεων από την Goldman, κατά της οποίας προσέφυγαν για «απάτη και την μη τήρηση των υποχρεώσεών της να ασκήσει έλεγχο απέναντι σε μια απάτη», διευκρινίζει η FINRA στην ιστοσελίδα της.

source: euro2day.gr

Καναδάς: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποιεί κατά μιας πιθανής 'καταστροφής' της εταιρείας ΒΡ


Καναδάς: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποιεί κατά μιας πιθανής 'καταστροφής' της εταιρείας ΒΡ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε την Παρασκευή, την παραμονή της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου της G8 στο Χάντσβιλ του Καναδά, για μια πιθανή "καταστροφή" της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ.

Η πετρελαιοκηλίδα που έχει εξαπλωθεί στον Κόλπο του Μεξικού, στις νότιες ακτές των ΗΠΑ, "ραγίζει την καρδιά", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε το καναδικό τηλεοπτικό κανάλι CBC.

Ταυτόχρονα όμως ευχήθηκε οι αμερικανικές αρχές να εκφράσουν καθαρά τις προθέσεις τους, κυρίως όσον αφορά την οικονομική αποζημίωση που απαιτούν.

"Νομίζω ότι είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων μας όλα αυτά να έχουν μια κάποια διαφάνεια και καθορισμένους στόχους ώστε να μην παρακολουθήσουμε την ίδια στιγμή την καταστροφή μιας εταιρείας που είναι σημαντική για όλους", τόνισε.

Την Παρασκεύη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η μετοχή της BP έκλεισε μειωμένη κατά 6,35%, στις 304,6 πένες ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε και στο χαμηλότερο σημείο της των τελευταίων 14 ετών. Στις ΗΠΑ το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας αυξάνεται διαρκώς, σε μια στιγμή μάλιστα που οι αρχές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια τροπική καταιγίδα η οποία μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου.

Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας ανέρχονται στα 2,35 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

source: naftemporiki.gr

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη Wall Street


Μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη Wall Street

Οι μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να περιορίσουν την κερδοφορία των επενδυτικών τραπεζών, ασκώντας παράλληλα αυστηρότερη εποπτεία.

Την τελική «σφραγίδα» του νομοσχεδίου για τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στη Wall Street από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης έβαλαν τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, σε μια εξέλιξη που αποτελεί σημαντική πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Ομπάμα.

Επειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που είχαν διάρκεια μεγαλύτερη των 21 ωρών, οι νομοθέτες συμφώνησαν να επανασυντάξουν τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία των εταιρειών της Wall Street, οι οποίοι ενδεχομένως να περιορίσουν την κερδοφορία των επενδυτικών τραπεζών, ασκώντας παράλληλα αυστηρότερη εποπτεία.

Για να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, τα μέλη του Κογκρέσου συναίνεσαν στις περισσότερες αμφιλεγόμενες διατάξεις που περιορίζουν τη διαπραγμάτευση παραγώγων από τις τράπεζες, καθώς και στους περιορισμούς των συναλλαγών με ίδιο όφελος για τις τράπεζες (το επονομαζόμενο proprietary trading), ώστε να προστατευθούν οι καταθέσεις των φορολογουμένων από ριψοκίνδυνες δραστηριότητες.

Παρ' όλα αυτά, διατηρούν το δικαίωμα να κρατήσουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα συναλλαγών σε swap συμβόλαια, καθώς και το δικαίωμα μικρών επενδύσεων σε αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds) και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds).

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο παραχωρεί στις ρυθμιστικές αρχές δικαιοδοσία να αναλαμβάνουν τον έλεγχο και να διασπούν μεγάλες προβληματικές τράπεζες, ενώ θέτει νέους κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός της επόμενης πενταετίας.

Παρά τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, το νομοσχέδιο έγινε αυστηρότερο κατά τη διαδικασία παρουσίασής του στα μέλη του Κογκρέσου. Τα μέλη των Δημοκρατικών φρόντισαν να αποκατασταθεί η λαϊκή κατακραυγή εναντίον μιας βιομηχανίας που φρόντισε να εξασφαλίσει στα στελέχη της «παχυλές» αμοιβές, την ώρα που οι περισσότεροι πολίτες προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική ύφεση που προκλήθηκε εξαιτίας των αλόγιστων επενδυτικών στοιχημάτων.

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν την τελική έγκριση και από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου προτού να υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Ομπάμα, αφήνοντας στις εταιρείες της Wall Street μια τελευταία ευκαιρία για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Πάντως, αναμένεται ταχεία διαδικασία προώθησής του και ενδεχομένως να έχει σταλεί στον κ. Ομπάμα μέχρι τις 4 Ιουλίου.

source: naftemporiki.gr
Share |